Het geslacht van de baby raden met de NUB-Theorie

NUB theorie geslacht baby

NUB theorie geslacht baby

Als je zwanger bent dan ben je misschien ook wel heel nieuwsgierig naar het geslacht van de baby in je buik. Je zoekt op Google naar allerlei bakerpraatjes, symptomen, tekenen, de Chinese geslachtskalender, fabeltjes of theorieën die het geslacht van je baby kunnen voorspellen in de zwangerschap. De NUB-Theorie, is zo’n theorie waarin je rond de 12 weken zwangerschap op een echo zou kunnen zien wat het geslacht van de baby is. De ene verloskundige/gynaecoloog kent de theorie, anderen willen er niets van weten. De Nub theorie is voor 75% betrouwbaar, mits de echo foto duidelijk genoeg is. Of wij de Nub theorie hebben geraadpleegd? En wat de voorspelling daarvan was? Dat vertel ik vandaag.

Wat is de NUB-Theorie?
De ontwikkeling van het geslacht van je baby begint al vroeg in de zwangerschap. Ongeveer zes tot zeven weken na de bevruchting ontstaat er een soort uitsteeksel (bobbel) tussen de beentjes van je baby. In het Engels wordt dit ook wel de nub (wat staat voor bobbel) genoemd. In het begin ontwikkelt de nub zich bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf de 11e week verandert deze bobbel (Nub) zich tot wat uiteindelijk een vrouwelijk of mannelijk geslachtsdeel wordt. De nub-theorie houdt in dat je de hoek van de nub bestudeert. Staat het bobbeltje in een hoek van 30 graden of groter ten opzichte van de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub meer parallel aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan zal het waarschijnlijk een meisje zijn. Maar je moet wel echt een goede echo foto hebben waar het kindje goed op te zien is, om überhaupt de NUB te kunnen zien.

nub theorie jongen of meisje

Schatting: zwanger van een jongen of meisje?
Bij alledrie de zwangerschappen hield ik mij bezig met de NUB-Theorie en vroeg ik vriendinnen om raad door mee te kijken. Vriendinnen die de Nub theorie ook kennen en deze met hun eigen kinderen konden vergelijken. De NUB was bij Lana en Aimy vrij duidelijk, maar dit keer een stuk lastiger. Zo kreeg ik op Instagram wat reacties dat jullie de NUB dachten te zien en dat deze heel duidelijk: Jongen aangaf. Anderen zeiden meisjes. Wat vriendinnen om mij heen dachten ook meisje te zien.

nub theorie jongen of meisje

Uiteindelijk is de NUB-Theorie een beetje ‘natte vinger werk’ en is het maar net of je kindje er goed voor ligt op de echo om te zien of je de Nub theorie kunt raadplegen. Ook moet je het knobbeltje niet verwarren met de navelstreng of andere lichaamsdelen. Het is dus geen waterdichte methode om het geslacht van de baby in je buik te raden. Maar het kan wel leuk zijn om deze methode te proberen, voor het moment daar is dat je de geslachtsbepalende echo (pret echo of bij de 20 weken echo) kunt laten maken.

Ken jij de NUB-Theorie en gebruikte jij hem in je zwangerschappen? Had deze theorie het juist bij de schatting van het geslacht van de baby of helemaal niet? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

33 reacties

 • Danielle | Mama Lifestyle Blog
  24 april 2017

  Ik zou denk ik wachten tot de 20 weken echo. Bij mijn dochter wist ik zelfs pas bij een week of 28 dat ze een meisje was, omdat we eerst het geslacht niet wilden weten en toen alsnog bij de 3d echo naar het geslacht vroegen. Bij mijn zoontje wisten we het bij 20 weken.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Waarom ik het heerlijk vind dat mijn kinderen wat ouder zijnMy Profile

 • Nicole
  24 april 2017

  Beide keren niet gebruikt. Geloof er ook niet helemaal in hoor moet ik zeggen. Blijft toch een beetje gokken.
  Nicole onlangs geplaatst…Uitslapen? Dat zit er niet meer in!My Profile

