Suikervrij opvoeden, hoe bevalt dat?

suikervrij

Suikervrij opvoeden, hoe bevalt dat? Herinneren jullie mijn vorige artikelen nog waarin ik het had over het plan van het suikervrij opvoeden van mijn kind(eren) en de eerste update daarop ?. Ik vond het weer eens tijd om hier een nieuwe update over te delen. Lana is momenteel 20 maanden oud en hoe zal dit er nu voor staan? Voeden we haar nog steeds geheel suikervrij op? Of zijn er al wat meer uitzonderingen gekomen? Vandaag vertel ik jullie er alles over.

Suikervrij opvoeden, hoe bevalt dat?
Het moederschap is een mooie reis waarbij je jezelf leert kennen en ook je manier van opvoeden kunt bepalen en weer bijstellen. Suikervrij opvoeden is iets wat ik nog steeds een hele mooie visie vind (zeker het eerste levensjaar) maar wat we inmiddels al wel wat soepeler nemen. Ik vind het nog steeds een hele fijne gedachte dat Lana in het eerste jaar niet is blootgesteld aan onnodige suikers. Ze is dol op fruit, dol op haar papjes maar ook op gezonde tussendoortjes zoals rozijnen en bijvoorbeeld rijstwafels. Na haar eerste jaar zijn we wat soepeler geworden en dat was ook iets wat ik in de tweede update al wel aangaf. Er zijn uitzonderingen, op een verjaardag mag een kindje een koekje en als het mooi weer is mag het een ijsje enzovoorts.

Balans tussen suikervrij opvoeden en extra’tjes
Inmiddels denk ik dat we een mooie balans gevonden hebben. Doordeweeks eet Lana veel fruit als tussendoortje, rozijnen, rijstwafels of bijvoorbeeld een bakje yoghurt en in het weekend of op een verjaardag mag ze een extraatje. Qua drinken geven we haar verdund diksap of vers fruitsap. Wanneer het weer wat warmer is dan mag ze wat likjes van ons ijsje of krijgt ze een waterijsje. Als we op een verjaardag zijn mag ze wat hapjes van onze taart. We waren bijvoorbeeld laatst in de Efteling en daar kreeg ze een pannenkoek die ze zelf mocht versieren. Ik vind de balans het belangrijkste. Verder vind ik het fijn dat Lana er niet om ‘zeurt’ of het bij me probeert af te dwingen. Ze weet dat ze een klein beetje krijgt en is daar tevreden mee. Wij hebben daarom het idee dat het voor haar op deze manier ook prettig is.

Het zal per kind verschillend zijn en ik denk ook dat de levensfase uit kan maken of het goed gaat of niet, maar ik denk daarom dat wij er onze balans in gevonden hebben. Ik vind het nog steeds niet nodig om haar frisdrank te geven, chocolade en dat soort dingen, maar er zijn uitzonderingen voor wat extra verwennerij. Eigenlijk voeden we haar net zo op als hoe we zelf omgaan met voeding. Doordeweeks streven we ernaar om gezond te eten en suikers te beperken, en in het weekend genieten wij ook van een lekker drankje en een bakje chips of een speciaal etentje. Ook lukt dit ons altijd niet maar de meerderheid van onze voeding ziet er zo uit. Ik denk dat we zo ook een voorbeeld doorgeven aan Lana.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met eventueel suikervrij opvoeden. Waar let jij op met de voeding voor je kindje en geef je zelf ook het voorbeeld mee aan je kindje met betrekking  tot je eigen eetpatroon? Wat is jouw visie op dit onderwerp? Laat het me weten via de comments.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

45 gedachten over “Suikervrij opvoeden, hoe bevalt dat?”

