De koosnamen voor onze meisjes (en man en kat!)

Koosnamen of koosnaampjes hanteren we allemaal wel toch, voor je partner, je huisdier, je kinderen. Een koosnaam gebruik je meestal bij iemand waar je je vertrouwd bij voelt, waar je veel van houdt, iemand die speciaal voor je is. De naam die je zegt wanneer je iemand wil roepen of iets liefs tegen wil zeggen. Ik ben zo’n moeder die veel gebruik maakt van koosnamen. Zowel voor mijn man, kat als kinderen en vandaag ga ik die met jullie delen. Nog nieuwsgieriger ben ik naar de koosnamen die jullie gebruiken voor je dierbaren!

Wat is een koosnaam?:

Koosnaam

Een koosnaam of vleinaam is een niet officiële naam die voor iets of iemand wordt gebruikt om genegenheid uit te drukken. Koosnamen zijn niet altijd exclusief. Zo wordt het woord schat door bijna iedereen gebruikt voor zijn of haar partner.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Koosnaam

koosnamen

Het gebruiken van een koosnaam doe je om genegenheid of liefde uit te drukken.

Yannick:
Mijn man noem ik meestal gewoon schatje, lieverd, moppie. Dit zijn de minst spannende koosnamen eigenlijk. De naam Yannick kun je niet echt lekker inkorten, ‘Jan’ wordt ook zo’n totaal andere naam, en een rijmwoord achter zijn naam is bij een volwassen man toch wel te gek denk ik haha. Wat betreft zijn koosnamen ben ik heel simpel. Yannick noemt mij meestal ook gewoon lieverd of schatje.

Patrick:
Onze kat Patrick is vanaf het begin al een beetje de sjaak, voor hem blijf ik koosnamen bedenken. Meestal noem ik hem Patty, sterker nog, ik noem hem zelden gewoon Patrick. Maar ook zeg ik: Patty krokettie, Patje, Petteke, Pet, Patty Brard of Poppeke. Tja, wat kan ik ervan zeggen haha, dit is gewoon hoe ik hem noem en de meiden doen dan met me mee ;).

Lana:
Toen Yannick en ik besloten hadden dat ‘Lana’ de naam van onze dochter zou worden, dacht ik na over afkortingen en of men dan standaard een bepaalde afkorting zouden kiezen. Zo word ik vaak al snel ‘Kel’ genoemd, wat ik overigens prima vind. Maar bij Lana dacht ik, Nee, ik zal vast niet ‘Laan’ gaan zeggen. Maar voornemens kan je gewoon verbreken haha, soms zeg ik weleens ‘Laan’ of ‘Lana de pana’, hoe suf dat misschien ook klinkt. Maar qua koosnaampjes zeg ik vaak: Mijn popje, liefje, prulleke, schatje, mopje en knapperd. Ik ben zo dol op haar en ze is ook zo’n lief en mooi meisje dat ik automatisch haar zo noem uit trots en liefde.

Fotografie: Volliefdefotografie

Aimy:
Toen we de naam ‘Aimy’ gekozen hadden ging ik over dezelfde dingen nadenken en Aimy nog ik af en toe wel ‘Aimpje (eempje), wat ik vooraf echt dacht dat ik dat niet zou doen (want : Suffig), maar ja dat doe ik dus wel haha. Ook gebruik ik vaak verkleinwoordjes zoals: Popje, Poppetje, Poppie, mopje, liefje, drolleke (ja erg he) en Popke. Aimy ziet er met haar donkere ‘lange’ haar en grote blauwe kijkers ook echt uit als een poppetje, dus ik denk dat ik haar daarom zo soms noem. En ze is zo schattig (net als Lana overigens).

Feline:
Feline noem ik meestal: Feline Biene. Al had ik vooraf gedacht dat ‘Fee’ de afkorting zou worden. Toch gebruik ik die nooit, dat voelt als een hele andere naam. Ik noem haar dus meestal Feline biene, Felineke, poppetje, popje, moppie en zelfs mijn kuikentje (erg!). Ik kan er niets aan doen, ik ben gewoon zo’n moeder die dan lekker sentimenteel zulke koosnaampjes opnoemt haha!

Dus, dat zijn de koosnaampjes die ik hanteer bij mijn dierbaren, nu ben ik heel nieuwsgierig welke jij gebruikt voor jouw partner, huisdier, kinderen etc. Brandt los bij de comments of op social media, super leuk om te horen hoe anderen dit doen!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “De koosnamen voor onze meisjes (en man en kat!)”

 1. Onze oudste dochter noemen we fijoest dat betekent klein kuikentje in het Berbers.( Marrokaans).
  Dit is wel bijzonder omdat ik weet dat bijna niemand dat gebruikt.
  De andere zijn de standaard koos naampjes.

  Mooie dag
  Chantal

 2. Haha oh zo herkenbaar. Ik noem ze vaak aapjes of tijdens een hele dikke knuffel mijn hartjes. Ik denk er in het openbaar altijd wel om.

 3. Mijn nichtje heet ook Feline maar zeggen meestal Fee haha , de hond heet Boef maar is vaak Batteraof ( bandiet in het maastrichts dialect )
  Mijzelf noemen ze vaak Steef

 4. Fabian noemen we zelden zo, eigenlijk altijd Fabi. Olivier noemen we altijd Ollie. Hahah
  Daarnaast: knapperd, liefste, kuiken, aapje, mupke, voor Fabi Konijnenkindje en voor Ollie Schapenschatje (naar hun knuffels hahaha)

 5. pop, mop, tutta, toen ze nog klein waren was het poppedijntje pupsedupsie en roon noem ik altijd dirk haha vraag me niet waarom, en schat, mop

 6. Leuk om te lezen. Mijn man heet Rick maar die noem ik zelden zo (alleen als ik boos ben :P) ik zeg vaak : Rickert. Erg want ik heb zo’n bekakte R haha.

 7. Mijn man heet Sander en noem ik vaak San of lief.
  Gijs noem ik koekie en soms luistert hij daar zelfs beter naar ☺, maar ook wel een apie of vriendje.
  Pleun wordt snel pleuntje of Pleun wel, maar ook vaak zus of mieppie.

  De katten Guus en Pip. Guus wordt Guusje of snuitje en Pip wordt vaak Pipsel of poezelige Pipje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.