OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat ik bij een volgende zwangerschap anders zou doen, daar ga ik het met jullie over hebben.
Notitie vooraf: Dit artikeltje stond eigenlijk gepland voor een paar weken geleden, tot ik dacht dat dit wat zwangerschapsspeculaties kon opwekken. Ik schoof het daarom vooruit om het te plaatsen zodra jullie er vanaf zouden weten. Toen ik dit typte was ik net 5 weken zwanger.

Zwanger zijn vind ik geweldig en toen ik vorige week oude foto’s aan het terugkijken was, dacht ik aan alle dingen die ik bij een volgende keer anders zou doen.  Voor zover je dit vooraf kunt bedenken en voor zover je daar ‘zeggenschap’ over hebt.  In de zwangerschap van Lana was ik zo onzeker, ik maakte alles voor het eerst mee. Bij een volgende zwangerschap zou ik sommige dingen anders doen, denk ik.  Het leek me leuk om deze punten in een artikel met jullie te delen.

– Tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik maar weinig buikfoto’s. Sowieso ‘durfde’ ik dit het eerste trimester niet te doen, bang dat het mis kon gaan, bang dat die foto’s me daaraan zouden herinneren. Achteraf vind ik dat eigenlijk zo zonde, dit zou ik een volgende keer anders doen. Dan zou ik Yannick wekelijks vragen een foto te maken zodat ik een mooi verloop van de groei van mijn buik kan zien.

– Bij een volgende zwangerschap ga ik meer genieten, oké deze is veel te cliché, het woord genieten is namelijk geen knopje dat je even aan kunt zetten. In mijn zwangerschap riep iedereen het:  ‘geniet er van’, en ik betrap mezelf regelmatig op die uitspraak wanneer ik zwangere vrouwen spreek. Toch is het geen knopje wat je om kunt zetten maar, iets wat in je hoofd afspeelt. Toch hoop ik echt dat ik bij een tweede zwangerschap meer zal genieten. Helaas is het hebben van diabetes een risicofactor voor vele complicaties wat het ‘loslaten’ wat lastiger maakt.

–  Op tijd beginnen met het kopen van spullen. Ik had best wat dwangmatige trekjes, zo mocht ik de babykamer van mezelf pas bij 28 weken gaan uitzoeken. Ook vond ik dat ik bij 34 weken pas hoefde te beginnen met het wassen van babykleertjes. Soms smokkelde ik waardoor ik toch al wat kleertjes gewassen had (want anders was de wasmachine niet vol) maar eigenlijk hadden we bijna nog niets gewassen. Op 34 weken en 8 minuten is Lana geboren, wij waren dus babykleertjes aan het wassen op de couveuse afdeling. Bij een volgende wil ik op tijd overal mee klaar zijn zodat we niet na geboorte nog dingen moeten regelen. Wie weet heb ik dan wel hele andere nesteldrang, haha.

Dit waren een aantal dingen die ik bij een volgende tweede zwangerschap anders hoop te doen. Ik zal hier over een tijdje op terug komen om te checken of ik dit ook daadwerkelijk anders ben gaan doen.

Ik ben benieuwd of er mama’s en vrouwen bij zijn dit deze punten herkennen of begrijpen. Wat zou jij bij een volgende zwangerschap anders willen doen, of welke punten zou jij bij een eerste zwangerschap wel of niet doen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

49 gedachten over “Wat ik bij een volgende zwangerschap anders zou doen”

 1. Ik zou ook veel meer foto’s maken en deze alvast af laten drukken. Onze laptop crashte en was niet meer te redden, hierdoor heb ik veel foto’s niet meer en is er heel veel weg. Ik had in die tijd ook veel zorgen en ik hoop dat bij een eventuele volgende keer minder te hebben.
  Mamablogger onlangs geplaatst…Review| Metaaldetector van ActionMy Profile

 2. Genieten is inderdaad geen knop die je om kan zetten, maar je zou het ook ”bewust de tijd nemen” of zo kunnen noemen. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar ook als het minder gaat kan je gewoon even een moment nemen samen met de kleine ongeboren spruit. Je bewust zijn van het feit dat je zwanger bent en gewoon dankbaar zijn. Er zijn nou eenmaal momenten dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Achteraf zul je die momenten ook koesteren, omdat je ze heel bewust mee hebt gemaakt en dat is eigenlijk hetzelfde als genieten. 🙂 ♥
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #54My Profile

 3. Foto’s vooral heel veel foto’s zal ik nemen als het moment ooit zover mag zijn. Verder weet ik het niet wat ik wel denk is dat ik heel veel zal kopen ik vind alles zo schattig en sta in de hema of primark vaak even bij de kinderafdelong te kijken…. Is dit raar? Hahaha liefs Lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…News update!My Profile

 4. Wij hebben elke maand een foto geschoten van mijn buik en daar zie je precies een mooie vooruitgang op. Ik zal er ook meer van willen genieten want ik verheugde me zo op dat de baby er zal zijn dat ik soms vergat dat ik ook van mijn zwangerschap moest genieten.
  Kelly – Pluiskonijn.nl onlangs geplaatst…Crowd birthingMy Profile

