tips zindelijk worden

We zijn zo ver, Lana is zindelijk  geworden en dat binnen een week. We hebben met dit ‘avontuur’ gewacht tot ze zelf zou aangeven dat ze er aan toe was. Tijdens mijn werk als pedagogisch hulpverlener heb ik geleerd dat je dit proces vooral niet moet forceren, dat een kindje er zelf mee komt zodra het er aan toe is. Dus wij lieten het los. We oefenden af en toe al op het potje, voor de lol, maar kort geleden gaf ze vaker zelf aan te willen oefenen. Ik maakte een beloningskalender en we kochten wat leuke stickers. We zien wel hoe het zal verlopen, dachten we.

Zindelijk binnen een week, hoe dan?
Bij iedere keer dat ze een plasje op het potje had gedaan kreeg ze één sticker, bij een poepje (ik noem het ook hier gewoon bij naam) twee. We waren er zo relaxed in en dachten dat het wel even kon duren. Maar binnen een paar dagen viel het kwartje, sindsdien had ze geen luier meer aan. Ook in de nacht niet. We hebben toen steeds het potje op haar slaapkamer gezet en merkten dat ze hier zelf gebruik van maakt en ons vervolgens roept. De eerste week ging het potje overal mee naar toe (opa en oma, slaapkamer, woonkamer). Na die week niet meer en toen zijn we op de wc gaan oefenen. Ze was er blijkbaar aan toe en kwam er zelf mee en ze vond de stickers plakken zo leuk, dat dit het voor haar erg leuk maakte. Inmiddels is het potje niet meer nodig en doet ze het op de wc.

Omdat we er zo nuchter in stonden, denk ik dat het ook zo makkelijk ging. Ik was ook de moeder die een jaar geleden al een potje had klaar staan, maar ervaring heeft mij geleerd dat een kindje zelf aangeeft wanneer hij/zij zindelijk wil worden. Het ene kind is zindelijk bij het eerste jaar, het andere kind net voor ze naar school gaan. Maar het ene kind praat sneller, het andere kind loopt sneller en zo heeft ieder kindje een eigen ontwikkeling. Kinderen worden gemiddeld zindelijk tussen het 2e en 4e levensjaar. Zijn ze voor het derde levensjaar zindelijk, dan noemt men dit snel, later is gemiddeld. Fysiologisch gezien is een kindje vanaf de 3 jaar in staat zindelijk te worden, het kindje kan dan namelijk lichamelijk aanvoelen dat ze aandrang hebben om te plassen/poepen. Maar ieder kindje is anders.

Tips : Zindelijk worden
Ik heb zelf op een zogenaamde ‘poep-poli’ gewerkt in het ziekenhuis en daar begeleidde ik kinderen met problemen rondom zindelijkheid. Hier werkten we veel met een sticker systeem op een beloningskaart. Ook probeerden we het onderwerp bespreekbaar te maken via leuke kinderboeken over ‘op het potje’, poepen en plassen. Gewoon het bij naam noemen. Dit paste ik ook toe bij Lana, we lazen boekjes zoals ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (aanrader!)‘. Maar ook bespraken we het onderwerp tijdens spel. De pop die ook op het potje gaat, de Barbie die naar de wc moet, spelen met de klei en dan ‘drolletjes’ maken, zo maakten wij het onderwerp luchtig en bespreekbaar. We lieten Lana mee kijken als wij naar de wc gingen en zo werd het onderwerp heel normaal en laagdrempelig. Geen geheimen, en vooral ook niets afdwingen of forceren. Dat is wat ons zo geholpen heeft.

