De achternaam van je kindje

De achternaam van je kindje: Toen Yannick en ik besloten om voor een kindje te gaan waren we bewust nog niet getrouwd. Onze prioriteit lag eerst bij het worden van papa en mama en later de keuze te maken om te trouwen. Voor ons hoefde dit niet andersom. Omdat we (nog) niet getrouwd zijn is het niet vanzelfsprekend welke achternaam je kindje krijgt, wij vonden het vanzelfsprekend dat Lana de achternaam van yannick zou krijgen. Een hele logische stap maar het voelt voor mij toch een beetje apart om een andere achternaam als mijn kindje te hebben. Het voelt niet helemaal af. Ik vond het wel een heel mooi idee dat ik Lana in mijn buik gedragen heb en Yannick zijn achternaam mocht doorgeven aan Lana. In deze Mommy monday ga ik het hebben over de keuze van de achternaam van je kindje en of je wel of niet getrouwd bent en wat voor verschil dit wel of niet maakt.

Bron

De keuze voor de achternaam van je kindje
Ik heb er niet veel moeite mee dat we niet dezelfde achternaam hebben  maar er zijn momenten dat dezelfde achternaam hebben nog wat meer zal voelen als het zijn van een gezinnetje. Nu is het Kelly Donders, en Yannick en Lana *puntjepuntje*. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om je kindje de achternaam van de moeder te geven, of een combinatie van beide achternamen wanneer je na het huwelijk allebei een combinatie achternaam hebt. Ik ben wel benieuwd wat jullie keuze hierin is.  Laatst wilden we een paspoortje voor Lana gaan regelen en toen moest Yannick hierbij zijn om akkoord te geven omdat ik een andere achternaam draag. Als ik alleen met Lana de grens over zou willen dan moet ik toestemming hebben van Yannick want Lana en ik dragen een andere achternaam. Allemaal geen big deal, ik reis ook liever niet zonder Yannick maar toch het gevoel is anders.

Nu Yannick en ik verloofd zijn en een trouwerij op de planning hebben staan voelt het voor mij fijn om de achternaam van Yannick en Lana op mijn paspoort te krijgen. Ik ga niet volledig om en zal mijn achternaam altijd gedeeltelijk houden maar ik vind het een mooi gevoel om als gezin dezelfde naam te dragen. Het is maar een formaliteit maar wel een hele mooie. Ik weet nog niet of ik kies voor Kelly Donders *achternaam Yannick* of dat ik zijn achternaam voor wil en dan Donders erna, dat is weer een ander leuk onderwerp om over na te denken.

Nu ben ik heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Ben je (bewust) ongetrouwd ouders geworden of zijn jullie (bewust) eerst getrouwd om vervolgens voor kinderen te gaan? Hoe hebben jullie de keuze voor de achternaam van je kindje gemaakt en hoe voelde dit voor jou als moeder wanneer je niet getrouwd bent? Misschien denk ik er teveel over na maar ik vind het gewoon interessant om hierover na te denken. Ik ben heel benieuwd hoe jullie over dit onderwerp nadenken. Laat het me weten in een reactie in de comments.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

51 reacties

 • Charlotte
  25 augustus 2014

  Interessant artikel! Even een kleine opmerking; ongetrouwde ouders kunnen bij de erkenning van het kindje de naamskeuze van de achternaam van het kindje bepalen. Als er geen naamskeuze wordt gemaakt, dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder 🙂 Ik wil zelf over een paar jaar eerst gaan trouwen met mijn vriend, voordat wij hopelijk kindjes mogen en kunnen krijgen =)

 • Petra
  25 augustus 2014

  Wij kozen ook eerst bewust voor kinderen. En die hebben de naam van manlief gekregen. Voor mij niet meer dan logisch, ben daar nogal ouderwets in :-). En toen waren er ineens 3 mensen binnen een gezin van 4 met dezelfde achternaam. En dat voelt soms vreemd en niet helemaal af. Toen ik ten huwelijk werd gevraagd, hoefde ik dus ook niet lang na te denken over de achternaam. Nu voelt het compleet.
  Petra onlangs geplaatst…Wonen aan de rand van een natuurgebiedMy Profile

 • Dita
  25 augustus 2014

  Ik ben ook erg benieuwd naar de reacties van anderen. Ik zou mijn eigen achternaam sowieso graag willen houden mochten we ooit gaan trouwen. Maar als we ooit een kindje krijgen krijgt die de achter naam van mijn vriend.
  Dita onlangs geplaatst…Onze lieve schatjes Lana en AmigoMy Profile

 • Tineke
  25 augustus 2014

  Mijn vriend en ik zijn nog niet getrouwd, maar hij ons kindje ging erkennen op het gemeentehuis vond ik het niet meer dan logisch dat het zijn achternaam krijgt. Nu merk ik er nog niet zo veel van, maar misschien voelt het anders wanneer het er is!

