Wat ik bij een volgende zwangerschap anders zou doen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat ik bij een volgende zwangerschap anders zou doen, daar ga ik het met jullie over hebben.
Notitie vooraf: Dit artikeltje stond eigenlijk gepland voor een paar weken geleden, tot ik dacht dat dit wat zwangerschapsspeculaties kon opwekken. Ik schoof het daarom vooruit om het te plaatsen zodra jullie er vanaf zouden weten. Toen ik dit typte was ik net 5 weken zwanger.

Zwanger zijn vind ik geweldig en toen ik vorige week oude foto’s aan het terugkijken was, dacht ik aan alle dingen die ik bij een volgende keer anders zou doen.  Voor zover je dit vooraf kunt bedenken en voor zover je daar ‘zeggenschap’ over hebt.  In de zwangerschap van Lana was ik zo onzeker, ik maakte alles voor het eerst mee. Bij een volgende zwangerschap zou ik sommige dingen anders doen, denk ik.  Het leek me leuk om deze punten in een artikel met jullie te delen.

– Tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik maar weinig buikfoto’s. Sowieso ‘durfde’ ik dit het eerste trimester niet te doen, bang dat het mis kon gaan, bang dat die foto’s me daaraan zouden herinneren. Achteraf vind ik dat eigenlijk zo zonde, dit zou ik een volgende keer anders doen. Dan zou ik Yannick wekelijks vragen een foto te maken zodat ik een mooi verloop van de groei van mijn buik kan zien.

– Bij een volgende zwangerschap ga ik meer genieten, oké deze is veel te cliché, het woord genieten is namelijk geen knopje dat je even aan kunt zetten. In mijn zwangerschap riep iedereen het:  ‘geniet er van’, en ik betrap mezelf regelmatig op die uitspraak wanneer ik zwangere vrouwen spreek. Toch is het geen knopje wat je om kunt zetten maar, iets wat in je hoofd afspeelt. Toch hoop ik echt dat ik bij een tweede zwangerschap meer zal genieten. Helaas is het hebben van diabetes een risicofactor voor vele complicaties wat het ‘loslaten’ wat lastiger maakt.

–  Op tijd beginnen met het kopen van spullen. Ik had best wat dwangmatige trekjes, zo mocht ik de babykamer van mezelf pas bij 28 weken gaan uitzoeken. Ook vond ik dat ik bij 34 weken pas hoefde te beginnen met het wassen van babykleertjes. Soms smokkelde ik waardoor ik toch al wat kleertjes gewassen had (want anders was de wasmachine niet vol) maar eigenlijk hadden we bijna nog niets gewassen. Op 34 weken en 8 minuten is Lana geboren, wij waren dus babykleertjes aan het wassen op de couveuse afdeling. Bij een volgende wil ik op tijd overal mee klaar zijn zodat we niet na geboorte nog dingen moeten regelen. Wie weet heb ik dan wel hele andere nesteldrang, haha.

Dit waren een aantal dingen die ik bij een volgende tweede zwangerschap anders hoop te doen. Ik zal hier over een tijdje op terug komen om te checken of ik dit ook daadwerkelijk anders ben gaan doen.

Ik ben benieuwd of er mama’s en vrouwen bij zijn dit deze punten herkennen of begrijpen. Wat zou jij bij een volgende zwangerschap anders willen doen, of welke punten zou jij bij een eerste zwangerschap wel of niet doen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Gerelateerde berichten

49 reacties

 • Mamablogger
  24 augustus 2015

  Ik zou ook veel meer foto’s maken en deze alvast af laten drukken. Onze laptop crashte en was niet meer te redden, hierdoor heb ik veel foto’s niet meer en is er heel veel weg. Ik had in die tijd ook veel zorgen en ik hoop dat bij een eventuele volgende keer minder te hebben.
  Mamablogger onlangs geplaatst…Review| Metaaldetector van ActionMy Profile

 • Saskia
  24 augustus 2015

  Hopelijk kan je deze zwangerschap heerlijk genieten! Het is zoals je zegt; het genieten speelt zich af in je hoofd maar zoals je vertelt over je zwangerschap komt dat vast goed 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Kapper, Ikea & Woonkamer + oproep!My Profile

 • Marion
  24 augustus 2015

  Genieten is inderdaad geen knop die je om kan zetten, maar je zou het ook ”bewust de tijd nemen” of zo kunnen noemen. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar ook als het minder gaat kan je gewoon even een moment nemen samen met de kleine ongeboren spruit. Je bewust zijn van het feit dat je zwanger bent en gewoon dankbaar zijn. Er zijn nou eenmaal momenten dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Achteraf zul je die momenten ook koesteren, omdat je ze heel bewust mee hebt gemaakt en dat is eigenlijk hetzelfde als genieten. 🙂 ♥
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #54My Profile

