rituelen in onze avondroutine

Kinderen houden van routine, van vastigheid en duidelijkheid. Dat wil niet zeggen dat alles op uur, tijd en minuut moet. Daar wijken wij namelijk dan totaal van af, maar we hebben wel vaste rituelen die we iedere avond uitvoeren met de meisjes, om hun avondroutine een soort vast patroon te geven. Een patroon van herkenning dat het tijd wordt om te gaan slapen. Een routine die hun een vertrouwd gevoel geeft. Of we nu op vakantie zijn, ergens logeren of gewoon thuis, deze vaste rituelen doen we iedere avond en hier hebben we allen veel baat bij. Ik ben heel benieuwd of jullie je hierin herkennen.

10 vaste rituelen in onze avondroutine

 • Nog even spelen/dansen/gek doen na het avondeten. Na het avondeten zetten we de muziek aan en gaan we even met de meiden dansen of gek doen. De ene ouder ruimt af en de ander doet de muziek aan. Of we spelen nog even met de blokken, of we doen tikkertje, of we maken nog even een wandeling, we doen nog een andere activiteit tussen het avondeten en slapen gaan. Even iets gezamenlijks, of een op een voor het moment daar is om naar bed te gaan. Dat kan iets actiefs zijn, maar ook gewoon een spelletje, boekje lezen of puzzeltje.
 • Douchen of in bad.  Dit doen we om de dag. De meiden gaan samen in bad, of ik doe Aimy in het badje en Yannick doucht met Lana, net hoe het uitkomt. rituelen in onze avondroutine
 • Pyjama aandoen en kleren voor de dag erna klaar leggen. Aimy begrijpt dit natuurlijk nog niet zo goed, maar Lana wel. Lana is heel kieskeurig als het aankomt op haar kleding en daardoor hadden we in de ochtend voorheen veel strijd over wat ze aan mocht. Het liefst draagt ze iedere dag een prinsessenjurk/gewone jurk, maar dat kan natuurlijk niet. We vinden het belangrijk hier ook grenzen in aan te geven. Door de dag ervoor de kleding al samen klaar te leggen, weet ze wat de gemaakte afspraak is en is het in de ochtend een stuk sneller aankleden en klaarmaken.
 • Tanden poetsen. Aimy’s tandjes poetsen we met een peutertandenborstel en peutertandpasta, nu Lana 3 jaar is geworden volgen we het advies van elektrisch poetsen op. Lana vindt tanden poetsen niet heel erg leuk dus toen we van Oral-B hier een oplossing voor opgestuurd kregen, waren we dan ook heel blij. Ik schreef er al eens over, maar toen was Lana er nog te jong voor om het zelf te proberen. Het gaat om de speciale elektrische tandenborstel voor kinderen van Disney met de bijbehorende Disney Magic timer app.  De Magic Timer App kun je installeren op je iOS toestel. Lana is dol op de iPad en mag hier niet heel vaak op per dag, maar voor het tandenpoetsen mag dit voortaan wel en dat vindt ze natuurlijk helemaal leuk. Deze elektrische tandenborstel is zo ontwikkeld dat hij bij alle kauwoppervlakken kan om zo optimaal te poetsen. Door de smallere borstelkop kan hij zelfs de achterste tanden in een kleine mond goed bereiken.  Op die manier kun je het melkgebit goed verzorgen, dit is heel erg belangrijk. Het melkgebit beïnvloedt de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Een gezond melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. rituelen in onze avondroutineHet advies is om 2x per dag 2 minuten te poetsen en deze app speelt hierop in doordat je een timer van 2 minuten de zien krijgt van je favoriete Disney figuur die je met een leuke animatie begeleidt in het poetsen van je tanden. Na 2 minuten gaat het klokje af en na goed poetsen heeft je kindje een sticker verdient voor in het virtuele stickerboek. Lana vindt het helemaal leuk en daardoor wordt tandenpoetsen weer een fijne bezigheid.

rituelen in onze avondroutine

Lana is een echte Frozen fan dus deze combinatie (De Elektrische tandenborstel met Frozen tandpasta) maakt het tandenpoetsen voor haar heel erg leuk. Via deze link kun je meer informatie vinden over deze producten voor je kindje.

rituelen in onze avondroutine

 • Water drinken. Als de tanden van de meisjes gepoetst zijn, drinken zij nog een bekertje water voor het slapengaan. Dit is een vast ritueeltje.
 • Boekje voorlezen. Dan mag Lana een boekje uitkiezen dat een van ons voorleest, Aimy zit hier dan gezellig bij en luistert mee naar het verhaal, of speelt in Lana’s slaapkamer een van ons voorleest. rituelen in onze avondroutine
 • In bed de dag even doornemen. Een van ons gaat bij Lana erbij in bed liggen, de ander gaat Aimy naar bed brengen. Nu Aimy nog in een ledikantje slaapt, kunnen we er zelf niet bij gaan liggen, maar bij Lana kan dit al wel. Dan kruipt een van ons naast haar erbij en kletsen we nog even over de dag. Wat er leuk was, wat we hebben gedaan en wat we de dag erna gaan doen. Een heel fijn momentje samen.
 • Muziekdoosje voor Aimy. Bij Aimy kunnen we niet in bed erbij gaan liggen, maar de ouder die Aimy in bed legt, verschoont haar, smeert haar nog even in met bodylotion en legt haar in haar slaapzakje. We kletsen nog even over de dag en Aimy brabbelt dan terug en dan wordt zij ook in bed gelegd. Voor haar doen we nog een muziekdoosje aan.
 • Knuffelen en een kusje. Dan krijgen de meiden natuurlijk nog een dikke knuffel en een kus. Dan stoppen we ze lekker in en wensen we ze welterusten.
 • Lamp uitblazen: Een vast ritueel is het uitblazen van de lamp, dat heeft Yannick ooit bedacht. Dan roepen we ‘doe maar blazen’ en dan blazen ze heel hard en bij de derde keer gaat de lamp uit. Ze moeten hier allebei altijd erg om lachen en het is voor hen ook een duidelijk moment dat het slapengaan mag beginnen.

