zellufdoen

De ‘Ik ben 2, en ik zeg nee’ fase is hier al een lang en breed begrip, daar bovenop is de ‘zelluf doen’ fase in volle glorie aanwezig. Dat wil zeggen dat Lana heel graag zelf dingen wil ondernemen, ze oefent met het ontwikkelen van haar zelfstandigheid. Een hele logische en belangrijke fase in haar ontwikkeling, want dat is de manier om een grote meid te worden. Om jullie een beetje daarvan in de praktijk te laten proeven, deel ik wat herkenbare momentjes van het ‘zelluf doen’ van mijn peuter Lana, die niet op ieder moment van de dag goed uitkomen haha. Ik ben benieuwd of andere mama’s deze momentjes herkennen.

 • Als Lana een cadeautje krijgt, roept ze direct ‘open open’ en ‘zelluf open’  haha, gewoon duidelijk ;).
 • Zodra ik Lana uit haar bed wil halen wijst ze al naar haar schoentjes die in haar kamer staan. Die wil ze eigenlijk per direct aan, als het aan haar had gelegen dan zou ze met schoenen slapen, gelukkig begrijpt ze dat dit geen normale gang van zaken is in dit huis. Maar als ze dan uit bed komt, dan moeten die schoenen per direct aan en ‘zelluf doen’.
 • Tijd om op het potje te gaan, ook dan wil ze op de  ‘zelluf doen’ wijze haar broekje en luiertje uit doen, wel heel schattig hoe ze hier alle tijd voor neemt. Soms heeft ze haar broek en schoenen al uit, als signaal dat het tijd is om een luier te verschonen of op het potje te oefenen.
 • Dan wil ik de kleertjes gaan klaarleggen, maar mevrouw weet zelluf heel goed wat ze aan wil. Als het aan haar ligt natuurlijk een rokje of jurk, liefst zonder panty (want : irritant met aantrekken). De combinatie die ze bij elkaar zoekt is wat kleurrijk en wat girly (tikkeltje overdressed soms hihi) maar ze is super trots dit zelluf uit te kiezen.
 • Haren kammen wil ze ‘zelluf doen’ maar ze wil wel dat ik het ‘taartje’ voor haar maak. Meestal is haar elastiekje er wel binnen een uurtje uit, wie zal dit zelluf gedaan hebben 😉
 • Als we dan gaan ontbijten dan eet ze het liefst zelluf (oké dat is goed en daar is ze ook al klaar voor), maar als ik het brood voor haar wil snijden dan klinkt er al een geërgerd toontje. Jammer dat ze nog net in de fase zit dat ze het snijden niet zelf kan. Daardoor doe ik dit voortaan vooraf in de keuken al, om die discussie te voorkomen 😉

 • Dan wil ik haar d’r jasje aan doen om te vertrekken richting de gastouder. Ze wil deze ‘zelluf’ van de kapstok pakken (ze heeft een heel leuk kinderkapstokje) en als ik dan eigenlijk met haast wil vertrekken, wil ze ook ‘zelluf’ de jas aandoen. Dit duurt een heel stuk langer en meestal moet ik uiteindelijk alsnog helpen, met een geërgerde peuter als gevolg. Het weinige geduld heeft ze denk ik van mij hoor 😉
 • In de middag ben ik aan het poetsen en dan wil mevrouw zelf ook een poetslap natuurlijk. Als ik haar voordoe hoe ik het tafeltje schoonmaak, roept ze ‘zelluf doen’. Heel schattig dat immitatiegedrag, dat de helft van de viezigheid opnieuw op het tafeltje gewreven wordt, nemen we even voor lief.
 • In de avond wil ze zichzelf wassen in de douche , dat dan de meeste zeep gewoon weer in het doucheputje verdwijnt dat vergeten we even. Gelukkig vindt ze het nadien wel nog oké dat ik nog een beetje help (pfiew)
 • Nu Lana een grote zus is wil ze me al te graag helpen. Als we gaan wandelen wil ze met haar poppenbuggy lopen en dan mag ik haar niet helpen (bij drempeltjes etc.) en wanneer ik binnen met Aimy bezig ben, wil ze het liefst Aimy oppakken en meenemen. ‘Kom maar Aimy’ roept ze dan, maar dat gaat natuurlijk niet ;).
 • Als het bedtijd is, wil Lana persé haar ‘hartjes’ pyjama aan en roept dan ‘zelluf hartjes-pie-a-ma doen’ aantrekken. Vertederend schattig eigenlijk!