 1. Fijn dat je nu een goede balans voor jullie zelf heb gevonden. Ik let bij mijn dochtertje wel een beetje erop, maar ben er niet heel erg mee bezig. Dagelijks kijk ik vooral of ze genoeg groente, fruit, melk enzovoort naar binnen krijgt en elke dag mag ze een koekje of snoepje (ze is 7) x
  Bianca onlangs geplaatst…UNBOXING MONSTERDOOSMy Profile

 2. Wij zijn er ook niet zo heel erg mee bezig, maar willen natuurlijk wel dat M (4) gezond eet. Doordeweeks vooral, maar toch haalt hij bij opa en oma ook wel een spekje uit de pot. Ik vind wel dat dat moet kunnen zolang het wel binnen de perken blijft.
  Mamablogger onlangs geplaatst…Review| Maxxter Action Cam van ActionMy Profile

 3. Heel goed hoor dat je er op let. Zelf probeer ik ook de balans te vinden en heus mijn meisje krijgt wel suikers binnen maar niet meer dan nodig. Doordeweeks veel fruit en in het weekend of op bijzondere dagen iets extra’s. Ik denk dat je een goede balans heb gevonden, al is dat voor eenieder natuurlijk persoonlijk.
  Barbara onlangs geplaatst…Winactie: keuze uit 2 schitterende hangers van RuzeMy Profile

 4. Wat leuk om jouw ervaringen hier steeds mee te lezen en hoe je hierin groeit, ook goed hoe je gewoon eerlijk hierin naar jezelf toe bent en merkt dat de theorie vaak mooier kan lijken dan hoe dit in de praktijk uitpakt, interessant!

 5. Goed dat je hierover schrijft, ik heb een dochtertje van 8 maanden die ik voorlopig ook suikervrij opvoedt omdat ik het ook niet nodig vind om haar al te verwennen met snoepgoed dat ze nog niet nodig heeft. Toch denk ik dat dit na een tijd als ze boven de 1 jaar komt ook wel soepeler wordt

 6. Mooi om je persoonlijke ervaringen met je opvoedingskeuzes te lezen, ik ben zelf (nog lang niet) geen moeder maar ik vind dit soort artikelen erg inspirerend

 7. Wij hebben het eerste jaar inderdaad ook geen onnodige zoetigheid en suikers aan Bjarne gegeven. Nu krijgt hij in het weekend wel eens een klein stukje chocolade, of hij krijgt iets anders lekkers maar door de week gewoon gezond. Verder laten we hem altijd kiezen wat hij op brood wil. Dan zetten we smeerkaas en wat zoets neer. En 9 van de 10 keer kiest hij dan voor de smeerkaas.
  Patricia Schmitz-Heres onlangs geplaatst…19 vragen aan… ChanoeMy Profile

 8. Hier zo’n zelfde soort evenwicht. Na het eerste jaar ook soepeler geworden. En bij Quinn hanteren we nu weer dezelfde ‘regels’, het gaat min of meer automatisch zo omdat we zelf ook niet megaveel snoepen.
  Gwen onlangs geplaatst…Samen slapenMy Profile

 9. Herkenbaar. Fijn dat jullie een balans hebben.

  Het eerste jaar kregen de kinderen hier ook geen suiker. Ik schrok toen mijn dochter 1,5 jaar was en ik haar wel een een pyamapapje gaf. Dit is namelijk helemaal niet zo verantwoord.

  Ik let er nog op maar helaas is mijn zoon meer een zoetekauw en gaat het bij hem wat moeilijker dan bij zijn zus.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin – photodiaryMy Profile

 10. Ik vind het altijd gek dat zo’n dieet suikervrij heet, terwijl fruit en diksap enzo echt suikerbommen zijn. Ik heb zelf niets tegen suiker, zonder zou ik van mijn stokje gaan. Ik vind het wel heel goed om je kind zo min mogelijk snoepjes te geven. Dan wordt het juist speciaal voor het weekend /een verjaardag /bij oma. Ik hoop dat als ik ooit een kindje krijg, het graag water drinkt, omdat vruchtensap funest is voor je tanden.

