Pittige peuterfase: Suikervrij opvoeden en water drinken?

water

De pittige peuterfase, dat zal toch wel meevallen? Krijsen, op de grond gaan liggen, slaan met deuren, dat doen mijn kinderen niet. Jullie herinneren allemaal mijn goede voornemens van suikervrij opvoeden wel. Geen geraffineerde suikers en als drinken enkel water en thee. Wat een prachtige voornemens die het eerste levensjaar heel goed tot uiting kwamen. Dat gaat wel goed komen, die kinderen van mij die eten en drinken zo gezond, genieten zo van fruit en drinken water als frisdrank… I was wrong.

img_6141

Pas als je kinderen kennis laat maken met suikers, dan gaan ze het lusten. Ik zou niet zo’n moeder zijn die haar kinderen veel laat snoepen. Die van mij krijgen enkel fruit en een rozijntje hier en daar. Tja, dat dit voor ons niet helemaal werkt is me wel duidelijk. Een kinderfeestje hier, wat lekkers in het weekend bij de tv, onderweg een koekje toe stoppen zodat ze rustig is in de auto, allemaal situaties die veel moeders bekend in de oren klinken. En weetje, is het echt zo erg? Af en toe wat suikers moet best kunnen. Maar ik vind het toch best jammer dat Lana geen water lust. Zodra ze ook maar een slok proeft en ontdekt dat het water is, dan wil ze het niet. Hierdoor geef ik haar diksap en ik weet ook dat hier best veel suikers in zitten. Omdat ik in mijn eigen voedingspatroon zo bewust ben van suikers (ivm. Diabetes type 1) drink ik vrijwel nooit suikerhoudende dranken, en bewaar ik de suikers liever om eens een koekje of chocolaatje van te pakken. Maar hoe krijg ik Lana enthousiast voor het drinken van water? Want water is hartstikke gezond. En omdat voldoende vocht binnenkrijgen belangrijk is, wil ik ook voorkomen dat ze hiermee steeds weer onnodige suikers binnen krijgt.

En toen ontdekte ik Wicky Water met fruit. Iets waar ik in het begin sceptisch over was. Want Wicky stond in mijn hoofd vooral bekend als het merk met die lekkere fruitige drankjes. Waar dus best veel (fruit)suikers aan toegevoegd zijn. Lekkere pakjes om mee te nemen naar een dagje pretpark of een uitje, maar te zoet voor alle dag. Maar Wicky water met fruit is dus totaal iets nieuws. En je zult het misschien niet gelijk geloven, maar deze pakjes bevatten 0,8 tot 1 gram suiker per 100 ml. Dat betekent dus nog geen 2 gram per pakje en die suikers komen uit vruchtensap. Dit drankje is 100% natuurlijk, vrij van kunstmatige zoetstoffen, bevat geen toegevoegde suikers en is niet zo zoet van smaak. Maar hoe smaakt dat dan?

img_6132

img_6140

Er zijn drie heerlijk frisse smaken: Peer/Appel, Rode druif/Aardbei en Perzik/witte druif. Het smaakt als water met een subtiel smaakje. Als heel dun aangemaakte limonade. Ik was heel benieuwd wat Lana ervan zou vinden, want die heeft het dus niet op water. Maar toen ik de pakjes aan het pakken was, begon ze al te shaken op haar stoel. ‘IK WIL PAKJE!’ En ze rukte er al een uit mijn hand (peuter puberteit 😉 ). Ik wachtte haar reactie in spanning af en gelijk riep ze: ‘IS LEKKER MAMA!, JIJ OOK PLOEVEN’. En zo nam ik ook wat slokjes en Lana heeft gelijk, het is echt verrassend lekker. En na het bestuderen van de ingrediëntenlijst kan ik ook echt concluderen dat dit vrijwel gelijk staat aan het drinken van water waar een druppeltje fruitsap aan is toegevoegd.

img_6141Wicky met Fruit wordt onder andere bij Albert Heijn verkocht. 

De pakjes zijn heel makkelijk mee te nemen als drankje voor onderweg, in de schooltas, of gewoon om thuis te drinken. Ik vind het echt een goed initiatief van Wicky om dit product op de markt te brengen en ik denk dat heel veel moeders hier wat aan hebben. Naast dit product, biedt Wicky ook nog de bekende Wicky-pakjes uit als extraatje voor af en toe en de Wicky Zero die minder suikers bevatten maar wel zoet van smaak zijn. Zo kan iedereen zijn eigen keuze maken, wij gaan lekker water drinken met Wicky Water met fruit 😉

Ik ben heel benieuwd of jouw kindje(s) makkelijk zijn in het drinken van water en wat jullie ze graag aanbieden. En ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze Wicky Water met fruit pakjes. Laat je reactie achter bij de comments.

