Kennismaking basisschool : Kleine meisjes worden groot

1

Kleine meisjes worden groot en zo hadden we onlangs de kennismaking bij de basisschool van Lana. Een kennismakingsgesprek met de directeur en een rondleiding door de school. We kozen ervoor om een school te kiezen die in de buurt van onze nieuwe wijk zal zijn, wat natuurlijk praktisch is zodra we daar wonen. Daarnaast sprak ons de kleinschaligheid van deze school erg aan en nog wat meer dingen waar we op gelet hebben die ik vandaag gaan delen. Ik vind het een grote stap hoor, die basisschool…

De keuze van de basisschool
De school waar onze keuze op valt is een kleinschalige school. Er is gemiddeld 1 klas per groep die er zit en er werken ook niet veel leerkrachten. Het team is dus klein en vertrouwd. Een beetje het ons kent ons gevoel wat ik erg prettig vind en wat denk ik ook heel ‘dorps’ is. Daarnaast sprak het me erg aan dat de school gericht is op duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. Dat klinken van die standaard koppen, maar zodra je er uitleg over krijgt dan hoor je ook dat hier veel aandacht voor is. Zo mag er enkel water worden gedronken door de kinderen de hele dag en hebben ze een bidon die ze de gehele dag mogen vullen om het water drinken te stimuleren. Sinds een tijd geven we Lana ook enkel nog water (op weekenden of feestjes na) als drinken en zelf drinken we dit ook de hele dag door. Mooi dat dit dan ook op school wordt doorgevoerd. Ook de tussendoortjes hebben wat richtlijnen. Zo wordt gestimuleerd dat men fruit en/of rauwkost als tussendoortje meeneemt. Wanneer alle kinderen dit doen, is dit voor kinderen heel normaal. Trakteren mag natuurlijk wel af en toe met een extraatje. Ze doen veel met de kinderen buiten, van gymmen en buitenspelen tot bepaalde lessen die buiten worden gegeven. Ook werken ze met de kinderen aan een moestuin etc. Allemaal dingen die zo voor de kinderen heel normaal worden. Ook wordt er minder klassikaal les gegeven, maar meer in groepen gewerkt om de zelfstandigheid van de kinderen te stimuleren.

Ze hebben een speciaal programma wat bij alle leergroepen wordt ingezet om kinderen een heel prettig gevoel in de groep te geven. Dit wordt Kanjertraining genoemd (bron) Dit is er op gericht om de sfeer in de klas goed te houden of waar nodig te verbeteren. Dit helpt om pesten te voorkomen en om het zelfvertrouwen binnen de groep te verhogen. Zo leren ze goed met elkaar om te gaan en elkaar te ondersteunen in de ontwikkeling.  Wat me ook aansprak is dat ze vanaf groep 1 al Engelse les krijgen, ik denk dat die leeftijd ook heel geschikt is daarvoor omdat men makkelijker een taal vaardig raakt wanneer je hier heel jong mee begint en zo kunnen ze hier spelenderwijs mee gaan trainen.

schermafbeelding-2016-11-02-om-10-21-18

Hoe de kennismaking met de basisschool bevallen is
Verder vond ik de school gewoon heel gezellig en huiselijk ogen, en dat voelde ook meteen goed. Ik denk dat dit nog het belangrijkste is bij het kiezen van een school. Je kindje zal er gevormd worden tot wie hij/zij is zodra het tijd is voor de middelbare school, een hele belangrijke basis wordt gelegd. Het is fijn als je als ouder je daar dan prettig bij voelt.

Lana zelf vond het helemaal stoer dat we op de ‘grote school’ gingen kijken en zag zichzelf helemaal al zitten. Ze was niet weg te krijgen bij het kijken naar de kleuters in de kleuterklas, dat is dus ook een heel mooi teken. Het blijft een dingetje hoor, die stap naar de basisschool. Je kleine meisje wordt dan echt ‘groot’, maar de kennismaking voelde heel erg  goed, dus we hebben er ook veel vertrouwen in.

