Jonge thuisblijfmoeder vertelt

In de rubriek ‘Budget talk’ ga ik met lezeressen een gesprekje aan over budget. Wat voor werk doe je? Heb je kinderen? Waar besteed je je inkomen zoal aan en wat voor handige tips om te bezuinigen zou je geven. Iedere situatie is anders en daarom verzamel ik allerlei verschillende verhalen. Of je nu een single mom bent, docente, carrièretijger, thuisblijfmoeder of serveerster, ieder verhaal is anders. Vandaag deelt Melissa haar verhaal. Zij is 22 jaar en mama van een dochtertje. Zij en haar partner werken momenteel door omstandigheden niet en leven van een bijstandsuitkering, hoe zij het financieel rondbrengen delen zij vandaag, inclusief handige tips en een budget weekmenu. Lees je mee?

Wie ben je en hoe ziet je gezinssamenstelling eruit?
Ik ben Melissa, 22 jaar en ik ga op 21 februari trouwen met Jon (25) en samen hebben wij een dochter Mia van ruim anderhalf.

Wat  voor  werk  doen  jij  en  je  partner  en  hoeveel uur  per  week  voeren  jullie dit uit?
Op dit moment werken wij allebei niet. Ik ben vorig jaar februari begonnen met de opleiding maatschapelijk medewerker niveau 3, helaas ben ik in juli gestopt door psychische klachten en daardoor ben ik nu thuisblijfmoeder. Ik ben onder behandeling voor mijn psychische klachten bij Yuluis. In maart worden we uitgenodigd om te kijken hoe het gaat en of er verbetering is. Ik zou zelf graag als mijn therapie mee zit in augustus weer naar school gaan. Mijn vriend werkt niet meer sinds oktober, hij heeft een burn-out. Hij werkte bij Den Breejen (in de logistiek) en was chauffeur. We leven daardoor allebei van een uitkering van €1295 gezamenlijk per maand, waardoor we erg minimalistisch moeten leven. Hier zijn we erg creatief in geworden.

Welke vaste lasten hebben jullie per maand?
Huur €678
Zorgverzekering €234 (gezamenlijk)
Mobiel abonnement Jon €45
Mobiel abonnement Melissa €15
Electriciteit en gas €41 (water zit in de huur)
Internet (tele 2) €32
We hebben geen auto.

Jonge thuisblijfmoeder vertelt

Bron

Geld sparen of alles opmaken en genieten van het moment?
Ik zou heel graag willen sparen maar dat zit er voor ons momenteel niet in. Zodra het kan wil ik heel graag een midweekje weg naar Centerparcs. Alles wat ik nu probeer te sparen gaat vaak uit naar kleding voor Mia of voor onszelf.  Ik probeer per maand 25 euro opzij te zetten en als ik niet rond kom dan haal ik die 25 euro weer van de spaarrekening af om wel rond te komen.

Hoeveel  besteed  je  gemiddeld  per  week  aan  boodschappen  en  waar  koop  je die?
Ongeveer 35 euro per week. Ik haal mijn boodschappen bij de Dirk en veel kopen we op de markt.  We maken altijd een weekmenu om geld te besparen. Ik stop bijna alles in de diepvries zoals kliekjes en fruit. Zo verspillen we zo min mogelijk voeding. Een voorbeeld week ziet er als volgt uit:

Maandag :
Ontbijt : omelet op een boterham en een kop koffie.
  Lunch :  boterhammen met een bouillon soepje.
Diner :   pannenkoeken.
Dinsdag :
Ontbijt: boterhammen met koffie.
Lunch : overige pannenkoeken van maandag.
Diner : kip schnitzel met aardappeltjes uit de oven en sla met tomaat,komkommer en rode ui en olijfolie.
Woensdag :
ontbijt/lunch :  roerei met paprika en courgette en de sla van gisteren en koffie.
Diner : broccoli met kipfilet en tagliatelle met een Knorr zakje.
Donderdag :
ontbijt : beschuitjes met een groene smoothie (smoothie 2 bananen, 2 kiwi’s bevroren en geschild. 2 handen verse spinazie en 200 ml amandelmelk)
   Lunch : boterhammen met roomkaas en komkommer.
Diner : gegeten bij mijn ouders (standaard)
 Vrijdag :
ontbijt : muesli met yoghurt.
Lunch : tomatensoep met soepstengels.
Diner : rode bietjesstamppot.
Tussendoortjes eten wij bijna niet, onze dochter eet als ontbijt 2 keer in de week brinta en de rest eet ze met ons mee, zo krijgt ze extra vezels binnen. Haar brinta maak ik met geitenmelk en ze krijgt ook bij de lunch regelmatig een beker geitenmelk.

