Hoe ik de overgang van 1 naar 2 kinderen nu ervaar #Lifewith2girls

2lkids

Ik heb denk ik niet onder stoelen of banken geschoven dat ik de overgang van 1 kind naar 2 kinderen enorm zwaar vond. In mijn zwangerschap schreef ik er al over hoe ik deze overgang van 1 naar 2 kindjes voor me zag. Ik dacht vooraf dat het mee zou vallen, Kindje nummer 1 ben je gewend, die tweede ‘fietst’ gewoon mee in het ritme. Tot we na de kraamtijd in het ziekenhuis thuis kwamen en overdonderd werden als gezin met ineens 2 kinderen. Wat heb ik die eerste maand als pittig ervaren. Ik had het echt onderschat, maar nu zijn we een kleine 3 maanden verder. Hoe ervaar ik dit nu?

De overgang van 1 naar 2 kinderen went snel
We zijn nu een kleine 3 maanden verder en wat voelt het nu al zo relaxt om twee kinderen te hebben. Ik had nooit durven denken dat ik dit na een kleine drie maanden al zou roepen. Ik was namelijk zo overdonderd in het begin. Ons leven stond zo op z’n kop  en ik vond het moeilijk om vooruit te kijken. Toch went het enorm. Ik weet al niet meer beter dan dat we alles nu doen maar dan met twee kinderen. Jep, het vraagt veel meer aanpassing allemaal met twee kinderen maar eigenlijk zijn er weinig dingen die we laten nu we er twee hebben. Voelde ik me toen ik Lana net gekregen had soms helemaal radeloos door het nieuwe ritme, merk ik nu dat als ik alleen Aimy heb (bijvoorbeeld op de dag dat Lana bij de gastouder is) ik ineens zeeën van tijd over heb. Een baby slaapt enorm veel (althans, Aimy slaapt veel) waardoor ik tussendoor veel tijd over houd voor het huishouden, mijn werk etc. Wanneer ik op de overige dagen Lana bij me heb, kom ik aan minder andere dingen toe. Ik kan wel wat huishoudelijke klusjes doen met Lana (ze ‘helpt’ me dan mee), maar andere dingen staan on hold en dat is prima. Ik plan mijn werk zo dat ik al die tijd over kan houden overdag voor Lana en Aimy. En door los te laten en mee te gaan in het ritme van de meisjes, merk ik dat ik heel relaxt in het leven sta.

bron

Ritme
Ook met twee kinderen ga ik nog de stad in, even op de koffie bij een vriendin of ergens lunchen. Ook met twee kinderen zijn dagjes Efteling of Monkey Town goed te doen. En soms dan neem ik een van de twee meiden mee, om even extra quality time voor ieder meisje te hebben. Ik ervaar de overgang van 1 naar 2 daarom momenteel als heel goed. Ik heb die eerste maand als heftig ervaren maar die ligt nu verder achter ons en alles loopt weer meer op rolletjes. Aimy zat al vrij snel op maar 1 nachtvoeding per nacht en inmiddels slaapt ze al 1,5 week door, dan maakt ze nachten van 21.00 tot 06.00 dus wat dat betreft heb ik enorm geluk. Hierdoor ben ik de dag erna ook weer fit wanneer mijn vrolijke peuter om 07.00 op me wacht.

En het wordt, nu Aimy wat ouder wordt alleen maar leuker merk ik. Aimy begint echt al contact te maken met ons. Ze glimlacht, ze kijkt vol bewondering naar Lana en ik merk ook dat Lana al meer contact kan maken met Aimy. Ik smelt helemaal weg wanneer ik Aimy en Lana naar elkaar zie lachen. Lana glundert van geluk als ze Aimy aan het lachen kon maken. En ik denk dat dit alleen maar meer en mooier wordt als ze echt samen kunnen spelen. Dat zal alles denk ik tevens ook veel makkelijker gaan maken.

Iedere dag genieten
Ik zou zelfs de overgang van 2 naar 3 kinderen nog aandurven, ooit. Over een paar jaar… eerst maar lekker vooral genieten van deze meisjes en wel zien of het ons ooit nog eens gegund mag zijn. Voor nu is dit gewoon iedere dag genieten. Dus mocht je de keuze willen maken om voor een tweede te gaan, of zwanger zijn van de tweede, mijn ervaring is ieder geval heel positief. Alles went (behalve een…;). ). En erop terugkijkend vind ik het nog alles meevallen.

