8 dingen die een jonge moeder liever niet wilt horen

Bron

8 dingen die een jonge moeder liever niet wilt horen: Als je onder de 25 bent en moeder wordt dan heb ik het idee dat dit in Nederland gezien wordt als ‘jong moeder worden’, correct me if i am wrong. Ik was 22 toen ik zwanger werd van Lana, 23 toen ze geboren werd dus ik hoor bij de categorie ‘jonge moeders’. Daar ben ik ook wel trots op en dit is voor ons (zoals jullie inmiddels wel weten) een hele bewuste keuze geweest. Toch zijn er bepaalde opmerkingen die ik regelmatig hoor en die waarschijnlijk herkenbaar zijn voor andere jonge moeders en vaders. Ik vond het daarom leuk om dit lijstje eens op te sommen. Neem dit artikel met een korreltje zout want dit wordt natuurlijk niet met verkeerde bedoelingen gezegd maar ik vond het wel leuk om dit lijstje op te sommen.  Dit lijstje bevat 8 dingen die je als jonge moeder liever niet wil horen.

             

        8 Dingen die je als jonge moeder liever niet wilt horen.

1. Leuk dat je zwanger bent, maar was het gepland? Of een ongelukje?
Zelfs als het niet gepland geweest was dan vind ik het nogal een groot woord om het ongelukje te noemen. Sommige dingen kun je beter niet vragen.

2. Hoe reageerden je ouders toen je vertelde dat je zwanger was?
Ze werden heel boos, ze werden heel verdrietig, hoe zou jij reageren als je hoort dat je oma/opa wordt? Natuurlijk waren ze dolgelukkig en trots. En als ze dat in eerste instantie niet geweest zouden zijn dan vertel ik dat niet zomaar aan anderen.

3. Pfoe leuk, maar ik moet er nog niet aan denken. Verschrikkelijk om hele dagen opgescheept te zitten met een kind.
Ja, dat mag jouw idee daarbij zijn. Wat kan ik daar op antwoorden?

4. Leuk voor je, maar ik wil eerst genieten van mijn leven.
Mijn leven is absoluut niet voorbij nu ik moeder ben. In tegendeel, mijn ervaring is dat mijn leven nu echt is begonnen, ik geniet er iedere dag van, het is niet altijd rozengeur en maneschijn maar ik had er niet langer op willen wachten.

5. Je ziet er niet uit als een moeder.
Hoe ziet een moeder er dan uit?

6. Wat een lief kindje. Ik weet niet of ik wel kinderen wil, ik wil eerst carrière maken, dure reizen maken, veel geld verdienen en een groot huis kopen. Had jij dat ook niet liever gewild?
Ja, eigenlijk wel….   Eerlijk? Nee, dat is voor mij niet zo belangrijk. Ik ben heel blij voor je dat dat jou gelukkig maakt, maar laat mij maar moeder zijn, een leuk gezellig huisje wonen, veel thuis zijn bij mijn vriend en kindje en ik word eigenlijk net zo gelukkig van een weekje kamperen in Frankrijk.

7. Wat een leuk kindje, wanneer komt de tweede?
Zodra we daar aan toe zijn, wanneer begin jij eigenlijk aan kinderen? Nee, die vraag zal ik iemand ook niet zo stellen.

8. Je mag echt niet klagen over hoe zwaar het moederschap soms is hoor, je hebt er immers zelf al zo jong voor gekozen.
Hier hoef ik niets bij uit te leggen, ook als je op latere leeftijd moeder wordt en je klaagt wel eens hoe zwaar je het vind, dat mag! Hoe bewust je keuze om moeder te worden ook is, het is gewoon niet altijd makkelijk.

Zoals ik al zei, neem het artikel wel met een korreltje zout. Mensen bedoelen het helemaal niet verkeerd als ze die dingen tegen je zeggen en zo voelt dat ook helemaal niet. Het is gewoon herkenbaar en ik denk dat andere jonge moeders dit ook zullen herkennen. Herken jij dit als jonge moeder zijnde? Of totaal niet? Andere suggesties van opmerkingen die jij kreeg? Laat het me weten in de comments.
Artikel met waarom ik jong moeder wilde worden.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

84 gedachten over “8 dingen die een jonge moeder liever niet wilt horen”

 1. De zelfde vragen stelde ze mij ook, eerst als jonge moeder en later als jonge oma.
  Jong moeder kunnen zijn daar heb ik geen spijt van gehad.en dat onze dochter ons jong opa en oma heeft gemakt, is het mooiste wat er bestaat .