Werken met een beloningskaart bij zindelijkheidstraining
We kwamen er achter dat Lana het heel leuk vond om beloond te worden met stickertjes. Daarom knutselde ik zelf een mooie kaart in elkaar (die zie je in de bovenstaande afbeelding). Maar ik dacht, ik maak een leuke free printable die je kunt downloaden en kunt printen voor je eigen kindje(s).  Je bepaalt zelf de regels van de beloningskaart met je kindje. Je kunt de beloningskaart gebruiken bij zindelijkheidstraining, het afleren van het gebruik van de speen, enzovoorts. Je kunt ook zelf bepalen bij welke activiteit er een sticker gegeven wordt en bij hoeveel stickers je kindje beloond wordt met wat groots. Bijv. bij 5 stickers mag je met papa alleen naar de speeltuin. Of bij 10 stickers gaan we een boswandeling maken met het hele gezin. Je bepaalt samen de regeltjes en afspraken. Ga bijvoorbeeld samen de stickers kiezen in een winkel (bijv. van Cars, Disney of Prinsessen, net wat jouw kindje leuk vindt) of koop een leuke stempel, teken kruisjes op de vakjes. Net wat jullie leuk vinden.

tips zindelijk worden Beloningskaart ( Via die link kun je de free printable downloaden en printen in A4)

Ik ben blij dat we het hoofdstuk: ‘In de luiers’ voor Lana hebben afgesloten en we nog maar een kindje in de luiers hebben. We merken dat het Lana ook een prettig gevoel geeft om zelf ervoor te kiezen om op de wc/potje te gaan. Een stukje meer zelfstandigheid en dat het voor haar ook prettiger aanvoelt dan wanneer de luier vol zit.

Hoe ging de weg naar zindelijk worden bij jullie? Hebben jullie nog fijne tips en ervaringen? Ik ben benieuwd naar jullie comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

37 gedachten over “TIPS: Zindelijk worden binnen een week + Free Printable”

 1. War super goed! Klinkt alsof jullie het op een hele goede manier hebben aangepakt, ga ik zeker onthouden voor onze kleine over een paar jaar. Heb zelf in de kinderopvang gewerkt, dus het systeem met de stickers is bekend en inderdaad een aanrader wat mij betreft!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Loes’ Photo Diary 2My Profile

 2. Ik wil binnenkort met mijn jongste dochter beginnen. Zij is anderhalf maar geeft al duidelijk aan wanneer ze gepoept heeft. Ik weet alleen niet of ze vatbaar is voor stickers. Bij de oudste meiden gebruikte ik wel stickers. Ze waren beiden met 2 1/2 zindelijk maar wat je zegt ieder kind is anders. Ik merkte ook dat het bij het ene kind makkelijker ging dan bij de ander.
  Josan onlangs geplaatst…Dag middagslaapje, het was leuk je gekend te hebbenMy Profile

 3. Ons dochtertje van 3 jr vind stickers op zo’n vel plakken niet zo leuk geloof ik dus doen we het met tumtummetjes.
  Ze vond het potje ook niet heel geweldig dus toen maar metteen over gegaan naar de wc. Ze poept en plast soms al 2 tot 3x per dag op de wc. Het begin is er en op deze voet gaan we verder. ☺

 4. Leuk om te lezen en wat knap van Lana binnen een week! Mijn oudste dochter zijn we nu spelenderwijs kennis aan het laten maken met het potje en soms komt ze er ook uit zichzelf mee, maar we merken ook dat ze nog niet klaar is om echt zindelijk te worden. Ze is ook nog maar 2 dus we hebben tijd zat!
  Marloes onlangs geplaatst…Mijn lijf vlak na de bevallingMy Profile

 5. Mijn zoontje gaf het nooit aan dat hij er aan toe was (dat hoeft dus niet altijd), hij vond die luier wel lekker makkelijk denk ik. Maar toen hij bijna 3 was besloot ik dat het genoeg was met de luiers. We kochten stoere onderbroekjes, dezelfde als papa haha (tip!)
  Hij was binnen 3 dagen zindelijk.
  Stickers had ik ook in huis gehaald, maar dat motiveerde hem niet extra.

