In deze mommy monday ga ik het dagritme van mij en Lana delen en andere moeders om ervaringen en advies vragen. Laat ik dan ook gelijk met de deur in huis vallen, we hebben nog niet echt een duidelijk ritme. Er zijn wel bepaalde dingen die dagelijks terugkomen maar dit gebeurt allemaal niet zo op uur en tijd. Sinds dat Lana geboren is zijn we zoekende naar een ritme en hebben we verschillende ritmes gehad. In het begin sliep ze nog veel meer waardoor het ritme vooral rondom haar voedingsmomenten viel waar ze dan tussendoor veel sliep of in de kamer speelde, maar sinds Lana vaste voeding erbij krijgt merk ik ook dat ik de slaapjes nog niet echt vaste tijden kennen. Ik heb wel het idee dat we in een soort overgangsmoment zitten. Dat hoor ik ook wel vaker van andere moeders dat zo rondom de eerste verjaardag er steeds makkelijker een ritme te ontwikkelen is.

Toen Lana een half jaar oud was sliep ze in de ochtend na de eerste voeding en het ontbijt standaard vanaf half 9 ongeveer tot 12.00. Dit gaf mij veel vrijheid om te werken aan mijn blog. Tot een paar maanden terug, toen ze ongeveer 8-9 maanden oud was en ze in de ochtend hoogstens 1,5 uur wilde slapen. Rond half 11 is ze dan wel weer wakker en haal ik haar uit bed om samen te spelen of om haar zelf te laten spelen. In de middag vind ik het lastiger. Ze wil in de middag niet graag op een vaste tijd slapen waardoor het vooral hazenslaapjes van een half uur zijn. Ik merk ook aan haar wanneer ze wat slaap kan gebruiken en bij het zien van die signalen leg ik haar in bed. Dit is dus niet op een vast moment wat ik bij sommigen moeders wel hoor dat het kindje bijvoorbeeld vanaf 15.00 slaapt. Het zou voor ons allebei prettig zijn als we wel zo’n vaster ritme krijgen zodat zowel voor haar als mij duidelijk is wanneer we op pad kunnen, samen kunnen spelen of wanneer het tijd is voor haar dutje. Ik hoop dat de komende weken dat omschakelpunt komt en ik vraag hierbij gelijk om jullie tips en ervaringen. Is het teveel gevraagd om te denken dat zo’n vast slaapmomentje nog wel gaat komen of is dit niet altijd haalbaar? Hoe doen andere moeders dit? Wat zou ik kunnen doen om meer zo’n ritme te krijgen? Ik heb al vaker geprobeerd om een vaste tijd aan te houden om haar in bed te leggen maar dan is ze hartstikke wakker en wil ze echt niet slapen.

Het dagritme in grote lijnen momenteel
6.30-7.00 Lana wordt wakker voor haar eerste voeding. Ze krijgt dan borstvoeding en daarna liggen we nog even samen in bed rustig wakker te worden.
8.00 Ik sta op om me aan te kleden, op te maken en mezelf klaar te maken terwijl Lana om me heen kruipt en daarna ga ik Lana verschonen, omkleden en klaarmaken.
8.30 We ontbijten samen.
9.00 Lana gaat naar bed voor haar eerste slaapje. Ik werk in mijn werkkamer.
10.15-11.00 Lana wordt wakker, ik ga haar verschonen en samen met haar beneden spelen of haar zelf laten spelen en zelf ondertussen wat opruimen.
12.00 Lunchen en daarna borstvoeding.
Tussen 12.00 en 15.00 gaan we op pad, ergens op visite of boodschappen doen, een stukje fietsen, thuis spelen of wandelen en soms gaat Lana tussendoor naar bed als ik merk dat ze al moe is. Dit verschilt echt per dag. Wanneer Lana aan het slapen is werk ik aan mijn blog.
15.00-16.00 Fruit eten
Daarna hangt het er ook vanaf of ze speelt en is wakker, of ze ligt op bed. Net of ze al vooraf geslapen heeft of niet.
17.00 Ik ga koken en zodra Yannick thuis komt eten we.
In de avond verschilt het ook heel erg. Soms is ze heel wakker en gaan we een stukje wandelen of speelt ze met Yannick terwijl ik ga sporten of aan het werk ga op mijn werkkamer. Soms is ze al vroeg moe en gaat ze rond 19.30 naar bed nadat we haar in bad gedaan hebben. En soms wil ze echt nog niet slapen en leggen we haar rond 20.30 op bed na een voeding. Dit is dus iedere avond anders. Ook hier zou het fijn zijn om een soort ritme te krijgen.

