10x ‘Zelluf doen’ momenten met mijn peuter

zellufdoen

De ‘Ik ben 2, en ik zeg nee’ fase is hier al een lang en breed begrip, daar bovenop is de ‘zelluf doen’ fase in volle glorie aanwezig. Dat wil zeggen dat Lana heel graag zelf dingen wil ondernemen, ze oefent met het ontwikkelen van haar zelfstandigheid. Een hele logische en belangrijke fase in haar ontwikkeling, want dat is de manier om een grote meid te worden. Om jullie een beetje daarvan in de praktijk te laten proeven, deel ik wat herkenbare momentjes van het ‘zelluf doen’ van mijn peuter Lana, die niet op ieder moment van de dag goed uitkomen haha. Ik ben benieuwd of andere mama’s deze momentjes herkennen.

 • Als Lana een cadeautje krijgt, roept ze direct ‘open open’ en ‘zelluf open’  haha, gewoon duidelijk ;).
 • Zodra ik Lana uit haar bed wil halen wijst ze al naar haar schoentjes die in haar kamer staan. Die wil ze eigenlijk per direct aan, als het aan haar had gelegen dan zou ze met schoenen slapen, gelukkig begrijpt ze dat dit geen normale gang van zaken is in dit huis. Maar als ze dan uit bed komt, dan moeten die schoenen per direct aan en ‘zelluf doen’.
 • Tijd om op het potje te gaan, ook dan wil ze op de  ‘zelluf doen’ wijze haar broekje en luiertje uit doen, wel heel schattig hoe ze hier alle tijd voor neemt. Soms heeft ze haar broek en schoenen al uit, als signaal dat het tijd is om een luier te verschonen of op het potje te oefenen.
 • Dan wil ik de kleertjes gaan klaarleggen, maar mevrouw weet zelluf heel goed wat ze aan wil. Als het aan haar ligt natuurlijk een rokje of jurk, liefst zonder panty (want : irritant met aantrekken). De combinatie die ze bij elkaar zoekt is wat kleurrijk en wat girly (tikkeltje overdressed soms hihi) maar ze is super trots dit zelluf uit te kiezen.
 • Haren kammen wil ze ‘zelluf doen’ maar ze wil wel dat ik het ‘taartje’ voor haar maak. Meestal is haar elastiekje er wel binnen een uurtje uit, wie zal dit zelluf gedaan hebben 😉
 • Als we dan gaan ontbijten dan eet ze het liefst zelluf (oké dat is goed en daar is ze ook al klaar voor), maar als ik het brood voor haar wil snijden dan klinkt er al een geërgerd toontje. Jammer dat ze nog net in de fase zit dat ze het snijden niet zelf kan. Daardoor doe ik dit voortaan vooraf in de keuken al, om die discussie te voorkomen 😉

 • Dan wil ik haar d’r jasje aan doen om te vertrekken richting de gastouder. Ze wil deze ‘zelluf’ van de kapstok pakken (ze heeft een heel leuk kinderkapstokje) en als ik dan eigenlijk met haast wil vertrekken, wil ze ook ‘zelluf’ de jas aandoen. Dit duurt een heel stuk langer en meestal moet ik uiteindelijk alsnog helpen, met een geërgerde peuter als gevolg. Het weinige geduld heeft ze denk ik van mij hoor 😉
 • In de middag ben ik aan het poetsen en dan wil mevrouw zelf ook een poetslap natuurlijk. Als ik haar voordoe hoe ik het tafeltje schoonmaak, roept ze ‘zelluf doen’. Heel schattig dat immitatiegedrag, dat de helft van de viezigheid opnieuw op het tafeltje gewreven wordt, nemen we even voor lief.
 • In de avond wil ze zichzelf wassen in de douche , dat dan de meeste zeep gewoon weer in het doucheputje verdwijnt dat vergeten we even. Gelukkig vindt ze het nadien wel nog oké dat ik nog een beetje help (pfiew)
 • Nu Lana een grote zus is wil ze me al te graag helpen. Als we gaan wandelen wil ze met haar poppenbuggy lopen en dan mag ik haar niet helpen (bij drempeltjes etc.) en wanneer ik binnen met Aimy bezig ben, wil ze het liefst Aimy oppakken en meenemen. ‘Kom maar Aimy’ roept ze dan, maar dat gaat natuurlijk niet ;).
 • Als het bedtijd is, wil Lana persé haar ‘hartjes’ pyjama aan en roept dan ‘zelluf hartjes-pie-a-ma doen’ aantrekken. Vertederend schattig eigenlijk!

