Budget talk #7 Mieke is assistent manager winkel

2

In de rubriek ‘Budget talk’ ga ik met lezeressen een gesprekje aan over budget. Wat voor werk doe je? Heb je kinderen? Waar besteed je je inkomen zoal aan en wat voor handige tips om te bezuinigen zou je geven. Iedere situatie is anders en daarom verzamel ik allerlei verschillende verhalen. Of je nu een single mom bent, docente, carrièretijger, thuisblijfmoeder of serveerster, ieder verhaal is anders. Vandaag deelt Mieke haar verhaal. Zij werkt 30 uur per week als assistent manager in een winkel. Ze vertelt wat zij en haar vriend verdienen en hoe zij de vaste lasten en overige lasten invullen. Kijk je mee in haar kasboekje?

Wie ben je en hoe ziet je gezinssamenstelling eruit?
Hoi, ik ben Mieke, 22 jaar en ik woon samen met mijn vriend en ons hondje.

Wat voor werk doen jij en je partner en hoeveel uur per week voeren jullie dit uit?
Ik werk als  verkoopster (assistent manager in de winkel) voor 30 uur per week. Mijn vriend werkt in de techniekbranche ( ingewikkeld om uit te leggen wattig precies doet haha), hij werkt vaak 50/60 uur per week en is dus best veel weg. Ik verdien als salaris: €1200,- per maand netto en mijn vriend verdient in de techniek branch gemiddeld €3000 netto per maand.

We verdienen samen €4200,00 euro gemiddeld, met de vaste lasten eraf, we houden nu dan €2200,00 over. Hier van gaan we uiteten, sparen, weekendje weg, leuke dingen doen, kleren kopen etc.
We hebben dus voor onze leeftijd een best wel ruime besteding.

Welke vaste lasten hebben jullie per maand?
Vaste lasten:
Hypotheek €930 per maand
Zorg verzekeringen €250 per maand
Verzekeringen huis en auto en scooter €110 per maand
Wegenbelasting €40 per maand
Internet €60 per maand
Gas water licht €150 per maand
Gemeente belasting  €30 euro per maand ongeveer
Mobiel abonnement €50 per maand
Netflix playstation €20 per maand
Levensverzekering €14 per maand
Uitvaart €17 per maand
Totaal ongeveer €1650 per maand

Geld sparen of alles opmaken en genieten in het moment? 

Allebei: als je niet spaart en kan dat wel als je financieel wat ruimer zit. Is dat naar mijn mening best wel dom, auto stuk wasmachine stuk kan voorkomen. Daarnaast moet je ook sparen voor vakanties en leuke dingen. Maar op elke cent zitten wordt je ook gek van, dus de gulden midden weg, geld apart voor leuke dingen en geld apart voor de stomme dingen. En verder vooral doen wat je portemonnee toelaat!

Hoeveel besteed je gemiddeld per week aanboodschappen en waar koop je die?

 Ik bereken het op 400 euro per maand. Ja met z’n 2en misschien wat veel, maar je krijgt ook visite, je haalt wat bloemen, je gaat naar de markt. Als je alles bij elkaar rekent: drogist, action, supermarkt. Je komt snel op een groot bedrag uit. Dat is met twee personen misschien wat veel, maar daarbij zit ook pizza bestellen, bloemetjes kopen, cadeautjes voor verjaardagen en dat soort dingen.

Hoeveel besteed je per maand aan kleding?

 Niet een duidelijk bedrag. Soms ga ik shoppen en koop ik wat meer bijvoorbeeld bij h&m. Maar als ik naar een wat duurdere zaak gaat en zie een ontzettend mooie trui of broek. Koop ik die gewoon. In koop de basics altijd goedkoop, ga bijvoorbeeld naar zeeman voor hemdjes en sokken bij action of hema. Prima spul.

Wat zijn je ultieme bespaartips?

Koop je favoriete producten in de aanbieding. Haal er dan gelijk meerdere. Grootverpakkingen wasmiddel en vaatwastabletten scheelt veel geld. Denk bij alles wat je koopt (ook bij goedkope winkels) heb ik het nodig? En dan snap ik heus wel dat je niet alles “nodig” hebt. Maar soms koop je alles omdat het maar goedkoop is ( bijv. Action) maar je hebt vaak de helft maar nodig.  Verder vooral kijken naar je portemonnee, jij weet wat je uit kan geven. Weet je dat niet, laat dan iemand voor je budgetteren. En een huishoudboekje bijhouden is verstandig, dat is niet ouderwets maar vooral handig. Ik zet er niet elke euro in die ik uitgeef, alleen de vaste lasten hou ik er in bij. 

Hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips, ben zelf ook jong maar kon al op jonge leeftijd goed met geld omgaan. Door te sparen en hard te werken bereik je uiteindelijk samen of alleen je doel. In ons geval een mooi huis op jonge leeftijd.

Dankjewel Mieke voor het delen van een kijkje in jullie kasboekje. Wat leuk om te lezen en wat een handige tips zitten er tussen. Ik herken het ‘kopen omdat het een aanbieding is’ in plaats van dat je het echt nodig hebt. Een goede tip om op te letten inderdaad.

