Huidige financiële situatie, KC budget challenge, Kelly Caresse


Op maandag 7 januari is het zover! Dan begint de KC Budget Challenge die ik organiseer. Waarin wij, als gezin, op een bepaald budget gaan leven en geld gaan besparen op onze uitgaven. Om zo te ervaren hoe het is om van minder te leven. Maar vooral om ons bewust te worden van ons uitgaven patroon. Ik wil jullie uitnodigen mee te doen! Zodat we samen inzicht krijgen in ons uitgavenpatroon, waar we kunnen besparen en bewustwording krijgen. Een mooie start van 2019 dacht ik zo! Voor we kunnen starten wil ik eerst de situatie delen, hoe ziet onze huidige financiële situatie er uit?

KC Budget Challenge: De huidige financiële situatie

Voor je echt kunt beginnen met besparen, is het handig om te weten wat de huidige situatie is op financieel vlak. Hoe het uitgavenpatroon eruit ziet, dan krijg je inzicht in waar je eventueel nog kunt besparen. Niet dat besparen altijd nodig is, maar ik vind wel dat er dingen zijn waar ik op zou kunnen besparen om zo ook meer geld te kunnen sparen voor de spaarrekening. Ook een doel van de budget challenge is om me bewust te worden van het feit dat we best veel ‘luxe’ uitgaven kunnen doen en dat dit niet vanzelfsprekend is. Een boodschap die ik ook wil doorgeven aan mijn kinderen. Ik ga daarom met de billen bloot en terugzoeken in de app van mijn bank waar onze uitgaven vooral naartoe gaan en hoeveel dit gemiddeld per maand is.

Inzicht in uitgaven

Ik ga hierin de uitgaven delen waar op te besparen is op korte termijn, en dus niet ingaan op de hypotheek, kinderopvangkosten, gas/water/licht, verzekeringen en vervoer (benzine en ov kosten). Ook ben ik bijvoorbeeld maandelijks €120,00 kwijt aan het gebruik van mijn bloedglucose sensor voor mijn diabetes type 1 die niet vergoed wordt door de verzekering, maar ook die neem ik hierin niet mee omdat ik hier niet op wil besparen. Ook wat betreft stroom en waterverbruik en verzekeringen zijn er mogelijkheden om op te besparen maar dat is niet waar ik me tijdens de KC Budget Challenge op richt en daarom benoem ik ze nu niet. Ik richt me dus dus enkel op uitgaven op het gebied van boodschappen, sociale activiteiten, luxe producten en verzorgingsproducten waarin op korte termijn besparingen kunnen plaatsvinden en die voor de meeste van jullie herkenbaar zijn denk ik.

Huidige financiële situatie, KC budget challenge, Kelly Caresse

Huidige financiële situatie, KC budget challenge, Kelly Caresse

Zo interessant, bij de meeste banken kun je bij je rekeningen letterlijk zien aan welke type uitgave post je uitgaven gaan. Je krijgt handige grafieken en kan zo per categorie kijken. Hierboven zie je bijvoorbeeld de grafiek van onze boodschappen, ik heb de foto half december genomen dus die maand klopt niet helemaal. Maar ik heb de aantallen bij elkaar opgeteld, gedeeld door 12 maanden gedaan en zo krijg ik te zien wat we gemiddeld aan boodschappen uitgeven. Zo heb ik dit ook gedaan met de overige uitgaven maar dit is soms moeilijk meetbaar. Soms neem ik bij de boodschappen al wat verzorgingsproducten mee, en sommige luxe uitgaven categoriseert de bank niet heel concreet. Dan is het moeilijk te meten wat de gemiddelde uitgaven eraan zijn.

