Het eerste kinderfeestje… Tips gevraagd!

We zijn in een nieuw tijdperk belandt. Mijn oudste meisje zit alweer bijna een jaar op de basisschool, wordt op 14 oktober 5 jaar en dat betekent ook haar eerste verjaardag die ze viert op school en met een ‘echt’ kinderfeestje. Zo’n kinderfeestje (naast het zogenoemde ‘Grote mensenfeest’) waarbij de jarige job wat (school)vriendjes/vriendinnetjes uitnodigt om iets leuks te doen (thuis of buiten de deur) om de verjaardag te vieren. Ik vind het enorm leuk om te gaan organiseren maar ik zit ook met mijn handen in het haar. Wat doe je met kindjes van 4-5-6 jaar? Blijf je thuis of juist niet? Wat is leuk? En wat zijn de ‘regels’ qua wie uitgenodigd wordt op het kinderfeestje?

Het eerste kinderfeestje… Tips gevraagd!
Ik heb voor dat ik Kellycaresse.nl begon, een succesvol bedrijf gerund in beauty kinderfeestjes en jarenlang kinderfeestjes vanuit die expertise begeleid. En toen merkte ik al aan de moeders dat zo’n kinderfeestje best spannend is en dat het elke keer maar weer moeilijk is om iets leuks te bedenken om te doen. Nu ben ik zelf in die fase en vraag ik mij hetzelfde af. Lana is pas 5 jaar en haar klasgenootjes zijn ook rond die leeftijd dus je kunt ook niet al te gekke dingen gaan doen. Maar wat dan wel?

Hoeveel kinderen op het kinderfeestje?
Dan eerst het uitnodigen van de kinderen. Is het gebruikelijk enkel kindjes uit de klas uit te nodigen (ook om die band te versterken omdat ze elkaar ook de hele week op school zien) of maakt dit niets uit en kun je dit combineren. En ga je voor een grote groep kinderen, of houd je het klein? Ik ben dus enorm benieuwd wat jullie ervaringen met kinderfeestjes en uitnodigen zijn. Ik ben hier helemaal nieuw in.

Wat doe je op een kinderfeestje?
Maar wat ga je dan doen? Ik denk dat we het redelijk simpel houden dus nog niet al te ver gaan rijden. Misschien houden we het zelfs gewoon helemaal thuis of op loopafstand. Ik zit eraan te denken dat Lana zo’n 4 meisjes bij ons thuis uitnodigt en dat we bijvoorbeeld eerst de cadeautjes gaan verstoppen voor Lana. Dan kan ze die gaan zoeken en uitpakken en zo heb je er gelijk een spel element in zitten. Ik herinner me van vroeger dat ik dat ook leuk vond bij kinderfeestjes. Dan dacht ik aan cake versieren. Ook enorm cliché maar volgens mij vinden alle kinderen dat wel leuk en lekker. Daarna weet ik het nog niet zo goed. Bij mooi weer lijkt het me leuk om in een parkje te gaan picknicken en spelletjes te doen, maar wat als het weer dit plan in de weg zit? Qua activiteit zijn we dus enorm zoekend. Ik wil in ieder geval een leuke activiteit of een paar activiteiten doen. Misschien wat leuke Oud-Hollandse spellen of wat leuks in elkaar knutselen, zoals mooie sierraden doosjes en die beplakken met stickers en glitters.

En daarna dacht ik lekker makkelijk aan tafelfriet. Dat vond ik als kind ook al een groot feest op kinderfeestjes. We laten frietjes bezorgen die gewoon op tafel op een wegwerp tafelkleed gelegd worden met snacks en saus en iedereen eet dus van tafel af zonder borden of bestek. Lekker kliederen dus 😉 Volgens mij valt dat ook wel in de smaak bij kinderen.

Je leest het al, ik ben nog erg zoekende en zit nog een beetje met mijn handen in het haar. We verzinnen wel wat leuks en het hoeft ook allemaal niet zo groots en spectaculair, maar ik hoop dat ik wat inspiratie op kan doen uit jullie tips en ideetjes. Drop je tips dan ook zeker hieronder bij de reacties of op social media. Ik kijk er naar uit en houd jullie op de hoogte van onze plannen voor haar eerste kinderfeestje!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

28 gedachten over “Het eerste kinderfeestje… Tips gevraagd!”