Herkennen jullie dat? Die uitgaven die niet nodig zijn maar gewoon omdat ze ‘goedkoop’ of handig lijken maar je uiteindelijk niet echt gebruikt? Ben benieuwd of jullie hier op letten en wat jullie van deze editie van Budget Talk vinden.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

31 reacties

 • Patricia
  20 juni 2017

  Aanbiedingshoopen doen wij ook. Ideaal, want zo grijp je thuis niet mis.
  Patricia onlangs geplaatst…Vaderdag voor de eerste keer; zo naar uitgekekenMy Profile

 • simpel, met een snufje liefde
  20 juni 2017

  Ik koop alleen in aanbieding als ik een product ook daadwerkelijk gebruik. Onnodig iets kopen komt hier zelden voor. Heb ik wel moeten leren, toen ik nog geen kinderen had en we samen veel verdiende gaven we ook meer uit.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Bij jou thuis is het altijd netjes!My Profile

 • Femke
  20 juni 2017

  Vooral dat nadenken of je iets echt nodig hebt doe ik ook altijd.. soms denk ik nee, maar neem ik het toch mee maar vaak denk ik inderdaad waarom zou ik dit nodig hebben?
  Femke onlangs geplaatst…De Grote Zomerse TagMy Profile

 • Essma
  20 juni 2017

  Ja heel herkenbaar! Omdat het goedkoop is, trap ik inmiddels niet meer in. Ik bestel vaak online (supermarkt en drogist) waardoor ik echt alleen datgene koop wat er nodig is.
  Essma onlangs geplaatst…5x | Wat we kunnen leren van een yogi…My Profile

 • Sjoukje - meergeldminderstress
  20 juni 2017

  Leuk inkijkje weer!
  Ik vind het ook heel gezond hoe je met je financiën om gaat: wel sparen, maar ook wel leuke dingen doen. Die 400 euro is inderdaad best veel, maar zolang je weet wat de luxe dingen hierin zijn kun je ook makkelijker terug als het financieel wat minder gaat.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…En toen ging de knop om: hoe Nadine’s inkomen sterk daalde, en ze tóch meer geld overhoudtMy Profile

 • Kelly
  20 juni 2017

  Hier haal ik wel wat handigheden uit! Ik herken het wel een beetje.
  Kelly onlangs geplaatst…365 plates #200 DSV Krefeld en papa’s verjaardagMy Profile

 • Romy
  20 juni 2017

  Leuke rubriek dit!

 • Rachel
  20 juni 2017

  Bekende valkuil. Dingen kopen die in de aanbieding zijn. Of grotere hoeveelheden omdat het per kilo dan goedkoper is. Dit heeft bij ons een hoop opgeleverd, om toch voor de kleinere verpakkingen te gaan.
  Rachel onlangs geplaatst…Het verhaal achter mijn tattooMy Profile

 • Joyce
  20 juni 2017

  Leuk om te lezen! 400 is inderdaad niet niks, maar als je het kan missen is het heerlijk, zo’n bloemetje op tafel ?
  Joyce onlangs geplaatst…Populair buitenspeelgoed; de top 10 van onze lezeressen!My Profile

 • Ellen
  20 juni 2017

  400 per week aan boodschappen? Dat vind ik
  nogal veel, en echt onnodig als je op aanbiedingen let of je moet elke dag biefstuk entrecote en scampi’s op het menu hebben dan begrijp ik het.

 • Irene
  20 juni 2017

  Jullie houden veel over. Verstandig om ook te sparen en een budgetboekje bij te houden!

 • Romy
  20 juni 2017

  Dit blijft een leuke rubriek om te lezen! Ik herken het heel erg van die dingen die je eigenlijk niet nodig hebt bij Action. Inderdaad iets om eens op te letten!
  Romy onlangs geplaatst…5x leuke dingen om te doen op TexelMy Profile

 • Liset
  20 juni 2017

  Wat een leuke rubriek! Ik weet nog wel dat dit vroeger ook in de Viva (of was dat nou Flair?) stond. Even ongegeneerd meekijken in iemand zijn budget en uitgaven :).
  Liset onlangs geplaatst…Yves Rocher Les Plaisirs Nature geconcentreerde douchegelMy Profile

 • Frank
  20 juni 2017

  Vind het wel interessant om te zien hoe het bij andere huishouden gaat. Wij zelf gaan regelmatig af op koopjes, maar het is niet dat we naar die winkel gaan om te kopen.
  Frank onlangs geplaatst…VoedingMy Profile

 • Marianne
  20 juni 2017

  Leuke rubriek dit, en ook een leuke editie! Het gaat heel vaak over mensen die krap bij kas zitten, wat ook heel interessant is om te lezen, maar ik vind dit inkijkje in een wat ruimere portemonnee ook heel boeiend! Het is zo leuk om te zien hoe je uitgaven zich automatisch aanpassen aan je budget 🙂
  Marianne onlangs geplaatst…Ode aan de wasbare zwemluierMy Profile

 • rachel
  20 juni 2017

  leuke inkijk!! en goed bezig op deze jonge leeftijd 😀
  rachel onlangs geplaatst…Blauw haar!!My Profile