Ik ben benieuwd of andere moeders dit herkennen, dat ze het in het begin enorm heftig vonden maar dat het vanzelf wel went en dat je er dan positief op kan terugkijken. Hoeveel kindjes heb je? En welke overgang vond jij pittiger? (0 naar 1 of 1-2 of zelfs 2-3 of meer?). Laat je reactie achter bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

46 gedachten over “Hoe ik de overgang van 1 naar 2 kinderen nu ervaar #Lifewith2girls”

 1. Zo herkenbaar! Ik heb 2 dochters, oudste is nu 19 mnd en de jongste 3. Ik vond ook de eerste maand heel pittig, had dat niet verwacht. Kwam deels ook door de keizersnede, dan kan je nog weinig terwijl je zoceet wilt. Hier begint jongste dochter ook echt contact te maken. Ze lacht heel veel ( na 2,5 mnd van veel huilen) en ze komt ook maar 1 x per nacht. Het lijkt wel bijna een kopie van jouw situatie, haha. Leuk weer om te lezen!
  Ellen onlangs geplaatst…Getting back in shape: derde updateMy Profile

 2. oké…. mijn tweelingdochter drukte op send.
  Wat ik wilde zeggen is dat ik het knap vind dat je na drie maanden al kan zeggen dat het je zoveel makkelijker afgaat. Ik had hier veel meer tijd voor nodig met twee kindjes. Had pas na vijf maanden het idee dat ik het een beetje op de rit had. Nu het je zo goed afgaat, ga je vast vaak de vraag krijgen wanneer nummer 3 komt 😉
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: wel of geen derde kind na een tweelingMy Profile

 3. Leuk om te lezen. Wij vonden de overgang van 0 naar 1 al erg pittig omdat we een huilbaby hadden. Wij houden ons voor dat een tweede baby alleen maar mee kan vallen..al weet je dat natuurlijk nooit. ? Leuk om zo jou ervaring te lezen!
  Diana onlangs geplaatst…WINACTIE – MAKE-UP STUDIO WIMPERSMy Profile

 4. Wat fijn om te horen dat het zo goed gaat! En die nachten; wat luxe! Daar stel ik me maar niet op in. Knap dat je zo snel een passend ritme gevonden hebt en dat het allemaal zo lekker loopt. Geniet van je meiden.
  Michelle onlangs geplaatst…DE VLUCHTTASMy Profile

 5. Fijn dat je nu gewend bent en dat het nu zo goed gaat. Wij hebben maar 1 dochter dus ik kan er nog niet over meepraten 😉 Maar ik kan me goed voorstellen dat het begin even pittig is, dat vond ik bij 1 al, laat staan bij 2…
  Charlotte onlangs geplaatst…Op zoek naar mijn trouwjurk #2My Profile

 6. Fijn dat je nu een ritme hebt met de meisjes! Ik heb nu een kindje. Voor mij was het pittig om zijn gedrag te leren “lezen”: Wanneer huilt hij bijvoorbeeld van honger of vermoeidheid? En ik stond in winkels voortdurend te dubben of iets wel goed of leuk genoeg was. Ik denk dat ik bij een tweede veel relaxter zou zijn!
  Nina onlangs geplaatst…Update: James twee maanden, tijd om bij te kletsen!My Profile

 7. Wat fijn zeg 🙂 Ik had het pas na 2 jaar dat ik wat meer adem kon halen. De jongste is nu bijna 2,5 en de oudste bijna 4, nu ze samen spelen en niet zoveel zorg meer nodig hebben kan ik weer een beetje ademhalen en genieten. Ik had en heb geen achterban wat betreft oppas en vriendinnen wonen verder weg, dus ik denk dat dit stukje ook heel erg meespeelt/speelde.
  Voor ons is 2 kids genoeg, voor nu, ik weet nooit wat ik over een aantal jaar zal zeggen. Maar nu elke hand een kind is meer dan zat 😉

 8. Fijn dat het zo goed gaat! Ik vond de overgang van 0 naar 1 veel minder heftig dan verwacht. Sommigen ‘waarschuwden’ me dat ik straks nooit meer kon slapen of geen tijd meer had voor mezelf. En dat ik er dus nog extra van moest genieten zo kindloos. Maar ik vind het allemaal reuze meevallen tot nu toe. Misschien komt het nog 🙂 Vooralsnog geniet ik alleen maar!
  Vivienne onlangs geplaatst…Wat als… je rijangst hebt?My Profile

 9. Wat fijn dat alles nu zo goed gaat! Ik ben zo benieuwd hoe dat straks bij ons zal zijn. Ik vond de eerste maand van nummer 1 écht wennen, maar nu weet ik al zoveel en je weet al een beetje wat je kan verwachten. Ons leven gaat hoe dan ook weer op zijn kop staan, maar heb er heel veel zin in 🙂
  marie-louise onlangs geplaatst…Wat ik nog wil doen voordat de baby komtMy Profile