 5. Wat goed dat je nu deze punten wilt aanhouden bij deze zwangerschap. Die buikfoto’s maken en het op tijd klaar zijn met alles is vast wel te doen. Het lijkt me wel lastig om meer te genieten. Blijft het niet altijd wel een onzekere tijd? Ik heb er zelf geen ervaring mee hoor, maar dat is iets wat ik me er zo bij voor stel. Ik hoop dat het je lukt om meer te genieten!
  Japkejanneke onlangs geplaatst…5 Favorieten Juli & AugustusMy Profile

 6. Wat leuk om op deze manier hier stil bij te staan. Ik hoor vaak inderdaad dat genieten van je eerste zwangerschap eigenlijk vrij moeilijk is. Ik ben echt benieuwd hoe ik dit ik de toekomst zou ervaren. Wel in ieder geval hartstikke leuk om te lezen meis.

 7. Ik heb bij mijn eerste zwangerschap niet echt genoten. Iets waar ik achteraf zo’n spijt van heb! Ook al is het inderdaad geen knop die je om kunt zetten helaas! Deze zwangerschap neem ik echt bewust de tijd voor mij en de baby. En ik heb tot nu toe het geluk dat ik me ook zo veel beter voel als bij mijn eerste dat ik er echt met volle teugen van geniet! Ik duim voor je dat deze zwangerschap fijner verloopt!

 8. Ik ben juist heel erg op tijd met alles begonnen, vanaf week 12 heb ik rustig aan alles ingeslagen en met week 20 hadden we de babykamer besteld, box al in de kamer staan en ook de meeste zaken van de baby uitzetlijst al in huis. Met week 30 was alles helemaal af, alles gewassen en hoefde ik in principe niets meer te doen. Heel vaak hoorde ik van mensen om me heen dat we niet al te veel moesten regelen want dan zou ik nooit die laatste weken doorkomen. Uiteindelijk ben ik een week later opgenomen i.v.m. zwangerschapsvergiftiging en 2 weken later was ons zoontje al geboren.
  Ik ben achteraf heel erg blij dat alles al klaar was, ondanks dat het me zo werd afgeraden. Ons zoontje ligt inmiddels al 4 weken in het ziekenhuis en alle energie die ik heb gaat in het bezoeken van ons kind zitten. Binnenkort alleen nog even opnieuw een grote schoonmaaksessie in zijn kamertje maar voor de rest gelukkig alles geregeld.

 9. Dat zeg je heel mooi, die knop genieten is bijna onmogelijk maar meer ‘mindfull’ alles beleven zeker wel 🙂

 10. Ik heb werkelijk geen idee welke bepaalde dingen ik tijdens mijn eerste zwangerschap wel of niet zou doen. Wel heb ik altijd gezegd dat ik veel buikfoto’s wil. Iedere week een mooie buikfoto en na de zwangerschap een foto met de baby. Zoiets, haha. Lijkt me erg leuk om terug te kijken als het kindje ouder is.
  Renske onlangs geplaatst…TAG – Meet my boyfriendMy Profile

 11. Ik herken vooral diw buikfoto’s maken. Ik heb er maar een paar en niet eens hele mooie. Omdat ik het niet over kan doen zal die tweede kans er ook niet liggen. Het balen ervan wordt wel minder, maar het blijft jammer.
  Laat Yannick maar veel mooie foto’s maken! En hopelijk kun je alles bewuster meemaken en toch genieten.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een kleine perfecte versie van onszelfMy Profile

 12. Ik heb precies dezelfde punten als jij die ik terugkijkende op mijn eerste zwangerschap bij een 2e anders zou doen. Vooral genieten en op tijd klaar zijn met alles. Ik bespotte de mensen die met 20 weken alles al klaar hadden, maar op het laatst vervloekte ik mezelf dat ik niet ook veel eerder was begonnen.
  Ik heb echter vooral heel veel meer dingen die ik vooral na de bevalling anders zou doen, ik weet niet of je dat ook hebt en/of dat dat misschien een idee voor een artikel is?

 13. Geniet ervan Kelly en doe het vooral op je eigen manier waar jij je lekker bij voelt.

  Zelf was ik bij de eerste zwangerschap heel gelukkig maar ook voorzichtig. Bij de tweede zwangerschap ging alles heel relax eigenlijk want het immers niet meer zo spannend want je weet wat je kunt verwachten (dan nog kan alles anders gaan uiteraard).
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin Summer Holiday photo diaryMy Profile

 14. Heel herkenbaar allemaal… Ik heb de babykamer nu al bijna klaar en ben nog niet eens 27 weken. De volgende keer zou ik het misschien nog wel sneller willen, ik voel zo’n druk om op tijd klaar te zijn!! Zullen vast de hormonen zijn.