Dit is dus in globale vorm genomen ons ritme en dit verschilt per dag ook afhankelijk of we afspraken buiten de deur hebben of niet. Als Lana bij mijn ouders is omdat ik op pad ben of thuis aan het werk ben dan is het ritme ook verschillend maar de voedingsmomenten zijn altijd wel gelijk ongeveer. Absoluut niet zo op uur en tijd zoals ik hierboven globaal heb aangegeven maar in grote lijnen ziet het er zo uit. Hoe doen jullie dit met jullie kindje?
Hoe oud is je kindje en hoe ziet globaal het ritme eruit? Wanneer kwam het moment dat je een vaster ritme kreeg qua slaapmomenten en hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Ik denk dat ik daar veel van kan leren en andere moeders misschien ook wat aan hebben. Laat je reactie achter in de comments, ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

42 gedachten over “Mommy monday: Het dagritme van mij en Lana”

 1. HALLELUJAH!!!! Wat een (h)eerlijke blogpost! Complimenten Kelly! Ik loop ook te hannesen met een dagritme en dacht serieus waar dat ik de enige mama was die het niet “op orde” leek te hebben. Ik kan je niet heel veel tips geven maar wat me opvalt is dat Lana (in tegenstelling tot mijn zoontje van 8 1/2 maand) vrij snel weer gaat slapen s’ ochtends. Mijn zoontje wordt rond 07h30 wakker en gaat pas rond 12/13 uur weer slapen en doet dan een middagslaap van +/- 3 uurtjes. En dan s’avonds zo tussen 20 en 21 naar bed. Wat bij ons geholpen heeft is dat de oppas waar hij sinds begin september naar toe gaat hem geleidelijk aan heeft geprobeerd om 13 uur naar bed te doen (ipv 11 uur wat ik deed) hierdoor viel zijn late middagslaapje weg (17-19 uur) en kon ik hem s’avonds weer eerder op bed leggen ipv pas tegen 22h30. Misschien het proberen waard haar wat later in de ochtend naar bed te brengen?

 2. Leuk om te lezen! Ik werk in de kinderopvang en merk dat de kinderen het erg fijn vinden als we op vaste momenten eten en spelen. Maar zoals je nu laat zien vind ik dat er best wel een ritme in zit 🙂 thuis is het toch anders dan bij de opvang.
  Dita onlangs geplaatst…Een fijne zondagMy Profile

 3. Ik heb drie kindjes en alledrie hadden ze een heel ander ritme. De oudste sliep bijv twee slaapjes per dag. Bijna tot hij naar school ging.

  De jongste nu is heel moeilijk met slapen. We kwamen er rond een maand of 8 achter dat hij maar een slaapje per dag wilde. Als hij twee slaapjes sliep dan ging hij pas in de avond laat slapen. Nu leggen we hem zo rond 11 uur in bed en slapt hij twee uurtjes. Zo rond spitsuur is hij dan wel heel moe en hij gaat om 7 uur naar bed.

  Misschien kan je Lana haar slaapje wat rekken naar wat later op de ochtend. Misschien wil ze ook nog maar een slaapje. Geen idee hoor, elk kind is anders, maar het valt te proberen toch.
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…HerfsttafelMy Profile

 4. Ik sluit me aan bij de reactie hierboven. Als je graag een ander ritme wilt, dan zou ik proberen haar eerste slaapje wat later te laten beginnen. Onze dochter is nu net twee en slaapt twee uur per dag. Soms van 10-12, maar ook weleens van 12-2 bijvoorbeeld. Maar, aan twee uurtjes per dag heeft ze al een tijdje genoeg. Misschien gaat Lana nu ook langzaamaan naar één slaapje? Dat is inderdaad zo’n lastige overgangsfase. Succes!

