9x Gezonde voeding voor kinderen in de groei

Welke voeding is belangrijk voor kinderen in de groei? Van welke voedingsmiddelen moeten we ze in ieder geval motiveren om toch wat hapjes van te nemen? Hier geeft Annemiek vandaag antwoord op in deze hele nuttige gastblog. Het blijft een uitdaging vind ik, Kinderen en eten, vooral wanneer ze dit weigeren ;). Vandaag lees je alles over de voeding die belangrijk is voor kinderen in de groei, lees je mee?

Gezonde voeding kinderen in de groei

9 x Voeding die juist bij kinderen in de groei van groot belang zijn

Wat je je kinderen te eten geeft, is van groot belang voor hun groei, welzijn en ontwikkeling. Dit zijn negen voedingsmiddelen die juist bij kinderen in de groei van groot belang zijn:

1.   Groenten

Het zal je niet verbazen dat groenten ontzettend belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Groenten leveren immers gezonde koolhydraten, die kinderen nodig hebben voor de productie van energie en om warm te blijven.

Naast gezonde koolhydraten en vezels leveren verse groenten tal van vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Deze ondersteunen het ontwikkelende immuunsysteem van je kind en helpen hem bij de opbouw van zijn lijfje. Is je kind niet zo’n groente-eter, lees dan deze 10 tips.

2.   Vlees

Vlees, vooral biefstuk, zit boordevol eiwitten. Eiwitten zijn letterlijk de bouwstenen van ons lichaam. Je kunt deze voedingsstoffen zien als de bakstenen en specie van je lijf. Je kind heeft ze nodig voor de ontwikkeling van zijn botten, tanden, nagels, spieren, hersenen en zenuwstelsel.Vlees en andere dierlijke eiwitbronnen bevatten alle acht essentiële aminozuren, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Dit zijn dus de beste eiwitbronnen voor je kind. Naast eiwitten bevat vlees ook gezonde vetten, vitamines en mineralen, zoals ijzer, zink, calcium en vitamine D, B1 en B12. Deze heeft je kind eveneens nodig voor de groei van zijn lijfje en voor een gezonde werking van zijn zenuwstelsel.

Tip: koop vers vlees en laat dit tot gehakt malen. Dat is een stuk gezonder dan het kant-en-klare gehakt uit de supermarkt.

Gezonde voeding kinderen in de groei

3.   Vis

Vis levert naast eiwitten ook gezonde vetten, die je kind nodig heeft voor de ontwikkeling van zijn hersenen en zenuwen en het transport van hormonen. Magere vis bevat vooral veel eiwitten en vette vis is rijk aan gezonde omega 3-vetzuren.

Zet vis regelmatig op het menu en wissel vette en magere vissoorten af. Koop het liefst verse vis in plaats van vissticks of kibbeling, want die laatste twee bevatten ongezonde koolhydraten.

4.   Eieren

Eieren zijn ontzettend voedzaam en essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind. Naast eiwitten bevatten eieren gezonde vetten, vitamines en mineralen. Er wordt wel eens gezegd dat kinderen twee eieren per dag mogen eten.

5.   Zuivel

Zuivelproducten  ̶  zoals melk, yoghurt en kaas  ̶  leveren eiwit, vitamine D en B-vitamines. Allemaal voedingstoffen die kinderen in de groei hard nodig hebben. Vitamine D zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kind het mineraal calcium goed kan opnemen. Dit heeft hij nodig voor gezonde botten en tanden.

Toch hoef je je kind niet te overvoeren met zuivel. Het beste zorg je ervoor dat een maaltijd of tussendoortje voor maximaal een kwart uit zuivelproducten bestaat. Meer zuivel kan namelijk de zuurgraad beïnvloeden, waardoor de botten van je kind juist verzwakken en de nieren onder druk komen te staan.

Mocht je kind geen melk lusten of koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben, dan kan hij zijn eiwitten en andere voedingsstoffen prima uit andere producten halen. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten.

6.   Peulvruchten

Bonen en linzen zijn heel eiwitrijk en om die reden een belangrijk voedingsmiddel voor je kind. Zeker als je kind geen vlees wil eten of allergisch is voor zuivel. Kijk wel uit met pinda’s, want daar zijn sommige kinderen allergisch voor.

7.   Fruit

Naast groenten is vers fruit één van de beste bronnen van koolhydraten voor kinderen. Ook fruit levert naast energie belangrijke vitamines en mineralen. Verder vind je in vers fruit gezonde vezels, die de spijsvertering van je kind ondersteunen.

8.   Quinoa, gierst en haver

Deze granen leveren niet alleen belangrijke eiwitten, maar ook gezonde koolhydraten. Kijk dus eens of je kind havermout lust en maak dit dan regelmatig voor hem klaar.

9.   Zaden en noten

Zaden en noten leveren gezonde vetten en eiwitten, die de ontwikkeling van je kind ondersteunen. Vooral lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad zijn rijk aan gezonde vetten. Ook walnoten zijn heel gezond voor je kind. Kijk alleen uit bij jonge kinderen, omdat ze zich in noten kunnen verslikken.

Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen? Deel het hieronder in de reacties!
Dankjewel Annemiek voor deze leerzame blog! Lees meer van Annemiek via haar site puurfiguur.nl.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

8 gedachten over “9x Gezonde voeding voor kinderen in de groei”

 1. Wil je meer weten over gezonde voeding, kijk dan op…. er staat geen website bij. En jammer dat er geen tips in staan hoe je je kind dit laat eten. Mijn dochter proeft niks nieuws. Vertikt het echt.

 2. vanaf dat de meiden klein waren heb ik ze “belazerd” haha en manlief trouwens ook want het waren gewoon geen groenten eters dus ik pureerde alles gewoon en deed dat door sauzen heen en doe dat nog of maak er een puree van. vlees zijn wij hier ook gek op en de meiden ook dus hier krijgen ze voldoende binnen 😀 fruit eten wij niet zoveel alleen rood fruit omdat daar het minste koolhydraten in zitten en zuivel gebruiken wij niet alleen eiren

 3. Vlees bevat gezonde vetten? Nee, juist veel verzadigde vetzuren.
  Vis bevat wel veel goede vetzuren.

  Daarnaast geeft het nu de indruk dat een opgroeiend kind vlees binnen moét krijgen. Dit klopt niet. Een kind kan prima vegetarisch, gezond opgroeien.

 4. Hi Kelly,

  Heb je ook tips voor kids die het momenteel vertikken om groente en fruit te eten? Ze is bijna 2 jaar, at echt alles van peer, banaan, spercibonen, bloemkool etc. En nu al een aantal maanden niets meer. Banaan gaat, aardappel ook en af en toe een dopewrt. Als iemand goede raad weet graag…

  Groetjes Tamara

 5. Toch wel een soort van “logische” of voor de hand liggende lijst met voeding?
  Dit weet iedereen wel lijkt mij….

 6. Vlees of dierlijke producten als meest gezonde eiwitbron? Als er een eiwitbron is die je beter vermijdt, dan zijn het wel deze. Een kind heeft absoluut geen koemelk nodig, er zijn tal van andere soorten melk, die plantaardig zijn en dus veel beter aansluiten bij de behoeftes van ons lichaam. Het is een groot misverstand dat vlees nodig is, en gezond, dat is het slechts in zeer beperkte maten, en dus zeker niet elke dag. En dan heb ik het nog niet eens over alle ecologische en welzijnsgevolgen van deze producten gehad.
  Jammer dat daar niets van blijkt in dit artikel..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.