22 weken zwanger – Voor het eerst naar de verloskundige

vk

22 weken zwanger, daar blik ik in deze update over mijn zwangerschap op terug. Ik ging voor het eerst naar de verloskundige, dat klinkt gek maar was voor mij heel speciaal. Op het moment dat ik deze blogpost typ, ben ik bijna 23 weken zwanger. Tijd voor een nieuwe zwangerschapsupdate! Lichamelijk zijn er een heleboel veranderingen gaande en ik bereikte een ‘mijlpaal’, ik ging voor het eerst naar de verloskundige. Voor een andere zwangere misschien de normaalste zaak van de wereld, voor mij als ‘medisch geïndiceerde zwangere’ een speciale belevenis. Ik deel jullie mijn ervaringen nu ik dit termijn van de zwangerschap behaald heb.

22 weken zwanger

Ik ging langs bij Verloskundige praktijk Rond.

Waarom? Ik ben altijd onder behandeling bij de gynaecoloog, net als de vorige zwangerschap. En al hebben ze in het ziekenhuis alle kennis die relevant is voor mij en mijn diabetes, toch is zo’n ziekenhuisbezoekje heel ‘klinisch’. Het leek me zo fijn om gewoon bij een ‘dorpsverloskundige’ te kunnen lopen. Aangezien de verloskundige sowieso na de bevalling de persoon zal zijn om thuis de nacontroles te doen, nodigde deze praktijk mij ook tussentijds uit voor een consult. Gewoon om alvast kennis te maken en om ook andere vragen beantwoord te krijgen waar een arts in het ziekenhuis vaak de tijd niet voor heeft. Zo gezegd zo gedaan, met mijn moeder en Lana gingen we naar de praktijk in ons dorp. In een gezellige wachtkamer mochten we plaatsnemen (dat is heel anders als in het ziekenhuis) en tijdens de afspraak nam ze alle tijd voor ons. We gingen het hartje van de baby luisteren en daar werd Lana volledig in betrokken. Prachtig vond ze het! Het was fijn om op een wat luchtigere manier over de zwangerschap te kunnen spreken. Minder geneuzel over medicatie, bloedwaarden, mogelijke complicaties en andere medische zaken die er natuurlijk wel bij horen, maar waar je niet altijd blij van wordt. Dit was gewoon een fijne, luchtige afspraak waar ik wat meer van kon genieten. Heel fijn dus!

Als men mij vraagt hoe ik me voel, dan zeg ik steeds: Dit is gewoon de fijnste fase van de zwangerschap. Bij de zwangerschap van Lana vond ik dit al, maar ook nu denk ik weer dat ik de 20-30 weken de fijnste periode vind. Lichamelijk voel je je goed (niet misselijk, niet extreem moe, en ook nog niet enorm beperkt) en je bent ook een stuk relaxter doordat de 20-weken echo voorbij is. Na de 30 weken wordt het lichamelijk zwaarder, maar dan kan je alweer bijna gaan aftellen. Ik voel me lichamelijk fit, doe niet meer aan middagslaapjes en ben nog veel in beweging. Lekker wandelen en fietsen met Lana en de meeste huishoudelijke taken gaan goed. Echter begon vorige week de pijn in mijn bekken/heupen en rug waardoor ik wat bang werd voor eventuele bekkeninstabiliteit. Gelukkig leek dat dit weekend wat beter te gaan (thanks!) en hoop ik dat het gewoon wat tijdelijks was. Door in beweging te blijven hoop ik ook te voorkomen dat m’n lichaam ‘vast’ gaat zitten.

Iemand nog andere tips om bekkenklachten te verminderen of te voorkomen (indien mogelijk?). Deze klachten zijn voor mij helemaal nieuw, en ik schrok er nogal van toen opstaan, omdraaien of zelfs lopen heel pijnlijk werd. Gelukkig gaat het nu al wat beter. Maar tips zijn meer dan welkom!