Uitgavenpatroon – huidige financiële situatie

Ons uitgavenpatroon gemiddeld genomen per maand aan onderstaande categorieën:
Boodschappen: €448,00.
Iets hoger dan ik dacht, dit is per week zo’n €112,00. We nemen bij de boodschappen soms ook luiers en verzorgingsproducten mee dus dat maakt het nu moeilijker meetbaar.
Luxe eten (koffie, lunch, uit eten buiten de deur) : €150,00
Sociale activiteiten (zoals bioscoop, indoor speeltuin, pretparken) per maand: €30,00
Luxe producten en hebbedingetjes: Variabel maar  gemiddeld €50,00.
Beauty en verzorging: €100 (zoals luiers, shampoo, make-up, deodorant, supplementen)
Kleding: €100,00

Ik schrik toch wel van het bedrag dat we gemiddeld aan boodschappen uitgeven. Zeker omdat we gemiddeld 2x per week niet thuis eten, dan eten we bij mijn ouders of die van Yannick, en we ook regelmatig voor 2x koken en een volgende keer opwarmen. Yannick geeft voor Sjenkieskitchen wat meer uit voor de recepten die hij kookt en dan gaat hij doordeweeks nog een keer extra boodschappen doen zodra hij weet wat hij ervoor gaat koken. Ook hebben we er nogal een handje van om doordeweeks een keer extra luxe boodschappen te halen voor een gezellige snackavond.

Besparen op luxe producten

Ook zitten bij deze kosten vaak bij producten als tandpasta, luiers en douchegel. Dat maakt het nu ook lastig te meten. Maar dit wordt wel een uitgavepost om in de KC Budget Challenge en budget voor te hanteren. De uitgaven aan luxe eten zoals een koffietje buiten de deur, lunchen in de stad en buiten de deur eten of bestellen. Daarop kan aanzienlijk bespaard worden. Sociale activiteiten zoals bioscoop of indoor speeltuin kunnen we al gelijk minderen. Gewoon iets anders doen wat geen kosten geeft (boswandeling, Netflix avondje etc). Daar gewoon creatiever in te zijn. Op supplementen bespaar ik liever niet omdat deze ten goede zijn van mijn gezondheid. Maar wat betreft luiers en verzorgingsproducten zou ik de aanbiedingen beter in de gaten kunnen houden. Kleding kan helemaal op bespaard worden. Door kritisch de kasten in te duiken en te erkennen dat we voor nu wel voldoende kleding hebben ;).

Super interessant vind ik dit inzicht in de huidige financiële situatie. Een mooie basis om maandag mee van start te gaan. Dan deel ik in een blog de Kick Off van de KC Budget Challenge. Alle regels die we die maand gaan hanteren als gezin op het gebied van budget! Ga je met ons meedoen? Op welke uitgave denk jij nog veel te kunnen besparen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “KC Budget Challenge: De huidige financiële situatie”

 1. Leuk die challenge . Je vind dat je veel aan je wekelijkse boodschappen uitgeeft ik ben gemiddeld 150 euro aan boodschappen kwijt.

 2. Altijd goed en challenge. Wij zijn met 5 (2volw, 10jr, 2.5jr en 1.5jr) gemiddeld €100,- per week kwijt voor boodschappen.
  Lidl, Dirk(yogurth), groenteboer, turkse winkel (vlees).

 3. Wat een leuke challenge, ik ga ook eens mee kijken, wij geven met 2 volwassenen net zo veel uit aan boodschappen als jullie met z’n 5en 😳 , kan dus veel beter

 4. Wij zijn met een gezin van 4
  2 kindjes van 2 en 5.
  En doen per week voor zo €70/80 aan boodschappen bij de lidl en op de markt en kleine dingen bij de jumbo..brood wel bij de bakker en met 2 katten om de maand daar wel de uitgaven voor aan voer..kattengrind
  De luiers ook van de lidl en billendoekjes snoetenpoetsers en verzorginsproducten zoals shampoo en deo bij de action
  Hebben het niet slecht maar ik geef me geld graag bewust uit..ga je wel volgen wie weet zie ik nog handige tips😊

 5. Ik doe mee! We zijn met zijn 4-en en besteden veel meer aan boodschappen dan jullie en dan ga ik zelfs vaak naar de Lidl?!. Ben benieuwd.