 11. Wij proberen Luuk nog steeds zo min mogelijk suiker te geven. Hij weet (nog) niet beter en kan erg genieten van een rijstwafel of rozijntjes. En hij drinkt alleen melk of water.
  Of fruit, maar daar krijgt hij 1 of max 2 stuks van per dag. Hoe dat zal gaan als hij een half jaar ouder is weet ik niet. Ik wil zeker proberen balans te houden, maar volledig suikervrij gaat toch niet lukken 🙂
  Joyce onlangs geplaatst…Blote mama buik van DaisyMy Profile

 12. Hear Hear! Straks als de kleine er is lekker alles (nee wacht: zoveel mogelijk; ik zal heus weleer de makkelijke weg voor een potje kiezen) zelf maken en als het ouder is soepel zijn met een gezonde basis. Koolhydraten heeft een kind nodig maar ik kies eerder voor langzame koolhydraten en beperkt snelle koolhydraten. Snelle carbs horen erbij maar blijf ik wel voorzichtig mee. Het is ook steeds zo’n aanslag op het gebit.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…1 Maand Gratis Bootcampen met The Bootcamp Club & BreakerMy Profile

 13. Ik weet nog goed dat mijn broertje en ik als klein kind ‘s middags als we thuis kwamen van school een klein zwart bakje met iets te snoepen erin kregen. Dat kon een koekje zijn met wat kleine snoepjes, een paar spekjes, een doosje smarties, etc. Niet te overdreven, maar ook niet te streng. Naar school kregen we standaard fruit mee en frisdrank kregen we alleen in het weekend. Die balans probeer ik later ook in de opvoeding van mijn kinderen door te voeren. Zoals je al zegt zal dat de ene periode goed gaan en de andere niet, maar dat blijft een leerproces.
  Sylvia onlangs geplaatst…Recensie: Mijn eerste lijk is gelukkig versMy Profile

 14. gwendy wesseler

  Leuk artikel! Ik denk dat je er niet teveel mee bezig moet zijn. Onze dochter is 14 en maakt uit zichzelf meestal de gezonde keuze. Wij als ouder streven een redelijk gezonde leefwijze na. Gevarieerd eten, altijd vers fruit en verse groente meestal nog rauwkost bij de warme maaltijd. Ze weet dus niet beter.. is dus echt een lifestyle geworden. Ik ben degene die boodschappen doet en koop nooit iets uit een pakje of zakje in zeker ook niet voorgesneden. Ook ijs is heel makkelijk zelf te maken. Zo af en toe suiker geeft niets, let meer op de stoffen die in al het voorverpakt/bewerkt voedsel zitten. Spreekwoord jong geleerd oud gedaan is in deze zeker van toepassing denk ik 😉 Wel heel goed dat je je bewust bent om gezond met voeding om te gaan , Let maar op Lana zal het voorbeeld volgen 🙂

 15. Ik ben daar totaal niet mee bezig met suikers. Ik let natuurlijk wel op dat de kinderen ontbijten met brood, fruit en groente eten.
  Nu heb ik misschien geluk dat als onze dochter om ‘ iets lekkers’ vraagt ze een rijstwafel of cracker bedoeld. Geen snoepkous….. maar ze drinkt gewoon sap of ranja, met suikers.
  Ik vind het knap als je minder suikers eet of juist een suikervrij dieet volgt. Ik zou het persoonlijk niet kunnen.

 16. Ik denk dat de balans het belangrijkste is. Mijn vriend en ik eten in de week ook vrij gezond en in het weekend verwennen we onszelf met iets lekker. Met ons kindje zouden we hetzelfde doen. Af en toe mag het wel eens vind ik!
  Vanessa onlangs geplaatst…PLOG: Zondag 21 juniMy Profile

 17. Ik vind het ontzettend goed dat je dit doet. Zelf vind ik het lastig om hier de balans in te vinden. En vooral op de leeftijd waar hij nu in zit (11,5 maand)
  Het is wel ontzettend belangrijk want zo kan jij je kindje blijven verassen en is het niet zo vanzelfsprekend. Ze kan dan helemaal blij zijn als ze dan wel een keertje wat lekkers mag. En als je het zo aanleert, weet ze ook hoe het staat en zou ze er ook niet op zeuren. Omdat ze dan gewoon weet wat de regels zijn.
  Thuis kreeg ik ook altijd mee, frisdrank en chips of andere lekkere dingen is voor in het weekend. Ik wist dan ook gewoon dat ik doordeweeks het niet mocht en hoefde er dan ook niet om te vragen. Dit wil ik mijn kindje ook meegeven. Jay is daar nu nog te klein voor dus hoe het in de toekomst gaat lopen dat weet ik nog niet.

