Hoe wij als ouders een team vormen…. En consequent?

 

yy

Hoe wij als ouders een team vormen waarin we onze kinderen opvoeden met dezelfde regels en consequentie. Als ik iets soms heel moeilijk vind, dan is het consequent zijn. Dit afstemmen samen met je partner is nog wat lastiger want beiden zijn we op een hele andere manier opgevoed. Probeer dan die gulden middenweg maar te vinden, ik ga vandaag uitleggen hoe wij dit proberen te doen en wat onze ervaringen daarmee zijn.

Yannick is op een hele andere manier opgevoed als ik. Beide opvoedingen zijn goed, heel liefdevol en warm en met de beste bedoelingen. Er bestaat geen goed of fout, maar er zijn verschillen. Zodra je dan samen kinderen krijgt, ga je dit mixen en probeer je water bij de wijn te gieten om een soort middenweg te vormen. Ik heb zeker het idee dat Yannick en ik een team vormen, maar er zijn wel verschillen.

Qua consequent zijn scoort Yannick de beste punten. Hij kan wat strenger handelen en ik heb ook het idee dat hij daardoor meer ‘grip’ op de meisjes heeft. Dat (en dan nu met name Lana) beter naar hem luistert. Echter ziet Yannick de meisjes minder als ik, dus dat kan daar ook mee te maken hebben.

Ik merk bij mezelf dat ik heel consequent kan zijn, maar dit moeilijker vind wanneer ik bijvoorbeeld moe ben of wanneer Lana meer grensoverschrijdend gedrag aan het uitproberen is. Of wanneer ik druk in de weer ben met Aimy, zal ik sneller wat toegeven omdat ik het lastig vind die aandacht op dat moment te verdelen. Zo van, pak jij de Ipad maar Lana, dan kan ik Aimy even rustig voeden. Of pak het koekje maar, dan kunnen we tenminste haast maken naar de peuterspeelzaal ipv. Dat dit ook nog een ‘strijd’ wordt. Ik maak meer momenten van ze mee dus die situaties van haast en zo komen ook meer bij mij voor omdat ik vaak de ouder ben die ze op tijd ergens brengt (bijvoorbeeld de peuterspeelzaal, gastouder of mijn ouders.) Ook het ochtendritueel heb ik vaker in mijn eentje en dat zijn die momenten waarin Lana wat meer ‘uitprobeert’.

Wanneer Yannick en ik samen met de meiden zijn, dan komt het nog eens voor dat Lana wat vraagt, ik al ‘ja’ zeg, terwijl Yannick nog vraagt: ‘Lana dat moet je wel netjes vragen’. Dat is soms niet zo handig. Ik zou willen dat ik consequenter zou zijn. Maar ook ik doe maar wat en volg heel erg mijn gevoel op. Yannick en ik liggen wat betreft regeltjes wel over het algemeen op dezelfde lijn. Ook onze denkwijzen wat betreft ‘straffen/belonen’, sparen voor de kinderen, normen en waarden, wensen met betrekking tot opvang, school en dat soort dingen liggen redelijk gelijk. En wanneer dit niet zo is dan praten we er uitgebreid over om een middenweg te vinden.

Daarom denk ik dat wij zeker een team vormen waarin we zoekende zijn naar een balans, die zogenaamde gulden middenweg in de opvoeding. Wat de ene keer heel goed gaat, de andere keer discussie opwerkt maar waar we ook allebei veel van leren. Het ouderschap is een soort van continue leerproces waarin je elkaar bijstuurt.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen dit onderwerp aan kijken. Lig jij met je partner vaak op een lijn met betrekking tot de opvoeding? Ben jij consequenter dan je partner, of geheel gelijk? Wat zijn jullie valkuilen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

36 reacties

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  30 januari 2017

  Mijn vriend en ik liggen meestal op 1 lijn, maar niet altijd. Ik moet met name voor mijn zoontje streng zijn, anders neemt hij echt een loopje met me. Soms is mijn vriend strenger dan ik en vaak luisteren mijn kinderen beter naar hem dan naar mij, maar hij is er niet vaak en ik ben onderdeel van het interieur. We doen het niet perfect, maar wel ons uiterste best.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven als (thuiswerk)moeder #1My Profile

