22 weken zwanger – Voor het eerst naar de verloskundige

vk

22 weken zwanger, daar blik ik in deze update over mijn zwangerschap op terug. Ik ging voor het eerst naar de verloskundige, dat klinkt gek maar was voor mij heel speciaal. Op het moment dat ik deze blogpost typ, ben ik bijna 23 weken zwanger. Tijd voor een nieuwe zwangerschapsupdate! Lichamelijk zijn er een heleboel veranderingen gaande en ik bereikte een ‘mijlpaal’, ik ging voor het eerst naar de verloskundige. Voor een andere zwangere misschien de normaalste zaak van de wereld, voor mij als ‘medisch geïndiceerde zwangere’ een speciale belevenis. Ik deel jullie mijn ervaringen nu ik dit termijn van de zwangerschap behaald heb.

22 weken zwanger

Ik ging langs bij Verloskundige praktijk Rond.

Waarom? Ik ben altijd onder behandeling bij de gynaecoloog, net als de vorige zwangerschap. En al hebben ze in het ziekenhuis alle kennis die relevant is voor mij en mijn diabetes, toch is zo’n ziekenhuisbezoekje heel ‘klinisch’. Het leek me zo fijn om gewoon bij een ‘dorpsverloskundige’ te kunnen lopen. Aangezien de verloskundige sowieso na de bevalling de persoon zal zijn om thuis de nacontroles te doen, nodigde deze praktijk mij ook tussentijds uit voor een consult. Gewoon om alvast kennis te maken en om ook andere vragen beantwoord te krijgen waar een arts in het ziekenhuis vaak de tijd niet voor heeft. Zo gezegd zo gedaan, met mijn moeder en Lana gingen we naar de praktijk in ons dorp. In een gezellige wachtkamer mochten we plaatsnemen (dat is heel anders als in het ziekenhuis) en tijdens de afspraak nam ze alle tijd voor ons. We gingen het hartje van de baby luisteren en daar werd Lana volledig in betrokken. Prachtig vond ze het! Het was fijn om op een wat luchtigere manier over de zwangerschap te kunnen spreken. Minder geneuzel over medicatie, bloedwaarden, mogelijke complicaties en andere medische zaken die er natuurlijk wel bij horen, maar waar je niet altijd blij van wordt. Dit was gewoon een fijne, luchtige afspraak waar ik wat meer van kon genieten. Heel fijn dus!

Als men mij vraagt hoe ik me voel, dan zeg ik steeds: Dit is gewoon de fijnste fase van de zwangerschap. Bij de zwangerschap van Lana vond ik dit al, maar ook nu denk ik weer dat ik de 20-30 weken de fijnste periode vind. Lichamelijk voel je je goed (niet misselijk, niet extreem moe, en ook nog niet enorm beperkt) en je bent ook een stuk relaxter doordat de 20-weken echo voorbij is. Na de 30 weken wordt het lichamelijk zwaarder, maar dan kan je alweer bijna gaan aftellen. Ik voel me lichamelijk fit, doe niet meer aan middagslaapjes en ben nog veel in beweging. Lekker wandelen en fietsen met Lana en de meeste huishoudelijke taken gaan goed. Echter begon vorige week de pijn in mijn bekken/heupen en rug waardoor ik wat bang werd voor eventuele bekkeninstabiliteit. Gelukkig leek dat dit weekend wat beter te gaan (thanks!) en hoop ik dat het gewoon wat tijdelijks was. Door in beweging te blijven hoop ik ook te voorkomen dat m’n lichaam ‘vast’ gaat zitten.

Iemand nog andere tips om bekkenklachten te verminderen of te voorkomen (indien mogelijk?). Deze klachten zijn voor mij helemaal nieuw, en ik schrok er nogal van toen opstaan, omdraaien of zelfs lopen heel pijnlijk werd. Gelukkig gaat het nu al wat beter. Maar tips zijn meer dan welkom!

