Ben jij al donor? Nationale donorweek

DonorBanner_300x250_v3

Deze week is het nationale donorweek en ik vind het belangrijk om hier aandacht aan te besteden op mijn blog. Zelf sta ik al zo’n 5 jaar geregistreerd als donor en voor mij voelt dit als een hele goede keuze.  Het idee dat ik mogelijk iemands leven kan redden wanneer mijn leven voorbij is vind ik een bijzonder idee. Ook de gedachte dat iemand mijn leven zou willen redden als ik een orgaan nodig zou hebben vind ik mooi. Momenteel staan er meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Soms duurt het wachten te lang, en in 2013 was dit voor 133 te lang. Deze mensen hebben het daardoor niet mogen overleven doordat er geen donorop tijd beschikbaar was voor hen. Vandaag wil ik hier met jullie even kort bij stil staan.

donorrr

Slechts 1 op de 10.000 Nederlanders die met Ja in het donorregister staat, overlijdt onder de juiste omstandigheden om daadwerkelijk donor te kunnen zijn. Van dat aantal schrik ik. Er zijn daarom miljoenen Ja’s nodig in het donorregister om meer mensen  op de wachtlijst te kunnen helpen. Momenteel staan er bijna 5.8 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister en daarvan zegt 60% Ja. Opvallend is dat ruim 70% van de nieuwe registraties Ja zegt. Dit was zes jaar geleden nog minder dan 60%. Dat is een mooie vooruitgang maar nog niet voldoende.

Ik wil jullie daarom hierbij laten stilstaan en een oproep doen om je in te schrijven in het Donorregister, of het in ieder geval te overwegen. Je kunt je eenvoudig inschrijven via www.jaofnee.nl.Het vastleggen duurt minder dan 2 minuten en kun je doen met je DigiD. Zo simpel als dat, maar misschien kun jij dan het leven van een ander redden.

DonorBanner_300x250_v4

Ben jij geregistreerd als donor? Wil jij je registreren als donor? Praat erover mee in de comments.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

sponsored

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

30 reacties

 • Marion
  15 oktober 2014

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik weet nog, een paar maanden geleden toen ik mijn regidtratie ging checken, dat ik me rot schrok. Ik had vroeger al zo’n codocil in mijn portemonnee, daarna online ingevuld en toch bleek ik geen donor te zijn. Ik heb meteen de papieren nogmaals ingevuld en nu ben ik gelukkig wel geregistreerd. Voor mij is donor zijn heel vanzelfsprekend, maar ik respecteer de keuze om het niet te zijn ook.
  Marion onlangs geplaatst…Instagram TagMy Profile

 • Joyce
  15 oktober 2014

  Misschien een gekke vraag, maar kun je gewoon donor worden als je diabetes hebt?
  Dit is eigenlijk de enige reden dat ik er over twijfel om donor te worden.
  Goed dat je hier aandacht aan besteed op je blog!

 • Eilish
  15 oktober 2014

  Ja, ik ben al donor! Ik bedoel, als ik dood ben, dan heb ik mijn organen toch niet meer nodig? Allemaal DOEN dus!
  Eilish onlangs geplaatst…Beauty ♥ Primark | P.S. I love… 8 shade night eyeshadow paletteMy Profile

 • kellycaresse
  15 oktober 2014

  Dankjewel! Dat is ook iets waar ik eerst aan twijfelde maar het kan : http://www.diabetesfonds.nl/faq/kun-je-donor-worden-als-je-diabetes-hebt
  Dus dat is heel fijn. Bloeddonor kan dacht ik niet maar dat durf ik niet zeker te zeggen. Dankjewel voor je comment 🙂

 • Joyce
  15 oktober 2014

  Ja ik ben donor.
  En ik zag gister op het nieuws het bericht dat ze op zoek zijn naar mensen voor stamceldonatie. Ik denk dat ik me daar ook voor ga aanmelden 🙂 Kleine moeite, groot plezier.. Ofzo 😉
  Joyce onlangs geplaatst…7 tips om door huildagen heen te komenMy Profile

