Wanneer ben je er klaar voor om ouders te worden? Wanneer kies je samen om papa en mama te worden? Laatst deelde ik in een voorgaande Mommy monday hoe bij ons het besluit kwam om voor een kindje te gaan. Ik kreeg toen hele bijzondere en mooie reacties van jullie met jullie eigen ervaringen. Hoe jullie dit besluit genomen hebben of waarom jullie dit besluit voorlopig nog even uitstellen. Waarom het een moeilijke keuze is omdat je er zoveel voor op zou moeten geven en omdat de financiële status het nog niet zou toelaten. Ook vroegen er een aantal bezoekers hoe je eigenlijk weet dat je er klaar voor bent? Vandaag ga ik daar een artikel aan besteden, hoe weet je eigenlijk of je er klaar voor bent? En hoe wordt je er klaar voor? Ik ga jullie mijn ervaringen hiermee delen maar ik kan alvast een ding verklappen, je bent er nooit klaar voor, het overkomt je en je leert door het te ervaren.

Wanneer ben je er klaar voor om ouders te worden?:
Hoe weet je of je er klaar voor bent en waar maak je je eigenlijk klaar voor? Wat heb je als basis nodig om er klaar voor te zijn om papa en mama te worden. Je kunt een hele mooie financiële basis hebben opgebouwd (diploma, huis, goede baan, spaargeld) maar er mentaal nog niet klaar voor zijn. Ook kan het andersom zijn, je bent mentaal helemaal toe om mama te worden, maar financieel lukt dit niet. Wie of wat bepaald eigenlijk of je er klaar voor bent en wat heb je ‘nodig’ om papa en mama te kunnen worden. Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden omdat je van te voren niet weet waar je voor kiest.

Je kunt je wel voorstellen hoe het zal zijn en voelen om mama of papa te worden, en er financieel en mentaal klaar voor denken te zijn, maar zodra jullie kindje geboren wordt ervaar je pas wat er werkelijk voor nodig is. Ik kon mij van te voren er geen voorstelling van maken. Mijn vriend en ik hebben ons hele leven goed gespaard, gewerkt en voldoende om een goede baan te kunnen krijgen maar is dat wat je nodig hebt om goede ouders te worden?.

Ik raakte zwanger tijdens het afstuderen, gepland, en dat is volgens ‘het ideale plaatje’ misschien niet helemaal de juiste timing, ik had namelijk geen ‘goede baan’ en we woonden nog niet in de woning waar we een heel gezinnetje zouden willen laten opgroeien. Voor velen genoeg reden om het uit te stellen. Mentaal hadden we helemaal het gevoel er klaar voor te zijn en onze relatie vonden wij sterk genoeg om deze grote stap te maken. Of dit achteraf ook klopt? Geen idee, wij zijn gelukkig met wat we hebben, en dolblij met Lana. Van te voren had ik niet kunnen inschatten of we niet meer nodig hadden om er klaar voor te zijn. Ik merk nu hoe intensief het moederschap is en hoeveel energie en zorgen een kindje kost, hier had ik me nooit op kunnen voorbereiden maar ook niet als ik wel een goede baan had en ook niet als we al wel in een groter huis hadden gewoond. Voor ons was dit het juiste moment, en dat wil ik aan iedereen meegeven die twijfelt om de juiste ‘startdatum’.

Er zijn altijd genoeg redenen om te noemen waarom je er niet klaar voor zou zijn, niet genoeg spaargeld, geen baan, geen diploma, geen rijbewijs, je wilt nog een carriere uitbreiden, je wilt nog veel vakanties kunnen doen enzovoorts. Als jouw hart zegt dat je al moeder wilt worden, dan zijn er ook genoeg redenen om er al wel klaar voor te zijn. Wat de maatschappij er ook van mag vinden, hoe je situatie ook mag zijn, je bepaalt zelf of je er klaar voor bent en of je nog langer belemmeringen ziet. Ik vind de quote ‘people wait all week for friday, all year for summer and all life for happiness’ hier goed bij passen. Je kunt wel blijven wachten tot je vind dat je er klaar voor mag zijn, als jouw hart het al dolgraag zou willen, waarom zou je dan wachten?

Als je een beslissing maakt vanuit je hart, dan maak je altijd de beste beslissing. Je kunt er echt klaar voor zijn om ouders te worden omdat je vooraf niet weet waar je ‘klaar’ voor moet zijn.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? Wanneer denk je er ‘klaar’ voor te zijn? Wat heb je hier voor nodig? En aan de mama’s, wanneer vond jij je er ‘klaar’ voor en hoe beviel het moederschap je toen je eenmaal moeder was?

