Wat doe jij van 9 tot 5? Lisa is bewust thuisblijfmoeder

watdoejijvan9tot5colla

Lisa is bewust thuisblijfmoeder ;’Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag deel ik het verhaal dat ik ontvangen heb van Lisa. Lisa is een jonge moeder van 25 jaar met twee dochters van 2jaar  en 6 maanden. Toen haar oudste 6 maanden was besloot ze bewust haar baan als verkoopster in een kledingwinkel op te zeggen om thuisblijfmoeder te worden. Ze miste haar dochter enorm op het werk en merkte ook dat ze door de lange werkdagen als ze thuiskwam niet zo kon genieten van haar gezin. Na wat overleg met haar man hakte ze samen de knoop door. Lisa werd bewust thuisblijfmoeder en zou vanuit huis de zorg voor de kinderen en het huishouden op zich nemen. Vandaag kun je haar verhaal lezen.

thuisblijfmoeder
Lisa is bewust thuisblijfmoeder

Wie ben je en wat doe je?
Hoi, mijn naam is Lisa, ik ben 25 jaar oud en met trots ben ik bewust thuisblijfmoeder van mijn twee dochters. Ik ben getrouwd met mijn man die werkt als fysiotherapeut in zijn eigen praktijk. Toen de uren van mijn man zo lastig te combineren waren met kinderopvang, mijn eigen werk en ik het idee had dat ik hele dagen aan het ‘sjouwen’ was van werk naar opvang naar huis en zo mijn dochter toen ze pas 6 maanden oud was op en neer bracht merkte ik dat ik niet meer gelukkig was met wat ik deed. Op mijn werk dacht ik veel aan mijn dochter waardoor ik me niet helemaal op mijn werk kon focussen en als ik thuis kwam van mijn werk was ik zo moe dat ik ook niet meer de leuke moeder kon zijn. Ik vond mijn werk al niet meer zo leuk en na wat overleg met mijn man besloten we dat ik thuisblijfmoeder zou worden.

 Wat maakt het voor jouw zo mooi om thuisblijfmoeder te zijn?
Het mooiste aan thuisblijfmoeder zijn vind ik dat ik iedere dag er ben voor mijn kinderen, alle eerste momenten van hun als eerste mee kan maken en er ook voor hun kan zijn wanneer ze verdrietig zijn of wat troost nodig heb. Ook kan ik mijn eigen tijd indelen wat ik heel fijn vind en merk ik dat er veel meer rust gekomen is in ons gezin. Ik ben alsnog druk met het huishouden, inmiddels twee meiden om de zorg voor te doen, ik probeer hier en daar wat sociale contacten te onderhouden, ervoor te zorgen dat het eten op tijd op tafel staat als mijn man thuis komt en ik probeer veel met mijn dochters te ondernemen. Het is druk omdat je geen vast ritme heb maar het is het allemaal waard.

thuisblijfmoeder

 Wat dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Ik wist wel dat ik later moeder wilde worden, dat ik thuisblijfmoeder zou worden had ik niet zo bij stil gestaan. Ik heb geen beroepsdiploma’s behaald en ik wist nooit zo goed wat ik later wilde worden. Toch ben ik geworden wat ik zo graag wilde, moeder en dat van twee prachtige dochters. 

 Ervaar je vooroordelen aan het thuisblijfmoeder zijn?  ZO ja, Welke vooroordelen zijn dit en hoe ga je hiermee om?

Absoluut en daar loop ik soms ook echt tegen aan. Tegenwoordig is het bijna standaard dat de vrouw minimaal parttime werkt en dat je het huishouden samen verdeeld terwijl het vroeger heel normaal was dat de vrouw de gene was voor het huishouden en het zorgen voor de kinderen, en de man de kost zou verdienen. Ik loop tegen voordelen aan die vooral worden uitgesproken door werkende moeders. Dat het een luxe is om thuisblijfmoeder te zijn, dat ik niet mag klagen dat het soms zo druk is om heel de dag in de weer te zijn met je kindjes, en vooroordelen dat men denkt dat ik vooral achter de televisie hang om series te kijken. Ik krijg soms zelfs vragen van vriendinnen of ik hun kids van school kan halen ‘want ik ben toch thuis’. Het voelt door die voordelen daarom wel alsof ik me echt moet verantwoorden voor wat ik doe en dat vind ik heel jammer. Laat iedereen gewoon doen wat hij of zij zelf graag doet en ik denk dat ieder zijn eigen moeilijkheden en pretjes heeft.

