Huishoudelijk: Mijn schoonmaakroutine (vernieuwd)

 schoonmaakroutine

Vandaag ga ik met jullie mijn vernieuwde versie laten zien van mijn huishoudelijke routine, oftewel mijn schoonmaakroutine. Ik schreef al hoe ik het huishouden deed tijdens mijn zwangerschap en sinds ik over de ‘6 weken na de bevalling (keizersnede)‘ grens heen ben, pak ik inmiddels alle huishoudelijke taken van voor de zwangerschap weer gewoon op. Dat is natuurlijk ook weer even wennen en als ‘stok achter de deur’ heb ik daarom voor mezelf weer een soort schema opgesteld om zo zeker te weten dat ik alle taken doe en niets vergeet (iets met blijvende zwangerschapsdementie). Huishoudelijke blogjes vallen altijd erg goed bij jullie in de smaak en hier schrijf ik ook graag over dus besloot ik dit vernieuwde schoonmaakroutine met jullie te delen. Ook ben ik heel benieuwd naar jullie huishoudelijke routine!

 schoonmaakroutine schema

Ik vond dit handige huishoud schema als Printable op Pinterest! Bron. Door op de afbeelding te klikken kun je de printable downloaden via de bron van de maker.

Mijn schoonmaakroutine van dit moment in grote lijnen:

De dagelijkse taken:

 • Bedden opmaken
 • Was verzamelen en in de wasmachine doen.
 • Toiletten schoonmaken met een vochtig doekje en reiniger
 • Opruimen in huis
 • Stofzuigen beneden
 • Keuken netjes houden (vaatwasser, werkbladen, fornuis, apparatuur etc.)
 • Kamers opgeruimd houden. (ook de slaapkamers, kantoor etc.)
 • Tafels met een vochtige doek schoonmaken na het eten.
 • Uitkoken kolfapparatuur en flessen.
 • Afval verzamelen en wegbrengen (dit doet Yannick).
 • Kattenbak schoonhouden (Ook Yannick’s taak sinds de zwangerschap 😉 ).

Maandag:
Maandag heb ik ingelast als de dag waarop ik de keuken wat grondiger schoonmaak. Afhankelijk van wat er vies is maak ik de tegels bij het fornuis schoon, indien nodig het koffiezetapparaat grondiger reinigen, apparatuur grondiger schoonmaken etc. Gewoon op die dag net wat grondiger schoonmaken als de dagelijkse klusjes. En dan net wat er nodig is op dat moment.
Dinsdag:
Toiletten grondiger poetsen. De vloer beneden moppen na het stofzuigen. Om de week ook boven de vloer moppen na het stofzuigen.
Woensdag:
Alle meubels en accessoires afstoffen met een stofdoek en daarna een vochtig doekje (+ sopje) zodat alles stofvrij en schoon is. Zowel beneden als boven. Ook alle vensterbanken, de commode enzovoorts met een sopje schoonmaken.
Donderdag:
Badkamer grondiger reinigen.
Vrijdag:
Toiletten grondiger poetsen, vloer dweilen bij het toilet indien nodig etc. 
Zaterdag:
Bedden opmaken, Toiletten grondiger poetsen, vloer dweilen etc., speelgoed uitzoeken en opruimen, af en toe kasten en lades uitruimen enzovoorts. Net wat er op dat moment uitkomt en nodig is. Sommige klusjes blijven echt te lang liggen en dan is de zaterdag een handige dag om deze op te pakken.

Ik denk dat ik zo globaal wel alle klusjes benoemd heb en heb onderverdeeld zodat ik per dag niet zo veel hoeft te doen. Dat vind ik ideaal. Dat scheelt ook een hoop werk in de avonden of de weekenden. Zo blijven de avonden vooral vrij en de zondag ook. Doordat ik veel thuis ben kan ik dit ook op die manier verdelen. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo handig te verdelen is. Misschien vergeet ik nu wat klusjes te noemen, maar ik denk dat dit globaal nu wel het ritme is wat ik gevonden heb sinds ik bijna alle taken weer doe.

