Anticonceptie na de zwangerschap (bij borstvoeding)

anticonceptie

Anticonceptie na de zwangerschap, een must om over na te denken wanneer je samen besloten hebt dat je (voorlopig) niet zwanger wenst te worden. Ik was 16 toen ik hier voor het eerst mee in aanraking kwam. Nu ben ik 25 jaar, heb ik 2 mooie kinderen mogen krijgen en zie ik het niet zitten om weer zwanger te worden. Een zwangerschap is prachtig, maar voorlopig even niet ;). Ik geef borstvoeding dus heel veel anticonceptie methodes zijn dan niet mogelijk en ook zie ik een aantal anticonceptie methodes niet (meer) zitten. Ik ga vandaag mijn ervaringen met verschillende anticonceptiemiddelen delen en ben benieuwd wat jullie ervaringen en aanraders zijn.

5 jaar aan de anticonceptiepil 
Toen ik 16 jaar was, ben ik aan de pil gegaan. Gewoon de standaard Mycrogynon 30 pil. Ik heb altijd een hele regelmatige cyclus gehad en die werd nog beter te plannen toen ik aan de pil was. Heel makkelijk met vakanties enzo en een betrouwbaar anticonceptiemiddel wanneer je deze consequent slikt. Ik was 21 jaar en al 5 jaar aan de pil wat mij deed realiseren dat het misschien niet zo goed is om zo lang aan de pil te zijn. Zeker niet met het oog ooit zwanger te willen worden. Ik weet niet wat hier de feiten over zijn, maar ik voelde me er niet prettig bij. Ook had ik vrijwel dagelijks last van hoofdpijn en last van temperatuurverschillen in mijn lijf (dan ineens heel warm, dan heel koud). Ik weet niet of dit kwam door de pil, maar ik besloot te stoppen met de pil en voor het hormoonspiraaltje te gaan.

Hormoonspiraal
Het spiraaltje laten zetten vond ik enorm pijnlijk, ik riep gelijk ‘als weeën zo voelen, dan wil ik geen kinderen’ als grap tegen mijn huisarts die deze geplaatst heeft. Toen de spiraal er eenmaal in zat vond ik hem in eerste instantie heel fijn. Je menstrueert dan niet (ik had ook geen doorbraakbloedingen) en je hoeft er niet aan te denken. Ook krijg je enkel plaatselijk hormonen binnen in plaats van door je hele lijf. Mijn vele hoofdpijnklachten verdwenen toen ik gestopt was met de pil en ook voelde ik me beter. Toch kreeg ik het gevoel dat de spiraal niet goed zat. Ik kreeg er best veel krampen van, zeker bij geslachtsgemeenschap. Toen besloot ik in november 2012 de spiraal te laten verwijderen. Ik wil nooit meer een spiraal, ik vond het zelf geen prettige ervaring. Even geen hormonen meer voor mij, gewoon weer gebruik maken van het condoom als anticonceptiemiddel. In februari 2013 spraken wij aan elkaar de wens om zwanger te worden uit en twee weken later had ik een positieve zwangerschapstest in handen. In oktober 2013 is Lana geboren, wat een prachtig wonder.

zwanger1

Anticonceptie na de zwangerschap van mijn eerste kindje
Na de zwangerschap van Lana besloot ik aan de minipil (Cerazette) te gaan. Ik had een pittig herstel te gaan dus een nieuwe zwangerschap zou absoluut niet in het plaatje passen toen. Dit is een lichte anticonceptie pil die gebruikt mag worden als je borstvoeding geeft. Na een paar weken voelde ik me niet lekker, kreeg ik weer veel hoofdpijn en werd er een te snelle schildklier geconstateerd. De hormonen van het ontzwangeren, borstvoeding geven en de pil waren denk ik wat te veel. Ik stopte gelijk met de pil en we gingen weer over met het gebruik van het condoom. Dit hebben wij gedaan tot het moment dat wij besloten voor ons tweede kindje te gaan. Ook toen was ik snel zwanger.

En nu, anticonceptie die gebruikt mag worden bij het geven van borstvoeding?
Ik heb twee gezonde en prachtige kinderen mogen krijgen. Voorlopig zit het er echt niet in om nog zwanger te worden. Om die reden ben ik na 6 weken toch maar begonnen met de minipil. Echter voelde ik me daar niet prettig bij. De hoofdpijn kwam weer opzetten, je moet hem stipt op een vast tijdstip slikken om deze pil betrouwbaar te laten zijn (de chaoot die ik ben lukte dat niet) en ik voelde me lichamelijk er ook minder lekker bij. Ik ben er dus weer mee gestopt en ik merk dat ik me daar beter bij voel.
Maar wat dan? Dan is er de prikpil, het anticonceptiestaafje of de koperspiraal nog over en natuurlijk gewoon met condooms. Volledig borstvoeding schijnt ook 98% te werken maar daar durf ik toch niet volledig op te vertrouwen. Voorlopig dus weer gewoon aan de condooms, maar mocht ik een fijn anticonceptiemiddel vinden dan sta ik daar ook zeker open voor.