KellycaresseAd

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

33 gedachten over “Pittige peuterfase: Suikervrij opvoeden en water drinken?”

 1. Ik blijf me af en toe verbazen over de verschillen tussen Nederlandse kindjes die geen water
  ‘lusten’ en Franse kindjes die zonder problemen water drinken en daarnaast af en toe een slokje van een vruchtensapje oid. Hier totaal geen problemen met het drinken van water, water is ook wat we standaard aan bieden en altijd hebben aangeboden. Heb soms wel het idee dat in Nederland veel meer “gesnaaid” wordt tussendoor zowel wat betreft eten als drinken en dat Nederlandse kinderen al veel jonger een voorkeur voor suikerhoudende drankjes en eten ontwikkelen.

 2. fijn dat je hier een oplossing in ziet. Ik denk dat het niet zo zeer is dat kinderen geen water lusten (het smaakt immers naar niets) maar liever zoetigheid drinken en dat brengen als geen water lusten.
  Je zou misschien dat water met een smaakje nog kunnen aanlengen met water. En dan staat iets meer erbij tot ze echt water drinkt.

 3. Water is hier ook een ramp, ik denk dat dat komt omdat de flesvoeding die ze krijgt heel zoet is. Als er maar een beetje een smaakje aanzit dan drinkt ze het zo weg ? Daarom geef ik slimpie limonade, heel goed verdunt.
  Juliette onlangs geplaatst…Beau’s outfit: into ZARAMy Profile

 4. Ik heb het geluk dat Lise wel heel goed water drinkt. Ik bied haar in principe ook echt alleen water of thee aan, maar weet dat ze oo de speelzaal bijvoorbeeld wel ranja krijgt. Wonderbaarlijk genoeg pikt ze die combi dus gewoon 🙂
  Monique onlangs geplaatst…Snapshot Sunday #13My Profile

 5. Mijn oudste wil dus ook geen water drinken en ik ben wel erg enthousiast geworden door dit artikel! Ik ga ze zeker in huis halen om mee te geven naar school.

 6. Mijn zoon drinkt alleen water of thee, en soms als we ergens zijn een appelsapje (ook suiker). Als ik het vraag wil hij eigenlijk altijd water, ik heb hem gewoon aan niks anders laten wennen. Maar misschien ben ik verwend, wat dat betreft ?. Wat ook kan helpen is een hippe beker of iets kopen en die vullen met water. Of wat schijfjes sinaasappel/munt/Citroen/komkommer toeven zodat je echt water met een smaakje krijgt!
  Lisette onlangs geplaatst…Vliegen met kleine kinderenMy Profile

 7. Ik en mijn broertjes drinken alleen maar thee en water. Frisdrank, fruitsap, limonade etc vinden we allemaal helemaal niet zo lekker. Wij kregen ook nooit iets anders dan water of thee. Je moet natuurlijk zelf weten wat je doet, maar als Lana alleen maar fruitsap wil, zal ze nooit meer iets anders willen. Als je alleen maar water geeft, zal ze er echt wel aan wennen. Stuk goedkoper ook dan pakjes drinken!

 8. Ik zie dit ‘dilemma’ bij mensen om mij heen. Een stelletje wil graag dat hun kindje water drinkt, maar dat weigert ze meestal en dan krijgt ze alsnog diksap. Een ander stel die heeft hun kindje van kleins af aan water gegeven en die drinkt nu gerust water op een kinderfeestje. Dit soort pakjes maken dit natuurlijk wel makkelijker, want kindjes willen vaak ook gewoon een pakje drinken.
  Femke onlangs geplaatst…What I did – Week 48 2016: nieuwe keuken, birthday & lekker etenMy Profile

 9. Mijn zoon is op 5-jarige leeftijd uit zichzelf begonnen met alleen nog maar water drinken. Mijn dochter was toen 3 en die kreeg meestal diksap. Vanaf dat moment heb ik ze allebei bijna alleen nog maar water gegeven. Dat was 3 dagen gezeur van de jongste en toen was ze ook om. Ze drinken nu alleen nog limonade buiten de deur en heel soms thuis als er vriendjes zijn die “geen water lusten”.
  Ik vind dit wel heel handig van wickey! Ook bv voor op schoolreisje of zo als bekers niet handig zijn.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…Onze hypotheek doorgelicht (met 5 tips bij het afsluiten van een hypotheek)My Profile

 10. Hier drinken ze gelukkig zonder problemen water. Wat ze ook erg interessant vinden is water drinken uit papa’s of mama’s fles, of zelf een flesje. En bij bijv. appelsap dan verdun ik het vaak extra aan met water.
  Maar de voorkeur van de kinderen gaat wel uit naar al die zoete drankjes idd.
  Marianne onlangs geplaatst…TAG | This or That Sinterklaas StyleMy Profile