Hoe kijken jullie aan tegen die stap richting de basisschool? Hebben jullie die stap al gemaakt en/of kennis gemaakt? Wat vinden jullie belangrijke punten waaraan een basisschool dient te voldoen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën over dit onderwerp! Laat het me zeker weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

40 reacties

 • Femke
  20 februari 2017

  Wat een spannende, grote stap. Klinkt alsof dit de perfecte school is voor jullie want het enthousiasme sprint eraf.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Guhl Langdurig VolumeMy Profile

 • Josan
  20 februari 2017

  Destijds vonden wij het heel belangrijk dat onze dochter zich er thuis voelde. Zij vond scholen met meer kinderen te druk dus dat werd hem niet. De toenmalige schooldirectrice kende alle kinderen bij naam en wist welke ouders er bij hoorden. Ook kozen we een school waar de ouderparticipatie hoog is. Ouders voelen zich betrokken bij de school en helpen mee. School is niet een dump-plek voor je kinderen.
  En ik vond het belangrijk om te weten wat ze zouden doen als mijn kind niet goed mee kon komen op school. Maar ook als ze juist heel slim was. Tot nu toe ben ik dik tevreden, voor oudste zijn wij ons al aan het oriënteren op middelbare scholen.
  Josan onlangs geplaatst…Gratis producten tijden de Negenmaandenbeurs 2017My Profile

 • Nicole
  20 februari 2017

  Wij hebben ons wel al in moeten schrijven ivm de formatie volgend schooljaar maar nog geen gesprek en/of rondleiding gehad. Hier in het dorp zit 1 school dus wij hebben eigenlijk ook niet naar andere scholen gekeken. Lana haar school klinkt wel heel goed.
  Nicole onlangs geplaatst…Tips voor succesvol tweedehands kleding shoppenMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  20 februari 2017

  Wij hebben niet veel rondgekeken toen we een school moesten gaan kiezen. De school waar ze op zitten sprak ons al meteen aan. Hier drinken ze ook alleen maar water. Niet omdat het moet van school, maar omdat ik dat belangrijk vind.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Capsule kast: Winter 2017My Profile

 • Marloes
  20 februari 2017

  Oh wat spannend zeg! Ik kijk er nog helemaal niet naar uit dat onze oudste naar de basisschool gaat. We hebben al wel een informatieavond gehad van de 4 scholen hier in het dorp, maar wie weet waar we over 2 jaar wonen, misschien hebben we dan ons huis wel te koop en gaan we in een heel andere plaats wonen ?
  Marloes onlangs geplaatst…Het perfecte kraambezoekMy Profile

 • Channa
  20 februari 2017

  Wij bekeken tijdens een scholenroute in 1 keer drie scholen. Vooraf hadden we een top 3 gemaakt, achteraf was deze toch weer anders. Voor ons was echt de sfeer ook heel belangrijk. Overigens stonden alle scholen goed aangeschreven en hadden ze allemaal pluspunten dus onze keuze is uiteindelijk gebaseerd op ons gevoel, wat voelde het beste.
  Channa onlangs geplaatst…Het geheime leven van 4-jarigenMy Profile

 • Sjoukje - meergeldminderstress
  20 februari 2017

  Wat een leuke school zeg! Hele fijne regels ook. Bij ons zijn ze niet zo strikt als het om gezonde dingen gaat, daar erger ik me wel eens aan.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…Hoe kun je extra besparen op boodschappen? 3 toptips!My Profile

 • Vanessa
  20 februari 2017

  Ik kan me voorstellen dat dit een grote stap is, maar het is wel super dat de kennismaking zo goed meeviel. Mijn voorkeur zou ook naar een kleinschalige school gaan waar de leerkrachten tijd hebben voor de kinderen en niet alles snel snel. Gek van dat Engels, maar eigenlijk kan je er niet snel genoeg mee beginnen. In België wordt Frans ook steeds vroeger gegeven.
  Vanessa onlangs geplaatst…TAG: Home sweet homeMy Profile

 • Kelly
  20 februari 2017

  Het klinkt als een mooie en fijne school! Ik ben benieuwd voor jullie hoe het gaat lopen! Spannend!
  Kelly onlangs geplaatst…Kelly’s cup of tea #1 uitleg en meerMy Profile

 • Hilde
  20 februari 2017

  Ik zat zelf op een gemengde school wat erg leuk was, veel culturen en gewoontes. Dus dat zal ik wel belangrijk vinden voor mijn kind. Helaas zitten er op die school nu alleen maar kinderen met een andere afkomst dus daar zal ik mijn kind nu niet meer heen doen.
  Maar gelukkig zitten er in de buurt zat ‘verschillende’ scholen.
  Klinkt een super leuke school waar Lana naar toe gaat, en vlak bij jullie nieuwe huis, dat is altijd fijn. Kan ze er zelf naar toe lopen straks. Maar wat een grote stap he.. Heb zelf geen kind, wel tante ben ik maar ik kan het me helemaal voorstellen..

