Calorieen tellen versus balanceren van je eetpatroon

Calorieen tellen versus balanceren van je eetpatroon. Vandaag eindelijk weer eens een healthy lifestyle artikel online van mij, Kelly, zelf. De laatste tijd nam Irma op dinsdag vooral dit thema over, en dit blijft zij dan ook gelukkig doen, maar zelf was de inspiratie een beetje verdwenen. Als je zwanger bent ligt de nadruk niet op minder eten, wel op gezonder eten, maar ook merkte ik dat ik een andere kijk heb gekregen op mijn voeding. Toch blijft healthy lifestyle en voeding een interessant onderwerp voor mij, ik ben dan ook niet voor niets begonnen aan de opleiding tot gewichtsconsulente. In dit artikel ga ik jullie tips geven, om te minderen in je calorie inname, zonder daarbij een dieet te hoeven volgen. Eigenlijk zijn het gewoon slimme manieren om ongemerkt wat minder binnen te krijgen, en zo je voedingspatroon in balans te houden. En ja daar hoort af en toe een stukje taart, een schaaltje chips of een caramel machiato bij!.

Calorieën, een hippe term die veel gebruikt wordt door mensen, door voedingsdeskundigen, vooral ook door producenten van voeding en levensmiddelen en waar ook nogal eens de spot mee gedreven wordt. ‘Calorieën zijn toch die beestjes die in de nacht je kleding kleiner maken?”. Wat ik met Calorieën bedoel, is de hoeveelheid energie die je tot je neemt ,in de vorm van voeding, of de hoeveelheid energie die je verbrandt met beweging. Door deze te tellen krijg je inzicht in de balans tussen voeding en beweging, en of je dus aankomt of afvalt. Ik ben veel met afvallen bezig geweest, voor mijn zwangerschap ook 20 kg in totaal in 3 jaar tijd kwijt geraakt, dus het woord Calorieën klinkt voor mij heel bekend in de oren. Ik ben veel bezig geweest met ze te tellen, soms zelfs tot het obsessieve toe, tot ik er achter kwam dat het daar helemaal niet om gaat. Het gaat om de voeding die je binnenkrijgt, en de vitamines, mineralen, eiwitten, en andere bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Je kunt een hele appeltaart a 2000 Calorieën op een dag eten, en je energielevel netjes binnen halen, of 4 zakken naturel chips, maar ben je dan gezond bezig? Nee. Het gaat om de balans in de hoeveelheid vitamines, mineralen, eiwitten en koolhydraten, vetten etc. die je binnenkrijgt. Ik zou daarom ook het tellen van Calorieën willen afraden, maar ik wil wel wat tips geven hoe je je voedingspatroon in balans houdt. Hoe je makkelijk op vrijdag op een verjaardag een stuk taart kunt eten, en op zondag all you can eat sushi, en lekker in vorm kunt blijven.

De tips:

 • Drink doordeweeks geen calorieën. Dus drink doordeweeks geen drankjes waar suikers inzitten en dit doe je simpel weg door fruitsapjes, frisdrankjes, alcoholische drankjes te laten staan en te vervangen voor thee, koffie, water, water met een schijfje citroen, spa rood etc. te drinken. In het weekend geniet je lekker van een paar glaasjes wijn bij het eten, of dat glaasje cola wat je zo heerlijk vind, maar dat met mate.
 • Schep je bord maar 1 keer op. Hoe verleidelijk het ook is nadat je je bordje leeggegeten hebt om je bordje bij te scheppen, omdat het zo zonde is om weg te gooien, laat het bij dat ene bordje. Je lichaam heeft 20 minuten nodig om het seintje door te geven vanuit je maag dat je vol zit, als je je eerste bord in 10 minuten leeg had, snap ik dat je zin hebt in die tweede portie, toch is dit niet nodig.
 • Als je een toetje wilt na je avondeten, neem deze dan ook niet gelijk na je avondeten, maar gebruik dit toetje als tussendoortje om 20.00. Je hebt dan twee eetmomenten in een gepakt en zo zorg je ervoor dat je die avond geen honger meer hebt voor een andere snackbui.
 • Las je verwenmomenten in, ben jij dol op chips? Dan plan je dat bakje chips in op een avond waarop je daar veel zin in hebt, zoals op vrijdagavond. Heb je zaterdag een verjaardag waar je een heerlijk stukje taart krijgt aangeboden? Laat dan daarna de borrelhapjes staan.
 • In de avond last van honger of een knagend gevoel? Verwen je zelf met een kopje van je favoriete thee, het kan zijn dat je hersenen je in de war brengen en je eigenlijk gewoon dorst hebt. Door hier een momentje voor jezelf van te maken kun je jezelf afleren om naar simpele snacks te grijpen.
 • Ga je heerlijk uit eten, lekker van genieten, maar kies dan bijvoorbeeld om het toetje te laten staan, als je vooraf al lekker het broodmandje hebt aangevallen, door op die manier keuzes te maken kun je toch genieten, maar beperk je de inname.

 • Never, never, never skip breakfast!. Deze tip is toch wel bekend inmiddels, door stevig te ontbijten ben je verzadigd voor je aan je dag begint, en zul je minder makkelijk grijpen naar snelle snacks. 
 • Zorg ervoor dat je dagelijks 2 stuks fruit en 200 gram groente eet, uh duhh dat weten we allemaal al?. Dat klopt, maar toch wordt dit nog veel vergeten. Als je je stuks fruit inlast binnen je ontbijt en tussendoortjes dan zal je als tussendoortje niet zomaar grijpen naar koekjes. Door voldoende groente te eten bij je avondmaaltijd zal je wat minder van de rijst of aardappels nodig hebben en zo je inname beperken.

En zo kan ik eigenlijk nog wel een hele tijd doorgaan met tips geven haha. De tips heb je vast al een keer ergens gehoord of gelezen, en toch wilde ik ze graag nog even beschrijven. Door deze tips uit te voeren kun je een mooie balans invoeren in je eetpatroon, zonder uberhaupt het woord dieet in je op te laten komen. Je kunt heerlijk genieten van een wijntje op een feestje (als je niet zwanger bent hihi), een bakje chips tijdens het filmavondje met je vriendje, en dat stukje taart bij de Hema met een vriendinnetje.

Wat vonden jullie van deze tips? Herkenbaar, of eigenlijk zelfs een beetje saai? Of toch een eyeopener, die je even wakker schut en je bewust maakt van je huidige eetpatroon?. Laat het me weten in de comments. En ik ben heel erg benieuwd naar jullie tips! We kunnen elkaar helpen om een gezonder eetpatroon aan te gaan, maar wel ervan te genieten!

Follow this blog with Bloglovin’ 

 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “Calorieen tellen versus balanceren van je eetpatroon”

 1. Heel handige tips! Ik tel geen calorieën, maar let wel op. Als ik bijv. een verjaardag heb, zorg ik dat ik een lichte maaltijd neem. Of als ik weet dat ik een feestje heb, eet ik de dag ervoor en erna extra gezond.

 2. Handig! Ik probeer een gezonde leefstijl op te bouwen, zonder aftevallen ofzo. Waarbij ik wel gewoon mag genieten van een bakje chips in het weekend of soms een koekje na school. Ik merk dat ik ook vaker naar fruit grijp de laatste tijd, ik vind het steeds lekkerder worden hihi.
  Ik zou graag nog meer tips horen! 🙂

 3. Goed om weer een keer bij stil te staan! De tips kende ik al wel omdat ik zoveel met gezond eten bezig ben en dit dan wel een beetje de bekende tips zijn. Maar altijd goed om weer even op te frissen en een paar aan te scherpen:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.