 5. Mijn zoontje is bijna drie en slaapt overdag niet meer helaas. Ik heb daardoor niet echt het gevoel van een ritme. Toen Senna 1jaar was hadden we hetzelfde soort ritme als jij beschrijft. Wij lieten Senna aangeven of hij bijvoorbeeld moe was. Eten deden we wel op vaste tijden.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (Week 39)My Profile

 6. Ik weet van andere moeders dat sommige kinderen makkelijker zijn met een vast ritme dan andere kinderen. Soms is het dan ook zo dat ze dan later ook wat gemakkelijker zijn met veranderingen in de dagelijkse rituelen.
  Natuurlijk kan het ook gewoon een overgangsmoment zijn en is er binnenkort gewoon weer wat meer structuur.
  Céline onlangs geplaatst…Gezonde worteltaart muffinsMy Profile

 7. Hoi kelly.

  Ten eerste wat heb je een leuke blog! En ik ben ook dol op echte moeders.
  Ik vind het fijn om te lezen hoe jij het ervaart met je kleintje.
  Ik ben een jonge mama van een meisje van nu bijna 9maanden.
  Ons ritme is: 8u uit bed, half 9 fles, spelen, meestal in de ochtend een slaapje van half uur. Broodje eten, spelen/slapen dat is hier helaas in de middag ook niet vast. Om 3u krijgt ze fruithap en daarna spelen/slapen. Rond 5 gaan we avondeten sinds kort eet ze beetje mee en aanvullend flesje. En om kwart over 7 begint het slaapritueel. Vaak slaapt ze om half 8 als een roosje. Daarom overdag weinig slaap.

  Ik zou heel graag van jou een soort eetlijstje willen zien. Wat eet lana bijvoorbeeld nu kwa brood/avondeten enz. Ik ben daar nu best mee aan het stoeien, wat mag ze wel wat niet, kwa vlees savonds en welke tussendoortjes. Hopelijk heb je binnenkort zo’n artikel!

  Af en toe komt er een blogje van mij op pinkit.nl.
  Groetjes Chantal

 8. Aan de ene kant lijkt het me ook wel “vermoeiend” als je kindje niet echt een vast ritme heeft maar aan de andere kant… Ik kan ook niet slapen om 3 uur ‘s middags als ik “gedwongen” in bed word gelegd met de boodschap: welterusten! Dus aan de ene kant zou ik zoiets hebben van: als Lana die behoefte niet heeft om te slapen dan lekker laten, maar aan de andere kant is het ook wel fijn om te weten waar je aan toe bent! Lastig! Ik snap je dilemma best wel hoe je dit nou het beste aan kunt pakken… Als jij het hebt uitgevogeld met Lana kom ik volgend jaar wel voor advies oke? 😉
  Manon onlangs geplaatst…Kiekjes! #2My Profile

 9. Hmm, best irritant – geen vast ritme. Lijkt mij althans. Olivia sliep tot 10 maanden twee keer per dag. Het vroeg weer in bed leggen na de ochtendvoeding heb ik na 4 maanden afgeschaft (tot die tijd sliep ze dus een keer of 3, naja in het begin bijna de hele dag natuurlijk) en toen gingen we naar twee slaapjes. Half 8 drinken, spelen, naar beneden en rond tien uur weer op bed. Dan sliep ze anderhalf uur. Drinken (later eten), spelen, wandelen ofzo en dan om 15:30 weer slapen – meestal anderhalf of 2 uur. En rond 20:00 naar bed. Het is sinds 10 maanden ongeveer hetzelfde, exclusief het ochtendslaapje en het middagslaapje is naar voren gehaald. Ze slaapt nu van 12:30/13:00 uur tot 15, soms half 4, soms zelfs 16:15 (maar het meest tot 3 uur, 2 uurtjes slaap dus). Ik weet nog wel dat er echt een moeilijke periode was met het rekken vh ochtendslaapje van 10 uur naar 1 slaapje na de lunch. Ik heb elke dag een halfuur gerekt. Soms huilende baby met speen in mijn armen, maar gewoon uitgelegd dat het nog geen bedtijd was. Dus na een wk zaten we op 11:30 naar bed en dan 2,5 uur slaap. Die 11:30 is ‘automatisch’ verandert naar 12:30 en nu komt 13 uur vaak beter uit omdat we wat later lunchen. Op het kdv ligt ze altijd om 12:30 omdat zij eerder lunchen 😉 Daar slaapt ze soms maar een uur omdat ze de andere kindjes hoort. ‘s Avonds kunnen we hier ivm Joost pas om 18:45 eten, dus tussen 18 en dan is altijd even aanpoten met eten (af)maken en jengelende baby. Voor het eten is ze nooit te moe. We gaan om 19:15/19:30 naar boven en dan wassen of badje, verhaaltje en nog wat drinken bij mij. Rond 20 uur ligt ze in bed en valt dan na een halfuur in slaap. Ja, het is misschien wat laat ‘s avonds, maar eerder lukt niet omdat manlief laat thuis is voor het eten.