Wat een heerlijke levensfase is dit. Ze wil al zoveel, maar heeft met veel dingen nog hulp nodig. Het is dan per keer zoeken naar een balans om haar die zelfstandigheid te geven maar ook te kunnen begeleiden waar nodig. Lana weet me iedere dag weer blij te maken met haar eigen willetje en gedrag. Het is bijzonder en fijn om te zien hoe je eigen kindje zich ontwikkelt van een kleine baby, tot uiteindelijk een volwassen persoon. Iets om als ouder heel trots op te zijn. Ik vond het leuk om wat van deze momentjes met jullie te delen en ik ben heel benieuwd of andere mama’s deze herkennen. Heb je ook wat leuke anekdotes van jouw kindje? Laat het me weten bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

53 reacties

 • Simpel, met een snufje liefde
  14 maart 2016

  Hier hebben ze die fase niet echt heel erg gehad. Misschien omdat het jongens zijn. Ze zitten nu meer in de fase van ” mama, kan jij dat even doen” ;-). Maar dat zullen de genen wel zijn.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…30 dagen opruim challenge #3 / mijn weg naar minder spullenMy Profile

 • Femke
  14 maart 2016

  Haha heerlijk die fase. Ik vind dit bij mijn neefjes en nichtjes altijd zo’n leuke fase. Behalve als ik of mijn schoonzussen haast heb/hebben haha ;-)!

 • MamaOnderneemt
  14 maart 2016

  Leuke fase he? Wanneer ik bijvoorbeeld een pak melk had gepakt, terwijl hij het wilde doen, bracht hij het weer terug naar de keuken zodat hij het zelf naar de eettafel kon brengen. Mijn dochter had trouwens iets meer die fase dan mijn zoontje.
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ik maakte een uitstapje naar een ander… and I liked it!My Profile

 • Channa
  14 maart 2016

  Heel herkenbaar. Fenma wil vooral alles zelf doen wat haar broer ook zelf doet. Soms handig, tijdens het eten niet echt 😉
  Channa onlangs geplaatst…Hoeveel zakgeld geef je een kind?My Profile

 • Elisabeth
  14 maart 2016

  Oh wat lief en schattig klinkt dit allemaal! Aan de ene kant kijk ik erg uit naar deze fase, maar aan de andere kant lijkt het me ook best zwaar hoor… fijn om te lezen dat jij er zo van geniet!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Waar ik tegenop zie bij een volgende zwangerschapMy Profile

 • demallemolenmoeder
  14 maart 2016

  Heerlijk die fases al is het niet altijd makkelijk. Mijn dochter van 15 maanden heeft er nu al een beetje last van. Ze schudt de hele dag nee en wil als eerste de deur open doen en haartjes kammen zijn een aantal voorbeelden. Hopelijk heeft ze dan, als ze twee is er geen last meer van. Anders wordt het wel een hele lange fase ?
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Kinderfysiotherapie ( De Kinderpraktijk)My Profile

 • Nicole
  14 maart 2016

  Haha veel is herkenbaar ja! Met tandenpoetsen ook, wil Fay ook zelf doen! En de kleertjes van de pop uit en aan doen, maar dat lukt echt nog niet en dan heb ik een hele gefrustreerde peuter!
  Nicole onlangs geplaatst…En dan belt de peuterleidster je op: kom je kind halenMy Profile

 • MamaOnderneemt
  14 maart 2016

  Met hij bedoel ik trouwens mijn zoontje 🙂
  MamaOnderneemt onlangs geplaatst…Ik maakte een uitstapje naar een ander… and I liked it!My Profile

