Wat ik bij mijn tweede kind anders doe dan bij mijn eerste

2

Of je het nou wil of niet, sommige dingen doe je bij je tweede kind heel anders dan bij het eerste kind. Soms kan me dat ook echt schuldgevoelens geven, alsof ik daarmee tekort zou doen aan mijn tweede kind, maar het heeft ook te maken met ervaring, me veel relaxter voelen, makkelijker denken en nog meer. De volgende punten doe ik dus anders bij Aimy dan bij Lana en ik denk dat andere mama’s zich hier zeker in kunnen herkennen.

Dingen die ik bij mijn tweede kind anders doe dan bij mijn eerste kind

 • Rust, regelmaat en reinheid, wat is dat? Waar ik bij Lana al erg van de losse pols was (borstvoeding op verzoek, niet op de klok kijken) is dit bij Aimy dus nog veel losser. Slapen in de kinderwagen, slapen in de draagdoek, Lana haar boterhammen geven en lagen eten in de auto ivm haast, borstvoeden tijdens het puzzelen met Lana, die losse pols valt er soms nog net niet af.
 • Nog meer vergeten: Ontwikkelde ik na mijn eerste kind al een vorm van moeder-dementie, is dit nu toch echt een graadje erger. Ik vergeet spuugdoekjes standaard mee te nemen of vergeet zelfs luiers. Ik heb weleens Aimy een veel te groot shirtje en romper van Lana aangegeven omdat ik niets bij me had. Stond haar overigens wel schattig.
 • Ik maak teveel foto’s, maar ben te weinig bezig met ze te verwerken in leuke fotoalbums. Een puntje wat bij Lana al lastig was maar voor haar heb ik tot haar 2e levensjaar een prachtig album liggen. Van Aimy heb ik enkel een geboorteweek album, en dat komt omdat mijn lieve ouders deze voor me gemaakt hebben. Tijd om een datum te prikken voor het maken van fotoalbums dus. Update: Gedaan, wauw! 😉
 • Multitasking is my second name.
 • 25 weken
 • Mij veel minder snel druk maken. De groei van de baby, of ze wel voldoende drinkt, slaapt of poept? I have no idea, eigenlijk is het heerlijk om dat ook gewoon los te laten. De baby is blij en dat is wat telt.
 • Dat er wat druppels suiker zitten in die vitamientjes die je je baby’tje dient te geven. Bij Lana was ik nog zo ‘fan’ van dat suikervrij opvoeden. Nu kunnen die paar druppels me weinig zorgen geven. Ik ben daar wat wat minder precies in geworden,
 • Ervaren hoe rustig het is wanneer ik even maar één kind heb om voor te zorgen. Als Lana bijvoorbeeld bij de gastouder is en ik enkel Aimy heb om voor te zorgen, dan heb ik ineens weer handen vrij en voelt het als vrije tijd hebben, wat ik totaal niet zo ervaren heb toen ik alleen Lana als baby om me heen had.
 • Bewuster proberen te genieten omdat je weet hoe snel het gaat. Ik heb het gevoel dat dit wel lukt, maar dat het snel gaat, dat is weer evengoed het geval 😉

Herkenbaar voor andere mama’s van twee of meer kinderen? En wordt dit bij een derde nog rustiger/makkelijker/gemakzuchtiger? Haha, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

35 reacties

 • Elisabeth
  12 oktober 2016

  Ik heb er pas één, maar ik kan me zo goed voorstellen dat je zoveel minder onzeker bent! En dat is helemaal prima toch?
  Elisabeth onlangs geplaatst…3 maanden gestopt met borstvoeding. Hoe gaat het nu?My Profile

 • Geertje - Stay At Home Mama
  12 oktober 2016

  Ik herken het wel hoor… Het gaat veel makkelijker allemaal, inderdaad door ervaring. En dat blijft. Ook als ze naar school gaan, ouderavonden, schoolreisjes, speeldates… het wordt allemaal makkelijker omdat je van de eerste al weet hoe het allemaal werkt!
  Geertje – Stay At Home Mama onlangs geplaatst…Healthbox Oktober – Me TimeMy Profile

