thuisblijfmoeder of werkende moeder

bron

Thuisblijfmoeder of werkende moeder ?

Vandaag bespreek ik een onderwerp waar iedere vrouw met een kinderwens wel eens over nagedacht heeft denk ik. Wat ga ik doen met mijn carriere wanneer ik kinderen krijg. Wil ik parttime gaan werken en gaan de dagen dat ik werk de kids naar een kinderdagverblijf of opa/oma of ander oppasadres of wil ik fulltime gaan werken en breng ik de kinderen de hele week weg, de laatste optie is om thuisblijfmoeder te worden. Wat zou je het liefst doen? Is het financieel haalbaar om thuisblijfmoeder te worden? Ben je iemand die graag actief buitenshuis werkt en daar veel voldoening uit kan halen, of ligt jouw grootste voldoening bij thuis zijn voor de kinderen? Iedereen zal een eigen mening hebben. Misschien zou je het niet uit kunnen houden om de hele dag thuis te blijven of misschien is dat andersom. Ook hangt het er vaak vanaf hoe je zelf bent opgevoed. Was jouw moeder (of vader?) altijd voor je thuis wanneer je uit school kwam of werd je opgehaald voor de kinderopvang? Was je een ‘sleutelkind’ die na school zelf naar huis ging en eventueel zelfs wat dingen moest voorbereiden voor het eten?. Zelf ben ik traditioneel opgevoed, mijn moeder was thuisblijfmoeder, een moderne term die vroeger ‘huisvrouw’ genoemd werd.

Mijn moeder was thuisblijfmoeder en ik genoot van het feit dat mijn moeder thuis was met een kopje thee zodra ik uit school kwam en mijn verhaal kon doen. Wat vond ik dat fijn, vooral als ik mijn situatie vergeleek met die van vriendinnetjes. Mijn wens om jong mama te worden bestond al heel vroeg en ook besloot ik al vroeg dat als ik mama zou worden ik er zoveel mogelijk, thuis voor mijn kinderen zou willen zijn.

Ik leg mijn eigen visie hierop uit zonder daarmee een oordeel te geven over de situatie van een ander. Het voelt voor mij niet fijn om mijn kinderen een aantal dagen naar de kinderopvang te moeten brengen als dit niet nodig is. Ik hoop binnenkort als mijn gezondheid dat weer toelaat weer voor een of max. twee dagen  per week aan de slag te gaan bij mijn werk. Ik verheug me er op mijn collega’s weer te zien en ook buitenshuis even niet bezig te zijn met mama-zijn. Aan de andere kant geniet ik nu ook heel erg van het thuisblijfmoeder zijn ondanks dat de situatie ook even zo moet zijn door mijn gezondheid. Ik ben dus nog een beetje in twijfeling waar mijn voorkeur ligt.

Thuisblijfmoeder of werkende moeder

Lees hier het verhaal van Lisa, zij is bewust thuisblijfmoeder en deelt haar ervaringen.

Naast buiten de deur werken, werk ik thuis voor mijn blog wat inmiddels een mooie parttime baan te noemen is. Ik ben dankbaar dat ik daardoor thuis kan werken en er tegelijkertijd kan zijn voor Lana. Ik ben vooral jullie dankbaar dat door jullie bezoeken aan mijn blog het mogelijk is om hier mijn werk van te kunnen maken. Dat is voor mij een droom die uit gekomen is die alleen maar mooier lijkt te worden. Het thuiswerken in combinatie met buitenshuis werken is voor mij denk ik de ideale combinatie. Mijn werk buitenshuis vind ik ook leuk en levert voor mij fijne sociale contacten op en de overige dagen kan ik thuis heerlijk moederen en mijn eigen werk voor de site doen. Wie weet zal ik in de toekomst volledig thuiswerken maar momenteel heb ik er veel zin in om weer aan het werk te gaan buitenshuis voor een dag of twee per week.

Thuisblijfmoeder of werkende moeder
Bron

Wat de toekomst ons brengt daar kan ik nog niets over zeggen en ik sluit dan ook niets uit. Ik heb in ieder geval niet de ambitie om buiten de deur een carriere te maken. Ik bewonder het in vrouwen die dit wel doen en daar veel voldoening uit kunnen halen. Ik ben heel erg trots en blij met mijn HBO diploma en ik heb er ook geen spijt van dat ik deze studie heb gedaan. Ik geloof dat het leven zo verloopt zoals dit zichzelf ontpopt. Zodra ik weer aan het werk kan op mijn werk buitenshuis ben ik een parttime thuisblijfmama en hier voel ik me prettig bij.

