Huishoudelijk: Een kind kan de was doen, maar waarom ik niet?

Dit artikel kost me wat zweet en eigenwaarde haha want ik ga weer eens wat aan jullie toegeven! Ik ga gewoon weer helemaal met de billen bloot. Ik ga iets toegeven wat mijn vrouwelijke trots toch wel een beetje opzij zet maar ik ga het gewoon doen, ik ga het jullie gewoon vertellen! Ik ben geen held met het doen van de was! Pfoe, oké dat is verteld. Nu weten jullie het ook. Ik ben gewoon niet zo goed in dit soort dingen. Ik weet niet hoe je een inktvlek uit een blouse krijgt, en ik weet niet hoe ik pindakaas uit een spijkerbroek kan krijgen. Als ik olie knoei op mijn Uggs dan weet ik hier geen raad mee en wat ik dan doe? Het liefst bel ik dan mijn moeder op. Die weet hier altijd raad mee, maar mijn vrouwelijk trots zegt ook dat ik het zou moeten weten. Nu Lana vaste hapjes is gaan eten weet ik al helemaal geen raad meer met de vlekken die dat maakt. Brinta papjes worden een soort beton vlekken als deze indrogen, deze desperate housewife is dan even van slag. Ik wil dat ook allemaal weten, en ik wil ook die grootmoeder tips weten om alle gekke vlekken uit je kleding te krijgen. Vroeger was er een huishoudschool waar vrouwen dit allemaal leerden, en ik die thuis verantwoordelijk is voor de was weet er soms geen raad mee. Nu hoop ik oprecht dat er dames in de comments zullen zijn die zich in mij herkennen.

Zo’n tip als je leest op de afbeelding hierboven (bron) daar heb ik wat aan! Zweetvlekken in een shirt, wat moet ik ermee? Wat heb ik al veel nieuwe shirts gekocht nadat de zweetvlekken zichtbaar werden bij het dragen, eigenlijk heel zonde. Inmiddels ken ik wel de verschillende wasprogramma’s uit mijn hoofd en weet ik welk wasmiddel ik moet gebruiken. Ook ben ik dol op wasverzachter wat een uitvinding is tegen was die hard en krokant opdroogt.

Hier boven nog zo’n tip waar ik totaal niet aan denk op het moment dat ik zorg voor olie vlekken. De huishoudscholen zoals ze vroeger bestonden zijn echt zo gek nog niet. Ik denk dat ik echt niet de enige vrouw ben die met regelmaat geen raad weet met de was. Al helemaal niet wanneer het aankomt op gekke vlekken die niet weg te krijgen. De markt heeft daar goed op ingespeeld door producten zoals Vanish op de markt te brengen. Stiekem ben ik daar ook heel dankbaar voor. Ik woon nu ongeveer 1,5 jaar samen en in die tijd heb ik al best veel geleerd en ik zal in de loop van de jaren ook nog veel bij leren op dit gebied.  Maar als ik het echt niet meer weet dan heb ik gelukkig een lieve moeder waar ik het altijd aan kan vragen.

Nu ik met de billen bloot gegaan ben, wil ik vragen aan jullie om jullie was-confessies toe te geven! Hoe kundig ben jij met de was? Hoe krijg jij die gekke vlekken uit kleding? Waar leerde jij al die handige tips? Of vragen jullie dit soort dingen stiekem ook gewoon aan jullie moeders? Klets hierover mee in de comments, en maak me blij door toe te geven dat ik niet de enige was-kluns ben haha!

Meer uit de huishoudelijke serie:

Ps. In de volgende serie van dit onderwerp wil ik het gaan hebben over strijken, en dan eigenlijk mijn top (*kuch* flop *kuch*) ervaringen daar mee!

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

38 gedachten over “Huishoudelijk: Een kind kan de was doen, maar waarom ik niet?”

