Wat doe jij van 9 tot 5? Lana Leesvoer is ambachtelijk huisvrouw

watdoejijvan9tot5colla

Lana Leesvoer is ambachtelijk huisvrouw: ‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik benieuwd ben wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of thuisblijfmoeder, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal van Lana. Dan heb ik het niet over mijn dochter Lana maar Lana Leesvoer. Zij is blogger en thuisblijfmoeder dat ze uitoefent als ambachtelijk huisvrouw. Ik heb haar per toeval leren kennen via filmpjes van Vara (Kassa) waarin ze haar ambachtelijke huishoudtips deelde. Super handig en inspirerend! Ze is gaan bloggen en via social media kwam ik haar weer tegen. Haar voornaam was ik natuurlijk niet vergeten. Lana is een hoogopgeleide thuisblijfmoeder die zich heeft laten inspireren op het huishouden van de jaren ’40 en ’50. Meer hierover lees je hieronder.

Lana

Lana leest een huisvrouwenboek

Lana Leesvoer is ambachtelijk huisvrouw

Het verhaal van Lana: ‘Ik was nooit van plan thuisblijfmoeder te worden, ik werkte voor Radio- en televisieprogramma’s achter de schermen. Toen mijn oudste zoon geboren was en mijn verlof afliep besefte ik dat ik bij hem wilde zijn. Part time werken in de media is bijna onmogelijk, dus besloot ik samen met mijn man dat ik voorlopig thuis zou blijven. Op zo’n moment ga je opeens terug van een dubbel naar een enkel inkomen, het heeft me geïnspireerd om nog meer zelf te doen.

Ik haal veel inspiratie uit damesboeken en -tijdschriften uit de jaren 40 en 50; in die tijd was huisvrouw zijn echt een ambacht, je moest alles zelf doen, er werd dus ook niet op neergekeken zoals dat nu vaak wel het geval is. Je moet natuurlijk even door het gebrek aan feminisme heenkijken maar het is heel leuk om te lezen.

10831717_1506898309572228_1638711346_nVeel mensen zien een hoogopgeleide vrouw die bewust ervoor kiest om thuisblijfmoeder te zijn als verspilling. Ik kan daar heel kwaad van worden. Er voor kiezen om thuis te blijven is net zo’n legitieme keuze als full time blijven werken. Ook krijg ik wel eens commentaar dat ik mezelf geen feminist mag noemen omdat ik in een traditioneel rolpatroon leef. Dat ik heb mogen kiezen, daar is hard voor gevochten, dat daar nu op neer gekeken wordt is enorm jammer.

Ik zal een dag uit mijn leven laten zien, ik koos voor een maandag:
Ik sta om 7 uur op, de kinderen gaan met papa naar beneden alwaar ze gevoederd en gekleed worden zodat ik me rustig aan kan kleden, had ik al gezegd dat mijn man fantastisch is? Hij vertrekt om kwart voor acht. Ik doe op maandag meestal weekboodschappen, ik maak thuis naar aanleiding van wat ik gekocht heb een weekmenu. Ik kook alles zelf, zelfs mijn tomaten heb ik zelf ingemaakt. Als de kinderen het toelaten begin ik alvast aan het avondeten en aan de stevige soep voor deze week. Ik ontbijt er mee en mijn man neemt het graag mee voor lunch.

Ik bouw een knikkerbaan, blus wat brandjes tussen de twee heren en tegen twaalven is de dreumes op. Ik voed hem in slaap en dan heb ik even tijd om iets speciaals met de oudste te doen; hij mag dan spelen met dingen waar zijn broer te klein voor is, meestal iets als gekleurde rijst of stempels of hij mag helpen snijden in de keuken. Als de dreumes wakker is gaan we naar buiten of spelen we binnen. Om vier uur is het televisietijd, iets waar peuter al de hele dag om vraagt. en zijn de beide heren schermzombies tot papa thuiskomt om 17.15 Ik maak in die tijd het eten af. tussendoor ben ik aan het bloggen, breien, naaien, foto’s aan het maken mailtjes aan het beantwoorden, wol aan het verven, marmelade aan het maken of iets anders productiefs.  Na het eten brengen we samen de kinderen naar bed, met een beetje geluk ben ik om 19.30 beneden. Ik maak dan een lunch voor mijn man en een fruitdoosje voor de peuterspeelzaal van de oudste. Daarna kruip ik achter de naaimachine om mijn nieuwe jurk af te maken’.

lana naait

Natuurlijk is zo’n dag niet genoeg om te laten zien wat er nou ambachtelijk is. Elke dag is anders. In de lente en zomer sta ik regelmatig op mijn volkstuin en natuurlijk ben dan veel meer aan het inmaken, drogen en verwerken, in het weekend ben ik meubels aan het restaureren, ben ik vaak wol aan het verven voor nieuwe projecten en natuurlijk aan het naaien. Ambachtelijk huisvrouw zijn uit zich vooral in bij alles de vraag stellen: kan ik dit zelf? Het zal je verbazen hoe vaak het antwoord ja is.

