Borstvoeding, hoe lang nog doorgaan?

Geef je nog steeds borstvoeding? Al ruim 5,5 jaar ben ik mijn kinderen aan het voeden. Lana en Aimy heb ik 1,5 jaar borstvoeding gegeven en Feline drinkt nu al ruim 20 maanden bij me. Is het niet tijd om te stoppen, wanneer en hoe stop je eigenlijk? Hoelang ga je door met borstvoeding? Ik ga er van alles over delen vandaag. Want er komt een tijd dat het borstvoeding tijdperk voorbij is. Dat de job klaar is en ik dit niet meer mee zal maken. Een heel gek idee.

Het magische en normale van borstvoeding 

Voor mij is het geven van borstvoeding net zo normaal en alledaags als mijn tanden poetsen, mijn haar wassen, de kinderen verschonen etc. Maar naast normaal, vind ik het nog steeds heel magisch en mooi. De opstart was bij alledrie de meiden enorm pittig met allerlei pijntjes, slechte melkproductie, veel kolven en doorzetten, maar na die eerste maand ging het letterlijk stromen en werd het iets waar ik met veel liefde naar kijk. Ik vind borstvoeding geven, naast zwanger zijn en bevallen een van de meest bijzondere dingen aan het moederschap in de beginjaren van je kindje. Ik ben dankbaar dat het elke keer is gelukt en voor mijn eigen harde werken maar ook voor mijn dochters die met veel plezier bij me dronken, in slaap vielen aan de borst en altijd weer gretig wilden drinken.

Hoelang gaan we door met borstvoeding?

Nu is Feline 20 maanden oud en drinkt ze nog, maar hoe lang nog? Dat is de vraag. Bij Lana stopte ik na 1,5 jaar borstvoeding omdat we graag voor en tweede kindje wilden gaan. Lana dronk nog maar eens per 2 dagen en mijn menstruatiecyclus was enorm ervan ontregeld. Na de bruiloft wilden we graag zwanger worden dus zodoende stopte ik met het geven van borstvoeding, een mooi moment vonden wij en dat stoppen ging heel makkelijk. 9 maanden na dat moment werd Aimy geboren ik heb Aimy 1,5 jaar borstvoeding gegeven. De laatste maanden gaf ik Aimy borstvoeding terwijl ik zwanger was van Feline. Bij 33 weken zwangerschap stopte ik met voeden omdat Aimy enorm bleef bijten (tot bloedens toe) waardoor ik het voldoende vond. Het stoppen met borstvoeding ging weer heel makkelijk en we hadden er beiden vrede mee.

Borstvoeding, hoe lang nog doorgaan?

Borstvoeding, hoe lang nog doorgaan?

Nu is er (denken we) geen nieuwe kinderwens meer dus dat heeft geen invloed op het eerder stoppen met borstvoeding. Het lijkt me mooi om die WHO-norm van 2 jaar voeden te halen, maar het hangt er echt vanaf hoe het voor ons voelt. Ik ben er nog niet klaar mee, maar zodra Feline wil stoppen dan is het mooi geweest. Laatst dacht ik eigenlijk al dat het klaar was (dat vertelde ik ook in afgelopen vlog) omdat ze al 2 dagen nauwelijks bij me wilde drinken, maar even later dronk ze weer vrolijk bij me verder. Ik denk dus dat het zomaar kan zijn dat het ineens over is, maar het zou ook zo nog een tijdje kunnen duren ;). We gaan het zien, ik geniet enorm van dit mooie avontuur en zolang we ervan genieten vind ik het mooi. Het idee dat het straks voorbij is voorgoed vind ik wel pittig, maar dat zien we dan wel weer :).

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hierin, geef jij borstvoeding of heb jij borstvoeding gegeven? Vond jij dit bij je ‘laatste’ kindje ook een stuk moeilijker toen het einde naderde of ervaar je dat niet zo? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

15 gedachten over “Borstvoeding, hoe lang nog doorgaan?”

 1. Zo knap dat je al zolang borstvoeding geeft!! Ik heb onze prinses 7 weken exclusief bv gegeven en dan begonnen met het introduceren van kunstvoeding in flesjes. Inmiddels is ze bijna 13 weken oud en krijgt ze s morgens en s avonds nog de borst en overdag flesjes. Daar voel ik me goed bij en hoop dat ook nog even zo te kunnen doen! Binnenkort wel weer aan het werk dus zullen we zien welke invloed dat heeft op de melkproductie!

 2. Ik heb 1 kindje van inmiddels 6 jaar. Onze start met borstvoeding was ook enorm pittig. In mijn omgeving is borstvoeding geven niet normaal, maar ik wilde vanaf het moment dat ik zwanger was zó graag. Dus de verloskundige en kraamhulp hebben me er doorheen gesleept. Ik moest helaas na 7 maanden stoppen van de huisarts, omdat ik mijn ijzer/hb niet op goed niveau kreeg. Dus ik voelde me lichamelijk erg slecht. Ik heb heel heel heel langzaam afgebouwd en met 9 maanden de laatste voeding huilend gegeven. Ik vond het zoiets moois, liefs en warms. Echt prachtig! Het afscheid ging goed hoor, het was meer de emotie bij mij 😊