 2. Ja lijkt me soms erg lastig deze vragen. Mij wordt vaak de vraag gesteld wanneer we nou eens een kindje krijgen. Net of is het een pak suiker wat je zo even koopt, zo raar als mensen dit vragen. Wij willen nog even wachten maar mocht het gebeuren zouden we heel blij zijn. En wie weet is het ons wel niet eens gegund.
  Dita onlangs geplaatst…Instaswap 2014 Fall EditionMy Profile

 3. Hoi, ik ben 28 en heb bewust (nog) geen kids. Ik woon al 6 jaar samen en mensen vragen mij regelmatig: en wanneer komt er gezinsuitbreiding?
  Mijn reactie tegenwoordig: ik heb nig minstens 10 jaar.

  Ik weet nog niet wanneer, maar ik vind het ook geen prettige vraag, en zou die zelf ook nooit zo stellen. dus kan me wat dat betreft wel wat voorstellen bij dit artikel 🙂

  Neemt niet weg dat ik het leuk vind om mee te kijken bij jou!

 4. pffff… zeker de opmerking als “is het wel gepland” “een bewuste keuze” en “wanneer komt de 2e” komen mij de neus uit. Wat een ongepaste vragen. Wij hebben er ook bewust voor gekozen om jong ouders te worden. Dat wil niet zeggen dat ons leven nu voorbij is. Nee hoor, wij genieten net zoveel van anderen als het leven, maar onze prioritering ligt anders. Wij hebben beiden niet de ambitie om een hoge functie te bekleden of eerst een groot huis te kopen. Wij hebben andere keuzes daarin gemaakt en dat moet lekker ieder voor zichzelf weten.
  Diana onlangs geplaatst…Photo bomb week 45: Levi ziek, recepten uitwerken en onderwegMy Profile

 5. Ik kan me voorstellen dat die vragen niet leuk zijn om iedere keer weer te horen. Gelukkig besef je dat het goed bedoeld is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nooit zo goed weet wat ik moet zeggen na het gefeliciteerd. Je wil ook niet meteen overgaan op een andere onderwerp. Vaak komt er dan zo’n knullige vraag uit denk ik. Dat staat overigens los van de leeftijd.
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Dag 7My Profile

 6. leuk om te lezen als niet-moeder haha 🙂 vrees dat ik mij ook wel eens aan een aantal opmerkingen schuldig heb gemaakt hihi 😉 weet ik nu wel wat ik beter niet lanzeggen :p

 7. Jeetje wat een nare opmerkingen. Iedereen maakt zo’n keuze voor zichzelf vind ik. Jij kiest ervoor om jong moeder te worden, ik kies er bewust voor om nog een aantal jaar te wachten en verder vind ik dat iedereen zijn of haar mening gewoon voor zich moet houden, sowieso is elke situatie weer anders!
  Lauriëtte onlangs geplaatst…FonQ blogevent met workshop van ZuiverMy Profile

 8. Ja heel vreemd dat men die vraag zomaar stelt alsof je een kindje zomaar even neemt. Best heftig omdat het voor de ander een hele diepe betekenis kan hebben en daar staat men dan niet bij stil. Het is gewoon allemaal niet vanzelfsprekend.

 9. Ja, dat mensen dat zomaar vragen is best brutaal, net als de vragen die ik soms krijg. Het is niet zo vanzelfsprekend om allemaal kinderen te willen en daar zomaar even voor te gaan 🙂

 10. Ik snap gewoon niet hoe mensen dit soort dingen zonder schaamte, ondoordacht kunnen vragen. Niet alleen aan jonge moeders, ook aan iets oudere mensen zonder kinderen (wij zijn 30 en nog geen kinderen, krijgen ook regelmatig pijnlijke en stomme vragen)
  Het is zo’n gevoelig onderwerp, hou gewoon je mond;) Laat iedereen in z’n waarde en stel gewoon leuke vragen;)
  Miranda onlangs geplaatst…Mijn meest populaire artikelenMy Profile

 11. Ik vind je persoonlijk niet zo jong. Jonge moeders vind ik 16 tot 18 jaar. 🙂 En dan nog zou ik bepaalde vragen niet stellen.
  Wij zijn nogal laat ouders geworden. Nu ja, laat… ik ben 29 jaar.
  En dan krijg je ook behoorlijk wat vragen hoor. Eerst jarenlang “wanneer beginnen jullie eraan?” Zelfs “lukt het niet bij jullie?”
  En nu hij er eindelijk is: “willen jullie een tweede?” “Je zal dan toch snel voor een tweede moeten gaan.”
  Silke onlangs geplaatst…Food tagMy Profile