 • Femke
  24 augustus 2015

  Poeee ik zou niet weten hoe ik zoiets zou doen..Maar als je al een x zwanger bent geweest geloof ik gerust dat er tweede keer dingen zijn die je anders zal gaan doen!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Travalo tasverstuiver!My Profile

 • Lisanne
  24 augustus 2015

  Foto’s vooral heel veel foto’s zal ik nemen als het moment ooit zover mag zijn. Verder weet ik het niet wat ik wel denk is dat ik heel veel zal kopen ik vind alles zo schattig en sta in de hema of primark vaak even bij de kinderafdelong te kijken…. Is dit raar? Hahaha liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…News update!My Profile

 • Manon
  24 augustus 2015

  Ik ben zo blij met mijn weekfoto’s van m’n eerste zwangerschap! Bij een tweede zou ik denk ik ook veel meer “genieten”, ik denk meer bewust want dat zal dan ook mijn laatste zwangerschap zijn (denk ik).
  Manon onlangs geplaatst…Nilo is een zwangerschap oud! – UpdateMy Profile

 • Patricia Schmitz-Heres
  24 augustus 2015

  Ik denk dat het maken van foto’s hier een grote rol zou spelen.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…19 vragen aan… RomyMy Profile

 • Kelly - Pluiskonijn.nl
  24 augustus 2015

  Wij hebben elke maand een foto geschoten van mijn buik en daar zie je precies een mooie vooruitgang op. Ik zal er ook meer van willen genieten want ik verheugde me zo op dat de baby er zal zijn dat ik soms vergat dat ik ook van mijn zwangerschap moest genieten.
  Kelly – Pluiskonijn.nl onlangs geplaatst…Crowd birthingMy Profile

 • Japkejanneke
  24 augustus 2015

  Wat goed dat je nu deze punten wilt aanhouden bij deze zwangerschap. Die buikfoto’s maken en het op tijd klaar zijn met alles is vast wel te doen. Het lijkt me wel lastig om meer te genieten. Blijft het niet altijd wel een onzekere tijd? Ik heb er zelf geen ervaring mee hoor, maar dat is iets wat ik me er zo bij voor stel. Ik hoop dat het je lukt om meer te genieten!
  Japkejanneke onlangs geplaatst…5 Favorieten Juli & AugustusMy Profile

 • Sandra
  24 augustus 2015

  Geniet ervan meid en inderdaad zeker heel veel foto’s maken!
  Sandra onlangs geplaatst…DIARY: Verjaardag, Stappen, Naked & een MinionMy Profile

 • amanda
  24 augustus 2015

  Hier ook meer foto’s en sneller alles klaar hebben…ookmeer genieten…
  amanda onlangs geplaatst…Kian voor het eerst fietsenMy Profile

 • Dita
  24 augustus 2015

  Ja foto’s maken doe ik nu ook. Ik vergeet het eerlijk gezegd wel eens maar gelukkig mijn vriend niet.
  Dita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #1 week 1 t/m 8My Profile

 • Geertje - Stay At Home Mama
  24 augustus 2015

  Van die buikfoto’s snap ik wel! Ik heb er ook weinig gemaakt tijdens mijn zwangerschappen en vind dit eigenlijk best jammer!

 • Celine
  24 augustus 2015

  Wat een leuk artikel!! Ik ben het eens met je punt meer genieten!! Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…NEWS: Mannen geven make-up tutorials op youtubeMy Profile

 • Saskia
  24 augustus 2015

  Goede voornemens! Ben benieuwd hoe je na afloop van de zwangerschap hierop terugkijkt en of alles een beetje is gelukt 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Gastric bypass: de beslissing (deel 1)My Profile

 • PinkFairy
  24 augustus 2015

  Goed artikel! Diabetes hoeft hierbij trouwens geen stoorfactor te zijn, het is maar net hoe je ermee omgaat. 😉
  PinkFairy onlangs geplaatst…Twee fijne exfoliantenMy Profile

 • angelique
  24 augustus 2015

  Die buikfoto’s zeker weten! Of in ieder geval überhaupt meer foto’s. Als er ooit een tweede mag komen dan wil ik foto’s van mn vriend en zoontje met mn buik
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Happy Birthday + kortingscodeMy Profile

 • Barbara
  24 augustus 2015

  Hier waarschijnlijk geen volgende zwangerschap meer, maar in het geval ik toch nog een keer zwanger zou raken dan hoop ik op een totaal andere ervaring dan de eerste keer. Die was nogal negatief door allerlei redenen.
  Barbara onlangs geplaatst…Buiten daadwerkelijk verhuizen, moet dit ook nog gebeuren.My Profile

 • Deisy
  24 augustus 2015

  Wat leuk om op deze manier hier stil bij te staan. Ik hoor vaak inderdaad dat genieten van je eerste zwangerschap eigenlijk vrij moeilijk is. Ik ben echt benieuwd hoe ik dit ik de toekomst zou ervaren. Wel in ieder geval hartstikke leuk om te lezen meis.

