Mommy monday: Lana 15 maanden update

Mijn ‘kleine’ meisje Lana is op het moment dat ik deze mommy monday typ alweer 15 maanden oud, tijd voor een update dus. Ze is namelijk erg ontwikkeld ten opzichte van de vorige update bij 13 maanden. Lana is een avontuurlijk meisje, de hele dag is ze van alles aan het ontdekken. Ze wil kruipen, klimmen, ravotten, het hele huis door kruipen en overal waar ze de mogelijkheid ziet gaat ze staan en al steunend lopen. Ze kletst er hele dagen op los en komt heel tevreden en vrolijk over. Een meisje waar ik heel trots op ben. Benieuwd wat er allemaal ontwikkeld is de laatste tijd? Lees dan verder.

Lana kletst soms de oren van mijn kop af, zo gezellig! Wat dat betreft lijkt ze heel erg op mij. Ze vertelt hele verhalen in haar eigen brabbeltaaltje en een aantal woorden zegt ze zelf al. Ook merk ik dat ze al veel begrijpt van wat we tegen haar zeggen. Riep ze eerst alleen nog maar ‘papa of papapapapa’ is dat nu ook ‘Mama of mamamama’. Roept ze ‘Koken’ wanneer ze het tijd vind om te gaan koken (wat ik altijd ‘samen’ met haar doe) en heeft ze honger dan kruipt ze naar de triptrap toe en roept ze ‘eten’. Ze kan heel hard schreeuwen en heel luid brabbelen, zo grappig. Als we boodschappen doen kletst ze vanuit het karretje hard mee en roept ze mensen om haar heen. Ze palmt iedereen in met haar gekletst en haar mooie oogjes.

Lana is heel beweeglijk, ze klautert zo het bed op en af, klimt zelf de bank op om even te gaan zitten en als het aan haar zou liggen dan klimt ze zo de trap op. Gelukkig hebben we traphekjes, wat een hoop gevaarlijke situaties voorkomt. Ze loopt aan de bank, aan de tafel en aan alle voorwerpen waar ze houvast aan kan vinden. Ze pakt zo de triptrap erbij en sjouwt er de hele kamer mee rond als ‘loopwagentje’. Ze heeft deze week al een paar stappen los gezet, we waren zo trots. Ze staat al best stevig op haar beentjes maar ze vind het nog best spannend waardoor het lopen er nog niet van komt. Geen probleem, dat komt vanzelf wel.

Ook vind ze het leuk om mij te ‘helpen’. Als ik de was aan het opvouwen ben en ik geef haar een shirtje dan is ze daar druk mee in de weer. Als ik de tafel aan het poetsen ben en ik geef haar een doekje dan ‘helpt’ ze me mee. Als ik aan het koken ben geef ik haar een pollepel en dan roert ze zogenaamd in de lucht mee. Ze is erg bezig met imitatiegedrag wat onderdeel is van de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevind.

Lana is een grote eter, spaghetti, nasi, boerenkoolstampot, Hollandse pot of soep, het maakt haar niet uit, ze eet het op. Wel onder haar eigen voorwaarden, soms heeft ze het ‘als ik het zelf niet mag doen (lees: spelen met eten) eet ik niet’ gedrag. Dan kan ze heel boos en driftig worden. Toch proberen we consequent te blijven en geven we haar  te eten met een lepel en mag ze hardere stukjes eten zoals vlees soms wel met haar handen eten.

Wel is Lana een echte meid, kan ze heel ‘kattig’ haar zin willen doordrijven. Dan gaat ze schreeuwen, piepen, krijsen om haar zin te krijgen. De truc aan ons is nu om consequent te blijven. Ik heb daarom besloten om iets te minderen in het geven van borstvoeding, ze krijgt nog maar 2x per dag (in de ochtend en in de avond voor en na het slapen) omdat ze ook heel driftig kon vragen om voeding bij me. Net zo driftig als ze kan worden om bijvoorbeeld de afstandsbediening in handen te krijgen, kon ze ook driftig mij willen ‘uitkleden’ om voeding te krijgen. Iets wat thuis niet zo heel erg is maar ik in het openbaar niet wil hebben. Vandaar dat ik ook daar consequenter in geworden ben om haar structuur te geven. Zowel thuis als elders geef ik het overdag niet meer. Net als dat een kindje die een speen krijgt op een gegeven moment ook alleen nog maar in bed de speen krijgt, heb ik zulke regels ook ingevoerd met betrekking tot de borstvoeding. Iets waar we ons prettig bij voelen.

