Suikervrije challenge update

Inmiddels volg ik de suikervrije challenge nu een kleine twee weken dus geef ik jullie een update van hoe het gaat, hoe ik dit in mijn leven toepas en hoe ik me erbij voel. Ik had al uitgelegd dat ik het om verschillende redenen niet voor de volle 100% uitvoer, simpelweg omdat dit met diabetes en hypo’s (lage bloedsuikers) onmogelijk is dus tijdens momenten van lage bloedsuikers neem ik wel suikers, ik probeer dit wel tot fruitsap en een volkoren product te beperken. Ook zijn er uitzonderingen zoals een feestje, of een keer uit eten gaan waarbij ik er niet volledig op let. Voor de verdere 95% volg ik dit programma. Hoe gaat het ermee?

Ik vind het eigenlijk heel erg goed gaan. Het valt me op dat ik al niet heel veel suiker-rijke producten nam. Zo dronk ik al geen frisdranken met suiker, en ook alcohol neem ik uiteraard niet, ook nam ik al weinig koek en snoep dus mijn suiker inname was al een stuk lager als een gemiddeld persoon. De veranderingen zaten dan ook vooral in de brood gerechten en avondmaaltijden. Mijn ontbijt was meestal wel suikervrij (griekse yoghurt, fruit, havermout, een gebakken eitje, smoothie) dus dat viel reuze mee. Ik ben alleen gestopt met geraffineerde muesli en cruesli. Qua tussendoortjes nam ik meestal al wel een stuk fruit of een beetje groente, maar dit optimaliseer ik nu, en ik neem geen liga koeken meer om als voorbeeld te noemen. Lunchen met brood doe ik met biologisch brood, speltbrood, of brood waar geen suikers aan zijn toegevoegd (zeldzaam verkrijgbaar). Op mijn brood eet ik graag kaas, een eitje, avocado of bijvoorbeeld smeerkaas, dit is allemaal heerlijk en suikervrij. De avondmaaltijd wordt voortaan vers bereidt zonder pakjes, poedertjes en zakjes. Alles wordt vers bereidt met groentes en verse kruiden. Dit is iedere avond weer een uitdaging maar het is iedere avond weer smullen. Ook heb ik het idee dat ik dan ook langer er vol van zit. Als smaakmakers gebruik ik bijvoorbeeld biologische mayonaise zonder suiker, tomatensaus zonder suiker, of bijvoorbeeld balsamico azijn. Deze zijn suikervrij en heerlijk. Vrijwel alle sauzen die in de winkel verkrijgbaar zijn zitten bomvol geraffineerde suikers.

Mijn liefde voor smoothies is nog groter geworden, ik ga steeds weer op zoek naar heerlijke recepten, en voeg aan de verschillende soorten fruit nu ook toevoegingen zoals tarwezemelen, lijnzaad of kokosschaafsel toe. Heerlijk als tussendoortje, bij de maaltijd of als ontbijt. Smoothies zijn heerlijk vullend, lekker zoet en bevatten veel gezonde voedingsstoffen.

De uitzonderingen zijn er zoals ik al aangaf wanneer ik een te lage bloedsuiker krijg, vooral als dit onderweg gebeurt los ik dit op met een pakje appelsap (100% geconcentreerd sap, fruitsuikers) en een boterham. Als ik dit niet bij de hand heb neem ik wat ranja en een koek, dat zijn echt uitzonderingen. Verder heb ik af en toe in de stad geluncht en niet alle restaurantjes hebben biologisch brood of speltbrood dus als uitzondering nam ik dan een normaal bruin broodje. Ook heb ik een personeelsfeestje gehad, waarop ik als uitzondering heerlijk genoten had van een broodje hamburger en frikandel speciaal (hallo suiker!). Dit was heerlijk en moet af en toe natuurlijk ook gewoon kunnen.

Hoe voel ik me erbij? Ik heb het idee me er zeker wel wat fitter bij te voelen. Het is absoluut een voordeel dat ik sneller grijp naar groentes en fruit. Ik krijg er dus sowieso meer vitamines door binnen. Ook zit ik langer vol van mijn maaltijden wanneer deze vrij waren van suikers en andere geraffineerde ingredienten (e-nummers). Het speltbrood vult een stuk beter als normaal brood dus dat is heerlijk. En ook merk ik veel meer te genieten van het koken omdat ik er echt de tijd voor neem om met verse producten te kokkerellen. Doordat ik zeer af en toe een uitzondering mag maken beschouw ik deze leefstijl ook niet als belemmerend, ik heb het idee mijn lichaam er goed mee te doen. Ik ben benieuwd hoe ik hier over een tijdje over denk. Tot nu toe bevalt het me goed, voel ik me er fit en gezond bij en daag ik mezelf steeds weer uit in de keuken. Af en toe deel ik met jullie ook wat suikervrije recepten.

Dit was de update over mijn suikervrije challenge. Ik ben benieuwd naar jullie reacties en eventuele ervaringen met deze challenge. Uit de comments van mijn vorige blogje hierover bleek dat er veel meiden enthousiast geworden waren, ik ben benieuwd hoe jullie hier nu in staan en of jullie al gestart zijn. Laat het me weten in de comments.

Follow my blog with Bloglovin’ 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

13 gedachten over “Suikervrije challenge update”

  1. Ik vind het heerlijk om nieuwe recepten uit te proberen. Nu ik minder suiker eet is Mijn concentratie ook enorm verbeterde.

  2. Goed bezig! Ik vroeg me eigenlijk al af hoe je dat deed met je diabetes.. (nieuwsgierig he?) Vind dat je het goed volhoud zo.. ik zou het ook wel willen proberen maar moet daar nog een tijdje voor wachten. Ik MOET bv om 23.00 s’avonds nog wat eten en heb niet altijd zin om daarvoor in de keuken te staan.

    Laatste blog: budget naar de bahama’s op http://lifebynem.wordpress.com

  3. Heel erg knap dat je het zo goed volhoudt! Vooral hoe je het zo weet te regelen met je diabetes, top. Ik hoor veel goede verhalen over suikervrij eten, vooral dat fitter worden klinkt bij mij goed in de oren haha. 🙂 Wie weet, als ik hersteld ben, ga ik deze challenge ook wel aan!

  4. Leuk om je ervaringen te lezen over suikervrij eten! Ik denk eraan om zelf ook een maand suikervrij te eten. Xx

  5. Ga ervoor lieverd!! Is dit trouwens ook beter omdat je diabetes bent of hoe heet zo iets?… voor de zwangerschap iig..?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.