 • Leonie
  12 oktober 2016

  Ik ben kersverse mama van mijn 10 weken oude dochtertje en jeetje. Wat kan ik me n zorgen maken en onzeker zijn. Ik hoop dat dit bij n 2e kindje (als t ons hegund is) minder zal zijn… dan heb ik t al eens meegemaakt.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Mamaupdate #8 – Ontdooide moedermelk, inpakstress en slaaprecord!My Profile

 • Josan
  12 oktober 2016

  Hahaha yep, als ik maar 1 kind heb nadat ik er 3 had denk ik ” waar was ik in hemelsnaam druk mee toen ik er altijd maar 1 had?” Derde kind is gewoon altijd de dupe, qua rust, reinheid en regelmaat. Maar het lukt me wel om dingen beter te plannen nu ze ouder wordt. Slaapjes te plannen voordat ik de anderen uit school haal. Het is dan nog steeds wel een lange tijd zie ze tot de avond moet overbruggen, maar het is beter dan een onderbroken slaapje.
  Josan onlangs geplaatst…En, loopt ze nou NOG niet?!My Profile

 • Femke
  12 oktober 2016

  Ik denk dat het heel logisch is dat je het bij je tweede kindje net wat anders doet. Ik ken niemand in mijn omgeving die bij de tweede alles hetzelfde heeft gedaan als bij de eerste, dat kan ook haast niet toch? Dan is alles nog compleet nieuw. Nu heb je ook nog een ander kindje waar voor gezorgd moet worden.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Real Techniques Your Picks Berlin set (limited edition)My Profile

 • Saskia
  12 oktober 2016

  Jazeker heel herkenbaar. Ik merk ook dat ik veel makkelijker ben nu met de tweede.
  Saskia onlangs geplaatst…Hoe is het moederschap nou echt?My Profile

 • janske
  12 oktober 2016

  Dit is nu na bijna 7 when al zoooo herkenbaar! Ik ben 100 keer makkelijker en totaal niet onzeker terwijl ik dat bij de eerste veel meer had. Wel heb ik soms en schuldgevoel omdat ik het gevoel heb dat ik minder tijd doorbreng met Coco dan ik met Lola deed in het begin, maar dat is logisch omdat ik nu twee meiden heb een dus mijn tijd moet verdelen.
  janske onlangs geplaatst…Mijn bevallingsverhaal van CocoMy Profile

 • Nicole
  12 oktober 2016

  Kan er helaas nog niet over meepraten maar dit klinkt heel fijn haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #11 | Er is weer ‘wat’ af..My Profile

 • Mary-Lou
  12 oktober 2016

  Waar ik bij de eerste alles al gekocht en klaar had voor week 20, verhuisden we bij de 2e een maand voor de uitgerekende datum. Nu bij de derde wordt zijn kamertje pas 3 weken voor de bevalling verbouwd. Dus ik ben zeker makkelijker geworden. Dat merk ik ook aan buikfoto’s maken, televisietijd en als de 2e ziek is. Je groeit als moeder en dat maakt me over bepaalde zaken minder onzeker.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Draagjassen en vesten; het is weer die tijd van het jaarMy Profile

 • Lisette
  12 oktober 2016

  Haa, heel herkenbaar. Bij nummer 3 wie je helemaal een soort loedermoeder, haha! Gelukkig zijn dit vaak relaxte kinderen. Bij mij is de jongste inmiddels 4 maar die zwangerschapsdementie is nog steeds niet over….
  Lisette onlangs geplaatst…Siv gaat logerenMy Profile

 • Cynthia
  12 oktober 2016

  Hoi Kelly,
  Ik ben nu 6,5 maand zwanger van mijn tweede zoontje en dit artikel kezen stelt mij heel erg gerust!
  Ik ben dus ook van de “3r-en” om zo te zeggen en wil ook alles perfect en op tijd maar ben best wel bang hoe ik dat in hemelsnaam ga doen. Ik denk dat ik me nu al een beetje ga voorbereiden en beseffen dat ik dat gewoon los moet laten en pas me af moet laten komen…
  En jouw laatste puntje vind ik heel mooi. Hoe rustig je het hebt wanneer je “maar 1 kindje hebt om voor te zorgen”

  Wel super dat jij zo realistisch en eerlijk bent en ook DURFT te zeggen wat je wel en niet doet.