Ik ben heel benieuwd welke anticonceptiemiddelen jullie gebruiken, wat jullie mij zouden aanraden en wat jullie ervaringen zijn. Gewoon, als vrouwen onder elkaar 😉 Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

73 gedachten over “Anticonceptie na de zwangerschap (bij borstvoeding)”

 1. Ik kon na mijn eerste zwangerschap ook niet meer tegen de pil, ik werd er echt ziek van. Ik ben toen heel kort aan de pil geweest omdat ik tijdens condoomgebruik wel onverwacht zwanger was geraakt na de geboorte van mijn tweeling. Dit werd een miskraam. Inmiddels ben ik ruim 5 jaar geleden gestopt met de pil en deden wij eerst een condoom en later het voor de zingen de kerk uit. Voor mij werkte dat goed want ik werd er niet zwanger door. Inmiddels ben ik dus 5 jaar zonder pil en zijn we al ruim 1,5 jaar bezig om wel zwanger te worden maar lukt het niet.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Dingen die ik dit schooljaar echt anders wil gaan doen!My Profile

 2. Jeetje meid, je hebt echt vanalles geprobeerd en wat vervelend dat je zo’n last hebt van die hormonen. Ik probeer nu zwanger te worden dus voor mij is het makkelijk. Maar als we er eenmaal weer aan toe zijn wordt het ook lastig. Ik heb een leveraandoening waar beter ook geen hormonen bij gebruikt kunnen worden…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Alweer een nieuwe moeder beginnersfoutje…My Profile

 3. Vervelend dat je zo’n hoofdpijn krijgt van hormonen. Ik kan me voorstellen dat je dan stopt met het gebruik van de pil. Ik vind anticonceptie best lastig. Net zoals jij ben ik geen fan van hormonen. Maar na 3 kinderen heb ik wel het gevoel dat mijn gezin compleet is. Dus neig ik meer naar een definitieve oplossing. Dus sterilisatie voor hem.
  Josan onlangs geplaatst…Je kinderen huiswerk laten maken in de zomervakantie?!My Profile

 4. Anticonceptie, het is een draak! Ik gebruikte ooit de pil en ook gestopt vanwege klachten. Daarna ook hormoonhoudend spiraaltje en dat beviel goed ( deed ook heel veel pijn met plaatsen). Toen het tijd was deze te vervangen heb ik hem eruit gelaten vanwege onze kinderwens. Ik werd zwanger en na de bevy van mijn dochter geen anticonceptie meer gebruikt. Ik werd opnieuw (gepland) zwanger. Nu is mijn dochter 7 mnd en geef ik nog bv. Ik ben nu net pas voor het eerst ongesteld geworden. Ik gebruik geen anticonceptie vanwege nogmaals een kinderwens ?. Dus kan je helaas geen tip geven.
  Ellen onlangs geplaatst…Tijd voor de herfst?My Profile

 5. Ik sta ook voor deze keuze: wat gaan we gebruiken? Een maand geleden ben ik bevallen van mijn dochtertje en het wordt nu wel tijd om te kiezen. Ik twijfel enorm tussen of gewoon condooms, of weer de mirena spiraal; die gebruikte ik voor mijn zwangerschap en vond ik ideaal!
  Echter mag ‘ie 5 jaar zitten, maar waarschijnlijk willen we al eerder voor een tweede kindje gaan. Dan vind ik ‘t misschien te pijnlijk of te zonde om ‘m te laten zetten… Argh, keuzes, keuzes!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Back in shape! #1My Profile

 6. Na de bevalling ook niet meer terug aan de pil gegaan. Voel mij veel lekkerder zonder de hormonen. We gebruiken nu gewoon condooms. Een ander reden is dat we ook niet te lang wachten willen wachten om voor een tweede te gaan.
  2momzs || Maria onlangs geplaatst…ZAHIRA OOTD #4My Profile

 7. Al voor ik überhaupt begon met kinderen, ben ik gestopt met de pil. Ik slikte ook Microginon 30 en ik kreeg door de hormonen enorm last van acné. Ik ben toen overgegeaan om de Diane pil. Die werkte super. Net toen ik hem een maand slikte, kwam hij in het nieuws en werd hij uit de handel gehaald. In overleg met de huisarts. ben ik gestopt met die troep.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De 25 levensvragen-tagMy Profile

