Studie motivatie tips

Studie motivatie tips

Studie motivatie tips

Als je op school zit, middelbare school, hogeschool of de universiteit dan heb je te maken met toetsen, huiswerk, en andere opdrachten. Ook hen die een thuisstudie volgen, een cursus doen of op een andere manier studeren zullen herkenning kunnen vinden in dit artikel.

Ik zit in mijn laatste jaar van mijn Hbo studie SPH. Ik heb inmiddels dus al ruim 3,5 jaar gestudeerd na de Havo. Op een gegeven moment ontwikkel je technieken die voor jouw werken. Sommigen hebben het geluk dat ze een stuk een keer moeten lezen om het vervolgens te kennen, een ander moet dit een aantal keren herhalen. Wanneer je concentratie verliest tijdens het studeren dan zie je door de bomen het bos niet meer in je teksten. Dat is een signaal dat je hersenen op dat moment even niet meer informatie kunnen verwerken. Er zijn dan teveel prikkels die je hersenen afleiding geven. Ik heb daarom een aantal tips uit eigen ervaring voor jullie om je studie effectiviteit te vergoten.

 • Plannen! Gebruik een agenda of notitieboek waarop je noteert wat je wanneer doet, ben jij iemand die het laatste weekend voor het tentamen pas begint, plan dit weekend dan vrij van afspraken, of heeft jouw voorkeur om lang van te voren te beginnen, plan deze studie momenten vrij in je agenda. 
 • Verdelen van de stof. Een grote berg lijkt minder groot als je deze in etappes kan bewandelen, zo ook die berg literatuur die op je zit te wachten. Maak een overzicht van de te bestuderen stof en knip deze in etappes met data waarop je iedere etappe bestudeerd. Je hersenen kunnen de stof dan ook beter opnemen en dit bespaart weer extra studie tijd.
 • Maak het studeren voor jezelf leuk met je favoriete kop thee, leuke opschrijfboekjes, een leuk ingerichte kamer etc. Zorg ervoor dat je het voor jezelf aantrekkelijk maakt.
 • Write it down! Maak samenvattingen of beschrijf steekwoorden van de stof die je leert, opschrijven prikkelt je hersenen tot onthouden en stof die je al eens opgeschreven hebt zal je makkelijker onthouden.
 • De bekende ezelsbruggetjes om je stof goed te onthouden. Voorbeels: Interne communicatie,de i staat voor binnen. Externe communicatie, de e staat voor eruit. Zo kun je deze begrippen onderscheiden. Doe dit ook met de begrippen die jij lastig vind zodat je deze kan rangschikken,
 • Eet en drink goed en slaap voldoende zodat je fris en vol energie aan de slag kan gaan.
 • Zie het studeren niet als excuus om veel te snoepen omdat je dit verdient hebt, teveel snoepen is voor je lichaam lastiger te verwerken en de suikers en vetten verminderen je concentratie. Eet liever gezonde brandstof om je motortje te laten werken en als powerfood voor je hersenen.
 • Overhoor jezelf na bijvoorbeeld ieder hoofdstuk of paragraaf. Benoem nog even de belangrijkste kernpunten voor jezelf voor je naar het volgende deel overgaat. Zo onthoudt je deze beter.
 • Neem voldoende pauze, heel belangrijk! Uren achter elkaar studeren zonder pauze werkt niet. Kies wat werkt voor jou en bereken dat iedere uur studie 7 minuten pauze verdient. Iedere 2 uur een kwartier, en bijvoorbeeld 3 uur een half uur. Kies hoe jij deze pauze wil verdelen. Vaak pauze of liever iets langer door voor een langere pauze.
 • Tijdens een pauze verlaat je even je studeerkamer om andere lucht in te ademen, ga even naar buiten  (de hond uitlaten) of zet een kopje thee voor jezelf. Een andere atmosfeer zorgt ervoor dat je daarna weer fris door kan om effectief te studeren.

Lukt het niet om thuis te studeren door afleiding van dat je de was nog wilt doen, wilt opruimen of continue excuses zoekt om onder het leren uit te komen, zoek dan een andere plek op. Werk op school in de mediatheek of zoek een bibliotheek op. Wat ook leuk is om een leuke koffie tentje op te zoeken en daar met free wifi te studeren. Je besteld er een heerlijke latte bij en dan is het toch echt tijd om te studeren.

Studie motivatie tips

Heel veel succes gewenst met studeren, denk aan het heerlijke gevoel van goed voorbereid zijn op te tentamen en vervolgens een goed punt terugkrijgt!

Hebben jullie iets gehad aan deze tips? Of hebben jullie nog tips die hierin ontbreken? Let me know in the comments

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

7 gedachten over “Studie motivatie tips”

 1. Zeker goede tips! Had ik wel even nodig haha. Nu voor de rest van de dag foto’s editen, pfff. X

 2. Goede tips! Mijn concentratie laat mij de laatste tijd nog al vaak in de steek dus ik ga je tips onthouden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.