Verschil tussen de eerste en tweede keer moeder worden #lifewith2girls

aimylana

Verschil tussen de eerste en tweede keer moeder worden, de titel klopt niet helemaal, ik was al moeder voordat Aimy geboren werd natuurlijk, maar hiermee bedoel ik moeder worden van een tweede kindje. Ik ervaar zelf namelijk een groot verschil in mijzelf als moeder bij de eerste keer en de tweede keer. Ik ben benieuwd of andere moeders deze verschillen (en overeenkomsten!) herkennen.

Toen ik voor het eerst moeder werd, was ik 23 jaar. Ik ben nu 25 jaar en dat is qua leeftijd niet eens zo’n groot verschil, toch voelt het ‘tweede moederschap’ zoveel anders aan als toen ik voor het eerst een kindje kreeg. Ik weet nog goed dat ik het allemaal enorm spannend vond, soms totaal geen idee had wat ik deed (soms nog niet) en echt overrompeld kon worden door mezelf en de keuzes die ik maakte. Ik had weinig mede moeders in mijn sociale kring dus voor mijn gevoel kon ik ook met weinig anderen erover sparren. Waar nu vriendinnen beginnen aan kinderen en mij advies vragen over het een en ander, was ik toen maar aan het leren van vallen en opstaan. Iets wat ook heel normaal is, zeker bij je eerste kindje.

Bij mijn eerste kindje was ik nog zo onwetend, dacht ik echt dat ik nooit meer een avond voor mezelf zou hebben of überhaupt weer zou gaan sporten of een avondje samen met Yannick zou hebben. Ik moest alles nog gaan ontdekken. Ik was echt overdonderd door het feit dat een baby niet doorslaapt, dat er zo’n cyclus van 24 uur is vanaf de geboorte van voeden, in mijn geval ook kolven, verschonen en dan gaat je baby weer naar bed. Dat die cyclus ook in de nacht doorging daar moest ik even aan wennen. Ook maak je bij je eerste kindje voor het eerst bepaalde keuzes. Gaan we voor borst- of flesvoeding, doen we aan ‘samen slapen’ of voelt dit voor ons niet fijn, gaan we voor potjes of maak ik alles zelf? enzovoorts. Ik ervaar dat dit bij een tweede allemaal vanzelf gaat. Veel keuzes zet je voort omdat dit bij je eerste kindje gewoon goed werkte voor jezelf, of je maakt juist andere keuzes omdat je ervan geleerd hebt dat bepaalde keuzes niet realistisch of werkend waren.

Als voorbeeld noem ik dat ik Lana in het begin nauwelijks liet wennen aan de fles. Ik gaf borstvoeding, had een voorraad melk in de diepvries liggen om een weeshuis mee te voeden (bij wijze van), maar dit alvast geven om te wennen? Zag ik geen noodzaak van in, die fles kan ze vast wel zodra deze noodzakelijk wordt als ik buitenshuis ga werken of een avond weg ben. I was wrong. Lana ging de fles weigeren. Een avondje uit met Yannick werd ineens een soort tijdmachine omdat mevrouw enkel de melk uit mijn borst accepteerde. Dat zijn leermomentjes, dit maakte dat we bij Aimy vanaf het begin dagelijks een flesje gekolfde melk zijn gaan geven.

Ik ben een veel relaxtere moeder van mijn tweede kindje. Ik schrik er niet meer van als de 2e of 3e nachtvoeding zich meldt en ik om 07.00 misschien 2 uur in totaal geslapen heb. Ook zonder middagslaapje komen we de dag wel door. Een dag een badje overslaan? Wat maakt het uit, morgen weer een dag. Vergeten de vitamine D en K druppels te geven? Tja, kan gebeuren. Een verstopte neus is geen reden meer tot zorgen. Ik ben niet meer zo bang om ‘fouten’ te maken. Ik weet immers dat we in het moederschap ‘maar gewoon wat doen’ en met die filosofie kun je het nooit verkeerd doen. Er bestaat geen goed of fout zolang je je gevoel volgt. Een kindje even laten huilen is niet het einde van de wereld, ik heb namelijk maar twee handen en die kan ik niet altijd over twee kinderen verdelen, dit maakt me soms wel onzeker maar ik heb ook geaccepteerd dat ik niet meer kan doen dan ik kan.