 8. Lastig he, ik vind het ook moeilijk om een geschikte anticonceptie methode te kiezen. Is de LadyComp niet wat voor jou? Deze gebruik ik al een tijdje en die werkt op basis van temperaturen. Dit doe je elke ochtend voordat je opstaat, als je nog in bed ligt want je moet je basale temperatuur meten. Ik vind condooms echt een gedoe, spiraal durf ik niet. Ook niet na James te hebben gekregen.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…De Huttenheugte vanuit James’ perspectiefMy Profile

 9. Ik gebruik nu na nr. 2 de minipil. Heb er niet echt megaveel last buiten een compleet gebrek aan libido. Maar dat is ook een bijwerking van borstvoeding bij mij… Na de eerste heb ik een koperspiraal laten plaatsen, vond ik echt prima! Helaas bleek alleen bij de controle echo dat ik een hartvormige baarmoeder heb waardoor het geen geschikte vorm van anti-conceptie is… Echt balen want ik voel me echt beter zonder hormonen… Condooms vind ik zelf zo afschuwelijk dat die ook niet echt een optie zijn 🙁

 10. Ik ben nog niet toe aan kinderen, maar ik slik al een aantal jaar de pil en ik ben er enorm blij mee. Mijn menstruatie is lichter en korter, ik heb minder krampen, verder heb ik geen vervelende bijwerkingen en ik vind het prettig dat ik hem zelf bewust moet slikken. Dan weet ik ook dat, wanneer ik hem vergeet, we even extra voorzichtig moeten zijn. Ik lijk wel de enige die blij is met de pil haha!

 11. Herkenbaar! Zelf na de zwangerschap ook eerst aan de cerazette en daarna 2 varianten van de microgynon. Tijdens de cerazette ging het wel oké maar de normale A-C pillen waren drama. Ik kon er absoluut niet meer tegen en ben nu helemaal gestopt met de pil. Huisarts gaf aan dat het wel vaker voorkomt na een zwangerschap dat hormonen in de war raken. Dan maar condooms…

 12. Ik mag dan geen kinderen hebben, maar ik begrijp je volledig! Ik ben na 6 jaar ook gestopt met de pil en ik voel me zo veel beter. Na een aantal horror verhalen over spiraaltjes heb die tot heden maar niet geprobeerd. Maar nu zit ik met het probleem; wat dan? Er zijn natuurlijk condooms, maar daar gebeuren soms ook dingen mee. Ik ben nog aan het studeren dus een kindje nu zou niet zo handig zijn haha.

 13. Ik heb nog geen kinderen, maar ik slik al sinds mijn 14 de pil omdat ik een onregelmatige menstruatie had. In die jaren heb ik verschillende pillen geprobeerd. Nu neem ik al enkele jaren Zoely, een natuurlijke pil, en daar ben ik heel tevreden over. Mijn menstruatie is veel lichter en korter, en soms heb ik zelfs enkele maanden niets. In het begin maakte ik mij daar best zorgen om, maar volgens de gynaecoloog heeft dit geen gevolgen voor je vruchtbaarheid en dergelijke. Het is één van de beste en natuurlijke pillen die er bestaan. Ik weet wel niet of ze in Nederland verkrijgbaar is.
  Vanessa onlangs geplaatst…Opgemaakte producten augustus 2016My Profile

 14. Het is hier nog even niet aan de orde, maar ik vind het enorm lastig! Tussen Lise en deze zwangerschap in hebben we condooms gebruikt. Ik hou ook niet van hormonen die via de pil mijn lijf binnenkomen. Misschien is het spiraaltje dan toch een optie. Lana is trouwens in oktober 2013 geboren toch? 😉
  Monique onlangs geplaatst…De tweede bevalling | Hoe kijk ik ertegenaan?My Profile

 15. Ja dan zijn er weinig opties over he, dankje voor je reactie en succes nog met studeren?

 16. Ladycomp is denk ik niet betrouwbaar door de borstvoeding die mijn menstruatiecyclus volledig verstoord, anders is het zeker een goede optie

 17. Ik wilde niet meer de pil gebruiken, al die hormonen. Dus we hebben een tijdje condooms gebruikt..na deze zwangerschap ga ik overleggen met de arts wat we gaan doen, want ik wil geen kinderen meer maar ook niet aan de pil.
  Nicole onlangs geplaatst…De chaos die mijn handtas heetMy Profile

 18. Ik heb zelf ook hele slechte ervaringen met Cerazette. Ben hier mee begonnen na de geboorte van mijn dochter. Ik kreeg echt gelijk enorme bloedingen en voelde me zo wel lichamelijk als geestelijk totaal niet goed. 8 maanden geleden ben ik bevallen van mijn zoontje. En heb na 3 maanden toch maar weer de Cerazette geprobeerd. Maar dat duurde maar heel even. Ook dit keer kreeg ik gelijk weer een enorme bloeding en weer allerlei lichamelijke en psychische klachten. Vind het bizar hoe veel slechter ik me voelde met deze pil. Geen hormonen meer voor mij. Ik ga er maar vanuit dat borstvoeding en een condoom veilig genoeg zijn voor nu! En wat we na het stoppen van de borstvoeding doen dat zien we dan wel!

