Zonder suiker gezonder leven

Vandaag een review voor jullie online van een boek dat qua thematiek overeen komt met het boek -30 dagen zonder suiker-. Ook dit boek richt zich op een gezondere leefstijl waarbij geraffineerde suikers verboden vruchten zijn. Toch zijn deze boeken heel verschillend van elkaar, en hebben beiden boeken een eigen stijl en werkwijze. Het voelde bij het lezen van dit boek niet alsof ik in herhaling gebracht werd. Dit boek is heel interessant en geeft weer op een andere manier verdieping aan dit onderwerp. In deze blog zal ik hier van alles over vertellen, waarom dit boek zeker de moeite waard is om in je boekenkast te hebben liggen, voor een gezonde leefstijl waarbij de suikerverslaving mag verdwijnen.

Dit boek is geschreven door schrijfster Anne Marie Reuzenaar, en uitgegeven door uitgeverij Kosmos. Dit boek is 232 pagina’s dik (!) en biedt naast een uitgebreide uitleg over de suikervrije leefstijl, ook ontzettend veel recepten, van zoet tot hartig, van ontbijt tot diner maar ook recepten voor allerlei gelegenheden. Naast een informatief boek, is dit boek ook heel inspirerend en voor mij een duidelijke boodschap, die me wakker maakte en me bewuster maakte over bepaalde voedingskeuzes.

Dit boek begint met een duidelijke uitleg en geschiedenis over het gebruik van suiker in de voeding door de jaren heen, op die manier doe je meer informatie op en wordt je bewust van het feit waarom je deze levensstijl zou willen starten. Ook biedt dit boek informatie over het lezen van etiketten in de supermarkt zodat je leert herkennen welke ingredienten je het beste kan vermijden. Vervolgens wordt er ingegaan op de gezondheid en wat het gebruik van suikers daarop van invloed kan hebben. Daarbij worden allerlei ziekten en problemen besproken die we allemaal liever willen voorkomen. Vervolgens richt dit boek zich op suikervervangers die prima passen binnen deze (geraffineerde) suikervrije methode. Nadat je deze informatie hebt gelezen kun je door naar het stappenplan om deze levensstijl in de praktijk te gaan brengen. Dit begint met een algemene uitleg hoe je alle benodigde voedingsstoffen binnen kunt krijgen, en waarom deze voedingsmiddelen zo belangrijk zijn voor je gezondheid. Ook wordt beweging hierbij meegenomen als belangrijke peiler. De eerste fase waarin je van start kunt gaan is de ontwenningsfase. Hierbij bouw je je suikerinname langzaam af om van de suikerverslaving af te komen. Vervolgens volgt de suikervrije fase waarin je echt gaat ontgiften van suikers (detox) en je lichaam laat herstellen. Ontgiftingsreacties zoals hoofdpijn, huiduitslag, humeurig etc. kunnen dan optreden. Dit wordt duidelijk uitgelegd en wat je hieraan kunt doen.

Na deze fase volgt de fase van handhaving en vervanging. Je leert zo om de juiste suikervervangers te gaan gebruiken om je voedingspatroon gezond en lekker vorm te geven. Ook worden er vele tips gegeven in het boek hoe je deze levensstijl kan volhouden, en wat je kunt doen wanneer je een dipje of terugval momentje hebt. Wat ik erg goed vind aan dit boek, is dat dit boek ook aandacht besteed aan deze leefstijl, suikers en kinderen. Kinderen hebben tegenwoordig teveel overgewicht, en nemen te veel zoetigheid tot zich wat ze er te weinig vanaf kunnen bewegen. Kinderen worden getroost met snoepgoed, drinken de hele dag ranja of zelfs frisdrank, waardoor overgewicht een grote bedreiging vormt. Als overgewicht op die leeftijd al ontstaat wordt het nog moeilijker om in een later stadium in het leven een gezondere leefstijl aan te nemen, maar ook om deze overtollige kilo’s weg te krijgen. Door de gezonde basis al zo vroeg te leggen geef je kinderen een gezonde rugzak mee die hun het hele leven zal helpen. In dit boek worden allerlei suikervrij tips om gezond en lekker te eten met en voor kinderen gegeven, en ook tips om meer in beweging te komen.

