Sinterklaas vieren is een traditie die ik van jongs af aan heb meegekregen. Ik vond het geweldig toen ik zelf kind was om de hele spanning rondom Sinterklaas mee te maken. Lekker op de bank op de zaterdag de grote Intocht kijken op televisie, de schoen zetten en dan de ochtend erop de verrassing als er wat in zat, en natuurlijk aftellen tot pakjesavond. Toen ik groter werd veranderde dit in surprise houden met de klas of het doen van zo’n dobbelspel met familie of vrienden. Nu ik mama ben is dat heel anders en vieren we dit met onze eigen kinderen. Hoe wij dit doen deel ik in deze blog.

Hoe wij Sinterklaas vieren : Tradities en gewoonte

Ik wil even beginnen met een kleine disclaimer, ik wil de pietendiscussie of mijn mening hierover totaal geen onderwerp laten zijn in deze blog. Ik wil gewoon delen hoe wij het vieren en ik respecteer hierin ieders mening. Wij vieren Sinterklaas en vinden dit een mooi feest en wij noemen de Pieten gewoon Pieten, ongeacht de kleur op hun gezicht ;). Dat gezegd hebbende wil ik graag delen hoe wij Sinterklaas vieren sinds wij papa en mama zijn.

Toen Lana een baby was deden we er weinig aan en deden we wel wat cadeautjes geven maar meer omdat we dit gewoon gezellig vonden en toen ze 1 jaar was merkten we ook dat het voor haar nog interesse had. Ik denk dat Lana 3 jaar was toen ze het ging beseffen maar sinds ze 4 jaar is werd het besef nog groter en leefde ze er helemaal naar toe en merk je dat het haar heel erg bezighoudt. Op school wordt er veel aandacht aan besteed en je merkt gewoon dat het een onderwerp is dat momenteel belangrijk is voor haar. Aimy is nu 2,5 jaar dus haar betrekken we er ook bij, maar je merkt toch dat ze vooral nog een beetje nadoet hoe Lana erop reageert, maar nog niet zelf erover kletst. Wel roept ze ‘Sjintekaas’ als ze ergens een Sinterklaas ziet. Voor Feline is het Sinterklaasfeest nog niet echt iets wat ze bewust meemaakt. Ze is overal gezellig bij en ook zij krijgt cadeautjes in haar schoen en op pakjesavond, maar dit zal voor haar nog geen blijvende herinnering geven, dit zal als ze groter is wel zo zijn natuurlijk. Wel geniet ik er van om te zien hoe Lana en Aimy hier Feline in mee proberen te nemen door haar het cadeautje voor haar aan te geven en haar enthousiast maken tijdens het zingen van sinterklaasliedjes.

Dit jaar hebben we op televisie de intocht bekeken gezellig op de bank met pepernootjes erbij en we hebben die dag ook pepernoten gebakken, dat was enorm gezellig. De dag erna gingen we naar de Sinterklaas intocht in ons dorp wat ook een hele happening was. Ze maakten er een heel feest van voor alle kindjes en ik merkte dat Lana en Aimy er helemaal in op gingen, super leuk om te zien.

Van ons mogen de kinderen twee keer per week de schoen zetten. Hier maken we echt een gezellig momentje van, ze mogen een tekening voor de Sint in de schoen doen, we zetten een bakje water en een wortel/appel neer voor het paard van Sinterklaas, en dan gaan we zingen voor de Sint. Een heel gezellig momentje voor het slapengaan. De ochtend erop zien de kindjes dat ‘de sint’ er een kleinigheidje in gedaan heeft. Een schoencadeautje rond de €3-5 ongeveer maar soms ook gewoon wat pepernootjes of iets anders lekkers maar dat is dan in het weekend. Het gaat vooral om het gebaar en de beleving en vervolgens de dankbaarheid wanneer we ‘Sinterklaas Dankjewel’ roepen. We hebben gekozen voor 2 keer per week de schoen te zetten als ‘regel’ omdat het dan ook echt speciaal is en we kiezen dan een weekenddag uit waarin er ook snoepgoed in de schoen mag, en een doordeweekse dag. Wij hanteren hier in huis de regel dat we in het weekend mogen snoepen en doordeweeks vooral fruit en verantwoorde tussendoortjes nemen en daarom doen we dit net zo met het schoen zetten.

Op 5 december vieren we pakjesavond en dan ineens wordt er op de deur geklopt en staat er een zak met cadeautjes klaar voor de meisjes, maar ook voor mij en Yannick en opa/oma die er dan ook gezellig bij zijn. Ze mogen dan om de beurt een cadeautje uitpakken en dat is altijd een avond vol gezelligheid, lekkernijen en feest. Hier kijk ik ook dit jaar weer enorm naar uit en dan niet om de cadeautjes zelf, maar wel de verraste blik van de meisjes en hun zien genieten van de gezelligheid. I Gemiddeld geven we voor €60-75 per kind aan cadeautjes, maar we kijken ook wel of de cadeautjes te delen zijn zodat ze er samen nog veel plezier van kunnen. Ik ben benieuwd wat jullie er gemiddeld aan uitgeven.