Verder genieten we onwijs van ons meisje, zorgt ze voor veel gezelligheid in huis, laat ze ons altijd weer lachen met haar gekke streekjes en maakt ze ons heel gelukkig. Hoe moeilijk het soms is, het is gewoon erg mooi om deze ontwikkelingen van zo dicht mee te mogen maken.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op deze update. Merkte je soortgelijke ontwikkelingen bij jouw kindje rond de 15 maanden? Ik ben benieuwd! Laat je reacties achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

46 reacties

 • Marion
  19 januari 2015

  Heerlijk artikel om te lezen! Ze wordt zo groot. Het zal niet lang meer duren voordat ze helemaal gaat lopen. Oh ik zie dat gebabbel voor me in de supermarkt. Deze leeftijd vind ik zelf altijd het leukst bij kinderen.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays ~ 24My Profile

 • Kelly
  19 januari 2015

  Wat is Lana toch een prachtige meid! Leuk om wat meer te lezen over Lana! Ik werk zelf in een KDV dus ik vind het erg leuk om te lezen wat ze allemaal kan en wat ze allemaal kan zeggen. 😀
  Kelly onlangs geplaatst…Persoonlijk| Weekbudget BoodschappenMy Profile

 • Annemijn
  19 januari 2015

  Wat leuk om te lezen dat Lana het zo goed doet. Ik vind het interessant om te zien hoe jullie dat doen.
  Annemijn onlangs geplaatst…15x Je bent een blogger als…My Profile

 • Dita
  19 januari 2015

  Wat leuk om deze update te lezen!
  Dita onlangs geplaatst…Tulpen in huisMy Profile

 • Simone
  19 januari 2015

  Lijkt me heerlijk, zo’n gezellige brabelaartje de hele dag om je heen! Ik vind dat thee serviesje ook zo lief!
  Simone onlangs geplaatst…Mijn week #16 – 21 jaar, cadeautjes, taart & feestjeMy Profile

 • Manon
  19 januari 2015

  Wat leuk om weer een update te lezen! Leuk dat ze echt een groot meisje wordt al 🙂
  Manon onlangs geplaatst…IAK Klokgebouwloop 2015My Profile

 • Lauriëtte
  19 januari 2015

  Naw ik vind het zo lief hoe je over haar schrijft! Het lijkt me heel erg bijzonder om zo’n klein kindje van zo dichtbij te zien opgroeien! 🙂
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Printable 2015 Kalender van Design is YayMy Profile

 • Frederika
  19 januari 2015

  Gaat snel hé! Heel herkenbaar. Consequent zijn kan je nu goed oefenen want vooral als ze 2,5/ 3 jaar zijn gaan ze van alles (lees ALLES) uitproberen. En ja, kindjes leren nou eenmaal door iets gewoon te doen. Leuk dat Lana zo betrokken wordt bij de wereld om haar heen!

 • Bianca
  19 januari 2015

  Wat is ze toch een grote en lieve meid <3
  Bianca onlangs geplaatst…De kunstwerken van je kindje(s)My Profile

 • Seline
  19 januari 2015

  Wat een leuke update! En wat wordt ze al groot! Heel goed dat jullie zo consequent kunnen blijven!
  Seline onlangs geplaatst…This or that tagMy Profile

 • Liset - Beautydagboek
  19 januari 2015

  Ze wordt nu echt een meisje! Leuk is dat om te zien. Het is een kleine dreumes aan het worden met een eigen willetje. Heel goed om haar eigen zelfstandigheid te ontwikkelen en te ontdekken wie zij is en wat ze kan bereiken. Een hele normale fase! Goed dat je structuur biedt, dat geeft alleen maar duidelijkheid aan en veiligheid. Ze weet wat ze kan verwachten :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Hoe blijf je er rimpelloos en jong uitzien?My Profile