 18. Leuk om hier weer een update over te lezen, je eerlijkheid vind ik zo inspirerend, het ouderschap is gewoon iets wat met vallen en opstaan gaat en een levensweg waar je veel van leert

 19. Wat jij schrijft, zo willen wij het ook gaan doen. We hebben zelf weinig snoepgoed en koekjes in huis, omdat ik een gluten- en melkallergie heb is de keuze daarin beperkt, maar chips en nootjes zijn hier regelmatig te vinden. Als Ivar wat ouder is mag hij van mij best een chipje op z’n tijd, maar meer valt er hier gewoonweg niet te halen. Op verjaardagen zal dat anders zijn, ik ben benieuwd hoe hij tzt daarop reageert!
  Sylvie onlangs geplaatst…Weekverslag #16My Profile

 20. Goed bezig Kelly! Ik denk inderdaad dat balans het keywoord is hier. Doordeweeks gezond eten, in het weekend af en toe wat snoepen en op ‘speciale’ dagen ook nog wat lekkers. Zo ben ik zelf ook opgevoed! Tot ik uit huis ging mocht ik bijvoorbeeld geen frisdrank doordeweeks drinken 😉
  Kimberly onlangs geplaatst…Plog: Op pad met Kelly & fashion show met YvetteMy Profile

 21. Leuk om te lezen, die balans is ook wat wij nastreven en die goed bevalt hier thuis, mijn zoon wordt erg druk van suikers dus daarom mijd ik zo ook maar zo nu en dan vind ik het zeker kunnen en een extraatje bieden

 22. Een mooi streven. Ik had hetzelfde plan, tot mijn zoontje een buikgriep kreeg toen hij 3 was en sindsdien niks meer wilde eten. Hij is nu 7 en nog steeds is het gezeur, hij eet eenzijdig en weinig. Onlangs kwam hij toch glansrijk door de keuring bij de schooldokter. Hij zat prima op gewicht, zijn lengte was goed en omdat hij nooit ziek is kreeg ik te horen dat ik gewoon door moest gaan met waar ik mee bezig ben. Vullen / voeden .. daar moet ik (helaas) een balans in zien te vinden. Mijn zoon kokhalst bij groente en fruit of alleen al bij de gedachte eraan. Het is ongezellig aan tafel en met uit eten gaan een drama.
  Bij mijn dochter van 2,5 gaat het gelukkig beter. Maar ze eet helaas niet alles en zegt al gauw dat ze iets niets lust nog voor ze het geproefd heeft. Dit gedrag kopieert ze van haar grote broer. Daar maak ik me zorgen over.

  Ik vind dat je het super met Lana doet trouwens

 23. Hier zeurt ons meisje wel om dingen. Maar dat is zowel bij gezond als ongezonde dingetjes.. Ze heeft echt niet door wat nu het verschil is. Als ik met een bakje aardbeitjes zit dan wil ze ook een hap, maar zit ik met een bakje chips dan net zo.
  Alleen kies ik er dan voor het ene wel te geven en het andere niet.
  En wat ik dan op zo’n moment geef is ook verschillend, ze krijgt zeker wel eens iets ongezonders
  Nicole onlangs geplaatst…Tips tegen bijtenMy Profile

 24. Hier is zoonlief net 1 en ik laat nu langzaam de teugels soms een beetje vieren, haha. Best lastig hoor, maar zo lamg je er bewust mee bezig bent om gezonde dingen te stimuleren, ben je supergoed bezig vind ik. En af en toe even iets zoets kan dan geen kwaad
  Benella onlangs geplaatst…Shoplog voor mijn zoonMy Profile