 • Josan
  14 maart 2016

  Mijn kinderen deden niet zoveel bijzonders. Maar vriendinnetje heeft ooit eens zelluf auto van haar vader gewassen. Met een schuursponsje. Hahaha kon die lak niet tegen 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Over Cultural approriation, cultural appreciation en white privilege 2My Profile

 • Dorien
  14 maart 2016

  Heel herkenbaar! Super leuk maar af en toe wel een beetje vermoeiend, haha! Hier gaat er eentje het liefst met schoenen en dansjurk naar bed!
  Dorien onlangs geplaatst…MINDSET MONDAY #1 MIJN 5 BASIS TIPS VOOR EEN GELUK(KIGER) LEVEN!My Profile

 • Ilse
  14 maart 2016

  Wat leuk dat ze nu een eigen karaktertje krijgt en dat er zoveel pit in zit! Lijkt me inderdaad een echt leuke fase.
  Ilse onlangs geplaatst…5 van mijn favoriete quotesMy Profile

 • Leonie
  14 maart 2016

  Ah, dat lijkt me een leuke fase zeg. Maar soms ook wel lastig als je haast hebt bijvoorbeeld, haha.
  Leuk om over de ontwikkelingen te lezen!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #1 – Spring WalkMy Profile

 • Lisanne
  14 maart 2016

  Hahahaha zelf kleren uit zoeken en dan het liefst een rok of jurk zonder panty omdat het lastig aan te trekken is hahaha geweldig die lana. Lijkt mij erg lachen deze fase ik heb zelf toen ik kind was ook een zusje gekregen toen ik 5 was geen peuter meer in ieder geval. Mijn moeder zei toen ook altijd als ze in de box lag en ze ging wat doen je laat der wel liggen hoor. Totdat ze een keer boven de was op ging hangen en ik wel vond dat miin zusje met mij op de bank kon liggen. Ik kon dat namelijk ook makkelijk zelf doen een baby uit de box pakken optillen en bij mij op de bank leggen…… Gelukkig ging alles goed en kon me moeder er na afloop om lachen maar ik mocht het daarna nooit meer doen! Fijne dag vandaag liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Ontstaan van een uniek haakwerkjeMy Profile

 • Kelly
  14 maart 2016

  Ahh wat super schattig allemaal!
  Kelly onlangs geplaatst…Lifestyle| Kantoor inspiratieMy Profile

 • Fenna
  14 maart 2016

  Schattig! Dan maar hopen dat je geen haast hebt 😉 .
  Fenna onlangs geplaatst…30 day challenge: MinimalismeMy Profile

 • Nathalie
  14 maart 2016

  Toch wel goed dat ze het überhaupt allemaal zelf wil doen (proberen) hihihi. Kan alleen maar goed zijn denk ik dan (behalve voor jouw zenuwen haha)
  Nathalie onlangs geplaatst…Boekentips #1 & win een boekenpakketMy Profile

 • Wilmaaa
  14 maart 2016

  Leuk dat ze Zoveel zelf wilt doen! En zo leuk als ze je gaat helpen! Ik denk dat Yarah ook wel in die fase komt:)
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Wat ik eet op een dagMy Profile

 • Marlotte
  14 maart 2016

  Haha, leuk om te lezen! Mijn oppaskindjes hadden toentertijd ook die fase.
  Marlotte onlangs geplaatst…Knapperige nacho’s met zongedroogde tomatentapenadeMy Profile

 • Sanne Marlijn
  14 maart 2016

  Haha super grappig!! Vooral dat zelluf kleding aan doen lijkt me lastig.. Die combinaties zijn namelijk vaak niet de beste inderdaad. Vooral veel kleuren en patronen.. James begint ook al dingen zelluf te willen doen, vooral overal zelluf naartoe te willen lopen, om vervolgens 10x op z’n plaat te gaan.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Hoe ik erachter kwam dat ik (onverwacht) zwanger was pt. IIMy Profile