  Trouwens, toen m’n moeder met mij en m’n zusjes naar Disneyland Parijs wilde, had ze ook toestemming nodig van m’n vader, om ons mee te nemen naar het buitenland, ook al had ze wel dezelfde achternaam! Is dat niet standaard? Dat dacht ik tenminste!

 • Laura
  25 augustus 2014

  Wij zijn ongetrouwd ouders geworden. Wel hebben we er bewust voor gekozenen om geregistreerd partnerschap aan te gaan. Hierbij heb toen der tijd de keuze gemaakt om mijn meisjesnaam te houden en niet de naam van mijn partner aan te nemen. Zelf merk ik dat ik hier nog steeds over twijfel aangezien ik ook anders heet als mijn dochtertje. Heel gek! Misschien dat ik alsnog mijn achternaam laat veranderen, hierbij zal ik dan kiezen voor eerst de naam van mijn partner en daarachter mijn meisjesnaam. Dit omdat ik dan aangesproken zal worden met de achternaam van mijn partner, maar mijn eigen naam niet helemaal kwijt ben.

  Het is een moeilijke beslissing waar je goed over na moet denken.

 • beautyinsideandoutNL
  25 augustus 2014

  Als ik over een paar jaar ga trouwen wil ik wel de achternaam van mijn vriend aannemen en het lijkt mij ook fijn om later echt als gezinnetje allemaal dezelfde achternaam te hebben.

 • Geertje
  25 augustus 2014

  Wij zijn bewust getrouwd voordat Guusje geboren werd. Buiten het feit dat ik het heerlijk vind om de achternaam van mijn man te dragen was het ook omdat het dan allemaal wat makkelijker gaat. Wil je iets regelen, heb je allemaal een achternaam, zonder dat er verwarring ontstaat.
  Geertje onlangs geplaatst…Plog: 23 Augustus 2014My Profile

 • Geertje
  25 augustus 2014

  Wij zijn bewust getrouwd voordat Guusje geboren werd. Buiten het feit dat ik het heerlijk vond om de achternaam van mijn man te hebben, is het ook gewoon omdat het wat makkelijker is met dingen regelen! Zo krijg je geen verwarring etc. als je iets moet regelen!
  Geertje onlangs geplaatst…Plog: 23 Augustus 2014My Profile

 • Henriette
  25 augustus 2014

  Hoi Kelly, helaas is het niet zo dat wanneer je trouwt je de achternaam van je partner in jouw paspoort kan krijgen. Je meisjesnaam blijft altijd, dus ook na een huwelijk, je officiële achternaam. Je mag wel na een huwelijk de naam van je partner gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor eigen achternaam + naam partner. Maar dit staat niet in mijn paspoort. Je kiest namelijk voor naamgebruik na het huwelijk. Je krijgt geen nieuwe officiële achternaam.

 • Wendy (B)
  25 augustus 2014

  Als ik kinderen zou hebben, dan dragen die de familienaam van de papa.
  Ikzelf zou bij een huwelijk wel mijn eigen familienaam willen behouden (toch op papier) maar het is normaal ook dat mensen je dan aanspreken met mevrouw (familienaam van de man).

 • Kelly caresse
  25 augustus 2014

  Dankjewel voor de info, dat wist ik inderdaad niet, wel handig om te weten. Ik dit artikel doel ik vooral op vakantie accomodaties, en de gevoelskwestie van een andere naam met je dragen 🙂
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Mommy monday: De achternaam van je kindjeMy Profile

 • Niki
  25 augustus 2014

  Als je niet bent getrouwd, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder (dus niet zoals jij schrijft van de vader). Je kunt er echter voor kiezen om de achternaam van de vader te geven, maar dit is alleen mogelijk als hij het kind heeft erkend. Kijk maar eens op rijksoverheid.nl. Ik denk dat de ambtenaar op het gemeentehuis jullie niet helemaal goed heeft voorgelicht 🙂

  Wij hebben Denzel ook de achternaam van mijn vriend gegeven, want mochten we ooit gaan trouwen dan hebben we allemaal dezelfde achternaam.