No Pinterest perfect
Dat ik zo’n schema heb gemaakt voor mezelf, wil nog niet zeggen dat het bij mij altijd perfect schoon is of dat ik me er altijd aan houd hoor haha, met kinderen in huis is er altijd wel rommel en zo ook bij ons. En dat moet kunnen, er mag geleefd worden in huis en ik vind het fijn om veel aandacht voor de kinderen te hebben, dan is een rommelig huis ook helemaal geen probleem. Ik hou dan ook de volgende quote in mijn acherhoofd als mantra haha:

 schoonmaakroutine

 

Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jullie dit doen, laat me zeker jouw vaste ritme weten, en als je geen ritme hebt, ben ik ook benieuwd hoe je er dan voor zorgt dat toch alle klusjes worden aangepakt. Laat je reactie achter bij de comments.

Benieuwd naar een eerder huishoudschema voor het schoonmaken‘ wat ik deelde? Klik! En in deze video laat ik jullie mijn schoonmaakroutine in 5 stappen zien in actie met dreumes om me heen! Ook leuk om te bekijken!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

44 reacties

 • Mama Lifestyle Blog
  27 april 2016

  Ik maak meestal schoon op vrijdag en soms op zaterdag. Op mijn blog vind je mijn schoonmaakroutines. Deze zijn te uitgebreid om hier te vermelden ☺
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Op geld beluste wolvenMy Profile

 • Lindsay | lindsayvallen.nl
  27 april 2016

  Oh, ik heb echt bewondering voor je schema. Ik heb zo’n grafhekel aan het huishouden, dus ik verplicht mezelf ook tot veel takjes afwerken. Dat het gewoon écht moét. Maar zodra ik weer ga werken, nemen we een schoonmaakster. Als ik vandaag de Koningsdag Staatsloterij win, dan een inwonende huishoudster, haha!
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…(*) Hè pssst, een Moederdagtipje voor jeMy Profile

 • Lindsay | lindsayvallen.nl
  27 april 2016

  *takjes zijn taakjes. Bedankt autocorrect 😉
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…(*) Hè pssst, een Moederdagtipje voor jeMy Profile

 • Ellen
  27 april 2016

  Ik ben ook bezig met een schema. Handig om die van jou ernaastbte houden. Ik had een hulp ( nooit gehad), maar die heb ik weer opgezegd. Vind toch wel dat ik dat werk zelf kan doen als ik maar goed plan.
  Ellen onlangs geplaatst…Kijk in de week #7My Profile

 • Yneke
  27 april 2016

  Ik ben vrij chaotisch qua huishouden (nou ja, niet alleen in m’n huishouden ;-)), jij hebt t volgens mij best aardig orde! Elke dag wat klusjes doen is inderdaad wel zo slim, maar toch doe ik ‘t niet. Bezoek is altijd een goede stok achter de deur haha.
  Yneke onlangs geplaatst…De verwerking van een miskraam – even slikken en weer doorgaan?My Profile

 • Wilma
  27 april 2016

  Echt zo goed van je! Ik heb hier niet echt een ritme. Wel een printable waar ik elke dag op schrijf wat ik die dag wil doen. Wie weet komt dat nog, haha!
  Wilma onlangs geplaatst…Nieuwe zomercollectie van Loavies | 3 gave looksMy Profile

 • Lonneke
  27 april 2016

  Mijn ritme kan ook wat beter. Iedere dag toilet, keuken, de was en beneden stofzuigen en eens per week de bovenverdieping! Mja wij hebben een hond dus d’r moet soms wel vaker gestofzuigd worden.
  Lonneke onlangs geplaatst…Een baby van 9 maanden zindelijk?My Profile

 • Nicole
  27 april 2016

  Ik heb totaal geen schema of ritme. Probeer dat wel weer te krijgen nu het met m’n gezondheid beter gaat maar is me nog niet gelukt.
  Nicole onlangs geplaatst…Review: Beleef GaiaZOOMy Profile