 12. Oh zo herkenbaar!!! Ik was 22, net afgestudeerd, getrouwd en werd zwanger (bewuste keus om jong moeder te worden). We waren dolblij! Nu ben ik 26 mijn zoontje 3 en inmiddels dochtertje erbij van 7 maand en ik krijg bijna maandelijks wel de vraag: zijn dat jouw kinderen? En ja, als je even goed kijkt kan je dat ook echt wel zien. Misschien maar een notitie op mijn voorhoofd ja, mijn kinderen, ja bewust en ja dolgelukkig en ja als je geen andere vage vragen hebt mag je doorlopen hahaha

 13. is het wel gepland ….vind ik altijd zo grof!! waarom altijd een hele vragenlijst die je naar je koppie krijgt ipv goh leuk hoe ver ben je bla bla bla…
  rachel onlangs geplaatst…Social mediaMy Profile

 14. Ik zou het niet eens vragen, vooral niet of het een ‘ongelukje’ was. Iedereen heeft een eigen mening wat wel of niet jong is en als je het ergens niet mee eens bent (of dat je het zelf anders zou doen), houd je alsnog je commentaar voor je, want een kindje vind ik zoiets persoonlijks. Iedereen leeft zijn/haar leven zoals hij/zij dat wil, ik vind dat je er niet over mag oordelen. Leuk geschreven btw! 🙂
  Esmeralda onlangs geplaatst…Week in foto’s #1My Profile

 15. Ik ben 25 en heb een dochter die net 11 maanden oud is. Afgelopen weekend hadden we een klasbijeenkomt en ik was de enige die al mama was. Ik denk dat bijna alle dingen die je opsomt daar tegen mij gezegd zijn. Zo vervelend en onbeleefd. Het is toch iedereen zijn eigen keuze! Ik ben super gelukkig met mijn leven nu. Mensen doen soms alsof ik een tienermoeder ben en alsof mijn leven al voorbij is. Ik ben getrouwd met een super lieve man, wij zijn al 6 jaar samen, hebben een eigen huisje en beiden een vaste job. Waarom dan wachten? Wij doen met z’n drietjes heel leuke dingen samen en gaan nog steeds op vakantie! En die vraag ‘wanneer komt er een tweede’ horen wij dagelijks! Ik zeg zo’n dingen nooit tegen anderen! Ach ja, we zullen er ons maar niet te hard aan storen zeker. 🙂 Maar toch zou iedereen 2 keer moeten nadenken vooraleer ze iets zeggen. Wat als iemand een kindje wil maar niet zwanger geraakt? Of net een miskraam heeft gehad?…

 16. Ik ben zelf geen moeder, daar ben ik momenteel ook helemaal niet klaar voor. Ik ben even oud als jij, en moet soms wel lachen. Dan hoor ik dat zus en zo zwanger is, even oud als ik. En dan denk ik OMG HOE JONG. En dan denk ik ‘Wacht. Ik ben geen 16 meer, ik ben twintiger’ en dan vind ik het opeens niet meer jong. Ik vergeet soms dat ik zelf ook al in de twintig ben, en dat zulke keuzes dan best logisch zijn.

  Zal ook komen omdat ik vorig jaar begonnen was met een nieuwe opleiding, dan is niemand daarmee bezig. Wat ik vooral altijd zo bijzonder vind is dat iedereen maar altijd vindt dat ze een mening mogen hebben over alles, en het dan nog delen ook. Het gaat mij toch helemaal niks aan waarom je een kindje hebt? Als je gelukkig bent, lijkt me dat alles wat uitmaakt.
  Irenka onlangs geplaatst…Lush ShoptourMy Profile

 17. Dat mensen vragen of het een ongelukje was, dat is toch echt gewoon té erg. Ik heb als assistente bij een verloskundigenpraktijk gewerkt, daar vroegen we wel of het gepland was. Maar ik neem aan dat als je zwanger bent, dat het dan zeker gewenst is!