Zoals je kon lezen gaat het eigenlijk heel goed! Ons meisje is heel actief (zo gezellig!) en dat maakt het genieten alleen maar groter. Hier en daar ben ik al aan het shoppen voor wat babyspulletjes en over een aantal weken beginnen we aan de babykamer (of eigenlijk, Lana krijgt een nieuwe kamer, en baby2 schuift door naar Lana’s kamer). Ik heb nog niet de drang om te beginnen aan die kamerveranderingen (mijn kantoor gaat naar zolder, wat een klus haha) dus zolang die nesteldrang nog niet sterk is, stellen we dit nog even uit.
En zo zwanger ik gewoon gezellig door! Ik ben benieuwd naar jullie reacties op deze nieuwe update. Volgende week zal ik de update weer in videovorm (inclusief babybump) doen.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

46 gedachten over “22 weken zwanger – Voor het eerst naar de verloskundige”

 1. Leuk verhaal! Wat je bekken betreft: ik zou even langs een (goede!) fysiotherapeut gaan. Eentje die ervaring heeft met zwangeren en bekkenklachten. Dat zou je kunnen helpen erger te voorkomen (is mijn ervaring).

 2. Fijn dat alles goed gaat en je een prettig bezoek bij de vk hebt gehad.

  Heb je toevallig een skippybal of een yogabal thuis? Vriendinnen die zwanger waren en bekkenklachten hadden zaten er toen op, misschien helpt het jou ook.
  Nesrin onlangs geplaatst…RECTIFICATIE by yours trulyMy Profile

 3. Ik zou gaan zwemmen! Al is het 1 keer in de week een halfuurtje, het is zo goed voor je spieren. En op deze manier gingen mijn bekkenklachten weg, en het was heerlijk ontspannend. Geniet van je zwangerschap!

 4. Super fijn dat je even binnen kon kijken bij de normale verloskundige. Ik vond het ook altijd erg prettig als ik weer heen mocht. De periode 20-30 weken is inderdaad lichamelijk het makkelijkst. De kwaaltjes van het eerste trimester zijn weg en je hebt ook nog niet zo’n grote buik dat je er niet meer van kunt slapen.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Schaamteloze zelfpromotieMy Profile

 5. Ahhh super om te horen dat het goed gaat! Misschien dat zwemmen helpt. Ik vond dat persoonlijk erg fijn tijdens de zwangerschappen en mijn bekkenpijn werd na mijn gevoel wel wat minder.
  Samantha onlangs geplaatst…vogelsnackMy Profile

 6. Geweldig om te horen dat het zo goed gaat en fijn dat je zo’n goed gevoel kreeg bij de verloskundige, lijkt mij ook super dat het er bij hen wat luchtiger aan toe gaat waar je extra van kan genieten <3 Ik hoop dat deze fijne fase voor je de rest van de zwangerschap zal duren!
  Dagmar onlangs geplaatst…Er is leven na een gecrashte telefoonMy Profile

 7. Fijn dat alles goed gaat maar minder leuk van je bekkenklachten. Wel moou dat je even naar de verloskundige kon. Inderdaad voor anderen heel normaal. Ik ben nog nooit bij een gyneacoloog geweest.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: PompoensoepMy Profile

 8. Leuk om te lezen, zelf ben ik 24 weken zwanger van onze tweede zoon, leuk dat we ongeveer evenver zijn, bij mij zijn bekkenklachten ook begonnen helaas

 9. Fijn dat dit zo’n fijne zwangerschapsperiode is, ik vond dat ook bij mijn kids, je bent dan zoveel rustiger, voelt je fit en je kan de wereld nog even aan, geniet er maar lekker van

 10. Hoi Kelly,

  Mijn SI-gewricht (in het bekken) zit vast door een verkeerde beweging, niet zwangerschapsgerelateerd gelukkig, en daarvoor word ik eens per twee weken behandeld door een cesartherapeut. Zij is gespecialiseerd in het bekken en ook bij zwangerschap en heeft me veel tips meegegeven waar ik op kan letten tijdens het zitten, staan, opstaan en lopen.

  Opstaan van de bank/stoel bijvoorbeeld gaat het beste door heel ver naar voren te buigen met je bovenlichaam (buik tussen je benen) en dan op te staan. Hierdoor komt de kracht meer uit je benen dan uit je rug. Bij lopen is het belangrijk dat je je voeten goed blijft afwikkelen (Als een soort paard, haha) en qua zitten is kleermakerszit heel fijn, maar op een gewone stoel is het prettig om je voeten op een kleine verhoging te zetten. Hierdoor is het bekken ontspannen.

  Misschien heb je hier iets aan! 🙂 Het helpt mij in ieder geval pijnvrij te blijven.