 • Frank
  24 april 2017

  Ik ken het zelf helemaal niet, maar bij een tweede kindje zal ik het zeker toepassen. Toevallig vroeg een collega afgelopen week of ik op een foto van een echo iets kon zien, maar nu ga ik de NUB-Theorie even toepassen ?.
  Frank onlangs geplaatst…De momenten waarop ik soms, heel even, tot 10 moet tellen!My Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  24 april 2017

  Ik heb er wel van gehoord maar nooit zelf gebruikt. Ik vind het wel heel erg grappig dat het soms wel klopt.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…15 dagen declutter challenge #3My Profile

 • Meike
  24 april 2017

  Wij hadden deze zwangerschap een combinatietest gedaan waarbij de verloskundige uitlegde wat de NUB-theorie inhoudt. Ze heeft toen een schatting gedaan en deze klopte. Nu moet ik zeggen dat onze echo toen ook echt overduidelijk paste bij deze theorie. Bij de 20-weken echo hebben we uiteraard even laten controleren of het jongetje nog steeds een jongetje is 😉
  Meike onlangs geplaatst…Tweede kindje op komst – Hoe bereiden wij Evie voor?My Profile

 • Angela - mama met passie
  24 april 2017

  Zeker van gehoord. Dit keer ook er naar gekeken omdat hij goed lag. Ik dacht een jongen, maar had toen net zo goed een meisje kunnen zijn in mijn ogen. Het is sinds de 20 wekenecho echt een.jongen, niet te missen haha. Een volger op instagran reageerde op de echofoto en zei voor 80% jongen en ze had gelijk.
  Angela – mama met passie onlangs geplaatst…Lieve paps, een ode aan mijn vaderMy Profile

 • Sophie
  24 april 2017

  Nog nooit van gehoord! Haha, weer wat zwangerschapskennis rijker op de maandagmorgen.
  Sophie onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s | Event, terug naar school en een feestje!My Profile

 • Lisette
  24 april 2017

  Ik had m goed, hè!! Ik maak natuurlijk de hele dag echo’s. En hoe meer je er ziet, hoe beter je het gaat snappen en zien. Sowieso vind ik het op bewegend beeld iets makkelijker te zien dan op een stilstaand plaatje. Ik bevat wel erg terughoudend met uitspraak erover doen hoor, sommige mensen rennen bekijk naar de winkel voor een roze of blauwe kinderwagen ??
  Lisette onlangs geplaatst…De laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw!! Snik…My Profile

 • Channa
  24 april 2017

  Beide keren niet gebruikt, ben niet van dit soort omslachtige half betrouwbare theorieën.
  Channa onlangs geplaatst…Review: Kinderboeken Lieve Lieverd + WINACTIEMy Profile

 • Manon
  24 april 2017

  Ik had de NUB dit keer ook aan wat “experts” laten zien en een vriendin zei dat ze haar schoenzool op zou vreten als het een jongen zou zijn. Die was overtuigt van een meisje. Allemaal trouwens aan wie ik het had laten zien! Dus ze hadden allemaal gelijk haha. Scheelde een schoenzool :’-) Ik “geloof” er wel in!
  Manon onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 36 – Fotoshoot gehad!My Profile

 • Essma
  24 april 2017

  Ik werd hier in Duitsland al vroeg gemonitord tijdens de zwangerschap (al met 5 wkn). Te lang verhaal om hier te vermelden. Ze doen hier rond de 10e week een NIPT test waarmee ook het geslacht bepaald kan worden. Ik heb wel eerder gehoord van de NUB theorie, maar heb me er bij beide zwangerschappen niet mee beziggehouden. Ik heb bij beide keren gewacht tot de 20 wkn echo en 16 voor een geslachtsbepaling.
  Essma onlangs geplaatst…Jij bent goed genoeg, mama!My Profile

 • Dewi
  24 april 2017

  Nog nooit van gehoord. Als ik (toen) wist zou ik deze methode wel proberen, altijd wel grappig dit soort theorieën.
  Dewi onlangs geplaatst…Tips en ideetjes voor Koningsdag voor droog én nat weer.My Profile