  Mijn tip zou dus zijn: probeer het ochtendslaapje te rekken. Niet om 9 uur, maar om 10 uur/ half elf. Je zult verstelt staan dat ze dat opeens ‘kan’. En dan slaapt ze misschien wel 2,5 uur. Dan heb je de middag vrij omdat ze dan dus niet slaapt (nu ook al niet zie ik – is ze dan niet huilerig???) en kun je sochtends 2,5 uur werken. En dat slaapje verplaats je langzaam naar na de lunch: 1 tot 3 ofzo – dat is, vind ik, een ideale slaaptijd voor dreumessen en peuters. Ik hoop dat Olivia nog heel lang dutjes blijft doen 😉
  Gwen onlangs geplaatst…Zoektocht verjaardagskadoMy Profile

 10. Bij beide kinderen kwam rond de eerste verjaardag de overgang van 2 naar 1 slaapje. Misschien heeft Lana daar ook behoefte aan? Je zou er rustig naar toe kunnen werken door haar ‘s steeds later naar bed te doen in de ochtend. Misschien een slaapje van half 11 tot half 1? En daarna lunchen. Succes! En dat ritme komt wel.
  Petra onlangs geplaatst…KangoeroesprongenMy Profile

 11. Hoi Kelly,
  Ons kindje is nu 10,5 maand en ons dagritme ziet er zo uit:
  +/- 7.00 wordt ze wakker en knuffelen we nog even in het grote bed
  7.30 eten we een boterham (1,5) met wat melk
  Dan lekker spelen
  8.45 – 10.15 slapen
  10.15 fruit eten
  En weer lekker spelen of boodschappen doen
  12.00 boterham met melk
  13.00 – 14.30/15.00 slapen
  Dan een tussendoortje (rozijntjes, yoghurt, rijstewafeltje o.i.d.)
  Dan is ons moment om op pad te gaan 🙂
  18.00 avondeten en daarna in bad
  18.45 fles
  +/- 19.00/19.30 bedtijd

  Succes met het zoeken naar jullie eigen ritme!
  X

 12. Hoi Kelly,

  ons kindje is nu 10,5 maand oud en ons ritme ziet er zo uit;

  7.00 wakker worden en nog even knuffelen in het grote bed
  7.30 boterham (1,5) eten en melk drinken
  Spelen
  8.45-10.15 slapen
  10.15 fruit eten
  Spelen of boodschappen doen
  12.00 boterham eten en melk drinken
  13.00-14.30/15.00 slapen
  Tussendoortje (rozijntjes, yoghurt, rijstewafeltje)
  Dan kunnen we samen op pad gaan
  18.00 avondeten
  Eventueel in bad
  18.45 fles
  19.00/19. 30 bedtijd

  Succes met het zoeken naar jullie eigen ritme!
  X

 13. Hier sliepen beide meiden rond 1 jaar maar 1x meer. Misschien 1x op bed, waardoor ze wat langer slaapt en de rest van de dag door komt? En anders toch iedere keer op hetzelfde tijdstip op bed leggen. Ze went hier vanzelf aan en zo creëer je zelf een ritme! En ook al slaapt ze dan nog niet, in bed spelen is ook niet verkeerd!