 • yvette
  24 augustus 2015

  Ik heb bij mijn eerste zwangerschap niet echt genoten. Iets waar ik achteraf zo’n spijt van heb! Ook al is het inderdaad geen knop die je om kunt zetten helaas! Deze zwangerschap neem ik echt bewust de tijd voor mij en de baby. En ik heb tot nu toe het geluk dat ik me ook zo veel beter voel als bij mijn eerste dat ik er echt met volle teugen van geniet! Ik duim voor je dat deze zwangerschap fijner verloopt!

 • Inez
  24 augustus 2015

  Ik ben juist heel erg op tijd met alles begonnen, vanaf week 12 heb ik rustig aan alles ingeslagen en met week 20 hadden we de babykamer besteld, box al in de kamer staan en ook de meeste zaken van de baby uitzetlijst al in huis. Met week 30 was alles helemaal af, alles gewassen en hoefde ik in principe niets meer te doen. Heel vaak hoorde ik van mensen om me heen dat we niet al te veel moesten regelen want dan zou ik nooit die laatste weken doorkomen. Uiteindelijk ben ik een week later opgenomen i.v.m. zwangerschapsvergiftiging en 2 weken later was ons zoontje al geboren.
  Ik ben achteraf heel erg blij dat alles al klaar was, ondanks dat het me zo werd afgeraden. Ons zoontje ligt inmiddels al 4 weken in het ziekenhuis en alle energie die ik heb gaat in het bezoeken van ons kind zitten. Binnenkort alleen nog even opnieuw een grote schoonmaaksessie in zijn kamertje maar voor de rest gelukkig alles geregeld.

 • Nicole
  24 augustus 2015

  Ik wil inderdaad ook meer foto’s maken dan. En dan ook mooiere, met beter licht enzo. Wellicht foto’s telkens op dezelfde plek ook.. Lijkt me ook mooi om terug te zien dan!
  Nicole onlangs geplaatst…Papa Plogt: lang weekend wegMy Profile

 • Tamara
  24 augustus 2015

  Ik heb ook maar amper foto’s van mijn eerste zwangerschap! Zo ontzettend zonde eigenlijk! En met de vorige keer snap ik dat je nu graag alles eerder klaar wilt hebben!
  Tamara onlangs geplaatst…Win een zilveren bedelarmband ! Themommydiarieswinactie!My Profile

 • Kelly Caresse
  24 augustus 2015

  Dat zeg je heel mooi, die knop genieten is bijna onmogelijk maar meer ‘mindfull’ alles beleven zeker wel 🙂

 • Kelly Caresse
  24 augustus 2015

  Helemaal niet raar hihi, die kleertjes zijn ook zo leuk!

 • Kelly Caresse
  24 augustus 2015

  Ben ik ook benieuwd naar 😀

 • Renske
  24 augustus 2015

  Ik heb werkelijk geen idee welke bepaalde dingen ik tijdens mijn eerste zwangerschap wel of niet zou doen. Wel heb ik altijd gezegd dat ik veel buikfoto’s wil. Iedere week een mooie buikfoto en na de zwangerschap een foto met de baby. Zoiets, haha. Lijkt me erg leuk om terug te kijken als het kindje ouder is.
  Renske onlangs geplaatst…TAG – Meet my boyfriendMy Profile

 • Manouk
  24 augustus 2015

  Wat leuk om te lezen!
  En je krijgt al een mooi buikje Kelly!