 • Dewi
  20 februari 2017

  Lijkt mij een leuke school, belangrijk dat je hier thuis voelt. Basisschool weer een nieuwe fase! Spannend maar ook heel leuk, dat vond ik. Nu worden ze wel snel groot..
  Dewi onlangs geplaatst…Mijn carrière als hulpouderMy Profile

 • lisette
  20 februari 2017

  Spannend, weer een nieuwe fase. Wij hebben toevallig begin maart een informatie avond. Hier hebben we maar een school en anders moet je een stuk verder weg. Dat maakt het kiezen wel makkelijk. Ik vind de sfeer heel belangrijk en dat er voor elk kind op eigen niveau genoeg aandacht is. En dat se kunnen ontwikkelen waarin ze goed zijn.
  lisette onlangs geplaatst…Het Geboortepakje.My Profile

 • Lisette
  20 februari 2017

  Klinkt als een fijne school!! Ik heb er drie op de basisschool rondlopen. Het is inderdaad een stap maar het went snel hoor! Je weet nu alleen nog niet hoe vreselijk druk je het gaat krijgen met brengen en halen, hulpmoederen, studiedagen, speelgoed middagen, knutselochtenden, ouderavonden, schoolreisjes…
  Lisette onlangs geplaatst…Mijn auto is een vuilnisbak op wielenMy Profile

 • Saskia
  20 februari 2017

  Ja het is een hele grote stap maar ook weer zo leuk! Wij hebben ook een hele bewuste keuze gemaakt voor een school en zijn daar nog steeds erg blij mee!
  Saskia onlangs geplaatst…Welcome To My Life! Eerste woordjes leren en hartjes <3My Profile

 • janske
  20 februari 2017

  Ik ben nu ook op gesprek geweest bij twee scholen ik vind zo’n keuze best moeilijk omdat het een belangrijke periode en lange tijd is in het leven van je kinderen. Het moet vooral goed voelen inderdaad.Ook vind ik de visie van de school belangrijk.
  janske onlangs geplaatst…Uitgebreide Easywalker Harvey Review (+kortingscode)My Profile

 • Monique
  20 februari 2017

  Dat klinkt als een fijne school! Wij hebben er hier vier(!) in de buurt zitten en Lise staat op twee scholen ingeschreven. Ga ik binnenkort nog een blogje aan wijden.
  Monique onlangs geplaatst…Unieke geboortekaartjes met fotoMy Profile

 • Marijke
  20 februari 2017

  Een goede school uitkiezen is zo belangrijk! Wij zijn onlangs ook op gesprek geweest bij een school in de buurt. Zij zijn erg gericht op samenwerken en kinderen al vroeg leren over toneel en creativiteit. Erg leuk!
  Marijke onlangs geplaatst…Weekmenu #26My Profile

 • Leonie
  20 februari 2017

  Wat een grote stap, de basisschool! Het klinkt iig als een fijne school! Gelukkig duurt die stap voor ons nog een tijdje; de tijd gaat al zoooo snel!
  Leonie onlangs geplaatst…Kyra slaapt op haar eigen kamertjeMy Profile

 • Dita
  20 februari 2017

  Ondanks dat Mila nog maar 1 is weten we al waar ze heen gaat. Bij ons zijn er 2 scholen in het dorp en eerlijk, over een jaar of 3 denk ik dat er nog maar 1 school is. Wij zijn niet gelovig en kiezen dan ook bewust om Mila naar de openbare school te doen. Hier hebben we vroeger zelf ook op gezeten, op dezelfde school. De directeur ken ik persoonlijk en veel leerkrachten ook.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Februari 2017 #1My Profile

 • Manouk
  20 februari 2017

  Wij zijn nog niet echt naar scholen gegaan, omdat m’n zoontje nog te jong is. Maar we hebben er wel over nagedacht. Hij zit nu op de peuterspeelzaal van een brede school, alleen wij weten nog niet of we hem daar naar school willen doen. De buitenspeelruimte is daar best klein vind ik, al was die van de basisschool waar ik vroeger op zat misschien wel extreem groot.. maar van het water vind ik ook een goede, ik vind dat ook erg belangrijk. Mijn oudste (en m’n jongste straks ook hopelijk) drinkt dit ook 99% van de tijd, dus erg fijn als dat op school wordt doorgevoerd.

 • chucky1012
  20 februari 2017

  Spannend hoor en wat gaat de tijd toch snel.
  Fijn dat de kinderen in groepjes samen te werken en dat het drinken van water en gezonde tussendoortjes goed bevordert word.