Het moederschap heeft me wel de spreekwoordelijke grijze haren extra gegeven. Als je kindje heel erg ziek is geweest, je de huisartsenpost een paar keer gehad hebt, als je kindje een paar keer onwijs hard gevallen is, even stopte met ademen door een verstopte neus, een beentje gebroken heeft of een koortsstuip gehad heeft,  je wordt een paar jaar ouder per gebeurtenis en dat stelt kleinere zaken ook weer in perspectief. Je maakt je dan niet snel meer druk om kleinere dingen.

Eigenlijk zouden we allemaal aan het moederschap moeten beginnen zoals je dat bij je tweede (of derde) doet. Zoveel relaxter, wetend dat het moederschap maar ‘gewoon wat doen’ is. Je gevoel volgen en we zien wel waar het schip strand. Als je dan in de avond met een kop thee of een glaasje wijn op de bank terugkijkt op de dag en het je niet interesseert dat er hier en daar nog wat speelgoed slingert en de vitamientjes vergeten zijn, dan weet je dat wat je ook doet, het allemaal goed is.

En de overeenkomsten zijn juist al die clichés waar we het allemaal over hebben. Want ook je tweede baby is echt het allermooiste kind op aarde en ook bij de tweede gaat de tijd veel te snel. Ze groeien zo hard en je knippert met je ogen en ze zijn weer een stuk gegroeid. En kon ik me na Lana echt niet meer voorstellen dat ik weer zo intens veel van een kindje zou kunnen houden, ben ik er nu achter dat ik ook voor mijn tweede kindje net zo veel liefde heb. Dat is in woorden niet te beschrijven. En ook bij de tweede geldt, het is het allemaal zo waard! Dankbaar om het nog een keer mee te mogen maken.

Dit zijn zo kort beschreven de opvallendste verschillen die ik ervaren heb tussen het ‘eerste’ en ‘tweede’ moederschap. Ik ben zo benieuwd of dit voor anderen herkenbaar is. Laat me zeker jouw ervaringen weten, wie weet ervaar jij totaal geen verschil, dat kan natuurlijk ook. Ik ben benieuwd naar jullie comments!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

45 gedachten over “Verschil tussen de eerste en tweede keer moeder worden #lifewith2girls”

 1. Ik kan d’r nog niet over mee praten, heb net een baby van bijna 10 maanden maar al die dingen die jij uitlegd is wel iets wat ik mezelf af vroeg. Het lijkt me vooral lastig een beetje de aandacht te verdelen vooral als je alleen bent met de twee kids en de kleinste heeft het even moeilijk mja ook dat komt dan wel weer goed.
  Ik heb d’r respect voor dat je zoveel onderneemt met twee kinderen hoor, dat doet niet iedere moeder en zo snel al !
  Lonneke onlangs geplaatst…Ik ben haar partner, geen verzorgerMy Profile

 2. Oh ik ben blij dat we Ryan snel hebben laten wennen aan de fles. Lijkt me lastig als die het weigert! Ik ben vooral benieuwd of ik de dingen en besluiten daadwerkelijk verander waar ik achteraf minder blij mee was nu we een nieuw kindje verwachten.
  Jessica onlangs geplaatst…Dag dreumes, hallo peuter! #3My Profile

 3. Ik heb zelf geen kinderen, maar wat je omschrijft hoor ik wel altijd om me heen en kan ik dan ook helemaal voorstellen. Vooral van dat worden van een ‘flessenweigeraar’ snap ik dat je dit nu bij Aimy anders hebt gedaan. Hier kun je alleen maar van leren en fijn dat je dit soort tips mee kunt geven aan je vriendinnen die hun eerste kinderen krijgen.
  Femke onlangs geplaatst…Blogmutsen & Co #13: 100 things I loveMy Profile

 4. Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee maar moet zeggen dat ik het juist een mooi proces vind bij de eerste ook. Ja die onzekerheid is heel erg en de angst om fout te doen ook, maar het is een mooie weg waar jij en je kindje in groeien.. Maar moet zeggen dat ik het wel fijn vind om te weten dat ik het dus kan en een tweede ook vast goed zal gaan al zijn daar natuurlijk ook weer uitdagingen in te vinden!
  Nicole onlangs geplaatst…10x mijn eerste jaar – babyboekMy Profile