  En andersom is ook zwaar irritant, ik ben 28 en dat mensen dan zeggen, de klok begint te tikken, wanneer komt er een kindje, begint het bij jullie nog niet te kriebelen. Laat mensen gewoon, je hoort het wel als het zover is, of als iemand er iets over kwijt wil!
  Bregje onlangs geplaatst…Haakboeken top 3 van dit momentMy Profile

 18. Ik ben zelf op mijn 30e moeder geworden maar ook voor mij zijn veel opmerkingen erg herkenbaar. Vooral die ‘wanneer komt de tweede?’! Pfff, mag ik eerst even wennen aan mijn eerste kindje ;). Mensen bedoelen het inderdaad niet slecht, het zijn gewoon van die ‘standaard’ opmerkingen die eigenlijk niet altijd even gepast zijn maar die er een beetje zijn ingesleten. Net zoals ongevraagd advies geven als jij nietsvermoedend met je kindje op straat loopt of in de supermarkt staat.
  Tessa onlangs geplaatst…Mijn bezoek aan het Bijna Waste Geweest FeestMy Profile

 19. Ik ben nu net 8,5 week zwanger, dus ik schrijf nog even anoniem haha. Maar ik ben 21, bijna 22, en ik zie nu al een beetje op tegen al het commentaar, want ik weet zeker dat dat gaat komen. Ik heb geen zin om mij steeds te verdedigen, alleen maar omdat ik jong moeder word. We hebben er bewust voor gekozen, zijn al jaren samen, wonen in een mooi huis waar ruimte is voor een kindje, en we hebben genoeg inkomen voor een kindje. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten wachten als we het beide willen. Ik heb ook helemaal niet de ambitie om hogerop te komen, of zin om verre reizen te maken. Laat mij maar lekker burgerlijk zijn 😉

 20. Komt me bekent voor al die dingen en echt niet leuk om te horen zelf ook gehad toen ik zwanger werd.

 21. Heel herkenbaar! Vooral als je even wacht of moet wachten op een tweede kindje.
  Mensen hebben altijd een heel eigen ideaal beeld en vragen heel brutaal. Ik ben altijd voorzichtig omdat je als buitenstaander het gewoon niet weet hoe iemand erin staat.

  Leuke post met plezier gelezen.
  Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 22. Ik was heel graag op jouw leeftijd moeder geworden maar tja, toen kenden wij elkaar nog niet. Nu werd ik zwanger toen ik 25 was en mama toen ik net 26 was. Zelfs ik kreeg nog commentaar. Zeker toen ik op mijn 28 ste beviel van de tweede. Dat was echt verschrikkelijk jong. Zo zie je maar…. Ik vond het een perfecte leeftijd, en nog steeds. Tis maar net wanneer je de juiste tegen komt en er aan toe bent toch? En de rest…. Tja, rare opmerkingen hou je altijd maar meestal niet slecht bedoeld denk ik. Liefs!
  Maai onlangs geplaatst…Instaweek #24; babywas, onvermoeibaar spelen en zelfs nog moment van rustMy Profile

 23. Heel herkenbaar!!! Ik was ook 22 toen ik zwanger werd en 23 toen mijn oudste werd geboren. Bovendien studeerde ik ook nog, zat in mijn laatste jaar van mijn opleiding. Al die opmerkingen heb ik ook gehad.

  Toen mijn zoontje 6 weken oud was deed ik samen met hem boodschappen. Een oudere man kwam naar me toe en vroeg of ik het niet zonde vond. Zonde??? Ik snapte echt niet wat hij bedoelde. “Ja, dat je zo jong een kind hebt. Je had nog zo lang van je leven kunnen genieten”.
  Ik kende die man niet eens!!

  Inmiddels heb ik drie jongens. Nu krijg ik regelmatig de vraag of we door gaan voor een meisje. *zucht*
  Kaboutertuin onlangs geplaatst…KleefzandMy Profile

 24. Ik was 19 en zwanger (niet gepland) en toen ik hoogzwanger bij kassa 2 van de supermarkt stond schreeuwde de cassiere van kassa 5 (een oud-klasgenootje) naar me: HOIIII GEFELICITEERD MET JE ZWANGERSCHAP!! WAS HET WEL GEPLAND???

  OMG! Waar is je fatsoen?