Dit is een bewogen onderwerp en ik verwacht dan ook heel diverse reacties in de comments. Aan de mama’s vraag ik me af hoe jullie dit momenteel invullen of hoe jullie dit het liefst zouden willen zien. Aan de niet-mama’s of mama-to be’s wil ik vragen hoe jullie dit in de toekomst het liefst zouden invullen. Ik begrijp ook dat de financiële situatie ook bepaalt hoe deze invulling eruit zal zien. Daarnaast hangt het er in mijn ogen ook vanaf hoeveel luxe je graag wilt hebben en waar je prioriteiten liggen. Ik ben benieuwd naar jullie reacties op dit onderwerp.

Ook had ik een interview met Lisa, zij is bewust thuisblijfmoeder. Lees het artikel hier.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

50 gedachten over “Mommy monday: Thuisblijfmoeder of werkende moeder”

 1. Ik kan me er goed vinden in je verhaal. Vroeger wilde ik een enorme carrière najagen, het moederschap (in 2011) heeft daar echter verandering in gebracht. Er was opeens iets wat nóg mooier was. Alleen ik zou niet 24/7 thuis kunnen zijn. Wel vaak, maar ik jaag ook graag mijn (inmiddels minder grote) ambities achter na. Ik zal dus niet fulltime gaan werken, wel wil ik graag mijn koppie blijven triggeren. Even bezig zijn met waar ik voor heb gestudeerd. Stilzitten en/of 24/7 thuis zijn kan ik echt niet. Zelfs nu ik 32 weken zwanger ben pieker ik er nog niet over om te minderen. Aard van het beestje. Wel blijf ik in mijn achterhoofd houden dat je kinderen met een reden wil en het dus niet de bedoeling kan zijn dat kindlief 5 dagen per week bij de oppas of op het KDV is. Ik wil dolgraag alle ontwikkelingen van mijn kind bewust meemaken, niet terug lezen in een schrift je. Ik blijf dus parttime zelfstandig ondernemer (ben ik nu ook), en gelukkig is dat ook veel in en om het huis zodat ik wanneer ik aan het werk ben toch ook een beetje thuis ben. Ideaal. Mama blij, kind blij?
  Healthy Mommy onlangs geplaatst…TMIMy Profile

 2. Ik vond het vroeger ook heerlijk dat mijn moeder altijd thuis was als ik uit school kwam. Pas toen mijn zus naar de middelbare school gingen, ging zij weer af en toe werken. Dan nog was ze meestal thuis als ik uit school kwam. Ik heb dat als heel prettig ervaren en heb ook altijd gezegd dat als er ooit kindjes zouden komen, dat ik heel graag zou willen dat één van de ouders thuis zou zijn voor de kleine. Of dat papa is of mama, dat maakt me niet uit. Wij hebben echter gekozen voor géén kinderen.
  Marion onlangs geplaatst…Diamonds ~ RihannaMy Profile

 3. Zelf werk ik in de kinderopvang en zie wat het met kinderen doet, ze vinden het zo leuk! Vooral kinderen die 1 of 2 dagen komen. Zelf zou ik als wij ooit een kindje krijgen het liefst 3 dagen willen werken. Het kindje 2 dagen naar het kdv brengen en papa ook een dag met het kindje. Het moet natuurlijk allemaal wel mogelijk zijn.
  Dita onlangs geplaatst…New In: Cowboysbag 1124 Purse BradfordMy Profile

 4. Mijn moeder werkte 20 uur in de week en ik vond het heerlijk als ze thuis was. Voor mij is het financieel onmogelijk om thuis te blijven. Ik werk ook 20 uur en vind het stiekem heel fijn om een paar uur per week iets voor mezelf te doen.

