schermafbeelding-2016-10-19-om-11-22-17

Ik heb nu twee kinderen gekregen, de oudste is 3 jaar en de jongste 8 maanden. Allebei meisjes dus je zou wel denken dat ik inmiddels een soort ster ben in het weten wanneer ze welke maat dragen en wanneer ze ergens uitgegroeid zijn. Dat je als ervaren moeder een broekje ziet en denkt, ja dat past ze en het dan juist hebt, je herkent je kinderen immers uit duizenden. Nou, ik dus niet. Ik zit er al-tijd naast. Laat ze  te lang in te kleine kleding lopen of sla een maat vervolgens over omdat ik het te laat aangaf. Herkenbaar?

Dit artikel is overigens geschreven met een beetje lol, het is geen first world problem zeg maar, het is gewoon iets wat mij in mezelf verwonderd, maar waar helemaal niets mis mee is 😉

Bij Lana begon het al. Die was zo klein geboren dat ze de eerste weken kon zwemmen in maatje 50 en zij kon vervolgens maat 50 nog lang aan. Ze groeide dan wel heel hard, maar ze kon vrijwel maat 62 overslaan omdat ik haar te lang nog die 50-56 aangaf. Niet dat ik maat 62 niet in huis had gehaald (shopverslaafd) maar ik vond die kleding nog zo groot, dat ik dacht, dit kan ze nog lang niet aan. Of ik koop juist kleding ‘op de groei’ en vergeet ze vervolgens op het moment dat ze het al past, het al aan te geven.

Enfin, dan heb je daarvan geleerd. Ik neem me iedere keer weer voor om gewoon al wel het maatje aan te geven waarvan ik nog denk dat het te groot is. Ervaring heeft geleerd dat ze het al eerder past dan ik denk want ze groeien zo hard dat het sneller gaat dan hoe snel ik het door heb 😉 En toen werd Aimy geboren. Heel veel kleding van Lana die nog goed was, heb ik kunnen doorgeven aan Aimy maar ik heb natuurlijk ook nieuwe kleding gekocht en tweedehands kleding gekregen via vrienden. De garderobekast is goed gevuld zal ik maar zeggen.

En dan alsnog doe ik het weer. Aimy is wat te zwaar geboren voor het termijn dat ze zat en in verhouding tot onze lengtes/gewichten. Dat noemen ze ‘Macrosoom’ en dat komt vaker voor bij baby’s die geboren worden uit moeders met Diabetes. Ze groeide hierdoor wel, maar de extra reserves viel ze ook af waardoor haar groei aan het begin niet heel vlot verliep. Niets om ons zorgen over te maken, maar dit maakte mij nog meer verward over de kledingmaat. En ja hoor, vervolgens ga ik de kledingkast weer een uitruimen en zie ik dat ik maat 62 weer zowat kan overslaan. En dat is altijd even jammer als je net zulke leuke kleding had klaarliggen in die maat. Hoe kan het toch zijn dat ik weer erin trap.

Ik moet er zelf wel een beetje om lachen, dat ik dat gewoon weer doe. Ik ben benieuwd of jullie dit herkennen, schat jij de maat van je kindje ook altijd verkeerd in? En heb je daar nog handige tips voor? Want anders blijft er wel veel kleding ongedragen door mijn verkeerde inschatting 😉 Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

44 gedachten over “De kledingmaat van kinderen verkeerd inschatten..”

 1. Geen last van gehad. Ik had aan begin alleen weinig mt 50. Had grote baby verwacht waren zelf beide ook groot dus hiervan niet te veel gekocht. Maar ja beviel met 34 weken dus toen mt 44 nodig en dus mt 50 daarna ook gewoon.
  Zodra ik merk dat mt groter nodig kan gaan zijn pak ik die kleding erbij en leg die in de kast. Ik kijk niet naar de maat als t te klein is gaat t eruit verschil per merk dus nu mt 80 86 en 92 in de kast en primark 98 😉
  Dees onlangs geplaatst…Laatste deel van mijn zwangerschap en de te vroege bevalling.My Profile

 2. Oh ja, herkenbaar! Mijn oudste is vier en zij heeft lang maat 50-56 gedragen waardoor ze bijna 62 oversloeg. Ik wist niet of ik een tweede kind kon krijgen en bleef vasthouden aan die kleine maten, denk ik… En nog iets, ik keek naar de maat en besefte toen niet dat sommige merken erg klein uitvallen. Daar heb ik van geleerd. Bij mijn tweede gaat het nu anders en toch vergis ik me af en toe in de maat.