 • Charlotte
  24 augustus 2015

  Goede voornemens! Ik kan me voorstellen dat je nu eerder klaar wilt zijn haha. Ik ben benieuwd of het allemaal gelukt is achteraf 🙂
  Charlotte onlangs geplaatst…Als een ander kind, jouw kind pijn doet…My Profile

 • malou
  24 augustus 2015

  Ik wil bij een volgende zwangerschap ook meer genieten en me wat minder zorgen maken. Maar ik weet niet of dat lukt haha.
  malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #121; WEER THUIS, CONSULTATIEBUREAU EN WINKELENMy Profile

 • Lifesabout
  24 augustus 2015

  Ik herken vooral diw buikfoto’s maken. Ik heb er maar een paar en niet eens hele mooie. Omdat ik het niet over kan doen zal die tweede kans er ook niet liggen. Het balen ervan wordt wel minder, maar het blijft jammer.
  Laat Yannick maar veel mooie foto’s maken! En hopelijk kun je alles bewuster meemaken en toch genieten.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een kleine perfecte versie van onszelfMy Profile

 • Ingrid
  24 augustus 2015

  Ik heb precies dezelfde punten als jij die ik terugkijkende op mijn eerste zwangerschap bij een 2e anders zou doen. Vooral genieten en op tijd klaar zijn met alles. Ik bespotte de mensen die met 20 weken alles al klaar hadden, maar op het laatst vervloekte ik mezelf dat ik niet ook veel eerder was begonnen.
  Ik heb echter vooral heel veel meer dingen die ik vooral na de bevalling anders zou doen, ik weet niet of je dat ook hebt en/of dat dat misschien een idee voor een artikel is?

 • Nesrin
  24 augustus 2015

  Geniet ervan Kelly en doe het vooral op je eigen manier waar jij je lekker bij voelt.

  Zelf was ik bij de eerste zwangerschap heel gelukkig maar ook voorzichtig. Bij de tweede zwangerschap ging alles heel relax eigenlijk want het immers niet meer zo spannend want je weet wat je kunt verwachten (dan nog kan alles anders gaan uiteraard).
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin Summer Holiday photo diaryMy Profile

 • Janneke
  24 augustus 2015

  Heel herkenbaar allemaal… Ik heb de babykamer nu al bijna klaar en ben nog niet eens 27 weken. De volgende keer zou ik het misschien nog wel sneller willen, ik voel zo’n druk om op tijd klaar te zijn!! Zullen vast de hormonen zijn.

  Geniet van deze nieuwe, mooie zwangerschap! 🙂
  Janneke onlangs geplaatst…I love Groningen – Tag!My Profile

 • Angela | Great Body & Skin
  24 augustus 2015

  Hey meis ik hoop dat je het nu wb je diabetes wat meer kunt/hebt kunnen loslaten! Wij hebben de 1e 12 weken ons gevoel van blijdschap nog niet volledig de vrije loop gegeven, omdat het dan nog zo pril is. Dit zou ik echter niet anders doen. Sowieso zou ik niet zo snel dingen anders doen denk ik hoor, dat zou betekenen dat ik dingen niet goed heb gedaan en dat is een verwijt naar mezelf. Dat vind ik niet lief voor mezelf. Snap je wat ik bedoel?
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Anouk’s (Paparazzi Model Management) Huidverzorgings- & BeautyroutineMy Profile

 • Kim
  24 augustus 2015

  Ik zou vooral meer in het moment willen leven en genieten van het ‘in het nu’ zwanger zijn.
  Ik keek al vanaf 6 maanden zo uit naar de geboorte van mijn zoontje dat ik eigenlujk vergat om ook van die periode te genieten

 • Bibi
  24 augustus 2015

  Mooi om te lezen hoe je zo op jezelf reflecteert en je bewust bent van jezelf en hoe je dingen anders zou aanpakken

 • Corine
  24 augustus 2015

  Net als vele anderen zou ik ook wat meer foto’s maken, maar ik heb sowieso bijzonder weinig foto’s van mezelf. (ook een puntje)
  Mn kinders zijn nu 12, 10 en 9, ik kreeg ze in iets meer als 2,5 jaar tijd.
  De jongste 2 schelen 1 jaar en 2 dagen.
  Je vraag zette me aan t denken: zou ik t weer zo doen? (ja, ik snap dat je dat niet helemaal zelf in de hand hebt)
  Eerst dacht ik van niet, t waren tropenjaren, toen de jongste geboren werd, had ik er dus 3 in de luiers en 2 aan de fles. Maar, we hebben t overleefd, we zijn happy en gezond.
  t Is t allemaal waard geweest en nu pluk ik er de vruchten van. t Heeft zeker zijn voordelen, hoe handig is het bv om ze alledrie in hetzelfde hockeyteam te hebben!
  Dus ja, ik denk dat ik t wel weer zo zou doen. (nogmaals, t is allemaal in God’s hand, dat weet ik)
  Leuke vraag! Houd ik van.
  Corine