 • Nicole
  14 maart 2016

  Ons zoontje is 14 maanden en kan nog niet zoveel praten, maar het zit er nu al zin! Ik mag hem niet meer voeren en dergelijke, dat weer meneer ook allemaal zelluf doen!
  Nicole onlangs geplaatst…Het grote pannenkoeken-debacleMy Profile

 • Lonneke
  14 maart 2016

  Het lijkt me inderdaad super leuk om in deze fase te zitten al is het soms natuurlijk wat minder als je haast hebt.. Zou zit bij een jongetje anders zijn? Heb het idee dat die makkelijk denken van ‘oh dat doet mama wel gewoon’
  Lonneke onlangs geplaatst…Mijn ervaring: Remicade, Humira, Simponi en EntyvioMy Profile

 • Tamara
  14 maart 2016

  Haha ja leuke fase is dat, zo lekker eigenwijs. Vooral als jij heeeeeeel veel haast hebt willen ze ineens aaaaalles zelluf doen haha
  Tamara onlangs geplaatst…Shoplogje Zeeman, Z8 en WE.My Profile

 • Marije
  14 maart 2016

  Hahaha ik ben benieuwd of ik die zelluf doen fase net zo leuk ga vinden! Wel een goede test voor mijn geduld, denk ik 🙂
  Marije onlangs geplaatst…Waar blijft die roze wolk?My Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  14 maart 2016

  Zo wat herkenbaar zeg! Hier zitten we volop in de ik zeg nee fase en het “isse mij”. Maar zelf doen gebeurd hier ook al heel veel.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…Er op uit | LammetjesdagenMy Profile

 • Saskia
  14 maart 2016

  Haha leuk he. Ik heb dan een kleuter maar die wil ook nog steeds alles zelf doen haha.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Fotoshoot, Stevensloop & MeekijkochtendMy Profile

 • Liset - Beautydagboek
  14 maart 2016

  Heel leuk die fase, haha. Mijn dochter heeft het al gehad, maar mijn zoontje zit er nu middenin :). Hij wil altijd zelf eten, je mag geen hapjes meer voeren en hij wil natuurlijk alleen op de trap. Daarbij help ik natuurlijk stiekem wel eventjes en loop dicht achter hem aan :). Maar ik vind het een hele gezonde fase, want zo worden ze lekker zelfstandig en krijgen ze een eigen mening.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Fashion obsession | Reebok Classic sneakersMy Profile

 • Carlijn
  14 maart 2016

  Dit lijkt me zooooo’n leuke en gezellige fase! Heerlijk toch dat ze zo ondernemend is en dingen zelf wil doen. Haha die hartjespyjama ook echt, ze wil niet alleen zelluf een pyjama aan doen, maar specifiek zelluf de hartjespyjama.

 • Marijke
  14 maart 2016

  Hahah zo leuk en herkenbaar. Erg leuk maar kan ook best vermoeiend zijn af en toe haha. Ik denk altijd maar ‘het is faaaaase, het is een faaaase’ 😀
  Marijke onlangs geplaatst…Daily foto’s #5My Profile

 • Charlotte
  14 maart 2016

  Haha toevallig heb ik vandaag over hetzelfde onderwerp geschreven! Dat imiteren vind ik ook zo schattig, maar zorgt er wel voor dat ik voortaan goed op moet letten wat ik doe (dus nergens op klimmen om de ramen techniek, ik wassen enzo…)
  Charlotte onlangs geplaatst…Oorlog in de botervloot…My Profile

 • Charlotte
  14 maart 2016

  Haha toevallig heb ik vandaag over hetzelfde onderwerp geschreven! Dat imiteren vind ik ook zo schattig, maar zorgt er wel voor dat ik voortaan goed op moet letten wat ik doe (dus nergens op klimmen om de ramen techniek, ik wassen enzo…)
  Charlotte onlangs geplaatst…Oorlog in de botervloot…My Profile

