Je kind gezond laten eten, hoe doe je dat?

Je kind gezond laten eten, hoe doe je dat? Zoals jullie weten ben ik zelf ook bezig met een thuisstudie tot gewichtsconsulente en ik ben er eerlijk in, deze studie ligt momenteel op een lager pitje. Ik wil dit wel weer oppakken maar door drukte komt het er op dit moment niet zo van. Echter houd ik me nog wel veel bezig met voeding, probeer ik te letten op de producten die ik koop, lees ik veel kookboeken en healthy lifestyle boeken en leer ik graag veel bij. Ook wil ik blijven schrijven over gezonde voeding en hoe ik dit in de opvoeding van Lana toepas. Afgelopen maandag in de mommy monday gaf ik een update over het suikervrij proberen op te voeden van Lana. Ik wil meer leren over het gezond opvoeden van mijn kind. Ik kreeg de kans om voedingsdeskundige Meike aan de tand te voelen. Zij is voedingsdeskundige van Carbonell maar zelf ook moeder van twee kinderen, Zen en Liz. Als mede mama en gewichtsconsulente in spe voelde ik Meike aan de tand met wat kritische vragen. Hoe laat je je kindje gezond eten? Hoe maak je het eten visueel voor je kindje aantrekkelijk? Dit soort vragen zal ze voor jullie beantwoorden. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Carbonell. Lezen jullie met me mee?

carbio2

Je kind gezond laten eten, we vragen de voedingsdeskundige om advies.

Meike, als voedingsdeskundige ben je vast ook heel kritisch op de vele claims die overal op verpakkingen vermeld staan, hoe selecteer jij producten op ‘gezond’?
Zelf lees ik altijd ingrediëntenlijstjes en voedingswaarden op de verpakkingen. Zo kijk ik bijvoorbeeld goed naar de verhouding tussen verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Ook probeer ik zoveel mogelijk verse producten te eten.

Hoe vind jij een balans tussen gezond eten en visueel aantrekkelijk eten voor je kinderen?
Ik mag niet klagen met de wensen van mijn kinderen over voeding. Maar ik benoem wel alles wat ze krijgen. Over visueel (on)aantrekkelijk; vanochtend was de groene smoothie die ze als ontbijt kregen niet heel aantrekkelijk om te zien. Een groene drap, maar wel heel lekker. Met een rietje erin en een spelletje van ‘raad eens met je ogen dicht wat je proeft’ gaat het er zo in. (Smoothie: peer, spinazie, water en amandelmelk).
 Ook wat groente die je op een sateprikker prikt doen het een stuk beter dan wat groente los op een bordje. Ik maak er op die manier een soort feestje van.

Als we het hebben over Olys van Carbonell en dit vergelijken met gewone olijfolie, wat maakt Olys dan gezonder?
Olys is een blend van verschillende oliën. En iedere olie op zich heeft zijn goede eigenschappen. Dus in plaats van alleen maar olijfolie, wordt Olys aangevuld met ook: koolzaadolie, visolie, druivenpitolie en sojaolie.
Hierin zitten veel essentiële vetzuren die nodig zijn voor de normale groei en ontwikkeling van je kind. De omega 3-vetzuren zijn ook goed voor jezelf want ze hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten. Klik hier voor meer informatie over Olys van Carbonell.

Carbo3

 Wat is jouw favoriete recept voor het hele gezin?
Dat is een beetje seizoen afhankelijk. Ik probeer heel afwisselend te eten, maar nu we richting winter gaan is het eigenlijk heel simpel: ik ben dol op stamppotjes. Bijvoorbeeld de preiprol. Dit is mijn favoriet omdat ik die vroeger thuis ook al kreeg. Ik heb hem zelf iets verandert door er bataat in plaats van aardappel doorheen te doen. Wil je het eens uit proberen? Kijk dan hier voor het recept

