Happy December… En nu echt!

Door Marije: December. We houden ervan en we zijn vaak blij dat ‘ie weer voorbij is. Voor ons moeders begint de decemberchaos al in November. Zodra Dieuwertje Blok weer op de beeldbuis te zien is wordt het startsein gegeven voor de feestelijkste en wellicht drukste maand van het jaar. Hyperactieve kinderen, de zwarte pietendiscussie en de discussie met je peuter over dat je écht niet iedere avond je schoen kan zetten. En ook al die familieverplichtingen en keuzestress op het gebied van het perfecte kerstmaal (of halen we dit jaar gewoon chinees?). Vandaag deelt Marije: Momcoach van Mompoint een blog waar we denk ik allemaal wel wat aan hebben en ons in herkennen 😉


Vandaag deelt Marije een inspirerend verhaal waar menig vrouw en mama zich in zal herkennen. Marije is online momcoach en coacht moeders op weg naar balans in het moederschap, huishouden, werk, al die zogenaamde ballen die we proberen hoog te houden, wat helemaal niet hoeft. Marije ken ik al jaren, maar kwam laatst weer op mijn pad, ik vind haar enorm inspirerend en een inspiratie voor velen. Ze gaf Mini workshops tijdens het Kellycaresse event en ik volg momenteel haar online programma MOM-ME op zoek naar balans 😉 want ook ik struggle daar net zo goed mee. Vanaf nu zal ze elke maand in een gastblog inspirerende tips en ervaringen delen waar we denk ik allemaal wat aan hebben!

Happy December… En nu echt! 
Na Sinterklaas is er amper tijd om bij te komen, want voor je ‘speculaas’ kunt zeggen staan de twee (of drie als je een beetje pech hebt..) kerstdagen alweer voor de deur. Welkom December!

Okay, okay, ik geef toe: ik vind December een waanzinnig leuke maand. Zodra de goedheiligman op zijn boot stapt naar Spanje slinger ik mijn kerst playlist aan en staat de kerstboom binnen een week in de woonkamer. Een drukke maand? Absoluut. Maar dat HOEF je niet als negatief te ervaren. December hoeft niet zo stressvol en chaotisch te zijn. Wij maken het onszelf alleen vaak zo moeilijk..

Een klein beetje overwhelmed

Ja leuk dat je dat zegt Marije, maar hoe zorg je er nou voor dat je tijdens deze chaotische maand niet halverwege instort en al snikkend en snotterend je kalkoen staat te vullen? Hoe zorg je er nou voor dat je dit jaar de feestmaand niet ervaart als zo enorm stressvol en chaotisch? Dat het iets is om naar uit te kijken in plaats van tegenop te zien?

Ah top! Ik hoopte al op deze vraag.

In december willen we altijd zoveel en hebben het gevoel dat we overal bij moeten zijn. Sinterklaas bij je schoonouders en een pakjes avond bij je eigen ouders, een sinterkerst cadeauspel avond met vrienden, kerstdiner bij je familie, kerstontbijt bij zijn familie, een bezoekje aan de opa’s en oma’s en cadeautjes uitpakken onder de kerstboom met je eigen gezin.

Eh ja.. Vind je het gek dat je je dan een ietsiepietsie beetje overwhelmed voelt?

Wij vinden het vaak enorm lastig om ‘nee’ te zeggen of grenzen te stellen. ‘Ja natuurlijk kunnen we het kerstdiner dit jaar wel bij ons thuis houden’, ‘Kerstontbijt aan de andere kant van het land? Gezellig! Wij zijn erbij!’.

Maar waarom roepen we toch steeds ‘ja tuurlijk’, ‘nee joh, geen probleem, doe ik’ en ‘yep, count me in!’? Terwijl we er eigenlijk geen tijd of energie voor hebben. Wanneer we er eigenlijk gewoon geen zin in hebben. Wanneer het daardoor eigenlijk gewoon veel te druk wordt.. WHY?!

Dat komt omdat het ons blijkbaar meer stress geeft om nee te zeggen, dan om iets toch maar weer te doen. Dit komt omdat we met het zeggen van ‘ja’ (vaak onbewust) een conflict uit de weg gaan. En wij houden nou eenmaal niet van conflicten. Ons brein houdt niet van conflicten. Resultaat: de persoon die het vroeg is nu niet teleurgesteld en jullie band blijft dus zoals hij was.