 3. Ik herken het nu al, haha. Jason heeft genoeg in zijn kast liggen wat niet meer past maar wat nog ongedragen is!! Zonde vind ik dat. Maar ja, niks aan te doen. Bij deze maar ga ik gewoon meer opletten dat hij alles een keer draagt voordat hij weer doorgaat naar 62!
  Linda onlangs geplaatst…Druk, druk, drukMy Profile

 4. Ik heb juist dat ik kleding koop omdat ik denk dat ze het past en het past nog steeds niet. Met broeken vooral. Maar doorgaans komt dat omdat het in de breedte niet past bij haar middel. Veel te groot! Tegen de tijd dat t dan niet meer van haar kont zakt is het weer te kort haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Adventskalender | Voor ieder wat wilsMy Profile

 5. Zo vind ik het altijd zo knap als moeders kleding in de uitverkoop kopen, alvast voor volgend jaar… Hoe dan? Hoe weet je welke maat je moet hebben? Ik heb dat geloof ik 1 keer gedaan met schoenen en die heeft ze dus bijna niet aangehad omdat de maat niet overeen kwam met het seizoen. Zucht…
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary XXL: Een weekje Center ParcsMy Profile

 6. Hier gaat het tot nu toe redelijk goed! Noud was bij zijn geboorte 55 cm en woog 3790 gram waardoor hij wel heel lang was maar wel slank. Maat 50 paste wel en zat niet eens strak, maar het was wel gauw te kort. Nu zit hij nog steeds in maat 56 terwijl ik maar 62 aan het kopen ben. Hij zit namelijk al zo lang in 56; dat zal dan toch wel een keer te klein worden. Maar telkens als ik hem iets in 62 aan wil geven, is het echt nog veel te groot?. Sinds gisteren draagt ie zijn winterjasje in maat 62 en dat gaat goed (wel met opgerolde mouwen haha).

  Het is wel een dingetje hè?

  Liefs,
  Anne

 7. Ik heb dat juist niet, ben echt een enorme zeikerd met kinderkleding 🙂 als ik bij Milan de mouwen of broekspijpen niet kan omslaan vind ik het al te kort haha. Vaak zeggen ze bij kinderkleding dat de lengte de maat is. Dat klopt in grote lijnen vaak wel. Milan is nu 120 cm en draagt maat 122. Truien etc koop ik dan in 128, want ik vind het stoer als dat iets groter valt en ik heb er dan veel meer plezier van. Hij is wel smal, maar lang leve de tailleband!
  Marisca| Mama blogger onlangs geplaatst…De nieuwste woonaccessoires van Action!My Profile

 8. Ohhh ja heel herkenbaar. Denk dat bijna iedereen moeder dit wel herkent. Mijn mankement is dat ik vaak denk dat m’n kinderen nog wel in een maat passen die eigenlijk te klein is, vooral omdat ik de kleertjes zo leuk vind haha. Verder heb ik het idee dat ze hier maat 74 bijna hebben overgeslagen. Ze hebben heel lang 68 gehad en daarna ineens 80.
  Carlijn onlangs geplaatst…9 dingen die iedere moeder denkt maar zelden uitspreekt of doetMy Profile

 9. Ja dit heb ik dus ook altijd. Kijk ik in de winkel maar een broek, bijvoorbeeld in maat 92 en dan denk ik echt van hmm die gaat hem echt niet passen, vervolgens koop ik een maat groter en is hij veel en veel te groot. Had ik toch beter die maat kleiner kunnen kopen. Gelukkig kon ik hem nog weg leggen maar op dat moment had hij echt broeken nodig. Doordat ik grote maten ook weg leg heb ik geregeld gehad dat ze te klein waren als ik ze weer had gepakt! Struggle? Ik denk dat het altijd wel zo zal blijven als je kinderen hebt!
  Lilian onlangs geplaatst…Wat zou ik nou graag willen in het leven?My Profile

 10. ooh ik ken dat, hier ligt hopen kleding die past in de verkeerde seizoenen 😉 Of maatjes die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ik deel ze met het metekindje.
  sabrina onlangs geplaatst…Werk & mamaMy Profile

 11. Ik heb dat juist andersom haha. Dan heb ik al zoveel leuks in een grotere maat dat ik het alvast aantrek ook al is het nog iets te groot. Hanna is erg lang en slank. Als het qua lengte past zak het alsnog van haar kont af, dus wat maakt het uit 😉 Sowieso merk ik veel verschil in pasvorm bij verschillende merken en winkels. Hebben jullie dat ook?