 5. Ik ben mening dat een kinderdagverblijf goed is voor de ontwikkeling van ‘n kind waarbij hij/zij om kan gaan met andere kindjes en kan spelen. Wel voor maar 1 of 2 dagen.
  Zelf heb ik een vader die elke dag rond 4uur thuis is & een moeder die parttime werkt. Dit vond ik prima, opa & oma paste dan op mij waardoor ik nu een hele sterke band met hen heb. Maar mn ouders waren vaak genoeg thuis.
  Zo wil ik het in de toekomst voor mijn kind ongeveer zelf ook, denk ik.
  Robin onlangs geplaatst…Outfit maart 2014My Profile

 6. Ik werkte altijd 28 uur, verdeeld over 3 dagen. Heerlijk was dat! Even, wat je zelf ook al zegt, niet rekening houden met de kinderen, even “geen mama” zijn. Helaas zit ik nu 1,5 jaar thuis door mijn ziekte. Als ik de keuze had, zou ik zo weer aan het werk gaan. 3 dagen maximaal!
  Geertje onlangs geplaatst…Met je Gezicht In De Zon Met Lancaster…My Profile

 7. Heb je mooi geschreven, ik zou graag thuisblijfmoeder willen zijn maar helaas is dit nu financieel niet mogelijk. Maar aan de andere kant is het ook wel lekker dat ik soms even geen moeder ben en druk ben op mijn werk. Er zitten bij beide voor en nadelen aan. Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Manon #8My Profile

 8. Wat fijn dat je zoveel tijd kan doorbrengen met je dochtertje. Mijn moeder was ook hoofdzakelijk thuis om voor mij te zorgen. Nu ben ik ook thuisblijfmoeder en vind het heerlijk om voor mijn gezin te zorgen. Zou al die eerste momenten niet willen missen!

 9. Wat mooi geschreven Kelly! Ik zou, zodra het zover is, het liefst voor dezelfde keuze als jij gaan. Enkel een paar daagjes werken om toch de sociale contacten te houden en voor de rest lekker thuis. Ik weet alleen nog niet of dit financieel haalbaar gaat zijn. Lastig dus! Maar tegen die tijd zien we het vanzelf.

  X

 10. Ik ben blij dat ik part-time werk, thuismoeder zijn is niet voor mijj weg gelegd. Ik werk nu 2.5 dag verdeeld over 4 dagen en ben op de dinsdag na elke middag vrij. Dan kan ik lekker doen wat ik wil samen met Aron 🙂
  Joyce onlangs geplaatst…Afgelopen weekend was fijn omdatMy Profile

 11. Ik zou ook graag een deel vanuit thuis werken en 1 of 2 dagen buiten de deur voor mijn sociale contacten. Omdat ik nu niet aan werk kan komen merk ik dat ik zoveel energie haal uit mijn vrijwilligerswerk, zou dat niet willen missen. Zolang ik er later maar veel voor mijn kindje kan zijn vind ik het goed. 🙂
  Natasja onlangs geplaatst…DIY: BloemenkroonMy Profile

 12. Ik studeer momenteel nog (master, universiteit) en door deze opleiding wil ik wel iets daarmee gaan doen, ook als ik later misschien mama word (ik hoop het!). Maar dan het liefste parttime, want ik wil niet dat mijn kind/kinderen (een) sleutelkind(eren) wordt/worden. Mijn moeder was vroeger altijd thuis als ik uit school kwam (uitzonderingen daargelaten uiteraard), ze werkte parttime in de huishouding. Dus parttime werken of thuiswerken lijkt me ideaal dan 🙂
  Linda onlangs geplaatst…Zonnig weekend! | Breda, Rotterdam, kinderboerderijMy Profile

 13. Ik zou later graag deeltijds werken en de andere dagen voor mijn kindje zorgen. Nu, ik vind het ook belangrijk dat het kindje sociale contacten legt en leert omgaan met andere kindjes. Om die reden zou ik dus voor enkele dagen kinderopvang kiezen als ik moet werken.
  Vanessa onlangs geplaatst…Kruidvat kokos shampoo & crèmespoelingMy Profile

 14. Ik zou altijd wel parttime willen blijven werken maar wel het liefst zo veel mogelijk thuis. Toch kan ik niet inzien hoe het gaat lopen en ik laat het een beetje open. Ik denk dat iedereen anderen wensen heeft en natuurlijk een andere situatie en ik hoop dat iedere vrouw haar eigen keuzes in kan makj. Helaas oordelen nog te veel mensen over deze keuze, heel jammer.
  Hester onlangs geplaatst…Dankbaarheidslijstje VIMy Profile