 • Milou
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen! Ze groeit echt enorm hard. Lief al die brabbeltjes in d’r eigen taaltje, haha lijkt me heel gezellig! En goed dat je consequent bent, lijkt me af en toe best lastig om met zo’n driftkikkertje om te gaan haha.
  Milou onlangs geplaatst…The Instagram Tag #2My Profile

 • Céline
  19 januari 2015

  lana groeit zo hard! Ze is echt al een “kindje” op de foto’s. Leuk dat ze steeds meer woordjes kan zeggen. Ik vind het altijd leuk als kindjes net een beetje beginnen met praten.
  Céline onlangs geplaatst…5 dingen die je kunt doen op dagen dat er niets goed gaatMy Profile

 • Tessa
  19 januari 2015

  Wat leuk om te lezen en wat grappig dat de ontwikkeling van kinderen zo verschillend kan lopen en dat er toch zoveel overeenkomsten zijn in gedrag. Ik heb zelf een zoontje die nu ook 15 maanden is en alhoewel hij vanaf zijn 1e jaar al de hele kamer door rent heeft hij nog niet zo’n haast met praten. Hij begrijpt net als Lana heel goed wat we bedoelen en ‘mama’, ‘papa’ en ‘happen’ kan hij zeggen, maar voor de rest vindt hij het wel best. Hij imiteert veel qua klanken en qua handelingen en het poetsen doet hij ook :). De boze buien komen mij ook bekend voor, we hebben soms vreselijke scenes met hem als hij zijn zin niet krijgt en vooral met het eten is het soms drama omdat meneer alles zelf wil doen. Het is prettig om te lezen dat het er blijkbaar allemaal bij hoort :).
  Tessa onlangs geplaatst…Leestip: Een pleidooi voor echt etenMy Profile

 • Nelleke
  19 januari 2015

  Wat wordt ze snel groot! Leuk om te lezen hoe ze (zo jong al) een heel eigen willetje heeft en steeds meer een karakter begint te vormen. Een mooi meisje!
  Nelleke onlangs geplaatst…Citroen merengue taart (glutenvrij!)My Profile

 • oum feerozah
  19 januari 2015

  heerlijk om te lezen, en rond deze leeftijd was mijn dochter in sommige dingen ook zo. Fijn om je mama artikelen te lezen kelly

 • Thefoodiary
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen dat je echt een eigen willetje begint te krijgen! Het ‘echte’ opvoeden begint nu wel zo’n beetje denk ik haha. Maar dat heeft ook weer z’n charmes, toch?! Haar verhalen in dr eigen taaltje lijkt me wel gezellig hoor, kunnen jullie een beetje ‘kletsen’!

 • Lifesabout
  19 januari 2015

  Wat wordt ze toch snel groot! Het lijkt mij moeilijk om consequent te zijn en te blijven, maar het werpt wel zijn vruchten af. Sarah is nu 10 maanden en begint ook met imitatiegedrag, zoals zwaaien, geluiden maken, klappen, etc. Is ook een echt meisje-meisje: kan ontzettend hard schreeuwen als het niet gaat zoals zij wilt, zeurt soms ook al een beetje. Ik begin daarom nu al met consequent te zijn, dan hoop ik dat het later makkelijker is.
  Fijn dat Lana zo’ n goede eter is!
  Lifesabout onlangs geplaatst…BikkelharT. Herinneringen aan de Intensive Care.My Profile

 • saskia
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen, fijn is dat als kindjes zo goed groot worden en lekker in hun vel zitten.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 3)My Profile

 • Manouk
  19 januari 2015

  Wat lief, een echte kletskont! En dat lopen komt vanzelf wel idnerdaad, ik was pas 18 maanden toen ik liep. Ik geef ook borstvoeding en wil ook voorkomen dat ik opeens word uitgekleed in het openbaar haha. Ik lach er nu om, maar als het zich voordoet dan niet meer denk ik. Maar 2 voedingen is nog best veel toch en fijn dat het je al zo lang lukt om borstvoeding te geven!

 • beautifulday4makeup
  19 januari 2015

  Wat een leuk om te lezen…
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Essence Come To Town oogschaduwpalette in 01 ‘Make a wish’My Profile

 • Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  19 januari 2015

  Wat een popje. De maanden vliegen voorbij. Ik ben heel benieuwd hoe ze in de ‘Ik ben twee en zeg nee’ fase is.

