Stofwisseling versnellen

Stofwisseling versnellen
Het metabolisme (de stofwisseling)  is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen, met als doel het produceren van energie. Eigenlijk is je lichaam te vergelijken met een fabriek. Het lichaam van sommige mensen is dan ook vergelijkbaar met een slecht werkende fabriek. Er komt voedsel binnen, maar er wordt niet hard genoeg gewerkt in de fabriek om dat te verwerken. Dan wordt al dat voedsel opgeslagen door je lichaam (onder andere als vet). Bij mensen met een snelle stofwisseling wordt voedsel snel verwerkt in energie en verbruikt het lichaam dit weer. In zo’n lichaam wordt er weinig tot niets opgeslagen. Om je stofwisseling te versnellen zul je je eetpatroon/bewegingspatroon eens onder de loep moeten nemen. Je kent vast wel ‘van die mensen die alles maar kunnen eten wat ze willen, zonder aan te komen’, dat kan hun snelle stofwisseling zijn, maar ook andere factoren kunnen meespelen.

Meer eten door een snellere stofwisseling
Hoe sneller de stofwisseling is, hoe meer je kunt eten zonder er van aan te komen. Je kunt je stofwisseling ook versnellen door het eten van: grapefruit, amandelen, spinazie, appels, kalkoenfilet, havermout, broccoli, zalm,  blauwe bessen en magere zuivelproducten.
Ook bepaalde (pittige) kruiden zorgen voor een snellere stofwisseling, zoals kaneel, knoflook, gember, mosterdzaadjes, dille en munt. Deze zijn makkelijk om toe te voegen aan je maaltijd, zoals kaneel door de yoghurt met appeltjes. Of wat knoflook mee roerbakken met je groente.

Nog wat andere tips die je in je achterhoofd moet houden zijn om je stofwisseling te versnellen:

Sport regelmatig; door regelmatig te sporten zul je je metabolisme zeker weten versnellen. Probeer naar de supermarkt te lopen in plaats van de auto, pak vaker de trap in plaats van de lift, fiets eens naar werk en ga minimaal 2 keer in de week een uur naar de sportschool of iets anders waarvan je flink gaat zweten. Wat ook leuk om te weten is, is dat hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je zult verbranden om ze in stand te houden. Zelfs in ruststand verbrand je meer! Dus grijp maar naar die dumbells!
Slaap genoeg; Probeer 8 uur slaap per dag te krijgen, uit onderzoek is gebleken dat weinig slaap een negatief effect heeft op je metabolisme. Ook raad ik je aan een regelmaat hierin te vinden, bijvoorbeeld elke avond om 23:00 op bed liggen en om 7:15 eruit (met uitzondering van het weekend).
Drink water; water drinken versnelt je metabolisme, omdat water drinken wat vraagt van je verbrandingsvermogen. Ijskoud water drinken vraagt nog meer, omdat je lichaam dan het water eerst op temperatuur moet brengen. Probeer elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Tip: wanneer je voor het eten een groot glas water drinkt zit je daar ook al redelijk vol van en schep je niet 2 keer op. Als je moeite hebt met water drinken, doe er dan een beetje citroensap bij voor de smaak.
Drink groene thee; nu kan het zijn dat je echt absoluut niet houdt van groene thee, maar probeer het eens met een smaakje! Groene thee bevat veel antioxidanten maar ook catechine, wat de vetverbranding helpt. Probeer na elke maaltijd een kopje groene thee te drinken.
Eet zes keer per dag; Probeer tussen je ontbijt en lunch wat kleins te pakken zoals een kommetje magere yoghurt met fruit, en tussen je lunch en avondeten ook. Wanneer je 6 keer per dag eet zal het metabolisme gedurende de hele dag hard moeten werken om het weer te verwerken. Als je maar 2 of 3 keer per dag eet, wordt je metabolisme traag. Sla nooit je ontbijt over, want met je ontbijt activeer je je stofwisseling. Eet veel proteïnen en vezels bij je ontbijt zodat je lichaam even door kan tot de volgende maaltijd.
Eet meer proteïnen; waarom? Om proteïnen te verwerken moet je lichaam harder werken, en dus veel meer calorieën verbranden. Proteïnen vindt je terug in eieren, mager vlees, vis(zalm en tonijn bijvoorbeeld), noten, bonen, tofu en magere zuivelproducten.

Stofwisseling versnellen

Nu snap ik dat het lastig kan zijn om al deze tips na te streven, maar als je ergens graag voor wil gaan dan wordt je vanzelf bewust van je keuzes om zo je stofwisseling een boost te geven. Voor vragen of tips voor lekkere maaltijden of andere vragen kun je deze stellen in de comments, dan beantwoord ik deze voor jullie.  Wat ik verder nog wil meegeven lieve lezers, vergeet vooral niet te genieten van al het lekkere zomerfruit zoals aardbeien, kersen of perziken!

Laat jullie reacties op deze gastblog achter in de comments, ook tips, receptideetjes etc. zijn altijd welkom.

Follow my blog with Bloglovin’  

 

 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

5 gedachten over “Stofwisseling versnellen tips”

  1. mmm, ik voldoe wel aan deze criteria maar mijn stofwisseling is vreselijk langzaam/slecht/?
    Als ik een dag normaal eet (en dus niet ‘dieeteet’) dan merk ik dat meteen, dikker EN zwaarder!
    Ik ga proberen nog meer van deze dingen te doen/eten (sporten haat ik, echt ik HAAT het)
    XX

  2. Ik ben wel benieuwd in hoeverre dit zou werken bij mensen die aanvullend schildklierhormoon moeten slikken ivm een traagwerkende schildklier? Ik ben wel goed ingesteld op de medicijnen. Groetjes leonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik heb iets leuks voor je!

 

Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox
dit veld niet invullen s.v.p.