 5. Ohh zoals jij het beschrijft, zo zie ik het ook wel voor me. Niet zoveel getress meer zoals bij een eerste. Wel ben ik “bang” dat ik van een tweede nooit zoveel kan houden als van mijn zoon want ja, ik weet niet haha. Maar jij schrijft dat het dus wel kan! Gelukkig maar 😉
  Manon onlangs geplaatst…Kids outfits van de maand: maartMy Profile

 6. Leuk om te lezen. Wij hebben nu 1 dochter en ik ben wel redelijk relaxt. Ik werk ook al 8 jaar in de kinderopvang, wellicht dat dat de reden is. Maar met een 2e kan ik me voorstellen dat je nog relaxter bent.
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #20My Profile

 7. Ik heb nog geen tweede maar merk al wel dat ik rustiger ben en meer op mijn gevoel durf te vertouwen. Er zijn zeker ook keuzes die ik bij een tweede anders zou doen en dingen die ik echt weer zou doen. Mooi dat jij het mag ervaren en er nu zo instaat.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Een week in foto’s; feest!My Profile

 8. Heel erg leuk om te lezen. Sowieso is deze rubriek top. Ik kan me echt zo goed voorstellen dat je bij de tweede keer minder onzeker bent. Dat heeft niks met twee jaar leeftijdverschil te maken, maar alles met jouw ervaringen als moeder. Twee jaar is dan ineens heel erg veel! Fijn dat je er nu zo relaxed instaat. Moet ook wel, anders maak je het jezelf wel heel moeilijk met twee kleintjes, denk ik 🙂
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: onze taakverdeling in het huishoudenMy Profile

 9. Wat mooi geschreven. Ik ga het bijna meemaken om twee kindjes te hebben. Toch herken ik wel het op de regeltjes zijn bij de eerste. Ook weet ik nu wat ik straks anders wil doen of juist wil behouden, omdat dat bij de eerste zo goed werkte. We zullen zien. Nog twee maandjes..
  marie-louise onlangs geplaatst…Wat als…My Profile

 10. Wat mooi omschreven en open. Lijkt mij denk erg moeilijk ja bij je eerste kindje wil je alles goed doen, net als in jou verhaal met het flesje. Het zijn mooie leerpunten waar je nu baat bij hebt. Je bent denk een voorbeeld voor andere mama’s. Fijne dag liefs lisanne
  Lisanne onlangs geplaatst…Diario week 12 Pasen!My Profile

 11. Mooi geschreven Kelly! Ik heb nog geen kindjes, maar ik denk dat het eerste kindje sowieso het spannendste is omdat je niet weet hoe het is. Bij je tweede kindje heb je meer ervaring en ben je inderdaad niet meer zo bang om ‘fouten’ te maken, maar volg je gewoon je gevoel.
  Vanessa onlangs geplaatst…De zomer in met Yves RocherMy Profile

 12. Ik heb zelf nog geen tweede dus kan hier ook niet over oordelen. Ik denk alleen wel te begrijpen wat je bedoelt. Je hebt zoveel meer ervaring en weet wat wel en niet goed is voor je kindje. Dit kun je dan toepassen bij een tweede. Natuurlijk is het dan nog wel aftasten aangezien het tweede kind nooit precies het zelfde is als de eerste. Maar dat het een stuk relaxter gaat, dat zou ik wel kunnen snappen!
  Lilian onlangs geplaatst…Een huisdier en een kindMy Profile

 13. Wat een mooi artikeltje!
  Ik was bij mijn eerste kindje, mijn dochter, wel heel onzeker maar toch heel relaxed.
  Bij mijn zoontje heb ik door een hele moeilijke bevalling, die maar op het nippertje voor ons beide goed is afgelopen een jaar lang na de bevalling een hele moeilijke tijd gehad, waardoor ik over alles ontzettend onzeker was. Daarbij vond ik het behoorlijk heftig, ineens de zorg voor 2 kindjes die beide om veel aandacht vroegen! Dit vond ik heel moeilijk om te verdelen!
  Nu zijn ze inmiddels 5 en 2 en gaat het ontzettend goed! Geniet ontzettend van beide en voel me zelf gelukkig ook weer helemaal goed!
  Marieke onlangs geplaatst…Dit zijn de zomerkapsels voor 2016 ❤My Profile