Ps. Op mommytobe schreef ik gisteren een artikel met een uitgebreid verslag van de zwangerschap van Lana in vogelvlucht. Een soort terugblik hoe ik de trimester heb ervaren welke ik niet gedeeld heb op mijn blog. Neem een kijkje door op de volgende link te klikken: ‘De zwangerschap van Lana in vogelvlucht’

Liefs Kelly

Volg mij via Bloglovin’ , Twitter Instagram of Facebook of Youtube.

Met deze grappige afbeelding wil ik deze mommy monday afsluiten 🙂

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Wanneer ben je er klaar voor om ouders te worden?”

 1. Wat leuk om te lezen! Mijn vriend en ik willen ook graag een kindje, ik heb helaas maar 7u op contract, werk wel veel meer mja niets is vast. Mn vriend heeft wel een goede vaste baan, ik ben 24, hij 30. Als het goed is verhuizen we dit jaar naar een groter huis met tuin enzo en hopelijk verkopen we ons appartement. Op dit moment, als het zou gebeuren zouden we er erg blij mee zijn maar ik wacht liever nog een jaar of 2, als het allemaal lukt hopen we toch dan ooit een kindje te krijgen, al kan je het nooit plannen. Eerst willen we nog een keer naar mn geboorteland India. Maar zoals ik al zei , mocht het nu gebeuren dan kan het ook prima en zouden we dol blij zijn!

 2. Wat goed geschreven zeg, wij hadden wel een goedei situatie toen we besloten om voor een kindje te gaan, helaas toen ik positief testen vielen we al snel van de bekende roze wolk. Het bedrijf waar we werkte ging faiiliet en zo verloren we op 1 dag beide onze baan en huis. Maar we gingen niet bij de pakken neer zitten en we hadden snel een ander huisje gevonden, dus ook al heb je een goede situatie het kan zo veranderen. Zekerheid heb je tegenwoordig bijna nooit meer. Liefs
  Bibian onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #7My Profile

 3. Er is altijd wel iets waar mensen op wachten. Ik denk dat als je het in je hart echt wilt dat je er dan gewoon voor moet gaan. Is je spaargeld in orde, dan komt er een drukke periode aan. Ben je gesetteld dan moet je nog op wereldreis, er is altijd wel wat! Leuke interessante blogpost Kelly :)!
  Manon onlangs geplaatst…Een kijkje in het leven van… Bibian #7My Profile

 4. Waarschijnlijk bestaat er niet zoiets als het juiste moment, maar wij hebben er iig heel veel zin in en voelen ons er klaar voor. Het helpt dat we leuk werk, een stabiel inkomen hebben en een leuk huisje, dan hoef je je over dat soort praktische dingen geen zorgen te maken.
  Barbara onlangs geplaatst…Het derde trimester!My Profile

 5. Heel leuk om te lezen. Zelf ben ik fulltime juf, maar het is nog helemaal anders om mama te zijn. Het houdt heel wat in, je krijgt er natuurlijk veel voor terug, maar je moet er helemaal klaar voor zijn. Ik geniet nog even samen met mijn vriend van het leven en daarna gaan we ervoor

 6. Wij werden gepland zwanger toen ik 18 was, we waren toendertijd 2 jaar samen en hebben nooit rare opmerkingen gehad. We waren er gewoon aan toe..

  Toen onze zoon 22 maanden was werd ik totaal onverwachts weer zwanger, we waren direct aan het idee gewend en dolblij maar dat was helaas van korte duur. Het ging al vrij snel mis.. Doordat we toch al dachten dat we een 2de zouden krijgen hebben we na de miskraam besloten om er nu echt voor te gaan, onze zoon was inmiddels al bijna 2 dus 2.5/3 jaar vonden we een mooie leeftijdsverschil.
  Helaas werd ik pas na 1 jaar proberen toen we net onze eerste afspraak in het ziekenhuis al hadden gehad zwanger, maar ook dit ging vrij snel weer mis. Omdat het na de 1ste miskraam een jaar duurde wilde we er direct weer aan beginnen en wonder boven wonder was ik de 1ste maand alweer zwanger.
  Deze keer dachten we dat het goed ging, alle kwaaltjes die ik bij me zoon ook had, misselijk, duizelig etc maar bij de eerste echo helaas wéér een leeg vruchtzakje..
  Toen was ik er even klaar mee, wilde me lichaam rust geven en kon geen baby of zwangere buik meer zien, want waarom gebeurde ons dit, we hadden een huis, beide een baan, dus het kon prima..
  Afgelopen januari was de eerste maand dat we weer gingen proberen, want onze zoon was inmiddels al 3.5 dus de tijd begon ‘te dringen’ voor ons gevoel.
  Gelukkig was ik direct weer zwanger en hebben we afgelopen week een mooi kloppend hartje gezien!