 1. Wij hebben zelden vlekken in onze kleding die er met de gewone was niet uitgaan. Geen idee hoe dat komt. Wat dat betreft zijn we heel netjes. Maar als dan een keer een vlek er niet uit wil na één keer wassen, dan degradeert dat kledingstuk meteen tot werkkleding of poetsdoek.
  Marion onlangs geplaatst…Zondag | RustdagMy Profile

 2. Zo’n dingen weet ik allemaal ook niet. Ik heb zelfs recent maar pas ontdekt dat je je kleren in azijn moet leggen als je wil dat de kleuren lang mooi blijven. Gelukkig maak ik zelf nooit vlekken op mijn kleding de ik er niet uit krijg en heb ik geen kinderen die op hun kleding kunnen knoeien. 🙂
  Ilse onlangs geplaatst…5 dingen die me blij makenMy Profile

 3. Pfoee kel hou op hoor. Ik ben zoooo slecht in de was. Vind het ook gewoon niks aan. Terwijl ik dol ben op kleding dus wil ik wel dat het netjes blijft. Als t zou kunnen had ik mijn was voor eeuwig door een ander laten doen, maar hee dat kan niet he. Hahah je bent niet de enige hoor, gelukkig.. liefs
  bibian onlangs geplaatst…Let’s Go To The Beach, Baby!My Profile

 4. Oh ik doe altijd maar wat.. vlekken krijg ik er ook niet uit haha. Heb wel van mn moeder een middel waar de meeste vlekken ermee uit gaan volgens haar die moet ik nog proberen hihi
  Nicole onlangs geplaatst…Jubileum: Het aanzoekMy Profile

 5. De meeste vlekken gaan er uit als je gelijk gaat wassen. Maarja tijd hè, we nemen een pak groene biotex. We gooien wat op de vlek even onder de kraan houden en boenen daarna in sopje biotex leggen! (Gewoon wasmiddel werkt ook) zweetvlekken verwissel
  van deo soms wil dat helpen een roller ipv spuitfles ect. En anders in sopje biotex en de vlekken ff boenen. Kan ook met nagelborsteltje!

  Tot zo ver grootmoeder tips

 6. Hihi wat een leuk artikel! Mijn mams weet ook alles hoor, maar het is een kwestie van doen en leren in deze tijd. Inderdaad, geen huishoudschool; ik weet wel dat er van die hulpboeken zijn wat betreft wassen, schoonmaken en huishoudtips. Die heb ik mijn zus cadeau gedaan toen ze met d’r vriend ging samenwonen; heeft ze geloof ik best veel aan gehad 😀

 7. Het enige wat ik weet en doe is het scheiden van wit en kleur :’). Ik heb altijd een witte was, een was die niet in de droger mag (kleding), een was die wel in de droger gaat (onderbroeken, pyjama’s), en een handdoekenwas. Vlekken heb ik eigenlijk nooit en anders smeer ik dat ook in met VANISH OXY ACTION :’)
  Manon onlangs geplaatst…Let’s Go To The Beach, Baby!My Profile

 8. ooh ssttt…. dat ga ik zeker niet vertellen hoor;)

  nou ja, of toch. omdat jij ook zo dapper was om het op te biechten. Ik ben slecht met de was. Slecht. En erger nog: het boeit me ook weinig. Ik vind de was doen verschrikkelijk en jammer van mijn tijd en onbegonnen werk ook haha. Maar ja het moet toch gebeuren.
  Het is nu zaterdag 9 uur en de tweede was draait alweer, ik dóe het dus wel;)

  als er iets gebeurt waar ik me geen raad mee weet (en dat is nogal snel;)) dan bel ik mn moeder. en daar schaam ik me niet voor. Zij weet het nou eenmaal. haha
  Miranda onlangs geplaatst…Shoppen bij de intratuinMy Profile

 9. Lang leve google!!! en Vanish!!! Als ik iets niet weet probeer ik het altijd eerst een nacht in de vanish te laten weken om het eruit te krijgen. Lukt dit niet ga ik googlen. Ik heb nu bijvoorbeeld een wit shirt van Laura waar gele verf op zat. Gewassen –> zit er nog in, Vanish –> zit er nog in, anders soort vlekkenmiddel –> zit er nog in…… Dus nu maar als speelshirt voor thuis en straks de prullenbak in…
  Geertje onlangs geplaatst…Tag: Too Much InformationMy Profile

 10. Haha toen ik net begon met wassen gooide ik alles bij elkaar in. Tegenwoordig was ik wit apart, maar wassen is niet mijn hobby. Zo wist ik ook niet hoe het zat met dat zweet en ga ik dat ook zeker proberen in plaats van nieuwe shirtjes te halen haha
  Suzanne onlangs geplaatst…Koningsdag | Orange is the new blackMy Profile

 11. Ik weet niet eens hoe ik de wasmachine aanzet en wat op welke stand moet haha. Mijn vriend wist hoe hij moest wassen toen we gingen samen wonen en ik niet. Hij doet dus altijd de was, hihi.