 • Jessica
  14 maart 2016

  Nou dan weet ik wat me te wachten staat! Haha maar wel goed hoor want ze moeten toch zelfstandig worden. Stel je voor als ze 18 zijn en je bent nog aan het helpen.
  Jessica onlangs geplaatst…urbanbaby2016 week 22My Profile

 • marie-louise
  14 maart 2016

  Haha zo ontzettend herkenbaar! Hier is het ook alles ‘zelluf’ doen en als het niet lukt wordt hij geirriteerd, maar mama mag nog steeds niet helpen… Heel handig 😉 Vooral als je er op dat moment geen tijd voor hebt.
  marie-louise onlangs geplaatst…Zwanger week 28My Profile

 • Dina
  14 maart 2016

  Ooooh zo schattig! <3
  Dina onlangs geplaatst…Ini mini sneak peek in de babykamerMy Profile

 • Kim | Kimsbloglife
  14 maart 2016

  Superschattig, lijkt me een hele fijne (maar ook wel vermoeiende) fase 🙂
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Shoplog H&M (home), Only,…My Profile

 • Vivienne
  14 maart 2016

  In die fase zit mijn baby gril nog lang niet, maar lijkt me zeker een leuke fae als ik het zo lees. En misschien ook wel een beetje vermoeiend soms haha ;).
  Vivienne onlangs geplaatst…Eetdagboek maart #4My Profile

 • rachel
  14 maart 2016

  uhmm die fase zitten ze hier nog geloof ik mmoaah de NEE fase aahh nee elke leeftijd heeft een fase en de een is leuker als de ander, vind het altijd zo lief en eigenwijs dat een klein hummeltje nee nee nee roept hahah
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 12 maart 2016My Profile

 • Diana
  14 maart 2016

  Lana is een echte dame, leuk om dit te lezen. Mijn zoontje is nog net iets te jong om ‘zelluf doen’ te zeggen, maar meneer heeft al wel een duidelijke mening met wat hij wel en niet wil.?
  Diana onlangs geplaatst…Hoe vertellen we het onze ouders?My Profile

 • Lifesabout
  14 maart 2016

  Oh ik houd mijn hart vast maar tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit. Lijkt mij aandoenlijk om te zien dat Saar zelf haar kleding wil uitkiezen en aandoen.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wereldgerechten zonder pakje of zakje #11. Italiaanse Lasagne.My Profile

 • Liesbeth
  14 maart 2016

  Haha komisch, hier is de oudste juist andersom. Neeeee dat kan ik niet, mama moet dat doehoen. Hij kan het best zelf maar: a. heeft geen zin of b. is gewoon lui 😉

 • Jodi - liefthuis
  14 maart 2016

  Haha wat heerlijk. Wel lijkt het me soms veel tijd kosten als ze alles zelluf willen doen. Goed je geduld bewaren en op tijd beginnen? Op tijd vertrekken? Of gewoon al een kwartier vroeger wakker maken?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mama ontzwangert….9 maanden op en 9 maanden af…My Profile

 • karlien
  14 maart 2016

  Fantastisch 🙂 Is een heerlijke fase, alleen wat vermoeiend 😉
  karlien onlangs geplaatst…Getest: vegetarische burgersMy Profile

 • MetMirjam
  14 maart 2016

  Wat grappig! Fiene is nu 21 maanden en zit nog niet in deze fase – maar dat zal vast niet zo heel lang meer duren! Ik merk al dat ze veel meer haar eigen mening gaat krijgen en dingen op haar manier gedaan wil hebben. Nu is dat nog vooral heel grappig, maar ik denk dat de echt ‘zelluf-fase’ soms toch ook wat uitdagend kan zijn 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Action Shoplog: speelgoed, Pasen en meer..My Profile

 • Cindy
  14 maart 2016

  Het klinkt echt heerlijk die fase, een echt dametje dan! Onze dochter is nog niet zo ver, maar de nee-fase begint nu wel te komen. Als we ‘s avonds zeggen dat ze naar bed gaat, heel hard nee schudden en er vandoor kruipen. Of je voor de gek houden, door je bijv. een stukje van haar brood of fruit aan te bieden. En als je het dan wilt aannemen, hard nee schudden en snel in dr eigen mond stoppen. Het is heerlijk genieten met zulke momentjes 🙂
  Cindy onlangs geplaatst…BoswandelingMy Profile

 • Danique Krol
  14 maart 2016

  Wat ontzettend leuk om te lezen!
  Danique Krol onlangs geplaatst…Outfit | Button SkirtMy Profile

 • Sas
  14 maart 2016

  Heerlijk om dit zo te lezen 🙂 en wat een leuke fase moet dit zijn? Ik heb zojuist het goede nieuws gekregen en ik kijk er erg naar uit!

