Bron: Les Mills

Fitness na de zwangerschap

Bezoekers die mij al een hele tijd volgen weten denk ik nog wel hoe dol ik ben op fitness en sporten. Mijn familie en vrienden weten dit helemaal, als Kelly lekker haar ding kan doen in de sportschool dan is zij helemaal in haar sas. Sporten is voor mij een uitlaatklep, het zoeken naar uitdagingen en ook is sporten voor mij een sociale gebeurtenis. Voor mijn zwangerschap heb ik een periode ontzettend veel gesport. Er is een tijd geweest dat ik zo’n 5 a 6 x per week minimaal wel sportte. Dit is uiteindelijk zo’n 4x per week geworden en het was voor mij vooral een uitlaatklep toen ik het nog druk had tijdens mijn stages. Toen ik zwanger raakte wist ik dat ik minder kon gaan sporten. Het werd lichamelijk zwaarder, mijn lichaam veranderde en het was niet meer haalbaar. Vanaf 10 weken zwangerschap sportte ik nog zo’n 3x per week, en vanaf 16 weken werd dit met lage intensiteit. Bij 24 weken moest ik stoppen met sporten door harde buiken. Ik vind het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen dus stopte ik toen ook met sporten. Vorige week heb ik het sporten weer opgepakt. Ik heb zo’n 4 maanden niet kunnen sporten en dit was heel erg wennen. Was ik gewend om mijn hoofd met sport leeg te maken, moest ik nu leren dit te doen op andere manieren, zoals bijvoorbeeld in schrijven of andere creatieve activiteiten. Eigenlijk is dit me alles meegevallen en wende ik vrij snel aan de nieuwe situatie.

Vorige week, 6 weken na mijn bevalling, was het zo ver en mocht ik het sporten weer oppakken. Natuurlijk wist ik dat ik niet meer zo intensief zou gaan sporten als voor mijn zwangerschap  en dat hoeft van mij ook niet. Ik ben tenslotte lekker druk met mijn dochtertje en vind het belangrijk om me volledig op het moederschap te focussen. Het uitgangspunt is daarom om te proberen toch zo’n 3x per week een uurtje te sporten. Om op die manier iets voor mezelf te kunnen doen, om mijn sportvriendinnen weer te zien, om te werken aan mijn gezondheid en om me lekker energiek en fit te voelen. In dit blogje deel ik met jullie mijn fitness routine, zoals deze er vorige week uitzag, en zoals ik deze wil gaan voornemen.

Fitness na de zwangerschap
Bron: Les Mills

Ik sport bij een sportschool gelegen in mijn woonplaats, een gezellige sportschool waar ik naast de fitness activiteiten die ik er doe, ook gezellig een kop thee drink met vriendinnen en een leuk praatje maak. Deze sportschool biedt allerlei groepslessen aan op allerlei tijdstippen (ideaal als je een kindje hebt en soms alleen in de ochtend of middag kan, en soms enkel in de avonden). Ik volg daar het liefst de groepslessen omdat ik deze gezellig vind, maar ook omdat dit mij extra motiveert. Het wordt gegeven op mooie muziek en ik wordt er heel vrolijk van.

Mijn alltime favoriete sport is Bodypump. Een groepsles gedurende een uur waarbij je alle belangrijke spiergroepen traint op oppeppende muziek, met als doel jezelf te versterken, je lichaam strak te maken en je uithoudingsvermogen te versterken. Bodypump wil ik toch wel minstens een uur per week doen om mijn spieren weer op te bouwen, en te onderhouden.

Ook heb ik een nieuwe groepsles ontdekt bij de sportschool en dat is Sh’bam!. Dit is een 45 minuten durende workout waarbij je op bekende top-40 muziek danst. Dansstijlen van hiphop tot streetdance tot jazz, alles komt aan bod in een vlot tempo dus het is een goede workout om je conditie te maximaliseren, lekker te zweten en helemaal los te gaan. Sh’bam staat ook op mijn lijstje om wekelijks een les van te volgen.