  Heel herkenbaar dus 🙂

 25. Inderdaad vreselijk! Alsof wanneer je een kindje krijgt je hele leven stopt en je nooit meer iets kan doen, wat een onzin. Ja, een kindje krijgen doe je niet zomaar, maar leeftijd heeft daar serieus niets mee te maken.
  Channah onlangs geplaatst…Mama| kosten besparen!My Profile

 26. Ik ben iets ouder (25 toen ik moeder werd, nu 26) maar herken veel van de vragen. Gisteren kreeg ik voor het eerst de vraag of het niet eens tijd wordt voor de 2e. Ik weet niet hoor, maar de kleine man is nog geen 8 maanden oud. Ik moet er ff niet aan denken nog!
  Joyce onlangs geplaatst…Blote mama buiken inzendingenMy Profile

 27. Ik heb respect voor ieder zijn keuze maar vind wel dat er soms te weinig bij stil word gestaan dat empathie en normbesef pas rond je 25e volledig ‘ontwikkeld’ is evenals de afname van egoïsme. Daarnaast vind ik het mooi als een stukje meer levenservaring en kennis kan worden meegegeven aan een kind. Daarom ben ik voor mijzelf voorstander van moeder worden vanaf minimaal 25, indien het überhaupt gegund is.

 28. Heel erg herkenbaar, ik heb dan altijd de neiging om mezelf te verdedigen met “ja maar als hij 18 is ben ik nog jong genoeg om…” maar ik hou de laatste tijd gewoon wijselijk mijn mond. En dan te bedenken dat ze op mijn leeftijd in de jaren 50 al 4 kinderen hadden en allang getrouwd.
  Angelique onlangs geplaatst…Tag | This or that fall editionMy Profile

 29. Ik betrap mezelf erop dat ik de ‘hoe reageerden je ouders’ vraag nog vaak stel. Gewoon, omdat ik weet dat de opa en oma in spe het ontzettend gaaf nieuws vinden en ik heel benieuwd ben naar hun enthousiaste reactie. En niet omdat ik ervan uit ga dat ze dit niet leuk vonden ofzo.. Ach, ik denk inderdaad dat ze het allemaal goed bedoelen 😉
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…Appelcompote / Appelmoes maken: een eitje!My Profile

 30. Leuk artikel! Ik ben ‘al’ 32 en heb vaak de vraag gehad wanneer de kinderen komen. Uuuh… dat moet toch iedereen lekker zelf weten! Geniet van je kleintje Kelly!
  Marcella onlangs geplaatst…OnhandigMy Profile

 31. Veel van die vragen kreeg/krijg ik ook terwijl ik helemaal niet eens een jonge moeder ben. Heb sowieso nog steeds vriendinnen die enorm van het feesten houden en nog niet aan kids moeten denken.. Tsjah ieder zn keus toch?! Ik had niet anders gewild!!
  Nicole onlangs geplaatst…How I love: autorijdenMy Profile

 32. Nathalie Eline

  Wat een leuk artikel, ik moest om sommige dingen echt lachen. Ik denk dat er vaak niet bij na wordt gedacht, bij wat er gezegd wordt. Ik ga voortaan ook wat meer opletten bij mijn moeder vriendinnen, ik weet nu wat ik dus niet moet zeggen! 😉
  Nathalie Eline onlangs geplaatst…Recept: Kopanisti (pittige feta spread)My Profile

 33. Heel bekend. Het woord ‘ongelukje’ mogen ze van mij schrappen als het over zwangerschappen en baby’s gaat. Zo walgelijk. Bah. En dure reizen maken, tja. Hartstikke leuk, maar inderdaad, een weekje naar Frankrijk vind ik ook super!
  Kimberley onlangs geplaatst…Persoonlijk | Even opnieuwMy Profile

 34. Ah, dat vind ik ook zo’n nare vraag! Stel nou dat degene waaraan je het vraagt al heel lang probeert, maar het lukt niet. Of iets anders pijnlijks op dat gebied? Kan heel kwetsend zijn in elk geval.

  Hoewel het ongetwijfeld (vrijwel) altijd goed bedoeld is natuurlijk! Ik denk dat mensen er niet zo over nadenken en in hun enthousiasme zulke vragen gaan stellen :p
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Mijn favoriete receptenMy Profile

 35. Wanneer ik (sinds vandaag 22) uitspreek dat ik best graag jong moeder zou willen worden, dan kijken mensen me aan alsof ik een ziekte heb! ‘Jij bent daar nog veel te jong voor’. Ik vind dat zo’n onzin! Het is dat ik nog verder wil studeren, maar wanneer ik nu een baan had gehad zou ik het helemaal niet erg vinden om voor mijn 25ste moeder te worden!
  Elise | The Beauty Suitcase onlangs geplaatst…[REVIEW] Rimmel London 60 SecondsMy Profile