  Xoxo

 • Stefanie
  20 februari 2017

  Het is een hele grote stap en vond het in het begin ook erg spannend hoor! De school van mijn dochters is een gezonde basisschool zoals ze zichzelf mogen noemen. Ook wordt er veel zelfstandig gewerkt en minder klassikaal, zodat de kinderen allemaal op hun eigen niveau kunnen werken. Wij vinden het een fijne school!
  Stefanie onlangs geplaatst…GeluksmomentenMy Profile

 • rachel
  20 februari 2017

  spannend allemaal 😀 en kleine groepjes zijn ideaal!! Onze jongte zit ook op zo’n school en kinderen komen beter tot hun recht dan in een hele grote groep
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 18 feb. ’17….. 22 jaar samen, ziek zijn #zeikvlogMy Profile

 • Dionne
  20 februari 2017

  Spannend he? Toen ik nog op het kinderdagverblijf werkte was dat voor veel ouders een grote stap, maar het komt wel goed!
  Dionne onlangs geplaatst…Instagram LatelyMy Profile

 • Loes
  20 februari 2017

  Spannend zeg.. Toch een grote stap! Mooi open artikel.
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #2 – 11 tot 17 februariMy Profile

 • Felicia
  20 februari 2017

  mijn twee oudste meisjes schelen precies 1 jaar en 8 maanden dus begonnen niet lange tijd na elkaar op de peuterspeelzaal
  de peuterspeelzaal waar ze op zaten zit al in de school. de basisschool dus de peuters wennen zo al aan het gebouw van de school wel zo prettig
  dan is het niet helemaal nieuw voor ze
  de overgang is dan ook niet te groot vind ik
  verder vond ik het een grote stap voor mij als moeder toen onze twee oudste meisjes naar groep 1 gingen want tja het voelde toch als een soort afscheid van mijn kleine peuter meisjes werd er best emotioneel van
  mijn man had dat minder haha
  maar nu merk ik dat het een hele leuke fase is en dat ze ook leuk met mij met ons communiceren over dingen. hun eigen mening hebben dat is ook mooi om te zien
  ze zitten inmiddels al in groep 3 en 4.
  en het blijven en zijn nog steeds mijn kleine meisjes zeg ik ze ook vaak.
  wat ik zo prettig vind aan de school ook al zijn wij niet heel erg met het geloof
  ik ben zelf wel christelijk en vind het een prettige gedachten dat ze op een christelijke school zitten . dat ze daar toch iets van mij krijgen
  verder is het een vrolijke kleurrijke school vooral vanbinnen die ook kinderen naar hun mening vraagt en rekening houden met de kinderen
  en ook bij mijn kindjes op school doen ze aan kanjertraining
  mijn zusje zat op deze school dus dat is wel leuk de juffen kennen hun tante nog haha
  ze is inmiddels 18.
  maar het is dus heel handig en fijn dat de peuterspeelzaal al in het schoolgebouw zit het zit vlak naast groep 1.
  en ook grappig en leuk straks beleven we het weer allemaal opnieuw met onze twee jongste kindjes
  mijn derde prinsesje word24 mart 1
  en in augustus uitgerekend van de vierde dus dan begint het allemaal weer opnieuw.

 • Mya
  20 februari 2017

  Leuk om te lezen! En klinkt echt als een fijne school. Ik zou willen dat ik zo jong al engels geleerd had, dan wordt het een stuk normaler om het ook echt te spreken en gaat dat je later denk ik ook gemakkelijker af. (net als dat ik zou willen dat ik Spaans had gekregen op de middelbare school).
  Mya onlangs geplaatst…Puur GelukMy Profile

 • karlien
  20 februari 2017

  Wat een stap weer he! Mijn dochter gaat nu een jaar naar school, zoon begint over een jaar. Vind het zo gek als ze straks allebei op school zitten. Wij hebben gekozen voor een school waarbij er veel rondgelopen mag worden en waar ze veel aan beweging doen.
  karlien onlangs geplaatst…10x kindvriendelijk Piemonte met hét vakantieadresMy Profile

 • Merel
  20 februari 2017

  Leuk om dit te lezen, ik denk dat veel mensen dit wel zullen herkennen. Uit ervaring weet ik ook dat veel ouders dit toch wel een spannende stap vinden 🙂 Liefs, Merel
  Merel onlangs geplaatst…5 TIPS OM BETER TE SLAPEN + KORTINGSCODE EMMA MATRAS!My Profile