 19. Ik ben heel tevreden over de implanon, dit is een ‘staafje’ zo lang en dun als een lucifer die aan de binnenkant van je arm word ingebracht. Je kunt gewoon nog steeds borstvoeding geven met de Implanon. Hij werkt 3 jaar en ik ben denk ik 1 of 2 keer tussendoor heel licht ongesteld geweest. Ik ben 29 Juni bevallen en ik wist dat ik wanneer weer mocht gelijk de Implanon zou kiezen en dus heb ik hem weer.
  Kelly onlangs geplaatst…Sneak Peek of my week #3My Profile

 20. hoi kelly het klinkt misschien heel stom maar ik heb nooit de pil geslikt omdat ik daarbij nooit een prettig gevoel kreeg
  want ik vond het onatuurlijk en dacht die troep van hormonen wil ik niet in mijn lijf
  toen was ik 15 jaar . mijn moeder wilde dat ik de pil zou nemen en ging met mij naar de huisarts omdat ze een afspraak had gemaakt voor de pil
  ik had een vriendje en ze was bang dat ik anders zwanger zou raken
  maar aangekomen bij de huisarts vroeg de huisarts wil jij het ook ?
  ik antwoorde nee. dan doen we het niet zei ze
  mijn moeder was boos op de huisarts.
  de huisarts zei tja ze moet het wel zelf willen
  na mijn eerste kindje gebruikten ik niks ik wilde nog niet weer zwanger raken maar deed aan periodieke onthouding .en toen ons meisje bijna 1 jaar werd wilde ik weer een tweede kindje en ik raakte na 1 maand weer zwanger van de tweede
  er zit precies 1 jaar en 9 maanden tussen mijn twee oudste meisjes.
  nu ben ik in maart 24 maart bevallen van mijn derde prinsesje jasmijn
  en gebruik weer niets ik geef wel bv op verzoek net als bij mijn twee andere kinderen
  ik weet dat het stom overkomt misschien maar ik doe weer periodieke onthouding
  en mijn man ziet een vierde totaal niet zitten ik hoop dat er een wonder gebeurt en hij zich bedenkt want ik zou als jasmijn een jaar of 2 is heel graag nog een vierde willen
  maar dan is het voor mij ook klaar dan is het genoeg .
  leuk dat je hier over schrijft
  groetjes felicia

 21. Hoi Kelly,
  3 weken geleden ben ik bevallen van onze tweede dochter en geef ook borstvoeding. Bij mij speelt op het moment ook de vraag welke anticonceptie ik moet gaan gebruiken. Dus dit artikel komt precies op het goede moment haha. Ik las op internet ook al vrij veel negatieve dingen over de minipil helaas (ook ivm de hormonen die erin zitten). En de spiraal zie ik ook nog niet echt zitten, omdat je dan helemaal niet ongesteld wordt, maar wel kans hebt op doorbraakbloedingen. En jou stukje over de spiraal vond ik ook niet erg enthousiast. Dus ik vermoed dat het bij ons ook maar condooms gaan worden..

 22. Ha Kelly. Ik heb ook jaren de pil geslikt maar werd er in mijn stopweek zo labiel van met hoofdpijn en vermoeidheid dat ik overgestapr ben op de nuvaring. Die zag ik hier nog niet zo snel staan tussen de comments. Veel minder hoge dosering dan de pil omdat hij vaginaal wordt ingebracht. Heb er jaren profijt van gehad. Ben nu sinds 2 weken gestopt vanwege financiele redenen en ik wil even ervaren hoe het is om even helemaal vrij te zijn van die hormonen. Succes met je zoektocht!

 23. Vanaf mijn 15e slik ik de pil. Vorig jaar april gestopt om zwanger te raken. Dit ging erg snel en na de zwangerschap van Mila weer met de pil begonnen. Comdoom vind ik te veel gedoe maar toch denk ik er over na te stoppen met de pil en te gaan voor een spiraaltje.
  Dita onlangs geplaatst…Baby update – Mila 7 maandenMy Profile

 24. Hier een Mirena spiraal omdat ik geen anticonceptiepil mag. En ik mag ook niet meer zwanger worden en dan schijnt de Mirena het meest betrouwbaar te zijn. Een spiraal betekent trouwens niet dat je geen maandelijks bloedverlies meer hebt (hier juist vaker helaas).
  Vroeger heb ik de pil gebruikt zonder bijwerkingen maar die mag ik dus niet meer. Succes bij het maken van een keuze!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Trots zijn op jezelf. Het mag best een beetje meer.My Profile

 25. Ik heb 2 weken terug de Mirena eruit laten halen na gebruik van 2 jaar. Ik was mezelf niet meer en ging richting depressiviteit. Verder was ik zo’n anderhalve week ongesteld en het kwam heel onregelmatig. Voor mij geen Mirena meer. Eigenlijk wil ik ook niet meer aan de pil. Wij denken dus aan een definitieve oplossing aangezien wij met 2 kinderen voor ons gevoel compleet zijn.