 1. Wij hebben afgelopen vrijdag het eerste kinderfeestje gehad. Wij hebben het van 14.00 tot 17.00 gevierd. Ons meisje mocht 5 vriendinnetjes uitnodigen omdat ze 5 werd. We zijn naar een binnenspeeltuin gegaan, dan ben je niet afhankelijk van het weer en we wonen niet zo groot dat ik dat thuis zag zitten.

  Ons meisje is ook wel eens op een feest geweest waar ze sieraden doosjes hebben versiert (gewoon van de action), koekhappen, stoelendans enz. Dat vond ze ook ontzettend leuk!

  Je kunt het bijna niet verkeerd doen en misschien heeft Lana zelf nog ideeën over wat ze leuk vindt om te doen. Veel plezier met de voorbereidingen!

 2. Zorg ervoor dat je extra activiteiten apps back-up hebt! Met dingen waar je een halfuur voor plant zijn ze soms in vijf minuten klaar. Andersom ook trouwens.

 3. Wij deden vroeger vaak een speurtocht. Één groepje (met begeleider) zette pijlen of lintjes waar ze langs moesten en verstopte een schat en daarna zichzelf en het andere groepje moest ze daarna met hulp van de pijlen zoeken.
  En binnen spelletjes waren: koekhappen, snoep happen (kom met wat water vullen en een snoepje op de bodem neerleggen), zak doekje leggen, stoelen dans. Echt wat oud Hollandse spelletjes. En wat ik zelf altijd errrrg leuk vond was met een blinddoek op dingen proeven. Bijvoorbeeld hagelslag, leverpastei, chocoladepasta, mayo, appelmoes, ketchup, pindakaas.

 4. Op pinterest heb je ook echt super leuke dingen staan die je vanuit huis zou kunnen doen.

 5. Leuk zo’n eerste feestje. Eerste keer toen ze 5 werd een prinses feest. 5 vriendinnetjes kwamen verkleed. Startte ook met cake versieren, deden een foto speurtocht (met speeltuintje), prinses bingo, dansen op muziek en knutselde een kroontje. Eenvoudig thuis maar vermaakten zich goed, in februari jarig dus de speurtocht qua weer was een gok.
  Toen ze 6 werd maakte we een etagiere en bakten koekjes. Aangevuld met spelletjes die verstopt zaten in een ballon. Vonden ze ook leuk, ballon stuk maken en kijken welk briefje erin zat om te weten welk spelletje we gaan doen.
  7e feestje buitenshuis. Kan je verklappen, ook heel fijn! Geen rommel en gedoe thuis. Zeker als ze ouder worde.

  Januari komt eerste feestje van onze jongen. Eens bedenken…. want tja ik denk dat 6 jongens in huis toch anders is dan 6 meisjes.

 6. Leuk! In deze fase zijn ze nog met veel dingen blij. Houdt het klein en overzichtelijk, maar zorg wel dat ze vermaakt blijven. En wat ze hier altijd super vonden is als ze hun fantasie kunnen gebruiken (speurtocht met verhaal & bv schat op het einde. Spelen met meerdere kindjes is vaak nog lastig op deze leeftijd. Als je je hierop instelt kan t alleen maar meevallen. En de tip die ik heb gemist bij mijn eerste feestje, maak het niet te lang! 3 uur in totaal is echt wel een beetje de max denk ik. Veel plezier met de voorbereidingen.

 7. Dag Kelly,
  Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je meid!
  Onze oudste wordt ook 5. We kozen voor een feestje in een binnenspeeltuin, omdat het nogal druk kan worden met onze veeleisende jongste (1,5j dan). Ze wordt 5, dus mag ze 5 klasgenootjes uitnodigen. Ikzelf heb nog vriendinnen uitgenodigd met kindjes/vriendjes die niet bij haar op school zitten, dus ik gok op 10 kindjes, waarvan misschien de helft kan komen (tussen Kerst en Nieuw is blijkbaar een moeilijke periode).

 8. Ohhh jouw plannen klinken al helemaal leuk! Ze zijn nog zo jong, die vinden het echt al gauw best. Vroeger vond ik feestjes met een groot spel helemaal tof. Levens ganzenborden ofzo. Had trouwens nog nooit gehoord van ‘tafelfriet’ maar dat ga ik zeker onthouden (al zal de man daar een hartverzakking van krijgen haha). Succes en veel plezier met de voorbereidingen!