 • Shirley
  20 februari 2017

  Hier ook een beetje dezelfde punten. Gezonde voeding en dranken, Kanjertraining, een klas per groep, etc. Super fijn. Wat gaat het hard he?
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: echo, Joolz & AmsterdamMy Profile

 • Huismama
  20 februari 2017

  Spannend hoor! Hier ben ik me ook al aan het oriënteren, er is zoveel keus…Ik vind aandacht voor eten en drinken ook heel erg belangrijk, fijn dat dat doorgevoerd wordt op de basisschool!
  Huismama onlangs geplaatst…Jicht, de volgende verrassing van 2017My Profile

 • Jodi - liefthuis
  20 februari 2017

  Jeetje wat een spannend tijd weer. Moeilijke keus lijkt het me toch
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Favorieten van onze spruit – Dreumes editieMy Profile

 • Nadine
  20 februari 2017

  Spannend! Leuke nieuwe bijzondere tijd. Djena gaat over 2 weken voor het eerst wennen in groep 1 zo ontzettend benieuwd hoe ze het vind ! Het is echt een enorme mijlpaal ? hier een katholieke harmonieuze school met hele goede recensies en op loopafstand ook.

 • Jill
  20 februari 2017

  Hoi Kelly! Ik volg je blog al super lang met veel plezier, maar nooit gereageerd. Nu wou ik even reageren :). Ik ben kinderpsycholoog en ben heel enthousiast over de Kanjertraining. Ik werk er zelf veel mee en het is een fijne methode om binnen een klas echt het groepsgevoel te krijgen! Denk dat jullie dan ook een goede keuze hebben gemaakt! En verder blijf ik je blog gezellig lezen 🙂 Liefs

 • Wendy
  20 februari 2017

  Pooeehhh, ja spannend hoor Kel! Ik wil er nog niet aan denken maar het moet! Noor is net tweeënhalf, maar wordt in het schooljaar van 2018 vier jaar dus wij moeten haar nu ook gaan inschrijven, omg! Wij weten al wel naar welke school ze gaat, we wonen er naast en Wim is daar vroeger ook geweest. Ook kleinschalig en huiselijk, we hebben er een goed gevoel bij. Leuk om bij jullie dit te lezen! xx
  Wendy onlangs geplaatst…Peuter paniek, deel 2My Profile

 • Irene
  20 februari 2017

  Klinkt als een goede school! Ik hoop dat tzt hier in de buurt ook zo’n basisschool is

 • Maud, Leuk Met Kids blog
  21 februari 2017

  Hi Kelly, wat een grote stap he! Heb je ook ouders van kinderen gesproken die op de school zitten? Die vertellen namelijk vaak een net wat genuanceerder verhaal. Onze school wil bijvoorbeeld ook gezond eten stimuleren, maar het blijkt heel lastig om te zorgen dat alle ouders zich daar aan houden, een deel krijgt toch ongezonde lunch en traktatie mee. Desalniettemin zijn we wel heel tevreden over de school hoor 🙂 Succes met de keuze! Groeten, Maud
  Maud, Leuk Met Kids blog onlangs geplaatst…Bloemen knutselen van papier en kartonMy Profile

 • Lifeaholic.nl
  21 februari 2017

  Wat gaat het snel zeg, maar wat fijn dat jullie er zo een goed gevoel bij hebben en dat de klik er is 🙂
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Mijn favoriete apps voor op de tablet!My Profile

 • mathilde
  21 februari 2017

  Ohwwww daar gaat ze Kelly…. Ik weet nog dat ik het bij mijn oudste (nu groep 3) heel leuk vond dat ze naar school mocht, en zij ook natuurlijk. En nu… na de zomervakantie gaat mijn kleine mannetje(nu 3,5) en ik denk iedere dag meer, neeeee blijf nog maar lekker klein en bij mij. Maar hij kijkt er nu al naar uit.
  Tips qua keuze, laat je gevoel beslissen. Ons gevoel was beter bij een school iets verderop(no steeds in hetzelfde dorp) ipv de standaard optie, meest dichtbij. Nog steeds erg blij de keuze gemaakt te hebben 5 minuten verder te fietsen. liefs!

 • Kees
  23 februari 2017

  Hoi Kelly,
  Met veel belangstelling je blog over de school gelezen.
  Toen ik las dat je een blogger bent, heb ik je site opgezocht en zag toen deze blog over onze school, Wat ontzettend leuk om terug te lezen hoe je het ervaren hebt. Fijn dat je er zo’n goed gevoel aan over hebt gehouden! We gaan ons best doen om dat gevoel 100% waar te maken!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.