 26. ik slikte 10 jaar de pil en wilde ook af van die hormonen door me gehele lichaam. Ben naar de dokter gegaan en die stelde een spiraaltje voor omdat ik dit absoluut niet zag zitten stelde hij de nuva ring voor. Ik ben er tot nu toe heel tervreden mee!
  Jamaila onlangs geplaatst…Mijn eerste tattooMy Profile

 27. Ik heb in juni mijn Mirena spiraaltje laten zetten en ik zal eerlijk zijn; het zetten is geen pretje. Gelukkig doet het daadwerkelijke plaatsen niet meer dan 2 minuten, dus dat valt mee. Ook was ik nog nooit zwanger geweest en dan schijnt het meer pijn te doen. Ik moet zeggen dat ik alleen de eerste maand hier en daar af en toe wat krampen heb gehad, maar nu heb ik nergens last van. Mijn menstruatie is bijna niets meer, wat op zich ook wel fijn is. Dus maak je niet te druk. Het doet even pijn, maar dan is het ook snel weer voorbij.

 28. Hey Kelly,

  Ik gebruik de anticonceptiepleister.
  Dat is drie maal een pleister die je om de 7 dagen vervangt. daarna las je een pleistervrije week in.
  ik plak deze gewoon op mijn bil en niemand die ze ziet. Je mag hier ook gewoon mee zwemmen en naar de sauna enzo

  groetjes Laure

 29. Hier toevallig vorige week vlak na de bevalling in het zh het anticonceptieverhaal te horen gekregen en meteen een recept ontvangen die samen gaat met het geven van bv. de arts zei als eerste “u weet dat bv geven geen anticonceptie is?” Huh! Natuurlijk weet ik dat! Blijkbaar zijn er dus mensen die denken dat wanneer ze bv geven niet zwanger kunnen worden…ik kon mijn oren niet geloven joh!
  Janske onlangs geplaatst…5 september, de dag waar ik zo naar uitkeekMy Profile

 30. Ik wil niet meer aan de hormonen want ik heb daar heel veel last van en spiraaltjes en andere dingen in mijn lijf zie ik ook niet meer zitten. Hier dus condooms, #yolo (woeps) en als laatste optie een knoopje bij mijn vriend als we echt “klaar” zijn met kinderen maken. Maar daar is hij het niet mee eens…
  Manon onlangs geplaatst…Kiekje #19: Veel uitjes en een bruiloftMy Profile

 31. Ik ben zeer tevreden over het mirenaspiraaltje. Deze zou ook perfect zijn tijdens het geven van borstvoeding want het zou geen invloed hebben op je melkproductie.
  Helaas was dit bij mij wel het geval. Ik heb mijn dochtertje maar 9 weken kunnen voeden omdat mijn productie door het spiraaltje drastisch is verminderd. Dus houdt daar rekening mee!

  Ik ben net 4,5 maand geleden bevallen van mijn zoontje en wij gebruiken nu ook condooms. Maar wij vinden dit allebei een vreselijke oplossing haha. We gaan niet meer verder voor een 3e, dus mijn man laat de schaar er in zetten haha.

 32. Ik zit al vanaf mn 14e aan de pil maar bij is het omdat ik zn buikpijn en hoofdpijn krijgt als ik ongesteld ben dat ik moet overgeven. Maar ik wil wel graag stoppen en helemaal geen anticonceptie meer gebruiken dus ik ben van plan om te gaan stoppen !! Ben benieuwd of ik weer klachten krijg zoals vroeger…

 33. Zelf jaren aan de pil gezeten (ruim 17 jaar lang!!) daarna wel binnen een maand zwanger geraakt. Na mijn zwangerschap niet meer terug naar de pil gegaan, omdat ik merkte dat mijn huid ook beter eruit zag zonder alle hormonen. Uiteindelijk begonnen met de nuvaring, die minder hormonen afgeeft, en ik ben daar onwijs tevreden over, geen bijwerkingen, voel me goed, je stopt hem erin en na 3 weken er weer uit, dan een stopweek en weer een nieuwe erin. Als je nogmaals zwanger wil worden, schijnt dit ook weer makkelijk te kunnen, omdat hij weinig hormonen afgeeft.