Wat een heerlijke levensfase is dit. Ze wil al zoveel, maar heeft met veel dingen nog hulp nodig. Het is dan per keer zoeken naar een balans om haar die zelfstandigheid te geven maar ook te kunnen begeleiden waar nodig. Lana weet me iedere dag weer blij te maken met haar eigen willetje en gedrag. Het is bijzonder en fijn om te zien hoe je eigen kindje zich ontwikkelt van een kleine baby, tot uiteindelijk een volwassen persoon. Iets om als ouder heel trots op te zijn. Ik vond het leuk om wat van deze momentjes met jullie te delen en ik ben heel benieuwd of andere mama’s deze herkennen. Heb je ook wat leuke anekdotes van jouw kindje? Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

53 gedachten over “10x ‘Zelluf doen’ momenten met mijn peuter”

 1. Haha heerlijk die fase. Ik vind dit bij mijn neefjes en nichtjes altijd zo’n leuke fase. Behalve als ik of mijn schoonzussen haast heb/hebben haha ;-)!

 2. Heerlijk die fases al is het niet altijd makkelijk. Mijn dochter van 15 maanden heeft er nu al een beetje last van. Ze schudt de hele dag nee en wil als eerste de deur open doen en haartjes kammen zijn een aantal voorbeelden. Hopelijk heeft ze dan, als ze twee is er geen last meer van. Anders wordt het wel een hele lange fase ?
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Kinderfysiotherapie ( De Kinderpraktijk)My Profile

 3. Hahahaha zelf kleren uit zoeken en dan het liefst een rok of jurk zonder panty omdat het lastig aan te trekken is hahaha geweldig die lana. Lijkt mij erg lachen deze fase ik heb zelf toen ik kind was ook een zusje gekregen toen ik 5 was geen peuter meer in ieder geval. Mijn moeder zei toen ook altijd als ze in de box lag en ze ging wat doen je laat der wel liggen hoor. Totdat ze een keer boven de was op ging hangen en ik wel vond dat miin zusje met mij op de bank kon liggen. Ik kon dat namelijk ook makkelijk zelf doen een baby uit de box pakken optillen en bij mij op de bank leggen…… Gelukkig ging alles goed en kon me moeder er na afloop om lachen maar ik mocht het daarna nooit meer doen! Fijne dag vandaag liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Ontstaan van een uniek haakwerkjeMy Profile

 4. Heel leuk die fase, haha. Mijn dochter heeft het al gehad, maar mijn zoontje zit er nu middenin :). Hij wil altijd zelf eten, je mag geen hapjes meer voeren en hij wil natuurlijk alleen op de trap. Daarbij help ik natuurlijk stiekem wel eventjes en loop dicht achter hem aan :). Maar ik vind het een hele gezonde fase, want zo worden ze lekker zelfstandig en krijgen ze een eigen mening.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Fashion obsession | Reebok Classic sneakersMy Profile

 5. Dit lijkt me zooooo’n leuke en gezellige fase! Heerlijk toch dat ze zo ondernemend is en dingen zelf wil doen. Haha die hartjespyjama ook echt, ze wil niet alleen zelluf een pyjama aan doen, maar specifiek zelluf de hartjespyjama.