 15. Goed artikel! Ik zou nooit een thuisblijfmoeder willen worden/zijn. Puur omdat ik dan niet het gevoel zou hebben dan ik midden in het leven sta. Ik haal uit werk voldoening. De eerste jaren van je kind zijn heel belangrijk en je wilt er veel van meemaken. Ik denk dat ik daarom de eerste 3/5 jaar parttime zou willen werken. Maar ik zou graag buiten de deur werken en het kindje naar de kinderopvang laten gaan. Natuurlijk niet de hele week! Ik denk dat ik zo een 3 a 4 dagen zou willen werken als het kindje ook naar de basisschool gaat. Maar ik ben nu 19 en misschien denk ik er over een paar jaar heel anders over. Mijn moeder heeft best veel gewerkt maar ook gestudeerd vroeger en dat vond ik prima!!! Zij heeft op latere leeftijd een hbo en master behaald. En dat in combinatie met een gezin runnen. Haar carriere ambities hebben mij altijd geinspireerd en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik aandacht of liefde te kort kwam. Ik zat niet te wachten om rond 4uur aan een theetje te zitten samen. Ik vond het alleen thuis zijn als kind ook fijn en was ook vaak aan het spelen met andere. De kinderopvang en het overblijven vond ik geweldig want het sociale contact met andere gaf mij veel voldoening :). Ik denk dat het goed is om een balans te vinden tussen werk en de kids. En dat het per kind verschilt in hoeverre hij/zij het aankan om vaak alleen te zijn.

 16. Ik vind dat je dit heel goed hebt geschreven. Je eigen mening komt goed naar voren maar is niet oordelend naar andere. Als mijn vriend en ik samen een kindje mogen krijgen zal ik meerdere dagen gaan werken en hij huispapa worden. Ik vind werken erg leuk al ben ik soms wel bang dat ik het liefst hele dagen bij ons kindje wil zijn als het zo ver is. Dus wie weet veranderd er nog wel vanalles.
  Anouk onlangs geplaatst…Pinterest: 5 favorietenMy Profile

 17. Ik ben fulltime blogger en heb dus de luxe om thuis aan het werk te zijn en evengoed te kunnen moederen. Wel denken we erover om hem over een tijdje naar een kinderdagverblijf te brengen omdat het goed is voor Skyler. Lekker even onder andere mensen en kindjes en samen spelen 🙂 maar dat is dan wel voor maar 1 of 2 dagen omdat het niet noodzakelijk is maar gewoon een leuke bijkomstigheid voor hem!
  Shirley onlangs geplaatst…Weekly diaryMy Profile

 18. Toen we erachter kwamen dat ik zwanger was was eigenlijk de plan dat ik parttime ging werken na de bvalling alleen is het niet zo gelopen en ben ik nu al 3 jaar thuismama. Ik mis de sociale contacten heel erg en wil erg grag weer aan het werk. Hoe fijn het ook is om bij onze zoon te zijn en alle van zijn ontwikkeling mee te maken, hoe erg ik het ook mis om gewoon even geen mama te zijn. Niet alleen maar over tekenfilmpjes te praten of de zoveelste discussie aan te hoeven gaan over waarom hij geen snoep mag.
  Angelique onlangs geplaatst…Angels Diary #1My Profile

 19. Beetje gek om te zeggen maar als 18 jarige heb ik hier ook weleens over nagedacht. Ik zou zeker wel willen blijven werken maar dan parttime. Mijn moeder is ook een huisvrouw geworden (en gebleven) en nu zijn ik en mijn zus volwassen geworden en is ze nog steeds huisvrouw. Dat ik wil niet en daarom zou ik altijd wel iets willen blijven werken.
  Susanne onlangs geplaatst…Recept: fruity teacakeMy Profile

 20. Ik vind dit best een lastig onderwerp. Voorlopig ben ik nog niet van plan kindjes te krijgen, maar ooit wil ik het wel. Op dit moment studeer ik nog aan de Universiteit. Ik heb er altijd hard voor gewerkt en het lijkt me geweldig om alle moeite straks terug te zien in een leuke baan die ook nog eens een beetje leuk betaald (na vier jaar stufi wil je wel eens wat haha! 😉 ). Maar wat als ik kinderen krijg… Het meest ideale lijkt me een werkweek van vier dagen met één dag thuis werken. De papa is er ook altijd nog om (een aantal van) de andere dagen op te vangen. Daarover denk ik alles behalve traditioneel. Ach, uiteindelijk kun je niet alles plannen en zie je tegen die tijd toch wel hoe het gaat.
  M’n moeder was thuisblijfmama en hoewel ik het geweldig vond dat ze er altijd was zou ik het denk ik zelf niet zo willen. Als ik zie wat een enorme moeite het kostte voor haar om de arbeidsmarkt weer op een leuke manier op te komen terwijl ze toch zat competenties heeft. Dat lijkt me eeuwig zonde van mijn 6 studiejaren (ik kom op 6 door een jaar uitloop en waarschijnlijk een tweejarige master).