 34. Ik ben 3 maanden geleden bevallen en heb nu sinds kort de nuvaring. Ben er tot nu toe heel erg over te spreken en volgens mij mag het ook gebruikt worden als je borstvoeding geeft.
  De prikpil heb ik ook gehad, maar dat was waarscchijnlijk de reden waarom het ruim 3 jaar duurde voordat ik zwanger was dus voor mij nooit meer.

 35. Hier was de implanon drama helaas. Na bijna een jaar eruit laten halen. Nu weer even de pil. Had altijd heftige menstruatie dus vandaar de pil. Liefst wil ik er nu vanaf maar ja die hevige menstruatie dan…

  Liefs

 36. Pffff lastig hoor. Ik heb na de bevalling, mijn dochter is ook van oktober 2013, een mirena laten zetten. Heel tevreden over tot een drie maand terug. Heb nu ineens heel heftige ongesteldheid, terwijl al die tijd daarvoor ik maar minimaal ongesteld was.
  Ik weet niet wat ik anders zou kiezen ook ivm de diabetes. Nu werken naar groen licht van de internist?!

 37. Hoewel ik nooit last had van hoofdpijn, snap ik dat je van de pil af bent gegaan. Dat deed ik zelf een half jaar geleden ook. Ik wil alleen principieel geen extra hormonen meer, en wist je dat een koperspiraal een constante irritatie oplevert?
  Ik gebruik nu de Fertility Awareness Method, wat helemaal natuurlijk is. Geen hormonen, geen spiraal en geen lichamelijk klachten. Maar als je een chaoot bent, is dit misschien geen goede methode. Je moet namelijk precies bijhouden wat er in je lichaam gebeurt om het als betrouwbaar te gebruiken. Maar voor wie geïnteresseerd is in andere opties kan ik het zeker aanraden! Aanstaande zaterdag publiceer ik er een artikel over.
  Er zijn namelijk meer opties dan de huisarts je doet laten geloven!
  Geanne onlangs geplaatst…DIY face serum met natuurlijke olieMy Profile

 38. Ooh ik herken dit dilemma!
  Slik zo’n 4.5 jaar de pil niet meer.
  2x heel snel zwanger geraakt .
  Nu is de jongste 2 jaar en gebruiken we enkel condooms.
  Omdat het soms “in the heat of the moment” niet altijd even prettig is, twijfel ik ook welk middel het beste bij me past.
  Alles heeft voor en nadelen en vind een spiraaltje en staafje in je arm echt eng.
  Nu ik lees dat veel vrouwen na hun zwangerschap de pil niet meer kunnen verdragen, weet ik niet of dat nog een optie is.. jeetje wat hebben die mannen het toch makkelijk he!

 39. Voor de zwangerschappen jaren aan de pil geweest. Tien de kinderwens er was gestopt en dat voelde als een verademing! Na de bevalling geen anti conceptie meer gebruikt en nu erg blij met 3 kinderen. Ons gezin is nu compleet voor ons en dus weer gedacht aan wat nu… De pil wilde ik niet meer, dus gekozen voor een spiraaltje. Ondanks dar gezegd wordt dat je dan vaak niet meer ongesteld wordt is het bij mij toch elke maand het geval en ook voel ik me anders dan tijdens de jaren dat ik geen pil gebruikte… Het liefst gebruik ik dus geen hormonen meer…. Het alternatief voor mij zou zijn dat mijn man zich laat steriliseren… Helaas is hij daar nog niet echt voorstander van….

 40. Pfff anticonceptie, breek me de bek niet open 😉 ik vind het heel interessant om van iedereen hun ervaringen te lezen en zo zie je maar net dat elk lichaam weer heel anders op hormonen reageert.
  Vanaf mijn 15e slikte ik de myrena pil, uiteindelijk zo’n 9jaar geslikt. Ik had erg last van stemmingswisselingen en ik wilde graag weten of dat ik dät zelf was of dat het door de pil kwam. Uiteindelijk hiermee naar de huisarts gegaan en die opperde het idee van de nuvaring. En wat ben ik nogsteeds blij met die beslissing! Ik voel me zoveel beter, geen gekke stemmingswisselingen meer en ik hoef niet meer elke dag aan die pil te denken. De nuvaring breng je in (is een flexibele ring) als een tampon en voel je niet zitten. Ook niet tijdens de seks en anders kan je hem er dan eventjes uithalen (voor Max 3uur). Mijn man heeft hem in die 3 jaar misschien 3x gevoeld dat het voor hem pijnlijk was, dan haalden we hem er even uit (haken met je vinger). 3 weken in, 1 week uit (dan word je ongesteld) en dan begint het opnieuw. Je kan ook doorringen, dan stop je die ene week niet. Dat kan je Max 1x doen.
  Ik vind het echt heel fijn (vriendinnetje is nu ook al een jaar overtuigd), maar je leest er zo weinig over. Daarom wilde ik mijn ervaring hiermee delen 🙂