 6. Haha toevallig heb ik vandaag over hetzelfde onderwerp geschreven! Dat imiteren vind ik ook zo schattig, maar zorgt er wel voor dat ik voortaan goed op moet letten wat ik doe (dus nergens op klimmen om de ramen techniek, ik wassen enzo…)
  Charlotte onlangs geplaatst…Oorlog in de botervloot…My Profile

 7. Haha toevallig heb ik vandaag over hetzelfde onderwerp geschreven! Dat imiteren vind ik ook zo schattig, maar zorgt er wel voor dat ik voortaan goed op moet letten wat ik doe (dus nergens op klimmen om de ramen techniek, ik wassen enzo…)
  Charlotte onlangs geplaatst…Oorlog in de botervloot…My Profile

 8. Haha zo ontzettend herkenbaar! Hier is het ook alles ‘zelluf’ doen en als het niet lukt wordt hij geirriteerd, maar mama mag nog steeds niet helpen… Heel handig 😉 Vooral als je er op dat moment geen tijd voor hebt.
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 28My Profile

 9. uhmm die fase zitten ze hier nog geloof ik mmoaah de NEE fase aahh nee elke leeftijd heeft een fase en de een is leuker als de ander, vind het altijd zo lief en eigenwijs dat een klein hummeltje nee nee nee roept hahah
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 12 maart 2016My Profile

 10. Haha komisch, hier is de oudste juist andersom. Neeeee dat kan ik niet, mama moet dat doehoen. Hij kan het best zelf maar: a. heeft geen zin of b. is gewoon lui 😉

 11. Wat grappig! Fiene is nu 21 maanden en zit nog niet in deze fase – maar dat zal vast niet zo heel lang meer duren! Ik merk al dat ze veel meer haar eigen mening gaat krijgen en dingen op haar manier gedaan wil hebben. Nu is dat nog vooral heel grappig, maar ik denk dat de echt ‘zelluf-fase’ soms toch ook wat uitdagend kan zijn 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Action Shoplog: speelgoed, Pasen en meer..My Profile

 12. Het klinkt echt heerlijk die fase, een echt dametje dan! Onze dochter is nog niet zo ver, maar de nee-fase begint nu wel te komen. Als we ‘s avonds zeggen dat ze naar bed gaat, heel hard nee schudden en er vandoor kruipen. Of je voor de gek houden, door je bijv. een stukje van haar brood of fruit aan te bieden. En als je het dan wilt aannemen, hard nee schudden en snel in dr eigen mond stoppen. Het is heerlijk genieten met zulke momentjes 🙂
  Cindy onlangs geplaatst…BoswandelingMy Profile

 13. Heerlijk om dit zo te lezen 🙂 en wat een leuke fase moet dit zijn? Ik heb zojuist het goede nieuws gekregen en ik kijk er erg naar uit!

 14. Jaaaaa heel herkenbaar
  Ik loopp stage/werk bij een kinderdag verblijf en daar hoor ik deze dingen dageljjks ook bij mijn nichtje hoor ik het vaak ik kan het zelf wel hoor oke oke. Dan gaan we eten we smeren de broodjes op de tafel ze ziet dat ik de boter paj en gelijk zegt ze neeeeee ik kan het wel laat mij maar doen
  Hhahaha zulke leuke fases en nog zo 1 waarom doe je dat wat ben je aan het doen ik ga ff drinken maken voor de babay.s maat waatom dan hahha

 15. Hier lag de hartjes pyama in de draaiende dat was natuurlijk niet de bedoeling, ze heeft er voor gezeten tot hij klaar was en hem er zelf uitgehaald om hem zelf op te hangen zodat hij optijd droog zou zijn om hem savonet zelf aan te kunnen doen om zelf tanden te poetsen en zelf verhaaltjes te lezen en zelf in bed te gaan liggen en lekker ZELF te gaan slapen???heerlijke fase zelf broodjes smeren en fruit pellen en zelf plassen en zelf boodschappen doen met eigen karretje ze krijgt kaartjes met plaatjes waarop staat wat ze kan pakken heel handig? Zo heeft ze ook geleerd zonder zijwieltjes te fietsen met haar 3 jaar zelf zonder wieltjes want dat doet grote broer ook! Ik hield mijn hart vast maar daar ging ze dappere dodo en hup als een speer wat ben ik blij met haar fiets helmpje ?

 16. Wat ontzettend lief om te lezen! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar heel lang met kinderen gewerkt en dit is zo herkenbaar. Ik vond het altijd heerlijk om te zien hoe ze hun eigen willetje ontwikkelen. Ik blijf je volgen!

  Liefs, x
  http://www.merelteunis.nl
  Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.