 Het zoontje van een vriendin van mij lust geen groene groente, wat kan ik haar als tip meegeven om haar kindje te stimuleren om groene groentes te nemen?
Hier ligt het antwoord wel een beetje aan de leeftijd van het kind. Zodra ze ongeveer 6 zijn kan je ze uitleggen dat het eten van groente belangrijk is om goed te groeien en om bijvoorbeeld de sport die het kind doet succesvol te doen. Zijn ze veel jonger, dan zou ik de groente ‘verstoppen’, zodat ze langzaam aan de smaak gewend raken. Het is sowieso bekend dat een kind iets minimaal 10x moet proeven, voordat het de smaak gewend is. Dus ook als een kind iets niet lust, blijf het wel aanbieden en laat in ieder geval één hapje proeven. ’Verstoppen‘ van groente kan bijvoorbeeld in een groene smoothie. De groente van de vorige maaltijd die je over hebt samen met wat fruit in de blender en wat water erbij, zodat het geen dikke drap wordt. Of puree maken en de groene groente erbij pureren. En eten laten beleven en hem betrekken bij het klaarmaken van het eten. Bedenk er een verhaal bij waarbij de sperziebonen de aardappels moeten verslaan. Maak eten een belevenis!

Laat haar ook eens een bezoekje nemen aan mijn blog. Hier vertel ik alles over gezond eten en kinderen, delen we tips en recepten en kun je ook nog hele mooie prijzen winnen. Mocht ze zelf een vraag aan me hebben, dan kan ze ook op Facebook terecht (facebook.com/carbonellNL).

Kelly: Dankjewel Meike, voor het beantwoorden van mijn vragen, wat interessant om meer over jou en je werk als voedingsdeskundige te weten te komen. Wat een handige tips om kinderen zo makkelijker groente en fruit te laten eten. Vraagje aan de moeders onder ons: Wat is jouw ultieme tip om je kindje groente/fruit te laten eten? Klets erover mee in de comments.

Liefs Kelly

 Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Carbonell.
Essentiële vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g alfa-linoleenzuur (ALA) en een dagelijkse inname van 10 g linolzuur (LA). Een scheutje Carbonell Olys (15 ml) bevat 0.3 g ALA en 3.2 g LA. EPA en DHA zuren dragen bij tot de normale werking van het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA. Een scheutje Carbonell Olys (15 ml) bevat 69 mg DHA en EPA. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding het bloedcholesterol verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Olys is rijk aan onverzadigde vetzuren. Carbonell adviseert een gevarieerd, evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl. Kijk voor meer informatie op www.carbonell.nl

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

29 reacties

 • Annemijn
  24 december 2014

  Interessant! Ik was vroeger ook echt een moeilijke groente-eter. Maar gelukkig is dat met de jaren vanzelf weer goed gekomen!
  Annemijn onlangs geplaatst…Dit doe ik voor Serious Request. En wat doe jij?My Profile

 • rinske
  24 december 2014

  ik weet niet of meike dit leest ,maar wat een geweldige namen hebben jou kinderen! verder superinterresant artikel

 • Elise | The Beauty Suitcase
  24 december 2014

  Super interessant om te lezen! Ik vind het soms best lastig om een gezond eetpatroon aan te houden. Ik heb geluk dat ik oprecht veel gezonde dingen lekkerder vind dan ongezonde dingen!
  Elise | The Beauty Suitcase onlangs geplaatst…Ugly Christmas Sweater PartyMy Profile

 • Isabel Kuijlaars
  24 december 2014

  Wat voor een volwassene gezond is is dat voor een kind dat helemaal niet, die hebben koolhydraten nodig, gezonde vetten etc

  Suikervrij qua bewerkte suikers snap ik , al kan je je kinderen beter zelf leren met mate te gebruiken ipv helemaal vermijden , het is net als oversteken dat leer je ook door het vaak samen te doen ipv op je 18e ineens alleen moeten doen.

  Soya ed is bewezen dat dat helemaal niet goed is voor kinderen terwijl een grote groep mensen dat nog steeds denkt.

