Wanneer kind een telefoon

Wanneer kind een telefoon

We leven in een tijdperk waarin we allemaal de hele dag rondlopen met onze smartphone, maar wanneer krijgen kinderen voor het eerst een eigen telefoon? Op welke leeftijd begin je hiermee? Ik ben enorm benieuwd hoe jullie dit onderwerp zien. Ik vind het een lastige en weet dan ook nog niet wanneer wij dit gaan doen. Wel zijn tijden enorm veranderd. In groep 8 had ik mijn eerste mobieltje. Een gele Siemens, zonder beltegoed, om spelletjes op te spelen. Tegenwoordig kun je met een smartphone alles, maar zien we het ook als onderdeel van veiligheid. Het ‘bereikbaar zijn’ wat zo veilig voelt.

Maar wanneer krijgt een kind een telefoon?

Op welke leeftijd begin je hieraan? En geef je dan een telefoon zonder abonnement, gewoon om te kunnen appen met wat vriendinnetjes en hun ouders, op de wifi, met wat euro beltegoed om in nood te kunnen bellen, of ga je gelijk all-in met abonnement. Ik weet het nog niet. Ik ben hier echt nog nieuw in. Ook weet Yannick het nog niet echt. In ‘onze tijd’ was dat nog zo enorm anders.

Wanneer kind een telefoon

Stiekem lijkt het me heel fijn als ik mijn dochter kon bellen als ze ergens is spelen. Even een appje dat ze het leuk heeft of hoe laat ze wil worden opgehaald. Of dat ze op school eens een foto stuurt, ik noem maar wat. Het voelt ook veiliger als ze altijd bereikbaar is, al is ze nu nog altijd onder toezicht en mag ze nog niet alleen op pad. Toch komt er een leeftijd dat dit wel belangrijk wordt, maar op welke leeftijd begin je hieraan? En wat voor regeltjes spreek je dan af met je kind? Welke apps mogen ze wel of niet gebruiken. Inmiddels zijn ze al heel handig met de iPad dus heel nieuw is het niet voor ze.  En als ze dan een telefoon hebben, hanteer je dan bepaalde regels rondom schermtijd of bijvoorbeeld geen telefoon in de slaapkamer rond bedtijd?

Ik ben hier dus helemaal nieuw in, zoals je al wel kan lezen dus ik ben mega benieuwd naar jullie ervaringen, visie en tips hiervoor. Mijn dochter is bijna 6 jaar dus er komt een moment dat we hier serieuzer over na gaan denken. Jullie ervaringen zijn dus heel erg welkom. Hoe zie jij dit onderwerp? Wanneer kreeg jouw kind voor het eerst een eigen telefoon en welke regels hanteerden jullie hierbij? Klets erover mee bij de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

15 gedachten over “Wanneer krijgt een kind een telefoon?”

 1. Wij hebben 2 kinderen Jason hij is nu bijna 12 en Liam hij is net 6 .

  Toen jason met een jaar of 8 denk ik , alleen buiten begon te spelen en steeds verder weg , vond ik het wel spannend worden .
  Toen jason 1x na het spelen bij een vriendje wat 10 min lopen van ons vandaan is , en een hele veilig route is , niet thuis kwam was ik doodsbang dat er iets gebeurd was en ik hem niet kon bereiken.
  We hebben hem toen 1,5 uur later gevonden, en hij was afgeleid door andere kinderen en bleef daar kijken.

  Opdat moment heb ik een super goedkope telefoon gekocht met beltegoed , zodat hij bereikbaar was met buiten spelen .

  Met 10 jaar heeft hij een goedkopere smartfoon met abonnement gekregen.
  Met de reden dat ik hem altijd kon appen ,en omdat we via Google maps onze locatie’s met elkaar delen, zodat we van elkaar kunnen zien waar we zijn.

  Daar is hij mee akkoord en dat geeft ons een veilig gevoel .

  Er zijn wel regels met de telefoon zeker omdat er spelletjes op gespeeld kunnen worden , en hij anders de hele dag zit .
  Tussen 5 en 7 mag hij gamen en de rest alleen voor gebeld worden en appen met vrienden en de telefoon gaat niet mee naar boven als hij gaat slapen .

  Liam van 6 mag tussen 5 en 7 tv kijken en heeft geen telefoon , wel een tablet maar daar mag hij in het weekend op spelen .

  Ik vind het ook een lastig onderwerp en zeker met onze oudste die steeds meer een eigen wil begint te krijgen . maar voor nu voelt dit voor ons het beste .