bewust thuisblijfmoeder

bron

 Hoe ziet een gemiddelde dag als thuisblijfmoeder er voor jou uit?
Iedere dag is anders en kan behoorlijk hectisch zijn. Meestal wordt ik rond 6.00 wakker van de jongste die ik dan borstvoeding geef en even later wordt ook de oudste wakker die dan bij ons in bed erbij kruipt. Meestal stappen we rond 7.00 uit bed en dan ga ik de ontbijttafel gereed maken. We ontbijten dan als gezin aan tafel en mijn man vertrekt dan rond 7.45 naar zijn praktijk. Vervolgens ga ik de tafel afruimen, de jongste in bed leggen en dan laat ik de oudste televisie kijken. Ik ruim dan de kamer op, ga de bedden opmaken en vervolgens kleed ik me aan, doe ik wat make-up op (als ik daar de kans voor krijg) en daarna kleed ik de oudste aan. Rond 10.00 haal ik de jongste uit bed voor een fruithapje en eten ik en mijn oudste dochter een stuk fruit en ik drink mijn zoveelste kopje thee. Daarna leg ik de oudste op bed voor haar ochtendslaapje, laat ik de jongste spelen in de box en ga ik stofzuigen en een andere huishoudelijke taak. Daarna speel ik met de jongste en zo kijk ik wat de ochtend brengt. Rond 12.00 lunch ik met de kindjes aan tafel en in de middag ga ik met ze op pad. Soms naar de speeltuin, soms op de koffie bij een andere moeder waarbij de kindjes met andere kindjes kunnen spelen, eigenlijk zie ik altijd hoe de dag loopt. Rond 15.00 drinken we wat, krijgen de kindjes een tussendoortje en daarna gaan beide kindjes een dutje doen. Ik kruip dan even achter mijn laptop om wat voor mezelf te doen waarna ik rond 16.30 aan het eten koken begin. Soms eet ik alleen met de kindjes als mijn man wat langer werkt en soms eten we als gezin. Twee avonden per week sport ik, een avond doe ik aan yoga en de andere avond ga ik hardlopen. In de weekenden zijn we als gezin vrij en gaan we er op uit, soms naar de dierentuin waar we een abonnement op hebben, soms gewoon lekker de bossen in of op familie bezoek. Ik probeer de huishoudelijke taken zoveel mogelijk doordeweeks te doen zodat ik in het weekend ‘vrij’ ben. Dit is globaal genomen ons ritme maar echt iedere dag kan anders lopen.

 Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk/bezigheid?
Wat ik vooral als boodschap wil doorgeven is dat het belangrijk is om te doen waar jij je prettig bij voelt. De druk van de maatschappij is best groot om als vrouw te werken en als je het financieel aan kunt dat je als vrouw ook de keuze kunt maken om thuis te blijven voor de kindjes zonder bang te zijn wat anderen ervan vinden. Als ik op een verjaardag vertel dat ik thuisblijfmoeder ben voelt het bijna gelijk alsof ik me daarvoor moet verantwoorden. Dat het een luxe is of dat het zonde is voor mijn CV. Financieel zouden we echt meer mogelijkheden hebben als ik nog zou werken maar voor ons weegt dat niet op tegenover de rust die dit binnen ons gezin brengt.

OOK INTERESSANT: THUISBLIJFMOEDER OF WERKENDE MOEDER?

Dankjewel Lisa voor het delen van je verhaal, interessant om jouw ervaringen als thuisblijfmoeder te lezen en ook mooi hoe je deze boodschap wilt doorgeven aan mijn bezoekers. Ik ben benieuwd naar jullie reacties op het verhaal van Lisa, is dit verhaal voor sommigen herkenbaar of juist helemaal niet? Hoe gaan andere thuisblijfmoeders om met de vooroordelen die Lisa beschrijft? Laat je reactie op het verhaal van Lisa achter in de comments.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

31 gedachten over “Wat doe jij van 9 tot 5? Lisa is bewust thuisblijfmoeder”

 1. Ik vind het knap dat je thuisblijfmoeder bent en dat je hier bewust voor hebt gekozen. Een extra financiële buffer is niet niks in deze tijd. Fijn dat de mogelijkheid er is en het is precies zoals je zegt: je moet doen waar jij je prettig bij voelt! Dat anderen het dan ‘een luxe’ vinden, denken dat je de hele dag niets doet of zeggen dat het ‘zonde is van je CV’, dat is dan pech voor hen 😉