 12. Herkenbaar! Kyra zit nu in 56, maar kan ook soms al 62 aan.. dagelijks sta ik bij haar kast en kijk ik/vergelijk ik kleding om te zien of ze ‘t al past.. haha. Ik zou t zo zonde vinden als ze kleertjes overslaat. Maatje 62 is al zoveel leuker dan 56..
  Leonie onlangs geplaatst…Post Pregnancy TagMy Profile

 13. Ik heb heel veel dingen verkeerd gekocht qua seizoen. Ik hield me dan aan de richtlijn, maar Selena is smal en klein van stuk. In juni zou ze rond maat 74 moeten zitten, maar dat heeft ze nu net pas aan! Ook koop ik vaak setjes van dezelfde maat, maar qua shirts heeft ze vaak net een maatje groter dan van de broekjes!
  Paola onlangs geplaatst…Review swimtrainerMy Profile

 14. Bij de c&a kreeg ik bij een aankoop een matenmaatje. Een lijstje waarop staat welke maat globaal past bij het aantal maanden/jaren. Handig als je een gemiddeld kind hebt maar als je kind van de cb lijn afwijkt valt er ook goed mee te werken. Dus als ik iets in de aanbieding zag en hij/zij zou het volgend jaar aan moeten dan kon ik op basis daarvan wel schatten of het geschikt Was voor het beoogde seizoen. De kleding van de zeeman geeft op de prijskaartjes ook de juiste periode, kun je ook op af gaan. Andere tip, gewoon eens aan trekken al lijkt het nog te groot. Past het niet leg je het gewoon weer terug in de kast Haha. Ik heb wel eens bij gekregen kleding gehad dat de maat 62 op het label echt kleiner Was dan de maat 62 die ze al droeg dus dat Was jammer van het cadeau. Als de Maat label onduidelijk Is of onleesbaar kun je het tegen een vergelijkbaar kledingstuk houden om te zien of het groter, gelijk aan of kleiner dan maat zusofzo Is. Heb je hier wat aan?

 15. Als ik nu wel eens op zoek ga naar een leuk cadeautje voor een zwangere vriendin dan vind ik het ook echt super lastig om een maat te kiezen. Kan me dus heel goed voorstellen dat je dit hebt. Er zijn ook zoveel leuke kleertjes dat je wel bijna alles wilt hebben ?
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Recept: Asperge ovenschotelMy Profile

 16. Ik had dat ook wel, dat ik sommige maten voor mijn zoontje bijna over kon slaan.
  Maar volgens mij kwam dat niet omdat ik de maat verkeerd inschatte maar meer omdat hij in spurten groeit. Zo heeft hij maat 50 & 56 lang aangekunt, maar toen hij bij maat 62 kwam ging het ineens hard en zat hij zo in 68. Hetzelfde bij maat 74 en vervolgens heeft hij maat 80 bijna een jaar aangekunt. Bij winkels/merken die met leeftijdsaanduiding werken ipv maten weet ik inmiddels dat ik meestal een leeftijd jonger moet kopen dan hij is.
  En zomerkleding zoals korte broeken zeker 2 maten kleiner anders worden het hele wijde 3 kwartsbroeken, maar dat laatste schijnt normaal te zijn.

 17. Ik moet zeggen dat ik nooit maten heb overgeslaan, wel heeft ze in de ene maat langer gezeten dan in de andere maat.. moeilijk vind ik inderdaad ook hoe het valt per merk.. maar ondertussen ben ik er vrij goed in geworden wat past en niet past en op de groei kopen. Kleine tip: ik leg altijd de volgende twee maten al klaar in de kast en vergelijk die stukken met andere kledingstukken hoe het valt en als het er klein uitziet leg ik het bij de kleinere maat en de dingen die er groot uitzien pas ik aan om in te schatten bij welke (eventueel grotere) maat het hoort. Als ik merk dat het huidige maatje te klein wordt,kan ik makkelijk overschakelen naar een maatje groter omdat het al klaar ligt in de kast. Zo zie ik ook wat ik al heb in de volgende maat! ?