 6. Wij hebben het ook zo aangepakt, stickers plakken vonden ze allebei erg leuk.
  Bij ons kregen ze een klein cadeautje als ze hun beloningskaart vol hadden.
  Mijn dochtertjes waren ook allebei snel zindelijk dag en nacht!
  Stefanie onlangs geplaatst…Mama, Ik ben verliefd! Deel 2My Profile

 7. Wow, wat knap! Dat scheelt ook lekker in de kosten haha. Ik ben bekend met het systeem ja en t werkt vaak erg goed. Op mijn werk hoorde ik van een ouder die uit Polen komt, dat het daar gewoonlijk is om kindjes op het potje te zetten zodra ze zelfstandig kunnen zitten. Gewoon, om gewend te raken aan het potje. Grappig, want de meeste kindjes die ik ken zijn ook daadwerkelijk vroeg zindelijk!
  Heleen onlangs geplaatst…Handige apps voor iedereen die in de kinderopvang werktMy Profile

 8. Onze dochter was nog geen 2,5 toen ze opeens (midden in een hittegolf) geen luier meer aan wilde. Prima. Dan gewoon in die blote kont en ja ik plakte ook stickers maar dat vond ze na 3 dagen al niet meer interessant. Zindelijk was ze echter wel. Alleen in de nacht nog niet. Maar komt ook omdat ze haar bed niet zelf uit klimt..
  Nicole onlangs geplaatst…10 things that piss me off!My Profile

 9. Wat fijn voor jullie dat het zo makkelijk gaat!! Dat kan komen doordat je zo relaxed was inderdaad. Bij ons werkte dat allen helemaal niet ;). Maar goed, wij hebben er al wat ritjes naar poeppoli’s, fysiotherapie en kinderartsen op zitten. Hopelijk houdt ze het vol ook als ze geen stickers met krijgt of als het niet meer nieuw en interessant is!
  Lisette onlangs geplaatst…We slapen! (voor nu dan. Even afkloppen…)My Profile

 10. Wat heeft ze het snel onder de knie. Mijn oudste was met 2 zindelijk, maar het duurde wel een paar maanden voor ze geen ongelukjes meer had. Ik had ergens gelezen dat zodra ze kunnen lopen, je kunt beginnen met zindelijkheidstraining, maar dat werkte echt niet. Ik liet het rusten totdat ze er zelf mee kwam en dat werkte inderdaad het beste.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…De Wobbel en nog 4 andere balansbordenMy Profile

 11. leuk om over te lezen! Hier is de zoon ineens ook bezig met zijn “mama, poepoe!” komt het ook vertellen als er een nummer twee geconstateerd is in de luier. Scheetjes gaan ook door als poep. Hij is ruim anderhalf dus ik vind het leuk om te zien hoe die bewustwording er ineens is. Hij is nog heel klein maar ik ben wel benieuwd hoe dit verder zal gaan.
  martina onlangs geplaatst…6 Februari 2017 – Fotodagboek ZwedenMy Profile

 12. Hoi kelly wat grappig dat je op de poep poli hebt gewerkt. Wij zijn er heen geweest voor Djena. Ze was vanaf haar tweede voor plas zindelijk maar poepen deed ze nog altijd in haar luier/onderbroek. Met de training na elke maaltijd 5 min op het toilet een boekje lezen was het na 2 dagen gepiept en daar hadden we dan een jaar over gedaan. Ze heeft ook wel forlax moeten gebruiken maanden lang en gelukkig nu niet meer nodig. Over 1 maandje gaat ze wennen op de basisschool dus bij dat het helemaal goed gaat nu.

 13. Ik merkte dat sommige kinderen uit mijn omgeving bang waren voor de wc pot. Hierdoor durfde ze er niet op om hun behoefte te doen. Zodra mijn zoontje mocht zitten en ik doorhad dat hij aan het drukken was zetten ik hem op de wc. Dit gebeurde niet iedere dag, 1 keer in de week was haalbaar en hij wende al snel aan de wc pot. Ik benoemde ook wat hij deed en “drukte” mee. Hij is nu 19 maanden en sinds maandag 30 januari poept hij alleen nog maar op de wc. Hij geeft het zelf aan en dan rennen we naar de wc. Alleen denkt hij nu dat scheetjes ook bij poepen horen en dat doet hij dus ook op de wc. Hii klapt en roept heel hard jaaaa nadat hii heeft gepoept. Met plassen gaat het nog wel even duren maar ik ben al blij met dit.