Maar dit zijn korte termijn voordelen. Op de lange termijn geeft altijd maar ja zeggen, terwijl je dat eigenlijk niet wilt, problemen en negatieve energie. En dat willen we niet! En daarnaast: stiekem zouden we allemaal ook wel wat vaker nee WILLEN zeggen, right?

Resultaat: drukte. Maar je bent wel overal bij.

Is het de stress en chaos waard?

Maak voor jezelf eens een optelsom: is de uitkomst van deze drukte het waard om overal bij te zijn? Of zou je, heel diep van binnen, éigenlijk wel een paar ‘verplichtingen’ willen overslaan? Om meer rust in je gezin te brengen? Om zodoende meer te kunnen genieten van de dingen waar je wél aan mee doet?

Ja, heel graag Marije! Maar hoe doe ik dat dan? Dat kan ik toch niet maken?!

Ehm.. Om te beginnen: waarom zou je dit niet kunnen maken? JIJ bent verantwoordelijk voor je eigenlijk geluk. En als jij ergens totaal geen zin in hebt of omdat het hierdoor veeeeel te druk wordt: fix het!

En ik snap het. Natuurlijk is het aangeven van je grenzen enorm lastig. Enorm moeilijk. Vooral in deze situaties. Maar al zou je dit jaar slecht één ding van je lijstje met ‘verplichtingen’ halen. Hoe lekker zou dat dan zijn?

Je KAN niet overal aanwezig zijn. Je KAN niet overal aan mee doen. Zeker niet wanneer dit ten koste gaat van jezelf. Wanneer je dit zal blijven doen dan heeft dit allemaal negatieve consequenties. Voor jou en uiteindelijk ook voor je gezin. En ja, dan wordt December een enorm stressvolle maand.

Daarom is het belangrijk om in contact met jezelf te blijven, en nee te zeggen wanneer je eigen behoeften dat aangeven.

Helpende gedachten

Voordat we doorgaan met een aantal trucs om te starten met het nee zeggen zijn hier nog 4 helpende gedachten. Gedachten die het wellicht iets gemakkelijk maken om de ‘nee’ ook daadwerkelijk je mond uit te krijgen.

Helpende gedachten:

#1 Realiseer dat ‘nee’ zeggen tegen een ander, hetzelfde is als ‘ja’ zeggen tegen jezelf.

#2 Bedenk dat je jezelf én een ander tekort doet als je niet achter jouw ‘ja’ staat. Je doet het met tegenzin of maar half-half. Daar heeft niemand iets aan.

#3 Jij hebt het volste recht om ‘nee’ te zeggen. Nee is een prima antwoord. Anderen mensen zeggen dit ook zo vaak! Nee zeggen heeft zelfs een positief resultaat. Jij hebt nu tijd om je te focussen op hetgeen wat jij ECHT belangrijk vindt.

#4 Als je nee leert verkopen, trek je niet meer aan het kortste eind, word je minder geleefd en kom je minder onder druk te staan.

En dan: say it!

En dan? Hoe geef je dan je grenzen aan? Hoe zorg je ervoor dat je niet gelijk op ieder verzoek enthousiast JA! zegt om er vervolgens achter te komen dat het wellicht een klein beetje te gek is geweest?

Probeer jezelf eens aan te leren om als iemand je iets vraagt, standaard te antwoorden met: ‘ik denk er even over na en kom er bij je op terug’. Dat werkt nu tijdens de Decembergekte heel goed, maar ook tijdens alle andere maanden. Op die manier win je tijd voor jezelf om een antwoord te formuleren. Deze wil je uiteindelijk kort, eerlijk en respectvol laten zijn: ‘Nog even terugkomend op je verzoek: ik heb erover nagedacht en nee, sorry, dat gaat me niet lukken’.

Een andere manier om gemakkelijker nee te zeggen is door duidelijk te weten hoe je dit zegt. Welke zinnen je hiervoor gebruikt. Zinnen met woorden die bij jou passen. Zoek woorden die voor jou het meest natuurlijk en eerlijk zijn en koppel die aan ‘nee’. En keep it simple! Je hoeft jezelf niet tot in het oneindige te verantwoorden. Zeg simpelweg NEE en geef de hoofdreden waarom. En eerlijk: je hoeft in de meeste gevallen helemaal geen reden te geven. Als je een heel verhaal gaat doen over het waarom, bezorg je niet alleen de ander onnodig veel details, ook zal je dan onzekerheid uitstralen.