  Eén opmerking trouwens: bij het stukje over vooroordelen staat een aantal keren ‘voordelen’, dit maakt het lezen wat lastiger 😉
  Linda onlangs geplaatst…Onze ‘nieuwe’ woonkamer.My Profile

 2. Inderdaad jammer dat hier zoveel vooroordelen over zijn! Ik geloof best dat het ook zwaar is om heel de dag voor je kinderen te zorgen en het huishouden te doen. Een hele mooie boodschap vind ik dit, gewoon doen waar jij en je gezin je het beste bij voelen!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Mijn Beauty Dislikes ♥My Profile

 3. Ik ben ook thuisblijfmoeder maar merk eigenlijk niets van de vooroordelen. Waarschijnlijk omdat het bij mij door mijn ziekte is, dat ik niet meer kan werken. Wel klopt het dat je moet doen waar je je prettig bij voelt. Ik geniet iedere dag van mijn kinderen en leven thuis, ondanks dat het niet mijn eigen keuze was!
  Geertje onlangs geplaatst…Reactie op Poetsen, Niet Mijn Hobby door CindyMy Profile

 4. Groot gelijk dat je thuisblijfmoeder bent geworden. Het levert voor jullie duidelijk veel voordelen op en jullie voelen je er prettig bij. Jammer dat je wel tegen vooroordelen aanloopt zeg.
  Ik vind ook dat ieder voor zich de keuze moet maken waar hij/zij zich prettig bij voelt. Dat geldt bij dit soort dingen trouwens ook voor mannen vind ik. Thuisblijfpapa’s komen er volgens mij ook elke dag bij, ook al blijven ze in de minderheid. Ik vraag me af in hoeverre zij tegen vooroordelen aanlopen.
  Elize onlangs geplaatst…Coeliakie bij pubers en jongvolwassenenMy Profile

 5. Wat ontzettend goed dat je naar je gevoel hebt geluisterd. Dat is denk ik waar het echt om gaat. Wat past bij jou, wat is goed voor je gezin, waar worden jullie gelukkig van. Zelf heb ik geen kinderen, maar zou dat wel het geval zijn, dan zou ik kiezen om te blijven werken en mijn man zou thuisblijven. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een thuisblijvende ouder en dat komt denk ik omdat mijn moeder altijd thuis was voor ons en daar heb ik zulke fijne en goede herinneringen aan. Voor mij als kind was het echter veel beter geweest om naar de opvang te gaan. Ik heb moeite met sociale contacten en ik denk dat de opvang veel goeds voor mij had kunnen betekenen daarin. Dus ja, het heeft voor- én nadelen. We moeten eens af van het woordje ”normaal”. Niks is normaal. Doe gewoon wat het beste voor jou voelt en laten ophouden met oordelen en vooroordelen. Goed dat je naar je gevoel geluisterd hebt, Lisa.
  Marion onlangs geplaatst…Highway To HellMy Profile

 6. Wauw wat een inspirerend artikel en heel mooi beschreven. Vooral je boodschap raakt en komt echt binnen. Dankjewel voor het delen en ik vind het heel knap en dapper voor jezelf en je mooie gezin hebt gekozen, want dat is goud waard.
  Dagmar onlangs geplaatst…Tag – Internet A B CMy Profile

 7. Wat een positief verhaal. Ik weet dat er vaak neerbuigend wordt gekeken naar moeders die niet werken en thuisblijf moeder zijn. Toch is hier niets neerbuigends aan en moet je inderdaad gewoon doen waar je gelukkig van wordt, want dat is het aller belangrijkste!
  Céline onlangs geplaatst…School Story tagMy Profile

 8. Leuk om te lezen! Ik heb af en toe ook wel te maken met de vooroordelen… Eerder “snapte” ik het nog wel, wij hadden nog geen kinderen maar toch zit ik thuis. Alsof ik voor m’n lol een opleiding gevolgd had en vervolgens niks er mee zit te doen 🙁 Nu ik zwanger ben vind ik het heel fijn om thuis te zijn, en als mensen vragen of ik na mijn “verlof” wel wil gaan werken voel ik toch altijd dat ik me moet verdedigen.
  Manon onlangs geplaatst…ZWANGER: 30 wekenMy Profile

