Wat doe jij van 9 tot 5? Yvonne werkt in China als docent op een internationale school

watdoejijvan9tot5colla

 Yvonne werkt in China als docent op een internationale school: ‘Wat doe jij van 9 tot 5?’  is een rubriek waarin ik jullie ga vragen wat jullie zo al doen voor de kost of als bezigheid. Of je nu stewardess bent of huisvrouw, fulltime blogger of webshop eigenaar, fotograaf of verpleegkundige, het maakt niet uit, ik ben benieuwd naar het verhaal. Vandaag heb ik een heel bijzonder verhaal, namelijk van Yvonne. Zij woont en werkt in China als docent op een internationale school. Toen ik haar mail ontving werd ik super nieuwsgierig. Na de Pabo heeft ze besloten om naar China te gaan om voor 5 maanden daar les te geven, inmiddels zijn we 4 jaar verder en vandaag lezen jullie haar indrukwekkende verhaal.

2014-05-28 15.06.25

Yvonne werkt in China als docent op een internationale school

Plezier maken tijdens Children’s Day

Wie ben je en wat doe je?
Hoi, ik ben Yvonne en ik geef les op een internationale school. De school waar ik werk staat echter niet in Nederland, maar in… Beijing, China! Ik ben afgestudeerd aan de Pabo en in 2010 naar China vertrokken. Het plan was om 5 maanden te gaan lesgeven en daarna 3 maanden door zuidoost Azië te reizen. Na 5 maanden besloot ik echter nog wat langer in China te blijven en 4 jaar later ben ik er nog steeds! Vandaag ga ik jullie meer vertellen over mijn werk en leven in China. Sinds anderhalf jaar werk ik op een internationaal georiënteerde kleuterschool in Beijing. Op de school waar ik werk geven we les aan kinderen tussen de 2 en 6 jaar; de kinderen aan wie ik lesgeef zijn 4 & 5 jaar.

 Wat maakt deze bezigheid voor jouw zo interessant en leuk?
Het werk dat ik doe is erg afwisselend. Doordat ik niet alleen Engelse les geef zie ik de kinderen de hele dag en ben ik gedurende de dag voor een groot deel verantwoordelijk voor hen. Als groepsleerkracht geef ik les in het Engels, wat betekent dat ik, net zoals een leerkracht in Nederland, ook de kunst-, reken-, muziek- en bewegingslessen voor mijn rekening neem.

Het is een uitdaging om in een team te werken met diverse nationaliteiten. Er werken bij mij op school voornamelijk Chinezen, maar we hebben ook leerkrachten uit het Verenigd Koningrijk, Spanje & de Filipijnen. Deze gevarieerde groep maakt het werk naast uitdagend ook interessant en boeiend; we hebben allemaal onze eigen ideeën en manieren van werken en om daarin een middenweg in te vinden. Hetzelfde geldt voor mijn dagelijkse leven; hoewel ik me best heb weten aan te passen aan de Chinese cultuur zijn er altijd dagen waarop dat allemaal niet zo goed lukt.


mmexport1402710282875-2

 

Ik en Willie. We vierden vaderdag op school, maar zijn vader was er niet. Ik was ‘stand in’.

 Wat dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?
Ja! Althans, als ‘vroeger’ ook tijdens mijn studie was? Als kind had ik geen vastomlijnd idee van wat ik wilde worden. De ene week was het kapster, dan wilde ik weer bij de politie of dierenarts worden. Aan het einde van de middelbare school wist ik dat ik een tijdje in het buitenland wilde studeren (wat ik ook deed). Daarna ontstond de droom om ooit in het buitenland te gaan werken. Ik had vooraf niet gepland dat zou lopen zoals het heeft gedaan, maar gaat dat niet altijd zo met de plannen die je maakt?

 Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk/bezigheid?  ZO ja, Welke vooroordelen zijn dit en hoe ga je hiermee om?
Niet perse ten aanzien van mijn werk, soms wel ten opzichte van het leven in China. Dat de Chinezen regelmatig hond eten, dat het er gevaarlijk is, dat je ontzettend moet opletten op wat je zegt en ga zo maar door. 4 jaar geleden was mijn beeld van China ook ongeveer zo, maar daar bleek weinig van te kloppen. In mijn ogen hebben wij een beeld van China zoals dat door de media wordt gemaakt en dit klopt lang niet altijd met de werkelijkheid.

 Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Om 7.15 uur vertrek ik van huis zodat ik om 7.50 kan beginnen met werken. In China mogen ouders over het algemeen niet de school en de klaslokalen in, daarom haal ik de kinderen bij de ingang van de school op om ze daarna naar ons klaslokaal te brengen.