 21. Ik werk 3 dagen in de week, maar zou maar wat graag thuis willen blijven… Tuurlijk is het lekker om even babyloos een dag door te brengen maar het aller-aller liefst ben ik gewoon lekker thuis samen met mijn zoontje! Helaas nu financieel niet haalbaar, maar misschien ooit wel!
  Ook mijn moeder was altijd thuis voor ons, pas toen we een stuk zelfstandiger en ouder waren ging zij weer aan het werk.

 22. Ik ben nu vooral gefocust op studeren en een carrière, ik heb momenteel geen vriend en van kinderen is er voorlopig dus ook geen sprake. Mocht er ooit wel een kleine uk komen, dan zou ik graag parttime willen werken. Ik vond het altijd prettig als mam – thuisblijfmoeder – ‘s middags op me zat te wachten met een kopje thee, maar ik vroeg me ook wel eens af of ze zich soms niet eenzaam voelde. Hoewel een kind iets prachtigs is, heb ik het idee dat je wereld wat klein wordt als je daarnaast niet werkt en geen collega’s om je heen hebt. Het lijkt me goed om een gebalanceerde afwisseling te hebben tussen werk en gezin en ik denk dat 1-2 dagen kinderopvang ook goed is voor de sociale ontwikkeling van je kind. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor man je hebt. Een vriendinnetje van me wil bijvoorbeeld graag carrière maken, terwijl haar vriend een rol als thuispapa helemaal ziet zitten, dus dat kan natuurlijk ook. Er zijn in ieder geval opties genoeg, ik zie het vanzelf wel tegen de tijd dat het zover is 😉 Goed onderwerp om even aan te snijden in ieder geval!
  Sylvia onlangs geplaatst…BaddoekendansMy Profile

 23. Ik ben nu 10 weken zwanger van ons tweede kindje en ben nu thuis. Vanwege de heftige vroeggeboorte van onze eerste zoon, was het voor mij beter om even tijd voor mezeld te nemen. De geboorte van onze zoon heeft mij verandert, zeker in mijn gedachtes over het moederschap. Wanneer de tweede hopelijk gezond geboren wordt, blijf ik een aantal maanden thuis. Aan de start van het nieuwe schooljaar hoop ik dan voor een of twee dagen werk te vinden. De baby gaat dan lekker naar de oma’s, die zich al helemaal verheugen op het oppassen.

 24. Na mijn bevalling heb ik er bewust voor gekozen om er even tussen uit te gaan en te kunnen genieten van de kleine, ik besef mij wel dat het een luxe is dat ik deze keuze heb, en niet iedereen dit kan. Ik geniet elke dag van mijn kleine meisje en zou deze tijd voor geen goud willen missen. Na een heftige burn out wil ik mij nu gaan richten op alles wat ik leuk vind, en heb ik ook de stap gemaakt om wat met mijn passie te gaan doen die ik heb voor fashion en beauty. Ik kan mijzelf nog herinneren hoe fijn ik het vond als kind dat mijn moeder altijd thuis was als ik uit school kwam, als het even kan is dat ook zeker mijn streven.Wat ik wel merk is dat je wereldje vrij klein wordt, en ik ben wel echt iemand die mensen om zich heen nodig heeft, ik moet hier voor mij zelf dan ook nog een weg in vinden. Daarnaast vind ik het fijn om naast de kleine ook mijn eigen ding te doen, en ben ik op die manier ook een leukere partner en moeder. Voor nu gaat de kleine 2 dagen per week naar oma en kan ik mij richten op alles wat ik leuk vind, maar ik wil haar binnenkort ook zeker 1 dag naar een opvang brengen zodat ze ook leert om met andere kinderen te spelen, te delen etc.
  lifestyle-fabriek onlangs geplaatst…STYLE ICON: LOUISE ROEMy Profile

 25. Wat een leuk artikel Kelly! Mijn moeder is thuis gebleven tot mijn broertje naar school ging en toen was ik een sleutelkind inderdaad. Zelf zou ik geen thuisblijfmoeder kunnen zijn, ik zou gek worden elke dag naar hetzelfde speeltuintje en noem maar op. Wel ben ik erg blij dat ik sinds februari 3 dagen werk ipv 4, 4 dagen werken met 2 kids en een huishouden is toch wel pittig, hoewel we nu wel zuiniger moeten leven.