 6. Ik denk dat jullie het heel goed doen qua boodschappen! Hier gaat er zeker €130-€150,- aan boodschappen doorheen in de week. Veel en veel te veel vind ik zelf maar als we de bonnetjes nakijken dan vinden we het lastig te zeggen waar het nou in zit. Ja, veel in groenten, fruit en brood. Maar dat gaat ook allemaal op. Ik ga je zeker volgen.

 7. Aan eten bestellen. Wij geven daar écht te veel geld aan uit. En op de boodschappen misschien ook wel.

 8. Leuk zeg en een goede eye-opener om dit eens onder de loep te nemen! Ik ben zeker van plan om mee te doen. Ik denk te kunnen besparen op de boodschappen, door nog beter de aanbiedingen in de gaten te houden en hier mijn maaltijden op uit te kiezen. Succes allemaal! 😃

 9. leuke challenge en ik ga hem ook zeker volgen maar niet aan mee doen want heb dat al zovaak geprobeerd hhaha en het gaat elke keer niet. hier zijn we gewoon wekelijks al achterlijk veel aan boodschappen kwijt en onanks ik op de aanbiedingen af ga blijft het veel ;).

 10. leuke challenge en ik ga hem ook zeker volgen maar niet aan mee doen want heb dat al zovaak geprobeerd hhaha en het gaat elke keer niet. hier zijn we gewoon wekelijks al achterlijk veel aan boodschappen kwijt en onanks ik op de aanbiedingen af ga blijft het veel ;).

 11. Leuk! Ik ga hier zeker aan meedoen! Ben ook wel benieuwd hoeveel extra uitgaves wij doen als gezin, 2 volwassenen en een baby van bijna 11 maanden..
  succes! 🍀

 12. Wat een uitgaven haha.
  Hie met zn tweeen ongeveer 200 Pm aan boodschappen.
  Kleding momenteel niks, want ik probee zo duurzaam mogelijk te leven en als ik kleding koop is het meestal tweedehands via bijv unitedwardrobe. Luxe eten de ene maand niet uiteten en de andere maand wel, zal gem per maand zon 50 euro zijn. Luxe producten en hebbedingetjes €0, wel onlangs een iPad aangeschaft. Beauty en verzorging gem per maand €15? Sociale activiteiten zal ongeveer 40 euro Pm zijn.
  Minimalistisch en duurzaam leven scheelt zoveel voor de portemonnee! Leuke challenge; ik ga dit volgen 🙂

 13. Jolanda Amiabel

  Leuk! Ik ga meedoen. Wij zijn ook met z’n vijven. 3 kinderen van 7, 5, en 2,5 jaar oud. Ik geef ook z’n 120 euro per week uit. Maar doe de laatsten tijd geen week boodschappen meer. Ik denk dat daar al veel in te besparen is. Wij doen zelf bij de Hoogvliet boodschap.

 14. Leuk! Ik ga ook meedoen. Wij zijn met zn vijfen (2 volw. 3 kinderen van 6 en 4 en 8 mnd). Gisteravond ook alles op een rijtje gezet en dat was best schrikken. Boodschappen zo’n 500 per maand (dan zit daar wel voeding voor de jongste bij). Boodschappen doen we bij de Jumbo, AH, Lidl en markt. En ik denk dat er ook te besparen valt op de luxe en hebbedingetjes. Ik ben benieuwd naar de tips!

 15. Leuk! Wij zijn met zn 4 tjes en geven tussen de 100-130 p. Week uit aan boodschappen. Ga je zeker volgen.

 16. Leuk dat je dit deelt! Ik wil wel mee doen, wij willen ook graag besparen op boodschappen. Wij geven nu €280 per maand uit aan boodschappen, we zijn met 2 volwassenen, 1 dreumes en 1 hond. Van dit geld doen we ook dierenvoeding en luiers. Wat ons vaak helpt is een weekmenu maken, zodat je minder weg gooit en minder onzin koopt in de winkel 🙂

 17. Wat leuk om zo eens bij anderen in ‘hun portemonnee’ te kunnen kijken. Wij geven ongeveer 60 euro per week uit aan boodschappen. Maar hier zit dan geen luiers en flesvoeding bij. Buiten de deur eten doen wij eigenlijk nooit, dit geld besparen wij liever zodat wij iets vaker op vakantie kunnen.
  Liefs