  Mijn zoontje is nu 2,5 en zit momenteel in een fase dat niks mag veranderen. Nieuwe kleren? Trekt hij niet aan, te veel nieuw en anders. Alles moet zoals het altijd gaat. Heel leuk maar soms ook heel frustrerend voor hem en voor zijn ouders 😉
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 • Marieke
  19 januari 2015

  leuk om te lezen hoe zo’n meisje zich ontwikkeld 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Let’s see some moviesMy Profile

 • Milou
  19 januari 2015

  Wat leuk om een update te lezen van hoe het met Lana’s ontwikkeling gaat. Een echt dametje wordt het al!
  Milou onlangs geplaatst…‘It’s a coffee!’- tagMy Profile

 • Andrea
  19 januari 2015

  wel heel cool dat je haar nog steeds borstvoeding geeft, respect!
  Andrea onlangs geplaatst…Winnaars winacties – week 52, 1 en 2My Profile

 • Janneke
  19 januari 2015

  Dat serviesje, te lief! 🙂
  Janneke onlangs geplaatst…In beweging zijn, zonder te sporten, met 3 praktische tips!My Profile

 • Sanne Marlijn
  19 januari 2015

  Hihi wat een grote meid wordt het al. Lijkt me geweldig om met haar rond te rijden in de supermarkt terwijl ze een beetje naar iedereen om haar heen aan het roepen is. Je hebt een mooi kindje. Volgens mij groeien ze op een gegeven moment zo hard! Voor je het weet lopen en praten ze. Kan niet wachten tot James in die fase is.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Bloggen: de echte wereld vs. de schijnwereldMy Profile

 • elseniek
  19 januari 2015

  Super dat je nog zo lang borstvoeding geeft! Toevallig herken ik wel wat je zegt met dat ze driftig haar zin door wil drijven voor voeding. Niet persoonlijk maar vanuit mijn werk. Zo goed dat je daarin consequent aan het minderen bent. Mooi hoe je zo eerlijk je mening blijft geven over jouw ervaringen. Dit moet zeker fijn zijn om te lezen voor andere moeders.

 • Anneleen
  19 januari 2015

  Ik vind deze updates zo mooi en leuk om te lezen! Lijkt me heel bijzonder om je eigen kindje van zo dichtbij te zien ontwikkelen. Wat is Lana toch een lieve, flinke meid!
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk Project 1My Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen. En die kleintjes worden inderdaad veel te snel groot. Dat zie ik bij ons zoontje ook. Die wordt volgende maand een jaar en begint nu echt een beetje te bewegen op de grond en dergelijke. Eerder draaide hij overal heen waar hij naar toe wilden, maar nu probeert hij echt te schuiven over de grond enzo.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Feestdag | Martin Luther KingdagMy Profile

 • Anouk
  19 januari 2015

  Echt leuk om te lezen hoe ze haar karakter steeds verder ontwikkeld en wat jullie allemaal van haar ontdekken. Ze klinkt als een lieverd, met af en toe haar buien maar hé dat hebben we allemaal toch haha
  Anouk onlangs geplaatst…Monday movietime: Six soulsMy Profile

 • Eline
  19 januari 2015

  Nu begin je echt haar karakter te zien he, met deze leeftijd 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Samantha viel 44,2 kilo af – AfvalverhalenMy Profile

 • Vanessa
  19 januari 2015

  Leuke update om te lezen. Lana wordt echt groot! Het zal niet lang meer duren voor ze echt begint te lopen. En dat ze iedereen inpalmt met haar mooie oogjes, dat kan ik me helemaal voorstellen!
  Vanessa onlangs geplaatst…Producten die mijn vriend goed vindtMy Profile

 • Malou
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen, het klinkt als een hele leuke fase!
  Malou onlangs geplaatst…REVIEW + WIN!My Profile

 • Jess
  19 januari 2015

  Wat gaat de tijd toch snel. Het wordt al een hele dame. Ik vond het toen Sam groter werd ergens jammer om geen baby meer te hebben maar ik vond dat geklets echt super. Elke fase is leuk maar ik geloof dat ik de leeftijd van een jaar of anderhalf echt het allerleukste vond tot nu toe. Het zijn net van die kleine kabouters dan 🙂
  Jess onlangs geplaatst…I’ve got the power!!!My Profile