 • Melanie
  24 april 2017

  Nooit eerder van gehoord. Ik weet ook niet of ik me daar mee bezig zou houden. OK wist het geslacht van mijn kinderen ook pas met 20 weken. Niks eerder. Lekker spannend houden.
  Melanie onlangs geplaatst…Boss baby de leukste kinderfilm van het moment.My Profile

 • Stefanie
  24 april 2017

  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik wist bij allebei mijn meiden pas met 20 weken het geslacht.
  Stefanie onlangs geplaatst…Help! Ik ben verslaafd aan mijn telefoonMy Profile

 • Nicole
  24 april 2017

  Mijn echo foto’s waren niet goed genoeg voor die theorie dus ben er niet mee bezig geweest!
  Nicole onlangs geplaatst…Bang voor postnatale depressie?My Profile

 • Femke
  24 april 2017

  Ik heb hier echt nog nooit van gehoord, wel grappig inderdaad om van tevoren dit met je vriendinnen te bekijken.
  Femke onlangs geplaatst…Maak je klaar voor Koningsdag met Etos ♡My Profile

 • Charlotte
  24 april 2017

  Ik kende het wel maar ben zo’n ei die dat dus echt niet kan zien op zo’n echo foto haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Schoonmaken is zo erg nog niet…My Profile

 • Rachel
  24 april 2017

  Ik heb er wel van gehoord, maar beide keren niet gedaan. Een vriendin heeft voor me gekeken, maar het was er geen mooi plaatje voor. Uiteindelijk allebei bij 18 weken met een echo erachter gekomen.
  Rachel onlangs geplaatst…Mijn eeuwige haardrachtMy Profile

 • Felicia
  24 april 2017

  leuk onderwerp ik vond het vroeger altijd onzin de nub theorie als iemand het er over had
  maar tijdens mijn vierde zwangerschap werd ik toch wel heel niewsgierig en was ik ook eerlijk gezegd vol met gevoelens als het dit keer maar een jongetje is
  iemand liet ik dus heel voorzichtig de echo foto van 13 weken zwanger zien en ze zei te denken een meisje te zien ik was iets lichtelijk teleurgesteld maar dat verdween gauw
  want ik kreeg ineens een gevoel van natuurlijk we hebben al drie meisjes grote kans dat dit ook weer een meisje is .het is een meisje heb ik toen tegen mezelf gezegd
  en ben er helemaal in gaan geloven mijn man zei het ook te denken hij grapte nog wij krijgen alleen meisjes
  en dat dacht ik ook de jongetjes willen niet bij ons komen haha
  begrijp me niet verkeerd hoor wij hebben echt schatten van dochtertjes waar ik zielsgelukkig mee ben mijn man ook maar een wens van mij nog voor ik kinderen had was om ooit een jongen te mogen krijgen
  mijn man heeft al een zoon van 15 uit zijn eerste huwelijk ik dacht hij is het verleerd haha
  maar wij gingen er dus zo vanuit een meisje en geloofde die vrouw met de nub theorie
  dat we de naam ook al hadden en we waren het er ook nog eens meteen uit. alle twee wisten we het het werd amber . tot we tijdens de 20 weken echo een verassing van onns leven kregen de verloskundige vroeg na alles na gekeken te hebben of wij al wisten wat het kindjes is ?
  wij zeiden nee en meteen daarna vroeg ze willen jullie het weten ?
  toen zeiden we ja heel graag zelfs
  het is een jongetje zei ze en liet het daarna duidelijk aan ons zien in beeld
  dat was duidelijk kon je niet om heen haha
  wat waren we gelukkig zo blij niet meer verwacht
  we leven nu op een blauwe wolk
  dus ja de nub theorie had het mis .
  wij hebben bij al onze kinderen tijdens de 20 weken gevraagd wat het geslacht is
  deze keer en bij de derde vroegen ze het zelf aan ons of wij het wilden weten

 • rachel
  24 april 2017

  nooit van gehoord en zou het ook niet zo vertrouwen 😉
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 22 april ’17, niks te doen vloggie..My Profile