Zoals je kon lezen gaat het eigenlijk heel goed! Ons meisje is heel actief (zo gezellig!) en dat maakt het genieten alleen maar groter. Hier en daar ben ik al aan het shoppen voor wat babyspulletjes en over een aantal weken beginnen we aan de babykamer (of eigenlijk, Lana krijgt een nieuwe kamer, en baby2 schuift door naar Lana’s kamer). Ik heb nog niet de drang om te beginnen aan die kamerveranderingen (mijn kantoor gaat naar zolder, wat een klus haha) dus zolang die nesteldrang nog niet sterk is, stellen we dit nog even uit.
En zo zwanger ik gewoon gezellig door! Ik ben benieuwd naar jullie reacties op deze nieuwe update. Volgende week zal ik de update weer in videovorm (inclusief babybump) doen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

46 reacties

 • Marion
  28 oktober 2015

  Fijn om te lezen, Kelly, dat je je zo prettig voelt bij die verloskundige. Die foto met Lana erbij is echt zo vertederend. Je ziet gewoon hoe interessant ze het allemaal vindt.
  Marion onlangs geplaatst…Paniekaanval, afspraak verzet en een nieuwe voordeurMy Profile

 • Lifesabout
  28 oktober 2015

  Wat lijkt mij dat fijn, heerlijk een keer bij de verloskundige! Succes met de verhuizingen, komt allemaal goed 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…Er is een tijd van (aan)komen en een tijd van gaan…My Profile

 • Channa
  28 oktober 2015

  Als je last heb van je bekken dan zo snel mogelijk naar een goede bekkenfysiotherapeut gaan. Ik kreeg van week 20 last, heb dankzij de fysio nog een tijdje redelijk kunnen functioneren dankzij de oefeningen!
  Channa onlangs geplaatst…De zoektocht naar Starlily – Hasbro EventMy Profile

 • Kim_xazoe
  28 oktober 2015

  Groot gelijk hoor, ik snap dat wel. Iets huiselijker en gemoedelijker lijkt het. Helaas geen tips voor je bekken… Neem wel je rust, maar dat zal niets nieuws zijn 😉
  Kim_xazoe onlangs geplaatst…Beware! Webshoptip: June and JulianMy Profile

 • Tamara
  28 oktober 2015

  Bij mij hielp het om ondanks mijn bekkenklachten gewoon wel in beweging te blijven. Ik merkte dat zodra ik even stil zat dat het veel meer pijn deed. Sterkte!
  Tamara onlangs geplaatst…Happy mom = Happy kidsMy Profile

 • Saskia
  28 oktober 2015

  Leuk om toch een kijkje te nemen bij de verloskundige. Toch fijn als je de gyn gewend bent!
  Saskia onlangs geplaatst…Thea wil alleenstaande moeder wordenMy Profile

 • Petra
  28 oktober 2015

  Leuk verhaal! Wat je bekken betreft: ik zou even langs een (goede!) fysiotherapeut gaan. Eentje die ervaring heeft met zwangeren en bekkenklachten. Dat zou je kunnen helpen erger te voorkomen (is mijn ervaring).

 • Nesrin
  28 oktober 2015

  Fijn dat alles goed gaat en je een prettig bezoek bij de vk hebt gehad.

  Heb je toevallig een skippybal of een yogabal thuis? Vriendinnen die zwanger waren en bekkenklachten hadden zaten er toen op, misschien helpt het jou ook.
  Nesrin onlangs geplaatst…RECTIFICATIE by yours trulyMy Profile

 • Saskia
  28 oktober 2015

  De foto van Lana bij de verloskundige is echt heel lief! Ik ben benieuwd wat jullie gaan doen met de slaapkamer van Lana, laat je daar nog foto’s van zien terzijnertijd? 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Studeren naast het werk: 5 tipsMy Profile

 • kelly
  28 oktober 2015

  Ik zou gaan zwemmen! Al is het 1 keer in de week een halfuurtje, het is zo goed voor je spieren. En op deze manier gingen mijn bekkenklachten weg, en het was heerlijk ontspannend. Geniet van je zwangerschap!