 • Jenn
  15 oktober 2014

  Ik ben ook donor. Maar ook als je geen donor wil zijn is het belangrijk om toch je keuze vast te leggen in het register. Doe je dat niet en je zou wel onder de juiste omstandigheden komen te overlijden, dan ligt volgens mij de beslissing bij je nabestaanden, dat wil je ze toch niet aandoen?
  Jenn onlangs geplaatst…Mijn persoonlijke alfabet: FMy Profile

 • Nelleke
  15 oktober 2014

  🙂

 • Miriam
  15 oktober 2014

  Goed onderwerp! Zijn nog veel te weinig mensen donor! Ik ben zelf nu 4 jaar donor (sinds mijn 18e)

 • Paola
  15 oktober 2014

  Ik heb geen donor, maar wil nog wel eens uitzoeken over wat ik zou kunnen afstaan. Mijn hart afstaan zou ik bijvoorbeeld niet willen en mijn nieren kunnen niet. Wel fijn dat je zo mensen kunt redden!
  Paola onlangs geplaatst…Fogan blush 06My Profile

 • Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla
  15 oktober 2014

  Op dit moment ben ik geen donor. Omdat ik wil gaan zoals ik ben gekomen. Dit klinkt heel cru.
  Mijn man heeft besloten laat zijn keuze aan mij over.

  Ik denk hier vaak over na en misschien verander ik het wel. Want waarom zou ik een jong persoon niet helpen door wat weg te geven.
  Want ik zou meteen nu nog plat liggen en alles uit mijn lichaam laten halen als mijn kinderen het nodig zouden hebben.

  Wow wat is dit moeilijk.

  Ik heb trouwens bij de geboorte van mijn zoon de stamcellen uit het navelstreng laten opslaan bij een databank. Weliswaar een ander topic, maar moest er aan denken.
  Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Best Females on screen & moiMy Profile

 • Anneleen
  15 oktober 2014

  Ik heb in mijn laatste jaar Sociaal Technische Wetenschappen mijn eindwerk gemaakt over orgaandonatie en transplantatie. Ik vind dit erg interessant en vind het leuk dat je ook dit op je blog aan bod laat komen!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Jessica
  15 oktober 2014

  Wat goed dat je hier aandacht aan geeft! Ik ben vanaf mijn 18e geregistreerd als donor. Ik denk altijd maar, als ik dood ben heb ik er toch niks meer aan. Beter dat ik dan nog iemand anders kan helpen!
  Jessica onlangs geplaatst…Review: Het Grote Papa, Mama, Broertje, Zusje BoekMy Profile

 • Seline
  15 oktober 2014

  Ik ben zelf nog geen donor, en wil nog eens goed bekijken hoe en wat. Misschien is dit een klein beetje egoistisch maar er zijn toch bepaalde dingen die ik niet zou willen afstaan. Het is natuurlijk fantastisch dat het tegenwoordig zo ‘opgelost’ kan worden en erg jammer dat er nog steeds te weinig donoren zijn.

  En over bloeddoner als diabeet, dat mag helaas niet. Eigenlijk is dat natuurlijk ook wel vrij logisch.

  Kelly ik vind het heel goed van je dat je donor bent. Is Yannick ook donor?
  Seline onlangs geplaatst…Get to know me!My Profile

 • Amelia
  15 oktober 2014

  ik wist niet dat dat via de pc kan haha
  word bijna achttien dus wachtte op het papier. Ik ga mij vanavond inschrijven!

 • Dorien
  15 oktober 2014

  Wat vind ik dit knap van je dag je mensen oproept om ook donor te worden en dat je hier mee aangeeft hoe belangrijk dit kan zijn voor anderen!

 • Dorien
  15 oktober 2014

  Wat vind ik dit knap van je dag je mensen oproept om ook donor te worden en dat je hier mee aangeeft hoe belangrijk dit kan zijn voor anderen!

