Mijn stage als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis

Ik was 19 toen ik in het derde studiejaar van mijn opleiding Sociaal Pedagogische hulpverlening zat en fulltime stage ging lopen. Ik had in het eerste en tweede jaar al stage gelopen in de gehandicaptenzorg en bij Villa pardoes en bij die laatste kreeg ik zoveel affiniteit met de doelgroep kinderen en ziekte, dat ik ging solliciteren voor een jaarstage op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Ik was door het dolle heen toen ik hoorde dat ik de stageplaats kreeg.

Mijn jaarstage als pedagogisch medewerker
Ik vond het een erg bijzonder en leerzaam jaar. Niet alleen leerde ik kneepjes van het vak kennen, ook leerde ik mezelf er heel goed kennen. Ik leerde dat ik sterker in mijn schoenen mocht gaan staan om dit werk te kunnen doen. Ik zag zoveel om me heen en al vrij snel werd er veel zelfstandigheid van me verwacht. Dit vond ik soms best wel pittig. Het werk vond ik enorm bijzonder. Het is heel mooi om op het moment dat een kind heel kwetsbaar is door ziekte, je dan kan zorgen voor die begeleiding, dat stukje afleiding en ook de ouders wat handvatten kunt bieden om ermee om te gaan. Ik ging mee naar operaties en onderzoeken om ouders en kinderen te begeleiden. Ik bereidde ze voor door voorlichting te geven, maar ook hadden we te maken met baby’s met veel huilen en onrust, kinderen met eetproblemen en kinderen die ernstig ziek zijn. Dit maakte veel indruk op mij.

Ik was toen zelf nog geen moeder en toen kon ik situaties vrij objectief bekijken, ik weet niet of ik dat nu nog kan nu ik zelf mama ben. Wel neem ik wat ik toen geleerd heb ook mee in mijn rol als moeder. En ik weet dat als een van mijn kinderen pedagogische ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname, of bij eetproblemen, zindelijkheidsproblemen dat er goede hulp aanwezig is in het ziekenhuis. Ik kijk terug op een mooie jaarstage waar ik veel van geleerd heb.

Kennismaking met de CliniClowns
Dat jaar maakte ik ook kennis met CliniClowns die veel indruk op me gemaakt hebben. Elke woensdag kwamen zij langs de kinderafdeling en was het aan de pedagogisch medewerkers de taak om de CliniClowns in te spreken en voor te bereiden op de kinderen die op de afdeling lagen (maar ook kinderen voor dagopname) zodat zij hun werk konden doen. Toen heb ik met eigen ogen gezien hoe indrukwekkend het is wat voor impact hun werk maakt op kinderen.

We hadden bijvoorbeeld te maken met patiënten die door trauma niet meer wilden praten. Een CliniClown kreeg het vervolgens wel voor elkaar om dit jongetje weer te laten praten nadat hij al dagen zweeg en niemand vertelde wat hem dwars lag waardoor het voor de artsen en verpleging een raadsel was hoe ze hem konden bejegenen. Bijzonder dat het wel gelukt was na het bezoek van de CliniClowns en hij weer wat woordjes sprak. Ook kinderen die weigerden te eten, kampten met eetproblemen konden even genieten van het spel van de CliniClowns en uit hun gedachtecirkel komen waardoor ze wonder boven wonder vervolgens een hap van hun eten namen. Soms kan een emotionele blokkade ervoor zorgen dat een kindje lichamelijk vastloopt en hele basale taken zoals eten, slapen, praten of lachen niet meer doet. Als CliniClowns door die emotionele blokkade heen kan middels spel en humor dan kan dit enorm bevorderend zijn voor het herstel van het kind. Dit komt de medische behandeling dan heel erg ten goede.

Ik heb met grote ogen en vol verbazing gekeken. Maar niet alleen zulke grote veranderingen, ook hele kleine stapjes wisten de CliniClowns te bereiken. Stralende ogen, een glimlach, of gewoon even de ellende van het ziek zijn vergeten. Waardoor een kindje vervolgens het zelfvertrouwen weer een beetje kreeg om door te gaan. En dat vertrouwen is zo belangrijk voor herstel en welzijn.

