7x Waarom de Basisschool fase juist zo leuk is!

De basisschool fase, ik weet het nog zo goed. Ik keek er als een berg tegenop. Die eerste 4 magische jaren zitten er dan op. De jaren waarin je zelf redelijk in de hand hebt hoe je je week inplant en hoeveel tijd je hebt met je kindje. Nog niet dagelijks een wekker moet zetten. Hele bijzondere jaren en daarom was ik bang dat de basisschool tijd me enorm tegen zou vallen. Niets is minder waar, wat een mega leuke fase is dit! Voor iedereen die zich nog aan het voorbereiden is op de basisschool fase: hierom is ie zo leuk!

7x Waarom de Basisschool fase juist zo leuk is!

 1. Eindelijk weer ritme in je leven! Wij hadden niet echt een ritme, ja Lana ging 2 ochtendje per week naar de peuterspeelzaal en af en toe naar mijn ouders, maar verder was er niet echt een duidelijk ritme. Doordeweekse dagen en weekenddagen leken soms best wel op elkaar en op tijd opstaan was nog niet zo’n enorme must. Bij de peuterspeelzaal kun je ook prima 10 minuten later binnen komen wandelen en dat is nu wel voorbij. Maar wat is dat heerlijk! Natuurlijk doet die wekker weleens pijn, maar onze dagen zijn veel productiever en het is heerlijk om echt verschil te voelen tussen weekend en weekdagen en al op tijd je dagen productief te kunnen invullen.
 2. Ik heb er een heel ander kind voor teruggekregen. Lana was duidelijk echt toe aan de basisschool toen ze 3 jaar was en dat uitte zich in best wel lastige momenten, driftbuiten en conflicten. Ik wist soms niet wat ik ermee aan moest. Toen ze eenmaal op school zat, was dit voorbij, ze gaat met plezier naar school en ze is enorm veel wijzer geworden. Ze zit duidelijk beter in haar vel en dat merk je aan alles.
 3. Extra quality time op de momenten dat ze vrij is! Ik was zo bang dat ik Lana enorm zou gaan missen nu ze zoveel van huis zou gaan zijn, maar het is juist heel mooi dat zij nu ook meer een eigen leventje heeft naast ons en die vrije momenten waarderen we extra en dan doen we juist hele leuke dingen samen. Ook de schoolvakanties zijn daardoor extra speciaal en hier genieten we dan ook dubbel zo hard van.
 4. Zoveel leuke dingen zijn er bij gekomen! Zo gaat Lana voortaan naar kinderfeestjes, heeft ze playdates met vriendinnetjes, heeft ze op school allerlei leuke activiteiten, uitstapjes en andere toffe dingen en merk je dat je niet zelf continue weer creatief hoeft te zijn om wat origineels te bedenken, ze maakt zelf enorm veel leuke dingen mee en het is voor mij als ouders geweldig om haar daar van te zien genieten.
 5. Meer vrijheid voor mij als mama! Ondanks dat ik nog 2 kleintjes heb, merk ik ook hoeveel meer vrijheid het geeft. Op de momenten dat zij op school is kan ik op mijn vrije dagen mijn volledige aandacht focussen op Aimy en Feline en heb ik dus meer ‘handen’ vrij om andere dingen te doen. Een ochtendje poetsen in huis is met 3 kids thuis een stuk ingewikkelder. Nu doe ik dit als Lana op school is, Feline een ochtendslaapje doet zodat ik samen met Aimy een stofdoek door het huis kan halen ;).
 6. Je kind meer leren loslaten. Als ik iets moeilijk vind aan het moederschap, is het steeds meer leren loslaten van je kindje en erop vertrouwen dat je niet continue er bovenop hoeft te zitten om te weten hoe het met je kindje gaat. Als je ergens van leert loslaten, is het school wel. Tijdens de schooltijden heb je geen idee waar je kind zich mee bezighoudt en hoe het zich voelt en moet je er op leren vertrouwen dat het goed gaat en dat er goed voor je kind gezorgd wordt. Dat is aan het begin zeker lastig, maar dat leer je daardoor vanzelf en dat is ook heel fijn om te leren, dat geeft wat meer rust. 25
 7. TROTS! Wat ben ik apetrots op Lana hoe ze het doet op de basisschool. Als ik haar ophaal en haar zie stralen van enthousiasme. Dan ben ik zo trots en als ze vol trots vertelt wat ze nu allemaal weer geleerd heeft op school dan voel ik me ook zo trots. Het is heel mooi om je kindje zo te zien ontwikkelen en groeien.

Hartstikke leuk de basisschool fase!