 • Wilmaaa
  30 januari 2017

  Hier liggen we ook op dezelfde lijn, terwijl we toch heel anders zijn opgevoed. Natuurlijk komt er wel eens een verschil voor. Wij hebben bijv ook de afspraak dat als de één iets zegt de ander dat even niet doet en dat werkt prima.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Leuke webshops voor betaalbare kinderkledingMy Profile

 • Loes Johanna
  30 januari 2017

  Ons meisje moet nog geboren worden, maar als we het er nu over hebben, lijken we redelijk op één lijn te liggen. Ik denk wel dat manlief strenger en consequenter zal gaan zijn, wat ik in jouw verhaal ook herken. Maar ik zal inderdaad ook meer tijd met haar gaan spenderen, en dat maakt wat mij betreft inderdaad ook verschil. We zullen het gaan meemaken. ?
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Loes’ Photo Diary 1My Profile

 • Josan
  30 januari 2017

  Wat de belangrijke dingen betreft liggen we op 1 lijn. Maar onderling is er ruimte voor verschillende kleuraccenten. Dat vind ik er ook mooi aan. Niet alles hoeft op mijn manier daarin geven we elkaar ook de ruimte. Toch is het wel zo dat ik voor het grootste deel verantwoordelijk ben voor de opvoeding. Consequent ben ik ook wel. Al was het alleen maar omdat ik daar op den duur anders zelf de rekening van gepresenteerd krijg. Ik merk als ik af en toe duidelijk ingrijp en even streng ben, dat iedereen weer even wakker schudt en het ook voor duidelijkheid zorgt.
  Josan onlangs geplaatst…Dochter voelt zich geen onderdeel van gesubsidieerde verwaarlozingMy Profile

 • Femke
  30 januari 2017

  Samen op één lijn zitten lijkt mij erg belangrijk. Vroeger hadden best wat vriendinnen van mij ouders die nooit op één lijn zaten. Die kregen dan ook altijd alles voor elkaar omdat één van de ouders altijd wel ja zei. Ik snap wel dat consequent zijn af en toe erg lastig en bovendien veel energie kost.
  Femke onlangs geplaatst…Beauty favorieten januari ’17 ♡My Profile

 • Joyce
  30 januari 2017

  Wat is het herkenbaar haha. Ik geef ook soms dingen toe om bijvoorbeeld het ochtendritueel soepeler te laten verlopen. Joost is strenger en hamert erg op netjes praten. Als Luuk zegt: “ik wil……” dan verbetert Joost het, want je kunt beter “mag ik….” zetten. Het werkt wel hoor. Als ik Luuk smorgens zijn boterham geef zegt hij “Dankjewel mama”. Zo schattig haha!

  Ik zou zelf wel consequenter mogen zijn, maar ja ik ben ook wel eens moe en dan ben ik wat makkelijker. Dat geeft ook niet. After all weet Luuk wel wat er van hem verwacht wordt.

  En Joost en ik liggen wel op 1 lijn. Ook al is de opvoeding totaal anders geweest. Ik denk dat we daarin misschien rond de puberteit wat meer gaan botsen. Ik ben zeker in die periode heel vrij opgevoed en hij totaal niet, dus ik ben benieuwd haha.
  Joyce onlangs geplaatst…Maik is 4 maanden oudMy Profile

 • Channa
  30 januari 2017

  Het consequent zijn vind ik ook heel lastig. Tenminste het ging goed tot ik te maken kreeg met extreme vermoeidheid door mijn schildklier aandoening. In het weekend zijn wij hier thuis dan ook echt een goed team, doorde weeks als het vrijwel allemaal op mij aan komt is het een stuk lastiger.
  Channa onlangs geplaatst…Naar de bioscoop met onze 2-jarigeMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  30 januari 2017