 • Channah
  15 oktober 2014

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed. Om heel eerlijk te zijn sta ik nog niet ingeschreven als donor. Ik heb hier nooit een bewust keuze in gemaakt. Ik sta er in principe heel nuchter in, als ik toch dood ben, kan ik er net zo goed iemand anders gelukkig mee maken. Zet je toch weer aan het denken..
  Channah onlangs geplaatst…Mama: milestone pregnancy cardsMy Profile

 • Petra
  15 oktober 2014

  Ook ik ben donor. Als ik dood ben heb ik toch niets meer aan mijn lichaam. Ik vind het een mooie gedachte dat ik iemand na mijn dood nog kan helpen.
  Petra onlangs geplaatst…Wat ik me afvraagMy Profile

 • Saskia
  15 oktober 2014

  Jep ik ben ook donor. Ik heb er een tijd terug ook over geschreven, het is namelijk onwijs belangrijk dat hier aandacht aan wordt gegeven. Op mijn werk heb ik meegemaakt dat er geen organen beschikbaar waren met alle gevolgen van dien. Verschrikkelijk.
  Saskia onlangs geplaatst…BlogvriendinnenMy Profile

 • Irenka
  15 oktober 2014

  Ik ben geen donor. Ik vind het idee naar, en doodgaan heel erg eng. Ik denk dat het wel beter wordt als ik ouder word. Of niet, maar ik sta er zeker meerdere keren per jaar bij stil. Of mijn angst al klein genoeg is om donor te worden. Zo niet, dan nog niet.
  Irenka onlangs geplaatst…Lush Wednesday – 2 So WhiteMy Profile

 • Ingrid
  15 oktober 2014

  Ik ben al jaren geregistreerd als donor, volgens mij al voor mijn achttiende? Sinds mijn 17e geef ik ook bloed, want dat is iets wat je heel eenvoudig kan doen als je jong bent. Orgaandonor is veel lastiger, omdat je dan relatief gezond moet zijn als je overlijdt.

 • Janske
  15 oktober 2014

  Natuurlijk ben ik donor, wat is er mooier dat je zelfs na je dood nog iets kan betekenen voor een ander en zelfs een leven kan redden. Zonder twijfel ben ik trotse donor.
  Janske onlangs geplaatst…Daar ben je dan! Mijn bevalling (Deel 1)My Profile

 • Petra
  16 oktober 2014

  Ja, ik ben zeker donor. Om nog iets te kunnen betekenen voor een ander, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat er genoeg donors beschikbaar zijn als ik zelf of een geliefde iets nodig heeft.
  Goed om hier bij stil te staan op je blog!
  Petra onlangs geplaatst…27 weken zwanger: bescheiden maar actief bolletjeMy Profile

 • Celeste
  16 oktober 2014

  Erg goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik ben zelf al jaren donor! En weet als arts in opleiding zeker hoe belangrijk het is dat er meer mensen ja zeggen!
  Celeste onlangs geplaatst…De 5 Oktober FavorietenMy Profile

 • iris
  16 oktober 2014

  Ik twijfel heel erg vaak omdat ik aan de ene kant mensen heel erg graag wil helpen, maar aan de andere kant ben ik ook nog heel erg jong dus ik weet het echt niet. Wat zouden jullie doen ?

 • Mike Risher
  16 oktober 2014

  Echt goed van jou dat je hier aandacht aan besteed! Zeker iets om erover na te denken. Toppie!
  Mike Risher onlangs geplaatst…Papa Mike vertelt: De BevallingMy Profile

 • Kimberley
  16 oktober 2014

  Ja, hier een donor!

 • Winnie
  16 oktober 2014

  Yes, ik ben ook donor! Volgens mij is dat een van de eerste dingen die ik regelde op mijn 18e. Destijds heb ik er wel voor gekozen om mijn hoornvliezen niet af te staan, omdat ik dit een heel raar idee vind.

 • Olga (teamconfetti)
  16 oktober 2014

  Ja! Meteen vanaf mijn achttiende. Erg fijn dat ik dat geen moeilijke beslissing vond want er zijn veel mensen die ermee worstelen.
  Olga (teamconfetti) onlangs geplaatst…Marktplaatsjuweeltjes #7My Profile

 • Alexandra
  28 oktober 2014

  In België is het zo dat je automatisch geregistreerd staat als donor. Wanneer je sterft worden je organen (indien mogelijk) gebruikt, tenzij je familie hier expliciet tegen ingaat.

  Wel kun je via een formulier nog extra aangeven dat je sowieso donor wil zijn en dat je familie dus niet kan of hoeft te kiezen, of dat je juist geen donor wil worden.

  Vind dit echt een heel goed systeem, zoveel mensen denken er gewoon niet over na maar zouden het heus wel doen!

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.