 14. herkenbaar!! bij de eerste alles tot in de perfectie om het zo maar te zeggen en alles op tijd bla bla en bij de tweede veel relaxter. idd elke dag een badje ? nee hoor washandje en klaar en volgende dag gaan we in bad, huilen idem dito, ik weet heel veel ouders zijn er op tegen om hun kindje te laten huilen en bij onze eerste stond ik bij elke kik al naast het bedje maar bij de tweede …och nee hahaha want idd je hebt maar 2 handen en je weet bij een tweede maar al te goed of het echt huilen huilen is of jengelen.
  rachel onlangs geplaatst…#Vlog 28 maart 2016My Profile

 15. Heel mooi geschreven! En heel herkenbaar! Ik ben nu 8 weken moeder en de onzekerheid wordt met de week minder en je leert te vertrouwen op je eigen gevoel!
  Liefs, Celine
  Celine onlangs geplaatst…Persoonlijk: QuotesMy Profile

 16. Ik kan het nog niet over mee praten, wij hebben nu nog maar 1 kindje. Ik heb wel veel bewondering hoe jij het doet met 2 kindjes. 1 vind ik soms al moeilijk..haha
  Diana onlangs geplaatst…Lentekriebels TAGMy Profile

 17. Mooi om zo te lezen. wij hebben nu een spruit en ik ben heel benieuwd hoe het ooit met een tweede er bij gaat. Het zal zeker een heel verschil gaan zijn. Ik heb nu al regelmatig het gevoel dat ik maar iets doe en heel eerlijk bevalt dat wel. We hebben wel geluk met een redelijk rustige en makkelijke spruit, dat scheelt ook een hele hoop. dat zorgt er vanaf het begin af aan al voor dat ik als moeder ook wat rustiger ben.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG: Eerste keer naar de dierentuin….Kijk je mee?My Profile

 18. Mooi om zo te lezen. wij hebben nu een spruit en ik ben heel benieuwd hoe het ooit met een tweede er bij gaat. Het zal zeker een heel verschil gaan zijn. Ik heb nu al regelmatig het gevoel dat ik maar iets doe en heel eerlijk bevalt dat wel. We hebben wel geluk met een redelijk rustige en makkelijke spruit, dat scheelt ook een hele hoop. dat zorgt er vanaf het begin af aan al voor dat ik als moeder ook wat rustiger ben.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG: Eerste keer naar de dierentuin….Kijk je mee?My Profile

 19. Heel leuk bericht!! Bij mij is het herkenbaar dat we bij ons boefje (nu 13 weken) steeds meer dingen makkelijker doen en dat het handiger gaat. Dat is toch de ervaring die je krijgt na een tijdje… met die ervaringen een 2e kind lijkt me allemaal een stuk makkelijker.
  Frank onlangs geplaatst…Project DienbladMy Profile

 20. Ik was eigenlijk bij ons eerste kindje erg ongeduldig niet zo zeer sneller bang of angstig maar veel minder geduld en overval meer doorheen willen rennen.
  Ik was 22 mischien dat het daar deels mee te maken had .
  De tweede zwangerschap vond ik nog net zo spannend en leuk. Net zo bijzonder als bij de eerste.
  De tweede was wel een rustigere peuter en dreumes heel erg zoet meisje
  Ons eerste dochtertje was een handenbindertje tegenovergestelde van haar haha
  Wel alletwee rustige baby’s.
  Het was voor mijn gevoel ook niet te lang geleden ik dat voor mijn gevoel nog net wel in de baby tijd .
  Er zit precies 1 jaar en 9 maanden tussen mijn twee oudste meisjes.
  dat met bv heb ik bij alle drie heel erg lang mee gewacht met uit het flesje drinken omdat ik dat gevoelsmatig heel moeilijk vond . Ik was een soort van jaloers op de fles haha
  Mijn man mocht alleen gekolfde melk uit de fles geven als ik werkte
  Als we een dagje erop uit gingen met de kinders dan wilde ik absoluut niet dat ze uit het flesje dronk.
  Ik was bij alle drie bang dat ze daar meer aan gingen wennen dan mijn borst.
  Nu bij de derde gebruik ik weer alleen het flesje door mijn man als ik werk.
  verder ervaar ik wel met de derde dat het aandacht verdelen dat van je vraagt
  Maar toch hoe fout ook misshien laat ik niemand wachtten
  Ik breng mijn twee oudste naar bed terwijl ik op het bed van mijn middelste bv geef aan
  Jasmijn.
  Ik pak de baby ook met als hij mijn twee oudste deed veel te vaak .op
  In die zin doe ik het niet veel anders
  Ik verwen ze weer met als bij mijn twee oudste veel te veel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.