Nadat de kinderen ontbeten hebben beginnen we in de kring. Vaak splitsen we in 2 groepen; de ene helft gaat naar buiten (als de luchtkwaliteit het toelaat), de andere helft krijgt bijvoorbeeld Engelse les. Vervolgens splitsen we en zo doen we dat de rest van de ochtend. Om 11 uur is het tijd voor lunch waarna de kinderen allemaal gaan slapen, tot een uurtje of twee.

In de twee uur durende pauze die ik dan heb bereid ik lessen voor, schrijf ik blogjes, studeer ik Chinees of lees ik wat.
’s Middags hebben we lessen tot 4 uur. Soms geef ik les, soms werk ik aan de portfolio’s die we voor elk kind bijhouden. Het hangt af van de lessen die gepland

2014-02-22 15.40.41

 

De luchtkwaliteit is niet altijd optimaal hier in Beijing

 Welke boodschap wil je doorgeven aan mijn bezoekers over dit werk/bezigheid?
Geen boodschap over mijn werk, maar over het najagen van je dromen. In Nederland kende ik een groot aantal mensen dat een soortgelijke droom als ik had: werken in het buitenland of voor langere tijd op reis. Vaak bleef het bij een droom. Als je een droom hebt, ga er dan voor, probeer hem na te jagen. Als je dat lukt zul je gelukkig(er) zijn en blij zijn dat je er voor bent gegaan. Maar ook wanneer het je niet lukt heb je er veel aan; je kunt dan zeggen dat je het hebt geprobeerd en geen spijt krijgen omdat je er niet voor gegaan bent.

Wat een mooi verhaal Yvonne en wat ontzettend leuk dat je je verhaal met foto’s wilde delen voor mijn blog. Yvonne heeft zelf ook een blog en haar ervaringen kun je hierop lezen. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van mijn lezeressen. Je boodschap vind ik heel erg mooi want het najagen van je dromen vind ik ook een heel belangrijk motto. Ik wil je heel veel succes en plezier wensen in je werk in China. Jullie mogen je reactie op het verhaal van Yvonne achterlaten in de comments.

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

27 reacties

 • Dionne
  5 september 2014

  Deze rubriek vind ik zo leuk om te lezen! Dit werk lijkt mij een geweldig uitdaging!
  Dionne onlangs geplaatst…Outfit | Colorful Old TownMy Profile

 • Yudeska
  5 september 2014

  Wat een bijzonder werk doe jij! Dit is iets dat ik vroeger ook altijd wilde doen, het is er jammer genoeg niet van gekomen. Dingen in me leven liepen gewoon niet zoals “gepland” maar wauw zeg! Heb hier onwijs veel bewondering voor !
  Yudeska onlangs geplaatst…Doen of niet doen?My Profile

 • Larissa
  5 september 2014

  Wauw dit is zo bijzonder zeg! Sinds ik een jaar of 12 ben wil ik dolgraag door Azië reizen, ook door China dus. Ik smelt altijd als ik die lieve kindjes zie! Je mag echt trots zijn op je werk!
  Larissa onlangs geplaatst…Vragen VrijdagMy Profile

 • Benay Vaneese
  5 september 2014

  Wat grappig dat je eerst maar tijdelijk daarheen zou gaan maar toch zo goed beviel dat je er al 4 jaar zit. Zo zie je maar weer. Niets valt echt te plannen. Doen wat he hart je ingeeft.
  Benay Vaneese onlangs geplaatst…Beauty favorieten – Augustus 2014My Profile

 • Vicky
  5 september 2014

  Heel interessant om te lezen en vooral de booschap van het verhaal: jaag je dromen na blijft hangen. Leuk dat jij die stap hebt durven zetten!
  Vicky onlangs geplaatst…Week 31: platte rustMy Profile

 • Elize
  5 september 2014

  Wauw wat een verhaal zeg! Heel gaaf om te lezen!
  Elize onlangs geplaatst…Glutenvrije Valuas kroketMy Profile

 • Geertje
  5 september 2014

  Wat gaaf dat je je droom achterna bent gegaan! Lijkt me echt super werk om te doen! En inderdaad, de boodschap die je mee geeft klopt helemaal!
  Geertje onlangs geplaatst…Ze Kennen Je AllemaalMy Profile

 • Anne Solveig
  5 september 2014

  Wat super tof!
  Anne Solveig onlangs geplaatst…Als ik nu een geldboompje zou hebben..My Profile

 • Willemijn
  5 september 2014

  Wat een mooi verhaal! Ik heb online logopeide op internationale scholen over de hele wereld gegeven. Ik vond dat altijd heel leuk om te doen en had veel contact met leraren op die scholen. Ze hebben vaak geweldige verhalen!
  Willemijn onlangs geplaatst…2x NOTD met OPIMy Profile

 • Dagmar
  5 september 2014

  Waauw ongelooflijk indrukwekkend! Wat te gek om deze stap te durven nemen, geweldig! Echt heel inspirerend dit artikel <3
  Dagmar onlangs geplaatst…Fit Friday – Beginnen met sporten (na een break)My Profile