Jonge thuisblijfmoeder vertelt

Bron

Hoeveel besteed je per maand aan kleding?
Dat verschilt heel erg. Ik koop alleen kleding als het echt nodig is. Onze leefstijl is sowieso al minimalistisch, ik heb niet meer dan 4 broeken bijvoorbeeld, pas als er één echt kapot is dan koop ik een nieuwe. Voor onze dochter ligt het iets anders, als zij iets nodig heeft dan kopen we het eerst voor haar uiteraard.

Wat zijn je ultieme bespaartips?
Wij leven erg minimalistisch en ik maak voor elke week een boodschappenlijst en ik kijk dan ook naar de aanbiedingen om geld te besparen. We proberen te besparen op extraatjes zoals op uitstapjes, gaan weinig naar de kroeg etc.

Dankjewel Melissa voor het delen van jullie verhaal. Wat heftig dat jullie allebei door psychische klachten zonder werk kwamen te zitten. Ik wens jullie erg veel geluk en beterschap toe, het lijkt me erg heftig om dit door te maken in combinatie met de zorg voor jullie kindje.

Herkennen andere lezeressen zich in het verhaal van Melissa? Dat je ongewenst zonder baan komt te zitten, eventueel samen met partner en daardoor financieel een hele andere situatie hebt dan voorheen. Hoe gaan jullie daarmee om? Zijn jullie ook creatief geworden met geld sparen en minimalistisch leven? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

35 gedachten over “Budget talk #3 Jonge thuisblijfmoeder in de bijstand vertelt”

 1. Wat vervelend dat het door psychische klachten (even) deze situatie is. Maar uit je verhaal blijkt wel dat jullie ondanks de uitkering het goed geregeld hebben. Dat vind ik persoonlijk knap hoor.

  Ik kijk weer uit naar volgende week, naar het nieuwe verhaal.
  marjonS onlangs geplaatst…10 facts about meMy Profile

 2. Knap dat jullie met zo weinig geld toch rondkomen met een kleine erbij. Hoop dat wanneer jullie beide weer een baan hebben jullie lekker kunnen genieten van een weekje center parcs!
  Marijke onlangs geplaatst…Geboorte soesjes makenMy Profile

 3. Pittig om van zo’n laag inkomen rond te moeten komen. Wij hebben ook zo’n periode gekend en je wordt er alleen maar sterker van. Als ik jullie was zou ik wel proberen te besparen op je (inmiddels man, gefeliciteerd!) zijn telefoon abonnement dat vind ik nog best aan de hoge kant. Succes in de toekomst!
  Joyce onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #7 – week 14My Profile

 4. In deze situatie wel, maar ik gok een beetje dat dit abbonement is afgesloten toen hij nog werk had en dan zit je er daarna aan vast..

 5. Interessant om te zien en er zitten ook een paar goede tips bij.
  Er staan alleen helaas een paar fouten in de text…

  Abonnement ipv abbonement
  Leven in het moment/in het nu en genieten van het moment/van het nu ipv genieten in het moment
  Denk een tiepfoutje bij “we maken een weekmenu en om geld te besparen” mist einde van de zin ?
  Tagliatelle ipv taggiatelle
  Muesli ipv muslie
  Tomatensoep is één woord
  Niet meer dan 4 broeken ipv niet meer als 4 broeken
  Andere situatie dan voorheen ipv andere situatie als voorheen
  Verder wat interpunctie en zinsopbouw fouten