Vervolgens behandelt het boek de dag en weekmenu’s om de verschillende fasen toe te passen in je dagelijks leven. Hier wordt uitgebreide uitleg bij gegeven en ook veel tips. Daarna gaat het boek verder met ontzettend veel recepten, het boek verandert in een gezond kookboek met de lekkerste veelzijdige gerechten. Zowel vegetarische als normale gerechten worden gegeven en ook allerlei basis recepten voor sauzen en extraatjes. De lekkerste verse ingredrienten worden gebruikt om deze gerechten klaar te maken waardoor je gezond en veelzijdig eet. In totaal bevat dit boek 100 pagina’s aan recepten om een heel weekmenu samen te stellen, maar ook party snackjes, zomer smoothies, soepen, toetjes, taarten, uitgebreide diners, simpele recepten etc. Echt een aanrader en een boek dat je na het lezen niet in de boekenkast weg stopt en niet meer erbij pakt. Zodra je de levensstijl onder de knie hebt wordt dit een heel fijn kookboek zodat je altijd kookinspiratie hebt.

Ik vind dit boek absoluut een aanrader voor hen die meer willen weten en leren over een suikervrije levensstijl. Ook voor hen die gezonder willen koken en e-nummers en andere toevoegingen willen vermijden. Het boek is absoluut een aanvulling naast andere suikervrije boeken, en is anders als andere boeken. Het voordeel vind ik vooral dat er zo onwijs veel recepten in staan, zodat het boek bruikbaar blijft nadat je het informatieve deel gelezen hebt. Dit boek is uitgegeven door Kosmos uitgeverij en kost 16,95 euro. Dit boek is zowel in de meeste goede boekhandels verkrijgbaar, als via internet.

Ben jij al bekend met dit boek? En heb je eventueel ook de andere suikervrije lifestyle boeken gelezen? Ik ben heel benieuwd naar je reacties op dit boek. Ook ben ik benieuwd naar hen die juist helemaal niets hebben met zo’n dergelijke leefstijl. Laat me je reactie weten in de comments.

Follow my blog with Bloglovin’

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

11 gedachten over “Zonder suiker gezonder leven”

  1. Goed review inderdaad! En het boek klinkt heel leuk en interessant, ik zou ‘m ook wel willen lezen! Fijn ook dat er zoveel recepten in staan. Ik heb ook zo’n soort boek (maar dan over Paleo) maar daar staan maar een paar recepten in. Lang niet genoeg voor een heel weekmenu. 🙂

  2. Klinkt erg goed! Zit te denken dat ik toch ook eens zo’n boek aan moet gaan schaffen en minder suiker moet gaan eten.

  3. Het boek klinkt interessant en ik ben er ook van overtuigd dat suiker eten nergens goed voor is, maar ik vraag me altijd af wie de auteur van zo’n boek is. Is zij arts? Of dietist/voedingsdeskundige?

  4. Sinds 3 weken eet ik suikervrij. Dit moet ik doen, geloof niet dat ik het zelf was gaan doen eigenlijk hihi. Maar voor mijn operatie moest ik eerst 10 dagen een verplicht dieet doen en nu na mijn dieet mag ik ook geen suiker. Sterker nog: Mijn lichaam gaat straks heel naar reageren waarschijnlijk op suiker. Dus daarom heeft dit boek wel mijn aandacht, maar ik ben nog niet over de streep, omdat ik eerst eens met mijn diëtiste moet praten volgens mijn operatietraject. Maar ik ga deze wel onthouden voor in de toekomst! Dank je wel voor de tip!

  5. Pingback: Recensies: Zonder suiker van Anne Marie Reuzenaar | Ranking the Books

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.