  Een groene smoothie is leuk als bonus maar geen uitgebalanceerde maaltijd voor een kind (zelfs niet voor een volwassene) sochtends heb je juist koolhydraten nodig (om he lichAm effectief te gebruiken bv als je wilt afvallen om geen spiermassa te verbranden)

  Iedereen heeft tegenwoordig een heel vertekend beeld over gezond zeker wat betreft onze kinderen we vergelijken ze met onszelf terwijl ze hele andere voedingsstoffen nodig hebben.
  Isabel Kuijlaars onlangs geplaatst…Welkom!My Profile

 • Miranda
  24 december 2014

  Wat een leuk artikel, super interessant om de visie van een voedingsdeskundige hierover te lezen. Ik snap dat gezonde voeding voor kids best een karwei is wanneer ze er zelf niet zo zin in hebben

 • Vera
  24 december 2014

  Ik vind voeding heel interessant om over te lezen en ik denk dat zodra we gezond proberen te eten we al de goede weg zijn. Iedereen zal een andere visie hebben en onderzoeken wijzen van alles uit maar in de praktijk loopt het toch ook anders, zeker met kinderen die bepaald voedsel weigeren

 • Vera
  24 december 2014

  Dat vind ik ook, hele mooie namen!

 • Chahrazad
  24 december 2014

  Wat interessant! Ik denk dat het indd een handig manier is om de groenten te verstoppen als ze het niet lekker vinden. Zo krijgen ze toch de hoeveel groenten binnen die ze nodig hebben.
  Chahrazad onlangs geplaatst…Shoplog PrimarkMy Profile

 • Indy S
  24 december 2014

  Wat interessant! En ik ben ook benieuwd hoe het met je studie tot gewichtsconsulente gaat Kelly, of je die nog wil afronden enzo, lijkt me zo’n toffe opleiding

 • Diana Carlton
  24 december 2014

  Ik probeer Levi alles met mate te geven. Ik voed hem niet suikervrij op, maar ik wil hem wel bewust maken van het feit dat groenten en fruit gezond zijn. Hij is dol op fruit, dus dat is al fijn. In de avond krijgt hij zijn dosis groenten binnen in combinatie met een stukje vlees of vis en wat aardappeltjes. Hee leuk zo’n groene smoothie, maar dat krijg ik er absoluut niet in bij Levi. en om eerlijk te zijn, ik zou er ook niet blij van worden. Ik probeer te variëren in de maaltijden, zodat hij gedurende de dag de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgt. En tussendoor een droog koekje; dat mag van mij. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt, dat is het belangrijkste. Zolang je er maar zelf achterstaat.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Plog 3: Ondergrondse bunkers, tempelhof en topographie des terrorsMy Profile

 • kellycaresse
  24 december 2014

  Leuk dat je dat vraagt! Ik vind het een hele leuke studie en wil deze in 2015 wel weer oppakken en afmaken en wat meer tijd voor vrij maken 🙂

 • Manon
  24 december 2014

  Moeilijk punt blijft gezond eten altijd. Ik was als kind een HELE moeilijke eter, at serieus bijna niks. Mijn ouders hebben alles gedaan, elke avond weer een strijd aan tafel… Moet je dan maar blijven pushen en het avondeten als verschrikkelijk laten ervaren? Ze waren al blij als ik een boterham met pindakaas at, dan kreeg ik tenminste nog iéts binnen… Ik hoop dat mijn zoontje net zo’n makkelijke en goede eter wordt als zijn vader, scheelt een hoop gedoe denk ik hahaha.
  Manon onlangs geplaatst…LIJSTJE: Gekke dingen rondom bevallen/moeder wordenMy Profile

 • Nelleke
  24 december 2014

  Grappig, een saté prikkertje doet altijd wonderen volgens mij 😉
  Nelleke onlangs geplaatst…Een poezenbeeldje met een verhaalMy Profile

 • Isabel Kuijlaars
  24 december 2014

  Zo doe ik dat ook al 7 jaar en mijn kids eten alles! Doe maar normaal dan doe je gek genoeg is mijn motto haha
  Isabel Kuijlaars onlangs geplaatst…Welkom!My Profile

 • Hanneke
  24 december 2014

  Wat een super interessant artikel met handige tips!

