Budget talk #5: Joyce besloot te stoppen als gastouder

2

In de rubriek ‘Budget talk’ ga ik met lezeressen een gesprekje aan over budget. Wat voor werk doe je? Heb je kinderen? Waar besteed je je inkomen zoal aan en wat voor handige tips om te bezuinigen zou je geven. Iedere situatie is anders en daarom verzamel ik allerlei verschillende verhalen. Of je nu een single mom bent, docente, carrièretijger, thuisblijfmoeder of serveerster, ieder verhaal is anders. Vandaag deelt Joyce haar verhaal. Zij is moeder van twee zoons, had een eigen bedrijf als gastouder aan huis, maar ze besloot hiermee te stoppen na de geboorte van haar jongste zoontje. Of dit financieel een goed plan is, dat is nog onzeker. Hoe haar huishoudboekje er nu uitziet, deelt ze in deze Budget Talk.

Wie ben je en hoe ziet je gezinssamenstelling eruit?
Ik ben Joyce, 28 lentes jong en de vrouw van Joost. Samen hebben wij twee zoons. Luuk van 3 en Maik is op dit moment 5 maanden oud. 

Wat voor werk doen jij en je partner en hoeveel uur per week voeren jullie dit uit?
De afgelopen jaren heb ik als gastouder gewerkt. En daarnaast was ik druk bezig met mijn eigen blog MamaKletst, waar ik ook steeds meer inkomsten uithaal. Ook heb ik een eigen media en fotografie bedrijf. Ik ben dus echt een bezig bijtje. Joost heeft een kantoorbaan en werkt 40 uur per week.

In januari besloot ik, na mijn zwangerschapsverlof, helemaal te stoppen als gastouder. Het viel niet meer te combineren met mijn gezin. Maar ik haal ook niet altijd voldoende inkomsten uit het bloggen en de rest van mijn werkzaamheden. Of stoppen als gastouder een hele verstandige stap was, weten we nog niet helemaal. Maar wij vinden wel allemaal dat je echt moet doen wat je leuk vindt. Gevoel en verstand kan dus zeker wat werk betreft nog wel eens ver uit elkaar liggen.

Ik werk gemiddeld 50 uur per week, maar het levert lang niet zoveel op als ik erin steek. Maar dat geeft niet, want ik heb er wel heel erg veel plezier in. En niet geheel onbelangrijk, het is goed te combineren met mijn gezin. We hebben geen kinderopvang nodig, dus besparen we daar ook weer geld mee.

Welke vaste lasten hebben jullie per maand?
Gemiddeld hebben we 1200 euro aan vaste lasten. En dat is exclusief boodschappen, kleding en verzorgingsproducten.
Wat wel is inbegrepen zijn de huur en servicekosten van ons appartement. Elektra, water, telefoon, tv en internet, gas en verzekeringen. Naast alle boodschappen, luiers, flesvoeding en verzorgingsproducten, blijft er vrij weinig over. We hebben minder dan een modaal inkomen. Maar hebben zelf nooit het gevoel iets tekort te komen.

Geld sparen of alles opmaken en genieten in het moment?
We proberen wel te sparen, maar leven vaker meer in het moment. We hebben geen flink bedrag op onze spaarrekeningen staan, maar als er iets over blijft aan het eind van de maand, gaat dat wel naar de spaarrekening. Daarvan hebben we vorig jaar een nieuwe (tweedehands) auto kunnen kopen en twee jaar terug een nieuwe wasmachine en koelkast. Maar we hebben ook wel eens een aantal maanden zonder auto geleefd, omdat we daar echt geen geld voor hadden. We zien het wel, het is voor ons het belangrijkste om rond te kunnen komen. En we hopen op zo min mogelijk tegenslagen.

IMG_0138

Hoeveel besteed je gemiddeld per week aan boodschappen en waar koop je die?
We besteden exclusief luiers en babyvoeding zo’n € 80,00 per week aan boodschappen. En dat is als ik niet let op aanbiedingen. Ik vind het wel leuk er een sport van te maken zo min mogelijk uit te geven aan boodschappen. We doen de meeste boodschappen bij de Jumbo en de Albert Heijn. Ik maak van te voren een lijstje voor de hele week en wijk daar zo min mogelijk vanaf. Wel kijk ik naar de prijzen en kies waar mogelijk dan ook altijd voor b-merken. Hierdoor ben ik vaak voordeliger uit bij de Jumbo en Albert Heijn dan wanneer ik naar de Lidl ga. Daar haal ik nog te vaak dingen die niet op mijn lijstje staan haha.

Hoeveel besteed je per maand aan kleding?
Voor mezelf denk ik gemiddeld 20 euro per maand. Voor Joost zal het niet veel meer zijn. Voor de jongens shop ik vooral in de sale, dus voor hun samen zit ik ook op zo’n 20 euro gemiddeld per maand. Ik ben echt dol op tweedehands kleding. Voor de jongens koop ik veel merkkleding via veilinggroepen op Facebook, waardoor je soms kledingstukken voor 2 euro overneemt. De kleding die te klein is, verkoop ik ook weer, waardoor ik vrijwel altijd quitte speel.

Het enige waar we niet op besparen zijn schoenen. Maar ik kan ook met gemak 2 tot 3 jaar met een paar schoenen doen.

Voor mijn oudste hebben we vorig jaar in Frankrijk in de sale veel schoenen gekocht. Mijn schoonouders zitten vaak een half jaar per jaar in Frankrijk, dus we bestellen daar weer komende zomer en laten het bij hun bezorgen. Dan nemen zij het mee naar Nederland. Op die manier besparen we echt veel geld.