Zinnen die ik vaak gebruik:

 • Nee, sorry, dat gaat me niet lukken
 • Dankjewel, maar dat wordt echt te druk voor ons. Sorry.
 • Nee, daar heb ik echt geen tijd voor. Sorry.
 • Nee, dat gaat ‘m niet worden, maar op een ander moment ben ik er graag bij.

Al deze zinnen zijn zinnen die bij mij passen. Woorden die ik vaak gebruik. En dat maakt het nee zeggen ook gemakkelijker.

Ja maar…

De eerste keren dat je nee zegt, zal je merken dat je je schuldig voelt. Want: je had best de buurvrouw wel even kunnen helpen met het marineren van de kippenpootjes en versieren van haar kerstboom.
Dat etentje met de hele familie bij jou thuis had in principe ook wel gekund als je even heeeeel goed je best had gedaan in de weekplanning.
Of: je had best wel even tijd vrij kunnen maken om nog te helpen met dat kerstproject op school,
er lag nog wel wat in de vriezer wat je zou kunnen opwarmen zodat je niet meer zou hoeven te koken.
Natuurlijk had dit gekund, maar wanneer jij continu ‘ja’ zegt op al deze verzoeken ,
dan kun jij tijdens deze gezellige feestmaand niet meer lekker ontspannen en dingen doen die jij belangrijk vindt met de mensen die het meest voor jou betekenen.
Natuurlijk is het belangrijk om er te zijn voor anderen. Maar het is ook heel erg belangrijk (al dan niet belangrijker) om aan jezelf en je gezin te denken en goed voor jezelf en hen te zorgen.

Er ligt een grens tussen kunnen en willen. Natuurlijk KUN je mensen eigenlijk altijd wel helpen. Maar dat dit kan, wil niet zeggen dat het dan moet. Je mag er ook gewoon geen zin in hebben.

En dat is helemaal oké.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

10 gedachten over “Happy December… En nu echt!”

 1. Ik denk dat veel vrouwen hier veel aan hebben. Zelf ernaar ik december nooit als stressrrig, maar alleen maar als heelheEllif!

 2. Vertaling hier : Ik denk dat veel vrouwen hier veel aan hebben. Zelf ervaar ik december nooit als stressvol, maar alleen maar als heel gezellig!

  Een fles geven en tegelijkertijd een reactie typen is niet mijn sterkste kant😰

 3. Heel goed en mooi artikel, wat een waardevolle tips! Wij zijn ook nog eens allemaal jarig eind november en in december, waardoor het de feestelijke gelegenheden compleet maakt. Topdrukte, maar wel extra gezellig.

 4. Herkenbaar hoor. Gelukkig kan ik tegenwoordig aardig goed ‘nee’ zeggen, nog niet altijd.. maar ik ben aardig op weg :-)!

 5. Klein puntje: sorry achter een nee zeggen impliceert dat je je hier schuldig over voelt. En dat er dus misschien nog onderhandelingsruimge is. Dan zeg je dus nog omslachtig nee… een duidelijke nee plus uitleg (hoeft niet eens) is veel prettiger.

 6. Ik blijf dit lastig vinden omdat je van te voren met het inplannen vaak denkt; ja leuk! en pas als het eenmaal zo ver is kun je het gevoel krijgen dat het teveel is. Ook soms als dat het enige is die week. En andere weken waarin je wel 5 afspraken zou hebben kan het juist net wel goed voelen allemaal. Dan zou je dus last minute moeten afzeggen en dat kun je vaak nou eenmaal écht niet maken 🙂

 7. LOVE dit artikel en ik geloof dat ik met Marije wil trouwen. Ik was altijd zo’n moeder die zich overal schuldig over voelde en zich helemaal wegcijferde voor de kinderen. Als ik vorig jaar van haar bestaan had geweten, was ik misschien geen jaarlange burn-out in gerold. Hoe dan ook. YAY Marije! Ik hoop dat meer mama’s je leren kennen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.