 • Channa
  27 april 2016

  Handig! Ben toevallig vorige week gaan zoeken naar handige schema’s. Die komen binnenkort op mijn blog ook voorbij. Hopelijk kunnen wij ons daar aan houden want dat is vaak nog wel een dingetje 😉
  Channa onlangs geplaatst…Avonturenpark Hellendoorn: Baba & Bella en de BerenboomMy Profile

 • Rafaëlla
  27 april 2016

  Volgens mij hoor ik bij de zeldzame groep die het niet erg vinden om te poetsen haha. Ik vind het zo fijn als mijn huis lekker schoon en fris is. Ik heb dan ook nog geen kinderen en mijn man heeft ook aanleg voor opruimdrang ?
  Rafaëlla onlangs geplaatst…Uitdaging.. Naar de bioscoopMy Profile

 • Tamara
  27 april 2016

  Ohhhh wat handig zo’n rooster! Ik ga ook eens zoeken! Bedankt voor de tip!
  Tamara onlangs geplaatst…Waarom moest nou uitgerekend jij dood gaan?My Profile

 • MetMirjam
  27 april 2016

  Ik doe het huishouden vooral op de dagen dat ik vrij ben. Ik werk 3 dagen in de week en dan heb ik eigenlijk pas tijd als Fiene op bed ligt. Ik maak natuurlijk wel altijd de keuken en de eettafel schoon na het eten en doe nog wel eens even een wasje en haal nog even een doekje over het toilet, maar daar blijft het verder vaak bij op een werkdag (of het moet echt nodig zijn).
  MetMirjam onlangs geplaatst…Mijn Koningsdag & een nieuwtjeMy Profile

 • marie-louise
  27 april 2016

  Ik maak op zaterdag het hele huis echt grondig schoon. Door de weeks doe ik wel elke dag beneden stofzuigen en zo nodig de peuterkamer, omdat onze zoon daar ook veel speelt. Toilet en douche maakt mijn man elke dag schoon en ook zorgt hij voor de vuilnis.
  Voor de rest is het de gedurende week gewoon een beetje bijhouden. Ik zorg wel dat voordat we gaan slapen alles weer opgeruimd is, zodat we de volgende dag niet in troep wakker worden.
  marie-louise onlangs geplaatst…Brief naar mijn nog ongeboren kind #2My Profile

 • Jennifer
  27 april 2016

  Wij hebben geen vast schema.
  Elke dag stofzuigen en d’r toiletten, 3-4x pw een sopje door de huiskamer en keuken, 2x pw de stoomreiniger over de vloer beneden.

  Boven doe ik 1x per week een sopje erdoor en meestal 2x pa stofzuigen.

  Bedden 1x Pw verschonen.

  Ik zorg dat alles elke avond voor ik in bed stap opgeruimd en netjes is 🙂

  Geen vaste dagen voor de taken 😉

  Zou hier overigens ook niet werken gezien ik wisselende diensten draai. 😉

 • Vivienne
  27 april 2016

  Jeetje wat maak jij veel schoon. Toen ik werkte deden we 1 x per week grondig schoonmaken. Vaak ik beneden en hij boven want daar is het toilet en de badkamer en daar heb ik zon hekel aan… Als de finacieen het toelaten nemen we hulp. Some day… Ik vind schoonmaken helemaal niets maar hou wel van een schoon huis haha.
  Vivienne onlangs geplaatst…Een blije baby – de zoektocht naar een ritmeMy Profile

 • Charlotte
  27 april 2016

  Wauw het klinkt wel heel perfect zo haha. Ik heb wel globaal een soort van schema, zo verschoon ik bijvoorbeeld op woensdag altijd ons bed en op vrijdag dat van Aukje, maar verder net wanneer ik zin en tijd heb hihi
  Charlotte onlangs geplaatst…Tips voor een regenachtige dag…My Profile

 • Kelly
  27 april 2016

  Inspirerend om te lezen! Ik ben benieuwd hoe ik dat ga doen in combinatie met school. Dus dit is wel handig 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Chitchatten #2My Profile