 14. Wat knap zo snel, lijkt me heerlijk als Yarah uit de luiers is 🙂 Ik wil het ook zo gaan doen! Maar eerst moet de baby maar geboren zijn. Je hoort veel dat eerste kindjes dan opeens weer in hun broek plassen, dus wij gaan er straks gewoon voor.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…New Born collectie ZeemanMy Profile

 15. Ik heb het ook nooit geforceerd “getraind” echt gewacht totdat ze zelf interesse hadden en toen ook met een stempelkaartjr gewerkt. Uiteindelijk waren ze allebei binnen 2 wkn zinnelijk. Volgens mij waren ze allebei rond de 2,5 jr
  Dewi onlangs geplaatst…Tweedehands merkkledingMy Profile

 16. Net na zijn 2e verjaardag is ons zoontje zindelijk geworden. Omdat ons zoontje gek is op snoepjes hebben wij een snoeppotje gevuld en elke keer als hij op het potje ging mocht hij een snoepje pakken. Binnen 3 dagen was hij zindelijk. Stickers plakken vond hij totaal niet interessant

 17. Onze 3 kids met 2,5jr zindelijk binnen 1,5 week… dit omdat we in Belgie wonen en ze dan naar de kleuterschool gaan en dan zindelijk moeten zijn! Wij oefenden met een wekkertje. In het begin elke 30 min op het potje/wc en later elke 45 min als het goed ging en steeds verder opbouwen tot 3 uur. En inderdaad belonen met stickers. Dit werkte erg goed.

 18. Ik maak ook gebruik van een beloningskaart. Momenteel gebruik ik ze voor ‘flink het huiswerk maken’. Mijn zoontje is zes en heeft niet altijd zin ik huiswerk maken of oefenen met het lezen. De beloningskaart vormt een extra stimulans.
  Zindelijk worden ging hier pas vlot als mijn zoontje er zelf aan toe was (op 3,5 jaar). In België gaan kinderen meestal al rond 2,5 jaar naar school en dan verwachten de meeste scholen dat de kinderen reeds zindelijk zijn. Voor veel kinderen is dit te vroeg en forceren werkt inderdaad echt niet goed. Ik vind het jammer dat het hier zo gaat.
  Villa Blabla onlangs geplaatst…Online kopen of in een ‘echte’ winkel?My Profile

 19. Wat fijn dat ze zindelijk is! Dat scheelt een hoop geld aan luiers.
  Ik had de oudste twee jongens met 2 jaar en 3 mnd zindelijk. Ging ook heel vanzelf. Mijn jongste was voor zijn 2e verjaardag overdag zindelijk, maar alleen zonder broek aan… dus dat was wel een probleempje. Zodra hij iets aan had had hij er geen zin meer in. Op een gegeven moment (paar weken voor zn 3e verjaardag) zei hij ook gewoon: “zooo, even lekker in mijn luier plassen”. Toen was ik er klaar mee. Hij voelde het dus duidelijk aan en ik voelde me in de maling genomen haha. Toen heb ik alles uit gelaten en we zijn boodschappen gaan doen. Zonder luier en met broek aan. Hij was toen ook direct dag en nacht zindelijk.
  Emy onlangs geplaatst…Draadfiguren met spijkers en wol; hart voor Valentijn DIYMy Profile

 20. Jeetje ik word jaloers van alle reacties. Onze dochter is 3 jaar en 3 maanden maar het lukt echt niet. Ze weigert het potje en de wc, stickers interesseren haar niet. Ze kan het wel lang ophouden maar uiteindelijk plast ze alsnog in dr broek omdat ze niet op het potje wil. Wij weten niet meer zo goed hoe we het moeten aanpakken nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.