 • Loes
  20 juni 2017

  Handige artikelen vind ik dit! Ik krijg er altijd wel inspiratie van om een beetje te besparen. Vooral minderen met dingen kopen die je niet echt nodig hebt, is altijd een goede.
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #18 – 10 tot 16 juniMy Profile

 • Loes
  20 juni 2017

  Ik vind deze artikelen super handig! Ik ben ook dol op aanbieding shoppen. Vind het zo zonde om overbodig geld uit te geven aan dingen als wasmiddel ed.. Mijn grootste valkuil is inderdaad ook dingen kopen omdat ze goedkoop zijn. Ik probeer ook altijd kritisch te zijn in bijv. de Action!
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #18 – 10 tot 16 juniMy Profile

 • Christine
  20 juni 2017

  Leuk leuk! Was al bang dat deze rubriek weer over was..
  Maar ik vind dat je een zeer groot bedrag spaart, Mieke!
  Op jouw leeftijd en in jouw situatie had ik nog een gat in de hand en deed ik niet aan sparen..

 • Sandra
  20 juni 2017

  Ik probeer altijd goed de afweging te maken of ik iets echt nodig hebt of dat het onzin is om iets te kopen. Probeer er sowieso altijd eerst achter te komen of iets mij op langere termijn blij maakt, of alleen op korte termijn. Zo voorkom ik van die nutteloze aankopen! Inspirerend om van deze artikelen te lezen. Vind het altijd erg leuk om eens een kijkje te nemen in de uitgaven van een ander. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Het verhaal achter deze foto | Kwetsbaarheid & krachtMy Profile

 • Marleen
  20 juni 2017

  Haha, superleuk om te lezen! Toen ik 22 was ging mijn geld op aan bier, wijn en bezorgd eten dus dikke prima Mieke 😉
  Marleen onlangs geplaatst…Onpersoonlijk bloggen – of hecht ik teveel waarde aan mijn privacy?My Profile

 • jodi - liefthuis
  20 juni 2017

  Blijft leuk even met anderen in de portemonnee mee kijken.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Bumpdate 25 & 26: Pijn, feest, hard groeiende buik en opgezwollen door het vocht…My Profile

 • Anna
  20 juni 2017

  Volgens mij bedoelt ze 400 per maand ? Want 400 per week is 1600 per maand en ze zegt zelf nog flink te sparen. Als je 1650 over houdt per maand en daar de 1600 vanaf haalt , dan spaart ze maar 50 euro ???

 • Tess
  20 juni 2017

  Leuk om te lezen en fijn dat iemand met zijn 2tjes ook zoveel geld aan boodschappen uitgeeft! Wij zijn met zijn 2tjes plus kater haha. En geven ongeveer 500 euro aan boodschappen per maand uit. exclusief eten bestellen wat er ongeveer 1x per week doen. Wij doen gewoon nog boodschappen bij de lidl maar halen qua drinken wel alles merk. Verder doen wij weightwatchers en eten gezond allebei. Heel veel zeggen mensen jeetje wat een geld! maar het is er altijd zo doorheen haha. Mocht het minder moeten kunnen we het maar nu gaat t prima zo.

  Top rubriekje Kelly! leuk bedacht, iedereen vind dit leuk om te lezen lijkt mij ?

 • Leonie
  20 juni 2017

  Ja 400 p.m. Anders zou haar berekening ook niet kloppen; 4200 inlomen en ze houden 2200 over, vaste lasten zijn 1650, dus 350/400 aan boodschappen.
  Wij zijn ook maar met zn 2en (ok en 2 poezen ?) en we zijn ook rond de 100 euro kwijt aan boodschappen per week.

 • Inez
  22 juni 2017

  Wat een wereld van verschil.. wij onderhouden ons gezin met mijn loon, 1500 euro per maand. 400 euro voor de boodschappen haal ik hier niet eens per maand!

 • Bianca
  22 juni 2017

  Het kopen omdat iets goedkoop is, is denk ik een bekende valkuil voor velen. Goed bezig verder!
  Waar ik me wel aan stoor zijn de vele taal- en typefouten in het artikel. Hier had echt nog wel een eindredactie overheen gekund…

 • gwendy
  22 juni 2017

  Daar ben ik het niet echt mee eens Ellen. Wij hebben een gezin van 3 en zijn ongeveer 600,- p/m kwijt aan boodschappen. Gezond eten is duur. We eten heel veel fruit, heel veel groente, vlees van een bio slager en vis van de visboer. Dan vind ik het in hun geval 400 best acceptabel.

 • Inge
  25 juni 2017

  Het gaat hier om 400 per week toch? Of dat moet een vergissing zijn?

 • Kirsten
  26 juni 2017

  Eens! Ik ben gestopt met lezen hierdoor… Jammer, want het is een interessante rubriek!

 • Gerger
  28 juni 2017

  Leuke rubriek maar wat tenenkrommend slecht geschreven! Dit is toch je bedrijfje? Dan check je de tekst toch even voordat je het online gooit. Ben op de helft gestopt met lezen en sla deze rubriek voortaan over.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.