 • Manon
  5 september 2014

  Wauw, dit vind ik echt een van de mooiste en interessantste interviewt tot nu toe in deze rubriek! Omdat ik zelf ook Pabo heb gedaan vind ik dit echt enorm interessant, knap hoor, om in China te “settelen”!
  Manon onlangs geplaatst…ZWANGER: Week 28My Profile

 • Dita
  5 september 2014

  Wauw wat mooi om te lezen. Omdat ik zelf ook in het onderwijs werk vind ik dit erg interessant!
  Dita onlangs geplaatst…Recept – Pasta met pesto, worst en groentenMy Profile

 • Marion
  5 september 2014

  Wat ontzettend bijzonder en wat mooi om te lezen!
  Marion onlangs geplaatst…Afscheid OmaMy Profile

 • Simone
  5 september 2014

  Wat leuk om te lezen! Gaaf dat je je droom bent achterna gegaan!
  Simone onlangs geplaatst…Nieuwe rubriek: Hobby onder de LoepMy Profile

 • Jenny
  5 september 2014

  Wat bijzonder! en wat een geweldige foto van jou en Willie
  Jenny onlangs geplaatst…Things I love ThursdayMy Profile

 • Yvonne
  5 september 2014

  Bedankt, wat lief!
  Jammer is dat soms he? Dat je plannen soms anders lopen dan je zou willen. Ook al gaat het anders dan je in gedachten had, ik denk dat daar altijd een reden voor is…
  Yvonne onlangs geplaatst…Panda’s kijken in Chengdu: cuteness overload.My Profile

 • Yvonne
  5 september 2014

  Wat een geweldige reacties allemaal! Heel leuk om te lezen, dankjewel daarvoor!
  En Kelly, bedankt voor het plaatsen van mijn verhaal! 🙂
  Yvonne onlangs geplaatst…Panda’s kijken in Chengdu: cuteness overload.My Profile

 • Deirdre
  5 september 2014

  Wat mooi om te lezen!
  Deirdre onlangs geplaatst…Wedding Wednesday: Kinderen en trouwenMy Profile

 • Marije - BakingBeautyNL
  5 september 2014

  Wauw, wat een bijzonder verhaal! Ik ga direct naar je blog Yvonne, ik ben benieuwd naar meer verhalen. Ik denk dat je een inspiratiebron bent voor velen van ons! Keep up the good work 😉
  Marije – BakingBeautyNL onlangs geplaatst…Opgemaakt Video Augustus 2014My Profile

 • kellycaresse
  5 september 2014

  Ik ontdek nu pas dat je een blog hebt! Ik zal je blog even linken in het artikel 😉

 • Miranda
  5 september 2014

  wauw wat een gaaf verhaal. Lijkt me zo tof om in het buitenland te werken. Eng, maar gaaf;) bedankt voor het delen!
  Miranda onlangs geplaatst…Favorite friday; het nieuwe tv seizoen!My Profile

 • Mirne
  5 september 2014

  Wat onwijs tof! Ik zou het wel enorm lastig vinden om zo ver weg te zijn van m’n familie.
  Mirne onlangs geplaatst…Eten bij: Karakter in RotterdamMy Profile

 • Mira
  5 september 2014

  Ik kende Yvonne al en vind het dan ook erg leuk om haar hier weer tegen te komen!
  Ik ben vanaf jongs af aan al gefascineerd door China en dus uiteraard ook een beetje jaloers op Yvonne hihi
  X
  Mira onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Maike
  5 september 2014

  Ik vind deze rubriek echt fantastisch, lees het heel graag. En wat een bijzonder verhaal is dit! Zeker omdat ik ook werk als leerkracht. Ik heb een tijdje stage gelopen in Zweden en vrijwilligerswerk gedaan in Ghana. Maar er wonen? Mij niet gezien. Ik ga het blog van Yvonne volgen!
  Maike onlangs geplaatst…Win een voucher van Dawanda ter waarde van € 25,-My Profile

 • beautydiarynl
  6 september 2014

  Wat een mooi verhaal! Wat fijn dat je je droom bent nagegaan. Ik doe het haar niet na.
  Ik ben benieuwd naar meer van je verhalen & zal dan ook zeker een kijkje op je blog nemen! 🙂
  beautydiarynl onlangs geplaatst…Kiko nail lacquer 484My Profile

 • Laura
  7 september 2014

  Volgens mij herken ik je van het paboforum! Leuk om jouw verhaal hier te lezen.

 • Yvon
  8 september 2014

  Oh echt? Dat zou zo maar kunnen trouwens, daar was ik, toen ik de pabo nog deed best wel actief. Nu al lang niet meer. Leuk dat je me nog weet ter herinneren!
  Yvon onlangs geplaatst…Ask Me Anything: de antwoorden #2.My Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.