 • Saskia
  27 april 2016

  Ik kan mij nooit zo goed houden aan roosters. Ik doe wel standaard elke dag de keuken, toiletten en de rest doe ik allemaal als ik tijd heb. Ik ben wel echt dol op poetsen dus ik vergeet niet zo snel iets 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Dé gouden tip tegen vet haar: talkpoederMy Profile

 • Lisanne
  27 april 2016

  Ik maakte voorheen altijd in het weekend alles schoon. Ben nu ook wat meer aan het zoeken naar een verdeling voor wat meer rust. Ik houd ook van schoon en fris maar pinterest achtig bij mij in huis is het ook niet. In je huis moet en mag geleefd worden hoor zeker in het geval als er Kids bij zijn. Fijne oranje dag liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Koningsdag 2016My Profile

 • Femke
  27 april 2016

  Ik heb er altijd wel bewondering voor als iemand een schema heeft. Ik werk 40 uur, blog en heb een sociaal leven.. Ik probeer ook nog met regelmaat te sporten dus ik maak altijd schoon in het weekend. Vrijwel altijd op zaterdag. Wat ik nu nog erg fijn vind is dat ik in een appartement woon. Niet zozeer heel klein (zo’n 100 m2), maar voor mijn gevoel is dit makkelijker bij te houden. Ook heb ik geen kids, dat scheelt natuurlijk al en lopen wij niet met onze schoenen aan in huis. Op zaterdag stof ik vaak alles af, ga ik vegen/ stofzuigen, dweilen, de keuken/ badkamer/ toilet poetsen. De ramen zemen doe ik maar af en toe. Opruimen doe ik heel de week ‘tussendoor’.
  Femke onlangs geplaatst…Blogmutsen & Co #17: Wat zou jij doen met een biljoen?My Profile

 • Leonie
  27 april 2016

  Meh, huishouden! Niet zo mijn ding.. Een schoon huis vind ik dan wel enorm fijn en jammer genoeg word ‘t niet vanzelf schoon.
  We hebben geen schema… Ik werk onregelmatig dus ik poets als ik daar tijd voor heb en als ik niet te moe uit mijn werk kom… Vaak maak ik wel een to-do lijstje wat er die week allemaal moet gebeuren… Toch fijn gevoel altijd, dat afvinken.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 25My Profile

 • Michelle
  27 april 2016

  Ook hier iemand die schoonmaken helemaal niet erg vind. Wij hebben een keer in de week ‘n paar uur een hulp, nog vanuit de tijd dat ik zo’n 60 uur per week werkte, en we hebben besloten die aan te houden ondanks dat ik inmiddels parttime werk in verband met de baby op komst. Zij doet eens per week de grote dingetjes, daarna houd ik het zelf iedere dag bij!
  Michelle onlangs geplaatst…DIY: ECHOBOEKJEMy Profile

 • karlien
  27 april 2016

  Wat goed zo’n rooster! Ik doe de dingen wanneer het mij uitkomt. 😉
  karlien onlangs geplaatst…Landal Sluftervallei TexelMy Profile

 • Kimberly
  27 april 2016

  Jee wat goed van je, zo georganiseerd! Wij hebben beiden onze taken in huis, zo doe ik altijd stofzuigen, moppen, wassen en doet mijn vriend alle afwas, de badkamer en de keuken. Ik probeer elke dag wel op te ruimen, de keuken netjes te houden, als het kan een wasje er in doen en op te hangen, maar 1 maal per week doe ik mijn echte klusjes (stofzuigen, dweilen, wc grondig poetsen).
  Kimberly onlangs geplaatst…Op jezelf wonen: wat moet je allemaal regelen?My Profile

 • Vanessa
  27 april 2016

  Leuk om te lezen en knap dat je alles zo georganiseerd doet! Ik heb eigenlijk geen vast ritme. Ik heb meestal één dag in de week waarop ik het meeste doe zoals stof afdoen, stofzuigen, dweilen en de badkamer schoonmaken. Opruimen, de keuken schoonmaken en de was doe ik tussendoor, een paar keer per week.
  Vanessa onlangs geplaatst…Yves Rocher hydraterende bodymilk met Aloë VeraMy Profile