 • Kim
  24 augustus 2015

  Ik heb er inderdaad ook enorm spijt van dat ik niet zoveel buikfoto’s heb gemaakt. Ik word altijd jaloers als ik de buikfoto’s van Willemijn bekijk.
  Kim onlangs geplaatst…Mommy Monday; Het laatste trimester.My Profile

 • Channah
  24 augustus 2015

  Ik zou ook meer foto’s maken. Maar daarnaast zou ik ook proberen meer te genieten. Door een ongeluk en hellp heb ik echt niet kunnen genieten van mijn zwangerschap en lag ik alleen maar in het ziekenhuis, logisch natuurlijk dat ik niet heb kunnen genieten, maar toch zou ik proberen bij een volgende zwangerschap het positieve ervan in te zien. Ik weet nu tenslotte wat er tegenover staat.
  Channah onlangs geplaatst…Sporten op vakantieMy Profile

 • Cindy
  24 augustus 2015

  Oh ja buikfoto’s. Laatst vroeg een vriendin aan mij of ik nog een foto van haar met haar zwangere buik had, van 8 jaar geleden. Ze had namelijk geen enkele foto met buik, zo jammer.
  Cindy onlangs geplaatst…Fotoverslag: Strandfestival Zand!My Profile

 • Kelly
  24 augustus 2015

  Leuk en mooi om te lezen! Ik weet nog niet wat ik wel en niet zou doen bij mijn 1e zwangerschap, durf er ook nog niet echt over na te denken omdat ik dat liever nog een tijd uitstel 😉
  Kelly onlangs geplaatst…Kelly’s instagram #week34My Profile

 • Marijke I easydailyfood
  24 augustus 2015

  Leuk om te lezen kelly! Ik denk dat ik zelf de dingen niet anders zou doen dan tijdens de eerste zwangerschap. Ik had alles netjes ‘op tijd af’. Moest helaas gedwongen rustig aan doen vanaf 3 maanden zwangerschap ivm zware bekkeninstabiliteit. Zou mooi zijn als bij een eventueel 2e kindje dit niet gebeurd.
  Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…SALADE I Fris & zoetMy Profile

 • janske
  24 augustus 2015

  Ik hoop ook meer te kunnen genieten bij een tweede zwangerschap. Bij de eerste werd het me niet gemakkelijk gemaakt helaas….maar van alle kleine momentjes dat het lukt…geniet inderdaad 🙂
  janske onlangs geplaatst…4 nieuwe TV programma’s die je niet wilt missen!My Profile

 • Lisette
  24 augustus 2015

  Grappig, ik had de kamers juist heel vroeg af, omdat ik wist dat ik vanwege mn diabetes eerder ging bevallen. Dochter is met 35wk geboren en zoon met 36wk. Vanaf week 34 opgenomen geweest beide keren ivm zwangerschapsvergiftiging en ontregelde bloedsuikers, dus mensen die me in eerste instantie een beetje zaten te pesten, vonden het toch wel verstandig dat ik alles “zo vroeg” af had. Twee keer gecompliceerde zwangerschappen gehad en ik ben blij dat we zelf hebben kunnen kiezen dat ons gezin nu compleet is!

 • Eline
  24 augustus 2015

  Hopelijk lukt het je om inderdaad deze keer meer te genieten 🙂

 • Josan
  25 augustus 2015

  Bij de eerste was ik braaf georganiseerd em al weken klaar. Ik werd moeder!!! Bij de tweede was ik zwanger (yep dat is anders dan voor het eerst moeder worden) met een dreumes in huis vloog de tijd. We maakten ons minder druk het zal wel goed komen dus alles werd wat nonchalanter uitgesteld. Toch op tijd af. De derde zwangerschap deed ik er gewoon even bij. Nog iets nonchalanter qua planning en echt alles uitstellen. Zul je zien dat de baby een week eerder kwam 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Review Mijnfopspeen.nlMy Profile

 • Mira
  25 augustus 2015

  Leuk en leerzaam dit soort artikelen:)
  Mira onlangs geplaatst…Hair | TONI&GUY x Sophia Webster Limited EditionsMy Profile

 • pieno
  4 september 2015

  Gevoel is t allerbelangrijkste.
  Ik ben twee keer zwanger geweest en twee keer miskraam. Eerste bij drie en halve maand tweede bij anderhalve mnd bewust laten weghalen. Nu ik erachter ben dat ik een erfelijke ziekte heb die mij en t kind een andere toekomst geeft heb ik besloten er niet meer voor te gaan. Ik vindt t egoïstisch s ik t doe.. Ik denk dat je een super moeder bent samen met Yannick. Alle geluk en doe wat jij denkt dat goed is.

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.