 • Marion
  25 augustus 2014

  Oké, ik was ook even in de war, want naar mijn weten krijgt een kindje altijd de achternaam van de moeder als je niet getrouwd bent. Wij hebben geen kinderen, maar ik zou in dat geval ook graag willen dat we allemaal dezelfde achternaam zouden dragen.
  Marion onlangs geplaatst…RokenMy Profile

 • kellycaresse
  25 augustus 2014

  Ja, dat heb ik verkeerd vermeld, wij hebben die keuze gemaakt en vonden dit een logische stap ook met het huwelijk dat we uiteindelijk wel wilde gaan plannen 🙂

 • kellycaresse
  25 augustus 2014

  Dat staat misschien dan niet goed beschreven maar voor ons was het geen kwestie en vonden wij het logisch dat het Yannick’s achternaam zou worden. Ik heb het meteen even in het stukje aangepast. En Yannick heeft Lana natuurlijk erkend dus dit heeft niets met onze voorlichting die we kregen te maken haha.

 • Angela
  25 augustus 2014

  Ik ben 2 jaar geleden getrouwd en heb m’n eigen achternaam gehouden met daar achter de naam van Leonard. Nu ik voor het eerst zwanger ben, ben ik heel blij met deze keuze. Je houdt een stukje van je eigen familie achtergrond en je nieuwe eigen gezinnetje.
  Angela onlangs geplaatst…Healthy celebrity instagrammersMy Profile

 • Miranda
  25 augustus 2014

  Hier geen kinderen maar wel getrouwd.
  Ik heb de achternaam van mijn partner met daarachter mijn eigen achternaam.
  Op mijn paspoort staat nu Miranda ‘meisjesnaam’ en daaronder staat ‘e/v naam partner’ (e/V is echtgenoot van)
  Alle officiele papieren van gemeente, belasting ed hebben automatisch mijn nieuwe naam (dus dubbele achternaam) overgenomen. Ik gebruik bij dingen waar ik al lang ben (bijv m’n werk) nog gewoon mijn eigen achternaam, simpelweg omdat ik niks veranderd heb en bij alle nieuwe dingen gebruik ik zijn achternaam (zonder het dubbele haha) dus…..
  Ik heet nu overal anders, maar het voelt zo goed omdat duidelijker is dan ooit dat we bij elkaar horen:)
  Miranda onlangs geplaatst…De ALS ice bucket challengeMy Profile

 • Manon
  25 augustus 2014

  Bij ons maakte de volgorde trouwen-kinderen krijgen niks uit. We zouden onze kinderwens niet in de weg laten staan omdat we niet konden/willen trouwen! Trouwen komt wel, en met een kindje ben je toch ook eeuwig met elkaar verbonden. Wel gaan we ooit trouwen, dat is iets wat zeker is. Wij kiezen er ook voor om ons kindje de achternaam van mijn vriend te geven. Ik vind dat dat zo hoort en als we later getrouwd zijn dragen we allemaal dezelfde naam. Voor nu ben ik dan maar even een buitenbeentje al noem ik mezelf ook vaak genoeg bij de achternaam van mijn vriend. Die is veel makkelijker dan de mijne en wordt altijd goed verstaan haha. Alleen bij officiële dingen moet je je eigen naam gebruiken, met de telefoon opnemen of reserveren in een restaurant kun je zelf bepalen hoe je jezelf noemt…
  Manon onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #19My Profile

 • Renee
  25 augustus 2014

  2 dagen na de zwangerschapstest werd ik ten huwelijk gevraagd. M’n vriend heeft ons kindje met 8 weken al erkend (kwam zo uit en kon tegelijk met ondertrouw). In september trouwen we. Ik neem de achternaam van m’n vriend en ons kindje ook.