Kelly: Dankjewel Lana, voor je inspirerende verhaal. Ik bewonder hoe je je eigen hart gevolgd hebt en bent gaan doen wat jij het liefst doet. Ik vind het knap hoe je zo gedisciplineerd zoveel zelf doet en maakt. Ik lees je blog dan ook met veel plezier. Heel leuk om te lezen hoe een dag uit jouw leven eruit ziet. Ik zou iedereen willen aanraden om een kijkje te nemen op de blog van Lana, Leesvoer.

Wat vinden jullie van het verhaal van Lana? Heeft het jou ook geïnspireerd? Laat het me weten in de comments.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

26 reacties

 • Martina
  23 januari 2015

  Ik vind dit altijd een leuke rubriek om te lezen!
  Martina onlangs geplaatst…23 Januari 2015 – Baby onderweg……My Profile

 • Dita
  23 januari 2015

  Wat leuk om te lezen! 🙂
  Dita onlangs geplaatst…I Love IndiaMy Profile

 • Lauriëtte
  23 januari 2015

  Heel erg interessant om te lezen en mooi wat Lana zegt over hoe feministisch het eigenlijk is om zelf de keuze te maken voor huisvrouw, zo had ik het nog niet bekeken. Om heel eerlijk te zijn had ik meer verwacht van het ambachtelijke gedeelte! Volgens mij hebben de meeste huisvrouwen een patroon zoals die van Lana 🙂

 • Manon
  23 januari 2015

  Wat leuk om te lezen zeg. En mooi om gewoon je eigen keus te maken, te doen waar je zelf gelukkig bij bent, ondanks wat anderen ervan zeggen. Wel jammer natuurlijk, dat mensen er op neerkijken en je daardoor negatieve reacties kan krijgen. Mensen moeten iedereen gewoon in hun waarde laten en respecteren dat ieder persoon met een andere levensstijl/dagindeling gelukkig is 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Stamppot van zoete aardappelMy Profile

 • Eline
  23 januari 2015

  Een van mijn favoriete rubrieken! Interessant verhaal ik had alleen meer verwacht van het ambacht, zoals werken in een eigen moestuin of eigen brood bakken!
  Eline onlangs geplaatst…I love food TAG!My Profile

 • Nelleke
  23 januari 2015

  Oooh, wat leuk! Inspirerende vrouw 🙂
  Nelleke onlangs geplaatst…Citroen merengue taart (glutenvrij!)My Profile

 • Saskia
  23 januari 2015

  Super om te lezen! Lijkt mij erg leuk ook om veel dingen zelf te doen zoals koken en kleding maken. Nu gun ik mijzelf daar vaak de tijd niet voor,
  Saskia onlangs geplaatst…Producten in het zonnetje #3 (Kruidvat gezichtsmasker en Kneipp Badkristallen)My Profile

 • Kelly
  23 januari 2015

  Ik vind dit altijd een super interessante rubriek om te lezen. Ik ben altijd nieuwsgierig wat andere mensen nou precies van 9 tot 5 doen! Het lijkt mij geweldig als je zelf kleding kan maken, maar ik heb er geen geduld voor. Een knoop er aan vast naaien is al lastig zat haha!
  Kelly onlangs geplaatst…Makeup Revolution Golden Lights HighlighterMy Profile

 • Lana
  23 januari 2015

  Oh het was zo moeilijk om het allemaal kort te zeggen.

  Ik heb inderdaad ook een moestuin, heb heel lang mijn eigen brood gebakken, maak veel van onze kleding zelf, verf ook vaak zelf de wol waar ik dan weer mee brei, verbouw meubels van de tweedehands en ga zo maar door.

  Dat had ik wat meer kunnen aantippen, dat staat natuurlijk wel allemaal op mijn blog maar jullie lezen hier hahaha.
  Lana onlangs geplaatst…Oil CleansingMy Profile

 • Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla
  23 januari 2015

  Wat een b*llsh*t dat je wel eens hoort dat je jezelf geen feminist mag noemen. Klink klare onzin.