 3. Mijn oudste dochter heb ik 11 mnd borstvoeding gegeven. Toen was vooral zij er klaar mee. Meteen afgeleid, meer gek doen aan de borst dan drinken etc. Rond haar eerste verjaardag ben ik zwanger geraakt van onze tweede dochter. Die is nu bijna 7 mnd en krijgt ook borstvoeding. Zij zit nu ook in een fase dat ze het minder interessant vind maar hopelijk is die van korte duur. Het liefste zou ik weer tot ongeveer 1 jaar willen voeden. Ik vind het ook wel een dingetje hoor. Hoogst waarschijnlijk komt het niet meer terug. Wij hebben jarenlang mmm gehad om zwanger te raken van de eerste. Spontane zwangerschap was uitgesloten. Toch kwam nr 2 als een cadeautje. Wij zijn dus al heel erg blij met twee meiden

 4. Ja, zoontje heeft gedronken tot 2,5. Voor hem hadden we niet hoeven stoppen, maar ik was er toen wel klaar mee :). Heb hem dus voorbereid op het stoppen. Op de laatste dag een feestje ervan gemaakt met taartje en liedje zingen (dag lieve borsten op melodie van dag sinterklaasje).

 5. Marjo Polman

  Ik heb onze 3 kinderen ook zelf gevoed. Onzer oudste was 9 maanden toen ze er klaar mee was. Onze 2e was 10 maanden toen hij er genoeg van had. En nu voeden we onze dochter al 13 maanden. We willen alleen graag 2 dagen weg samen en dat gaat niet omdat ze nog 1 x komt in de nacht en daarnaast lukt kolven niet bij mij. We denken zelf dat ze het niet perse nodig heb maar dat ze behoefte heeft aan een knuffelmomentje. Want we hebber al paar x bambix in de avond geprobeerd maar dan komt ze alsnog. Vind het zelf nog heerlijk als ze bij me ligt maar zou ook wel even graag een nacht door willen slapen en even eropuit willen gaan😊

 6. ik heb niet lang bv kunnen geven maar ik vind hoe langer hoe beter, mits ze 4 jaar zijn dan vind ik het wel een beetje te haha

 7. Ik voed mijn zoontje nu 16 maanden, nog geen idee wanneer we gaan stoppen. Blijft een fijn moment, even van ons samen. Ik vind trouwens ook dat jij als grote blogger heel mooi laat zien dat ‘lang’ borstvoeding geven ook heel normaal is!

 8. Ik vind borstvoeding geven zoiets moois! Ik ben ervan overtuigd dat het de band/connectie met mijn kinderen echt heel goed heeft gedaan. Vanaf het moment van voeden tot aan het stoppen was het een fijn momentje om met je kindje samen te zijn. Ik heb het gedaan tot 9 maanden en daar ben ik heel erg blij mee :).

 9. Ik voed onze zoon nu 23 maand, en hij mag van mij door tot hij er mee klaar is. Geen idee of hier ooit nog een tweede komt/mag komen, dus stoppen lijkt me echt wel een dingetje. Alhoewel ik er soms ook wel even geen zin meer in heb, maar dat is altijd maar kort. Als dat langer zou zijn zou het stoppen wel op mijn initiatief gaan.

 10. Ons vierde en laatste kindje is nu bijna 3 maanden. Haar grote zus heb ik 14 maanden gevoed. Haar grootste broer 5,5 jaar. Haar andere grote broer is bijna 3 en drinkt ook nog steeds. Dus hoelang ons avontuur nog gaat duren, ik weet het niet. Maar het einde zal ooit naderen… dan zal ik terugkijken op een mooie tijd! Inderdaad, die eerste periode is zwaar, zeker rond 6 maanden waarbij je zoveel moet kolven op werkdagen. Maar daarna wordt het alleen maar makkelijker. Iets wat bij ons vooral in het avondritueel is ingebouwd. Succes met jouw en Felines keuze!

 11. Nou hier een tegengeluid. Ik heb m’n oudste nooit zelf gevoed en m’n jongste vier maanden. Toen was ik er wel weer klaar mee. Heb het nooit echt fijn of leuk gevonden, eerder wat ongemakkelijk, ik geef net zo lief een flesje. Maar superfijn voor jou en alle andere mama’s die er wel van genieten en het zo lang volhouden!

 12. Ik heb een mooie kraal laten maken van de borstvoedingsmelk en toen deze binnen kwam voelde het voor mij als mooie afsluiter. Heb 8 maanden volledig gevoed en nu door werk begonnen met afbouwen.

 13. Bij mijn oudste, toen ze 1 jaar en 9 maanden was, vroeg ik: wil je bij mama drinken. Ze zei: Nee. En ze bedoelde het ook. Ze heeft er nooit meer om gevraagd. Ik was blij dat ik haar zolang had gevoed als ze zelf wilde. De tweede heeft 11,5 maand borstvoeding gehad. Toen was de melk op door mijn derde zwangerschap.
  Bij mijn derde heb ik 1 jaar en 7 maanden borstvoeding gegeven. Het was eigenlijk lichamelijk te zwaar, maar ik moest wel door de zeer vele voedselallergien van haar. En ik moest dus ook op dieet. Toen we eindelijk de goede flesvoeding hadden gevonden, ben ik gestopt met borstvoeding. Daar was ik toen ook weer blij mee.

 14. Ik ben 2 maanden geleden bevallen van een derde dochter en weet ook dat we niet voor een vierde zullen gaan. Het idee om straks nooit meer te zullen voeden (en zwanger zijn) maakt me wel verdrietig. Bij mijn tweede dochter heb ik een ring laten maken van mijn melk. Het ziet er uit als een witte steen, maar is voor mij een mooie herinnering aan die fijne tijd samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.