 • Heleen
  24 december 2014

  Heel interessant ook al heb ik nog geen kindjes! Ik denk dat je inderdaad al heel wat kan doen met het gewoon leuk maken door satéprikkertjes, gezichtjes maken, verhaaltjes vertellen bij eten 🙂 Ik at zelf vroeger ook niet veel groente, maar dat is nu ook helemaal anders! Toevallig postte ik zelf net ‘groentefrietjes’, ook een leuke manier om je kindjes groente te laten eten!
  Heleen onlangs geplaatst…GroentefrietjesMy Profile

 • beautifulday4makeup
  24 december 2014

  Wat een goede tips!!!
  beautifulday4makeup onlangs geplaatst…Project Positief TagMy Profile

 • Eva
  24 december 2014

  Hallo Kelly,

  Mijn dochter was een heel goede eter gelukkig. Alles at ze, behalve pompoen. Mijn zoon was een heel moeilijke eter. Maar eigenlijk alleen brood en beleg vond hij niks. Groente en paste heerlijk. Vooral ook omdat ik de Raply methode toepaste en hij dus zelf de groente mocht pakken. Dat merk ik, kinderen zijn erg blij als jij trots bent. Als je (een beetje) overdreven zegt hoe goed ze zijn, hoe knap enz. als ze zelf (groente) hebben gegeten ook al hebben ze een beetje geknoeid. Dan wordt het vanzelf een heel leuk gebeuren dat eten! En dan maakt het eigenlijk niet uit wat het is! Heb ik gemerkt.
  En als de kinderen van je vriendin geen groene groente willen eten. Dan zou ik ze lekker bloemkool en wortel geven. en paprika en tomaat en noem maar op. En misschien 1 keer in de week of zo iets een groene groente erbij om te proberen. En als ze dan 1 hapje hebben gegeten echt veel complimenten geven hoe knap dat wel niet is. Zoiets zou ik doen denk ik!
  Leuk onderwerp! Echt heel interessant. Thanks!

  Liefs,

  Eva
  Eva onlangs geplaatst…Wat werkt voor een sloddervosMy Profile

 • Maaikems3
  24 december 2014

  Handige tips en leuk artikel 🙂

  Mijn tip voor als je kind wat ouder is: geef er niet teveel aandacht aan! Mijn dochter eet op de creche alles, en bij opa en oma ook maar bij ons maakt ze er een strijd van. Wij gaan tegenwoordig gewoon aan tafel zitten en kijken niet teveel naar onze dochter als ze een stukje wortel uit de tomatensaus plukt 😉

  Wat ik verder altijd doe is gewoon heel veel lekkere gezonde dingen op tafel zetten (olijven, tomaatjes, komkommer, olijfolie, broodjes van de Ekoplaza etc.) en dan laat ik mijn dochter zelf kiezen! Ze is dol op olijven dus dat is mooi
  Maaikems3 onlangs geplaatst…Our X-mas wishlists!My Profile

 • Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  24 december 2014

  Een gezond sausje ipv mayonaise en dan de sperziebonen er in laten dippen. Je moet zelf creatief denken en het leuk maken voor de kinderen.

  But don’t push it ze moeten natuurlijk ook leren dat ze gewoon moeten eten wat de pot schaft.

  Met mijn zoontje van 2,5 ben ik “creatief” met mijn dochter van 6,5 heb ik soms nog een discussie maar eindstand is: je eet het gewoon op.

  Wel weet ik wat ze absoluut niet lust, rode bieten, dit hoeft ze dan ook niet.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…OOTD: What would Blair Waldorf do?My Profile

 • Dita
  24 december 2014

  Interessant artikel, en inderdaad wat een mooie namen heeft ze haar kinderen gegeven.
  Dita onlangs geplaatst…DIY: KerstkaartenMy Profile

 • Sanne l
  24 december 2014

  Wat een handige tips! Ik vind groene smoothies zelf zo lekker!