 • Lisette
  24 april 2017

  Ik had er ook van gehoord. En omdat wij niet wilden weten of het een jongetje of meisje zou worden heb ik me er niet in verdiept in eerste instantie. Later toen ik wel erg nieuwsgierig werd heb ik het geprobeerd, maar kon er geen wijs uit. Leek het zelfde als bij mijn dochter als ik ze ging vergelijken. Uiteindelijk toch een zoontje gekregen?
  Lisette onlangs geplaatst…Recept # 4. Panini broodjes.My Profile

 • Jodi - liefthuis
  24 april 2017

  Bij 13 weken had ik een pretecho en daarbij was de NUB overduidelijk. Echt nog nooit zon duidelijke nub gezien. Zowel wij als echoscopiste dachten een meisje. En wat blijkt….we krijgen een jongen. Ze vertelde dat de NUB 75 procent zeker is, maar zei saar meteeen achteraan dat iedereen natuurlijk al 50 procent kans heedt dat hij het goed heeft. Vond ik een eye opener.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Waarom wij nu alsnog voor een NIPT test gaan…bij 18 weken…My Profile

 • Nicole
  24 april 2017

  Ik heb er wel over gehoord maar nooit toegepast. Ook heel eerlijk omdat ik glad niet wist waar naar te kijken. Heldere uitleg dit. Mocht er ooit nog een 3e komen dan ga ik hier wel naar kijken.
  Nicole onlangs geplaatst…5x Wat ik niet mis aan zwanger zijn.My Profile

 • Neverdullmoments
  24 april 2017

  Wat grappig! Ik ga het denk ik niet bewust gebruiken (waarschijnlijk ben ik zelf gewoon een beetje oenig dat ik het niet kan zien xD). Voor nu zou ik het liefst het geslacht een geheim willen houden, maar wie weet hoe ik daar over denk als ik echt zwanger zou zijn. Leuk artikel in ieder geval!
  Neverdullmoments onlangs geplaatst…Sassen op SchipholMy Profile

 • Michelle
  24 april 2017

  Ik heb hier allebei de keren echt niks kunnen ontdekken wat op een NUB lijkt. Haha. Wellicht waren de foto’s gewoon niet duidelijk genoeg. Bij beide wél een heel sterk voorgevoel, wat later ook bleek te kloppen. Vertrouwen we daar maar gewoon op;).
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG112: EN ER WAS LICHT!My Profile

 • Anja
  24 april 2017

  Wij wilden het geslacht van de kinderen in beide gevallen niet weten, maar mijn voorgevoel klopte perfect 🙂
  Anja onlangs geplaatst…Top 10 Moederdag cadeau ideeën en tips (speciaal voor de mannen)My Profile

 • Sabrina
  24 april 2017

  nog nooit van gehoord!
  Sabrina onlangs geplaatst…“Play time” op vrijdagMy Profile

 • Irene
  24 april 2017

  Ik kan er niets van maken bij de echofoto’s die ik heb hihi.

  Achja, liever wachten op de 20 weken echo.

 • Anouk
  24 april 2017

  Kende de theorie wel, maar onze twaalf weken echo viel ineens op 9+5 omdat ik wat werd teruggezet. Nergens een nub te bespeuren dus. Heb na jouw duidelijke blog nog even de echo’s erbij gepakt but no nub. Bij 15 weken zag ik trouwens wel binnen een seconde de uitgegroeide nub ?
  Anouk onlangs geplaatst…Van #projectdroomhuis naar #projectdroomtuinMy Profile

 • chucky1012
  25 april 2017

  Zo interessant.

 • Kathleen
  25 april 2017

  Ik heb de theorie ook proberen toe te passen op onze 12 weken echo’s, maar ik geraak toch niet ver. Mijn buikgevoel zegt momenteel dat het een jongetje wordt, maar moest het opeens een meisje blijk te zijn, zal ik even blij zijn. 😀
  Kathleen onlangs geplaatst…Mama wordenMy Profile

 • Patricia
  7 mei 2017

  Ik kende het helemaal niet. Dus ook niet toegepast. Wij hebben gewoon tot week 20 gewacht.
  Patricia onlangs geplaatst…Fatima Moreira de Melo en Raemon Sluiter ‘bewust geen kinderen’My Profile

 • Ilse
  29 mei 2017

  Dus jij kan het waarschijnlijk wel zien? Ik ben zo nieuwsgierig ?

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.