 10. In augustus verwachten we ons tweede kindje. Ezra heeft een tijd gehad dat hij 4x per nacht wakker werd. Dus we vinden het best spannend. Hopelijk slaapt de nieuwe baby straks beter 🙂

 11. Super dat het zo lekker gaat! Ik kan er nog niet over meepraten, eerst school afmaken en een tijdje samenwonen voor dat we kijken of eentje ons gegund is.
  Kelly onlangs geplaatst…Off to EngelandMy Profile

 12. fijn om te horen meis en ik ben zo gaan denken …lukt het vandaag niet komt het morgen wel ( al vind ik dat ook nog wel eens lastig hahaha)maar gezin en kids zijn prio nr 1
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 3 mei 2016My Profile

 13. Ik vond juist van 0 naar 1 kind erg overweldigend. Onze tweede is nu 4 weken oud en het ging eigenlijk allemaal vanzelf. Ik heb me er van tevoren niet druk over gemaakt en de leeftijd van je oudste kind speelt denk ik ook mee. Onze oudste wordt deze maand zes jaar dus die begrijpt alles ook stukken beter. Daarnaast voelde ik me ook super na de bevalling dus daar heb ik ook geluk mee gehad!

 14. Ik bereid me al voor op een heftige eerste periode, maar ik denk dat het daarna toch snel went. Het ritme dat je had voor je aan kinderen begon heb je sowieso al niet meer. Wel zie ik stiekem een beetje op tegen de gebroken nachten, vooral omdat Lise ons nu met gemak tot een uur of acht/half negen laat uitslapen 😉
  Monique onlangs geplaatst…Je peuter voorbereiden op de nieuwe babyMy Profile

 15. Heel fijn dat je het nu al als zo positief ervaart de overgang! Als ik je snapchats zie en andere filmpjes zie je er ook echt uit alsof je alles onder controle hebt, goed bezig!
  Kelly onlangs geplaatst…Interview met …My Profile

 16. Leuk om te lezen, hier gaat het nu na 4 maanden ook allemaal goed met 2 kindjes maar ik vind het wel zwaar! Ze slapen allebei s nachts door van 20-7 dus ik mag absoluut niet klagen maar ik vind het zwaar omdat m’n zoontje van 4 maanden oud nooit overdag wilt slapen en veel aandacht wilt (vrolijkste baby ever haha hij wilt niks missen!) en m’n dochtertje van 1,5 nog maar net loopt en nog niet zelfstandig is. Dus overdag kom ik nergens aan toe!
  Maaike onlangs geplaatst…Currystoof met garnalen, witvis en tomaatjesMy Profile

 17. Goed om te lezen dat het nu zo goed gaat ondanks de pittige overgang! Dat geeft hoop haha. Ik ben net sinds maandag voor de tweede keer moeder geworden. Dit maal na een keizersnede dus ik kan nog maar heel weinig en vind het erg moeilijk nog!
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Geboortenieuws!My Profile

 18. Hallo,
  Ik heb een zoon van bijna 1 jaar en is me eerste kindje, hij is 6 weken te vroeg geboren, maar hij groeit en ontwikkeld als een baby?. In het begin had ik best wel moeite gehad met het wennen aan eerste kindje, maar gelukkig ging het elke dag wat beter. Hij was al druk toen ik zwanger was en nu nog steeds?. Het is een drukke jongen, die graag van aandacht houdt. overdag is hij zo helder en snachts slaapt hij als een beertje.. ik zou later graag een tweede willen hebben, maar eerst genieten van me eerste ❤️

 19. Wat mooi geschreven. En wat fijn dat het nu zo lekker gaat. Wel ontzettend fijn dat Aimy al doorslaapt, zodat je overdag wel echt alle aandacht kan geven aan de kids en je niet als een zombie rond loopt.
  Jessica onlangs geplaatst…Stedentrip plannenMy Profile

 20. Mijn vriend en ik zijn sinds bijna drie maanden overgegaan van 0 naar 2 kindjes en die overgang was heeeeeel heftig, vooral omdat een van m’n zoontjes een hele slechte start heeft gehad. Gelukkig gaat het nu stukken beter met hem, hoewel hij wel wat meer verzorging nodig heeft (onder andere verschillende medicijnen en logopedie& fysiotherapie). We hebben ook wat meer ritme en ik kijk erg uit naar het moment dat ze s nachts gaan doorslapen!

 21. Ah geweldig! Nu we in verwachting zijn van ons tweede kindje stelt dat weer gerust, haha! Lijkt me in het begin ook best even omschakelen maar oh zo leuk als ze elkaar vinden en contact gaan maken:)
  Mama van Dijk onlangs geplaatst…Een heel moeilijk besluitMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.