 • Elize| girlobthewhitebike
  28 oktober 2015

  Fijn dat het zo goed gaat! Maar ballen van je bekken klachten! Ik zou niet weten wat daar tegen zou helpen! Leuk ook de verbouwing! Misschien heb je wat aan het VTwonen project nu;)
  Elize| girlobthewhitebike onlangs geplaatst…Video: Mijn nieuwe Samsung Galaxy S6 & hoesjes van MobielkoopjesMy Profile

 • Sanne Marlijn
  28 oktober 2015

  Super fijn dat je even binnen kon kijken bij de normale verloskundige. Ik vond het ook altijd erg prettig als ik weer heen mocht. De periode 20-30 weken is inderdaad lichamelijk het makkelijkst. De kwaaltjes van het eerste trimester zijn weg en je hebt ook nog niet zo’n grote buik dat je er niet meer van kunt slapen.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Schaamteloze zelfpromotieMy Profile

 • Annemijn
  28 oktober 2015

  Wat een mooie mijlpaal! Succes met de verhuizing!
  Annemijn onlangs geplaatst…8x Dingen die leuk zijn aan de herfst!My Profile

 • Samantha
  28 oktober 2015

  Ahhh super om te horen dat het goed gaat! Misschien dat zwemmen helpt. Ik vond dat persoonlijk erg fijn tijdens de zwangerschappen en mijn bekkenpijn werd na mijn gevoel wel wat minder.
  Samantha onlangs geplaatst…vogelsnackMy Profile

 • Dagmar
  28 oktober 2015

  Geweldig om te horen dat het zo goed gaat en fijn dat je zo’n goed gevoel kreeg bij de verloskundige, lijkt mij ook super dat het er bij hen wat luchtiger aan toe gaat waar je extra van kan genieten <3 Ik hoop dat deze fijne fase voor je de rest van de zwangerschap zal duren!
  Dagmar onlangs geplaatst…Er is leven na een gecrashte telefoonMy Profile

 • Charlotte
  28 oktober 2015

  Fijn dat het zo goed met jullie gaat! Maar balen van de bekkenklachten… En succes binnenkort met de kamer veranderingen!
  Charlotte onlangs geplaatst…Opvoeden met normen en waarden…My Profile

 • Ilse
  28 oktober 2015

  Ah die foto van jou en Lana bij de vk is zo lief

 • Dita
  28 oktober 2015

  Fijn dat alles goed gaat maar minder leuk van je bekkenklachten. Wel moou dat je even naar de verloskundige kon. Inderdaad voor anderen heel normaal. Ik ben nog nooit bij een gyneacoloog geweest.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: PompoensoepMy Profile

 • Melissa D
  28 oktober 2015

  Leuk om te lezen, zelf ben ik 24 weken zwanger van onze tweede zoon, leuk dat we ongeveer evenver zijn, bij mij zijn bekkenklachten ook begonnen helaas

 • C
  28 oktober 2015

  Fijn dat dit zo’n fijne zwangerschapsperiode is, ik vond dat ook bij mijn kids, je bent dan zoveel rustiger, voelt je fit en je kan de wereld nog even aan, geniet er maar lekker van

 • Suzanne
  28 oktober 2015

  Hoi Kelly,

  Mijn SI-gewricht (in het bekken) zit vast door een verkeerde beweging, niet zwangerschapsgerelateerd gelukkig, en daarvoor word ik eens per twee weken behandeld door een cesartherapeut. Zij is gespecialiseerd in het bekken en ook bij zwangerschap en heeft me veel tips meegegeven waar ik op kan letten tijdens het zitten, staan, opstaan en lopen.

  Opstaan van de bank/stoel bijvoorbeeld gaat het beste door heel ver naar voren te buigen met je bovenlichaam (buik tussen je benen) en dan op te staan. Hierdoor komt de kracht meer uit je benen dan uit je rug. Bij lopen is het belangrijk dat je je voeten goed blijft afwikkelen (Als een soort paard, haha) en qua zitten is kleermakerszit heel fijn, maar op een gewone stoel is het prettig om je voeten op een kleine verhoging te zetten. Hierdoor is het bekken ontspannen.

  Misschien heb je hier iets aan! 🙂 Het helpt mij in ieder geval pijnvrij te blijven.

 • Simpel, met een snufje liefde
  28 oktober 2015

  Wat fijn dat het zo goed gaat met je zwangerschap! Het lijkt mij ook heel speciaal om een keer naar een verloskundige te mogen. Ik heb ook alleen maar gynaecologen gezien bij de zwangerschap van mijn tweeling.