 • Tamara
  25 augustus 2014

  Het aanwezig zijn van Yannick bij paspoort aanvraag is niet om de achternaam maar omdat jullie beide de voogdij hebben. Hier moest dat namelijk nog geregeld worden en moest ik alleen tekenen. Terwijl ik ook een andere achternaam heb 😉
  Tamara onlangs geplaatst…Aantal favoriete baby aankopenMy Profile

 • Gwen
  25 augustus 2014

  Hier na trouwen Joost zijn naam gaan gebruiken, in mijn paspoort staat dus het zinnetje ‘ev Kuijten’, echtgenote van. Mijn meisjesnaam blijft de officiële naam, mr ik voer Joost zijn naam. Overigens moesten wij voor Olivias paspoort beiden tekenen, ondanks getrouwd te zijn en idd geloof ik ook toestemming vd een, als de ander naar het buitenland gaat met kind. Dat is dus niet anders als je wel of niet getrouwd bent. Het is vooral een gevoelsding vond ik, ben heel bkij dat we alle drie dezelfde naam hebben 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Tag: Papa aan het woordMy Profile

 • Betty
  25 augustus 2014

  Het lijkt me inderdaad toch wel vreemd om niet dezelfde achternaam als je kindje te dragen. Wij zijn eerst getrouwd (niet bewust om deze situatie te voorkomen hoor, we vonden het gewoon leuk) en ik heb Maran z’n naam aangenomen + mijn naam. Maran heeft hetzelfde gedaan. Dus zijn achternaam eerst + de mijne. Nu vraag ik me af of ons zoontje automatisch ook beide achternamen krijgt. Ik weet niet of dat zo is. Het maakt mij geen bal uit, als hij de dubbele achternaam niet kan krijgen, vind ik het oke als hij alleen Maran zijn achternaam krijgt. Ben benieuwd naar jouw achternaam-keuze Kel! En inderdaad: in je paspoort blijft alles hetzelfde.
  Betty onlangs geplaatst…Weekoverzicht 18 tot 25 augustusMy Profile

 • Odile
  25 augustus 2014

  Mijn zoontje heeft uiteraard mijn achternaam gekregen omdat de biologische vader niet in beeld is. Dat hij dezelfde naam heeft voelt wel speciaal. Als ik in de toekomst een vriend/ man krijg en daarmee een kind, zou ik dat kindje nu liever ook mijn achternaam geven zodat de kids later geen stomme opmerkingen krijgen over half broertje/zusje.
  Odile onlangs geplaatst…De Liebster AwardMy Profile

 • Martina
  25 augustus 2014

  Ik zou graag willen dat mijn vriend, ons kind en ik allemaal dezelfde achternaam zouden dragen. We hebben nu nog geen kids en zijn nog niet getrouwd maar zo zie ik het ooit wel voor me 🙂
  Martina onlangs geplaatst…25 Augustus 2014 – foto’s van het momentMy Profile

 • Melanie
  25 augustus 2014

  Voor ons was het ‘logisch’ dat onze zoon de achternaam van m’n vriend kreeg. Nu bijna 32 weken zwanger van onze dochter en zij krijgt automatisch ook zijn achternaam.

  Bewust gedaan omdat we ooit nog willen trouwen en ik dan ook zijn achternaam krijg.

 • Barbara
  25 augustus 2014

  Wij zijn wel getrouwd, maar ik heb mijn eigen achternaam gehouden. Nu heet ik dus ook anders dan mijn zoon, maar ik vond het vreemd om opeens een andere naam aan te nemen en bovendien hebben ook zowel mijn moeder als schoonmoeder hun eigen naam behouden, dus die traditie heb ik maar in stand gelaten 🙂
  Barbara onlangs geplaatst…12 weken oud: sprongetje?My Profile

 • Barbara
  25 augustus 2014

  Oja, ook als je wél dezelfde achternaam hebt als je kind moet je schriftelijk toestemming vragen om de grens over te gaan zonder de papa. Tenminste, zo zijn wij voorgelicht. Dat is om te voorkomen dat één van de ouders het kind ontvoert….
  Barbara onlangs geplaatst…12 weken oud: sprongetje?My Profile

 • Vanessa
  25 augustus 2014

  Interessant om te lezen! Ik heb nog geen kindje, maar zodra dat wel zo is, dan vind ik het normaal dat ons kindje de achternaam van mijn vriend krijgt. Mochten we ooit trouwen, dan zou ik het fijn vinden dat we alle drie dezelfde naam hebben.
  Vanessa onlangs geplaatst…Yves Rocher Hydra Végétal | Reinigingsmelk en tonicMy Profile