 41. Vanaf mijn 15e slikte ik de myrena pil, uiteindelijk zo’n 9jaar geslikt. Ik had erg last van stemmingswisselingen en ik wilde graag weten of dat ik dät zelf was of dat het door de pil kwam. Uiteindelijk hiermee naar de huisarts gegaan en die opperde het idee van de nuvaring. En wat ben ik nogsteeds blij met die beslissing! Ik voel me zoveel beter, geen gekke stemmingswisselingen meer en ik hoef niet meer elke dag aan die pil te denken. De nuvaring breng je in (is een flexibele ring) als een tampon en voel je niet zitten. Ook niet tijdens de seks en anders kan je hem er dan eventjes uithalen (voor Max 3uur). Mijn man heeft hem in die 3 jaar misschien 3x gevoeld dat het voor hem pijnlijk was, dan haalden we hem er even uit (haken met je vinger). 3 weken in, 1 week uit (dan word je ongesteld) en dan begint het opnieuw. Je kan ook doorringen, dan stop je die ene week niet. Dat kan je Max 1x doen.
  Ik vind het echt heel fijn (vriendinnetje is nu ook al een jaar overtuigd), maar je leest er zo weinig over. Daarom wilde ik mijn ervaring hiermee delen 🙂

 42. Hier juist geen prettige ervaring met de Nuvaring. Ik kwam er onwijs van aan, kreeg last van hoofdpijnen en mijn libido was totaal verdwenen, en dat in 3 maanden tijd. Ben na die periode gelijk gestopt en ik werd weer mezelf. 😉 Enige voordeel was dat je er geen omkijken meer naar had na het inbrengen. Overigens is de Nuvaring ook slecht in het nieuws gekomen niet heel lang geleden dus blijkbaar is die toch niet zo onschuldig. 😉

 43. Zo makkelijk dacht ik er ook over. Zit nu alleen met een pijnlijke cyste opgescheept met dank aan Myrena.

 44. Wat fijn om te lezen dat jij ook gewoon tevreden bent met de pil! Je hoort de laatste tijd zoveel negatieve verhalen erover, dat ik haast aan mezelf ga twijfelen omdat ik nergens last van heb.
  Het enige waar ik nog wel eens over twijfel zijn de gevolgen voor zwanger worden in de toekomst.

 45. Ik ben echt verrast te lezen hoeveel dames puur en alleen op de condoom vertrouwen! Ik ben zelf aan de pil maar daarvoor moest ik ook op die rubbertjes vertrouwen.. Toch verschillende keren ongelukjes meegehad waar ik toen gelukkig niet zwanger van ben geraakt 🙂

  Ik lees ook veel over mensen die stoppen met de pil en zich daar beter bij voelen. Zelf denk ik daar ook wel eens over, heb toch het idee dat ik door de pil emotioneel gezien wat veranderd ben. Maar andere opties lijken ook niet echt een feestje.. Dus voorlopig denk ik dat ik nog maar even blijf slikken…

 46. Ik ben dan nog maar 20 jaar en heb geen kindjes maar wel dezelfde struggles. Op de een of andere manier ben ik op mijn 12e aan de pil gezet en op mijn 18e besloot ik dat het genoeg was (een keer goed geschrokken want vergeten) dus ging ik aan een spiraaltje. Daar kreeg ik alleen enorm veel vervelende bijwerkingen van dus nu ben ik naar een arts in belgie geweest en heb een gynefix spiraal. Zonder hormonen en heeft een andere vorm dan de standaard spiraal. Ik ben er heel erg blij mee. Ik wordt wel weer ongesteld maar dat is dan maar zo.

 47. Ik ben nadat Zelda vorig jaar geboren was gegaan voor de koperspiraal. Heel veel pijn door gehad en constant doorbraak bloedingen. Daarna overgestapt naar de pil wat ook geen succes was. Veel last van stemmingswisselingen. Nu gebruiken we condooms wat ook niet geweldig is maar ik voel me wel weer helemaal goed. En in combinatie met pcos en daardoor in mijn geval bijna nooit een eisprong vertrouwen we erop dat ik nu niet zwanger raak. 🙂 Maar hopelijk in de toekomst wel weer.
  Marijke onlangs geplaatst…Onderzoek: veel onduidelijkheid over de beste manier om voedsel te bewarenMy Profile

 48. Heey Kelly,

  Ik ben 4m geleden bevallen en heb deze week een koperspiraaltje laten zetten. Ik wil zelf liever geen hormonen in mijn lijf. Ik was heel zenuwachtig maar het viel zo erg mee! De dokter zelf zei ook dat wanneer je een kind hebt gekregen de pijn echt zo n 75% minder is. Misschien toch het proberen waard?