 36. Tja, herkenbaar. Niet omdat ik zelf al een kindje heb, maar omdat dat soort vragen ook gesteld werden toen ik ging trouwen, ik was net 22. Ben je zwanger? Is hij rijk? Tralala, mij maakt niet uit want ik ben gelukkig!
  Suzanna onlangs geplaatst…Mijn boodschappen week 45My Profile

 37. Goed artikel, Kelly!

  Ik wilde vroeger zelf altijd graag jong moeder worden (23)…net als mijn moeder…helaas liep dat anders door keuzes, studies en een appartementje waar geen plek was voor een baby…toen dus min of meer bewust gekozen om te wachten en extra te genieten van alle voordelen van het “kinderloos” leven…
  Ook al was mijn kinderwens erg aanwezig…het was gewoon nog niet “onze tijd”

  Ach…mensen hebben altijd een oordeel en mening…daar kunnen we helaas niet onderuit…maar jong moeder worden of moeder worden op een latere leeftijd…het heeft beiden zijn voor en nadelen…en je weet nooit of iemand de keuze daarvoor uberhaubt gehad heeft…

 38. Herkenbaar – al was ik 27 toen onze dochter geboren werd. Vlak na haar geboorte vroeg iemand die ik enkel op zakelijk gebied ken aan mij: zeg maarre… Ben je eigenlijk wel samen met de vader? Uhmm hoe kóm je op zo’n rare vraag?!

 39. Ik herken dit zeker!! Velen vragen al achter een 2de terwijl de eerste 5 maand is. Ik twijfel zelfs voor een 2de, niet dat ik niet wil maar heb er wel m’n redenen voor. + ik zei steeds dat ik 26 een mooie leeftijd vond om mama te worden. Ik ben nu op m’n 24mama geworden en ik vind het perfect! Ik zou het zelfs niet erg gevonden hebben moest het vroeger gebeurt zijn! Ookal wil je idd nog eerst zelf even van het leven genieten, maar eens je kids hebt, kan je niet meer zonder, hoe zwaar de taak ook is!
  Sofie onlangs geplaatst…Mijn weekMy Profile

 40. Moederschap is iets persoonlijks waar ieder zijn eigen ideeën, opvattingen en mening over heeft en daar hoeven andere mensen zich niet mee te bemoeien. Geniet van zo’n knap dochtertje als de jouwe!
  Emmy onlangs geplaatst…HoolaMy Profile

 41. In de wereld van vandaag hebben mensen helaas vaak hun oordeel klaar. Zulke vragen worden denk ik gesteld vanuit eigen onzekerheid, jaloezie of onwetendheid. Jammer.
  Petra onlangs geplaatst…Hooggevoelig?My Profile

 42. Ook ik was 24 toen ik mijn zoontje kreeg en ook dat was een bewuste keuze. Toen geen opmerkingen gekregen, maar nu wel. Hij is inmiddels 4 en wij houden het er bewust bij een. Ook wij krijgen vaak de vraag wanneer de tweede komt, want eentje is “zielig”. Erg jammer, want zo ervaart hij het zelf helemaal niet.

  Ik ben nog steeds blij dat ik toen 24 was. Nu hij naar school gaat kan ik een heleboel anedere dingen doen en ook ik heb een goede baan. Daarnaast is niet alles te plannen.

 43. Mijn zwangerschap (19 toen ik zwanger werd, 20 toen ik beviel) was wel ongepland, maar niet ongewenst, dan kun je het geen ongelukje noemen toch? Ik vind het jammer dat jong moeder worden bijna taboe is, terwijl wachten tot je 40e alleen maar lof krijgt. Jong moeder worden heeft ook zijn voordelen 😉

 44. Ik ben nu 18 jaar en ik ben zwanger van een meisje ik ben nu 25 weken en 3dagen ver ik sta er alleen voor maar ik ga zeker mijn best doen voor haar het was niet gepland maar toch heb ik ervoor gekozen om haar te houden ook al ben ik zo jong …

 45. Dat mensen rare vragen en dingen kunnen zeggen ben ik ook wel gewend. Het krijgen van kinderen is niet vanzelf sprekend, heb er al eens een artikel over geschreven. Nu eindelijk na 9 jaar in de medische malle molen , en ik dan toch zwanger …. en wat denk je … die idiote vragen blijven… pff het is ook nooit goed 😉
  Miss Mags onlangs geplaatst…Swatch/NOTD Ciaté – Paint Pot Cookies and CreamMy Profile