 • Jorien
  25 augustus 2014

  Ik ben nog geen ouder, maar ik heb er bij mijn huwelijk wel bewust voor gekozen om mijn eigen achternaam te houden, en die van mijn man als “extra” er bij. Ik heb dus eerst mijn achternaam, en dan die van hem. Dit vond ik zelf het prettigst, en ook fijner klinken omdat ik een hollandse voor en achternaam heb, en mijn man een arabische. Onze eventuele kinderen zullen wel die van pappa krijgen.
  Jorien onlangs geplaatst…Review: Hoofddoeken Van FidelleMy Profile

 • Floor
  25 augustus 2014

  Hee! Ik heb je genomineerd voor de Sunshine Blogger Award! Als je op mijn blog kijkt, kun je zien wat je daarvoor moet doen! Liefs, Floor – beautyskirt.wordpress.com

 • Eilish
  25 augustus 2014

  Als ik zou trouwen, zou ik de naam van mijn vriend wel over willen nemen, maar zal ik ook altijd mijn eigen achternaam blijven noemen. Ik vind dat ‘mijn kind’ (als ik die krijg), de naam van mn vriend mag hebben. Het enige wat ik jammer vind, is dat mijn eigen ‘familienaam’ dan niet verder gaat…
  Eilish onlangs geplaatst…Media ♥ What’s on my MP4 #2My Profile

 • Jess
  25 augustus 2014

  Wij zijn ook niet getrouwd en Sam en straks ook ons tweede kindje hebben de achternaam van papa gekregen. Voelde voor ons ook logisch om het op die manier te doen temeer omdat mijn achternaam heel vaak voorkomt. Vond het in het begin ook wel gek maar inmiddels is het normaal en voelt het goed. Ooit willen we graag trouwen en ik denk erover dan alsnog mijn eigen achternaam te houden.
  Jess onlangs geplaatst…BlootgewoonMy Profile

 • Malou
  25 augustus 2014

  Leuk om te lezen! Wij zijn getrouwd, dus ons kindje krijgt automatisch de achternaam van mijn man (die heb ik nu ook), maar zo’n keuze lijkt me een stuk lastiger als je niet getrouwd bent.
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #70My Profile

 • Ingrid
  25 augustus 2014

  Even over dat over de grens reizen met je kindje en niet dezelfde naam hebben. Volgens mij is dat geen probleem zolang je binnen de EU blijft ivm vrij verkeer van personen en goederen. Daarbuiten wordt het wel lastiger. Ik heb nu 4x alleen het vliegtuig genomen met ons zoontje (binnen de EU) en nog nooit vragen gehad of moeten uit leggen waarom ik alleen met mijn kind op stap was.

 • Manon
  25 augustus 2014

  Wij hebben er voor gekozen om de achternaam van mijn vriend aan de kleine te gaan geven, voor nu voelt dat goed en als we trouwen neem ik zijn naam ook over dus is het alsnog compleet 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Vest BreienMy Profile

 • Desiree
  25 augustus 2014

  Het was van ons allebei een wens om eerst te trouwen en vervolgens aan kinderen te beginnen. Heb dan ook de naam van mijn man aangenomen, deze gebruik ik dus in het dagelijkse leven. 1 juni 2012 gaven we elkaar het jawoord en 9 maanden later (4 maart 2013) werd onze kanjer geboren. Vind het wel mooi dat we allemaal dezelfde achternaam hebben. Op een of andere manier voelt het voor ons als echt gezin. Vind het ook altijd erg leuk als er post is voor “familie ….”, haha. Natuurlijk was dit niet DE reden om te trouwen, maar speelde wel mee om onze kinderwens uit te stellen tot na de bruiloft.
  Desiree onlangs geplaatst…Goodbye Twingo, hello Logan!My Profile

 • Kirsten
  25 augustus 2014

  In België gebeurt het niet echt dat je de naam van je man gaat aannemen of gebruiken… Aangezien mijn vriend z’n naam wat makkelijker is, gebruik ik die wel als ik iets moet reserveren 😉
  Kirsten onlangs geplaatst…#100HappyDays (Day 61 until 70)My Profile

 • Els
  25 augustus 2014

  Toen ik zwanger was zijn we getrouwd, dat wou ik graag en mijn kinderen hebben dus de naam van papa. Ik heb ook de naam van mijn man en daarna mijn eigen naam. heel ouderwets dus