 14. Wij hebben al vanaf dat O. een week of zes was een vast ritme. Wij zijn er destijds gewoon mee begonnen en als je het gewoon blijft volhouden wennen ze er best snel aan.
  Inmiddels is hij net een jaar en slaapt hij nog 2x (930-1030 en 1300-1500). Heel soms heeft hij ochtends geen zin en protesteert hij, maar ik laat hem dan gewoon in bed liggen en meestal valt hij uiteindelijk alsnog wel in slaap. Ik hou ook vaste eetmomenten aan (natuurlijk niet met militaire precisie). Voor mijzelf vind ik het prettig dat ik precies weet wanneer we afspraken kunnen plannen of iets kunnen ondernemen, voor hem merk ik dat het prettig is omdat hij altijd weet waar hij aan toe is en daarom zelden protesteert als hij naar bed moet of gaat eten.

 15. Ik vind dit soort artikelen best interessant om te lezen! Nu mag ik zelf dan wel (nog) geen kindje hebben, vind het leuk om te lezen hoe jullie dagen er zo’n beetje uit zien. Ik hoop dat je snel een fijn ritme vindt! Misschien komt dat vanzelf wel.
  Melissa onlangs geplaatst…NOTD: sparkly silverMy Profile

 16. Hier zit er ook niet echt meer ritme in. Hadden we eerst nog best een ritme.. sinds ze dus ook vaste voeding eet is dat ritme weg.
  Het enige wat wel bijna altijd standaar is, is dat ze ‘s morgens zo een half uur tot driekwartier na de fles nog even wil slapen. Maar het verschilt enorm hoe lang ze slaapt. Ene keer is dat een uur maar andere keer slaapt ze tot aan 12 uur.

  Verder totaal geen ritme meer. Ze slaapt vaak maar 2x per dag nog.. en bij mij is het dus ook echt afwachten hoeveel tijd ik heb…
  Kan je dus helaas niet helpen!
  Nicole onlangs geplaatst…Eetdagboek baby (6,5 maand)My Profile

 17. hier ook lastig met ritme. Als er een ritme in begint te zitten gebeurd er wel weer wat dat het onrustig maakt. Ochtend nu meestal 7/8 uur wakker en bv, rond 9/10uur bordje pap en dan rond 11/12uur slapen. Daarna wisselt het heel erg door hoelang ze slaapt. In ieder geval fles, lunch met boterham, fruit, fles, avondeten en dan eerste slaapje. Rond 23.00 nog een bv-voeding en weer slapen tot de volgende ochtend.

 18. mijn meiden zijn dan wel geen ukkies meer zoals lana maar ik herken dit nog wel, aangezien de leeftijd blijft het hannesen kwa ritme meis 😉 maar geloof me het sluipt er straks ineens in en dan is het vaste tijden ontbijt, lunch en avond eten en tussendoor speel en slaap/rust momentjes
  rachel onlangs geplaatst…Fotolog – weekoverzichtMy Profile

 19. Ons ritme is op vakantie ontwikkeld. Daarvoor sliep hij heel afentoe en vaak hazenslaapjes.
  Rond 7.30 wakker worden, eerste flesje
  Ontbijt tussen 9.30 en 10.00
  Tweede flesje rond 11.30 / 12.00 voor zijn middag dutje. Ligt eraan hoe moe hij is. Soms is het eerder en soms later. Hij slaapt dan ongeveer 2 uur.
  Rond 15.00 uur fruit hapje
  Rond 16.00 uur slaapje van max 1 uur.
  Rond 18.00 uur avond eten
  Rond 20.00 uur laatste fles en slapen.
  Merk dat hij vroeger wilt slapen, helaas werk ik tot 20.00 uur waardoor dat niet kan. Dit is dus me struikelblok met mijn werk. Hoop dat je er iets aan hebt.
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

 20. Misschien is ze nog wat te jong voor een slaapje op een dag, maar het lijkt wel alsof ze daar een beetje naar toe gaat aangezien ze maar korte slaapjes doet. Wij zijn het met Saar een beetje gaan rekken steeds. Dus bijvoorbeeld rond 11.00 een boterham en dan naar bed. Dit hebben we elke dag steeds met 5 of 10 minuutjes gerekt zodat ze op een gegeven moment om 12.00 d’r boterham kon eten en naar bed.