 9. Ik ben mama van twee meiden en de oudste is net 10 geworden!
  Ben dol op kinderfeestjes!
  Iets knutselen vinden meiden ook altijd leuk!! Wij hebben destijds een prinsessenfeest gedaan en hebben de meiden een toverstafje geknutseld. Heel simpel. Een breinaald met twee sterren van stevig papier aan het uiteinde. De meiden hebben het vervolgens versierd! Met stickers/linten/ stiften.
  Een poppenkast binnen is ook altijd leuk en origineel!!
  En merk op die leeftijd ook dat ze graag gewoon willen spelen tussendoor!!
  Succes

 10. Dag Kelly,
  Allereerst gefeliciteerd met je meid!
  Onze oudste wordt ook 5. We hebben gekozen voor een feestje in een binnenspeeltuin, omdat het nogal druk kan worden met onze veeleisende jongste (1,5j dan).
  Ze wordt 5, dus mag ze 5 klasgenootjes kiezen. Ikzelf heb ook vriendinnen uitgenodigd met kindjes/vriendjes die niet bij haar op school zitten. Ongeveer 10 kindjes worden uitgenodigd, waarvan ik gok dat de helft komt (blijkbaar is tussen Kerst en Nieuw een moeilijke periode).
  Vorig jaar deden we thuis een feestje met pannenkoeken, vrij spelen en schmink. Vonden ze ook geweldig.

 11. Ik wou tafelfrief al voorstellen haha! Vinden ze inderdaad echt geweldig. Ik ging met mijn jongere neefje vaker mee als “begeleidster” (alleenstaande oom) en kwamen er idd maximaal 5 kindjes en we gingen vaak naar een overdekte speeltuin waar ze lekker kunnen rennen en spelen.

 12. Wij hebben zaterdag het eerste kinderfeestje thuis. Mijn dochter (5) heeft 4 vriendinnetjes uitgenodigd en zelf bedacht dat het een eenhoorn feestje moet zijn. We gaan plak cake versieren, eenhoorn happen (spek happen), eenhoorntje prik (zelfde idee als ezeltje prik), eenhoorn bingo, poffertjes eten en ik zorg dat er spullen klaar liggen om een eenhoorn masker te versieren (of we daar aan toe komen weet ik niet).

 13. Aangezien onze jongens inmiddels de kinderfeestjes zijn ontgroeit heb ik wel wat dingen geleerd. Overplan jezelf niet, de eerste kinderfeestjes heb ik van alles bedacht. Wat gebeurde er, bij mooi weer werdt er gewoon buiten gespeeld, backupplan bij regen, wat spelletjes, een korte film met chipjes en popcorn. Onze jongste vierde zijn verjaardag altijd met een vriendje, die twee wilden toen een legerfeestje, heel simpel uitgevoerd en het was zo’n succes dat alle vriendjes 2 jaar later vroegen of ze weer zo’n legerfeestje deden. Een ijsbuffet is ook altijd een succes, een paar soorten ijs, mooie bakjes, kids zelf ijs in de bakjes laten doen, versieren met hagelslag enz. En het feestje niet te lang laten duren, 2 of 2 1/2 uur is echt lang genoeg.

 14. ik zal eens op pinterest kijken kel, en iets met een thema doen zie je zoveel voorbij komen, ben benieuwd wat je gaat doen 😀

 15. vraag aan Lana wat ze zelf leuk vindt om te doen, het is immers haar feestje.
  Ik zou wel zorgen dat de kinderen die ze uitnodigt elkaar kennen, als je 5 kinderen van school hebt en 1 uit de straat dan heb je kans dat de laatste buiten het groepje valt.
  En wat al eerder genoemd is zorg voor voldoende activiteiten, je kan van te voren wel bedenken we gaan een half uur (ik noem maar wat) sieradendoosjes versieren, zal je zien dat ze er na 10 minuten genoeg van hebben 🙂
  Beter een paar dingen waar geen tijd meer voor is dan de hele tijd “wat gaan we nu doen”.