 • Jenny
  25 augustus 2014

  Leuk inderdaad om stil te staan bij je nieuwe achternaam. Ik heb zelf gekozen voor mijn mans achternaam-mijn achternaam en ook een beetje met het oog op toekomstige kinderen, het is fijn dezelfde achternaam te delen dan.
  Jenny onlangs geplaatst…Flog: mijn week in foto’sMy Profile

 • Nicole - Lipstickzone
  25 augustus 2014

  Ah, interessant onderwerp. Ik heb zelf geen kids, komt vast wel een keer, maar hoe en wat zie ik dan wel. Ik heb zelf een hekel aan mijn achternaam; ik heb al sinds mijn 6e geen contact met mijn vader. Geeft niks, we zijn beter zonder af dan met, maar ik zou veel liever de achternaam van mijn mam dragen die altijd voor ons heeft gezorgd (en nog altijd doet). Helaas is dit een heel duur grapje, maar ik denk dat ik het in de toekomst wel ga doen.
  Nicole – Lipstickzone onlangs geplaatst…TAG My School Story ♥My Profile

 • Veronica
  25 augustus 2014

  Ik ben daar denk ik nogal straight to the point in. Ik heb altijd tegen mijn vriend gezegd dat als we nog niet getrouwd zijn tegen de tijd dat we een kindje krijgen ik wil dat het mijn achternaam krijgt. Ik ben niet van plan om rond te lopen met een compleet andere achternaam dan mijn kindje. Ik zou me dan als een buitenstaander voelen als ik de enige was in ons gezin dat een andere achternaam heeft, dat voelt voor mij niet goed.
  Veronica onlangs geplaatst…USA Roadtrip – SedonaMy Profile

 • andrea
  25 augustus 2014

  Zelfde verhaal, we zijn niet getrouwd, Elena draagt wel papa’s achternaam en ook ik vind het raar, zo…incompleet ofzo, ik weet het niet… aan de andere kant zijn wij niet zo van het trouwen, en gaan we liever ergens op een luxe vakantie dan een trouwerij te plannen, dus ik voorspel ook niet dat het gauw zal veranderen.

  misschien is het maar iets “traditioneels” wat ik met meedraag dat we allemaal zelfde achternaam moeten hebben, in Spanje krijgen de kinderen namelijk gewoon de achternaam van beide ouders, en ik geloof bij Israëliërs krijgen ze mama’s achternaam als ze uit een betere gezin komt 🙂
  andrea onlangs geplaatst…Filmpje: Back to school/wotk make-up lookMy Profile

 • A Mother is born
  25 augustus 2014

  Als alles gaat zoals gepland ben ik ook zwanger zonder getrouwd te zijn. Ik zou wel graag willen trouwen, maar ja dat heb je niet alleen voor het zeggen! Ik vind het wel heel logisch om een kindje de naam van de vader te geven. Ik vind het wel heel lastig, ik wil heel graag dezelfde naam, dus ik ben ervoor aan het zorgen dat vriend na het krijgen van een kindje toch snel wil trouwen!

 • Nicole
  25 augustus 2014

  Wauw wat veel reacties! Leuk om te lezen hoe een ieder dat doet..
  Ik heb de achternaam van mijn mam
  n en daarachter die van mezelf. Maar ik gebruik eigenlijk alleen zijn naam. We zijn dus al getrouwd dat kwam gewoon eerst.. Nooit echt over nagedacht. Ons kindje heeft dus ook papa’s achternaam…
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijsjes op vakantie: inpaklijst babyMy Profile

 • Inge
  25 augustus 2014

  Hmm, wat een verschil tussen ons als buurlanden, wel grappig eigenlijk.
  In België heb ik nog niet echt gehoord dat een vrouw haar man zijn naam overneemt. Het is echter wel zo dat je makkelijker aangesproken wordt als meneer en mevrouw en dan de achternaam van de man, of familie en de achternaam van de man. Maar ik heb nog altijd wel zelf mijn eigen achternaam, en op onze identiteitskaart wordt ook geen extra vermelding gemaakt in de trend van gehuwd of echtgenote/echtgenoot van …
  Waar ik ook geen weet van heb is dat wij van de ander toestemming zouden nodig hebben om naar het buitenland te mogen gaan, of je nu wel of niet gehuwd bent, heb ik echt geen idee van.
  Wat kinderen betreft hangt het af van de keuze van de ouders, en tegenwoordig kan alles: ongehuwd zonder erkenning was automatisch de naam van de moeder, ongehuwd met erkenning kon met de naam van de vader, gehuwd was sowieso de naam van de vader, maar sinds de laatste wijzigingen kan ook nog de moeder haar naam geven of zelfs een dubbele naam. Echter, het moet dan voor alle kinderen in het gezin wel hetzelfde blijven, je kan niet per kind gaan switchen in keuze van naam.