 25. Ik vind het een heel goed onderwerp wat je aansnijdt. Ik denk alleen dat veel mensen wel denken dat ze goed bezig zijn met zichzelf en hun kinderen, maar niet beseffen dat ze stiekem op een dag heel veel suikers (die echt niet hoeven) binnenkrijgen. Alleen al met gewoon brood uit de supermarkt, beleg etc. krijg je het al binnen. De toegevoegde suikers zitten bijna overal in en ik bedoel geen fruit, rozijnen etc., maar dit zijn wel natuurlijke suikers, maar het blijven suikers. Ook aan vleeswaren, vlees etc. (vaak uit de supermarkt) zit vol suikers. Je schrijft over aangelengd diksap en vers vruchtensap, maar ook daar stoppen ze vaak suikers in, zelfs in de verse vruchtensappen. Ik zou vaker water geven. Door het fruit, rozijntjes en de vruchtensap krijgt ze natuurlijk al genoeg suikers/ koolhydraten binnen en het is niet goed voor de tandjes. Ik ben het helemaal met de balans eens die je noemt en men moet er zeker niet in doorslaan, maar er valt op dit gebied nog veel te leren. Op een dag gezien eten veel mensen te weinig vetten en eiwitten. En iedereen moet doen wat bij zijn of haar gezin past. Zelf dingen bakken is ook een hele leuke en gezonde manier.

 26. Novah roept hier wel regelmatig koeka (koekje), maar dan krijgt ze een rijstwafel, soepstengel, rozijntjes of gewoon wat fruit. Ik merk dat ik het wel lastig vind omdat ik zelf jammer genoeg een suikerjunk ben. Dan ben ik al snel geneigd om toe te geven..
  Tamara onlangs geplaatst…Get to now meMy Profile

 27. hier hebben we ook een mooie balans gevonden. Ik merk nu steeds meer dat ze zoet ook minder interessant vind dan hartig. Daarin betreft lijkt ze dan ook erg op mij. Voor de rest blijft fruit erg favoriet en ook krentjes lust ze erg graag.
  Tamara – Crazygreatlife onlangs geplaatst…Pinkpop 2015My Profile

 28. Balans en alles met mate is wel echt de sleutel tot succes, denk ik. Ik ben altijd erg voorzichtig wanneer ouders mij vragen hoe ze met eten, suiker en snoepgoed om moeten gaan bij kinderen. Ik geloof er echt heilig in dat wanneer je ze suiker gaat verbieden, dat dit helemaal de verkeerde kant op kan slaan. Ooit zullen kinderen in contact komen met heel veel suikers. Het ligt immers overal in de supermarkt. Het is maar beter dat kinderen dan weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Ik ben benieuwd hoe ik hierover denk als ik zelf kinderen heb en vooral hoe ik dit dan aan ga pakken. Ik vind het knap hoe jij dit nu doet!
  Japkejanneke onlangs geplaatst…5 eettentjes in GroningenMy Profile

 29. Wat goed joh! Ik wil dit later ook doen met mijn kinderen. Hoe ga je er mee om als bijvoorbeeld een familielid Lana een snoepje geeft? Heb je dat liever niet of vind je dat geen probleem?
  Chahrazad onlangs geplaatst…OOTD – Polka DotsMy Profile

 30. Ik vind dat je een mooie balans hebt gevonden! Ik kan je vertellen dat mijn moeder hetzelfde heeft gedaan bij mij als jij doet. “Zolang ik het voor het zeggen heb, geen suiker. Pas als er vriendinnetjes komen hou je het toch niet tegen en mag het soms”. Ik kreeg altijd komkommertjes en tomaatjes, dat soort dingen. Ben er nu gek op en ik hou helemaal niet van snoep! Dus gewoon lekker mee doorgaan en *peeeep* de rest! 😉
  Yvette onlangs geplaatst…Nieuwe tv-series die je niet mag missen (2015-2016)My Profile