  Het is alweer even geleden (ze is nu 3 jaar) maar ik kan me nog goed herinneren dat ze echt korte slaapjes deed en alleen maar moe was steeds. Toen ben ik overgegaan naar een slaapje per dag.

  Veel succes ermee!

 21. Mij heb een dochter van 6 en een zoon van bijna 2,5 en ik moet eerlijk zeggen dat ik alles heel natuurlijk heb laten gebeuren. Geen slaap overdag? Dan gewoon niet slapen. Dit is hier in fases gegaan van veel slaap naar nu soms een dutje.

  Een overgangsfase is normaal, soms duurt deze lang soms kort.
  Ik snap dat je nu meer met Lana bezig bent dan voorheen… Ehm ja, dit wordt alleen maar meer. Overdag met mijn zoon staat garant voor bijna tot geen tijd voor mezelf. Ze zijn nieuwsgierig, willen ontdekken, spelen en mama helpen…. Hartstikke leuk maar echt geen blogpost die ik dan kan tikken.

  Geniet ervan en succes!
  Nesrin onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 22. Is juist heel gezond dit vervelende ritme. In ieder geval dit was wat ze mij vertelde. Mijn kleintje heeft dit ook best lang gehad toen ze rond een jaar zat. Dit komt doordat kinderen rond een jaar minder gaan slapen en uiteindelijk alleen nog smiddags een slaapje doen. Om tot dit nieuwe ritme van een middagdutje te komen. Ze zit er dan eigenlijk net tussen in. De hele ochtend wakker blijven is nog te veel gevraagd en omdat ze dan sochtends nog wat slaapt lukt het niet om smiddags lekker een poos te slapen. Bij ons heeft het heel erg geholpen om haar opgegeven moment sochtends zo lang mogelijk wakker te houden. Het advies wat ik kreeg was om haar tot het middageten wakker te houden en na het eten lekker in bed te leggen. Dit was eerst nog veel te veel gevraagd en wat mij heeft geholpen was om met haar gewoon vervroegd te lunchen. Dus rond 11 uur at ik dan al een broodje met haar en als ze wakker werd kreeg ze pas haar fruit. Dit lunchen ben ik steeds wat later gaan doen. Nu een paar maanden verder is haar middagdutje de normaalste zaak an de wereld. En het bevalt me heel goed. We hebben nu lekker de ochtend samen en smiddags slaapt ze vaak een uur of 2/3 om het daarna tot 7 uur/ half 8 vol te houden.
  Lana heeft blijkbaar gewoon last van deze overgangsperiode. Is als moeder best even lastig maar voor je het weet weer voorbij! Eventueel kan sochtends wat langer laten uitslapen ook helpen. Wat ik er nog wel even bij wil zggen. Even wakker houden kan goed zijn, maar op sommige dagen lukt dat gewoon niet, hoort erbij. Als ze echt heel moe word moet je haar natuurlijk ewoon in bed leggen. Als je haar te lang wakker houdt is het voor jullie beide niet leuk. Het belangrijkste is dat ze gewoon niet vervolgens 4x per dag gaat slapen. Probeer er zo min mogelijk en zo lang mogelijke slaapjes van te maken. Heel veel succes ermee, het komt weer goed! 🙂

 23. Ik vind je dagritme echt niet zo verkeerd hoor? Misschien kan je ‘s ochtends het slaapje wat later doen en in de middag een halfuur of uur na de lunch. Dat doe ik ook zo met Maxim. Die slaapt ‘s ochtends en ‘s middags (helaas) altijd maximaal maar driekwartier. Hij krijgt tussen 6 en half 7 zijn avondeten en daarna speelt hij oh wat. Tussen 7 en half 8 krijgt hij zijn laatste fles, doen we het bedritueel en gaat hij naar bed.
  Genoeg tips hierboven dus ik hoop dat je er wat aan hebt! 🙂
  Odile | Go, mommy, go! onlangs geplaatst…Wist je dat… #5 – Gewicht na je zwangerschapMy Profile