  Onze zoon zal al ruim 4 jaar zijn als de kleine komt. Je weet helaas niet hoe het gaat lopen dus mocht je er beide klaar voor zijn, je kindje een stabiele leefomgeving kunnen bieden, waarom niet.. 🙂

 7. Wat een leuk onderwerp. Toevallig hadden mijn vriend en ik er van het weekend nog over. Vrienden van ons zijn net ouders geworden en in de auto terug naar huis kregen we het erover. We willen nu allebei nog teveel (eerst huisje kopen, en nog verre rondreizen maken). Ik heb altijd gezegd voor mijn 30e. Heb ik nog 4jr de tijd. Voor die leeftijd wil ik gewoon echt heel graag mama worden. Mijn vriend is nu net 30 geworden. Dus opzich wel een mooie leeftijd, hihi!
  Marloes onlangs geplaatst…Essence All About Nude Eyeshadow PaletteMy Profile

 8. Ik denk dat je nooit echt van te voren kan weten of je er helemaal klaar voor bent. Ik had een heel ideaal plan in gedachten toen we besloten om zwanger te worden alleen bleek ik op dat moment al zwanger te zijn. En toen liep het allemaal ineens totaal anders. Maar merkte toen Keano er eenmaal was dat hij niet meer nodig had dan zn ouders, eten en kleding…hij was tevreden. Nu zitten we juist dat we allebei graag een tweede willen maar onze situatie nu niet ideaal is. Dus ik denk niet dat je totaal voor volle 100% kan zeggen dat je er ‘klaar’ voor bent.
  Angelique onlangs geplaatst…Mama´s favorietenMy Profile

 9. Ik ben het helemaal met je eens en vind het fijn hoe je dit schrijft, vanuit je hart. Ik heb altijd te horen gekregen dat ik een goede baan moest hebben en me moest beseffen hoe duur een kindje is terwijl ik denk dat liefde voor je kind het allerbelangrijkste is. Ik weet dat ik er emotioneel klaar voor ben maar weet dat ik op dit moment niet al mijn energie aan een kindje zou kunnen geven, daarom wacht ik nog even ook al kan ik niet wachten tot het zo ver is!
  Hester onlangs geplaatst…Dankbaarheidslijstje IIIMy Profile

 10. Wat een mooi artikel zeg! En inderdaad je kan alles voor elkaar hebben en dan besluiten voor een kindje te gaan maar je gezondheid en je baan zijn nooit gegarandeerd. Ik denk precies wat jij zegt, als het in je hart goed voelt dan ga je ervoor.
  Tamarah onlangs geplaatst…New in: Ikea stoelkussentjesMy Profile

 11. Wanneer is de juiste tijd is en blijft lastig vind ik. Want er kan altijd weer iets op je pad komen wat de keuze onstabiel maakt. Wij waren er al snel uit dat wij een gezinnetje wouden maar kozen er wel voor om nog een jaar te wachten met ‘proberen’ om aan het idee te wennen en de mogelijkheid in te calculeren dat het mogelijk wat langer zou duren. Dit is goed geweest en maakte ons daardoor ook sterker en deden nog wat dingen die wij graag wouden 🙂
  Tamara onlangs geplaatst…Zoë 1 maandMy Profile

 12. Leuk onderwerp om over te bloggen! Ik denk er vaak over na, weet 100% zeker dat ik mama wil worden, maar bij de gedachten dat ik nu zwanger zou kunnen zijn raak ik compleet in paniek. Ik ben zo bang! Ik denk dat die angst eerst een beetje moet zakken voor ik er klaar voor ben.
  Rosa onlangs geplaatst…NOTD – OPI Pink FlamencoMy Profile

 13. De conclusie als ik dit alles hier zo lees is dat je er dus nooit helemaal klaar voor bent. Al heb je een stabiele situatie qua werk en huis, dat kun je allemaal opeens kwijtraken. Voor een kindje is het wel het fijnst als je dit kunt hebben, dus stel je hebt het nu wel en je een kinderwens is er dan moet je er gewoon voor gaan en hopen op het beste. Veel mensen schrijven hier er is altijd wel iets waardoor je wilt wachten met de grote stap te nemen, dus je moet het op een gegeven moment gewoon doen.
  Maar dan lees ik ook weer dubbelzinnige reacties waarin mensen schrijven ja maar ik wil nog reizen. Ik denk dat dit ook heus wel met een kind kan. En ik wil ook wel reizen, maar geld voor een trip naar bijv. Nieuw Zeeland zit er de komende jaren niet in. Moet ik dan al die jaren mijn kinderwens uitstellen? Dat denk ik niet.
  Jenny onlangs geplaatst…Flog: mijn week in foto’sMy Profile