 11. Wat vervelend dat je wat last van je heupen/ bekken en rug kreeg. Fijn dat dit wat minder is geworden. Mijn tante heeft bekkeninstabiliteit gekregen tijdens haar zwangerschap en nu (13 jaar later) daar nog steeds veel last van. Dus zorg goed voor jezelf en doe niet te veel als je daar veel last van krijgt!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Inglot Lip Paint #67My Profile

 12. Wat leuk voor je om is bij verloskundige te zijn. Lijkt me inderdaad een stuk prettiger dan het ziekenhuis. Fijn om te lezen dan het zo goed gaat wel vervelend van je klachten maar wie weet was het eenmalig en heb je er geen last meer van. Spannend dat je nog niet begint aan de kamers ik ben altijd iemand die alles op tijd af wilt hebben haha
  Fijne dag liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…DIY leefboekMy Profile

 13. Wat een prachtige foto met Lana erbij, lekker genieten samen.

  Even over je bekken, ik heb aan de bevalling juist bekkeninstabiliteit over gehouden. Loop nu bij de fysio en hij zei dat hij graag had gezien dat ik eerder was gekomen (ben pas gegaan 12 weken na bevalling) als ik jou was zou ik dus zeker even een afspraak maken bij een bekken fysio.
  Succes ermee,

 14. Wat fijn dat je je zo lekker voelt! Ik was bij de zwangerschap van Olivia ook heel erg misselijk de eerste 13-14 weken, ik was blij dat dat voorbij was! Ik kon bij haar niet wachten om met de babykamer en alle spulletjes te beginnen, ik ben benieuwd als wij aan een tweede beginnen of ik dan weer zo snel die drang heb om alles af en netjes te hebben haha
  Sheela onlangs geplaatst…Ziekte van crohn ervaringsverhaalMy Profile

 15. Kelly Caresse

  Dankjewel voor de tips Martina! Ik probeer met in en uitstappen uit de auto, traplopen, opstaan enzo om dit ook met symmetrie te doen, dus twee voeten tegelijk, dat is al minder pijnlijk als snel op een been alles doen 🙂

 16. Leuk om je update weer te lezen! Wat vervelend dat je last van je bekken hebt, sterkte daarmee! Ik begin nu (met 14 weken) ook wat pijntjes te krijgen van m’n bekken, heel vervelend. Moet op mijn werk normaal veel bukken, maar merk dat als ik daar bewuster rekening mee houdt het beter gaat gelukkig! 🙂
  Evera onlangs geplaatst…MOMMY TO BE: Week 7-12My Profile

 17. Voor je bekken: pas op met uit de auto stappen. Eerst beide benen naar buiten draaien en op de grond zetten. Dan opstaan. Niet eerst 1 been en dan het andere dan maak je een onnatuurlijke draai. Slecht voor je bekken.
  Over de rest: ik had ook medische indicatie, dus ook ziekenhuis. Maar ik kreeg gewoon een verloskundige van het ziekenhuis thuis daarna. Jullie niet?
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Gastblog: Tussen Kunst en KidsMy Profile

 18. Ik ben verloskundige in opleiding (derdejaars) en zie geregeld zwangeren met bekkenklachten. Helaas zijn er niet echt manieren om bekkeninstabiliteit te voorkomen, maar wel tips om er zo min mogelijk last van te ondervinden. Let goed op je houding, zorg voor symmetrische bewegingen. Met opstaan bijv. ook eerst op je zij rollen en jezelf als het ware omhoog duwen (ook beter voor de buikspieren) en je voeten naast elkaar zetten. Mocht je echt veel last krijgen, dan raad ik je een bekkenfysio aan.

  Vind het erg leuk om je updates te lezen. Ik reageer niet vaak, maar volg je al een hele tijd. Vind het als verloskundige in opleiding ook interessant, en belangrijk, om te lezen hoe je als zwangere alles ervaart. Daar kan ik in de praktijk ook weer op inspelen.

 19. Een beetje random plek. Maar ik vroeg me af of je het leuk zou vinden om een stuk te schrijven voor mommy monday over hoe dat jullie het doen als je met je kindje naar de kapper gaat? Of bijvoorbeeld bewust kiest voor korte of langere haaren etc?

 20. Leuk om te zien en goed om te horen dat het goed met je gaat! 🙂 Ik ben helemaal niet into baby’s of kinderen maar op de een of andere manier blijf ik jou blog bezoeken. Vind het altijd zo gezellig! We hebben dezelfde leeftijd en wonen in een straal van 15 km maar toch een totaal ander leventje. Ik vind je blog super leuk en blijf je lekker volgen 🙂 Liefs Chantall

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.