 46. Ja, wat kan ik hier nog voor zinnigs aan toevoegen? Ik snap in mijn geval wel dat mensen benieuwd zijn naar de reactie van mijn ouders, wij zijn er ook heel open en eerlijk over dat het niet in de planning zat en dan kun je eigenlijk wachten op een vervolgvraag. Ik krijg ook nog wel eens de vraag of de keus moeilijk was tussen abortus en het kindje houden en dat vind ik dan weer een beetje te dichtbij komen. Maar natuurlijk is zoiets moeilijk (!!) je kiest niet even of je een kies gaat laten trekken bij de tandarts of dat je ‘m lekker laat wegrotten. En wat de reactie was van mijn ouders … ja, natuurlijk is dit niet het verhaal wat je voor je kinderen in je hoofd had en is het schrikken, maar het besef dat je oma/opa gaat worden overheerst toch wel en dat is toch ook maar weer een cadeautje? Ik snap de nieuwsgierigheid van mensen en voel me niet te beroerd om daar gewoon antwoord op te geven, maar sommige mensen stellen het op zo’n manier dat het inderdaad best kwetsend kan overkomen. Vragen uit oprechte interesse of vragen uit nieuwsgierigheid en sensatie zoeken vind ik een groot verschil.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 25My Profile

 47. Waarom zou je trots zijn op jong moederschap? Daarmee impliceer je dat het iets goeds is, dat is het niet. Ook niet slecht, maar toch ook niet beter dan later moeder worden? Ik vind trots echt een heel misplaatst worden.

  Ben zelf altijd wel benieuwd of het gepland is maarja ben te beleefd om het te vragen

 48. Ik vind het fijn hier meer over te lezen! Zo’n opmerkingen krijgen, lijkt me verschrikkelijk… Ik denk dat mij dat op een bepaalde manier toch wel zou raken en ik zou soms met mijn mond vol tanden staan, niet weten wat te antwoorden… Ik ben 20 en mijn vriend wordt 28. Best een groot leeftijdsverschil dus maar voor ons werkt dit prima. Sommigen kijken daar soms een beetje raar van op maar ik probeer me daar dan niets van aan te trekken, ook omdat ik vanbinnen weet en voel dat onze relatie goed zit en dat hij de ware is. Mensen hebben altijd wel commentaar op iets, denk ik dan. In tegenstelling tot mijn vriend heb ik al ontzettend veel zin in het moederschap. Jong moeder worden, lijkt mij echt fantastisch en voor mij ben je dus ook echt een voorbeeld!
  Anneleen onlangs geplaatst…Knutselpakket van Miss MurphyMy Profile

 49. Echt heel goed dat je dit even neerzet. Wij niet moeders vergeten dit soort ontactische vragen toch erg vaak 😛 en als ik ze zo lees denk ik echt omg dat kan ik inderdaad echt niet zo vragen.
  sarina onlangs geplaatst…Ootd: glamour @homeMy Profile

 50. Herkenbaar! Dat soort vragen komen hier ook voorbij.

  Maar..Dat je zo zegt dat je leven nu pas begonnen is? 😛 Toen moest ik wel even stiekem gniffelen (sorry)….

 51. Ik heb er zelf geen last van gehad ik was 25 toen ik zwanger werd van de eerst, maar mijn man was toen 21 en die heeft idd ook heel wat van zulk soort dingen gehoord.
  Els onlangs geplaatst…Me Time TagMy Profile

 52. Ik ben halverwege de 20, ben al jaren samen met mijn vriend en samen hebben we een fijn koophuis met genoeg kamers en een grote tuin. Ik overdrijf niet als mij elke dag wel een keer wordt gevraagd wanneer we gaan trouwen en of ik al zwanger ben. Mensen bedoelen het absoluut heel aardig maar het voelt alsof ik me altijd weer moet verantwoorden. Het lijkt me dan ook vreselijk als je bezig bent om zwanger te worden en het gaat niet makkelijk. Ik vind dat iedereen moet beseffen dat dit kwetsend kan zijn en dat dit eigenlijk een super persoonlijke vraag is!

 53. pff… vooral die bovenste is waar ik zo bang voor ben. Ik heb helemaal geen zin in die vraag! Wij zijn juist heel bewust bezig. Eerst gezond afvallen en dan gezond de zwangerschap in gaan, als ons dat gegeven wordt. En dan nog hebben mensen het lef om te vragen of het een ongelukje was. Ik hoop dat het, tegen die tijd, bij ons meevalt.