 18. Super om te lezen hoe jullie het doen!! Hier heel eerlijk geen idee hoeveel en zeker met de luiers etc.niet dus ik doe mee!! Kan er allicht van leren dus je tips en truvs zijn welkom!! Zelf heb ik de folder app op mijn mobiel en zo kan ik de aanbiedingen betreft wasmiddel/luiers/luierdoekjes/make up/shampoo etc.in slaan. Verder boodschappen bij de Lidl en de Jumbo. Maar dat we kunnen bezuinigen is wel een feit hahahaha. 😁 Ik ben benieuwd!!

 19. Leuk! Ik ga zeker meedoen! Zijn met zijn drietjes maar geven al snel 150 per week uit aan boodschappen veel te veel. Moet ook eerlijk bekennen dat vooral qua planning het vaak misloopt, volle koelkast en dan onverwachte etentjes , uitjes etc en dan kan ik de helft weggooien. Mega zonde en dat wil ik echt veranderen!

 20. Leuke challenge, ga ik zeker volgen. Ik ben ook al beetje begonnen met bepaalde regels in de uitgaven, maar valt gewoon soms niet mee. Er komt bij ons nog teveel tussendoor. Dingen die overbodig zijn en we niet bij stil gestaan hebben. (Bijvoorbeeld: een boete) Dat is zo zonde. Ik wil nog meer kunnen besparen op bepaalde kosten en wil meer kunnen sparen op de spaarrekening. Wij geven gemiddeld €100 uit aan boodschappen. Benieuwd naar volgende week. Goed dat je dit bespreekt en interessant om bij iedereen beetje te weten te komen hoe het echt gaat. Misschien zie ik nog goede, bruikbare tips!!! Liefs Jeske

 21. Leuk! In ga onze financiën ook eens onder de loep nemen. Blijf mij toch iedere maand verbazen waar het geld heen gaat. Dus denk zeker dat ook wij nog wel wat kunnen besparen.

 22. Wij zijn met 2 volwassenen, kind van 2 en binnenkort een 2e erbij. Momenteel zitten we rond de €150/160 per maand voor boodschappen, (bij de Colruyt) dus ongeveer €40/week. Soms zitten in die boodschappen luiers al bij, soms niet. Indien niet hou ik de aanbiedingen in het oog bij kruidvat of bol. Tussendoor wel bij Aldi, AH voor brood, vers fruit en beleg.
  Verzorgingsproducten meestal bij kruidvat in de aanbieding of op vente Exclusive waardoor ik een half jaar geen shampoo of douchegel meer moet kopen. Make up heb ik genoeg dus koop ik quasi nooit.
  Uit eten’ de ene maand veel, de andere niet. Uithalen’ kunnen we idd nog op besparen.
  Ik doe zeker mee met de challenge.

 23. Ja volgens mij zaten we hier allemaal massaal op te wachten! Leuk! Volgens mij zet je een mooie beweging in. Ik doe mee!

 24. Leuk! Wij proberen hier ook bewuster met geld om te gaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld een boodschappen rekening. Hier betalen we alleen de boodschappen en luiers en doekjes voor de kinderen van. Zo hou je ook duidelijk inzichtelijk hoe je er voor staat.

 25. Leuk…. Ik doe graag mee en wil meer gaan besparen op de boodschappen

  We zijn met zun 4e 2 volwassenen en 2 kinderen van 4 jaar en 8 maand.
  Ik geef denk ik gemiddeld 100a 125 euro per maand uit maar daar zit dan al wel flesvoeding en luiers bij maar de luiers koop ik vaak in grote verpakkingen van de kruidvat en die hoef ik dus ook niet elke week te kopen.

  Vanaf volgende week ga ik weer goede week overzichten maken en hierdoor hoop ik ook echt geld te besparen want de laatste tijd bekeken we per dag wat we wouden eten.

  Kwa kleding geef ik in ieder geval niet veel uit… Koop denk ik 1 a 2 keer per jaar wat nieuws en voor de kinderen alleen wanneer ze echt iets nodig hebben.