  Wij liggen ook goed op 1 lijn. Mijn man ziet de kinderen ook veel minder en er zijn tijden dat hij voor zijn werk lange tijd van huis is en ik de kinderen alleen op voed. Dat maakt het voor mij soms wel lastiger om de rust te bewaren als dat nodig is, daar is mijn man veel beter in. Maar ja, hij is dan ook veel minder bij dat soort momenten.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Jezelf een schop onder je kont geven!My Profile

 • Sanne
  30 januari 2017

  Opvoeding blijft toch altijd een dingetje naar mijn idee. Ondanks er geen goed of fout is, zijn er vele mogelijkheden. Wij hebben het er vaak over hoe we dat straks gaan doen. Soms maak ik mij er zorgen over of het wel goed komt, maar vaak liggen wij wel op een lijn. Ons kindje moet nog geboren worden en we hebben allebei zoiets van we zien dan wel hoe we daar dan mee om willen gaan.
  Sanne onlangs geplaatst…Unboxing Ouders van nu ZwangerboxMy Profile

 • Kelly
  30 januari 2017

  Mooi om te lezen hoe je met verschillen ook een team kan zijn ! Ik ben heel benieuwd hoe dat later bij ons zal gaan. Wij zijn namelijk ook anders opgevoed. Maar dat zal vast wel goed komen!
  Kelly onlangs geplaatst…365 plates #62 party weekendMy Profile

 • Saskia
  30 januari 2017

  Ik geef ook wat sneller toe en dat is inderdaad ook om geen strijd te krijgen en alles makkelijker te laten verlopen. Ik denk dat wanneer je jezelf en je partner echt als een team ziet, het ook echt wel goed zit.
  Saskia onlangs geplaatst…Welcome To My Life! Mama is moe!My Profile

 • Marloes
  30 januari 2017

  Mijn man en ik liggen redelijk op 1 lijn al is hij strenger dan ik en beter in consequent zijn. Maar het is uiteindelijk het belangrijkste dat de kinderen gelukkig en enigszins netjes opgroeien ?
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe word ik een relaxte moeder?My Profile

 • Liset
  30 januari 2017

  Goed dat jullie zo’n team zijn! Gelukkig liggen mijn vriend en ik ook op één lijn, dat vind ik zelf ook enorm belangrijk en komt kinderen zeker ten goede. Ze weten waar ze aan toe zijn.
  Liset onlangs geplaatst…Valentijnsdag musthavesMy Profile

 • Lonneke
  30 januari 2017

  Hier gaat het zo ongeveer hetzelfde hoewel ik ook weleens merk dat James bepaalde dingen wel bij Merijn mag terwijl dat hij dat van mij eigenlijk niet mag. Ik hen dan denk ik toch wat ‘strenger’.
  Maar merk inderdaad dat ik er moeite mee heb wanneer ik moe ben etc.
  Lonneke onlangs geplaatst…Ik wil niet ziek zijn.My Profile

 • Nicole
  30 januari 2017

  Het ligt er echt aan hoe lang m’n man m’n dochter ziet die dag. Hij kan streng zijn en consequent, beter dan ik soms. Maar soms ook niet.. En andersom ook. Maar liggen met veel dingen op 1 lijn en dat is ook wel handig!
  Nicole onlangs geplaatst…Op zoek naar een jongensnaamMy Profile

 • Leonie van Mil
  30 januari 2017

  Mijn vriend en ik verschillen ook. Mijn vriend is strenger. Als we iets tegenkomen waarbij we er anders over denken, dan praten we erover en nemen we een besluit. Beide houden we dan aan ons besluit, ook al vindt de één het lastiger zich er aan te houden. Het is fijn dat er wederzijds respect is voor elkaars mening. Met opvoeden heel belangrijk.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #3My Profile

 • Fenna
  30 januari 2017

  Ik dénk dat we aardig op een lijn zitten 😉 maar of dat ook echt zo is moet nog blijken haha.
  Fenna onlangs geplaatst…Onze dochter is geboren! + bevallingsverhaalMy Profile