 26. Voor ons is niet werken helaas geen optie. Ik ben na de geboorte van Bjarne nog anderhalve week thuis gebleven (vakantie) en vandaag weer de eerste werkdag. Daphne heeft uiteraard nog verlof. Maar heel eerlijk? Ik zou het liefste gewoon thuis zijn en desnoods thuis een baan hebben zodat ik gewoon lekker voor Bjarne kan zorgen en we hem niet naar mijn schoonmoeder hoeven te brengen als de diensten van Daphne en mij overlappen. Want dat is wat we nu gaan doen. Daphne gaat zodra ze weer moet werken zoveel mogelijk avonddiensten draaien zodat er het grootste deel van de dag een van ons bij Bjarne is. En dan zal hij voor anderhalf tot 2 uur af en toe naar mijn schoonmoeder moeten. Dus daar ga ik zeker geen kdv voor inschakelen ofzo.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…MAMABLOG / PERSONAL: Multi-taskenMy Profile

 27. Ik denk dat veel vrouwen eerst denken: fulltime werken!!! Maar dat dat later toch niet zo goed haalbaar blijkt te zijn, of gewoon geen prettig gevoel geeft.
  Voor mezelf kan ik er vrij weinig over zeggen, hehe, ik ben blij als ik überhaupt ooit (normaal) kan werken of kinderen kan krijgen/opvoeden.
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…IKEA shoplog!My Profile

 28. Mooi en evenwichtig geschreven! Ik heb zelf ook fulltime voor mijn kinderen gezorgd, en werk inmiddels als professioneel blogger vanuit huis. Zo kan ik mijn werk afstemmen op de kinderen.

 29. Ik ben een werkende moeder, werk 16 uur per week waarvan ook een klein deel thuis. Toen Senna nog niet naar de peuterspeelzaal ging bleef Vincent een ochtend thuis en werkte ik regelmatig avonden en weekenden. Voor ons ideaal. Zelf wilde ik graag werken omdat ik mijn werk echt super vindt, en graag wil blijven ontwikkelen.
  Saskia onlangs geplaatst…Swatch: Essence 176 Headphones On!My Profile

 30. Ik vind dit een heel lastig onderwerp. Als ik diep in mijn hart kijk, zou ik het liefste een thuisblijfmoeder zijn/worden, mocht ik ooit een kindje krijgen. Ik zou zoveel mogelijk van de ontwikkeling van mijn kindjes zelf willen meemaken. Ik ben niet zo ambitieus. Ik vind mijn werk heerlijk maar fulltime werken is niet mijn “droom”, al moet het financieel natuurlijk wel kunnen. En zelfs als het financieel zou kunnen, vind ik het een lastig dilemma. Niet omdat ik me per se “wil blijven ontwikkelen”, maar meer om het volgende: mijn vader heeft altijd fulltime gewerkt, mijn moeder werkte parttime. Dat mijn moeder werkte was financieel niet echt nodig, maar een financieel extra’tje is altijd prettig. Van de een op de andere dag raakte mijn vader na bijna 35 jaar zijn baan kwijt en moesten we ineens rond komen van mijn moeders’ parttime salaris en een WW-uitkering. Gelukkig kon mijn moeder wat meer gaan werken, want op je 51e vind je niet zo makkelijk meer een baan en zeker niet in tijden van de economische crisis. Pas na 3 jaar solliciteren, werd hij voor een baan aangenomen. Grote opluchting hier in huis, we zouden het financieel eindelijk weer wat breder krijgen. Totdat mijn vader 4 dagen daarna plotseling overleed…. Wederom stond mijn moeder er financieel alleen voor. Ik ben mijn moeder erg dankbaar dat ze al die jaren is blijven werken, ondanks dat ik de overblijf en naschoolse opvang verschrikkelijk vond en ondanks dat het financieel niet altijd nodig was. Anders had ze in deze financiële crisis ook nog een baan moeten zoeken die niet voor het oprapen liggen. Als zij niet was blijven werken, hadden we het huis moeten verkopen, omdat het dan niet meer te betalen was. Veel mensen realiseren zich niet dat er van de een op andere dag een inkomen weg kan vallen. En dat het misschien nu wel financieel gezien kan, maar kan je het ook permitteren om thuisblijfmoeder te zijn als er een inkomen wegvalt? Voor mij is dat een reden dat ik er erg over twijfel. Wellicht dat een baan aan huis of werken in de avonden/weekenden beter past bij mij. We zullen zien wat de toekomst ons brengt!