 54. pff verschrikkelijk. Vooral die eerste: of het een ongelukje was! Ik ben 23, nu flink aan het afvallen om straks gezond de (hopelijk) zwangerschap in te kunnen gaan. Bewuster kun je er niet mee bezig zijn, denk ik dan. Wie die opmerking naar mijn hoofd durft te slingeren straks, wordt het mikpunt van mijn zwangerschapshormonen.
  Milou onlangs geplaatst…Help! Ik blog!My Profile

 55. Heel erg herkenbaar! Ik ben op mijn 19 minder gepland zwanger geraakt en op mijn 20 bevallen. Toen de kleine 5 maanden oud was ben ik toch een studie gestart. Jouw genoemde punten passeren hier met regelmaat. Meestal zeg ik dan ja niet gepland maar wel zeeer gewenst. Maar wat ik nog vaker te horen krijg dat mensen het zo knap vinden hoe ik alle balletjes omhoog houd en de vraag hoe ik het allemaal volhoud (studie en werk vormen een fulltime baan, alleenstaande moeder en ook nog eens veel kopzorgen ivm kind met chronische ziekte), het is allemaal heel aardig maar hoe reageer je daar nou op? Ook zal zou ik het even niet trekken zou ik dat toch niet met een vreemde/minder bekende delen.

 56. Ik merk dat mijn vriend en ik hier totaal anders over denken, ik denk net zoals jij dat mijn leven echt begint met kinderen, ik zie moeder worden als een baan om het maar zo te zeggen en niet als een ‘etbijtje’ voor als ik ‘echt’ geleefd hebt. Nee als het alleen aan mij lag zou ik nu dolgraag moeder willen worden, prachtig lijkt me dat. Helaas denkt mijn vriend er anders over, gelukkig ben ik nog jong dus kan wachten geen kwaad.

  xx

 57. Wat onwijs herkenbaar. Ik ben zelf nog geen moeder maar mijn vriend en ik gaan er binnen een paar maandjes wel voor! Wij zijn beide ook tweeëntwintig en kregen bij de mededeling jong ouders te willen worden al genoeg naar ons hoofd. Inderdaad het praatje van ‘geniet nog van je vrijheid, bouw eerst carriere op’ kan ik heel geirriteerd door raken. Een ieder kiest zijn eigen pad en dat is toch oke? Gewoon iedereen in zijn waarde laten, daar word de wereld zo veel mooier van. X
  Sarina van der Wetering onlangs geplaatst…Week 32: Van hamburger tot spekkoekMy Profile

 58. Haha helemaal gelijk, best wel irritant die vragen! Al moet ik wel zeggen, je hebt ook mensen die het niet vragen. Die je alleen aankijken van, ach, moet je het helemaal alleen doen, of iets in die trant. Die direct een oordeel hebben over dat je wel alleen zal zijn, dat het een groot misverstand was en dat je nu dagelijks huilt omdat je leven over is. Die zijn pas echt irritant! Dan denk ik, vraag het even, dan kan ik zeggen dat ik niet alleen ben, er geen spijt van heb en onwijs geniet van m’n leventje 😉
  Kom jij dat nooit tegen?

 59. heel herkenbaar ik was zelf 22 bij ons eerste dochtertje en veel hoorde ik de opmerking
  goh waarom begin je nu al aan kinderen ? je vrijheid is nu voorbij en nu breekt juist de leeftijd aan dat je zou moeten genieten van het leven pfff
  mijn eigen moeder die nu een geweldige en lieve oma is reageerde zelf een beetje geschrokken toen ze hoorde dat ik zwanger was ze zei jeetje begrijp me niet verkeerd maar dat had ik nog helemaal niet voor je gewild
  ik vind dat je nog lekker van je vrijheid kon genieten en nu ben je zwanger nu is dat gestopt. ik had die stres en drukte nog niet voor je gewild
  maar ze heeft mij wel gesteund en ging mee met mijn man toen nog vriend naar de eerste echo
  ze was toen zelf 47 toen ze oma werd.
  dat vond ze wel heel gaaf ze was meteen helemaal gek op ons dochtertje en nu super gek op onze drie meisjes
  maar ze zag het voor mij in het begin anders voor haar en had het ook niet echt al verwacht
  andere mensen zeiden van het is toch beter als je ouder was dan sta je er rustiger in colegas zeiden dat tijdens mijn zwangerschap pfff
  erg vervelend . leuk artikel erg herkenbaar
  en heeft er misschien niets mee te maken hiermee maar ook bij het in verwachting zijn van een derde kindje kun je en hoop commentaar verwachten tenminste was mijn ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.