 31. een x iets zoets moet kunnen 🙂 kijk geef je je kind elke dag dat standaard snoepje dan gaat het er op gegeven moment ook om zeuren. wij hebben onze kids nooit snoep aangeboden omdat we zelf geen snoeperts zijn nu ze ouder worden tja dan willen ze nog wel eens een ijsje door de weeks ;), niomi onze oudste reageerd heel heftig op suiker dus die krijgt al sowieso heel weinig!! maar bij ukkie zoals lana kan je daar een goeie balans in hebben en zo te lezen heb je die ook 😀
  rachel onlangs geplaatst…Bloem, bloemen en nog eens bloemenMy Profile

 32. Fijne opvoeding , maar nu vraag ik me tog af waar haal je die inspiratie vandaan om iedere dag gezond te koken? … Ons lukt het dan bijvoorbeeld 3 dagen maar dan is de inspiratie weg. laat staan een week later …

 33. Als ik de lunch van sommige kinderen op school bekijk is het rampzalig:
  Wit brood/ broodjes met vruchtenhagel/ chocopasta/ chocolade hagelsslag, erbij een pakje yogi of chocolademelk en na afloop nog een snoepje of koekje omdat ze zo netjes hun brood hebben opgegeten…

 34. Mooi hoe je hiermee omgaat en dat je bewust nadenkt over wat jij Lana wel en niet te eten wil geven. Ik werk in het basisonderwijs en zie soms echt verschrikkelijke dingen voorbij komen! Kinderen met zware obesitas en ouders die geen idee hebben hoe het komt, maar het kind wel elke dag caprisonne en lekkere koeken meegeven, als lunch croissants en wit brood.
  Gelukkig zie ik ook andere dingen, ouders die ook heel bewust omgaan met het eten van hun kind. En dat kinderen soms blijer zijn met een broodje omelet dan met een broodje hagelslag. Of ouders die volledig doorslaan en hun kind alleen water meegeven en een donkerder dan donkerder brood met heel mager beleg.

  Je moet er voor jezelf een weg in vinden en als je ziet waar tegenwoordig allemaal al suiker in zit, ook dingen waarvan je het niet verwacht, zoals bruinbrood. Ik denk dat het in deze tijd bijna onmogelijk is om je kind nog suikervrij op te voeden. Maar tegelijkertijd ben ik er wel van overtuigd dat je bij het aangaan van het ouderschap je tegelijkertijd de verantwoordelijkheid op je neemt om te zorgen dat jouw kind een gezonde volwassene wordt.

  Wat ik me wel afvraag nu, Lana gaat straks naar de peuterspeelzaal. Daar zal zij traktaties krijgen van jarige kindjes en in november wordt er Sint Maarten (in het westen) gevierd of gekeuveld waarbij er in grote mate weer snoep opgehaald wordt. Hoe ben je van plan daarmee om te gaan? Nu zij nog jong is kun je dat goed controleren, maar er komt een periode dat het minder goed lukt!

  Zo had ik als traktatie op de laatste dag van het schooljaar een waterijslolly, wellicht ken je ze wel, een zakje water met een smaakje die je zelf in moet vriezen. Het ene kind is dol enthousiast en het andere kind kijkt er vies naar omdat ze alleen XL magnums lusten.

 35. Klinkt goed zoals je het doet. Mijn dochter is momenteel 2 maanden dus zij krijgt alleen nog maar melk haha. Maar snap je idee, met zo min mogelijk suikers beginnen in haar eerste levensjaar/en. Zou ik ook doen. Wel wil ik je nog meegeven dat rozijnen enorm veel suikers bevatten. Natuurlijke suikers weliswaar maar 84 gr per 100 gr vond ik zelf wel erg hoog. Ik werd er zelf enorm hyperactief van vroeger. Het zijn snelle suikers, net zoals rijstwafels. Kunnen daarna juist weer voor een dip in de glucosespiegel zorgen. Het blijft lastig wat goed voor ze is he.. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.