  Groetjes Esther

 2. Mijn oudste is bijna 9 die heeft nu een jaar of 3 zo’n gps horloge. Ideaal voor buitenspelen en op vakantie op de camping. Moet zeggen dat dat het laatste moment is dat hij hem gedragen, hier in de buurt vertrouw ik hem en komt ie altijd even zeggen waar hij is. Hij mag sinds een jaar op een oude iPhone spelletjes doen via WiFi. Toen in in t voorjaar een nieuwe telefoon kreeg heb ik die oude iPhone vervangen (viel uit elkaar) door een nieuwere (mijn oude 7 is toch erg hè ;-))
  Daar speelt ie wel veel mee en door het simkaartje van zijn horloge kan hij daar ook mee whatsappen. Soms laat ie hem weken links liggen soms appt ie er wat mee of speelt een spelletje maar eigenlijk te verwaarlozen. Nu een vriendje ook een eigen telefoon heeft wil ie er wel meer mee doen. Nu hebben we de simkaart van z’n horloge er dus ingedaan zodat hij ook zou kunnen bellen als ie niet thuis is maar vind nogal eng een kind met een iPhone op straat dus hij neemt hem alleen mee als ie ergens binnen gaat spelen en mag dan niet er heel de tijd op van mij. Gaat eigenlijk wel goed. Ik dacht altijd doe het pas vanaf groep 8 maar ja je moet met je tijd mee hè 😉 heb trouwens een simkaart van Lebara die zijn best goedkoop en je kan beltegoed kopen 10€=20€
  Succes

 3. mijn zoon krijgt sinds hij 6 is onze oude telefoons als wij een nieuwe nemen. maar dat was voor spelletjes spelen thuis. sinds hij 9,5 is mag hij hem mee naar school zodat hij mij kan bereiken als hij na school bij vriendje of zo gaat spelen. Nu hebben wij een familie abonnement dus hebben we als gezin 1 grote databundel.
  Op school moet je telefoon uit zijn en in je tas of in een laatje in de klas. dus kan je nooit iets doen onder schooltijd 😉

 4. hier waren ze 5 en 6 toen ze hun eerste foon kregen. A makkelijk voor als ze bij vriendjes en vriendinnetjes gingen spelen en B omdat ik ze altijd wilde bereiken mocht er wat met mij gebeuren

 5. Ik vind het best schokkend om te lezen hoe vroeg kinderen al een telefoon krijgen. Ik ben zelf 24 en kreeg een telefoon toen ik 10 was, maar zeker niet met abonnement. Ik denk dat veel mensen zich nog steeds niet bewust zijn van de gevaren van mobiele telefoons en daar schrik ik best van. Ik studeer en zie veel studenten en werkende mensen die thuis komen te zitten door buren-outs en stress. Mobiele telefoons en andere elektrische apparaten hebben hier een groot aandeel in. We moeten tegenwoordig continu aan staan en het lijkt misschien ontspanning wanneer je weer even op instagram of YouTube kan kijken, maar het werkt averechts. Het kost juist alleen maar energie en levert stress op.. Tuurlijk heeft dit mobiele tijdperk veel voordelen, maar de nadelen moeten we ook niet onderschatten. Ik merk dat in ‘mijn’ generatie dit bewustzijn langzaam aan het groeien is en dat men steeds minder tijd wil steken in het gebruik van mobiele telefoons. Alleen voor het hoofdnoodzakelijke worden ze nog gebruikt. Kijk buiten wat meer om je heen, wees meer bewust in het hier en nu en niet in het leventje wat zich allemaal op je telefoon afspeelt!! Liefs!

 6. Hier eind groep 6 een smartphone met gezinsbundel. Ik had inzage in appjes en beheerde de ww.
  Ik vond het een prettig idee en op deze manier konden ze ook mee in de groepsapp van bijvoorbeeld hockey team. Ik vind het sneu als kinderen in gr 8 niet mee kunnen doen. We leven nu eenmaal in een tijd dat mobiele telefoons erbij horen dus veren wij mee in deze tijd. Onze oudste zit in tweede jaar voortgezet onderwijs en ja, ze zit vastgeplakt aan haar telefoon en ja daar balen we wel eens van. Ze heeft een nieuwere telefoon dan wij en betaald deze zelf. Maar zolang ze ook lekker live afspreekt met mensen en sport etc vind ik het prima.
  Maar dat het zeer geregeld een onderwerp van discussie is zal iedere ouder van pubers herkennen.
  Succes met beslissen!