 31. Ondanks dat ik geen moeder ben (Nog niet voor de aankomende jaren) heb ik hier zelf ook wel eens aan zitten denken, wat ALS ik ooit moeder wordt. Blijf ik dan thuis? Of ga ik werken, minder werken evenveel werken? Oppas, opa en oma, kinderdagverblijf. Het is best wel moeilijk en ik denk dat als je het zo combineert, twee dagen werken en de rest aan je super coole en mooie blog: Dat je het helemaal goed doet. Je blog IS je werk en je mooie poppeke je passie !

 32. Tegenwoordig is de keus niet meer zo makkelijk. Ik denk dat ik niet gelukkig zou zijn als ik ‘alleen maar moeder’ ben, wil graag nog iets anders doen waar ik (ook) voldoening uit kan galen. En ik vind mijn werk leuk. Maar fulltime werken wil ik ook weer niet, want dan mis ik teveel van mijn kindje. In de ideale situatie zou ik straks drie dagen willen werken. Dat kan financieel prima, maar helaas is in het bedrijfsleven 4 dagen toch wel het minimum.
  Barbara onlangs geplaatst…Food: gezonde tropische traktatie!My Profile

 33. Lastig onderwerp denk ik voor veel vrouwen. Ik denk dat ik me er niet prettig bij voel om fulltime thuis te zijn en mijn man (ik hoop dat mijn vriend dan ook mijn man is over een aantal jaar, aangezien ik nu nog studeer en thuis woon) fulltime moet werken en kostwinnaar is. Als ik kinderen kan krijgen zal ik het fijn vinden om wanneer ze nog niet naar school kunnen wat meer thuis te zijn en wellicht een paar dagen te werken wanneer de kleine naar opa/oma zou kunnen. Wanneer ze wel naar school gaan hoop ik in de buurt werk te kunnen vinden wat ik kan afstemmen met de schooltijden. Nu klinkt dit misschien vrij ideaal maar ik hoop dat ik dan de pauze kan nemen als de kinderen tussen de middag naar huis komen en ze gewoon van school kan halen.

 34. Leuk artikel Kelly. Ik ben gestopt na de geboorte van de tweede. Ik had een hele goede baan. Ik heb er heel bewust voor gekozen om thuis te zitten maar ik mis het wel om af en toe even de deur achter me dicht te trekken en wat anders dan mamazijn aan mijn hoofd te hebben. Wat betreft werk, ik vind het niet zonde, ik kan straks gewoon weer aan het werk met evt wat nodige bijscholing. Ik ben niet van plan voor altijd thuis te blijven en ik ben nog jong. Wel zou ik het lekker vinden eventueel wat ‘werk’ vanuit huis te kunnen doen maar dat kan in mij. Beroepsgroep helaas niet. Wat betreft de kindjes… We hebben ontzettend veel kinderen om ons heen en er wordt hier volop gespeeld. Ik ben het met je eens, iedereen moet doen wat zelf goed voelt voor hun gezinnetje. Liefs

 35. Ik zou na m’n zwangerschapsverlof 3 dagen pw gaan werken. Maar toen m’n dochter eenmaal geboren was veranderde mijn gevoel. Ik kon dit hulpeloze kindje van 12 weken toch niet naar een kdv brengen? Ik probeerde me er overheen te zetten maar het lukte niet, hoe dichterbij die eerste werkdag kwam hoe slechter ik me ging voelen. Mijn man had gelukkig door dat het zo echt niet ging en samen hebben we besloten dat ik zou stoppen met werken. Die keus is nu bijna 5 jaar geleden geweest en tot op de dag van vandaag heb ik er nooit spijt van gehad, dit was de beste oplossing voor ons.
  Inmiddels gaat onze dochter naar de basisschool en ben ik nog thuisblijfmama. Mijn man heeft een eigen bedrijf en is dus druk en ik merk, dat doordat ik thuis ben, dit rust geeft in ons gezin.
  Overigens lees ik hier vaak over ‘thuis zitten’ maar dat is natuurlijk wat je er zelf van maak. Ik heb een heel leuk sociaal leven, voel me echt niet ‘alleen maar mama’ want tijd voor mezelf neem ik ook., het gevoel dat de muren op me afkomen heb ik gelukkig nooit gehad. Daarnaast doe ik leuke dingen voor de school van mijn dochter en heb ik juist nu tijd om mezelf te ontplooien en om te ontdekken wat ik leuk vind om te doen in het leven.

