Wat voor opvoedingsstijl heb jij?  In de pedagogiek (opvoedkunde) spreken we van 4 verschillende opvoedstijlen. De kans is groot dat jij als ouder verschillende opvoedstijlen combineert in het dagelijks leven, maar meestal is er toch 1 opvoedstijl die overheerst. In deze blogpost zet ik de 4 verschillende opvoedstijlen met de bijbehorende voor- en nadelen op een rijtje. Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd wat voor opvoeder jij bent!
Door Femke van Online Opvoeden

Test: Wat voor opvoedingsstijl heb jij binnen de opvoeding van je kindje(s)?

Autoritair
Autoritaire ouders controleren hun kind constant. Ze weten altijd waar hun kind uithangt, met wie hun kind omgaat en welke cijfers hun kind heeft gehaald. Daarnaast tonen ze weinig betrokkenheid. Ze zullen niet vragen hoe het is geweest op het kinderdagverblijf of op school en zullen het moeilijk vinden om te bedenken wat het lievelingseten van hun kind is. De ouders zijn de baas en de kinderen moeten gehoorzamen. Doen ze dat niet, volgt er straf!

Voordeel: Kinderen met autoritaire weten waar ze aan toe zijn. Er is veel duidelijkheid en structuur in huis.
Nadeel: Kinderen met autoritaire ouders ontwikkelen weinig zelfvertrouwen en weinig zelfstandigheid.

Autoritatief
Autoritatieve ouders controleren hun kind ook veel, maar tonen ook veel betrokkenheid. De ouders zijn zeker de baas, maar er is ook ruimte om te overleggen. Ook leggen autoritatieve ouders hun regels en beslissingen uit. Daarnaast tonen autoritatieve ouders veel interesse in hun

kind, tonen ze veel liefde en proberen ze hun kind zoveel mogelijk te steunen en aan te moedigen. In Nederland (en andere Westerse landen) wordt deze opvoedstijl als het meest effectief en positief gezien.

Voordeel: Kinderen met autoritatieve ouders ontwikkelen veel zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Nadeel: Als ouder kost deze opvoedstijl je veel tijd, geduld en moeite. Je legt namelijk veel uit aan je kind en gaat gerust over alles in gesprek.

Toegeeflijk
Toegeeflijke ouders controleren hun kind heel weinig en tonen wel veel betrokkenheid. Toegeeflijke ouders hoeven niet te weten waar hun kind uitspookt of wat ze doen op de computer. Ze hebben wel veel aandacht voor de wensen en behoeften van hun kind. Ook krijgen hun kinderen bijna altijd hun zin thuis. Eigenlijk zijn de kinderen thuis een beetje de baas.

Voordeel: Het is bijna altijd gezellig in huis, want er zijn maar weinig conflicten.
Nadeel: Doordat kinderen van toegeeflijke ouders weinig grenzen aangeboden krijgen, leren ze niet altijd goed met hun emoties omgaan en kunnen ze gezien worden als ‘verwend’.

Verwaarlozend
Verwaarlozende ouders controleren hun kind heel weinig en tonen ook weinig betrokkenheid. Ze weten niet waar hun kind uithangt, vragen niet hoe hun dag was en steunen hun kind nauwelijks. Ze zullen geen boekje voorlezen voor het slapengaan en zullen niet het favoriete speelgoed van hun kind op kunnen noemen. Kinderen van verwaarlozende ouders worden eigenlijk een beetje aan hun lot overgelaten. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze opvoedstijl in de Westerse wereld als het minst positief voor het kind wordt gezien.

Voordeel: Tja, wat is het voordeel van een verwaarlozende opvoedstijl? Als ouder heb je in ieder geval alles tijd voor jezelf.
Nadeel: Je kind zal zich zowel cognitief als emotioneel niet optimaal ontwikkelen.

Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd naar jullie overheersende opvoedstijl. Wat voor opvoeder ben jij?

Dit artikel is geschreven door Femke. Zij is pedagoog en de eigenaresse van Online opvoeden: een blog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen. Meer informatie vind je op www.onlineopvoeden.nl.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

5 gedachten over “Test: Wat voor opvoedingsstijl heb jij? Zelftest!”

 1. Volgens mij past de stijl autoritatief het beste bij ons. Uiteraard als een van ons helemaal uitgeblust is zijn we zo nu en dan ook toegeeflijk.

 2. Heel eerlijk vind ik dit een bijzonder stuk… Alsof het zo zwart/wit is… Mensen zullen vast wel neigen naar een van deze 4 opvoedstijlen, maar volgens mij is het per situatie afhankelijk hoe je opvoed en reageert op je kind(eren). De ene keer ben je autoritair en de andere keer autoritatief bijvoorbeeld. Ik vind dit stuk totaal niet de diepgang opzoeken en erg vlak. Ik zie opvoeden in ieder geval niet zo zwart/wit. Vooral omdat opvoeden zo kindsafhankelijk is. Het ene kind heeft meer baat bij de ene manier, terwijl het andere kind zich beter kan ontwikkelen bij een andere manier. Opvoeden moet niet gaan over wie jij bent en wat jij wil, maar over wat het kind nodig heeft.

 3. wat een goeie dit haha ik ben Autoritair maar niet zoals in het stukje wat je geschreven hebt. want ik vroeg en vraag nog wel altijd hoe het is geweest. hier is het echt een strakke opvoeding en ja we zijn ook wel losjes met sommige dingen maar hoofdzakelijk worden de meiden gewoon strak gehouden 😉 en ik vind dat belangrijk want ze moeten weten waar ze aan toe zijn en wat wel en niet kan.

 4. Mag toch hopen dat je in je werk als pedagoog iets minder zwart/wit denkt;). Nee zonder gekheid, dit is een typisch studieboek plaatje die ik ook nog ken uit mijn pedagogische studie. Maar de werkelijkheid is natuurlijk veel breder en als real life mom kun je hier weinig mee.

 5. toegeeflijk als ik hier uit moet kiezen maar eigenlijk ben ik meer van de vrije opvoeding
  vrij maar wel met de veilligheid voor de kinderen natuurlijk niet te gek
  ik geloof persoonlijk in een opvoeding waarbij woord gepraat waarbij kinderen hun eigen mening mogen hebben en ik doe niet an strakke regeltjes en straf al helemaal niet
  zelf ben ik ook zo opgevoed
  mijn man komt uit een heel ander soort gezin daar ging het er strak aan toe
  en werd er wel gestraft als je iets deed wat niet kon
  dat valt niet altijd mee om dan samen op een lijn te zitten haha soms frustrerend
  maar ik doe het op mijn manier en hij op zijn manier gelukkig moet ik zegen dat mijn man ook wat makkelijker is geworden en iets minder van de regeltjes wat hij eerst heel precies had
  ik heb een druk gezin met 4 kinderen en ben naast hun moeder ook als een vriendin van ze 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.