Fitness na de zwangerschap
Bron: Xco

Een andere favoriete workout is Xco. Dit is een 45-minuten durende workout waarbij zowel cardio toegepast wordt maar ook krachttraining. Met een metalen buis gevuld met grit ga je aan de slag op heerlijke muziek. Hiermee train je alle spiergroepen maar de focus ligt op de buik, rug en zijbuik spieren. Een workout die bij mij voor een betere lichaamshouding gezorgd heeft omdat mijn rugspieren verstevigd zijn. Ook deze les staat op mijn weekly must-do workouts.

Door deze drie lessen te combineren ben ik voldoende bezig met cardio training om mijn conditie te verbeteren, maar ook krachttraining voor sterke slanke spieren en een fit lichaam. Naast deze lessen wandel ik veel met Lana in de kinderwagen, en ben ik een druk bezige huisvrouw wat natuurlijk ook goed is voor de conditie.

Hoe voelt het om na een zwangerschap weer aan het sporten te gaan? Eigenlijk valt het best tegen als ik eerlijk ben. Ik merk dat mijn conditie onwijs is vertraagd, en dat ik helemaal weer vanaf het begin ga opbouwen. Ik bouw de activiteiten heel langzaam op, gebruik lage gewichten bij krachttraining, en neem voldoende pauzes om zo langzaam mijn conditie te verbeteren. Eigenlijk is dit gewoon een heerlijke uitdaging, mijn lichaam is gereset en ik kan weer werken aan verbetering. Hartstikke fijn om te doen. Ik gun mezelf de tijd om mijn conditie te verbeteren en geniet vooral dat ik weer lekker aan het sporten ben. Als je plezier hebt in wat je doet, maakt het niet uit wat het lichamelijk voor je kost.

 Ik ben erg benieuwd naar jullie sport en fitness routine, laat het me weten in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly

 Follow my blog with Bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

20 gedachten over “Fitness na de zwangerschap”

 1. Voor mijn zwangerschap ging ik 1x in de week fitnessen, een combinatie van cardio en kracht training en daarnaast nog 1x zwemmen. Helaas moest ik al vrij vroeg in de zwangerschap stoppen, omdat ik zo verschrikkelijk vermoeid was.
  Nu zit ik al 7 weken thuis met harde buiken en moet ik nog 3 weken tot de uitgerekende datum.
  Ik ben heel bang dat ik straks net als jij weer helemaal overnieuw moet beginnen met sporten.. Maar ik wil zeker weten weer gaan sporten. In ieder geval minstens 1x in de week.

 2. Ik vind drie keer in de week nog steeds best veel, zou het niet in m’n agenda gepropt krijgen. Al is dat ook een kwestie van prioriteiten stellen natuurlijk, ik ben niet zo’n sportmens 😉 Goed dat je jezelf genoeg tijd gunt om alles weer langzaam op te bouwen.
  Sylvia Kuijsten onlangs geplaatst…Sneue single?My Profile

 3. Knap van je dat je het weer helemaal op gaat pakken! Sh’Bam lijkt me super leuk, ik ben gek op dansen. Op dit moment ben ik als arm studentje aangewezen op hardlopen maar daar ben ik ook heel tevreden mee! Geeft zoveel voldoening!

 4. Ik ben ook echt een sportfanaat. Ook ik zie het echt als een heerlijke uitlaatklep, even je gedachte verzetten en gewoon lekker lichamelijk bezig zijn. Echt een uitdaging. Ik ben sinds kort begonnen met een gevechtskunst en ik vind het echt geweldig, vanavond mag ik weer! Lekker dat jij ook weer aan het sporten bent, fijn! 🙂
  Con leche onlangs geplaatst…Hotspot: Eetbar Dit in Den BoschMy Profile

 5. Heel fijn dat je weer kan beginnen. Ik heb heel lang groepslessen gedaan en bodypump was ook een favoriet van mij maar ik doe nu liever gewoon fitness en heb al een tijdje geen groepslessen meer gevolgd.