 12. Ik ben een huishoudelijke ramp. Ik woon al tien jaar op mezelf of samen en nog steeds snap ik het niet zo goed allemaal haha. Maar wat vlekken betreft is ossengalzeep heel fijn. Ik krijg er veel etensvlekken en poepvlekken mee weg. Gelijk aanbrengen en in laten trekken en daarna met de was mee. En als het niet lukt dan gooi ik het weg.
  Jess onlangs geplaatst…Sam 20 maandenMy Profile

 13. Ik draai wasjes. Wit gescheiden van gekleurd. En soms als ik niet zoveel was heb doe ik gewoon alles bij elkaar met een kleurendoekje, die de kleuren opvangt. Als ik er vlekken niet uit krijg doe ik er vanish op, of speciaal spul voor vetvlekken, en dan gooi ik het gewoon weer opnieuw in de was. Haha daar houd het dan ook wel bij op! Handige trucjes van oma heb ik niet;)
  Marloes onlangs geplaatst…Blog Anniversary Winactie #3: Win 2 Dagentree Vouchers van SPA OnlineMy Profile

 14. Wat een leuk artikel! Die tips moet je ook maar net weten. En de personen die dit het beste kunnen overdragen, zijn je oma en moeder. Dus is helemaal niet erg dat je dit soort trucjes niet weet.
  ik heb een tante die is van alle markten thuis. Ze weet ook altijd dit soort tips. Maar das echt een kwestie van levenservaring.

 15. Anita te Gussinklo

  Oh, Kelly wat herkenbaar dit.
  De laatste jaren gaat het hier beter maar toen ik net samen woonde.
  Ik heb wat kledingstukken verpest, gekrompen of de hele witte was roze.

 16. Vanish!!!! Zelfs opgedroogde haarverf gaat hiermee uit handdoeken. Ik heb een spray voor op de vlek en poeder voor bij de was (kan zo meespelen in de reclame) 🙂

 17. Ik vraag nog regelmatig dingen over het huishouden aan mijn moeder of oma. Maar ik zweer bij Vanish! En bewaar de doseerbakjes voor Lana, leuk om mee te spelen in bad. Hier wordt het gebruikt als ‘vissenvangers’ haha

 18. Lol, herkenbaar hoor. Toen ik ging samenwonen was ik ineens verantwoordelijk voor de was, en ik wist totaal niet wat ik moest doen. Had het ook nooit geleerd van mijn moeder.
  Inmiddels na 2 jaar lukt het prima en kan ik met trots zeggen dat ik nog nooit een kledingstuk verpest heb! We hebben geen droger, dus waarschijnlijk is dat een geluk geweest omdat het daar meestal fout gaat 😉

  Ik doe 4 verschillende wasjes: 30 graden wit, 30 graden bont, 40 graden bont en 60 graden bont (dit is dan sokken, handdoeken en ondergoed dat op 60 mag). Wanneer ik de lakens en zo doe kijk ik altijd even welke kleur e.d.

  Azijn gebruik ik tegenwoordig wel eens: Helpt tegen zweetvlekken, en ook kan je dit in het bakje van de wasverzachter doen. Het is een natuurlijke wasverzachter maar is ook goed om je machine eens op het heetste leeg te laten draaien met azijn. Dit dood alle bacteriën.

 19. Haha deze artikelen zijn HEERLIJK Kelly! En ik vind je alleen maar eerlijk! 🙂 Als ik vlekken er echt niet uitkrijg ben ik de was ook naar mijn moeder, gek genoeg komt het altijd weer schoon terug 😉 verder probleem ik wel witte t-shirts om de zoveel tijd een nachtje in biotex te leggen (helpt ook tegen zweetvlekken) en vlekken altijd in te smeren met Vanish (dat werkt het beste als het nog nooit gewassen is) zeker als je veel wasverzachter gebruikt is het wel verstandig om een keer per 2 maanden je wasmachine een kookwas (90 graden) te laten draaien. Zo voorkom je nare geurtjes maar vooral wasluis. Je kunt dan een half glaasje azijn of soda toevoegen.