Wat zijn je ultieme bespaartips?
Zoals ik al eerder zei ben ik dol op tweedehands spullen. Dat is duurzaam, maar bespaart ook veel geld. En als ik het zelf niet meer gebruik, verkoop ik het weer. Ook hebben wij een weggeefwinkel hier in de straat. Daar breng ik regelmatig oude spullen naartoe, die ik bijvoorbeeld niet verkocht krijg. Eni k kan dan ook altijd wat meenemen. Kleding, of speelgoed voor de kinderen bijvoorbeeld. Daarnaast doe ik altijd boodschappen met een lijstje en het liefst 1x per week, want als ik elke dag ga, neem ik altijd teveel mee en geef ik teveel geld uit.

En misschien wel het belangrijkste waar we veel geld mee besparen is dat we ieder jaar alle verzekeringen en abonnementen nalopen. Vooral de zorgverzekering nemen we helemaal onder de loep in december. We proberen in te schatten welke medische kosten we zouden krijgen (1,5 jaar geleden wisten we bijvoorbeeld dat de kans groot was dat ik 2016 zwanger zou zijn) en kijken dan of het voordeliger is een aanvullende verzekering te nemen, of bijv. juist een basisverzekering met een hoog eigen risico. En ook het televisie en internet abonnement checken we regelmatig. Er zijn jaren dat we zo € 40,00 per maand besparen door alles na te kijken en te checken of we niet met andere/betere voorwaarden ergens anders goedkoper kwijt zijn.

Dankjewel Joyce, voor je deelname aan Budget Talk. Ik vind het een dappere beslissing dat je gestopt bent als gastouder waardoor je nu veel meer tijd hebt voor je kinderen.
Hoeveel geld besteden jullie gemiddeld maandelijks aan kleding?

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

26 gedachten over “Budget talk #5: Joyce besloot te stoppen als gastouder”

 1. Wat pak je het allemaal verstandig aan Joyce! Misschien kun je nog een begroting maken waarin je alle verwachte uitgaven mee neemt? Dan hwb je een iets beter gevoel bij wat je moet verdienen om het te redden van je huidige inkomen. Of doe je dat al?
  Goeie tip ook van die schoenen uit Frankrijk. Ik wist niet dat ze daar zoveel goedkoper waren.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…Een slimme manier om wekelijks veel geld én tijd te besparenMy Profile

 2. Wat een dappere beslissing Joyce! Misschien kun je nu wel meer tijd investeren in je bedrijf en/of je blog zodat je daar meer inkomsten uit haalt. Heb je ook gekeken of je recht hebt op bepaalde toeslagen nu je werk als gastouder weg is gevallen? Denk bijvoorbeeld aan de zorgtoeslag of het kindgebonden budget. Alle kleine beetjes helpen.
  Danielle | Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Weekbudget: mijn boodschappen contant betalenMy Profile

 3. Stoere stap hoor! Ook dat je hier zo met de billen bloot gaat. Wat kleding betreft, heb ik afgelopen tijd niet heel veel uitgegeven. Voor mijn zwangerschap in totaal 100€ voor positiekleding van H&M. Verder heb ik dingen doorgedragen en van mijn zusje geleend. Voor zomer heb ik nog voldoende jurkjes en kan ik dus weer trainen, zodat ik voor het najaar/winter compleet nieuwe garderobe kan aanschaffen. Ja, en in dat geval ga ik wel echt los… met name bij mijn favoriete kledingontwerpster Carola van Benthum.
  Patricia onlangs geplaatst…Nijmeegse Vierdaagse als moeder langs de kantMy Profile

 4. Ik shop eigenlijk nauwelijks voor mezelf, maar als ik een keer aan de beurt ben dan koop ik ook gewoon wat ik leuk vind. Bij COS slaag ik altijd goed! Mooi Joyce, zoals jij dat doet! Dapper om zo’n keus te maken! ✨??
  Essma onlangs geplaatst…Photo Diary Little Origin #4My Profile

 5. Wauw, knap zeg dat je zo creatief met geld kan omgaan. Kleding is bij mij zoveel duurder haha! Interessant dat winkelen bij Jumbo en AH voordeliger is voor jou! Ik ga ook eigenlijk altijd naar die winkels.
  Sophie onlangs geplaatst…OUTFIT | Floral blouseMy Profile

 6. Wauw, wat een stoere beslissing! Ik denk dat jij hebt gedaan waar vele vrouwen van dromen, maar niet durven. Als het voor jullie goed voelt, waarom niet? Je hebt echt relevante tips gegeven, dus een geslaagd artikel!
  Karin onlangs geplaatst…Mama’s Mooiste KraamweekmomentenMy Profile

 7. Dat de goedkoopste merken bij bijvoorbeeld de AH vaak nog goedkoper zijn dan Aldi of Lidl is me ook al vaker opgevallen. Met groente ed wil het vaak nog wel schelen 🙂
  Audrey onlangs geplaatst…Lente in mijn hoofdMy Profile

 8. Dank je! Goede tip inderdaad, daar kunnen we eens wat tijd aan besteden.
  Het nadeel van de schoenen is dat ze niet in Nederland bezorgd worden 😉 En ik weet ook niet of het in verschillende winkels zo is hoor, die winkel in het dorpje waar mijn schoonouders komen in elk geval wel 🙂
  Joyce onlangs geplaatst…Besparen op kleding – Bespaar LinkiesMy Profile

 9. Mag ik vragen welke schoenenwinkel of keten het is in Frankrijk? Ik woon hier namenlijk dus ben erg benieuwd. Op eten wil de doorsnee Frans man of vrouw nl. niet bezuinigen (eindeloze discussies al over gevoerd met vriendlief) dus kijk graag naar andere zaken waar ik wèl op kan besparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.