 18. Hahah zó herkenbaar! Leuk dat je dit ‘probleem’ beschrijft! Ik had het ook altijd, totdat ik door had dat de maten in verhouding staan met haar lengte. Maar ik geef haar nu altijd een maatje groter dan waar ze eigenlijk in hoort te zitten. Dus bijvoorbeeld nu is ze 95 cm lang, dus maat 92 is sowieso te klein. Ze draagt daarom nu maat 98 en een maatje groter ook al erbij dus maat 104. Als ze straks 98cm of groter is heeft ze dus maat 104 en weer een maatje groter dus 110 in haar kast hangen enzovoorts enzovoorts.
  Hoop dat ik je hierbij ook heb geholpen, ik was zelf erg blij met mijn eigen oplossing 😉
  Fleur onlangs geplaatst…De kledingmaat van kinderen verkeerd inschatten..My Profile

 19. Ik koop tegenwoordig niet te veel van alles. Althans dat probeer ik haha! Ik trek ze wel liever kleding aan die iets ruimer valt dan te krap zit…Maar wanneer ze dan een groeispurt hebben is alles ook zo maar weer te klein.
  Gera onlangs geplaatst…PaddestoelenMy Profile

 20. Dit is wel grappig om te lezen. Ik heb zelf geen kindjes, maar werk bij Van Haren. Waar ik dagelijks kindjes tegenkom waarvan de moeder de voetjes of veel te klein, of veel te groot inschatten.
  Omdat kinderen nog weinig kraakbeen hebben, en ze heel flexibel zijn doet het namelijk geen pijn als ze schoenen aanhebben die 2/3 maten te klein zijn.
  En voetjes groeien soms 1 maat in 2 maanden.
  Het lijkt me heel lastig!

 21. Herkenbaar. Mijn dochter was dysmatuur maar zelfs nu ze 6 is, is het nog een petite meisje. Ze loopt een maat achter op de tabelletjes. Inmiddels weet ik dat en ken ik de pasvorm van de merken die ik graag koop. En toch gaat het nog wel eens mis en is het veel te wijd, ook al is de lengte goed.

 22. Ik baal elke keer van de rompertjes. Met wasbare luiers heeft mijn kindje vaak net wat grotere rompers nodig. Maar die dingen zijn bijna alleen in maat 50/56 of 62/68 te krijgen. Nou draagt ze nog net maat 62, maar de rompers zijn al te klein. Maat 74/80 in rompers is dan wel weer erg groot. Waarom zijn er niet gewoon rompers in maat 68? Of maat 68/74? 🙁
  Margriet onlangs geplaatst…Voorlezen aan een babyMy Profile

 23. Oh zo herkenbaar.. Ik had weinig sweaters in maat 68 gekocht, want ik had verwacht dat Mels nu wel in maat 74 zou zitten. Wrong! Dus nog snel wat sweaters en dikkere kleding in maat 68 gescoord. Maar ja, ik had ook al heel wat winterkleding in maat 80 liggen en ik denk dat hij dat niet aan kan… Of hij moet ineens maat 74 overslaan, maar dat hoop ik niet want ik heb daar heel veel van in zijn kast hangen..

 24. Herkenbaar. Ik heb voor nu even de maten tabel losgelaten. Die ‘kleine’ man van ons groeit juist (te) snel. Heeft zowaar 3 x een pakje/setjes maat 50 aangehad (waarvan er 1 al echt te klein was) en met 5 maanden moest ie al echt mt 74 aan. Ik probeer niet meer ver vooruit kleding te kopen (waar ik me in de zwangerschap erg schuldig aan heb gemaakt)
  Ik kreeg 2de hands kleding van kennissen en daar zaten korte broeken in van maat 80. Vond ik heel grappig, want ik had verwacht dat onze januari baby die pas ergens in de winter aan zou kunnen. Achteraf gezien best handig, want hij heeft ze al meerdere malen aangehad.
  Ik probeer wel eens in de paar weken de hele kast uit te mesten. Zo heb ik zelf door wat wel/niet past. Als ik teveel moeite moet doen met aantrekken dan moet ie in de bak met te kleine kleding. (Hij heeft nog genoeg kleding)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.