 • Wendy
  19 januari 2015

  Wat een heerlijk artikel! Lana is echt een schatje!
  Wendy onlangs geplaatst…2015, een nieuw jaar samen met GodMy Profile

 • Kirsten
  19 januari 2015

  Wauw ze groeit echt hard! Ondanks dat ik (nog) geen kinderen heb, is het echt interessant om jullie ervaringen te lezen.
  Kirsten onlangs geplaatst…Essie Beyond Cozy & Leading LadyMy Profile

 • Tamara
  19 januari 2015

  Klinkt als een heerlijk vrolijk meisje! Ik herken nu al dingen bij Zoë en die is bijna 1 jaar.
  Tamara onlangs geplaatst…Een jaar geleden alweer!My Profile

 • Gwen
  19 januari 2015

  Hier hetzelfde gesaan met de bv rond die leeftijd en nog probeert Olivia het door aan mn hemdje te trekken en poeslief mama drinken te zeggen hihi.
  Gwen onlangs geplaatst…Het zwanger-zijn missenMy Profile

 • angelique
  19 januari 2015

  Volgens mij is het gewoon een super lief meisje die zich gewoon lekker kan vermaken en al een echt meisje aan het worden is. Heerlijk!
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Een kijkje in…Mijn tasMy Profile

 • Denise
  19 januari 2015

  Ondanks dat ik ‘ nog maar 19’ ben en nog niet zit te denken aan kinderen, vind ik dit echt ontzettend leuk om te lezen! Ik heb net bij mijn studie geleerd over ontwikkelingsfasen en imitatiegedrag. Grappig om dan te lezen dat het ook echt zo is! 😀
  Denise onlangs geplaatst…Diary #6 Toetsstress, verjaardag en pizzaMy Profile

 • Elise | The Beauty Suitcase
  19 januari 2015

  Wat wordt ze al groot! Heel leuk om als lezer ‘met haar mee te groeien’.
  Elise | The Beauty Suitcase onlangs geplaatst…Photo Of The Week – Missing JapanMy Profile

 • Hanneke
  19 januari 2015

  Wow, nog steeds borstvoeding. Ik respecteer je keuze en vind het knap dat je dicht bij jezelf bent gebleven. Ik heb het 2 weken, inclusief afbouwen, volgehouden. Niet mijn ding zeg maar ;-).. Alhoewel ik wel geloof dat borstvoeding het beste is wat je kunt geven aan een kindje. Leuk om te lezen hoe de ontwikkeling verloopt. Mijn zoon wordt bijna 3 en zit middenin een ontzettende peuterpubertijdsfase. Be prepared 😉

 • Janske
  19 januari 2015

  Onze dochter is vandaag pas 8 maanden oud, maar ik kan niet wachten tot ze 13 maanden is als ik dit allemaal lees….leuk hoor!
  Janske onlangs geplaatst…Een brief aan mijn dochter – Lieve Lola – 8 maandenMy Profile

 • Els
  28 januari 2015

  Leuk om te lezen, verschilt altijd zo per kind, vind ik erg grappig. Wij laten onze jongens trouwens bewust met de handen eten als ze willen, de oudste heeft namelijk net een hele periode gehad dat hij helemaal niet wou eten
  Els onlangs geplaatst…Snot, snot en nog meer snotMy Profile

 • Ilse
  4 februari 2015

  Van wat ik lees, zijn jullie goed bezig! Het is goed om haar zoveel te betrekken bij alle dingen die je hierboven al noemt. En het is leuk om te lezen. =) Er is overigens niks mis mee om je kind met de handen te laten eten. ‘t Is nog baby dus dat mag. =3 Of een lepeltje/vorkje zodat ze zelf kan proberen het eten naar haar mond te brengen. En anders leert ze vast dat het erbij hoort. Bovendien wordt de handoogcoördinatie daar goed van. ^.^ Verder gewoon zelf wat eten geven, natuurlijk. Wanneer Lana wat meer richting de peuterleeftijd gaat (2 jaar), wordt de coördinatie vanzelf wat meer zo dat ze het zelf kan eten. Met bestek!
  Ilse onlangs geplaatst…Kortverhaal: de verhuizingMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.