  Tegenwoordig moet alles maar perfect zijn en zien we eigenlijk niet meer wat er echt gebeurt…

  Dank je wel Kelly!!
  Je doet t toppie!
  .xxx Cynthia

 • Dita
  12 oktober 2016

  Ik maak ook veel foto’s maar houd het ook allemaal bij. Druk ze om de paar maanden af en plak ze in. Mja Mila is ook ons 1e kindje 😉
  Dita onlangs geplaatst…Baby OOTD #7My Profile

 • Charlotte
  12 oktober 2016

  Nummer twee is op komst hier dus ik ben benieuwd haha. Ik zal waarschijnlijk ook veel dingen anders doen. Ook wel logisch toch, niks mis mee hoor!
  Charlotte onlangs geplaatst…Stijlvol in mijn kraambed in…My Profile

 • Monique
  12 oktober 2016

  Ik ben zo benieuwd hoe het gaat zijn, een tweede kindje! Maar ik weet zeker dat ook ik dingen anders ga aanpakken. En dat gevoel dat je het niet druk hebt als je maar één kind hebt om voor te zorgen kan ik me helemaal voorstellen.
  Monique onlangs geplaatst…Borstvoedingsdroom in duigenMy Profile

 • Marijke
  12 oktober 2016

  Ik heb 1 dochtertje maar merk zowieso dat hoe langer je moeder bent hoe minder onzeker je bent. Mooi om te lezen dat het bij een tweede kindje nog meer relaxed wordt 🙂
  Marijke onlangs geplaatst…Appel trifle (laagjes toetje)My Profile

 • Linda
  12 oktober 2016

  Ik heb nu 1 kindje maar kan mij je gevoel goed voorstellen. Je weet hoe het werkt en bent dus een stuk relaxter.
  De tijd gaat inderdaad snel. Met 2 kinderen gaat de tijd volgens mij nog sneller voor je gevoel omdat je het nog drukker hebt.
  Linda onlangs geplaatst…Winactie: Naïf baby care minisetMy Profile

 • Vanessa
  12 oktober 2016

  Ik denk dat het normaal is dat je dingen anders doet bij je tweede kind dan bij je eerste. Je hebt inderdaad ervaring en bent relaxter, dat is niets om je schuldig over te voelen.
  Vanessa onlangs geplaatst…Boodschappen tagMy Profile

 • MetMirjam
  12 oktober 2016

  Ik heb er nu eentje. Ik ben heel benieuwd hoe het voor mij zou zijn met 2 kindjes.
  MetMirjam onlangs geplaatst…Inspiratie | Peuterbed van IkeaMy Profile

 • Leonie van Mil
  12 oktober 2016

  Ik kan mij dat heel goed voorstellen. Je hebt al een berg ervaring. En daarbij moet de jongste vaak in het ritme van de oudste mee.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Get-to-know-me tagMy Profile

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  12 oktober 2016

  Ik ben momenteel zwanger van de tweede. Ben heel benieuwd hoe ik het anders ga doen deze keer!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #7 – 23 weken zwanger!My Profile

 • karlien
  12 oktober 2016

  Bij de tweede ben ik vooral een stuk minder gestrest geweest qua ziek zijn. Heel veel dingen heb je al eens meegemaakt en het gaat allemaal veel makkelijker.
  karlien onlangs geplaatst…Safari Lodge ZandvoortMy Profile

 • Lieke -Life As Lieke
  12 oktober 2016

  Leuk om te lezen! Ik vind het echt interessant om te lezen over jou ervaringen, ik ben benieuwd hoeveel ik ervan herken als ik later zelf kinderen heb. Ik merk wel dat mijn moeder de dingen die jij opnoemd ook doet en ik kom uit een gezin van 4 😉 Ik ben de oudste en heb een fotoalbum tot 6 jaar. Mijn broertje is 7 en daar heeft ze nog geen album van, haha!
  Lieke -Life As Lieke onlangs geplaatst…Mijn 4 favoriete gezonde tussendoortjesMy Profile

 • Annemijn
  12 oktober 2016

  Ik denk dat dit heel herkenbaar is. Met zo’n tweede maak je je waarschijnlijk toch iets minder snel zorgen.
  Annemijn onlangs geplaatst…Mijn haat-liefde-verhouding met huisdierenMy Profile