 16. He Kelly! Hier een tip om niet té veel kindjes te vragen. Er komt die dag al zoveel op je kind af. Wij hebben al eerste de kindjes in een kring gezet en Milan laten ronddraaien met een blinddoek, waar hij stopte van dat kindje mocht hij het cadeau openmaken. Daarna taart eten met verjaardagslied en kaarsjes. We hebben Blaze bingo gedaan. Dat was zo’n hit! Met als winnaar een mini cadeautje wat ze konden winnen. Stoelendans, piratenspel waar een piraat uit de ton springt als je een zwaard in de ton steekt (spanning op en top ?) en uiteraard frietjes als afloop. En we hebben ze ook even zelf in de tuin laten spelen en rennen, mijn man proberen te vangen. Dat vonden ze volgens mij nog het allerleukst haha. Succes en geniet. Liefs Mandy

 17. Ik weet nog van vroeger dat ik kindjes mocht uitnodigen aan de hand van. Hoe oud ik werd. We gingen cake versieren, sieraden maken, ik heb zelfs een keer op een kinderfeestje met vriendinnetjes gekookt. In groepjes kreeg ieder een eigen taak en dat aan het eind met zn allen gezellig opeten. Slaapfeestjes of disco feestjes zijn leuk op latere leeftijd. Maar voor nu is een speurtocht, cake versieren, mini disco, zakdoekje leggen, cadeautjes verstoppen, sieraden maken en friet eten volgens mij al heel leuk voor die leeftijd.

 18. Alvast van harte! Voor de meeste kindjes is het best spannend zo’n eerste kinderfeestje vieren of er naar toe komen zonder ouders. Het kost ze al een hoop energie dus je hoeft het echt niet langer dan 2,5uur a 3 uur te doen.

  Eerste kinderfeestje hadden we 4 kinderen, de cadeautjes verstopt en een kleine speurtocht gedaan door de woonwijk. Was prima. Jaar daarna wat Hollandse spelletjes in de tuin (kan ook binnen bij slecht weer) en cupe cakes versieren. Bij 7 jaar zijn we naar een boerderij geweest. Beetje opbouwen, je moet nog een paar jaar vooruit 😉

 19. Mijn dochter is afgelopen mei 5 jaar geworden en ze mocht 5 kindjes uitnodigen (eigenlijk 4 maar wat we gingen doen was minimaal 6 kindjes haha) wij gingen.met 2 auto’s eerst naar ons huis om pannekoeken te eten en cadeautjes open maken. Toen zijn we naar de bakker gegaan om ieder 4 cupcakes te versieren, daarna kregen ze ook een cupcake diploma en wij hebben ze daarna weer allemaal naar huis gebracht. Het feestje duurde 4 uur.

  Qua uitnodiging zijn er geen regels vind ik Ze mocht uitnodigen wie ze graag mee wilde hebben, het is tenslotte haar feestje. Het liefst wou ze iedereen uitnodigen maar dat gaat natuurlijk niet.

  Iig heel veel plezier!!!

 20. Mijn dochter is afgelopen mei 5 jaar geworden en ze mocht 5 kindjes uitnodigen (eigenlijk 4 maar wat we gingen doen was minimaal 6 kindjes haha) wij gingen.met 2 auto’s eerst naar ons huis om pannekoeken te eten en cadeautjes open maken. Toen zijn we naar de bakker gegaan om ieder 4 cupcakes te versieren, daarna kregen ze ook een cupcake diploma en wij hebben ze daarna weer allemaal naar huis gebracht. Het feestje duurde 4 uur.

  Qua uitnodiging zijn er geen regels vind ik Ze mocht uitnodigen wie ze graag mee wilde hebben, het is tenslotte haar feestje. Het liefst wou ze iedereen uitnodigen maar dat gaat natuurlijk niet.

  Iig heel veel plezier!!!

 21. Wij hebben in mei 2018 mijn dochter haar 1e kinderfeestje gevierd. Een extra auto van schoonmoeders geleend. De kindjes hebben we van school gehaald, ze kregen allemaal een roze Hawaï ketting om en daarna naar ons huis om pannenkoeken te eten en cadeautjes open te maken. Daarna de auto in om naar de bakker te gaan om ieder 4 cupcakes te versieren, die ze ook mee naar huis mocht nemen. Voordat wij ze allemaal naar huis gingen brengen kregen ze nog een echte cupcake diploma. Was een geslaagd en relax feestje 🙂 Het feestje duurde 3.5 uur.

  Als tip betrek Lana bij het plannen. Mijn dochter mocht bv kiezen of we pannenkoeken gingen eten of patatjes. Cupcakes maken of thuis spelletjes/activiteiten doen.

  Ze mocht 5 kindjes uitnodigen (eigenlijk 4 maar moest 1 meer want de bakker hanteerde minimaal 6 kindjes) Ze mocht ook uitnodigen wie ze wou het is tenslotte haar feestje.