 9. Lijkt mij zo vervelend om je zo te moeten verdedigen. Ik heb destijds bewust gekozen om geen thuisblijfmoeder te worden maar als ik dit zo lees begint het toch wel te kriebelen. Vooroordelen blijven helaas toch altijd wel. Ik werk twee ochtenden in de week en ook daar krijg ik veel kritiek op, een moeder hoort thuis te zijn. Ik denk dus dat het nooit goed is en iedereen altijd wel wat te zeuren heeft. Mooi hoe je vertelt over je gezin, erg leuk om te lezen!
  saskia onlangs geplaatst…Catrice Check & Tweed Eyeshadow CO1 London’s Eye (+look)My Profile

 10. Mijn moeder was ook thuisblijfmoeder en heeft volgens mij nooit last van vooroordelen gehad. Hoe de tijd kan veranderen in 10 jaar tijd… Ik denk dat als mensen zelf pas thuisblijfmoeder zijn, ze kunnen zeggen dat dat ook echt niet alles is. Ik vind het goed dat je ervoor uit komt! Iedereen doet het op zijn eigen manier 😉

 11. Respect! Thuismoeder is de zwaarste baan die er is, vind ik. En ik vind het altijd zo’n onzin dat vrouwen carrière moeten maken. Dat zijn nou echt van die vooroordelen uit de Opzij. Moeten we toch gewoon lekker zelf weten. Een ieder heeft daar zijn eigen keuze in. Ik ben ook hoog opgeleid en ik kies er ook liever voor om bij mijn kind te blijven ( hoewel dat nu niet gaat vanwege lichamelijke toestanden).

 12. Bedankt voor het delen van je verhaal! Ik vind die vooroordelen erg jammer. Iedereen mag tenslotte doen waar je je gelukkig bij voelt. Thuisblijfmoeder lijkt me zwaar, maar anderzijds lijkt het me wel fantastisch dat je er altijd bent voor je kinderen en dat je ze echt kan zien opgroeien. Laat de mensen maar zeggen en geniet jij maar lekker van je gezinnetje!
  Vanessa onlangs geplaatst…Tropika skincare: review + win 2 x een pakket t.w.v. € 65!My Profile

 13. Spijtig dat hier zo’n vooroordelen over bestaan. Dit zou helemaal niet mogen vind ik. Mijn vriend droomt er stiekem van om later huisvader te zijn en ik vind dit een hele “zorgzame, warme en liefdesvolle” gedachte… Het moet inderdaad financieel haalbaar zijn. Alles wordt steeds maar duurder dus dit is in mijn ogen niet zo vanzelfsprekend…

 14. Being a mother is the hardest job ever. Geen man in pak, in welke functie dan ook kan daar tegen op.
  Tot voor kort was ik thuis blijf moeder, ik merkte na een tijd dat dit het toch niet voor mij was. Inmiddels is mijn dochter 6 en zoon 2 en voel al wat meer “vrijheid”. Ik heb en zal alles voor mijn gezin geven. Maar mijn ‘eigen ding’ in het leven moet ik ook hebben.

  Ik kijk er naar uit dat mijn zoontje in december naar de peuterspeelzaal gaat, zodat hij met andere kindjes kan spelen en ik toch meer uren voor mezelf en werk heb. Momenteel werk ik veel ‘s avonds en sport ik ‘s avonds.

  Lisa, doe vooral waar jij je lekker bij voelt. Moeder zijn is prioriteit nummer één en ik denk dat jij het als thuis blijf moeder echt heel druk hebt… Zonde dat men hier vooroordelen over heeft. Herkenbaar. Zat er zelf ook mee.

  Lieve groet,
  Nesrin
  Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla onlangs geplaatst…Hiphop je flip-flop & wiggle those toesMy Profile

 15. Leuk om te lezen. Vind het knap dat je het zo doet. Over een aantal jaar hoop ik hetzelfde te kunnen doen hoor. En de mensen die er wat negatiefs over te zeggen hebben moet je echt geen aandacht aan schenken. Als je een carrière hebt is het niet goed en als je thuisblijfmoeder bent is het niet goed. Je moet lekker doen wat goed voor jou voelt en is.
  Benay Vaneese onlangs geplaatst…Mini shoplog SephoraMy Profile

 16. Ik ben ook bewust thuisblijf moeder geworden. Ik vind het erg fijn dat er altijd een ouder is voor mijn kindje. En ik had er echt niet aan moeten denken dat ik 3 maanden na de geboorte weer aan het werk had moeten gaan. Mijn zoontje sliep niet door had had een allergie die niemand wilde aannemen van mij. Dit maakte de zorg zwaar, en de nachten nog zwaarder. Een baan erbij had ik niet getrokken.
  En ook ik heb te maken met vooroordelen. Voor je kind en een huishouden zorgen is best zwaar. Daarnaast wordt je wereldje kleiner, vind ik. Want de meeste mensen zijn toch gewoon aan het werk en hebben niet veel tijd om af te spreken.
  En hoewel ik soms twijfel of ik niet gewoon een baan moet zoeken kom ik toch iedere keer weer op mijn beslissing terug. Dit voelt gewoon het beste. Werken kan ook nog als de kindjes groter zijn.
  Kimberley onlangs geplaatst…Mijn eerste zwangerschapMy Profile