Goede doelen actie voor kinderen – CliniClowns
Ik heb kleine en grote stapjes vooruitgang gezien dankzij het werk van de CliniClowns en daarom heb ik besloten om me te gaan inzetten voor de CliniClowns. In december afgelopen jaar heb ik tijdens de tv-show van de CliniClowns me ingezet als vrijwilliger in het belpanel om nieuwe donateurs te werven en dit vond ik zo mooi om te doen!  Ik heb zo’n groot bereik van vrouwen en moeders die zelf misschien ook in aanraking zijn geweest met CliniClowns of dit misschien in de toekomst kunnen gebruiken, dat ik komend jaar geld wil gaan inzamelen voor de CliniClowns samen met jullie. Ik ben met de CliniClowns in contact gekomen en mag komend jaar bij een paar instanties gaan meekijken om te zien hoeveel hun werk betekent voor allerlei doelgroepen. Zelf dacht ik dat het enkel om zieke kinderen zou gaan, maar ze zijn er bijvoorbeeld ook voor kinderen met een handicap en dementerende ouderen.

Ook wil ik ervaringen van ouders gaan delen op mijn blog. Ben jij in aanraking geweest met CliniClowns en wil je (eventueel anoniem) je ervaringen in een gastblog delen? Mail me dan op Kelly@kellycaresse.nl dan ga ik misschien wel met jouw verhaal aan de slag om zo nog meer mama’s te inspireren en bekend te maken met het werk van de CliniClowns en de impact ervan.

Doneren voor het goede doel om zieke kinderen te helpen
Ik heb een speciale actiepagina gemaakt waarop ik samen met jullie geld wil inzamelen voor het goede doel: de CliniClowns en ik hoop aan het eind van dit jaar daar €3000 op verzameld te hebben om te schenken aan de CliniClowns. Doneer jij ook mee? Dit kan al vanaf 5 euro en daarmee ondersteun je de CliniClowns in het werk wat zij mogelijk maken om zieke kinderen te helpen.

Klik hier voor de actiepagina en help samen met mij om dit bedrag aan het eind van het jaar te kunnen doneren aan de Cliniclowns! 

Enorm mooi om dit te kunnen doen voor dit mooie samen met jullie! Alvast enorm bedankt voor jullie donaties.

Ben jij in aanraking geweest met de CliniClowns? Misschien net als ik ook beroepsmatig of omdat je zelf van dichtbij hun werk gezien hebt? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 gedachten over “Mijn stage als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis”

  1. Mooie blog. Gaaf zeg dat je stages hebt gelopen op de kinderafdeling en bij Villa Pardoes.
    Misschien is het ook heel mooi en leuk, om te gaan kijken bij een Ronald Mc Donald Huis, hier logeren de broertjes en zusjes van de kinderen die zijn opgenomen in diverse kinderziekenhuizen door heel Nederland. Er zijn diverse Huizen door het land.

    En ken je Villa Expertcare? Dit zijn 5 Huizen in Nederland, waar ernstig en chronisch zieke kinderen wonen en logeren en deze organisatie staat bekend om de huiselijkheid, die word gecreëerd voor de kindjes.

  2. Hii ik ben een 2e jaarsstudent bij de opleiding van gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ik zou heel graag willen stage lopen in het ziekenhuis mijn 3e jaar… Heb je misschien tips bij wie ik hiervoor zou kunnen solliciteren? En is dit ivm corona wel handig nu?

    Ik hoor graag van je!!

  3. Ha,
    Ik zit in het eerste jaar van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk, MBO. Na dit jaar wil ik graag de kant van het pedagogische werk in en ik ben erg geïnteresseerd in het werk als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis. Is het makkelijk daar stage te lopen of is er weinig plek? En bij welk ziekenhuis heb jij je stage gelopen?
    Ik hoor het graag!

  4. Helaas is er tegenwoordig blijkbaar nergens meer een mogelijkheid om stage te lopen in het ziekenhuis als mbo’er. Ik heb het bij heel veel ziekenhuizen geprobeerd, maar helaas kom ik er niet in als gespecialiseerd pedagogisch medewerker:(

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.