 • Yvonne
  14 maart 2016

  Heerlijk die fases. En dan net als je haast hebt ?. Ik zet mijn emmer sop altijd hoog. Als mijn zoontje wil helpen wringt hij de doek niet uit. Kan hij zelluf wel zegt hij. Je raadt het al. Een natte boel.
  Yvonne onlangs geplaatst…Fijne momenten van afgelopen week: Geluksmomentjes #11My Profile

 • melanie
  14 maart 2016

  Jaaaaa heel herkenbaar
  Ik loopp stage/werk bij een kinderdag verblijf en daar hoor ik deze dingen dageljjks ook bij mijn nichtje hoor ik het vaak ik kan het zelf wel hoor oke oke. Dan gaan we eten we smeren de broodjes op de tafel ze ziet dat ik de boter paj en gelijk zegt ze neeeeee ik kan het wel laat mij maar doen
  Hhahaha zulke leuke fases en nog zo 1 waarom doe je dat wat ben je aan het doen ik ga ff drinken maken voor de babay.s maat waatom dan hahha

 • Jaklien
  14 maart 2016

  Hier lag de hartjes pyama in de draaiende dat was natuurlijk niet de bedoeling, ze heeft er voor gezeten tot hij klaar was en hem er zelf uitgehaald om hem zelf op te hangen zodat hij optijd droog zou zijn om hem savonet zelf aan te kunnen doen om zelf tanden te poetsen en zelf verhaaltjes te lezen en zelf in bed te gaan liggen en lekker ZELF te gaan slapen???heerlijke fase zelf broodjes smeren en fruit pellen en zelf plassen en zelf boodschappen doen met eigen karretje ze krijgt kaartjes met plaatjes waarop staat wat ze kan pakken heel handig? Zo heeft ze ook geleerd zonder zijwieltjes te fietsen met haar 3 jaar zelf zonder wieltjes want dat doet grote broer ook! Ik hield mijn hart vast maar daar ging ze dappere dodo en hup als een speer wat ben ik blij met haar fiets helmpje ?

 • Frédérique
  15 maart 2016

  Wat leuk om te lezen, zo schattig. Als oppas is het echter altijd wat lastig aangezien je niet de echte ouder bent 😉

 • Anna
  15 maart 2016

  haha grappig om te lezen.
  vind het super knap van je dat je én je 2 meiden verzorgt én tijd hebt om te bloggen! 🙂
  Anna onlangs geplaatst…Verschillende soorten eyeliners: welke moet je kiezen?My Profile

 • Marieke
  16 maart 2016

  Zooooooo herkenbaar, mijn mannetje van 2 wilt nu ook alles ZELLUF doen! Boterhammetjes smeren, kleertjes aandoen (lukt natuurlijk niet) en zelf van de trap aflopen!
  Marieke onlangs geplaatst…Een rondje door de Primark met outfits!My Profile

 • Merel Teunis
  16 maart 2016

  Wat ontzettend lief om te lezen! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar heel lang met kinderen gewerkt en dit is zo herkenbaar. Ik vond het altijd heerlijk om te zien hoe ze hun eigen willetje ontwikkelen. Ik blijf je volgen!

  Liefs, x
  http://www.merelteunis.nl
  Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

 • Dees
  15 september 2016

  Heerlijk die peuterfase…..hier gaan we er ook steeds meer heen zo leuk en vermoeiend soms haha
  Dees onlangs geplaatst…Homeworkout #2My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.