 17. Ik vind het heel knap dat je deze keuze hebt gemaakt! Niet alleen om het geld, maar ook omdat je daardoor alle uitdaging en plezier van een baan moet missen. Ik ben zelf net afgestudeerd als arts en ik vind het hartstikke leuk om nu aan het werk te zijn. Het huishouden daarentegen vind ik niets, dus daar besteed ik het liefst zo min mogelijk tijd aan. Ik ben nu nog maar 25, maar in de toekomst wil ik wel kinderen. Voor de kinderen lijkt het me wel heel goed als er een deel van de week ouders thuis zijn, dus misschien dat ik dan wel minder ga werken. Ik moet er nu echter nog niet aan denken;) Dat mensen zo oordelen over jouw keuze vind ik wel jammer. Vroeger werd het juist weer bizar gevonden als je werkte als moeder. Mensen moeten blijkbaar altijd iets veroordelen. Hoewel werken als moeder nu veel meer ingeburgerd is, zie ik wel dat het als arts lastig blijft. Je bent altijd degene die je kind als eerste afzet en de laatste die je kind ophaalt. Wat dat betreft zijn de faciliteiten echt heel matig..

 18. Ik vind het juist heel knap dat je die keuzes hebt gemaakt. Het liefst zou ik het ook doen, echter is dit financieel niet mogelijk. Het brengt veel meer rust voor je kind. Wie weet wat de toekomst brengt, we praten er regelmatig over in ieder geval. En dat cv tja dat is persoonlijk, de maatschappij wilt van alles. Uiteindelijk zorgt de maatschappij niet voor je kinderen, brood op de plank e.d. Doen wat goed voelt is belangrijker!
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

 19. Gevoelsmatig snap ik je beslissing heel goed, maar als ik realistisch ben en praktisch denk schieten er bij mij toch dingen als pensioengat, moeite met terugkomen op de arbeidsmarkt met een “gat” op je CV of worst case scenario… wat als je je opeens als alleenstaande moeder bevind?
  Ik ben parttime gaan werken om bovenstaande redenen maar ook simpelweg omdat wij van 1 salaris niet rondkomen. Ik beschouw thuisblijfmoeder echt niet als een luxe (ik ben op mijn vrije dagen met de opvoeding van mijn zoontje vermoeider dan na een dag werken) , maar om financiële redenen de mogelijkheid hebben om niet te hoeven werken is zeker wel een luxe en ik denk dat dat is wat veel mensen bedoelen.

 20. Heel herkenbaar! Ik heb mijn baan opgezegd toen mijn oudste naar school ging, nu 1,5 jaar geleden. Ik merk dat dit voor het gezin ontzettend veel rust geeft dus voor ons is dit de beste keuze ooit geweest. Heel jammer alleen dat zo weinig mensen in mijn omgeving mijn keuze begrijpen. Inmiddels ben ik zo ver dat ik vind dat aan niemand verantwoording hoef af te leggen maar dit heeft wel even geduurd.
  Het grappige is dat vriendinnen die wel 3, 4 of 5 dagen werken toch ook niet vinden dat ze dit moeten uitleggen? Waar het om gaat is dat iedereen moet dien waar het gezin zich goed bij voelt. En vrouwen zouden elkaar onderling wat meer moeten steunen! Ieder zijn keuze.

 21. Hele leuke rubriek! Ik ervaar de aanname van de “parttime-werkende-moeder-is-de-norm” ook, maar dan juist van de andere kant, heb het gevoel me te moeten verantwoorden omdat ik 32 uur werk en dus relatief weinig thuis ben. Raar toch dat zulke verschillende keuzes allebei het gevoel heb zich te moeten verantwoorden, terwijl je doet wat je het liefste doet.

 22. toen ik zwanger raakt ben ik me baan verloren eerst echt een groot klap wand ja wat moet je thuis nu zou ik het niet anders willen heerlijk bij me dochter elke moment mee maken financiële moesten we even wat stappen terug doen maar is alles waard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.