  Geniet ervan!
  groetjes
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Nooit meer iets vergeten.My Profile

 • Femke
  28 oktober 2015

  Wat vervelend dat je wat last van je heupen/ bekken en rug kreeg. Fijn dat dit wat minder is geworden. Mijn tante heeft bekkeninstabiliteit gekregen tijdens haar zwangerschap en nu (13 jaar later) daar nog steeds veel last van. Dus zorg goed voor jezelf en doe niet te veel als je daar veel last van krijgt!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Inglot Lip Paint #67My Profile

 • Karlien
  28 oktober 2015

  Wat leuk dat je gewoon even naar de verloskundige mocht!!
  Karlien onlangs geplaatst…Interview met Stijn en Ellen, ervaren reizigers met kinderenMy Profile

 • Lisanne
  28 oktober 2015

  Wat leuk voor je om is bij verloskundige te zijn. Lijkt me inderdaad een stuk prettiger dan het ziekenhuis. Fijn om te lezen dan het zo goed gaat wel vervelend van je klachten maar wie weet was het eenmalig en heb je er geen last meer van. Spannend dat je nog niet begint aan de kamers ik ben altijd iemand die alles op tijd af wilt hebben haha
  Fijne dag liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…DIY leefboekMy Profile

 • Joke | Studiomam
  28 oktober 2015

  Leuk te lezen! Ik was vroeger altijd blij dat ik bij een gyn onder controle was tot ik in mijn laatste zwangerschap toch bij een verloskundige terecht kwam. Er ging een wereld voor me open!
  Joke | Studiomam onlangs geplaatst…Durf jij nog te eten zonder tien keer na te denken?My Profile

 • Nicole
  28 oktober 2015

  Dat moet fijn zijn geweest!
  Hier zit de verloskundige in dezelfde ruimte als de dokter dus is de wachtkamer alsnog heel klinisch haha…
  Nicole onlangs geplaatst…De woordenschat ABCMy Profile

 • Leonie
  28 oktober 2015

  Super leuk dat je naar de verloskundige kon en leuk om ook te lezen dat Lana er leuk bij betrokken werd! Leuke schattige foto dan ook! Kan niet wachten op je babyshoplogs en dergelijke, haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwanger willen worden, update!My Profile

 • Malou
  28 oktober 2015

  Ik vind die foto met Lana echt heel schattig! En fijn dat het goed gaat 🙂
  Malou onlangs geplaatst…‘EEN KEIZERSNEE IS GEEN BEVALLING’My Profile

 • Anneleen
  28 oktober 2015

  Fijn te lezen dat het zo goed met je gaat! En leuk dat Lana zo betrokken werd bij de verloskundige!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: Kiezen voor zekerheid of je hart volgen? #8My Profile

 • joei
  28 oktober 2015

  Wat een prachtige foto met Lana erbij, lekker genieten samen.

  Even over je bekken, ik heb aan de bevalling juist bekkeninstabiliteit over gehouden. Loop nu bij de fysio en hij zei dat hij graag had gezien dat ik eerder was gekomen (ben pas gegaan 12 weken na bevalling) als ik jou was zou ik dus zeker even een afspraak maken bij een bekken fysio.
  Succes ermee,

 • martina
  28 oktober 2015

  wat balen van je bekken! Ik had er ook last van en kreeg het advies om zo min mogelijk trappen te lopen en goed op je houding letten. bijvoorbeeld voeten naast elkaar op de grond als je zit. een vriendin van mij had het ook en kreeg er therapie voor waar ze onwijs veel aan gehad heeft! hoop dat het niet erger gaat worden meid!
  martina onlangs geplaatst…28 Oktober 2015 – quality time met m’n mannen en veel lekkers!My Profile

 • Sheela
  28 oktober 2015

  Wat fijn dat je je zo lekker voelt! Ik was bij de zwangerschap van Olivia ook heel erg misselijk de eerste 13-14 weken, ik was blij dat dat voorbij was! Ik kon bij haar niet wachten om met de babykamer en alle spulletjes te beginnen, ik ben benieuwd als wij aan een tweede beginnen of ik dan weer zo snel die drang heb om alles af en netjes te hebben haha
  Sheela onlangs geplaatst…Ziekte van crohn ervaringsverhaalMy Profile

 • Eline
  28 oktober 2015

  Lijkt me fijn ja, om ook even ongecompliceerd ”normaal” bij een verloskundige te kunnen zijn 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Venkelsoep met forelMy Profile