 36. Mijn man en ik werken beide 4 dagen (ik vind het voor mijzelf wel net iets teveel eigenlijk). Een eigen papa- en mamadag dus naast het weekend. De kleine meid gaat daarnaast 2 dagen naar de opvang en 1 dagje naar oma (waar haar neefje ook is, erg leuk).
  Lori onlangs geplaatst…Over snoetenpoetsers en billendoekjesMy Profile

 37. Voor me zwangerschap zei ik altijd ik ga eerst carriere maken, fulltime hard werken en dan zie ik het wel. Na me studie kwam ik niet aan de bak dus het fulltime werken is er niet echt van gekomen, alleen toen ik a.i. aan het werk was. Nu vindt ik het ideaal dat ik parttime werk, jammer genoeg wel in de avond en op zaterdag, daar kijk ik erg tegen op. Zit er dus wel over na te denken om of te stoppen of om ander werk te zoeken. Stoppen zal lastig zijn financieel gezien maar alles valt te redden. Nu nog in de ziektewet en kijk het eerst aan. Het is maar 18 uur. Alleen vindt ik me gezin belangrijker.
  Whitney onlangs geplaatst…Friendship Monday #2My Profile

 38. Oh en als ik ga werken dan is of mijn vriend thuis of Elvy gaat naar opa en oma. Geen kdv omdat ik er niet helemaal achter sta. En het weinig nut heeft ivm mijn werktijden begin pas om 16:00 uur. Wel denk ik erover na om in de toekomst een dagje peuterspeelzaal te doen voor hem. Soort voorbereiding om naar school te gaan.
  Whitney onlangs geplaatst…Friendship Monday #2My Profile

 39. Ik denk dat ik ooit hetzelfde zou willen als wat jij nu hebt. Een parttime baan voor maximaal 2 á 3 dagen in de week buiten de deur en verder thuisblijfmama zijn. Mijn moeder werkte alleen in de ochtend (toen mijn broertje en ik naar de basisschool gingen) en dat vond ik heerlijk. Mijn mams was dus altijd thuis en had altijd geduld en energie voor ons. Als wij dat financiëel kunnen bolwerken, wil ik dat ook. Wel íets voor mezelf, maar een fulltime carrièretijger ben ik geloof ik niet.
  Betty onlangs geplaatst…Lekker slapenMy Profile

 40. Ik heb tijdens mij studietijd altijd geroepen, na m’n studie carrière maken en wanneer ik op de top van m’n carrière zit, aan kids beginnen. Zo is het ook gelopen, alleen kon ik daarna helemaal geen parttime baan vinden. Super logisch dat veel moeders parttime willen werken, maar waar zijn deze banen voor de dames die gestudeerd hebben?

 41. Mijn dochter word 6 en heb 6 jaar lang thuis gewerkt dus kon ik het goed combineren. Sinds dit jaar heb ik geen werk meer en ben ik sowieso thuis soms mis ik het idee van collega’s en alles wel, maar deze vrijheid vind ik ook heerlijk! x

 42. om heel eerlijk te zeggen heb ik diep respect voor thuisbinlijf moeders hoe zeer ik ook Gelukkig ben met mijn prinsesjes ik zou het niet kunnen opbrengen
  gelukkig heb ik een hele lieve geduldige man die 2 dagen in de week vrij

 43. is en voor onze prinsesjes zorgt en iedere avond kookt wat ik namelijk niet kan
  zo het werken naast moederschap vol
  en de dagen dat hij werkt vertrekt hij om 2 uur hij brengt iedere dag de kinderen naar school.
  als hij vertrekt naar zijn werk haalt mijn oma de kinderen uit school

 44. Sorry ik bedoelde zo houd ik werken naast het moederschap vol
  ik zou een heel sagerijnige gestreste moeder zijn als ik niet zou werken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.