 • Anouk
  24 december 2014

  Ik denk vooral als je kindje niet alles wil eten dat je er geen groot drama van moet maken, zo benadruk je alleen maar dat je kind iets “aparts” doet. Ik denk dat het beste is om een gevarieerd eetpatroon te hebben. En daar horen ook suikers en andere minder goede vetten bij. Maar inderdaad niet te veel, niks is goed als je er te veel van binnen krijgt. Zelf vermijd ik bijvoorbeeld wel sausjes die uit zakjes komen omdat daar zo veel troepjes aan toegevoegd worden die bijvoorbeeld je pastasaus niet lekkerder maken. Een verse saus maken kost ook niet meer tijd en het is leuk om te experimenteren met ingredienten
  Anouk onlangs geplaatst…Last minute christmasproof nagelsMy Profile

 • Hamzai
  24 december 2014

  Wat tof dat je hier een voedingsdeskundige voor hebt gevraagd! Ik ben zelf ook meer van de balans en er vooral niet teveel nadruk op leggen dan komt het gezonde eten vnzelf wel denk ik

 • Eline
  24 december 2014

  Ze praat natuurlijk vanuit haar rol als werknemer bij Carbonell dat begrijp ik maar toch vind ik het jammer dat het artikel zo eenzijdig is, terwijl er zoveel meer over gezonde voeding te zeggen valt!
  Eline onlangs geplaatst…Voedselzandloperkookboek van Pauline WeuringMy Profile

 • Lifesabout
  24 december 2014

  Wat een fijn artikel Kelly! Het is mijn streven om Sarah zo gezond mogelijk op te voeden. Daarbij vind ik groenten, fruit, voedingsvezels en onverzadigde vetzuren het belangrijkste. Ik staar mij niet blind op verpakkingen, maar vertrouw op mijn gevoel.
  Doordat ik in verband met een zoutbeperking werkelijk alles zelf maak, weet ik wat ik aan haar geef. Geen pakjes, zakjes of kant en klaar. Tot nu toe eet zij alles en lust zij alles, dat is fijn!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Looking good. Vaste beauty rituelen met kerst.My Profile

 • Milou
  24 december 2014

  Heel interessant. Ik was een slechte groente eter en ben dat helaas nog steeds. Ik hoop echt dat ik mijn kind kan leren dit wel lekker te vinden.
  Milou onlangs geplaatst…Nieuwe rubriek: Like!My Profile

 • barbara
  25 december 2014

  Leuk en interessant onderwerp, maar naar mijn idee wel jammer dat dit gecombineerd is met een advertorial. Zo heb je naar mijn mening toch een gekleurd artikel. Persoonlijk vind ik echt bewust bezig zijn met gezond en vooral puur eten namelijk niet zo passen bij Carbonell (oké, zogenaamd ‘goede olien’ maar wel weer een fabrieksproduct… koolzaadolie zit erin omdat het zo’n beetje de allergoedkoopste olie is waar we volop van hebben in Nederland, en soya olie is zover ik me heb ingelezen helemaal zo gezond niet… Als je gezonde olie wil, neem dan ‘gewoon’ olijfolie o.i.d, denk ik dan)

  Daarnaast wat betreft het onderwerp probeer ik ook mijn kindje gezond op te voeden. Hij krijgt vers en zelfbereid avondeten, vers fruit en bij de lunch een bruine boterham met appelstroop of notenpasta. Zelf interesseer ik me ook in gezonde voeding en probeer ik een zo gezond mogelijke basis aan te houden. Geen pakjesmaaltijden. Natuurlijk wel met de nodige wijntjes en chocola tussendoor 🙂 Zo wil ik onze zoon ook opvoeden qua eetgewoonten, zonder te krampachtig te zijn en snoepgoed streng te verbieden.
  barbara onlangs geplaatst…Aeden’s hapjes vanaf 6 maandenMy Profile

 • Lynn
  12 januari 2015

  Toevallig heb ik hier gister een artikel over gepubliceerd op mijn blog. Ik heb zelf een dochter van 2, en het is echt een uitdaging om haar gezond te laten eten. Maar het gaat super goed. Belangrijkste tip: eet zelf wat je wil dat je kind ook eet. Je bent als moeder, maar ook als vader, rolmodel. Ik merk zelf dat mijn dochter alles wil wat ik ook heb. Dus niet snoepen in de buurt van je kind! Mijn blog: http://www.ietsomoptekauwen.nl

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.