Kleurplaten tip en de betekenis van kleuren voor kinderen

De betekenis van kleuren

Vroeger toen ik een klein meisje was, was ik dol op kleuren. Ik kon mij uren vermaken met kleurplaten, tekenen, schilderen en waterverven. Heerlijk vond ik dat en ik probeerde het dan ook mooi binnen de lijntjes te doen. Nog steeds heb ik kleurpotloden in huis, niet dat ik ze gebruik maar ik vind ze alleen al heel leuk staan in een potje, met de herinneringen aan vroeger. Zodra lana groot genoeg is en ze kan gaan kleuren dan zal ik dit ook samen met haar gaan doen want door tekeningen te maken, of kleurplaten in te kleuren kun je je fantasie de vrije loop laten gaan. Welke kleuren zou je gebruiken voor welk figuur en kleuren gebruiken staat ook voor vrolijkheid.

Vroeger deed ik zowel zelf kleuren door tekeningen te maken op wit papier, maar ook gebruikte ik kleurplaten of kleurboeken. Het is goed om je kind zowel zelf te laten tekenen om zelf te leren hoe bepaalde figuren eruit kunnen zien en vaak zie je in kindertekeningen wat er afspeelt in het hoofd van een kindje. Zo bestaat er een hele psychologie achter kleurplaten en kun je zien aan kinderen wat voor problemen of situaties er in hun hoofd afspelen, aan dat wat ze op papier zetten. Ook positieve en leuke gebeurtenissen worden op papier laten zien. Kleurplaten zijn weer goed voor de coordinatie van de fijne motoriek omdat de kinderen zo leren heel fijn binnen de lijntjes te werken. Hoe beter ze dit onder de knie krijgen hoe fijner deze motoriek werkt. Het is interessant om aan de tekening van een kind te achterhalen hoe hij/zij zicht voelt en hoe de fantasie van een kindje werkt. Anyways, ik zou hier uren over kunnen kletsen maar eigenlijk wil ik aan jullie een handige website link delen waarop je duizenden kleurplaten kunt downloaden. Ideaal wanneer je met je kleintje op zoek bent naar een leuke kleurplaat met een bepaald thema. Je vind hier duidelijke categorieën zodat je de favorieten van je zoon of dochter snel kunt vinden. Een verjaardag van Opa? Een beterschapskleurplaat voor een vriendin? Een kleurplaat voor pasen? Kerstmis of de zomervakantie?  Je kunt de kleurplaten downloaden en ideaal zelf uitprinten. Dit bespaart natuurlijk op die kleurboeken die te koop zijn en de variatie is veel groter.

Knutselwerkjes zijn ook op deze website te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld leuke  knutselpoppen printen. Hier staan kledingstukken op die je kunt inkleuren en uitknippen. Vervolgens kun je ze combineren op de pop. Helemaal leuk om samen met een dochtertje te doen.

Ben jij vroeger ook altijd zo dol geweest op kleuren of doe je dit nu veel met je eigen kinderen, neefjes/nichtjes of kinderen waarmee je werkt? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Liefs Kelly

sponsored

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

9 gedachten over “Kleurplaten tip en de betekenis van kleuren voor kinderen”

  1. Leuk! Vroeger kon ik altijd erg goed tekenen, was een favoriet vak op school. Inmiddels heb ik twee kinderen die het beiden ook erg leuk vinden. Er is een periode geweest dat ze niet om keken naar kleurplaten maar zelf wat maakte, maar de laatste tijd wisselt dat. Hier word elke dag gekleurd, getekend, geknipt en geplakt.
    blogsvanmiranda onlangs geplaatst…De kracht van internet.My Profile

  2. Enorm fan van de afwisseling die kleuren kan bieden ten opzichte van de snelheid van de (social) wereld tegenwoordig. Kleuren geeft rust, leert kinderen te concentreren en stimuleert creativiteit. Heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.