 • Sandra
  27 april 2016

  Op maandag is meestal mijn schoonmaakdag. De rest van de week stofzuigen ik tussendoor, extra doekje over het toilet, opruimen en elke dag staat wel de wasmachine aan.Maar op maandag probeer ik altijd wel de boel grondig te doen.
  Sandra onlangs geplaatst…Necklace FlowerMy Profile

 • Hanna @ eenbezigbijtje
  27 april 2016

  Knap hoor, zo’n schema! Wellicht dat wanneer ik kinderen heb ik het ook systematischer ga doen. Nu doe ik het vooral op de momenten dat ik ‘vrij’ ben. Gemiddeld 1 keer per week maak ik me even kwaad en ga ik het huis door. Keuken schoonhouden en wasjes draaien doe ik wel tussendoor.
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…WOENSDAG GEHAKTDAG – PreisoepMy Profile

 • Hanna @ eenbezigbijtje
  27 april 2016

  Knap hoor, zo’n schema! Wellicht dat wanneer ik kinderen heb ik het ook systematischer ga doen. Nu doe ik het vooral op de momenten dat ik ‘vrij’ ben. Gemiddeld 1 keer per week maak ik me even kwaad en ga ik het huis door. Keuken schoonhouden en wasjes draaien doe ik wel tussendoor.
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…WOENSDAG GEHAKTDAG – PreisoepMy Profile

 • rachel
  27 april 2016

  ik heb geen schema want sinds ik weer wat meer kan doe ik gewoon elke dag het hele huis!! dat heb ik altijd al gedaan en dat komt nu weer helemaal terug hahaha, poets freak first class en op zondag doet roon het gedeeltelijk en die maakt de bedden op 🙂 en de vaatwassser is de afdeling van de meiden, rashel ruimt het in en niomi haalt hem leeg 🙂
  rachel onlangs geplaatst…Voetbal-praatMy Profile

 • Lilian
  27 april 2016

  Wat leuk om dit is van een ander te lezen. Ik had een soort gelijke artikel ook al geplant staan. Wij doen meestal met z’n tweeën op een dag in de week een grote schoonmaak en de rest van de week doe ik alle dagelijkse taken. Grappig dat Yannick nog steeds de kattenbak doet na de zwangerschap, ik denk dat Kevin het gelijk weer af zou schuiven op mij als ik ooit nog een keertje zwanger mag raken.
  Lilian onlangs geplaatst…Jay heeft epileptische aanvallen, hoe staat het daar mee? 4#My Profile

 • Shirley
  27 april 2016

  Oh, ik haat het echt, haha. Ik stofzuig een paar keer per week, twee keer per week stoffen, een dag per week voor alle was en dan nog op vrijdag wat extraatjes.. Nouja een schema zal ook geen overbodige luxe zijn :p
  Shirley onlangs geplaatst…In gesprek met Wendy van DijkMy Profile

 • Maike
  27 april 2016

  Ik loop altijd hopeloos achter met het huishouden en heb niet echt vaste dagen dat ik iets doe. Misschien helpt dat wel om het wat beter bij te houden allemaal.
  Maike onlangs geplaatst…Bijzonder idee: Verschillende stoelen voor de ceremonieMy Profile

 • Marije
  27 april 2016

  Ik heb respect voor iedereen met een schema. Ik ben echt zó erg met schoonmaken. Ik maak schoon wat vies lijkt of vies is en hou me nooit aan een schema. Eigenlijk zou ik dat wel moeten doen, want ik weet zeker dat mijn huis daar een stuk schoner van wordt haha.
  Marije onlangs geplaatst…Een brief aan mijn moederMy Profile

 • Janneke
  27 april 2016

  Wat leuk dat schema! Bedankt voor die leuke tip!
  Janneke onlangs geplaatst…Testje: hoe zit het met jouw gewicht?My Profile

 • Anneke
  27 april 2016

  Hoi,
  Best bijzonder dat je mopt en de dag erna stoft! Dan valt toch al je stof weer op de grond?niet? Kan je overnieuw beginnen, beter die 2 dagen wisselen toch!