 • Sandra
  30 januari 2017

  Dat lijkt me inderdaad ook best wel lastig. Fijn dat jullie zo’n goed team zijn samen!
  Sandra onlangs geplaatst…DIARY – NIEUWE CAMERA, AFSTUDEREN & EEN PUPPYMy Profile

 • Sylvia
  30 januari 2017

  Ik denk dat mijn vriend en ik aardig op een lijn zitten. Ik mag dan wel de gehele dag thuis zijn en het meeste opvoeden maar als hij thuis is doen/denken er toch meestal hetzelfde.. alleen heeft Zoë altijd wel snel door dat ze soms bij papa meer gedaan krijgt.. Iets met papa om haar vingertje winden en mooie oogjes opzetten?
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #04My Profile

 • Mirjam
  30 januari 2017

  Wij zitten gelukkig op 1 lijn en zijn echt een team. Ik denk dat ik iets consequenter ben dan hij, want papa is echt haar grote vriend en dat kan ze soms prima gebruiken 😉 boeffie
  Mirjam onlangs geplaatst…Een Kidkraft poppenhuis, de droom van elk meisjeMy Profile

 • Angela - Mama met passie
  30 januari 2017

  Mijn man en ik zitten wel op één lijn, maar hij is een stuk consequenter dan ik. Daar werk ik echt aan, maar als ik moe ben of als ze mij aan het uitproberen is, dan vind ik dat behoorlijk lastig. Het belangrijkste vinden wij dat we geen discussie voeren over wat te doen, waar ze bij is. Niet altijd makkelijk, want soms is hij het niet met mij eens of andersom.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Help, ik heb last van nesteldrang!My Profile

 • Malou
  30 januari 2017

  Wij zitten meestal wel op één lijn, en anders doen we alsof haha. Ik ga niet met Bart in discussie waar Nomi bij is. Dan bespreken we dat wel als ze in bed ligt.
  Malou onlangs geplaatst…Verslikken of stikken?My Profile

 • Stefanie
  30 januari 2017

  Mijn man en ik zitten wel op een lijn met de opvoeding. Alleen is hij net iets meer consequenter dan ik. Ik geef sneller toe om geen strijd te krijgen en dat de dingen dan net iets gemakkelijker gaan.
  Stefanie onlangs geplaatst…Hoe gaat het met Jennifer in groep 3?My Profile

 • Leonie
  30 januari 2017

  Mijn vriend en ik liggen eigenlijk met alles wel op een lijn… nu is ze nog klein en is t nog niet echt nodig om consequent te zijn. Ik denk dat ik er af en toe ook moeite mee zal hebben, maar ik weet ook hoe belangrijk t is. Afwachten maar, haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Je relatie na het krijgen van een kindjeMy Profile

 • rachel
  30 januari 2017

  ikb en veel consequenter dan roon. en de meiden proberen het altijd eerst bij papa hahah en of ik nou moe of druk ben ik blijf heel consequent!!
  Het is wel belangrijk dat je een soort van team verband hebt met je partner vind ik en dat gaat hier thuis aardig goed 😉
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 28 januari 2017, crash 6.0 en rashel maakt wat lekkers!My Profile

 • Dita
  30 januari 2017

  Wij liggen ook wel op 1 lijn qua opvoeden. Al moet het echte opvoeden nog beginnen natuurlijk.
  Dita onlangs geplaatst…Mila haar favoriete speelgoedMy Profile

 • Essma
  30 januari 2017

  We liggen goed op 1 lijn en zijn best consequent op 1 punt na! Mijn man komt er op zondagmorgen toch om 6.00 uur uit om met onze oudste te spelen ipv zelf nog even wat slaap te pakken en haar bijv. de iPad te geven. Ophelia kan ook echt haar zin doordrammen en hij geeft gewoon toe. Ik kom er nooit uit op dat tijdstip om te gaan spelen. Ik blijf dit heel lastig vinden…doordeweeks als ze naar school moet, komt ze haar bed niet uit en in t weekend moeten we er om 6.00 uit! Pffffff….
  Essma onlangs geplaatst…Als je baby steeds mobieler wordtMy Profile