 14. Er is inderdaad altijd wel iets waardoor je misschien beter kunt wachten. De situatie is nooit perfect en helemaal klaar ben je er nooit voor. Wij denken over een tweede nu en het voelt weer precies hetzelfde, zo gek. En dat terwijl we toch weten wat ons te wachten staat.
  Jess onlangs geplaatst…Instagram diary #17My Profile

 15. Wij hebben toevallig van het weekend de knoop doorgehakt dat ik ga stoppen met de pil. We willen heel graag kindjes, we zijn er heel erg klaar voor. Alleen is onze woonsituatie niet optimaal. We hebben maar 1 slaapkamer. Het appartement staat al anderhalf jaar te koop, en eigenlijk wilden we wachten tot we het hadden verkocht. Maar dat kan nog zolang duren dat we nu toch deze beslissing hebben genomen. Mijn vriend heeft een vast inkomen. Ikzelf niet, maar ook daar gaat de komende jaren waarschijnlijk niets in veranderen (leidster kinderopvang). Dus dan maar zuiniger leven. We hebben gekeken naar wat we nodig hebben, en of het bedje in de slaapkamer erbij past, en er zou zelfs nog een commode bij passen. Dus nu ga ik rustig aan ontpillen, we gaan doelgericht sparen en dan zo ongeveer na de zomer eens kijken of een zwangerschap ons gegund is!
  Wat ik wel lastig vind is dat sommige mensen dit geen verantwoorde keuze zouden vinden, dat we deze stappen nu gaan nemen. Dat vind ik wel moeilijk. Maar moeten we dan nog 10 jaar wachten tot ik eindelijk een een vast contract heb met uren en we een groter huis hebben? Dan ben ik 35 en is mijn vriend 42. Nee, wij gaan er binnenkort voor!

 16. Ik had bij beide kinderen geen ideale situatie om ze te laten komen, toch stond ik vanaf het moment dat ik zwanger testte er volledig achter. Gewoon omdat ik gelijk al van dat mensje in wording in mijn buik hield. Uiteindelijk draait het om liefde en aandacht, en die zijn er in overvloed.
  Miranda onlangs geplaatst…Fashion kledingtips voor jongens.My Profile

 17. Dit vind ik een hele lastige vraag. Wanneer ben je er klaar voor? Ik merk dat ik er wel steeds meer aan toe ben, aan kinderen. Maar vind mijn leven zoals het nu is ook nog prima. Ik woon pas net samen met mijn vriend die nog aan het afstuderen is. We willen eerst eind dit jaar nog gaan verhuizen en het zou fijn zijn als mijn vriend een baan heeft. Verder kan ik niet zomaar zwanger raken. Ik zit aan bepaalde medicijnen die er voor zorgen dat je kindje gehandicapt te wereld komt. Ik zal dus eerst toestemming aan de arts moeten vragen om te stoppen met de medicijnen en dan pas na 6 maanden zouden we het mogen proberen. Dit lijkt me erg spannend allemaal. Hoewel ik graag kinderen zou willen hebben vind ik het ook niet erg om nog een paar jaar te wachten (ik ben nu 25)
  Michelle onlangs geplaatst…Twee gezonde ontbijtjes!My Profile

 18. Dat is wel een hele goede! Ik denk dat het met mijn lichamelijke gedoetjes wel handig is om de basis eerst stabiel te hebben. Een zwangerschap en een kindje kosten veel energie dus om dan te moeten verhuizen oid lijkt me niet zo handig.
  Hannah onlangs geplaatst…Oh happy March! ♥My Profile

 19. Haha die foto!!! Geweldig!!! Dan mag Bjarne blij zijn met twee mama’s haha.

  Hoe ik wist dat ik klaar was voor het moederschap? Geen idee eigenlijk. Het is denk ik gewoon een gevoel wat je hebt. Alsof je biologische klok gewoon aangeeft dat het tijd is.

  Nu ik eenmaal mama ben bevalt het prima hoor! Ook al is hij pas 6 dagen, ik vind het heerlijk om met hem bezig te zijn. Voel me zo rijk en gelukkig met hem!!!
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…SHOPLOG: names 4 ever (met kortingscode)My Profile

 20. Heel interessant om te lezen! Ik vraag me namelijk regelmatig wel eens af wanneer nou dat échte gevoel komt van: ik wil moeder worden. Mijn moeder zei dat het bij haar eigenlijk in een hele snelle periode kwam dat ze wist.. Nu is het moment. Een jaar daarvoor had ze nog zoiets van “liever anderen dan ik”. Grappig eigenlijk. Zal ook wel heel verschillend zijn per persoon.