Dus, die basisschool fase is gewoon hartstikke leuk! En al geniet ik nog even dat ik nog twee kleine meisjes heb die nog niet in die fase zitten. Het zal ook heel bijzonder en mooi zijn wanneer ook zij hieraan toekomen. Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren hebben of hoe jullie tegen deze fase aankijken. Klets erover mee bij de reacties of op social media.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

6 reacties

 • rachel
  3 juni 2019

  ik had het zelf kunnen schrijven 😀 ja ben het met alle feiten eens en mis het soms wel eens hoor. meiden zitten nu op de middelbare en ook daar weer veranderingen hihih maar wel leuk:D

 • Marianne
  3 juni 2019

  Sinds 3 weken gaat mijn oudste nu ook naar de basisschool. De punten zijn zo herkenbaar. Vooral dat leren loslaten, oef wat is dat lastig dat je hem niet overal meer voor kan beschermen/in mee kan nemen.
  Maar als ik zie wat hij in die 3 weken al geleerd heeft ben ik ook weer super trots!

 • Wendy
  3 juni 2019

  Leuk om te lezen! Mijn oudste mag na de zomervakantie dus die lastige fase waar je het over hebt; it’s real. Maar hij is ook zo enthousiast, hij kan niet wachten! Al z’n vriendjes op de opvang zijn al weg, hij mag snel ook. Ritme zit er hier al wel in, met 2 (niet thuis-) werkende ouders kunnen we niet anders. En vroeg wakker zijn ze hier toch wel. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn op school, hij is er in ieder geval al echt aan toe!

 • Felicia
  3 juni 2019

  leuk om te lezen hoe jij het nu ervaart 🙂
  bij de oudste is inmiddels al 10 vond ik het heel spannend Yara ons oudste dochtertje was echt al toe aan groep 1 toen ze nog op de peuterspeelzaal zat helaas mocht ze natuurlijk niet eerder dan 4 jaar
  helaas is groep 1 niet zo goed bevallen vanwege een juf die daar toen lesgaf ze kon het niet goed aan het waren te veel kleuters en ze kon Yara niet goed begrijpen Yara was erg actief en gevoelig en daar had de juf moeite mee. na een gesprek met de directeur en de juf en nog twee hulp juffen hebben wij besloten haar ervan af te halen de school waar ze toen kwam een christelijke maar wel moderne basisschool was 3 straten verder in de wijk daar bloeide ze op ze werd thuis een blijer kind weer de dochter die ik kende
  de juf die ze toen kreeg zag dat er door die andere juf niet goed maar haar was omgegaan.
  nu zit ze in groep 6 en haalt super goede cijfers ze is heel perfectionistisch en heeft het naar haar zin op school. de middelste dochter is nu 8 en ook zij was erg toe aan groep 1 ze was al ver vooruit konden ze zien op de peuterspeelzaal zij had een mooie tijd gelijk in groep 1 had gelijk veel vriendinnetjes ze legt ook nu nog steeds makkelijk contact met kinderen.
  ons derde dochtertje jasmijn is 3 geworden 24 maart en zal in februari volgend jaar naar groep 1 gaan daar kijk ik al naar uit ze zit nu 2 hele dagen op de kinderdagopvang van half 8 tot 6 uur en ze vind het er veigenlijk niet meer leuk een drama voor mijn man om haar er heen te brengen.
  de kinderdagopvang zit in het schoolgebouw dus dat is straks een trap omhoog en daar zitten de klassen groep 1 2. ze zal het er daar denk ik wel naar haar zin gaan krijgen want jasmijn is toe aan meer uitdaging.
  ons zoontje zit ook bij haar op de kinderdagopvang hij wordt 24 augustus 2 dus hij volgt niet lang na jasmijn.

 • Marleen
  3 juni 2019

  Wat fijn deze blog! M’n zoontje gaat in september naar groep 1 en vind het een hele stap. Door deze voordelen zie ik het ietsje meer zitten. Al is dat loslaten echt een ding!

 • Vivian
  5 juni 2019

  Mijn zoontje gaat volgend jaar maart pas naar school, maar ik zie er nu al enorm tegenop!
  Heb echt het idee dat ik nauwelijks tijd meer heb om samen met hem leuke dingen te doen en uitstapjes te maken…alleen dan als de rest van Nederland ook vrij is of vakantie heeft en het overal heel druk is.
  ik zou dus nu eigenlijk extra moeten genieten (van mijn dagen dat ik thuis ben met hem en niet hoef te werken) al valt me dat op het moment erg zwaar 🙁 … mijn zoontje is best dwars, stelt honderduizenden vragen op een dag, kan met momenten behoorlijk zeuren (lees: bijvoorbeeld iedere 30 seconden zeggen dat hij fruit wil terwijl ik heb uitgelegd dat hij nog even moet wachten), en dit vreet echt energie bij mij.
  Ik wil zo graag weer kunnen genieten van de dagen samen met hem, maar het lukt me bijna niet op het moment en dat vind ik heel erg (en voel me er ook wel schuldig over).

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.