 20. Hihi, wat een leuk artikel..
  Ik heb wasmiddel van neutral, gebruik een vlekkenspray van Amway en biotex voorwas (blauw) en inweek (groen).
  Vieze vlekken van mn dochter (poep, tomaten, fruit) laat ik weken in de biotex groen. Geweldig spul. Ik laat het soms wel een paar dagen liggen in het water tot ik genoeg was heb. En dan is het ook zo weer schoon! Gewoon nat in de machine erbij.
  Vetvlekken of andere dingen die niet zo erg zijn spuit ik in met die vlekkenspray, ook oksels etc. Laatst had ik een vlek van een paardebloem die er niet uitging met de gewone was, wel met die spray 🙂
  En ik gooi er eigenlijk altijd wat biotex blauw bij, dat werkt gewoon goed merk ik, net wat schoner is het dan. Als zweetvlekken echt heel geel zijn koop ik zo’n klein groen flesje bij de Kruidvat tegen deovlekken, dat erop doen en een nachtje laten zitten en dan meewassen, dan is het echt weg 🙂

 21. Een deel van de vlekken krijg ik er uit door het kledingstuk in een emmertje met flink heet water en Vanish te wassen, en dan ingesmeerd met Vanish (of met een schepje Vanish) in de wasmachine te gooien. Verder, is Google mijn vriend. Daar zijn vaak zo veel tips te vinden! Weet ik het daarna nog niet, tja, dan heb ook ik nog steeds mijn moeder als hulplijn 😉
  Roxanne onlangs geplaatst…Balea Wellness Foot ButterMy Profile

 22. Ik ben ook geen heldin met de was, ik ben al trots op mezelf dat ik kan wassen. Wegens mijn verhuizing moest ik op het oude adres alle was doen, omdat we pas zaterdag weer een wasmachine hebben. Ik heb toen een soort restje was (handdoeken, maar ook kleding, wit en donker) zo in de wasmachine gedaan. Nu heeft mijn helder witte shirt een soort van denim blauwe gloed haha. En bij rare vlekken bel ik ook altijd mijn moeder en als zij het niet weet dsn een van mijn oma’s.

 23. Wat grappig geschreven! (Ik wilde gestreken typen, hoe bedoel je met de was bezig zijn haha). Ik hoef er gelukkig (nog) niet over na te denken maar ik kan m voorstellen dat het heel vervelend is hoor! En ik zie me ook al standaard met moeders aan de telefoon zitten haha. Als we die toch niet hadden…
  Oh en voor vlekken is het middel Shout heel handig, verder kom ik niet haha.
  Susanne onlangs geplaatst…Food(d)iary | Week 17My Profile

 24. Met de was doen ben ik wel oke, maar ik ben lui met het opruimen.
  Dan laat ik het hangen en haal ik weer kleding af die ik vervolgens aantrek…

 25. Google is mijn beste vriend. Er komen genoeg tips boven. Zweetvlekken moet je glansspoelmiddel van de afwasmachine op doen. Succes
  Mirte onlangs geplaatst…TrouwenMy Profile

 26. Heel handig om te weten deze tips! Zelf ben ik ook echt een drama met de was, ik vergeet de was gerust in de wasmachine waardoor ik het opnieuw moet wassen omdat het dan zo gek ruikt.
  Manon onlangs geplaatst…Nieuwe achtergrondMy Profile

 27. Hey Kelly!
  Mijn tip is als je lijm op je kleding hebt gemorst verwijderen met nagellakremover (zonder aceton)
  En net zoals deze zijn er nog heeeel veel meer handige weetjes! Kijk bijvoorbeeld maar eens op http://www.omaweetraad.nl mijn favoriete website als het om huishoudelijk advies gaat! 🙂 ik hoop dat je er wat aan hebt!
  xx

 28. Google is your friend! Serieus, als je een vlek hebt, tik het in op Google! Er is een website: Oma weet raad. Daar staan allemaal dit soort tips op!

  En mocht je nou denken, ik wil het heel simpel oplossen, koop dan galzeep. Deze krijg je als een blok zeep, of als vloeibare zeep in een flesje met een soort borsteltje erop. Ik weet dat mijn oma dit vaak gebruik(te), ook bij vetvlekken enz. Ik gebruik het zelf nu als een tijdje, als ik een vlek heb, galzeep er op en dan in de wasmachine. Gewoon wassen zoals je altijd doet. Doei vlek! Ik heb er nog niks NIET mee uit mijn was gekregen….
  Roxanne onlangs geplaatst…Project Empty BloggersMy Profile

 29. De was scheiden hielp bij mij enorm ?? (ik gooide alles bijelkaar) Shout ben ik fan van en dreft citroen…!!! In laten trekken en t meeste is er uit… Zweetvlekken, werkt t echt om dat met Citroen weg te krijgen…?!!! Ik haal toch trouw 3x per jaar nieuwe witte shirts voor mijn man ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.