  Ik was 28 weken zwanger toen ik trouwde en mijn dochter heeft dus (automatisch wegens ons huwelijk) de naam van de papa gekregen, en de daaropvolgende zoon uiteraard ook. Maar sowieso vond ik het logisch dat zij de naam van de papa zouden krijgen, ook al zouden we niet getrouwd geweest zijn.

  Greetz, Inge.

 • Manon
  26 augustus 2014

  Mijn dochtertje is nu 3 weekjes oud en draag met trots mijn achternaam. Ik moet zeggen dat ik dit wel heel fijn vindt maar mijn situatie is ook anders. Ik ben een alleenstaande moeder van 22 en de biologische vader is niet in beeld. Ik ben er ook trots op dat ze mijn dochter mijn naam draagt

 • Pauline
  26 augustus 2014

  Wat grappig dat de meeste kindjes van stellen die samen zijn de achternaam van papa heeft. Hier is het dus helemaal anders! Mijn zoontje en man hebben mijn achternaam… We gingen voor een kindje zonder getrouwd te zijn, we wilden tijdens de zwangerschap trouwen om ‘het papierwerk’ geregeld te hebben (heel onromantisch maar we hebben er niet zoveel mee maar vonden het prima om te trouwen) maar de gratis ochtenden zaten vol dus toen Nim 3mnd was trouwden we alsnog op de gratis woensdag ochtend! Nu dragen we allemaal dezelfde naam maar dan wel die van mij ipv die van mijn man :).
  Pauline onlangs geplaatst…‘Nim? Hoe kom je aan die naam?’My Profile

 • Sandy
  27 augustus 2014

  Ook hier is het andersom dan bij het ‘gros’!
  We zijn nu niet getrouwd, ben overigens ook niet zwanger. Mocht het ooit van kindjes komen dan krijgen ze mijn naam. Als we eventueel zouden trouwen houd ik ook mijn naam. Wat hij wilt mag hij zelf zeggen :).

  Speelt ook mee dat hij wel al kindjes uit een eerdere relatie heeft. Ik wil heel graag dat onze kinderen mede daarom mijn naam krijgen.

 • Tamarah
  28 augustus 2014

  Ik kan me goed voorstellen dat je iets meer een gezinnetje voelt als iedereen dezelfde achternaam draagt. Zelf heb ik geen kinderen maar het feit dat Yannick bij het gemeentehuis akkoord moest geven heeft er waarschijnlijk mee te maken dat jullie het gezag hebben geregeld bij de Rechtbank? Want als beide ouders het gezag over het kindje hebben (en dat heeft de vader niet van rechtswege als hij het kindje erkent heeft) dan moeten beide ouders tekenen om het kind toestemming te geven voor het aanvragen van een paspoort of id-kaart. Dit staat dus los van de achternaam. Maar goed dat even terzijde ;-).
  Tamarah onlangs geplaatst…Vakantie Frankrijk (2/3)My Profile

 • Liza
  28 augustus 2014

  Ik heb bij ons geregistreerd partnerschap bewust gekozen voor ‘mijn’ achternaam.
  Omdat we graag nog eens echt willen trouwen en dan kies ik voor ‘zijn-mijn’.
  Klinkt misschien heel raar, maar we wilden wel alles goed hebben geregeld omdat we samen een huis hebben gekocht. Maar willen over een paar jaar graag een grote bruiloft met alles erop en eraan. 🙂
  Liza onlangs geplaatst…Sephora – it paletteMy Profile

 • Meike
  29 augustus 2014

  Wij zijn niet getrouwd, omdat we vinden dat het geen toegevoegde waarde heeft in ons gevoel naar elkaar. Ergens zou ik het wel mooi vinden om dezelfde achternaam te hebben, maar een bruiloft zal er niet komen. Mochten we ooit trouwen doen we dat hoogst waarschijnlijk samen met een paar getuigen.
  Meike onlangs geplaatst…Een knuffeltje voor je babyMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.