 49. Zoals je weet ben ik zwanger geraakt terwijl ik een koperspiraal had… Dus na de bevalling dacht ik sowiezo: geen spiraal meer voor mij! Toen heb ik een lichte pil gebruikt ivm met mijn prenatale depressie maar helaas kan ik zo slecht tegen hormonen dat dit mijn depressie en lichaam niet ten goede kwam.

  Tja… Dan blijft over de condoom. Dat dus maar! En eerlijk ik vind het niet onromantisch. Het heeft wel iets die pauze! 😉

  Moet jij hiermee ook rekening houden met je DM?

 50. Ik heb er voor gekozen om letterlijk tot negen maanden na de bevalling te wachten met het kiezen van anticonceptie. Ik neig naar iets permanents, omdat ik het graag bij één kind wil houden. Maar daar ben ik waarschijnlijk nog te jong voor (bijna 30), dus dat wordt inlezen!
  Nina onlangs geplaatst…30 Day Blog Challenge: Hoe gastvrij ben jij?My Profile

 51. Ik weet dat het moeilijk oordelen is als je nog een kinderwens zou hebben maar ik ben gestopt met alle vorm van anticonceptie. Ik heb dan ook geen kinderwens, maar ik mag zelfs geen kinderen krijgen. Een paar jaar geleden heeft mijn man een vasectomie laten doen omdat ik geen enkele vorm van anticonceptie meer mocht.

  Sinds mijn 15e ben ik aan de pil geweest voor bijna 10 jaar. Totdat er bij mij levertumoren werden ontdekt. Deze zijn ontstaan door de anticonceptiepil. Een leveradoom is een goedaardig levergezwel dat groeit door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Sommige adenomen kunnen kwaadaardig worden (ontaarden) of aanleiding geven tot een leverbloeding.

  Ik vind het daardoor erg jammer dat de anticonceptiepil zo’n normale manier van anticonceptie is.

 52. Ik heb na geboorte van ons zoontje al bijna 3 jaar lang condooms gebruikt. Nu sinds september 2016 heb ik mirena spiraal. 8 oktober tot 8 november ( gisteren) was ik ongesteld. En ben nu eindelijk klaar. Als ik dit keer weer lang ongesteld ga worden dan verwijder ik de mirena. Voor mirena spiraal was ik tussen 4 en 6 dagen ongesteld . Waarom ik nu spiraal heb Is omdat ik wanneer ik ongesteld ben heftige buikkrampen heb en veel bloedverlies heb. Ik heb geen last van kwaaltjes door spiraal ofzo. Voel me gewoon normaal als toen . 🙂

 53. Hi kelly

  Wij hebben nu ook condooms want de pil bevalt mij niet meer na de bevalling.
  Je zou kunnen kiezen voor een implanon (staafje) die kan je 3 jr laten zitten.
  Wij zetten ze wekelijks bij ons op het werk en horen er goede dingen over. Techniek is 100% verbetert vergeleken met vroeger.
  En het voordeel je krijgt alleen progesteron binnen en geen oestrogenen. Deze laatst genoemde zorgt er “meestal” voor dat je moodswings hebt of hoofdpijnen tijdens pilgebruik.

  Wij hopen Over een jaar ong weer zwanger te zijn dus we houden het tot die tijd op condooms.

 54. Ik gebruik zelf de nuvaring ben 7 weken geleden bevallen en deze week weer begonnen met de nuvaring. Geef geen borstvoeding wegens medische aandoening dus kan je niet vertellen hoe het zit met de betrouwbaarheid tijdens het geven van borstvoeding misschien iets om uit te zoeken? Ben erg tevreden over de nuvaring je brengt hem zelf in laat hem drie weken zitten en je kunt hem zelf weer verwijderen en na een week begin je weer opnieuw. Heel eenvoudig en ik heb er totaal geen last van.

 55. Eerste pil op mijn 18e beviel niet, ik veranderde in een heks dankzij de hormonen en deed allemaal onverantwoorde dingen (zoals uit boosheid de straat op rennen, met dingen smijten enz). Overstap gemaakt, beviel ook niet. Toen wilden we een kind, dus gestopt 😉 Na zwangerschap overstap gemaakt op condoom en daarmee gestopt toen we tweede wilden (die eigenlijk als een verrassing kwam). Sindsdien nooit meer hormonen genomen, mijn man ook verantwoording hebben 🙂 Bevalt prima zo.
  Anja onlangs geplaatst…Brillenmode 2017 – brillentrends 2017My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.