Welke vaste rituelen voer jij uit voor de avondroutine voor je kindje(s)? En waar letten jullie op bij het poetsen van de tandjes? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

#KellycaresseAd

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

16 gedachten over “10 vaste rituelen in onze avondroutine”

 1. Onze rituelen komen best wel overeen alleen hebben wij er iets minder. Gek doen/dansen, in bad doen, pyama aan, flesje geven, tanden poetsen, klein verhaaltje en dan mijn kusje high five boks ritueel ?✋?. De tanden van onze zoon zijn nog niet allemaal door en het besef wat tanden poetsen inhoud weet hij nog niet daarom gaat het soms wat moeilijker.

 2. Wij hebben ook onze vaste rituelen en ik merk dat dat heel erg goed werkt met het naar bed brengen. Onze kids gaan eigenlijk altijd zonder te zeuren lief slapen! Daar hebbem we wel echt mazzel mee!

 3. Onze avondroutine start met badje/douchen, daarna pyjama + slaapzak aantrekken, tanden poetsen en even knuffelen (Bendt slaat dan zo lief zijn armpjes om m’n nek en legt zijn hoofd op mijn schouder ?). Tijdens het knuffelen zing ik een slaapliedje, daarna gaat hij heerlijk rozig zijn bedje in ? Het verschilt per avond wie van ons hem naar bed brengt.

 4. Wat een lieve en uitgebreide routine! Bij ons gaat het iets sneller. Pyjama aan en verschonen, tanden poetsen en naar bed. In bed een avondversje of liedje en dan het licht uit. Gelukkig gaat mijn meisje ook met dit mini ritueel altijd lief slapen 🙂

 5. Zo leuk die ritueeltjes. Dat lamp uitblazen is top. Wij spelen vaak even op het grote bed, maar ook de sterren en de maan welterusten wensen doen wij altijd. En als hij in bed ligt altijd een liedje zingen. Heerlijk

 6. Wij doen bijna hetzelfde en hebben ook sinds een paar maanden de electrische tandenborstel van Disney. Oh wat een fijn ding geen gezeur meer met niet willen tandenpoetsen, leuke deuntjes en je kan verschillende disney figuurtjes kiezen. Echt een uitkomst!

 7. Wij doen bijna hetzelfde, na het gek doen even rustig zitten en een filmpje van Casper en Emma kijken, flesje erbij, daarna tandjes poetsen, de hond en het speelgoed welterusten wensen en dan naar bed! Lampje uitblazen is ook een leuk idee!

 8. Wat een mooie avondroutine! De lamp uitblazen is een superleuk idee. De elektrische tandenborstel van Disney lijkt mij ideaal om kinderen te stimuleren hun tanden te poetsen.

 9. wij hadden vroeger zo beetje dezelfde routine als jullie. wij houden nog steeds erg van structuur en planning en routine maar in de jaren is het wel aangepast natuurlijk want wij poetsen de meiden hun tanden niet meer hahah en dansen niet na het eten maar hebben dan weer een andere routine 😉

  voor kleintjes is het idd erg belangrijk structuur te hebben!!

 10. De lamp uitblazen is echt leuk bedacht! Wij hebben een verkorte versie van jullie bedtijd ritueeltje, maar onze baby is ook nog maar een paar maanden ;-). Maar ook al is ze nog jong, het helpt wel echt om de dag even af te sluiten merken wij! Wij gebruiken het ritueeltje eigenlijk bij elk slaapje, dus ook gedurende de dag.

 11. Wat een leuk idee van dat lampje uitblazen! Ik vraag me dan weer af hoe je het doet als je man een 24 uurs dienst heeft, gaat het gehele ritueel dan op 1 kamer met de meiden of gaan ze wat vroeger naar bed zodat je ze alsnog die 1 op 1 aandacht kunt geven?

 12. Wat een lieve, mooie rituelen. Het klinkt zo heerlijk dat jullie op deze momenten echte aandacht voor elkaar hebben. Heel erg belangrijk in een tijd met smartphones, tv’s, computers en I-pads.

  Als onze zoon er is (en iets ouder is) wil ik ook graag zo’n dergelijk slaap ritueel met hem uitvoeren. Graag wil ik op zo’n moment ook echt alleen met hem en met mijn man bezig zijn. Volledige aandacht voor elkaar.
  Het onderdeel van de dag nabespreken vind ik ook erg goed. Op deze manier kom je er denk ik beter achter wat er in je kindje omgaat.

 13. Bij ons zijn er veel gebruiken in geslopen. Nog even op het grote bed spelen, in de eigen kamer omkleden, tussendoor het potje proberen, luier en pyjama aan, zelf poetsen en mama napoetsen, richting bed en drie verhaaltjes voorlezen. De ene keer leest papa, de andere keer mama. Wie wst leest is een grooy verschil. Mama leest volgens meneer niet dezelfde boeken hihi.
  Erna mket het licht uit, maar de kikkerlamp blijft altijd aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.