 • Simone
  27 april 2016

  Bij ons komt het toch veel op avonden en het weekend aan. Of even vlug tussendoor. En binnen een mum van tijd is het weer vuil… het blijft een heel ondankbare klus, het huishouden.
  Simone onlangs geplaatst…Mirthe’s eerste koningsdagMy Profile

 • Marieke
  27 april 2016

  Oooo wat een super goed schemaatje!! Ik heb als enige vaste dat ik op maandag en vrijdag alles stofzuig en dweil!!
  Marieke onlangs geplaatst…Kinderwagen (vorig jaar) gestolen in de Efteling!My Profile

 • Marieke
  27 april 2016

  Wat een handig schemaatje, ik heb als enige vaste dat ik op maandag en vrijdag (en vaak nog vaker) alles stofzuig en dweil, maar een schema zou geen overbodige luxe zijn 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Kinderwagen (vorig jaar) gestolen in de Efteling!My Profile

 • aimee
  27 april 2016

  Elke dag word bij ons de badkamer en de keuken gedaan

  Maandag en woensdag doe ik de woonkamer

  Dinsdag en donderdag doe ik de slaapkamer

  Washok elke maandag

  Sportkamer elke woensdag

  Werkkamer elke dinsdag

  Toilet in de hal (word iig niet eens gebruikt) doe ik elke donderdag

  De inloopkast doe ik zaterdag en zondags (die verdeel ik over 2 dagen)

  Stofzuigen om de dag net als dweilen

 • Ingrid
  28 april 2016

  Jammer genoeg maken mijn ouders ons huis nu al 3,5 jaar schoon en lig ik op bed. (Fijn zo’n ongeluk waarbij de tegenpartij op zn telefoon zit) gelukkig heb ik top ouders en kunnen ze dit met hun 69 jaar nog…

  Ooit hoop ik het weer zelf te kunnen!
  Liefs Ingrid

 • Lieke
  28 april 2016

  Wat doe je veel!! Hier ook een schema, wil daar nog wel eens vanaf wijken, omdat het dan eens beter uitkomt, zodat we bijvoorbeeld het weekend lekker vrij hebben. Ik deelde mijn schoonmaakschema ook al eens op mijn blog, te uitgebreid om hier te vertellen! 😉
  Lieke onlangs geplaatst…Outfit of the day #27 | Shopping & DreumesMy Profile

 • Jessica
  28 april 2016

  Respect… strak schema! Hier is het 3-4x per week stofzuigen (katten he fijn…) en zeker 1x per week dweilen… Verder doe ik voor het stofzuigen de kastjes even afnemen, zodat het stof wat daar vandaan kom ook meteen mee kan de stofzuiger in… Toilet 1-2x per week even een lapje erover en wassen vaak op mijn thuiswerk dag (donderdag) tussendoor even snel alles ophangen, en vaak in het weekend…
  Jessica onlangs geplaatst…BloemencorsoMy Profile

 • Ida
  29 april 2016

  Wat een fijn en overzichtelijk schema! Ik heb op dit moment niet echt een schema en doe iets als ik vind dat het nodig is of als ik tijd heb. Hierdoor is het soms nog best weleens onoverzichtelijk en doe ik of niks of een heleboel in 1x 😀 ik denk dat ik er dus ook maar eens mee aan de slag ga, met jouw schema als voorbeeld 🙂
  Ida onlangs geplaatst…Welke leuke dingen kun je doen met kinderen tijdens de schoolvakanties?My Profile

 • Mieke
  3 februari 2017

  Wat een handig overzicht.
  Het huishouden ligt nu even op een laag pitje (38 weken zwanger)

  En met een kindje van 2,5 jaar en een hond voelt het als onbegonnen werk dat schoonmaken.
  Ik maak vaak schoon als de kleine man in bed ligt. En ga dan even gauw met een swiffer duster door het huis. En zorg dat elke avond opgeruimd is als de kleine man in bed ligt.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.