  En verder koop ik douch spullen en tandpasta bij de action en soms bij de supermarkt.
  Ligt eraan waar het in de aanbieding is en wanneer ik het nog is want we hebben hier geen action in de stad.

  Ben heel erg benieuwd naar al je tips.

 26. Ik vind dat jullie dat heel netjes doen hoor! Vooral omdat sjenkie zoveel lekkers extra kookt en dat zie je niet echt terug in jullie wekelijkse bedrag kwa geld… Jij vind de 112 euro aan boodschappen veel wij hebben ongeveer hetzelfde kwa gezin ik en me man oudste is 5 middelste 4 jongste 1 en wij geven 120 euro aan boodschappen per week uit maar ik haal daar wel alles voor dus ook de luiers schampoo wasmiddel etc en wij hebben niet die 150 aan luxe uit eten haha want dat komt hier der niet van…we eten dus 7 dagen thuis haha vroeg me wel af wat voor glucose sensor je had… Ik had in me zwangerschap ook eentje op me buik maar die was veel.duurder dus was ik ermee gestopt 😉
  Groetjes kelly

 27. Hoi,
  Ik ga ook mee doen 💪.
  Hier een gezin van 5 personen! 2 volw, 3 kids (7/5/2 jaar) ohja en een kat.
  Wij zijn gemiddeld 100/120€ per week kwijt aan de boodschappen, soms iets meer maar dat komt dan door verjaardagen in die maand ofzo. En en dit weekbedrag is inclusief luiers voor de jongste en eten/brokjes/kattengrit voor de kat.
  Aardig netjes dacht ik zo. Maar ook hier in huis valt vast te besparen. Alle beetjes helpen. Ben benieuwd 👍☺️….

 28. Hoi,
  Ik ga ook mee doen 💪.
  Hier een gezin van 5 personen! 2 volw, 3 kids (7/5/2 jaar) ohja en een kat.
  Wij zijn gemiddeld 100/120€ per week kwijt aan de boodschappen, soms iets meer maar dat komt dan door verjaardagen in die maand ofzo. En en dit weekbedrag is inclusief luiers voor de jongste en eten/brokjes/kattengrit voor de kat en wasmiddel en schoonmaakmiddelen.
  Aardig netjes dacht ik zo. Maar ook hier in huis valt vast te besparen. Alle beetjes helpen. Ben benieuwd 👍☺️….

 29. Leuk artikel! Je hebt me geïnspireerd om zelf ook weer eens te onderzoeken waar we kunnen besparen.

 30. Leuke Challenge,
  Volgens mij valt er zeker wat winst te behalen. Ikzelf doe dit al een tijdje en het gaat prima.
  Duidelijke budgetten maken, en wekelijks even kijken hoe het ervoor staat en hoe lang je nog met je budget voort kunt. Ik vind het erg fijn dat wij een aparte boodschappen en vaste lasten rekening hebben, maar ook voor de benzine. Zo kan ik alles goed onder controle houden.
  Wat betreft boodschappen een klein advies, ga niet de goedkoopste van de goedkoopste merken kopen, daar zitten veel meer ongezonde ingrediënten in, die ik niet allemaal in mijn lijf zou willen hebben. Ik lees dus ook een hoop etiketten en na een tijdje weet je daarin ook goede keuzes te maken.

 31. Ik heb toevallig net wat abonnementen opgezegd die ik voorlopig wel kan missen. Ben ook bezig met budget en meer kunnen sparen, woon nu nog thuis maar wil ooit wel het huis uit natuurlijk en een spaarpotje is dan fijn. Ik kan volgens mij redelijk wat geld besparen op mijn lunch boodschappen (voor op mn werk)

 32. Wat een leuk en goed idee Kelly!
  Wij pinnen sinds een tijdje elke week 100 euro en probeer daar de hele week boodschappen van te doen voor ons gezin van 4.
  Omdat je het contant hebt heb je veel meer het idee wat je nu eigenlijk uitgeeft.
  Succes! ik ga het volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.