  Geniet van deze nieuwe, mooie zwangerschap! 🙂
  Janneke onlangs geplaatst…I love Groningen – Tag!My Profile

 15. Hey meis ik hoop dat je het nu wb je diabetes wat meer kunt/hebt kunnen loslaten! Wij hebben de 1e 12 weken ons gevoel van blijdschap nog niet volledig de vrije loop gegeven, omdat het dan nog zo pril is. Dit zou ik echter niet anders doen. Sowieso zou ik niet zo snel dingen anders doen denk ik hoor, dat zou betekenen dat ik dingen niet goed heb gedaan en dat is een verwijt naar mezelf. Dat vind ik niet lief voor mezelf. Snap je wat ik bedoel?
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Anouk’s (Paparazzi Model Management) Huidverzorgings- & BeautyroutineMy Profile

 16. Ik zou vooral meer in het moment willen leven en genieten van het ‘in het nu’ zwanger zijn.
  Ik keek al vanaf 6 maanden zo uit naar de geboorte van mijn zoontje dat ik eigenlujk vergat om ook van die periode te genieten

 17. Mooi om te lezen hoe je zo op jezelf reflecteert en je bewust bent van jezelf en hoe je dingen anders zou aanpakken

 18. Net als vele anderen zou ik ook wat meer foto’s maken, maar ik heb sowieso bijzonder weinig foto’s van mezelf. (ook een puntje)
  Mn kinders zijn nu 12, 10 en 9, ik kreeg ze in iets meer als 2,5 jaar tijd.
  De jongste 2 schelen 1 jaar en 2 dagen.
  Je vraag zette me aan t denken: zou ik t weer zo doen? (ja, ik snap dat je dat niet helemaal zelf in de hand hebt)
  Eerst dacht ik van niet, t waren tropenjaren, toen de jongste geboren werd, had ik er dus 3 in de luiers en 2 aan de fles. Maar, we hebben t overleefd, we zijn happy en gezond.
  t Is t allemaal waard geweest en nu pluk ik er de vruchten van. t Heeft zeker zijn voordelen, hoe handig is het bv om ze alledrie in hetzelfde hockeyteam te hebben!
  Dus ja, ik denk dat ik t wel weer zo zou doen. (nogmaals, t is allemaal in God’s hand, dat weet ik)
  Leuke vraag! Houd ik van.
  Corine

 19. Ik zou ook meer foto’s maken. Maar daarnaast zou ik ook proberen meer te genieten. Door een ongeluk en hellp heb ik echt niet kunnen genieten van mijn zwangerschap en lag ik alleen maar in het ziekenhuis, logisch natuurlijk dat ik niet heb kunnen genieten, maar toch zou ik proberen bij een volgende zwangerschap het positieve ervan in te zien. Ik weet nu tenslotte wat er tegenover staat.
  Channah onlangs geplaatst…Sporten op vakantieMy Profile

 20. Leuk om te lezen kelly! Ik denk dat ik zelf de dingen niet anders zou doen dan tijdens de eerste zwangerschap. Ik had alles netjes ‘op tijd af’. Moest helaas gedwongen rustig aan doen vanaf 3 maanden zwangerschap ivm zware bekkeninstabiliteit. Zou mooi zijn als bij een eventueel 2e kindje dit niet gebeurd.
  Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…SALADE I Fris & zoetMy Profile

 21. Grappig, ik had de kamers juist heel vroeg af, omdat ik wist dat ik vanwege mn diabetes eerder ging bevallen. Dochter is met 35wk geboren en zoon met 36wk. Vanaf week 34 opgenomen geweest beide keren ivm zwangerschapsvergiftiging en ontregelde bloedsuikers, dus mensen die me in eerste instantie een beetje zaten te pesten, vonden het toch wel verstandig dat ik alles “zo vroeg” af had. Twee keer gecompliceerde zwangerschappen gehad en ik ben blij dat we zelf hebben kunnen kiezen dat ons gezin nu compleet is!

 22. Bij de eerste was ik braaf georganiseerd em al weken klaar. Ik werd moeder!!! Bij de tweede was ik zwanger (yep dat is anders dan voor het eerst moeder worden) met een dreumes in huis vloog de tijd. We maakten ons minder druk het zal wel goed komen dus alles werd wat nonchalanter uitgesteld. Toch op tijd af. De derde zwangerschap deed ik er gewoon even bij. Nog iets nonchalanter qua planning en echt alles uitstellen. Zul je zien dat de baby een week eerder kwam 🙂
  Josan onlangs geplaatst…Review Mijnfopspeen.nlMy Profile

 23. Gevoel is t allerbelangrijkste.
  Ik ben twee keer zwanger geweest en twee keer miskraam. Eerste bij drie en halve maand tweede bij anderhalve mnd bewust laten weghalen. Nu ik erachter ben dat ik een erfelijke ziekte heb die mij en t kind een andere toekomst geeft heb ik besloten er niet meer voor te gaan. Ik vindt t egoïstisch s ik t doe.. Ik denk dat je een super moeder bent samen met Yannick. Alle geluk en doe wat jij denkt dat goed is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.