 24. Rond de negen maanden haalde ik de kinderen om half acht uit bed en deden ze hun middagslaapje van twaalf tot drie uur. Ik heb altijd zoveel mogelijk geprobeerd vaste tijden aan te houden. Ze hadden ook weinig slaap nodig. Allebei waren vanaf 20mnd de hele dag wakker. Succes met het moederschap 😉 haha Je komt over als een lieve, zorgzame moeder. Dat is belangrijker dan een vast ritme denk ik (ook al is dat laatste voor jezelf ook wel ooit praktisch…) Liefs

 25. Ritme was in het eerste jaar ook ver te zoeken. Nu bij 16 maanden ongeveer (op een vrije mama-dag):

  6-7 uur: borstvoeding (meer richting 6 dan leg ik haar terug te slapen en meer richting 7 dan staan we daarna op)
  7-8 uur: optutten enzo, zij speelt er omheen
  8-9 uur: samen ontbijten, daarna spelen of op pad
  10-11 uur: uurtje slapen
  12-15 uur: op pad
  15-16 uur: uurtje slapen
  16-18 uur: kokerellen, spelen etc.
  18-19 uur: eten met z’n alle
  19.30 uur: wassen en in bed

  Redelijk constant dus, deze periode. Al gaan we nu steeds meer richting één slaapje. (Zo zie je maar dat op het moment een ritme eindelijk constant is, er een verandering komt).
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…herfst hunkeringenMy Profile

 26. Ik heb vanaf 6 maanden geprobeerd een vaster ritme te krijgen met Z. Dat werkte niet echt dus bleef ik alles op verzoek doen. Borstvoeding, slapen, eten enz. Met 9 maanden merkte ik dat hij zelf zijn ritme wijzigde en we lijken nu een stabiel schema te hebben. Althans, stabieler want het is nog steeds niet elke dag hetzelfde. Moet ook kunnen vind ik.
  Madelon onlangs geplaatst…What Did We EatMy Profile

 27. Mijn. Dochter heeft delfde leeftijd. Ook haar ritme is in de ochtend ongeveer gelijk en in de middag niet. Maar ja ben jij elke avond rond hetzelfde tijdstip moe? Toch heel normaal dat kindjes de ene dag meer slaap nodig hebben dan de andere dag.

  Lana slaap echt nog heel lang in de ochtend. Knijp maar in je handjes daarvoor! En ritme…ach dat is toch heel saai 😉

 28. Mijn zoontje is even oud als Lana, en heeft al meer dan een half jaar hetzelfde ritme

  7.00- wakker, ontbijt met pap, daarna water met diksap
  10.00- fruit
  12.00 -boterham en flesvoeding, daarna slapen
  16.00- wakker, diksap stukje rijstwafel
  17.30- avondeten
  19.00- fles en slapen

  Wat ons betreft het ideale ritme, in de ochtend en namiddag genoeg tijd om samen of alleen te spelen. En natuurlijk hele nacht slapen, en eigenlijk ook een groot deel van de middag!

 29. Hoihoi,

  Het eerste jaar is vreselijk, want iedere keer als je denkt een ritme te hebben, dan gaat het weer anders. Ik heb een zoontje van 5 en een dochtertje van 2 en toen ze zo oud waren als Lana, sliep de één nog twee keer en de ander 1 keer. Ieder kind is anders. Wij aten altijd rond 10:00 uur fruit, doen we nu nog trouwens) en daarna deden ze hun slaapje. Eruit, broodje eten, spelen en dan tegen 15:00 uur nog een keer. Ze blijven vanzelf wakkerder, waardoor je langzaamaan kunt schuiven naar 1 middagslaap. Bijvoorbeeld in het begin om 11:30 al gaan lunchen, waardoor ze het ook daadwerkelijk vol kan houden.

  Bedtijd staat bij ons vast en dat rond 19:00 uur. Dan gaan zowel de oudste als de jongste naar bed. Wij hebben dat er echt al in gebracht voor ze een jaar oud waren. Een goed bedritueel helpt je kindje zich erop in te stellen dat ze naar bed moet. Bij ons is het verschonen/plassen, verhaaltje lezen en melk drinken (die laatste fles is er dus nooit afgegaan 😉 )tanden poetsen en slapen. Een duidelijk ritueel, helpt je kindje wel.

  Ik zou zeggen begin met later op bed leggen in de ochtend en kijk dan hoe ze het doet.
  Succes!
  gr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.