  Heel veel plezier met het plannen en het feestje zelf natuurlijk.

 22. Mijn zoontje mocht 5 kinderen kinderen omdat hij 5 geworden was. Toen ik vroeg wat hij wou doen zei hij: ‘buiten spelen’. Hoe simpel wil je het hebben. We hebben op het speelveldje pal achter ons huis de cadeautjes verstopt en die mocht mijn zoontje zoeken. Daarna daar op het gras in een kringetje uitpakken met drinken en een koekje erbij. Ik heb nog een fotopuzzeltocht bedacht. Ze moesten dus bekijken waar de foto gemaakt is en daar gingen we naar toe. Af en toe een simpel spelletje zoals slalommen om paaltjes of ramen tellen van de molen enz. Daarna weer op het pleintje vrij spelen en broodje knakworst eten. Het was van 10.00 tot 12.00 uur. Perfect 🙂 Niemand wou naar huis, ze vonden het hartstikke leuk.

 23. Tips;
  5 kindjes die zij zelf wilt, uitnodiging langs brengen en dus niet op school geven.
  Hou het kort.
  Foto lijstjes versieren met plak stenen en dan een polaroid foto maken van Lana met dat kindje.
  Zusjes even elders onderbrengen.
  Speurtocht met opdrachten is ook altijd een succes.
  En uiteindelijk loopt alles altijd anders?

 24. Onze dochter wil volgende maand een prinsessenfeestje. Dus wij gaan cadrautjes verstoppen, zoeken en uitpakken, verkleden, schminken, fotolijstjes versieren en inderdaad spelletjes doen en pannenkoeken versieren. Voor de zekerheid zorg ik dat ik voldoende kleurplaten heb, want als ze even een momentje rust nodig hebben kan ik dat inzetten haha.

 25. Het eerste feestje vierden we thuis. Ook omdat ik de kinderen die uitgenodigd waren nog niet kende. Misschien zijn het wel weglopers, plassen nog in hun broek etc. Mijn advies: hou het simpel. Bedenk wat spelletjes die je kunt doen zoals koekhappen, appelhappen, stoelendans, dansen tot de muziek stopt etc. Kinderen hebben vaak niet veel nodig om plezier te hebben ?

 26. Wij hebben het thuis gehouden en 5 kindjes (ze werd 5) uitgenodigd. Het thema was Frozen. Spelletjes gedaan als koekhappen, Frozen servetje leggen, stoelendans, peentje prik (de neus van een Olaf IPV een staart) disco, knutselen/kleuren, pannenkoeken versieren (vond mijn dochter lekkerder als Tafelfriet), filmpje voor even wat rust. Ik had geen taart, maar soesjes met blauw glazuur en glittersuiker. Ranja in Frozen bekertjes, de pannenkoek op een Frozen bordje. Vergeet geen goodybagje mee te geven (Action is top voor zoiets).

  Voor sommige kindjes zal het het eerste feestje zijn. Hou het simpel. Thuis is vertrouwder als weer ergens heen gaan. Zorg dat je genoeg ideeën hebt, maar laat het ook gaan als iets niet werkt of ergens niet aan toe komt. Met activiteiten waar je een half uur voor nodig denkt te hebben, zijn ze in 10 minuten klaar en andersom. Ik zou het niet langer maken dan 3 uur.

 27. Hier geen kind in de leeftijd voor kinderfeestjes, maar als kleuterjuf toch een paar tips. Doe niet te gek, laat ze lekker vrij. Een plek waar ze kunnen spelen ( binnen- of buitenspeeltuin) is altijd goed. Maar vooral, geen gigantisch lange feestjes op vrijdagmiddag met te veel kinderen. Ik zie regelmatig huilende kinderen op vrijdagmiddag, omdat ze nog naar een feestje moeten. Je zal bij Lana ook wel zien dat ze op vrijdagmiddag gewoon moe is.
  Veel plezier in ieder geval!

 28. Hoe doen ouders dit met vervoer in auto’s , kinderen zitjes laten meegeven ivm veiligheid enzo?? Of ..? Geven jullie je kinderen ook mee aan ouders die jullie niet kennen? Dochter is uitgenodigd voor eerste feestje bij binnenspeeltuin en duurt 5 uur!! Ze is 4,5 j. Of ben ik te bezorgd😉
  Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.