 • Kelly Caresse
  28 oktober 2015

  Dankjewel voor de tips Martina! Ik probeer met in en uitstappen uit de auto, traplopen, opstaan enzo om dit ook met symmetrie te doen, dus twee voeten tegelijk, dat is al minder pijnlijk als snel op een been alles doen 🙂

 • Kelly Caresse
  28 oktober 2015

  Dankje voor je tip! 🙂

 • Kelly Caresse
  28 oktober 2015

  Dankje voor de fijne tips! 🙂

 • Kim
  28 oktober 2015

  Heerlijk! En wat zal Lana trots zijn op der kleine zusje.
  Kim onlangs geplaatst…Shoppen met BloggersMy Profile

 • Dionne
  28 oktober 2015

  Dat lijkt mij heel fijn om te horen! En natuurlijk ook fijn om je meisje te horen!
  Dionne onlangs geplaatst…WIN | Dare to be fabulous by JozemiekMy Profile

 • Evera
  28 oktober 2015

  Leuk om je update weer te lezen! Wat vervelend dat je last van je bekken hebt, sterkte daarmee! Ik begin nu (met 14 weken) ook wat pijntjes te krijgen van m’n bekken, heel vervelend. Moet op mijn werk normaal veel bukken, maar merk dat als ik daar bewuster rekening mee houdt het beter gaat gelukkig! 🙂
  Evera onlangs geplaatst…MOMMY TO BE: Week 7-12My Profile

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  28 oktober 2015

  Voor je bekken: pas op met uit de auto stappen. Eerst beide benen naar buiten draaien en op de grond zetten. Dan opstaan. Niet eerst 1 been en dan het andere dan maak je een onnatuurlijke draai. Slecht voor je bekken.
  Over de rest: ik had ook medische indicatie, dus ook ziekenhuis. Maar ik kreeg gewoon een verloskundige van het ziekenhuis thuis daarna. Jullie niet?
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Gastblog: Tussen Kunst en KidsMy Profile

 • Eline
  28 oktober 2015

  Fijn dat het allemaal goed gaat met de kleine meid! Wel balen van je bekken. Hopelijk helpen de tips die iedereen geeft.
  Eline onlangs geplaatst…Would Love to Wear: winter wardrobeMy Profile

 • A
  29 oktober 2015

  Ik ben verloskundige in opleiding (derdejaars) en zie geregeld zwangeren met bekkenklachten. Helaas zijn er niet echt manieren om bekkeninstabiliteit te voorkomen, maar wel tips om er zo min mogelijk last van te ondervinden. Let goed op je houding, zorg voor symmetrische bewegingen. Met opstaan bijv. ook eerst op je zij rollen en jezelf als het ware omhoog duwen (ook beter voor de buikspieren) en je voeten naast elkaar zetten. Mocht je echt veel last krijgen, dan raad ik je een bekkenfysio aan.

  Vind het erg leuk om je updates te lezen. Ik reageer niet vaak, maar volg je al een hele tijd. Vind het als verloskundige in opleiding ook interessant, en belangrijk, om te lezen hoe je als zwangere alles ervaart. Daar kan ik in de praktijk ook weer op inspelen.

 • sonja
  29 oktober 2015

  Een beetje random plek. Maar ik vroeg me af of je het leuk zou vinden om een stuk te schrijven voor mommy monday over hoe dat jullie het doen als je met je kindje naar de kapper gaat? Of bijvoorbeeld bewust kiest voor korte of langere haaren etc?

 • Kelly
  29 oktober 2015

  Wat fijn dat je de dan ook nog bij de verloskundige langs mag 🙂 fijn dat je je nu zo goed voelt
  Kelly onlangs geplaatst…New in: Casio horloge LA670WEA-7EF retroMy Profile

 • Chantall
  30 oktober 2015

  Leuk om te zien en goed om te horen dat het goed met je gaat! 🙂 Ik ben helemaal niet into baby’s of kinderen maar op de een of andere manier blijf ik jou blog bezoeken. Vind het altijd zo gezellig! We hebben dezelfde leeftijd en wonen in een straal van 15 km maar toch een totaal ander leventje. Ik vind je blog super leuk en blijf je lekker volgen 🙂 Liefs Chantall

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.