  Je bent een inspirerende vrouw en jij hebt kracht en moed gehad om deze keuze te maken. Knap werk dat je zo veel zelf doet.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Ask me anything – de antwoorden! #1My Profile

 • Elseniek
  23 januari 2015

  Aah juist heel gaaf dat Lana alles op haar eigen manier doet! Mensen mogen niet zo oordelen.. Heel leuk om dit stuk te lezen!
  Elseniek onlangs geplaatst…How is the study going?My Profile

 • Aanhetlijntje
  23 januari 2015

  Heel leuk verhaal, nu ik zelf een maandje thuis ben, besef ik wat een luxe het is. Zou het best gewoon kunnen worden. Nog 2 weekjes en terug aan het werk.
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Hello Mister crosstrainer… so we meet again!My Profile

 • Dionne
  23 januari 2015

  Wat een leuk artikel. Dit is weer eens iets anders, leuk!
  Dionne onlangs geplaatst…STEM OP MIJ | The Entre Deux Fashion Blog BattleMy Profile

 • Tessa
  23 januari 2015

  Wat onwijs leuk om te lezen en zo een kijkje te krijgen in het dagelijks leven van iemand anders. Ik volg Lana’s Leesvoer ook op de voet en vind het altijd weer een bron van inspiratie. Ik ben zelf ook hogeropgeleid en thuisblijfmoeder dus de (vaak negatieve) reacties die Lana krijgt komen mij erg bekend voor. Erg frusterend want het is een keuze die elke vrouw zelf zou kunnen moeten maken zonder daarvoor veroordeeld te worden. Thuis blijven en het huishouden doen, kinderen opvoeden en eventueel andere werkzaamheden is ook hard werken.
  Tessa onlangs geplaatst…Kijktip: The Story of StuffMy Profile

 • Janneke
  23 januari 2015

  Super leuk om te lezen!

 • beautifulday4makeup
  23 januari 2015

  Ik krijg een Dita Von Teese Vibe. Heerlijk :p

 • Eline
  23 januari 2015

  Lana is leuk!
  Eline onlangs geplaatst…Gezonde perencakeMy Profile

 • Simone
  23 januari 2015

  Oh wat leuk!!
  Simone onlangs geplaatst…MAC Mineralize Blush – New RomanceMy Profile

 • Manouk
  23 januari 2015

  Gaaf om te lezen! Ik riep voordat ik zwanger was of uberhüberhaupt echt bewust aan kindjes dacht dat de man maar thuispapa moest zijn en ik wel fulltime zou gaan werken. Nou is die gedachte even 360 graden gedraaid sinds dat ik mama ben. Ik wil gaan proberen om gastouder te worden. Zo doe ik wat ik leuk vind en ben ik thuis bij mijn zoontje!

 • Betty
  23 januari 2015

  Ooh wat een heerlijk stukje! Ik word er helemaal blij van! En mensen zouden eens moeten ophouden met elkaar zo bekritiseren. Nergens voor nodig! Als jullie gelukkig zijn met deze rolverdeling, dan is het goed zo.

  Overigens doen wij het ook min of meer zo op het moment. Ik zou wel parttime willen schrijven, dus daar ben ik mee bezig. Maar tot die tijd ben ik ook huismoeder en ik ben er heel blij mee dat ik er lekker veel voor mijn zoon kan zijn!
  Betty onlangs geplaatst…“Weet je nog…?”My Profile

 • Kaboutertuin
  23 januari 2015

  Wat een leuke blog weer. Ik volg de blog van Lana ook, erg leuk! Thuismoeder zijn is hartstikke druk! Het lijkt me heerlijk!!
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…Suikervrije BountyMy Profile

 • Melanie
  23 januari 2015

  Wat bijzonder om te lezen! Inspirerend vooral. Ik kan niet ontkennen dat het me mega zwaar lijkt. Alles zelf maken en doen maar ik heb er super veel respect voor.

  Fijne dag!
  XoXo Melanie
  Melanie onlangs geplaatst…Motivatie: mindset veranderenMy Profile

 • Lifesabout
  23 januari 2015

  Geweldig om te lezen! En het klinkt zo gezellig…ambachtelijke huisvrouw, haha!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mijn Guilty Pleasures…My Profile

 • Elise | The Beauty Suitcase
  23 januari 2015

  Ik blijf deze column leuk vinden! Knap dat je zo veel zelf doet Lana!
  Elise | The Beauty Suitcase onlangs geplaatst…I am a CheeseheadMy Profile

 • Birds & Buddha
  24 januari 2015

  Wat interessant om te lezen. De nadruk ligt tegenwoordig zo enorm op carrière maken. Daar betrap ik mezelf ook op. Maar ik lees hier over een sterke vrouw die heel bewust haar keuzes maakt en een inspiratie is voor anderen. Dat is toch geweldig?! Mooie rubriek ook Kelly, ik lees hem altijd graag.
  Birds & Buddha onlangs geplaatst…Keuzestress, tips voor de eeuwige twijfelaarMy Profile

 • Sharon
  14 juli 2016

  Wauw wat geweldig! Ik krijg hier helemaal kriebels van in mijn buik! Dit is nu wat mij zo blij maakt 🙂

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.