 21. Ik denk dat je er nooit echt klaar voor bent, ik weet niet in hoeverre ik hier nu in kan oordelen maar ik denk dat je er klaar voor bent wanneer het gebeurd en het welkom is. Gepland of niet.
  Ik zie een kindje krijgen als een wonder maar ook als een teken dat dat het goede moment is. Het gebeurd ‘van zelf’ wel als het daar tijd voor is.
  Robin onlangs geplaatst…My life as Robin in photos – februari 2014 #2My Profile

 22. Heel mooi onderwerp om aan te snijden. Ik ben geen meisje die haar hele leven al roept mama te willen worden. Maar toen mijn man en ik samen waren wist ik het.. met hem wil ik kinderen. We hebben t er veel over gehad en ook wanneer nu de beste tijd is en die is er niet. Dus besloten we te stoppen met de pil na de bruiloft en maar zien of t ons gegund was.. en ja hoor, binnenkort beval ik van een pracht meisje die echt niks tekort gaat komen al is onze financiële situatie niet de stabielste.. Daar zorgen we wel voor!
  Nicole onlangs geplaatst…KraamvisiteMy Profile

 23. Wauw wat heb je dit mooi geschreven! Super bijzonder artikel en ik weet zeker dat je er veel lieve lezeressen mee vooruit helpt. Want wat is nu eigenlijk het ideale plaatje? Dat moet vooral goed voelen. En als je het geluk samen kunt realiseren, dan is dat het mooiste wat er is <3 Super geschreven lief! Xx

 24. Pingback: Daily update: Maandag 3 maart - Kelly Caresse | Kelly Caresse

 25. Wat grappig Marloes, ik herken me enorm in jouw motivatie om te wachten. Wij zijn eerst nog een rondreis door Thailand gaan maken en er daarna voor gegaan. Nu is mijn kleine vrouwtje al bijna 1, zijn we verhuisd naar een groter huis en gaan we over ruim een half jaar naar Australië voor een reis van 2 maanden. Ik heb besloten dat ik mijn kleine niet als belemmering ga zien voor rondreizen. Kan prima samen als je een beetje relaxed in het moederschap staat 🙂

  Veel plezier met die rondreizen!
  Janneke onlangs geplaatst…Respect voor alleenstaande mama’sMy Profile

 26. Wij zijn bewust zwanger geworden op mijn 23e. En daar kregen we veel negatief commentaar op omdat we nog geen jaar samen waren. Wel waren we misschien wat naïef. We dachten dat ons kindje op zijn minst gezond zou zijn en dat was niet zo. Een jaar later zaten we in een medische molen met vele onderzoeken en een zware operatie voor onze (inmiddels ) peuter. Daar hadden we moeite mee. Want even je moeder bellen en vragen hoe zij het vroeger met buikkrampen deed was iets heel anders dan je kindje op de intensive care hebben liggen. Dat heeft me wel onzeker gemaakt als moeder zijnde, want doe je dan wel alles goed en neem je de juiste beslissingen?
  Laura onlangs geplaatst…BrightlingsMy Profile

 27. Wat leuk om te lezen? Toevallig veel commentaar gehad over de timing in raakte zwanger en mijn vriend moest toen ik 10 weken zwanger was voor 4 mnd weg. Wij waren juist blij dat t toch zo snel gelukt was zwanger worden is toch juist iets moois
  Dees onlangs geplaatst…Clean 9! dag 7,8 en de laatste 9!My Profile

 28. Hoi Kelly,
  Mooi verhaal !
  Ik ben zelf nog geen moeder maar zou het wel heel graag willen worden.
  Alleen staat ons huurhuis gewoon in de weg. Er is geen lift wel een trap wat gewoon onhandig allemaal praktische dingen wat ons tegen houdt om voor een kindje te gaan. Het zit ons (mij vooral) best in de weg. We weten dat we eerst moeten wachten op een betere huis. Maar qua gevoel maakt het best verdrietig.
  En we zeggen maar telkens tegen elkaar dat we geduld moeten hebben en sparen hard voor onszelf voor de toekomst een andere woning.
  Moet geduld hebben en dat is soms best wel lastig. Want we zijn er echt klaar voor. Wij zijn serieuze mensen. En we voelen ons echt ouders maar het frustreert (zoals ik net zei) dat we moeten wachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.