 6. Knap dat jullie toch goed rond kunnen komen. Wat ik wel mis in het rijtje zijn de toeslagen. Huur en zorgtoeslag en de kinderbijslag. Dat zijn toch behoorlijke extraatjes als je een laag inkomen hebt. Verder zou je eens kunnen kijken of jullie recht hebben op het participatiefonds bij jullie gemeente. Vaak kan je 1x per jaar iets terugkrijgen voor bijvoorbeeld de kosten van internet etc. Dit is wel bij iedere gemeente anders geregeld maar je zou het kunnen vragen. Verder heb je wellicht recht op ontheffing van gemeentelijke belastingen. Maar misschien hebben jullie dit al. Ik wil jullie in ieder geval veel sterkte toewensen met jullie herstel!

 7. Het is inderdaad een hele uitdaging om rond te moeten komen van een uitkering, maar zo te zien gaat het jullie goed af. Maken jullie ook aanspraak op zorgtoeslag en kindgebonden budget? Dat kan ook wat extra ruimte opleveren.
  Karin onlangs geplaatst…Grote Boze wereldMy Profile

 8. Kijk ook of je kwijtschelding kan vragen voor de jaarlijkse lasten van: Waterschap & Gemeente. Bij een laag inkomen wordt dit soms toegewezen.

 9. Wat lijkt me dat zwaar om met psychische klachten ook de opvoeding van je kind erbij te hebben en het hebben van geldzorgen. Ik weet uit ervaring dat er licht aan het eind van de tunnel is wat betreft de psychische klachten. Ik weet ook dat zowel therapie en het verzorgen van kinderen erg zwaar is. Ik vind het erg knap dat je dit combineerd en ook nog met geldzorgen. Heel veel sterkte!
  Rachel onlangs geplaatst…Een nieuw bedMy Profile

 10. Volgens mij gaat het hier om budget gerelateerde items…. ?! Niet het dictee der Nederlandse taal. Wellicht niet helemaal goed gelezen Eline?

 11. Phoe, erg heftig. Knap dat jullie zo rond kunnen komen. Ik mis inderdaad ook de huurtoeslag en kinderbijslag. En wat ik me dan ook afvraag is dat jullie wel net zijn getrouwd? Dat kost toch ook het 1 en ander? Natuurlijk kun je “gratis”trouwen maar ook daarvoor zitten toch wel een aantal kosten aanvast? Ik ben erg benieuwd.
  sandra onlangs geplaatst…Sokken maken de man?My Profile

 12. Vind het super knap hoe ze er mee om gaat. Ze schuift niet de schuld op andere, en denkt toch aan de toekomst.. lijkt me toch moeilijk ook in zo een periode.

 13. Wauw wat een bijzonder verhaal! Erg inspirerend. Petje af hoor!
  Bijzonder ook dat Melissa en ik even oud zijn en dat ons leven er zo verschillend uitziet. Dat merk ik wel echt op deze leeftijd, levens van twintigers kunnen echt totaal verschillend zijn.

  Fijne zondag nog allemaal!
  Wendy onlangs geplaatst…Mijn Christelijke verjaardagscadeautjesMy Profile

 14. Dat vroeg ik mij inderdaad ook af! Of het gezamenlijk inkomen van 1295 ook inclusief alle toeslagen is? Nog geen vetpot hoor, maar als ik alle vaste lasten eraf haal dan heb je zó weinig over dat het bijna niet kan. Maar misschien ben ik te naïef…

 15. Het gaat om de inhoud, het is hier geen overhoor Nederlands
  Waar je je al niet druk om kan maken….

 16. Hi Charlotte, helemaal waar, daarom maak ik me ook niet druk 🙂 . Er zitten wel vaker kleine foutjes in blogs, daar zeg ik dan niks van (spreektaal ipv schrijftaak vaak), maar het leken me er nu zo veel dat ik daar toch even iets over wilde zeggen. Zeker omdat ik dat niet gewend ben van de artikelen op kellycaresse.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.