 • Seline
  12 oktober 2016

  Wat grappig en leuk dat je het nu zo anders ervaart! Hier ook zo slecht in.de albums maken, ik stel het zelfs uit. Ik moet zelfs de foto’s nog uitprintet haha..
  Seline onlangs geplaatst…Je kind voor het eerst naar de gastouder.My Profile

 • rachel
  12 oktober 2016

  yep herkenbaar!! bij onze tweede was gewoon alles relaxter en kwa omgang en verzorging ook, minder paniek als bij de eerste zeg maar

 • José@ENJOY! The Good Life
  12 oktober 2016

  Heerlijk herkenbaar. Die foto’s…. Knap dat je de koe bij de horens gevat hebt of de foto’s in het boek geplakt hebt…. Van de damespuber heb ik tot haar eerste verjaardag ingeplakt (dat deed je toen nog;)) en van de kleine man is er nooit meer een foto op papier verschenen. En ze zijn nu 13 en 15 jaar. Leuk klusje als ik met pensioen ga 😉
  José@ENJOY! The Good Life onlangs geplaatst…VALENCIA: LA MÁS BONITAMy Profile

 • Nicky
  12 oktober 2016

  Wat leuk om te lezen! Ik ben al heel benieuwd hoe dat straks bij de eerste gaat zijn haha.
  Nicky onlangs geplaatst…Balance your Health is verhuisd!My Profile

 • marleen@burgertrutjes
  12 oktober 2016

  Grappig om te lezen dat je er eigenlijk zo veel van leert 🙂 Mooi artikel!

 • foryourstyle.nl
  12 oktober 2016

  Heerlijk om te lezen hoe jij het moederschap ervaart! Ik kan niet wachten tot ik ooit mama mag worden, met hopelijk ook zulke lieve kindjes.
  foryourstyle.nl onlangs geplaatst…Haar transformatieMy Profile

 • Lifeaholic.nl
  12 oktober 2016

  Wat fijn dat je nu bij Aimy dingen ook wat meer los kunt laten. Ik heb zelf nog geen kinderen maar lijkt me heel logisch dat je hier wat makkelijker in wordt, niks mis mee 🙂 Zolang mama happy is zijn de kids dat ook denk ik 😉
  Lifeaholic.nl onlangs geplaatst…Update: 1 maand bloggen!My Profile

 • Willemijn
  12 oktober 2016

  Klinkt heel hoopgevend voor mijn tweede die onderweg is hihi!
  Willemijn onlangs geplaatst…Achter de schermen bij Disney’s The Lion King!My Profile

 • Manja
  12 oktober 2016

  Zo herkenbaar! Hier een dochter van 4 jaar en een zoon van 6 weken. Iedere dag naar school, tussen de middag ophalen en weer wegbrengen om vervolgens om kwart over drie weer op het schoolplein te staan. Baby drinkt om de drie uur (borstvoeding) dus je wilt niet weten hoe dat goochelen is (en dus niet altijd op verzoek helaas). Ventje ligt regelmatig in de box te tukken met z’n jasje open zodat hij ook weer makkelijk in de cosi of wandelwagen te leggen is. Wandelwagen, cosi, draagzak…hoe bedoel je een bed is om in te slapen ;-)….

 • Jessica
  13 oktober 2016

  Mooi om te lezen dat je verschillen merkt en ook meer probeert te genieten.
  Jessica onlangs geplaatst…Verjaardagskalender van fotofabriek.nlMy Profile

 • Tessa
  16 oktober 2016

  Ik kan me goed voorstellen dat het bij een tweede allemaal net even anders gaat, al is het maar omdat je je aandacht moet verdelen en het een stuk drukker is! Zelf heb ik er nog geen ervaring mee en aan de ene kant vind ik het idee van een tweede daarom ook wel spannend, aan de andere kant ben ik heel benieuwd hoe het mij af zou gaan!

 • De Boekentrommel
  18 mei 2017

  Grappig om te lezen! Herken ook wel veel. Ik zal er ook eens een lijstje van opsommen binnenkort!
  De Boekentrommel onlangs geplaatst…Recensie: Casa Familia – Nathalie PagieMy Profile

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.