 6. Wat fijn dat je het weer hebt opgepakt! Voor je het weet heb je je oude conditie weer terug.
  Ik zit zelf niet bij een sportschool, maar wil thuis wat sporten, Ik moet alleen nog even kijken wat/hoe/hoevaak/etc.
  Ik vind jou artikelen wel altijd erg motiverend 😀
  Robin onlangs geplaatst…Even bijpraten…My Profile

 7. Knap dat je zo snel alweer aan de slag bent. Ik vind het 15 maanden na dato nog steeds tegenvallen. Het gaat gewoon niet vooruit en opbouwen is lastig. Maar goed, ik bikkel gewoon door haha! Het is heerlijk om weer te bewegen zonder dikke buik. En ook mentaal is even een oplaadpunt om lekker te sporten.
  Jess onlangs geplaatst…Ask me anything – The answersMy Profile

 8. Fijn dat je het sporten weer hebt opgepakt. 🙂 Bodypump moet ik hier op de sportschool ook nog eens proberen moet echt heel fijn zijn namelijk. Wat ik trouwens ook erg leuk vind is Bkick en Yoga. Eerst lekker boksen en daarna weer helemaal Zen worden.
  Rianca onlangs geplaatst…Recept: De hamburger zonder naamMy Profile

 9. Ik heb de sportschool opgezegd, er na toe fietsen en dan ook nog wat doen werd lichamelijk te zwaar, dus ging ik maar niet. Zonde dus , ik probeer hier in het dorp wel zo veel mogelijk te bewegen en thuis ook maar dat laat mijn gezondheid niet toe helaas. Vind het trouwens zo goed dat jij alweer 3x per week wilt gaan sporten, voor jou is het minder dan eerst maar ik weet uit ervaring dat het voor een kersverse mama toch behoorlijk veel is om het drie keer per week vol te houden. Petje af!
  blogsvanmiranda onlangs geplaatst…Hello December!My Profile

 10. Lijkt me heel lastig om in een keer te moeten stoppen met sporten. Werd je daar niet chagrijnig van? Natuurlijk heb je alles over voor je kindje. En dus ook even stoppen. Fijn dat je het nu weer op kan pakken. Succes.

 11. Knap dat je het sporten weer zo snel hebt opgepakt. Heel herkenbaar dat het een uitlaatklep kan zijn. Ik doe 2 keer per week aan waterpolo, ongeveer 5 uur wedstrijdzwemmen en ik probeer daarbij nog 3 keer per week hard te lopen. Maar mijn lichaam en mijn onregelmatige werkrooster van 36 uur beslissen eigenlijk wat haalbaar is in een week. Mijn week ziet er nooit hetzelfde uit qua sporten. Ik probeer ook nog aan krachttraining te doen naar het hardlopen, ik ben dan toch al in de sportschool.

  Ik vind het interessant om artikelen over sporten enzo te lezen. Succes met het opbouwen van je conditie!

 12. De lessen van Lesmills zijn echt ideaal, die gebruiken wij ook in de sportschool. Zelf sport ik ook in de sportschool alleen bij de groepslessen. Dit vind ik motiverend en gewoon ook gezelliger dan aan een aantal apparaten hangen.

  Fijn dat jij het sporten nu ook voorzichtig weer kan oppakken. Lekker even de deur uit en ontspanning zoeken is erg belangrijk vind ik.
  annouska onlangs geplaatst…Every dayMy Profile

 13. Ik ben ook echt fan van bodypump! Nu alleen geen Les Mills sportschool meer in de buurt…

  Een andere les waar ik echt fan van was was bodycombat. Lekker meppen en schoppen tegen zo’n luchtzak lucht zo heerlijk op! En het is heel goed voor je core en armen Tegenwoordig heb ik thuis een bokszak waarop ik me lekker uit kan leven.
  willemijn (fitvoorhetleven) onlangs geplaatst…2000 kcal?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.