 7. Eerlijk gezegd verbazen me de reacties best wel een beetje. Onze oudste is 7 (groep 4) en speelt alleen buiten en fietst alleen naar school. We wonen in een klein dorp, dat is natuurlijk anders dan in een grote stad. Hij heeft geen telefoon en die krijgt hij voorlopig ook echt nog niet. Vroeger konden mijn ouders mij ook niet continu in de gaten houden en moesten ze me ook wel eens zoeken buiten. Ik heb met onze oudste heel duidelijk afgesproken dat ik wil weten waar hij is, dat gaat heel goed. Als hij met een vriendje mee gaat naar huis o.i.d. dan komt hij dat eerst vertellen. Hij mag soms een spelletje doen op de tablet, maar daar hebben we best wel strenge regels voor. Ik vind het heel belangrijk dat ze ook zichzelf leren vermaken en dat ze niet ieder vrij moment met een schermpje voor hun neus zitten. Om die reden hebben we er ook voor gekozen geen tv te hebben en heb ik ook geen smartphone. Mijn man wel, maar die gebruikt hem niet waar de kinderen bij zijn.

 8. Mijn dochter is 9,5 en zit in groep 6. Het liefst wil ze gisteren een smartphone, maar we houden de boot nog wat af. Wij vonden groep 8 vroeg genoeg, maar het is wel makkelijk als ik weet of ze na school naar huis komt of ergens heen gaat. Bovendien verschillende vriendinnen hebben er “al” een. Dus het zou zo maar kunnen dat ze er volgend jaar een met haar verjaardag krijgt. Dat wordt geen dure iPhone, zelf heb ik een of ander Chinees merk met goede specificaties. Zoiets kan ze krijgen…met een klein abonnementje dat stopt als het op is.

 9. Onze dochter van 8 heeft nog geen telefoon en dat vinden wij ook nog niet nodig. Ze heeft thuis een tablet waar ze in het weekend op mag. Wel hebben we nu een gps horloge met simkaart besteld. Zo kan ze ons bellen en kunnen wij haar locatie zien als ze aan het buitenspelen is. Voor nu vinden wij dit de beste oplossing.

 10. Onze dochter is 6 en heeft nét mijn oude telefoon gekregen.. met minimaal beltegoed en wel een telefoonnummer zodat ze thuis kan appen en bellen via de WiFi. Ze mag hem niet mee naar buiten of naar school. Hooguit een keer in de auto bij een lange rit. De voornaamste reden was dat ze soms alleen thuis blijft als ik de hond uitlaat, (soms heeft haar vader nachtdiensten en ligt boven te slapen) ik vind het fijn dat ze mij kan bereiken als er wat is en ik haar als er iets met mij gebeurd. Ook leuk om te zien dat ze nog niet zo lang in groep 3 zit en al goed kan typen in de app.

 11. Groep 8 kregen ze een telefoon , werd eigenlijk op school ook normaal gevonden omdat ze ook vaak via de telefoon spelletjes deden ( kahoot?)

 12. Onze oudste gaat volgend jaar naar de middelbare school. Wij hebben besloten om haar geen smartphone, maar dan een simpele mobiel te geven, zodat zij toch bereikbaar is en ons kan bellen als het nodig is. In ons gezin hebben we grenzen gesteld aan schermtijd en dit vloeit voort uit die afweging.

 13. Interessant om te lezen, ook de comments! Mijn kleintje is pas 1,5 dus dit is nog een ver van mijn bed show.. al merk ik nu al hoe lastig ik het vind dat hij zo dol is op tablets en tv en dat echt in de gaten moet houden.
  Van neefjes weet ik dat ze een oude telefoon kregen toen ze zelf stukken gingen fietsen naar school of sport. Zo kan je ze altijd bereiken en zij jou.
  Ik vind het zelf dubbel, want ik had dit vroeger ook niet. Ik kreeg een siemens eind groep 8, toen ik het jaar erop naar de middelbare school zou gaan.
  Maarja tegenwoordig hoor je zoveel gekke verhalen, ben je toch wat voorzichtiger. Dus lijkt het mij fijn om een telefoon of horloge met gps wat ik in de comments lees.

 14. de twee oudste dochters zijn nu 9 en 10 en hun kregen een mobieltje van mijn ouders toen ze 8 en 9 waren daarvoor zaten ze al wel gewoon op mijn mobiel en op de ipad maar ze zitten nu gewoon op hun mobiel op internet geen schermtijd ik doe niet aan schermtijd op een gegeven moment stoppen ze vanzelf wel
  haha anders maak je er in mijn ogen iets interessants van

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.