 • felicia
  30 januari 2017

  eerlijk gezegd liggen wij kwa opvoeding niet echt op een lijn
  dat iriteert nog wel eens .maar ik denk persoonlijk dat het voor kinderen ook niet goed is als bijvoorbeeld alle twee de ouders streng zijn
  consequent ben ik niet echt hij iets meer dan ik
  hij is meer ouderwets in opvoeden vind ik en ik meer moderner
  ik zeg wel duidelijk wat ik van de meisjes verwacht maar ik ben wel meer van het vrije opvoeden .geen strakke en strenge regels zo ben ik thuis zelf trouwens ook niet opgevoed
  hij is iets meer van regeltjes waar ik mij dan kapot aan erger haha
  maar dan houd ik mij in. en denk dan de kinderen weten dat mama anders is

 • felicia
  30 januari 2017

  en nu ik zwanger ben en gauw vermoeid en nog een kleine heb van 9 maanden
  ben ik helemaal wat makkelijker naar de kinderen toe want ja het is gewoon exstra zwaar zo

 • Dewi
  30 januari 2017

  Het ligt eraan..maar meestal ben ik wel degene die het meest consequent is. Papa ziet het vaak door de vingers of geeft vaker toe. We vullen elkaar wel goed aan. Soms kan ik wel eens te consequent zijn..
  Dewi onlangs geplaatst…Spam je blog! Spammen maar!My Profile

 • Jessica
  30 januari 2017

  Op dit moment, zonder kinderen, zijn we eigenlijk allebei wel consequent. We zien dit bij het oppassen, we hebben allebei een zelfde grens. Al is mijn grens wel iets sneller bereikt dan die van mijn man.

 • lisette
  30 januari 2017

  Wij hebben zo ook ieder onze eigen lijnen. Soms mag iets wel bij mij en niet bij mijn vriend. We staan en ondersteunen elkaar daarin. Met de belangrijkste dingen zitten we op 1 lijn.
  lisette onlangs geplaatst…Lisetteloves in constructionMy Profile

 • Jodi - liefthuis
  30 januari 2017

  Hoe ouder je kleine wordt hoe meer je dit tegen komt denk ik, tenminste dat merk ik nu onze spruit 1,5 is.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Lieve Roosje…- Lieve ouders het spijt me, Roos heeft het syndroom van Down…My Profile

 • Mathilde
  31 januari 2017

  Ooohw ja ik ben ook de ‘makkelijke’ en mijn man kan wat beter concequent zijn. Maar echte meningsverschillen over de opvoeding hebben we gelukkig niet. Liefs!
  Mathilde onlangs geplaatst…Verhuizen van stad naar dorp, family-proof wonen!My Profile

 • Tessa
  4 februari 2017

  Mijn man en ik liggen goed op één lijn. Wij zijn redelijk hetzelfde opgevoed, dat scheelt inderdaad ook. Onbewust en bewust neem je toch veel van je eigen opvoeding mee in het opvoeden van je kinderen. Ik merk wel dat ik ‘de leiding’ heb in het opvoeden, omdat ik thuisblijfmoeder ben en mijn zoon dus gewoon heel erg veel zie. Mijn man neemt daardoor automatisch veel van mijn opvoedingsstijl over. We zijn ook nog geen grote meningsverschillen tegengekomen. Maar natuurlijk komt het wel eens voor dat de één ja zegt en de ander denkt ‘hmm, ik had nee gezegd’. En is de een soms wat consequenter dan de ander. Dat is ook niet erg. Je bent twee verschillende personen en kinderen kunnen daar prima mee om gaan. Net als dat ze bij oma wél een paar extra koekjes mogen en thuis niet 😉
  Tessa onlangs geplaatst…Ik ben een slecht voorbeeld voor mijn kind.My Profile

 • Ingrid
  4 februari 2017

  Ik ben inmiddels 13 jaar bonusmoeder van mn bonuskind (nu 16). We zijn heel verschillend opgevoed, tel daarbij op het schuldgevoel van een gescheiden ouder en we zijn 10 jaar bezig geweest op 1 lijn te komen. Slopend, maar het zeker waard!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.