 11. Ik maak s’avonds een grote kan water met daarin bevroren fruit erin in zo’n filter dit laat ik een nacht staan en vervolgens smaakt de volgende dag het water na die vruchten. Erg geliefd hier 🙂

 12. In de zomermaanden maakte ik voor mijzelf altijd een limonade van citroen, munt en wat verse gember. In een grote fles doen, water erbij en een nachtje laten trekken. De volgende dag heb je dan hele sterke limonade. Als je dit dan weer verdunt met water, is het echt een heerlijke natuurlijke limonade. Ik denk dat dit voor kinderen ook echt een goed alternatief kan zijn?

 13. Toevallig! Ik schreef er ook een artikel over! Ik denk eerlijk gezegd ‘jong geleerd is oud gedaan’. Mijn ervaringen hier in Frankfurt met het drinken van water en jonge kinderen was wel bijzonder! Die nieuwe wicky’s wil ik ook proberen. Hier helaas niet verkrijgbaar, maar zodra ik in NL ben zal ik even langs AH gaan?. Die krijgt ze dan in het weekend bij iets ‘zoets’ . Anders wordt het helemaal een suikerbom als je een sapje met wat anders zoets gaat combineren.
  Essma onlangs geplaatst…Three months of school…so far so good!My Profile

 14. Wat een goede tip. Nog nooit van gezien maar ik ga dit toch maar aanschaffen. Nore is ook niet zo’n waterliefhebster maar mama is geen fan van al die suikerpakjes! 😉

 15. Hier ook een water-lurker, behalve water drinkt ze ook graag zuivel, soms maak ik water gezoet met fruit (vond ik ooit op Pinterest) maar over het algemeen krijgt ze qua vocht weinig suiker binnen. Qua eten is het net wat je zegt: de basis is gezond, maar op een verjaardag, feestje of tv hangen ontkom je er soms toch niet aan. Zolang er balans is, vinden wij dat helemaal prima.
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…UITGAAN Vunzige Deuntjes – De Schud Je Bil Editie (+ oldskool party pics!)My Profile

 16. Ik blijf me verbazen over de slechte gewoontes die de Nederlanders hebben! Als je niets geeft met suiker ,kennen ze het toch niet en vragen ze er toch niet naar?
  Ken ook geen enkele creche of onthaalmoeder in Belgie die drinken geeft met suiker, laat staan dik sap, die zou wss zelfs haar licentie verliezen. Ook op de kleuterschool is enkel water toegelaten. Spijtig dat jullie er zo laks mee omspringen

 17. hihih wat ik al op inta zei mop, je drinkt water of je drinkt niet en ze gaan echt wel drinken 😉 en thee kregen ze hier toen ze klein waren. siroopjes zoals slimpie is leuk suikervrije meuk maar er zit een hoop andere rotzooi in 😉

 18. Hier was het altijd lastig water. Het was diksap of fristi.. nu drinkt ze wel water en melk en ze is 3.5 nu leg ik haar gewoon uit dat het gezonder is en beter voor haar tandjes en buikje

 19. Je stelt het iets directer dan ik deed in mijn reactie, maar ben het wèl helemaal met je eens!

 20. persoonlijk houd ik zelf niet van water
  en ook als kind kregen wij dat nooit te drinken dus ook niet gewend van huis uit
  mijn man juist wel bij hem thuis werd er wel water gedronken . hij drinkt het nu ook altijd bij het avond eten
  maar ik geef mijn kinderen automatisch nooit water want ja ik vind het zelf totaal niet lekker krijg ook geen water door mijn keel
  mijn man wilde heel graag dat onze kinderen dat wel leerde drinken maar ag ik maak er geen punt van ik geef ze thee is ook water wel met 2 suikerklontjes erin
  en ik geef ze ook roosvicee
  en thee vinden ze hier altijd lekker met een scheutje melk erin
  ik zei ook tegen mijn man ik kan moeilijk hun iets aanleren wat ik zelf niet lust haha
  mijn meisjes houden ook niet van water en dat is prima ze krijgen het binnen in de vorm van thee en roosvice.
  misschien dat hij het jasmijn de jongste straks kan aanleren
  ik heb geen probleem met suiker ik doe het ook in hun johurgt
  zolang ze maar daarnaast ook gezond hun groenten en fruit binnen krijgen zit het wel goed
  en hoe meer je verbied wat ze mogen eten hoe interessanter het word en aantrekkelijker voor ze om er dan juist heel veel van te nemen ben ik van mening
  ik wilde mijn kimderen vroeger nooit cola laten drinken maar ja niet gelukt weet je in de praktijk pakt het meestal lastiger uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.