Dan wil ik nog een leuke cadeautip delen die jouw kindje wellicht ook wel heel leuk zal vinden. Lana heeft haar al mogen ontvangen om te testen en is zo enthousiast dat ik de tip jullie niet wil onthouden. Deze tip maakt het in bad gaan moment een heel stuk leuker voor je kindje, maar ook op andere momenten kan je kindje er veel plezier aan hebben. Ik heb het over de BABY born Sister zeemeermin, en Lana is helemaal weg van alles wat te maken heeft met poppen, unicorns en zeemeerminnen dus dit is dan ook een schot in de roos. Als je deze pop mee neemt in bad of het zwembad en ze komst 32 cm in contact met water, dan beweegt ze haar zeemeerminnenstaart en glijdt ze elegant door het water heen. Dan ziet de pop er ook nog eens heel sierlijk uit met een turkooizen vissenstaart, glitters in haar vin, prachtige make-up en lange blonde haren die je kindje in model kan doen. Ze heeft een pareltiara in het haar en er zit een kam bij om het haar te doen. Een droom voor heel veel meisjes, maar ook voor jongens heel leuk. Je shopt ‘m via deze link. (Dit stukje betreft een samenwerking met BABY born.

Wat is jouw ultieme cadeautop voor Sinterklaas?  Ik ben enorm benieuwd hoe jullie Sinterklaas vieren met je gezin of kinderen of misschien vier je het wel juist helemaal niet. En wat zijn jullie ‘regels’ omtrent schoenzetten, wel of geen snoepgoed en de waarde van (schoen)cadeautjes? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties bij de comments en op social media!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

9 gedachten over “Hoe wij Sinterklaas vieren : Tradities en gewoonte”

 1. Wij hebben ongeveer dezelfde regels. Ik wil voor volgend jaar hier instellen dat wij alleen degelijke cadeaus kopen voor Sinterklaas. Dus speelgoed wat lang mee gaan en niet veel van die Action ‘troepjes’.

 2. Hier qua hoeveelheid schoenzetten hetzelfde, maar qua inhoud net iets anders. Onze kindjes zetten op zaterdag en woensdag hun schoen. Op zondagochtend zit er een cadeautje in van max 10 euro en op donderdagochtend vinden ze wat snoepgoed in hun schoen. Zo had mijn dochter net een klein zakje kruidnootjes (van de hema, zo’n sintje) in haar schoen en mijn zoon van 1,5 een pakje Nijntje koekjes 🙂
  Op pakjesavond geven wij per kind ongeveer 50 euro uit, maar onze zoon krijgt een tweedehands loopauto die we via marktplaats hebben gekocht en daar waren we maar 25 euro aan kwijt.

  Ik vind dit zo’n fantastische tijd met kindjes en onze dochter van bijna 4 is er zo bewust mee bezig! Ik loop gewoon met kriebels in mijn buik net als vroeger, haha!

 3. Ons zoontje mag elke zaterdag zijn schoentje zetten en krijgt daar dan een cadeautje in van max 5 euro per cadeautje / 15 euro totaal. Zo kreeg hij de ene keer een zaklamp van 2 euro en de andere keer een pyjama van 7 euro.
  Dit jaar hebben we totaal ergens tussen de 50 en 60 euro voor hem uitgegeven.

 4. wij vieren het al tijden niet meer en ook nooit echt uitbundig gevierd omdat wij meer kerst mensen zijn 😉 maar toen de meiden nog klein waren zetten ze elke avond hun schoentje en met sinterklaas avond werd er op de deur gebonkt en stond daar de zak haha. we hebben het ook een keer met familie gevierd en dat was geloof ik de laatste keer

 5. hier mogen de kindjes de schoen zetten vanaf het moment dat hij in het land is tot 5 december wij doen er dan snoep en dan op 5 december hebben we 3 grote zakken met pakjes cadeaus de twee oudste krijgen ieder 7 cadeaus en wij geven ongeveer 95 soms 80 euro uit aan de cadeaus er klopt dan iemand op de deur mijn vader of mijn man en zogenaamd is het zwartepiet bonkt dan hard op de deur dan staan de pakjes er voor de deur en pakken wij het samen met de kinderen uit
  zo word het bij ons gevierd

 6. en dit jaar vieren wij het voor de eerste keer met de twee kleinste nou ja de derde dochter jasmijn is 2 dus voor haar de eerste keer en ons knulletje is 1 dus hij maakt het niet zo bewust mee

 7. Mama-van-één-zoon

  Ohh wauw wij geven er echt niet zoveel aan uit. Wij zijn meer van de nuttige cadeaus en duurzaam speelgoed. Dat betekend dat het dit jaar een boek is en een hamerspel vd hema (hout). Ongetwijfeld krijgt hij ook nog cadeautjes van opa/oma, ooms en tantes, dus verwend word hij sowieso wel..
  Kinderen kunnen ook teveel speelgoed hebben, dit wil ik voorkomen. En tja de ‘plastic soep’ is al groot genoeg..

 8. De oudste is bijna 2,5 en op het kdv krijgt ze al veel mee van Sinterklaas. Jongste is 1 en snapt het nog niet. Voorgaande jaren deden we aan Sinterklaas voor de gezelligheid.
  Nu komen opa en oma en tantes en ooms. Met ze alle eten en voor iedereen een cadeau van max €5,-. Voor de kinderen zo’n €100,- p.p. maar dan wel wat ze echt nodig hebben. 1 speelgoed ding en de rest pyjama’s, sokken, kleurtjes, dit jaar voor beide een nachtlamp met hun naam.

 9. Wij deden het hetzelfde. Alleen mochten wij iedere avond onze schoen zetten. Papa en mama wisten immers ook niet wanneer sinterklaas langs kwam :p soms vergeten we het en dan stonden de schoenen met kadootjes in de gang. Gemiddeld zat er 2 keer per week iets kleins in. Een kleurboekje of chocolademuntjes etc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.